От блоговете: За мажоритарната избирателна система, без любов

От блоговете: За мажоритарната избирателна система, без любов

© Георги КожухаровКоментарът е от блога на Пейо Попов "Трънки и блогинки"


Президентът вчера предложи референдум за мажоритарен елемент при изборите за Народно събрание. Считам, че всякакъв мажоритарен избор на народни представители ще е вредна грешка за България, която ще има за ефект редица негативни последици.


Мажоритарните избори имат за ефект разделение на победители и губещи – малко победители и повече губещи. Вие, които бихте прочели този текст, е най-вероятно да сте от вечно губещите от мажоритарни избори и този пост е опит да обясня защо.
Основни характеристики на мажоритарната система са загуба на гласове и липсата на представителност.


1. Загуба на гласове


Най-характерната черта на мажоритарната избирателна система е огромната загуба на гласове. "Загуба" означава, че подаденият глас не влияе на политическото представителство, никой кандидат не го получава, няма смисъл от него, избирателят не е чут.


Когато кандидатите печелят мандата и го правят с резултат, който не е голям, остатъкът гласове няма значение. Тъй като във всеки мажоритарен избирателен район победителят може да е само един, гласовете подадени за всички останали кандидати се губят. Загубата може да достигне до 50% - 1 от подадените гласове при мажоритарна система с абсолютно мнозинство (печели този, който има повече от половината подадени) или до загуба на повечето подадени гласове при избори в един тур, където избран е получилият най-много гласове (относителното мнозинство). Често срещано е една политическа партия да получи повече гласове в цялата страна, но накрая да получи значително по-малък брой мандати.


2. Липса на представителност


Мажоритарната система наказва малките партии, тя игнорира малцинствата, екстремумите, а и всякакви опити за новост и промяна. От всеки, който се е оказал част от обществено и съответно политическо малцинство се очаква да мълчи непредставен следващите четири или пет години. За страните със силен мажоритарен елемент (САЩ, Великобритания) е характерна доминацията и съответно ротацията на две партии, като нови субекти проникват изключително трудно. Обратно на това, в страните със силна пропорционална система (Холандия, България) основните участници в политическия живот са около и над четири. Това може да е добро време да напомня и Чл.11(1) от конституцията, който казва: "Политическият живот в Република България се основава върху принципа на политическия плурализъм."


Негативни последици


Основните характеристики на мажоритарното гласуване водят до следните негативни последици, които в нашия случай считам, че биха придобили особено грозни форми:


1. Концентрация
При мажоритарната система има стабилно, най-често еднопартийно, управление, което води до власт, която е непоклатима до следващите избори. Концентрацията на власт се възприема, от някои, като предимство на тази система, защото победилият може да реализира каквито политики реши, без да се съобразява с останалите. Ако желаете да си спестите изслушването на различно мислещите, излишни усилия по отчитане интересите на други групи, да избегнете нуждата от компромис и разбирателство с другите политически субекти – това е вашата система.


2. Брутализация
Мажоритарните избори са игри с нулев сбор (zero sum), при които залогът е всичко или нищо. Най-бруталният печели, защото победителят взима всичко, а победителите, знаем, не ги съдят. Слабостта е равна на загуба и всякаква, почтеност, възпитание, сдържаност, мекота или опит за цивилизовано поведение се наказват. Това води до ожесточена изборна кампания, в които основна цел е гражданско унищожаване на противника по всякакви начини. Ако считате, че сте виждали мръсни кампании, помислете какво ще е ако имате мажоритарен кандидат, който трябва да бъде очернен.


3. Медийна доминация
Където медиите, чрез възможностите за изграждане на поляризиран образ, влияят на политическия резултат, то медийната власт има пряк интерес да се преобразува в политическа. За общество, което тепърва осъзнава проблема от издигането и унищожаването на политици от медии, мажоритарния елемент единствено насърчава използването на медии за изграждане и унищожаване на политически лица, чрез най-характерното за тях емоционално преопростяване.


4. Контролиран вот
Нуждата от само един глас в повече е и директен стимул за купуване на гласове и контролиране на вота по всевъзможни начини.


5. Олигархия
Ако добре финансиран и организиран елит (да го наречем "олигархия"), желае да установи максимален контрол с най-ефективни усилия, то липсата на пропорционално представителство обслужва отлично неговите интереси. Намаляването на субектите в политическия живот, води до по-лесно договаряне между малцината спечелили, а всякаква такава договорка винаги е в ущърб и за сметка на непредставените, които не са на масата.


6. Безконтролност
В държави където "напредъкът остава крехък" концентрацията на власт, предоставена от мажоритарна система, е добра изолация от ефекта на механизмите за опозиционен контрол и обществена отчетност. Мнозинството на загубилите е лишено не само от участие в механизмите на властта, но заедно с това губи и финансиране, достъп до медии и обществена видимост.


7. Примитивизъм
Мажоритарното гласуване обикновено става по белег, който е "най-малко общо кратно" за голяма група от хора. Най-примитивната обща характеристика има най-голямо значение. Такива са обединения по етническа принадлежност (ДПС), авторитарни харизматици (ГЕРБ), националистически или популистки лозунги (Волен Сидеров беше втори на мажоритарните президентски избори) или социален консерватизъм (БСП).


8. Парцелиране
В един мажоритарен район има само един победител. Това води до голямо значение на определяне границите на района. Районирането е "административна функция" – определя се от този, който има изпълнителната власт. Тези, които знаят от коя секция колко гласа да чакат, могат да са креативни с определянето границите на района. Дисциплината "избирателна география" води до създаване на избирателни крепости, които трайно подкрепят една сила и изолират останалите от участие.


9. Обезсмисляне
В общество, където има деклариран консенсус, че трябва да се насърчи участието в избори, изглежда контра-продуктивно да се ползва система, която създава предпоставка за създаване на убеждение, че разходката на гласоподавателя е нямала никакъв смисъл.


Обобщение


Казано накратко, пропорционалната система има за цел максимално количество избиратели да бъдат политически представени, всяко малцинство да може да вземе участие в политическия живот, всеки глас да бъде чут. Мажоритарната избирателна система, от друга страна, концентрира политическата власт в ръцете на най-монолитната обществена група, която може да се организира за политическо представителство, и има за резултат създаването на "избрана диктатура", която може да налага волята си без нужда от съобразяване с други политически субекти.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (163)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1917 Любопитно

  Системата е мажоритарно пропорционална, без да се губят гласовете за партията дадени за други нейни кандидати.

