Решение за референдума може да разцепи управляващото мнозинство

Даниел Смилов

© Надежда Чипева, Капитал

Даниел СмиловПредложението на президента Росен Плевнелиев заедно с изборите за европарламент през май да бъде проведен и референдум за изборната система, направено в обръщение в сряда вечер предизвика различни реакции. Днес се очакват официалните позиции на БСП и ДПС, тъй като идеята му трябва да бъде одобрена от парламента и ще зависи от управляващите. Освен от политическите сили "Дневник" събира коментари за идеите от политолози и експерти. Публикуваме мнението на политолога Даниел Смилов: 


Добър ход на президента с инициирането на референдум:


1) Референдумът ще вдигне избирателната активност за вота: инженерните проекти, разчитащи на платен вот, ще трябва да се бръкнат по-дълбоко. Ще се засили борбата за меките периферии и нерешилите за кого да гласуват - няма да е достатъчна само мобилизация на най-твърдото партийно ядро. Това ще е проблем за БСП и ДПС. БСП се консолидира около най-твърдите си симпатизанти в момента (докато меката й част я "яде" АБВ). На евровот ДПС трудно мобилизират всички свои симпатизанти, а също така избирателите в Турция не са фактор.
2) Това ще е истински референдум за разлика от този за АЕЦ "Белене", при който какъвто и да беше резултатът, накрая НС и правителството можеха да вземат окончателно решение по техен вкус. Сега въпросите са формулирани конкретно, така че да не допуснат "измъкване" от страна на политиците. Една слабост на сегашния закон за рефендумите са твърде високите изисквания за кворум за задължителност на резултата. Но от друга страна това може да е допълнителен стимул за участие, а дори и да не се достигне същата избирателна активност като на предните парламентарни избори, ако участието е значително, народният вот ще бъде много авторитетен.


3) Плевнелиев иззема от Мая Манолова и БСП инициативата по избирателната реформа и подчертава, че левицата досега само тупаше топката с цел отлагане на предсрочни избори. Промените предлагани от управляващите са доста козметични в сравнение с въпросите повдигнати от президента.


4) Самите три въпроса са смислени, особено този за електронното гласуване. Крайно време е да опитаме нещо модерно, което очевидно е бъдещето на избирателната технология и е много важно с оглед на милионите хора, напуснали страната.


За мажоритарния елемент и задължителното гласуване може много да се спори - референдумът ще даде възможност за истинска дискусия по темата, а не измислените "дебати" с участието на Петното и други експерти в НС.


Най-важното: парламентът ще е поставен в трудната ситуация или да вземе непопулярно решение (да не обяви референдум), или да подкрепи Плевнелиев. Много е вероятно управляващото мнозинство да се разцепи и да не е в състояние да наложи каквото и да е решение по въпроса, което ще подчертае отново слабостта му.


Първите реакции подчертаха неловката ситуация, в която управляващите са изпаднали.
Министър Вигенин изложи очевидно несъстоятелния аргумент, че референдумите трябва да са за политики, а не процедури. Като политолог за първи път се сблъсквам с подобна мисъл: в крайна сметка, например във Великобритания, само преди три години имаше шумен референдум "за" или "против" избирателната система на страната. ДПС заявиха пък, че референдумът блокира новия кодекс и се опитва да бетонира стария. Това е класически non sequitur – нищо в този референдум не спира управляващите (както не ги спираше и досега) да приемат свой изборен кодекс.


А дали хората ще го харесат ще видим на референдума.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (145)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3022 Весело

  От твоите уста в божийте уши !!!

 2. 2 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Всичко хубаво, но 3ната коалиция веднага мина в кръгова отбрана. Дори атака, които уж самите те предлагаха задължително гласуване, вече се обявиха ПРОТИВ референдум...Явно Президента много силно ги настъпа.

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 3. 3 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  Едва ли ще ги разцепи. По скоро ще ги обедини срещу собствения им народ. Започнаха вече да мотаят и колкото повече мотаят толкова по-смешни ще стават. Те може би още не си дават сметка че от снощи българският народ има ПЛАН и ПРОГРАМА за тяхното отфутболване. Колкото и да го усукват и колкото и да се мятат като риби на сухо влакът вече е тръгнал и върви срещу тях. Въпросът е в кой момент и с каква скорост ще ги натресе.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 4. 4 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Президента пропусна един важен,според мен, въпрос - мандатност на депутатите. Необходимо е да има ограничение за до два започнати мандата !!
  В момента , престоя на депутатите за по дълъг срок, води до закърняване на мозъчните клетки и заболяване от маясъл !