 2. 2 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Е, най-после едно адекватно мнение, а не като на цвилещите от кеф по повод президентското предложение под другите статии по тематиката

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 3. 3 Профил на mf2hd
  mf2hd
  Рейтинг: 374 Неутрално

  От тоя плурализъм взе да ни омръзва. Въртят се само партии и партийки и ситуацията същата.
  Извинявам се, по-зле става. Парламента например, все по безимени представители и все по корумпирани избори.

 4. 4 Профил на k
  k
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Съжалявам да го кажа, но това е ... примитивно.

  Разбира се, че свяко нещо има и недостатъци, но така представени ми приличат на ... опорни точки!

  Не познавам автора, не съм запознат с професионалните му качества, но съм сигурен, че отстъпват пред вековния опит на британци и американци!

 5. 5 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Напълно съм съгласен с автора.Няма никаква логика да искаме мажоритарна система,тя е точно обратното на това което ни трябва.Ако толкова дължим на мажоритарен елемент просто трябва да се премахнат преференциите в листите на партиите и всеки да може да избира кой от кандидатите да стане депутат и този с най-много гласове да печели.

 6. 6 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#1] от "Нашата цел е незабавно отстраняване на мафията":

  Помня смесената система от 1990 г.чрез която можа до известна степен да се "отсее зърното от плявата".Пример - Троян !Беше елиминиран ген Добри Джуров от съгражданите му,които дадоха вота си за Йордан Василев /За който не помни първият главен редактор на в.Демокрация,журналист,антикомунист и съпруг на Блага Димитрова/.Аз съм ЗА !

 7. 7 Профил на k
  k
  Рейтинг: 974 Неутрално

  В резултат на пропорционаната система през годините имахме:

  Български бизнес блок
  Евро левица
  РЗС
  Атака

  Можеше да получим като допълнение:

  Нов ред
  Новото време
  Лидер
  НФСБ

  Предстои да "не изгубим" според автора и "България без цензура"

  С една дума - благодарности за пропорционалната избирателна система!

 8. 8 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Авторът нещо не се е подготвил. В момента имаме пропорционална система и ясно се вижда какви корумпирани некадърници се уреждат с партийните листи. Аргументите против мажоритарната система са слабички. Защо се страхуват сегашните властимащи от нея?

 9. 9 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  [quote#3:"mf2hd"]От тоя плурализъм взе да ни омръзва.[/quote]
  Целта е да се дадат повече възможности на хората сами да определят сами кой да избират и да бъде избран. Не виждам защо БСП е против, след като те самите казват "Да върнем България на хората".

 10. 10 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Дневник, четохте ли го това, преди да го публикувате?!
  И коя от посочените основни характеристики на мажоритарната система НЕ се отнася за днешната "картинка" в страната, "нарисувана" с пропорционалната система ?!

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 11. 11 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Абсолютно съм съгласен с всеки един от аргументите в публикуваната позиция.
  Мажоритарният вот, съчетан с еднокамерен парламент може да се изроди в чудовищна "двупартийна" система, в която популизмът и малоумщината на Волен може да ни се видят благоприлични като монахиня.
  Не случайно олигархичните кръгове пускат всякакви говорители, които облъчват обществото с два елемента, които отнемат представителството му в законодателната власт. Мажоритарни избори + намаляване на броя на депутатите.
  Това ако се случи, по необходимост води, и то веднага до узаконена диктатура на консолидираните малцинства над разума.
  Това веднага изхвърля от политическия пейзаж РБ, Зелените, някаква нормална социалдемокрация, която ще се появи, истинска консервативна партия, която трябва да се появи, за да нормализира политическото пространство, което днес очевадно е завзето от всякакви революционери.

  Ecrasez l’infâme
 12. 12 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1383 Любопитно

  До коментар [#9] от "Нашата цел е незабавно отстраняване на мафията":

  Поне, малко така, инстинкт за самосъхранение нямате ли?

  Ecrasez l’infâme
 13. 13 Профил на nye
  nye
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Макар и на пръв поглед мажоритарното гласуване да изглежда като уместна практика, не съм убеден, че то решава политическите ни проблеми. Дори от личен опит бих казал, че мажоритарният вот е партиен! На изборите, на които ГЕРБ спечелиха голяма част от мажоритарните места, всъщност ние (българите) отидохме и гласувахме за партията ГЕРБ, а не за личностите представени в листите. Освен това мажоритарната система предполага, че хората, за които се гласува са добре представени в обществото и гласуващите ги познават, и уважават. Практиката показва, че това не е така. Според мен проблемът не е толкова как ги избираме, а как може да упражняваме контрол върху тях (и не само за НС, а и за изпълнителната власт). Ако хипотетично Стойнев беше на ръководна позиция в частна фирма, досега да го бяха изхвърлили за некомпетентност, но всъщност ние (бордът на директорите в тази метафора) нямаме никаква сила да гласуваме за неговото освобождаване. Тъй като при нас няма ясно разграничаване на властите, се предполага, че хрантутниците от парламента ще направят това вместо нас. Разбира се за най-голямо съжаление, те са тези, които са предложили и избрали същия този Стойнев (вместо нас), няма как да се очаква, че те ще го премахнат. Очевидно този проблем важи с пълна сила и за съдебната система ...

  http://postclamores.blogspot.com
 14. 14 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 887 Неутрално

  1. Концентрация-много баби хилаво бебе
  2. Брутализация- дай пример за по-голямото зло,що сега нищо не е !
  3. Медийна доминация--ако имаш глава да мислиш няма да те притесни това.
  4. Контролиран вот---на къде повече от съществуващото.
  5. Олигархия- договорки винаги има и ще има.
  6. Безконтролност---а ако следващите избори спечели днешния загубил няма ли да има реванш
  7. Примитивизъм--недей така има и мислещи хора а не само животни
  8. Парцелиране-то щото сега го няма
  9. Обезсмисляне-ако нямаше смисъл нямаше да съществува и големи и много по напреднали държави да е прилагат.

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 15. 15 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Милиционерите това нема да го разберат ! Сложно им е!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 16. 16 Профил на mitkaloto_
  mitkaloto_
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#4] от "k":
  Всъщност, трябва да се позоваваме освен на британските вековни традиции, но и на настоящите британски настроения. Точно британците напоследък искат промяна на избирателните правила и вмъкване на пропорционален елемент, за да се увеличи тежестта на малките партии в британския парламент.
  Българският мажоритарен опит досега е твърде печален:
  1990 - мажоритарния вот даде мнозинството на БСП
  2009 - на мажоритарния вотспечелиха тотално ГЕРБ и в няколко района със смесено население - ДПС.
  В България мажоритарният вот е все още партиен и който не иска да признае това или е незапознат, или иска съзнателно да заблуждава хората. При един тотално мажоритарен вот в парламента ще останат БСП, ГЕРБ и ДПС (гарантирани места за последните в смесените региони). Твърде спорно е, кой в момента ще е най-големия печеливш от това - БСП или ГЕРБ . Останалите ще са аут. На мен такъм парламент не ми харесва и затова съм против подобно предложение.
  Аз, като привърженик на РБ, смятам, че това е губещ вариант за тях.

  Pather Panchali (Satyadjit Ray)
 17. 17 Профил на kaloianski
  kaloianski
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Президентът вчера предложи референдум за мажоритарен ЕЛЕМЕНТ" - ЧАСТ от депутатите да се избират мажоритарно, както през 2009 г. Това означава двойно гласуване - за пропорционален и мажоритарен депутат, т.е. най-богатите и авторитарни партии да получат двоен глас! Както стана с Герб и ДПС!
  Никой не ще изцяло мажоритарна система, щото току-виж някой виден партиец остане неизбран от малкия район. А райони от по 300-400 хиляди население какъв мажоритарен кандидат може да имат?1

 18. 18 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 418 Неутрално

  За изборната система може много да се спори. Основният въпрос според мен е, прозрачността на гласуването. Ние до ден днешен поставяме под съмнение почтеността на механизма. Да започнем реформата от електронното гласуване.

 19. 19 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  До коментар [#12] от "Graf":

  В какъв смисъл?

 20. 20 Профил на mitkaloto_
  mitkaloto_
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#8] от "koko65bg":
  Не системата определя корумпираността на политиците, а качествата на самите политици. Когато имаш неработеща правораздаваща система, при всякаква избирателна система ще се възпроизвежда корумпиран парламент.

  Pather Panchali (Satyadjit Ray)
 21. 21 Профил на k
  k
  Рейтинг: 974 Неутрално

  До коментар [#16] от "mitkaloto_":


  [quote#16:"mitkaloto_"]1990 - мажоритарния вот даде мнозинството на БСП
  2009 - на мажоритарния вотспечелиха тотално ГЕРБ и в няколко района със смесено население - ДПС.[/quote]

  ... дали това е печално или не, нито Вие, нито аз имаме право да кажем. И в двата случая съм бил "губещ" но това няма как да е довод.

  [quote#16:"mitkaloto_"]При един тотално мажоритарен вот в парламента ще останат БСП, ГЕРБ и ДПС (гарантирани места за последните в смесените региони).[/quote]


  При мажоритарен вот, с много добре премери бългасрки кандидати, подкрепени независимо дали от БСП, ГЕРБ или др., считам, че ДПС би спечелило само в Кърджали!


  [quote#16:"mitkaloto_"]Аз, като привърженик на РБ, смятам, че това е губещ вариант за тях.[/quote]

  ... е това вече не е сериозен довод! Замислете се се сами защо!

 22. 22 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#20] от "mitkaloto_":

  Съгласна. Бих добавила - и когато липсва силно гражданско общество!

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 23. 23 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Дневник, понеже се говори, че вашия собственик е в добри отношения с г-н Плевнелиев, добре ще бъде да дадете тази статия на г-н Президента да я прочете. Може и да се замисли.
  А може би не случайно направи вчерашното си предложение...

 24. 24 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#8] от "koko65bg":

  [quote#8:"koko65bg"]В момента имаме пропорционална система и ясно се вижда какви корумпирани некадърници се уреждат с партийните листи. [/quote]
  Не се заблуждавай.
  При мажоритарна система също се избират партийно предложени кандидати, същите "корумпирани негодници". Мажоритарният избор НЕ решава проблема! Справка - Парламентарни избори 2009. Колко от масово избраните в мажоритарния избор кандидати на ГЕРБ бяха обществено известни, популярни и безупречни политици? Само един пример: В 23-ти изб. район София печели никому неизвестния Борис Грозданов от ГЕРБ срещу Антон Радичев, Георги Кадиев, Иван Костов!!

 25. 25 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  [quote#13:"nye"]Разбира се за най-голямо съжаление, те са тези, които са предложили и избрали същия този Стойнев (вместо нас)[/quote]
  Стойнев е избор на волята на избирателите и продукт на сформираните от нея мнозинства.

 26. 26 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#7:"k"]В резултат на пропорционаната система през годините имахме:

  Български бизнес блок
  Евро левица
  РЗС
  Атака
  [/quote]
  А сега ще имаш само:
  БСП
  ДПС
  Много сте умни!

 27. 27 Профил на k
  k
  Рейтинг: 974 Неутрално

  До коментар [#16] от "mitkaloto_":

  ... ако се замислим върхо миналото на "истинската десница", неминуемо ще стигнем до извода, че роенето на малки и реално лични партии беше резултат точно на ... пропорционалната избирателна система.

  Идеята, че всяка влятелна фигура от СДС беше в състояние при най-малките противоречия, да направи своя партия, да се яви на избори и да се надява на 7-8 %, които да му гарантират няколко депутата е точно следствие на ... пропорционаната система.

 28. 28 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 558 Весело

  Някои бъдещи депутати при един мажоритарен вот (ако се кандидатират, разбира се):
  Азис
  Мишо Шамара
  Софи Маринова
  Христо Стоичков
  Волен Сидеров
  Делян Пеевски (с пари, не с фенове)
  Бойко Борисов
  Николета Лозанова или друга плеймейтка (и аз бих гласувал за нея)
  Георги Първанов
  д-р Енчев (стига само пациентките му да гласуват)
  и други знайни и незнайни местни любимци.
  Това ли искате?

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 29. 29 Профил на mitkaloto_
  mitkaloto_
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#21] от "k":

  [quote#21:"k"]... е това вече не е сериозен довод! Замислете се се сами защо! [/quote]
  Тук не Ви разбирам.
  1. Според мен използвания от Вас цитат, е моя собствена констатация, а не довод. Дали е вярна или не - това е друг въпрос.
  2. Ако добавим и горното мое изречение, съставът на бъдещия парламент, който очаквам да се случи, да, това е довод, защо не подкрепям мажоритарния вот, но не разбирам, защо да е несъстоятелен? Аз съм привърженик на РБ, смятам, че при мажоритарен вот ще са аут и подобна конфигурация на НС не ми харесва. Мислите ли, че ще е по-състоятелно да подкрепям нещо, което ще доведе до резултат, който не ми харесва?

  Pather Panchali (Satyadjit Ray)
 30. 30 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  До коментар [#19] от "Нашата цел е незабавно отстраняване на мафията":

  В прекия. Политически смисъл де.
  Вервам, че няма да скочиш от някой висок блок, щото имаш вярата, че летенето е проста работа.