 5. 5 Профил на slavv
  slavv
  Рейтинг: 458 Неутрално
 6. 6 Профил на alex_p
  alex_p
  Рейтинг: 458 Весело

  Аз съм За референдум за изборния кодекс, както и За референдум "В подкрепа" или "Не подкрепям" правителството.

 7. 7 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ако въобще се стигне до референдум, на този етап целта е повишаване на избирателната активност.

 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Реакциите от "управляващите", които чух дотук, са толкова тъпи и неадекватни, че чак е притеснително. Няма нито една интелигентна опорна точка. Да не са изтекли и последните мозъци от БСП и ДПС?

  Доброто е заразно
 9. 9 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Дори ако имаше въпрос за референдума "е ли 2+2=4" , БСП и ДПС пак щяха да бъдат против. Разделението в България, наложено от сегашната тройна коалиция , води до ликвидирането на България като държава.

 10. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  И защо РБ мълчи?

  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2394 Неутрално
 12. 12 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  До коментар [#2] от "Little Wing":

  Защо бе?Те мислят само да не се обременява излишно народа с много мислене,че току виж започнал да вижда и разбира какви ги вършат днешните управляващи!Нали знаете:ВСИЧКО ЗА НАРОДА,ВСИЧКО ЗА БЛАГОТО НА НАРОДА !/Но на кой народ? Всички знаем!/

 13. 13 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Защо Президента не иска референдум за нова Конституция?

 14. 14 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  Комунистическите обирачи на мандри ще направят всичко, за да мине изборния кодекс на Мая и Петното! Вече са определени и "купувачите на гласове", както и комисионните!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 15. 15 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#11] от "Иван К":


  [quote#11:"Иван К"]Шах и Мат. [/quote]
  Не, само Шах. Играта е още в началото си...

 16. 16 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Не би било зле да се добави и въпрос свързан с намаляването на броя на депутатите в НС. На 120 например. А ако за това е нужно Велико народно събрание-гражданите да се изкажат искат ли такова или не. После да се види кой от днешните...$%€§*%%€§ в НС гласува против избори за Велико НС, и да му се отплати съответно на поредните избори.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  [quote#10:"dogwoman"]И защо РБ мълчи? [/quote]

  Защото Костов не се е събудил.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  Най-сладък беше другарят Кънчев от Евророма, който изплющя новината, че 95% от жителите на циганските махали имат компютри, а във Факултето бил най-бързия нет в България. Обясни също, че нямало по-лесен начин да се купят гласове от електронното гласуване. Разбира се, няма да подкрепи референдума, но все пак да знаем, че циганите са готови за всякакви нововъведения. Смях се на глас.

  Доброто е заразно
 19. 19 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "А дали хората ще го харесат ще видим на референдума."

  Смилов избързва. Все още не е ясно дали въобще ще има референдум или не - решението за това е на парламентарно представените партии.

 20. 20 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1133 Гневно

  Искам да видя накрая един истински референдум в тая държавица, но съм сигурен, че и БСП и ДПС ще рабоят против него.

 21. 21 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Сегашното правителство няма да позволи референдум за задължително гласуване. Камо ли да бъде осъществено такова гласуване...Защото веднага "увяхват" поне 30 %....

 22. 22 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Щом искат да се чуе гласът на народа, както всички политически сили уж желаят, то какво се притесняват от мнението на избирателя?! Нали следва да работят за благото на хората. Нека каквото отреди "негово величество избирателя", това да стане!
  Сега управляващите са поставени натясно - или да чуят гласа на президента, което ще удари имиджа им, или да не се съобразят с мнението на хората!

 23. 23 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Смилов: "...Самите три въпроса са смислени..."
  Моля? Първите два въпроса, с единични изключения, просто са отхвърлени от изборната практика в Европа. Третият въпрос изобщо не е за референдум, а за незабавно пристъпване към решаването му.

 24. 24 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#23:"Мърмор"]Първите два въпроса, с единични изключения, просто са отхвърлени от изборната практика в Европа. [/quote] Разбира се, че са смислени. Къде и защо са отхвърлени е съвсем друга тема. Ето, задават ти въпросите - и ти отговаряш на първите два с "не". Това е референдум.