  Ecrasez l’infâme
 31. 31 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 398 Неутрално

  За мен основната разлика между пропорционална и мажоритарна система е, че в единия случай избраният е подчинен на партийния си вожд, който го номинира, а в другия случай е подчинен на избирателите си, които могат да го отзоват. Бих приел всяка система, в която избраният е подчинен на избирателите си. Само тогава властовата пирамида ще лежи на основата си, а не обратно - балансирайки някак си на върха си.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 32. 32 Профил на k
  k
  Рейтинг: 974 Неутрално

  До коментар [#29] от "mitkaloto_":

  ... ако след 5 години РБ стане водеща партия с резултати по пропорционалната система около 25 - 30 % /дано!/ и тогава пак изникне въпроса дали да има мажоритарна ситема - тогава Вие бихте "спечелили". На какв мнение ще бъдете?

  Вие кавате - против мажоритарен вот съм, защото моите фаворите биха изгубили - считам, че това е е принципно. Нека РБ да работят здраво, да издигнат качествени личности и да спечелят!

 33. 33 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  До коментар [#30] от "Graf":
  Позволявам си да вярвам, че не си убеден, че това НС ще промени изборните правила.

 34. 34 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Коментарът е елементарен, разглежда чистата мажоритарна система и в общи линии е убедителен ..
  И аз подкрепям пропорционалната система - като по- демократична ,особено в НОВИТЕ Демокрации..
  Но и мажоритарната система си има своите преимущества ; ЯСНИ кандидати с качества , нещо , което сега "стадните , незабележими, неизвестни и посредствени "листи на партийте не представят ;
  Възможност на ВТОРИ тур/ ако никой не взел 50% плюс един , дава възмпжност за прегрупиране на близки , помежду си партии /десни ,леви, центристи и т.н. /..
  Не е вярно , че в страни с чиста система мажоритарна , ГЛАСОВЕТЕ на опозицията, НЕ се чували : Англия или САЩ ..)Там има други методи за влияние , двукамерен парламент и т.н..
  Една смесена система , каквато сме имали , също може да се приложи =- част от депутатите - мажоритарно и другите - пропорционално и т.н..
  За България , мисля , че все пак , пропорционалната е по- добра , дори - с 2 % праг на влизане и партийте тогава НЯМА да са повеч от 7-8- 9- дори...
  А и това ще предполага по- голяма ПРЕДСТАВИТЕЛНОСТ на еколози, женски организации, други обществени образувания - студентите , например и т.н...
  За нас - нова Демокрация - е важно да имаме пропорционална система ..СЪС задължително гласуване :)
  А за купуването на гласове - да има 3-5 години пандиз в наказателния кодекс !! :) Без слизане под минимума от 3 години !!
  Все пак за управление на държава става дума и наказанието трябва да е тежко !! :)

  BIG AL
 35. 35 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  Прав е авторът, мажоритарната система е празна работа...
  Имахме мажоритарна система, например, 1934-1940 и до какво ни доведе?
  До третата национална катастрофа......
  Аде мерси, няма нужда......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 36. 36 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 398 Неутрално

  [quote#28:"Емо"]Някои бъдещи депутати при един мажоритарен вот (ако се кандидатират, разбира се):
  Азис
  Мишо Шамара ... [/quote]
  Ако това се случи, то това ще е един справедлив огледален образ на обществото ни. И какво, да счупим огледалото ли? Кое е сега огледалото на обществото ни?

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 37. 37 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  До коментар [#28] от "Емо":
  Президентът поиска мажоритарен избор някои от депутатите, без да уточнява броя им.

 38. 38 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3409 Неутрално

  Напълно съгласен с аргументите на Пейо Попов. Плюс моите адмирации за прегледното, акуратно и изчистено изложение.

  Мога да добавя само едно - мажоритарен избор плюс задължително гласуване сте изпуснали от внимание.
  А това си е като слагане на турбо към гореизложеното. Най-вече в частта за изключително точно определеното от автора като "примитивизъм на най-малкото общо кратно" в комплект и взаимна индукция с медийното опаковане и насъскване.

  Накрая бих повторил Графа към всички скачащи първосигнално за мажоритарните - вие наистина ли нямате инстинкт за самосъхранение?

 39. 39 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#31:"Иван55"]единия случай избраният е подчинен на партийния си вожд, който го номинира, а в другия случай е подчинен на избирателите си, които могат да го отзоват. [/quote]
  Хахахахаааааааа комедиант, и как ще го отзоват?

 40. 40 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  До коментар [#33] от "Нашата цел е незабавно отстраняване на мафията":

  Ако демократичната общност има инстинкт за оцеляване, трябва да иска сваляне на 4% бариера на 2% и дебат върху това, дали еднокамерния парламент не е заплаха за самата демокрация, особено така, както е замислен през 90-те.
  Разпилейте властта, вместо да я концентрирате, щото получавате насреща я Боце, я Сергея с Догана. И властовите им маниери.
  Нищо ли не научихте от мажоритарния вот през 2009 г.?

  Ecrasez l’infâme
 41. 41 Профил на nye
  nye
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#25] от "Нашата цел е незабавно отстраняване на мафията":
  [quote#25:"Нашата цел е незабавно отстраняване на мафията"]Стойнев е избор на волята на избирателите и продукт на сформираните от нея мнозинства.[/quote]
  Това важи в известен смисъл за всяко действие на НС. Мисълта ми беше съвсем по-различна от това дали конкретно Стойнев трябва да бъде министър или не.

  Ще повторя: смея да твърдя, че НС не е (само) законодателен орган, а въплатява и задължения непривични за законодателната власт. В съдебната система се предлагат и избират квоти от парламента – т.е. съдебната система е силно политически оцветена. Правителството на практика е подчинено на НС. Властите не са независими!!! Дори напротив, те са сраснати в едно извращение. Проблемът ни тогава не е, дали имаме мажоритарно или пропорционално избиране на депутати, а как да отвържем правителството (и съда) от НС.


  http://postclamores.blogspot.com
 42. 42 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  най после някой да напише истината за мажоритарната система че тая мажоритарна история запона да прилича на латино(турски) сериал

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 43. 43 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3409 Неутрално

  [quote#32:"k"]Вие кавате - против мажоритарен вот съм, защото моите фаворите биха изгубили - считам, че това е е принципно. [/quote]
  Пък вие искате мажоритарен, та да спечелят "вашите".
  И в това е белята. Че се гони моментен келепир.

  Всяко едно решение е решение не за моментното действие, както масово се възприема, за за последиците от него. Днес, ама и утре, и в други ден, и нататък. Всяко!
  А това, което наблюдаваме в момента като "технология" на поставяне на въпроса е точно обратното. И вие негласно го признавате, обвинявайки другите, че били против, защото на първите такива избори биха загубили "техните".

 44. 44 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  [quote#32:"k"]На какв мнение ще бъдете? [/quote]
  дори ГЕРБ , които правиха този избирателен закон не се осмелиха да сложат мажоритарна система, дори махнаха всякакви нейни наченки, за какво точно си говорим в момента

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 45. 45 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  [quote#20:"mitkaloto_"]Когато имаш неработеща правораздаваща система, при всякаква избирателна система ще се възпроизвежда корумпиран парламент. [/quote]
  И промените при такова положение е много вероятно да водят дори до по-лоши резултати.

 46. 46 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  [quote#27:"k"]Идеята, че всяка влятелна фигура от СДС беше в състояние при най-малките противоречия, да направи своя партия, да се яви на избори и да се надява на 7-8 %, [/quote]
  истината е че нито един клонинг на СДС не влезе в парламента

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 47. 47 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 398 Неутрално

  [quote#16:"mitkaloto_"]Българският мажоритарен опит досега е твърде печален: 1990г. ...2009г. ...[/quote]
  Не лъжете, тоя бройлер не е пиле. В съвременната ни история не сме имали мажоритарни избори в 2 тура с механизъм за отзоваване.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 48. 48 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#40:"Graf"]Нищо ли не научихте от мажоритарния вот през 2009 г.? [/quote]
  Доказано! Не научихме нищо от Лукановата зима 90г, не научихме нищо от Виденовата зима 96-97г.
  Ти искаш да ни направи впечатление някакъв си мажоритарен (природонаселението си гласува изцяло партийно)вот за 30-тина депутата 2009г.
  Мажоритарен вот бетонира БСП и ДПС като управляващи вовеки.

 49. 49 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1917 Неутрално
 50. 50 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 605 Неутрално

  непочтено писание.
  защото:
  1. Негативите, така посочени, на мажоритарната система са вече съществуващи пороци на нашата си пропорционална избирателна система; ВСИЧКИ ДО ЕДИН.
  2. Основни пороци на същестявуващата система се спестяват на читателя: например, преференциалното представителство на купения, етнически и контролиран вот - който гласува на 101% и получава мандати, в пъти повече от съответния процент население.
  3. Основните достойнства на мажоритарния вот не са посочени.

 51. 51 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Приемам голяма част от съображенията на автора.
  Моите разсъждения са против мажоритарната система.

 52. 52 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#31] от "Иван55":

  [quote#31:"Иван55"]За мен основната разлика между пропорционална и мажоритарна система е, че в единия случай избраният е подчинен на партийния си вожд, който го номинира, а в другия случай е подчинен на избирателите си, които могат да го отзоват.[/quote]

  Тотално погрешно разбиране!
  ВИНАГИ, и при пропорционална и при мажоритарна система, изборите са партийни, "партийния вожд" номинира кандидатите. Пак ще дам пример "Парламентарни избори 2009". ВСИЧКИ избрани мажоритарно депутати бяха партийни предложения.
  И второ, отзоваването на депутатите не е свързано априори с мажоритарен избор. Това е възможност, която трябва да е вписана в закона и да има ясна процедура.

 53. 53 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 983 Неутрално

  [quote#11:"Graf"]Абсолютно съм съгласен с всеки един от аргументите в публикуваната позиция. [/quote]

  ++++и аз

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 54. 54 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#20] от "mitkaloto_":

  За съжаление корумпираността на политиците определя системата у нас. За качествата им няма какво да коментирам. И точно заради това имаме и неработеща правораздаваща система - назначенията не са явни и след обществена дискусия, а тихичко и набързо. Друг фактор който може да стресне малко управляващите е независима разследваща журналистика - също дефицитна у нас. Остава активното гражданско общество - у нас все още прохождащо но мисля, че ще става все по-мощно.

 55. 55 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#35] от "boby1945":

  Рядко съм съгласен с теб, но в случая си прав. Само примерът ти не е удачен (затова и толкова минуси са ти нацъкали) Имаме по-добри примери - Парламентарни избори 2009. Не знам защо всички забравят за мажоритарния елемент в тях - до нищо добро не доведе.

 56. 56 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 605 Неутрално

  освен това, дискусията дали вотът да е мажоритарен, пропорционален или някакво нашенско копелдачване на двете е изцяло ненужна и подвеждаща.

  основното е електронното гласуване. всеки български гражданин, където и да е, трябва да може да упражни конституционното си право на глас.
  безусловно.

 57. 57 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 799 Неутрално

  В предишната статия, по повод инициативата на Плевнелиев, написах, че мажоритарния избор ще бетонира основно комунисти и ДПЕсари. Наплющиха ми минуси като за световно, но нямаше как да си развия аргументите, поради ограниченото място.
  Мажоритарните избори не са изход от политическото статуково, а е циментиране на това статуково. Илюзия е , че ще се избират личности. Партийте ще си издигнат кандидати като М Манолова и ченгета като Местан и електората пак ще гласува за тях, но в резултат на преразпределението на гласовете те ще отидат отново при най-много натрупалите гласове.
  Давам отново пример с мажоритарния избор през 1990г. - комунистите спечелиха мнозинство тогава само благодарение на мажоритарния избор, а не на това, че реално повече от 50% бяха гласували за тях.
  Мислете!! Гербаджиите във форума да не се напинят и, а и те да помислят.

 58. 58 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 398 Неутрално

  [quote#52:"marker"]ВИНАГИ, и при пропорционална и при мажоритарна система, изборите са партийни, "партийния вожд" номинира кандидатите.[/quote]
  Кой вожд, националния или кварталния? Ако е кварталния, аз не бих говорил изобщо за ВОЖД. Тъкмо мажоритарния вот ще върне партиите към "демократически централизъм", т.е. ще ги възпита.
  За отзоваването - съгласен, трябва да залегне в закона. Да, трябва ни механизъм за отзоваване!

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 59. 59 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#40] от "Graf":
  "Нищо ли не научихте от мажоритарния вот през 2009 г.?"

  То бития и "оня" насищане нямат, ама и колко хубаво е да си от страната на биещия! Още по-вече ако си опитал сладостта веднъж!  pastor
 60. 60 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#24] от "marker":

  А защо се учудвате? Антон Радичев кандидатства от листата на партия Лидер - да припомням ли на кого е тя? А за другите двама - ами единия си е в НС със съмнителен ефект а другия пише анализи - каквото и да означава това.

 61. 61 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До умните и красивите които се тръшкахте пред парламента предимно когато е празен:
  При чист мажоритарен вот ще станете направо мъдри и прелестни! Така, че напъвайте се има още какво да се желае от вас!