  Доброто е заразно
 25. 25 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#18] от "dogwoman":

  ... Дон Цеци не трЕбе да сА подценя'а коги ста'а вАпрос за купуване на гласове...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 26. 26 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  [quote#23:"Мърмор"] Първите два въпроса, с единични изключения, просто са отхвърлени от изборната практика в Европа.[/quote]

  В Европа е отхвърлено и краденето, и купуването на гласове, ама у нас комунистите се скъсват да го практикуват!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 27. 27 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#14] от "lz2":
  [quote#14:"lz2"]Комунистическите обирачи на мандри ще направят всичко, за да мине изборния кодекс на Мая и Петното![/quote]

  Не знаех, че Петното е участвало в обществените дебати за новия изборен кодекс. Колкото до "обирачите на мандри", през последните 24 години сме свидетели на далеч по-успешни, модерни и демократични форми на обиране.

 28. 28 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#3:"emil"]от снощи българският народ има ПЛАН и ПРОГРАМА[/quote]
  Какво е станало снощи?  [quote#13:"доби велков"]Защо Президента не иска референдум за нова Конституция?[/quote]


  Защото първо трябва да се промени изборния закон, иначе във ВНС ще вкараме същите рептилии.

 29. 29 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  Това предложение идва от президента и няма отношение към управляващото мнозинство. По-скоро ще разцепи опозицията, защото води до отказ от предсрочни избори и отлагане във времето на парламентарните. Особено тежко е за искащите избори веднага и за откровените реваншисти.

 30. 30 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#25] от "dzwer":

  Мдааа, няма стигане дон Цеци в това отношение, много опит натрупаха, много ресурс котарашки.

 31. 31 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 515 Неутрално

  А защо живеещите в чужбина изобщо имат право на глас? Нима те плащат данъци в БГ, че да могат да гласъват как тези данъци се харчат?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 32. 32 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  [quote#24:"dogwoman"]Къде и защо са отхвърлени е съвсем друга тема[/quote]
  Първо, тя, темата е съвсем прозрачна. А това, че формално въпросите са конструирани правилно, съвсем не говори за смисленост. Те просто са безполезни.

 33. 33 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Нищо няма да разцепи. Крепят ги здрави икон. интереси и общи водещи офицери.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 34. 34 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 515 Любопитно

  а дано ама надали

  за чиста и свята република-но не с този народ
 35. 35 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  [quote#27:"jozi81"]Колкото до "обирачите на мандри", през последните 24 години сме свидетели на далеч по-успешни, модерни и демократични форми на обиране. [/quote]

  Колкото и да се пънете да изопачавате фактите, никой не може да се отрече, че комунистите са и крадци, и фалшификатори, и жестоки убийци!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 36. 36 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#25] от "dzwer": В никакъв случай не трябва да се подценява, така е. Електронното гласуване няма за цел да спре циганите да си продават гласовете. Има за цел да гласуват българите извън България.... (според мен)

  Доброто е заразно
 37. 37 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#29] от "judjuk":


  [quote#29:"judjuk"]води до отказ от предсрочни избори и отлагане във времето на парламентарните. [/quote]
  Правилно сте схванали...

 38. 38 Профил на ministry09
  ministry09
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Наистина,какво е станало снощи?Или пак се връщаме на темата за орките и елфите,за долната и горната земя..,

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Месеци бан заради обикновен въпрос- кога мисли Прокопиев да си плати данъците?
 39. 39 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#31] от "fortunes":

  А защо живеещите в чужбина изобщо имат право на глас? Нима те плащат данъци в БГ, че да могат да гласъват как тези данъци се харчат?

  А защо циганите имат право на глас ? Нима те плащат данъци.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 40. 40 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2605 Весело

  Понеже се говори за шах и мат. В шаха има един термин цуг-цванг. Каквото и да играят все е грешно. Ако отидат на референдум ще ги отвеят политически. Ако откажат референдума пак ще ги отвеят, но вече с протести и демонстрации защото това ще е ОЛИВКА. Каквото и да направят все зле защото дотам са се докарали. Нищо чудно и да хвърлят оставка за да избегнат референдума и да се избират по стария кодекс барем още един път.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 41. 41 Профил на eksar007
  eksar007
  Рейтинг: 402 Неутрално

  СЪСЕДИТЕ НИ СЕ УПРАВЛЯВАТ ОТ ТЯХНИ ХОРА ПО ЕТОНОС/ГЪРЦИЯ'ТУРЦИЯ,РУМЪНИЯ'СЪРБИЯ И БИВШИТЕ СОЦ СТРАНИ .НИЕ ОТ УГИТЕ ЕТНОСИ.НЕ СЪМ ПРОТИВ ТЯХ НО САМО СТИНСКИЯ БЪЛГАРИН МОЖЕИДА ГО ЗАБОЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ,.КОЛКО ЩЕИГО БОЛИ ВИНЕГИН,,МЕСТАН,СЕРГЕЙ МЛАДЕНОВ И ДР.В ИЗРАЕЛ НЯМА НИТОЕДИН АРАБИН. И СА ПРАВИ ЕВРЕИТЕ.