 62. 62 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Президентът вчера предложи референдум за мажоритарен елемент при изборите за Народно събрание. -цитат на увода на аФтора.
  Още с встъплението си противникът на мажоритарната система манипулативно изменя предложението на Президента.
  Какво да го четеш по-нататък.
  А за да е поубликувано тук туй нещо, значи си има крушката опашка.
  Кой е против мажоритарната система? Ами партиите и "елитът" на прехода, които са там,където са именно благодарение на пропорционалната избирателна система. И що не можеш да им теглим шутовете на изборите? Щото те и техните мекерета определят листите, а на нас "демократично" ни е отредено мястото- или да гласуваме за техните списъци или да ходим за гъби. И се нагледахме на магарета в маргинали, дето на две магарета сламата не могат да разделят, ама приемат "закони".

 63. 63 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Продължава да се насажда измамната теза, че проблемите ще се решат с въвеждане на нови правила - нова Конституция, мажоритарни избори и пр. И понеже българинът винаги търси лесни решения на сложни проблеми, веднага захапва кукичката, убеден, че тя ще го извади от блатото. Проблемът не е в действащата уредба, а в опорочаването й и незачитането на каквито и да е правни и етични норми, както от политиците, така и от самите гражданите. Каквито и нови механизми да се въведат, положението ще си е все същото при тоталния правен нихилизъм и липсата на всякакъв морал у нацията. Знам, че звучи грозно и безнадеждно, но останалото е поредната скъпоструваща илюзия.

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 64. 64 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#55] от "marker":

  2009 не е никакъв сериозен политически пример, просто едно недоразумение....
  Яко на мажоритарния елемент са залагали царя и политиканите окло него, през 30-те затова го давам за пример и то отрицателен....
  А във форума има маса хора дето не знаят собствената си история, затова и цвъкат минуси.....
  Ето един цитат на темата мажоритарност, който се приписва на цар Борис
  "Заклел съм се да скъсам завинаги с най-опасния си враг - партиите и техния бяс по министерски постове. Смятам, че за българските условия едно управление от министри чиновници, допълнено от парламента, който да гласува законите и бюджета, без да се намесва в управлението, е най-подходящо - споделял най-открито царят."
  т.е. мечтае си за мажоритарни послушковци одобрени от него.... затова :
  "И през 1938 година царят насрочил избори за XXIV Народно събрание, изменяйки избирателния закон: кандидатурите не се издигали от партиите, а всеки лично предлагал своята кандидатура, обаче съдът имал право по сигнал за неблагонадеждност (а сигнали дал Господ!) или други „отрицателни качества" да отхвърли всеки кандидат. "
  Аде мерси, няма нужда от мажоритарност....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 65. 65 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  [quote#63:"Константин - цензуриран от кръга Капитал"]Каквито и нови механизми да се въведат, положението ще си е все същото при тоталния правен нихилизъм и липсата на всякакъв морал у нацията.[/quote]
  Напълно си прав, а и няма как да иначе в общество където "Парица и Царица"...... за какъв морал хортуваш, когато сиренето е с пари???

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 66. 66 Профил на devdimi
  devdimi
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Разликата между системите е:

  1) Пропорционална систама: Депутатите се избират от партийното ръководство, и се подчиняват и отчитат само на него. Веднъж взлезнали в парламента не им пука за хората, които са ги избрали, а гледат да слушкат, защото ако на следващите избори ги сложат на горно място в листата пак ще ги изберат.

  2) Мажоритарна система: Депутатите се избират от хората, които знаят за гласуват и се отчитат пред тях.

  С каква система бяха избрани депутатите, гласували за Пеевски против волята си?

 67. 67 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 572 Весело

  За мажоритарната избирателна система с много, ама много "голяма любов":
  Ние, обичащите чалгата искаме мажоритарни избори, това е единствения начин да направим нашия кумир Аз.с /Васко / президентин. Това ще е върхът на демокрацията/ може и на нещо друго/.

 68. 68 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 587 Неутрално

  все са си същите комунисти от 3 то поколение овчари

  BG e мини империя на злото.
 69. 69 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#57:"SSS"]Мажоритарните избори не са изход от политическото статуково, а е циментиране на това статуково. [/quote]
  Това е квинтесенцията на тезата срещу мажоритарните избори.
  Големи гадачи сте. Мажоритарни избори в най-новата история на страната има при избора на ВНС и това е. Другият мажоритарен вот от такъв мащаб на територията са изборите за кмет на малка и средна община. Разликата там е че кметът разпределя много ресурси, докато народният представител няма тая възможност.
  Ако се погледне на картата на общинските избори, ще се види че много от кметовете не са членове на тая или оная голяма партия, а са подкрепени от тях. Какво означава това? Ами просто има кадърни хора, които работят за района и не искат да ги обвързват партийно, защото това стеснява подкрепата за тях.
  При мажоритарни избори на много места БСП и ГЕРБ ще пият по една студена вода поради силно централизирания подбор на кадрите. По рано в БСП не бе така, но след 2000 година и особено в последните 3-4 години БСП е като ГЕРБ. Затова шансовете на малките партии да вкарат народен представител се увеличава. Увеличават се и шансовете на независим народен представител,издигнат от инициативен комитет. Това е защото гласовете на всички граждани се изравняват. Сега най ниска тежест има гласът за независим,след това на малки партии.

 70. 70 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 572 Гневно

  [quote#65:"boby1945"] няма как да иначе в общество където "Парица и Царица"...... за какъв морал хортуваш[/quote]
  Справка, заплатите на общинските съветници получавани за два дни работа в месеца .

 71. 71 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Абсолютно прав е авторът!
  Мажоритарна система - не, благодаря г-н Плевнелиев.

 72. 72 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 675 Разстроено

  Малко ме учудва какъв би бил резултатът от такава система - като изключим София и няколко други по-динамични градове, според мен тя би довела до много тъмночервено управление, особено ако избирателните райони са като сегашните. В момента 10% нормални да има в тъмночервената крепост, те пак спомагат за депутат другаде. Ако е мажоритарно, всичките такива групи по 10% изчезват и тъмночервеността ни залива. Това нормално ли е?