 42. 42 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 659 Неутрално

  След очевидния провал на простестите Плевнелиев ги закри. Ако има референдум за ИК нови парламентарни избори през май няма да има.

  А с мажоритарен вот единственият шанс на РБ да влезе в парламента минава през топла прегръдка с мутромилиционерите на рапоня.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 43. 43 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  доно да се цепнат и никога вече да не се изправят от дъното на бунището

 44. 44 Профил на svetofar
  svetofar
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Президентчето е забравил 4-тия основен въпрос:
  Съгласни ли сте с намаляването бройната на Народните представители от 240 на 120 души?
  Другите са ОК.

 45. 45 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Това ще е проблем за БСП и ДПС.
  ----------------------------------------

  От 24 години се търси някаква магия с която БСП да се отстрани от властта, а от 14-15 години как това да стане и с ДПС.

  При задължително гласуване най-облагодетелствани ще са АБВ, Бареков и Атака, ДПС ще вземе поне 150 хил. гласа отгоре, БСП също ще вземе по-голям процент, а тоталните губещи ще са РБ, ГЕРБ и малките партии, които макар да вземат много случайни гласове няма да имат вече никаква възможност да минат 4%, които ще са към 300 хиляди гласа.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 46. 46 Профил на rangers
  rangers
  Рейтинг: 568 Гневно

  Както винаги президентът е на висота! Висота, която престъпниците от про-руските партии БСП, Атака и феодално-комунистическо-етническата ДПС никога не могат да достигнат. Този неистов вой на объркани и изненадани политически гешефтари е балсам за ушите на демократите. Може и да сме малцинство в тази изостанала и съсипана от комунистическите катили държавица, но усилията ни няма да отидат напразно. Един ден, това, за което пледира нашият президент ще бъде факт! Да, ще бъде, аз съм сигурен в това!

 47. 47 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Аз пък съм за правенето на референдуми 3-4 пъти годишно с по 5-10 въпроса вътре и задължителност на решеното от народа. Щом и циганите имат компютри в цели 95% от случаите, референдумите може да са и електронни. Допитванията може да бъдат и по национални, и по местни въпроси, и по законодателни.

 48. 48 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Гладна кокошка - просо сънува.
  При това поднесено крайно примитивно и нелепо. И то от "реформатор?!"
  От всичко това лъха на желание да се постигне победа не чрез спечелване на доверието на избирателите, а чрез отслабване на опонентите , чрез различни помощни хватки. При това поднесени като за малоумни.
  Например:
  "1) Референдумът ще вдигне избирателната активност за вота: инженерните проекти, разчитащи на платен вот, ще трябва да се бръкнат по-дълбоко. Ще се засили борбата за меките периферии и нерешилите за кого да гласуват - няма да е достатъчна само мобилизация на най-твърдото партийно ядро. Това ще е проблем за БСП и ДПС. БСП се консолидира около най-твърдите си симпатизанти в момента (докато меката й част я "яде" АБВ). На евровот ДПС трудно мобилизират всички свои симпатизанти, а също така избирателите в Турция не са фактор."

  Затова подкрепата за вглеждащите се само в разцепление и отслабване на опонентите, е на границите на санитарния минимум.

 49. 49 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3096 Гневно

  [quote#31:"fortunes"]
  А защо живеещите в чужбина изобщо имат право на глас? Нима те плащат данъци в БГ, че да могат да гласъват как тези данъци се харчат?
  [/quote]

  Защото си изпращат парите, за да живеят родителите, децата им по спокойно. Я си спомни статистиката колко пари се превеждат именно от тези дето са в чужбина.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 50. 50 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 515 Любопитно

  До коментар [#39] от "deepblue":

  Който не си е плащал данъците и осигуровките не трябва да има право на глас. Независимо дали е българин, циганин и т.н...

 51. 51 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Едва ли ще ги разцепи. Дори и в БСП да има такива, които да подкрепят предложението на Плевнелив, няма да посмеят да го кажат...

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 52. 52 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  До коментар [#19] от "jozi81":

  [quote#19:"jozi81"]Все още не е ясно дали въобще ще има референдум или не - решението за това е на парламентарно представените партии[/quote]

  В крайна сметка решението ще е на хората, а тия в парламента могат само да се опъват. Нещо като лебедова песен. Колкото повече минава времето толкова по-ясно ще е че нямат полезен ход. Никой не ги иска вече освен 15% интересчии.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 53. 53 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#35] от "lz2":

  ...и са виновни и за глобалното затопляне, и за изчезването на тигрите.

  Колкото до фактите за "демократичното" ограбване, нямат никаква нужда от изопачаване - красноречиви са, та дрънкат.

 54. 54 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  [quote#23:"Мърмор"]просто са отхвърлени от изборната практика в Европа[/quote]
  Какво общо имаме с Европа, освен членството ни, за което всички там съжаляват и считат, че е било грешка

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 55. 55 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Много им дойде на дрОгарете.
  Първо Гоце ги полази по гърбовете,сега и Плевнелиев ги поставя в неудобно положение.Ако откажат референдума,ще си навлекът упреци,че както винаги лъжат за реформите.Ако се стигне до референдум и висока активност на изборите,изгарят,защото разчитат само на твърдо ядро.
  Много умен ход на Президента!
  Поредният пирон в ковчега на мъртвеца

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 56. 56 Профил на Marin Aganderov
  Marin Aganderov
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Всички сме за този референдум, но след като управляващите го отхвърлят, какво ще направим ние е въпроса? Ще излезем ли отново за да упражним натиск или ще си пишем само по форумите?

  Fortuna favet fortibus
 57. 57 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  Аз съм за този референдум!
  Политиците, които откажат да го подкрепят, демонстрират истинските си пристрастия.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 58. 58 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#31] от "fortunes":
  И аз съм - да гласуват само в границите на страната ни и при правилата за "отседналост"...Стига далавери с гласове от чужбина!...

 59. 59 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#31] от "fortunes":

  Колко от гласуващите в България плащат данъци и колко от тях са грамотни ?За да се върнат имигрантите първо трябва 4уем техния глас .Може би те ще елиминират купените гласове.

 60. 60 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 571 Неутрално

  ..."инженерните проекти....ще трябва да се бръкнат по-дълбоко"... /Смилов/

  Това определено ще затрудни Прокопиев и сие, но не толкова Бориславова и Борисов.

 61. 61 Профил на karak
  karak
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Червените тролове са напраскали минуси - само това показва, че Плевнелиев е натиснал много слабо място. Както каза един форумец по-горе, управляващите са в цугцванг.

 62. 62 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#20] от "Индиана":

  Правилно по делата ще ги познаем .

 63. 63 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Весело

  Поздравления за Президента- взе правилното решение,дори трябваше по-рано да реагира.
  Колко време пчеличката Мая Манолова имитираше дейност по нов избирателен кодекс,само и само да се задържат още в НС .Но този номер вече не минава.
  Важното е всички да участват в Референдума и на изборите за европарламент.
  И да не си отиваме от улицата,докато не стане ОСТАВКАТА!

  Tony
 64. 64 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  До коментар [#42] от "bgkurshum":

  [quote#42:"bgkurshum"]А с мажоритарен вот единственият шанс на РБ да влезе в парламента минава през топла прегръдка.... [/quote]

  Вие си гледайте вашта градинка щото сега за да управлявате сте приклещени изотзад. Прегръдката е романтика, а това вашто си е живо...

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 65. 65 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 749 Неутрално

  [quote#31:"fortunes"]А защо живеещите в чужбина изобщо имат право на глас? Нима те плащат данъци в БГ, че да могат да гласъват как тези данъци се харчат? [/quote]
  Смесваш два различни въпроса. Не е важно къде живееш, а къде и изобщо дали плащаш данъци. Защо право на глас да имат живеещи в България, но не плащащи никакви данъци (голяма част от контингента на дон Цеци например), а живеещи в чужбина, но имащи имот в България и плащащи данък в България, да нямат право.
  В края на краищата има правило: Който плаща, той поръчва музиката.