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 73. 73 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#47] от "Иван55":
  [quote#47:"Иван55"].....В съвременната ни история не сме имали мажоритарни избори в 2 тура с механизъм за отзоваване. [/quote]

  Ако махнем тази екстра "с механизъм за отзоваване" ,мажоритарни в 2 тура имаше 1990.
  Което доведе/ има принос е по-точно/ до това че 20 и неколко години се говори за лоша /или за нова/ конституция.
  Не съм против него ,но това е предмет на прецизиране и ред механизми .Иначе би могло да се мисли и за "механизъм за принуда на правене на сепуко".Въпреки ,че японците го правят заради собствената си чест ,а не по принуда.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 74. 74 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Аз съм определено за мажоритарен вот, защото искам да гласувам за личности, а не за листа от тарикати, които главният тарикат е подредил по свое усмотрение. Когато дойдоха НДСВ, отидох да гласувам и гледам, че листата се оглавява от Долорес Арсенова,една изключително глупава жена, спрягана за метреса на Кобурга. Веднага зачеркнах НДСВ като възможност. Личността е важна, тя е определяща, а не партийните котерии. И най-важното, когато моят избраник не изпълнява обешанията, които е дал пред електората, искам да имам правото да го отзова, а не да го оставя да търка банките цели 4 години. Да за мажоритарната система.

 75. 75 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 572 Любопитно

  [quote#74:"apolitichna"]Аз съм определено за мажоритарен вот, защото искам да гласувам за личности, а не за листа от тарикати[/quote]
  И как ще разбереш кой е личност в големия избирателен район? Нали кандидата трябва да се появи на телевизионния екран или в бившето читалище, трябва да разлепи информационни материали и да има екип. Всичко това изисква пари а екипа чака облаги.
  познавала си Долорес Арсенова и си решила, а тези които не са я познавали, на боб ли да вземат решение.

 76. 76 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#72] от "Lord Dreadfort":Измислен лорде, знаеш ли кога е въведена мажоритарната система в Англия? Не искат и досега да се промени.
  Даже не разбираш ,че сегашната ни "демокрация" е резултат от сговора на комунистите и агентите в СДС в края на ВНС, когато премахнаха избора на половината от депутатите да става по мажоритарната система.Причината - мажоритарните депутати не са послушковци и нерядко питат: Теб кой те е избрал. Мен са ме избрали над 20000 човека.
  Избрания от над 20 хиляди човека с мнение в парламента не му пука за "партийната линия", особена ако тя е кафява,като в случаите с редица гласувани от НС кандидатури за висши държавни органи. Има ли смисъл да ги изреждам. Само един от тях е Пеевски. А колко скандални кандидатури за КС и т.н минаха оттам? Този,избран с над 20 хиляди гласа народен депутат знае, че позицията му по важни за страната и региона въпроси му носи следващото избиране,независимо от коя партия е, а не блоговолението на партийния лидер. Между другото, смяташ ли че сегашните "лидери" ще влязат в парламента при мажоритарна избирателна система?

 77. 77 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#75:"BASCO"]И как ще разбереш кой е личност в големия избирателен район? [/quote]

  големи и малки избирателни райони има сега.
  при една чиста мажоритарана ситема всички райони са еднакви.

 78. 78 Профил на moro
  moro
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#4] от "k":

  Не е точно така. Давайки за пример британци и американци, авторът посочва какво ще се случи - при тях мажоритарната система може и да е най-доброто, но България, съгласи се е много, много различна от тези две държави.
  Идеята, че може ти да определяш личността, която ще влезе в парламента изглежда примамлива, но съгласи се, че хората вече не живеят по селата, където всички се познават и всеки лично познава своя кандидат. А с повечко пари и власт всеки може да бъде възхваляван или очернян, особено в страна с ниска степен на свобода на словото сред медиите.
  Когато нещата не са наред и хората започват да си казват, че "нещо трябва да се промени" и обикновено много не мислят повече. Обаче пропускат фактът, че нещата освен да се подобрят, винаги могат да станат и по зле.

 79. 79 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#76:"cobanmaala"]Причината - мажоритарните депутати не са послушковци и нерядко питат: Теб кой те е избрал. Мен са ме избрали над 20000 човека. [/quote]
  Ти предполагам всеки ден с мажоритарно избрани депутати си хортуваш и вечер си лягаш с няколко такива, та си толкова добре запознат какво правят, и какво питат!
  Беди да рупаш!

 80. 80 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#79:"peshistiya"]Беди да рупаш![/quote]
  Да се чете: Беги да рупаш!

 81. 81 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 452 Неутрално

  [quote#32:"k"]Нека РБ да работят здраво, да издигнат качествени личности и да спечелят![/quote]
  Това трябва да правят всички партии-да се стремят да предлагат качествени кандидатури, а не просто лоялни на партията. Както и гражданите трябва да се научат да се интересуват от предложените личности, а не просто да гласуват като стадо овце, щото партията знае по-добре. Според мен /поне/ частично мажоритарната система би тябвало да има подобен "възпитателен" ефект върху българските политици и гражданското общество.

 82. 82 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#79:"peshistiya"]Беди да рупаш! [/quote]
  Да се чете: Беги да рупаш!

 83. 83 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 778 Неутрално

  трябва ни контрол за отзоваване на провалили се депутати и ръководни кадри в държавата.

 84. 84 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Пишман националистът Волен бил против мажоритарната система.
  Питам не само него, ами и другите пишман националисти: Защо сте против мажоритарната система, който ще ограничи влиянието на ДПС. В регионите с преобладаващо турско население вероятността турци да влязат в парламента е към 100%. Защо обаче мислите че те няма да подкрепят турци, които не са от ДПС. Като Мехмед Дикме примерно. И 1000 автобуса да дойдат от Турция районът на Джебел ще вкара 1 депутат,независимо дали са гласували за него 60% от електората или 100. В чужбина може да се обособят 2-3 избирателни района. И пак няма да има значение дали изпратените от външно министерство са яли баклава и са си напълнили гушите , та да има секции с гласували през 3 секунди хора,които и не знаят български.И дали въобще са минали през секцията.

 85. 85 Профил на легионер
  легионер
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Има още един аргумент, който авторът премълчава, който според мен ще е най-пагубния ефект от въвеждането на мажоритарен вот в България.
  При мажоритарен елемент ще има неминуемо консолидиране на две големи партии в лявото и дясното и тъй като на теория силите трябва да са изравнени, изборите ще се решават от този, който извади повече пари за тези гласоподаватели, които са склонни да продават гласа си. На национално ниво, поради същата причина, ще се бетонира ролята на ДПС в управлението, тъй като нито лявото, нито дясното ще могат да съставят мнозинство без 30-те депутати, които мафиотите ще имат гарантирани само от турските райони.