 66. 66 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#59] от "peter1946":

  Няма лошо, но нека емигрантите започнат да плащат данъци върху доходите си и в БГ тогава.

 67. 67 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Весело

  [quote#6:"alex_p"]За референдум "В подкрепа" или "Не подкрепям" правителството. [/quote]
  ми то този референдум се състоя през м. май миналата година

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 68. 68 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#65] от "marker":

  По този въпрос отговорих вече по- горе...

 69. 69 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#51] от "mlu666":
  От гюн сурат -страх?

 70. 70 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#33] от "postbot":
  "Нищо няма да разцепи. Крепят ги здрави икон. интереси и общи водещи офицери."
  И аз имам такива съмнения. Сега уж се цепят, после ще плеснат с ръце и ще гласуват под строй.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 71. 71 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#63:"Free person"]Поздравления за Президента- взе правилното решение,[/quote]
  И какво му е решението? В смисъл - взето решение от което да произтекат някакви правни последици. Просто президентът ни съобщи, че ще предложи на НС да иницира референдум. Което изобщо не задължава НС да му играе по гайдата... то не е като да сложиш вето.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#63] от "Free person":

  Плевнелиев отлага оставката. И ти казва, че има други начини за отлагане във времето на поправки в изборния закон. Чудя се защо му се радваш?

 74. 74 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#52:"emil"]В крайна сметка решението ще е на хората[/quote]
  Ще е тяхно решение, ако съберат поне 500 000 подписа.


  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 75. 75 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#49:"AModoMio"]Я си спомни статистиката колко пари се превеждат именно от тези дето са в чужбина. [/quote]

  Тези пари на държавата ли се превеждат или на роднини? Доводът щеше да върви ако поне част от парите се превеждаха към родилния дом и други болнични заведения, където лицето се е раждало и лекувало, към училища и ВУЗ-ове, където е учило и въобще към касите на тези, провили 2-4 десетилетия разходи за някой, който като е влезнал във възраст да връща на обществото вложените в него пари си е взел шапката и отишъл да плаща данъци на чужда държава.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 76. 76 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  С предложението си за референдум президентът иска да шиканира новия избирателен кодекс. Но ако беше прочел това на което аз попаднах, трябваше да си замълчи:

  (3) Не могат да се подлагат на референдум в тяхната цялост КОДЕКСИ и закони, които уреждат изцяло материята в дадена област.
  http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135636485


  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 77. 77 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#72] от "qwertqwert":

  Спокойно, спокойно. За последователи на първата политическа сила като теб трябва да се въведе (макар и много нисък) IQ ценз за гласуване....

 78. 78 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#48] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Не осещаш ли ,4е по-скоро си оскубана кокошка.

 79. 79 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Електронното гласуване е решението. Все пак повечето от нас живеят в 21-ви век...

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 80. 80 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2605 Весело

  Дотолкова са шашардисани че в-к Дума днес изобщо не е упоменал предложението на президента. Нито с добро нито с лошо. Мълчание и изчакване на опорни точки. Бая им се събра за идния пленум, хем АБВ хем референдума. Тежка ситуация и няма как да се оправи с игнориране.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 81. 81 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  До коментар [#76] от "geo_19":

  Нищо няма да ви помогне. Ни правни опорни точки, ни Конституционен съд. Само ви предстои да се излагате. Народът вече проглежда и пита за правата си.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 82. 82 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#76] от "geo_19":

  Думичката "цялост" нищо ли не ти говори?

 83. 83 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 443 Весело

  [quote#13:"доби велков"]Защо Президента не иска референдум за нова Конституция? [/quote]
  Защото избора на ВНС би се провел по "кюстендилския" избирателен закон.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 84. 84 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#52:"emil"]В крайна сметка решението ще е на хората, а тия в парламента могат само да се опъват.[/quote]
  Дали в друга реалност не живееш? Народното събрание, от което зависи решението дали да има референдум или не, все още е върховният законодателен орган на РБ. Депутатите, независимо дали ни харесват или не, са избрани въз основа на общо, равно и пряко избирателно право и се явяват изразители на волята на народа. И на мен не ми харесваха много от избраните НС през последните години, но уважавам и се съобразявам с правото на гласоподавателите да посочват и избират свои представители там.

 85. 85 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#42] от "bgkurshum":
  Тиква зелена ,нау4и се какво е мажираторен вот .Тоя Бойко да не раздава порциите .

 86. 86 Профил на radan_lostov
  radan_lostov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Радане, защо мълчиш?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 87. 87 Профил на gunar
  gunar
  Рейтинг: 402 Неутрално

  РЕФЕРЕНДУМ, РЕФЕРЕНДУМ

 88. 88 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#84] от "jozi81":
  Ото4ни от коя полити4еска сила .Какво имаш против референтумът да отсее плява?

 89. 89 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#78] от "peter1946":
  Виждам раздразнение и яд от верноста на моята теза. НИщо повече, т. е. улучил съм целта.

  ПП Вероятно чувствате каква радост и надежда струи от заглавието на статията - "Решение за референдума може да разцепи...."

  А дано - ама надали

 90. 90 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Евентуален референдум е удар под кръста за ДПС И БС/КП. Това което този път предлага Президентът е е наистина добре обмислено. А БС/КП е време да покаже до колко наистина се интересува от мнението на болшинството, не че не си знаем отговора. Но, така или иначе не мисля че дори този въпрос ще разклати мнозинството, тъй като сделката си е сделка. Това е положението.

 91. 91 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1852 Весело

  До коментар [#8] от "dogwoman":

  "Да не са изтекли и последните мозъци от БСП и ДПС?"

  Въпросът ти звучи като комплимент, защото предполага, че досега е имало такива мозъци. Според мен, и в двете партии пълнежът е от зомбирани роботи за далавери,манипулиране и подтискане на електората.

 92. 92 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#86] от "radan_lostov":


  [quote#86:"radan_lostov"]Радане, защо мълчиш? [/quote]
  Щото Плевнелиев му казва, да няма оставка на този етап. Президента поддържа статуквото...

 93. 93 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 782 Любопитно

  Власта и лапането са интересните неща . Не Референдуми.
  Не знам още какви небивалици ,от страна на Управляващите ще чуем, но власта не е нещото което ще дадат доброволно.Компроматите и манипулациите, станаха нещо като добър ден в България. Това е тяхната хранителна среда.
  Така че, Оставка!!

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 94. 94 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#88] от "peter1946":

  Какво да "ото4ня" точно не разбрах? Срещу "референтуми" нямам нищо против, харесвам пряката демокрация, но у нас все още има т.н. представителна демокрация - избирателите гласуват за свои представители в народното събрание, които след това гласуват и изпълняват от тяхно име политическите решения. Та затова иде реч - парламента ще вземе решение дали да има референдум или не.

 95. 95 Профил на Граф Влад Задyнайски - semper idem
  *****
  Любопитно

  [quote#88:"peter1946"]Ото4ни от коя полити4еска сила .Какво имаш против референтумът да отсее плява?[/quote]
  Къкво зна4енье има ут куя полити4уска сила?
  И къква плява смяташ,4е 6те утсее референтумът?
  Уфффф...

 96. 96 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Предложенията на президента се коментират на малко места, защото са глупави.
  Какво означава частот депутатите да се избират мажоритарно? Ами мажоритарно могат да се избират депутатите с гласове от чужбина и условието да се изпълни.

  Електронно гласуване по интернет?!? Освен 500 хиляди гласа от Турция за ДПС и 100% гласували роми какво чакаме? А по същество - как ще се удостовери, че не "гласуват" вече починали български граждани или един не гласува за всички които познава? Оттук и единственото възможно: преди изборите всеки желаещ да гласува по интернет трябва да дойде в България и даде отпечатъци от пръсти, за си плати здравните осигуровки, отработи съботниците, изкра електронен подпис, след това да се върне в страната по пребиваване, за се запише в посолството представяйки всички документи, вкл. и със зеления правоъгълен печат, а в деня на изборите да може да гласува от комп. на председателя на изборната комисия като към всички документи от България прибави и удостоверение от кмета на града в който живее в чужбина.
  Какво задължително гласуване ако няма санкция?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 97. 97 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#75] от "др. Иванов":
  Защо и ти не си земеш шапката па превежай
  на законните крадци или си от тези с 95% с компютри на цоц помощи ?