  Пропорционалната избирателна система съвсем не е причина за проблемите на българската демокрация. Българското общество е тежко болно и в невъзможността си да формулира адекватни решения на проблемите си, то се хваща като удавник за сламка за формули, които само ще задълбочат тези проблеми. Преди 5 години в изборите за Народно Събрание имаше и мажоритарен елемент и в резултат в парламента влезнаха 31 от най-безличните парламентаристи в новата ни история, само благодарение на харизмата на Бойко.
  Докато материалът е такъв, докато медийната среда е отровена и докато целият предизборен процес се изражда във вадене на флашки и евтини манипулации с участието на "независимата" прокуратура, изборните резултати ще са все така отвратителни, независимо от това какво избирателна система използваме.

 86. 86 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#67] от "BASCO":
  Президентските избори са си мажоритарни и сега.

 87. 87 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 675 Весело

  До коментар [#76] от "cobanmaala":

  Измислен, измислен, ама добре измислен! Хубаво, нека приемем, че мажоритарните депутати са юбердепутати: пита се кой ги избира? В избирателен район със 55% избиратели над 55г. и още 25% избиратели с естествен тен, колко от тях ще гласуват за твоя юбердепутат? И техния мажоритарен депутат дали няма да гласува за шеф на ДАНС с наднормено тегло? Ако си позволи да не го направи, другият път няма да е той... Някакви възражения? Затова са важни границите - ако бройката на такива райони като горния е по-голяма от бройката на районите като София, положението ще се влоши спрямо сега...

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 88. 88 Профил на rrrrrr
  rrrrrr
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Копирам мой пост от друга тема и го залепям тук. Ще го копирам и ще го залепям навсякъде в Икономедия, когато стане дума за идеите на Плевнелиев за промяна на Изборния кодекс. Един заблуден човек да прогледне, пак ще е от полза:

  А ето каква некозметична промяна предлага президентът: "С проекта за нов Изборен кодекс се предвижда незадължителна преференция в партийните листи. Това предложение не отговаря изцяло на исканията на българските граждани"

  Т.е. президентът пледира за задължителна преференция. "Задължителна преференция" означава ето това: Партия X изработва партийна листа и я подрежда така: на първо място кандидат A, на второ място кандидат B, на трето - C, и т.н. Отива бай Хасан да гласува за партия X. Слага хиксче или чавка на квадратчето. После, ако предложената листа му харесва, слага хиксче или чавка на кандидат A - така потвърждава, че е съгласен с подредбата. Ако подредбата не го устройва, слага хиксче или чавка примерно на кандидат C - демек заявява, че за него C трябва да е преди A в листата. Ако бай Хасан не сложи чавка някъде по подредената листа, гласът му за партия X е НЕВАЛИДЕН.

  Това предлага Антоанета Цонева. Това предлага и Плевнелиев. Това означава задължителна преференция. Не звучи драматично за аудиторията на Икономедия - какво толкова, задължават те да сложиш две хиксчета на бюлетината, вместо едно. Ама защо трябва да го правим? Защо да хвърляме гласа на бай Хасан за партия X в коша, само защото не е благоволил да преподреди листата или да отбележи, че е съгласен с нея? Нали той де факто отбелязва, че е съгласен с листата, като гласува за партия X? Дайте му възможност да преподрежда, ако иска, но не го задължавайте. Какво искате, да се зарием с невалидни бюлетини и да кандидатстваме за Гинес? Това ще направиш, уважаема Антоанетке. И след като настъпи хаос (а той ЩЕ настъпи, ако ви приемат безумното предложение) никой няма да се сети, че ти си замесена. Ще се измъкнеш суха. Както се измъквате по терлички всички юнаци от "тинк танковете". Давате акъл, правите каша, после го отнасят политиците, които ви изпълняват великите хрумвания, а вие целите в бяло се изтъпанвате в някое тв студио и пак давате акъл. Имайте малко срам.

 89. 89 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#86:"pandelka"]Президентските избори са си мажоритарни и сега. [/quote]
  Да, но той е единствено избран. Ако има 240 избирателни раиона и условието избрания да е от района, ще има по-добър ефект. Но никой не говори за размера на избирателните райони и познаваемоста на кандидатите.

 90. 90 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  [quote#11:"Graf"]Мажоритарни избори + намаляване на броя на депутатите по необходимост изхвърля от политическия пейзаж РБ, Зелените, някаква нормална социалдемокрация, която ще се появи, истинска консервативна партия[/quote]Пак Позитански номера. В предложението на Плевнелиев въобще не става дума за намаляване на броя на депутатите. Също не става дума за цялостна замяна на пропорционалната система с мажоритарна.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 91. 91 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Мажоритарна система, дали изцяло, дали частично е в услуга на ДПС, БСП и евентуално на ГРОБ, като на първите трайно, а на феновете на генерала от пожарната за избор-два, до оттичането на шайката им в канализацията.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 92. 92 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#87:"Lord Dreadfort"]Затова са важни границите - ако бройката на такива райони като горния е по-голяма от бройката на районите като София, положението ще се влоши спрямо сега..[/quote]
  Още един мит,който битува в съзнанието на мат,риала. Добрите от София,а лЬошите от дълбоката провинция. Сега народните представители от София са над 60% от дупетатите. И какво? Цъфнали сме и вързали? Водечите и вторите веста в нашия район са все парашутисти от София или спуснати от София. Резултатът - всичките са сливи заспали, пуснати от гори.Мълчат като ... на разпит. Къде отидав парите от държавния бюджет- в София и няколко фирми близко до сърцето на управляващия вече 20 години елит. Не до елита на тия или ония. Главния строител на България е един, главния еди .. е друг и така няколко главни,които са главни вече 20 години, а има региони,които умират. За тях пари няма. Ако сега, при пропорционалната изборателна система, хората искат да намалят дупетатите,защото така или иначе решават 10 човека, при мажоритарната избирателна система ще се види, че доста региони ще искат те да се увеличат. Здрава битка ще е при формирането на бюджетите. Има пари за региона, депутатът има шанс да бъде преизбран.Няма ли пари, а за съседния има, шансът за преизбиране няма. Мисълта, че пенсионерите са твърдо за БСП е грешка. Че за БСП няма гласували толкова, колкото са половината от пенсионерите? Тогава от къде идва тоя мит.Чиста пропаганда, за да се унизи БСП като партия на старите хора. Но тъй като те са будали, даже не могат да изполват електорални единици за изборите.

 93. 93 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  [quote#13:"nye"]Според мен проблемът не е толкова как ги избираме, а как може да упражняваме контрол върху тях (и не само за НС, а и за изпълнителната власт). [/quote]Единственият възможен контрол върху един депутат е да се предизвикат предсрочни избори за неговия мандат (т.н. recall) - такава възможност има в САЩ. Това е единствено възможно при мажоритарна система. При пропорционалната всички гласове отиват в един омлет от който няма как да бъде извадено едно яйце.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 94. 94 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  [quote#16:"mitkaloto_"]