 98. 98 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#82:"доби велков"]Думичката "цялост" нищо ли не ти говори?[/quote]
  говори ми... Ами това е индиректно атакуване на философиятана изборния кодекс в неговата цялост. Че той още не е приет на второ четене а се започват атаките срещу него. Ето позицията на ГЕРБ:

  "Управляващото мнозинство на всяка цена се стреми чрез нови процедурни изборни хватки да изработи такъв Изборен кодекс, който да послужи единствено за нечестна победа на управляващите коалиционни партньори БСП, ДПС и "Атака".
  ---
  Ако това не е атака "В цялост" здраве му кажи.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 99. 99 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#86:"radan_lostov"]Радане, защо мълчиш? [/quote]
  Ами ще му е трудно да подкрепи дивотиите на президента

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 100. 100 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 564 Неутрално

  СТИГА ГЛУПОСТИ .
  КОЕ НА КОГО ЩЕ ПОМОГНЕ .
  РЕФЕРЕНДУМ С ФАЛШИФИЦИРАН РЕЗУЛТАТ .КАКТО ИЗБОРНИЯТ .!!!!!!!! КОГО ЗАБЛУЖДАВАТЕ . КОЙ ЩЕ СИ ГУБИ ВРЕМЕТО С ВАЩЕ ПРОСТОТИИ.!!!!!!!!

  ЗАДАЧА ЕДИНСТВЕНА НА СЪБРАНИЕТО .
  ЗАКОН ЗА ЧЕСТНИ ИЗБОРИ ( НЕВЪЗМОЖНА НИКАКВА ФАЛШИФИКАЦИЯ) . КОНТРОЛ НАД ВСЕКИ ПРОТОКОЛ И БЮЛЕТИНА ,КАТО ДИАМАНТИ .
  И ВЕДНАГА НА ИЗБОРИ.
  ПРЕМАХВАНЕ НА МОДИФИЦИРАНИЯТ ЧЛЕН ПЪРВИ :
  "ПАРЛАМЕНТАРНО ПРЕДСТАВЕНИ"
  "ОСНОВНИ" И Т. Н.
  ТОВА ДЕЛЕНИЕ ПРИ ИЗБОРИ Е НЕЗАКОННО.!!!!!!!
  ВСИЧКИ ТРЪГВАТ ОТ ЕДИН СТАРТ И ЕДНА ПИСТА.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ЗАКОН ЗА НЕВЪЗМОЖНА ПОДМЯНАТА НА РЕЗУЛТАТА В КОМИСИИТЕ.,ТОВА МОЖЕ ДА СТАНЕ КАТО :
  БЮЛЕТИНИТЕ СА С НОМЕРА ВПИСАНИ В ПРОТОКОЛА , КОЙТО СЪЩО Е С НОМЕР , ВПИСАН В ОБЩ. ПРОТОКОЛ , А НЕГОВИЯТ ВПИСАН В ЦЕНТРАЛНИЯТ И 100%-на ОТЧЕТНОСТ. САМОВПИСВАНЕ НА ДАННИТЕ СИ В ПАРАЛЕЛЕН СПИСЪК НА ГЛАСУВАЛИТЕ....БЮЛЕТИНА КАТО ТОТО ФИШ . СЕКТОР 1. ИЗБИРАШ ПАРТИЯ , СЕК. 2, ЛИЧНОСТ БЕЗ % . СЕК . 3 . НЕЗАВИСИМИ - ГРАЖДАНСКА ЛИСТА - НАЦИОНАЛНА . КОМИСИЯТА ВПИСВА САМО НЕИЗПОЛЗВАНИТЕ БЮЛЕТИНИ ПО НОМЕРА . ИСТИНСКОТО БРОЕНЕ , ЕЛЕКТРОННО , СТАВА КАКТО В ТОТОТО ЦЕНТРОЛНО . ВЛИЗАТ САМО ИЗБРАНИТЕ , БЕЗ РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА НЕГЛАСУВАЛИТЕ. Т. Е. 50 % , 120 ДЕПУТАТИ. ТОВА E .!!!!!!!
  А ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ , САМО АКО СЕ ПРЕМАХНЕ СУБСИДИЯТА .
  ГЛАСУВАТ САМО БЪЛГАРИТЕ = БЪЛ. ПОДАНИЦИ = БЪЛ. ГРАЖДАНИ .
  Т. Е. ,С ЕДИНСТВЕНО БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТ .!!!!!!!!!!!!!
  ПО ПОСТОЯНЕН АДРЕС ,БЕЗ ВСЯКАКВИ ДОПИСВАНИЯ И РАЗНИ БЕЛЕЖКИ.!!!!!!!!!!!!
  ТОВА Е ЗАКОНЪТ ЗА ЧЕСТНИ ИЗБОРИ .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  СВОБОДЕН
  Това писмо е изпратено януари 2013 г. на Президента.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK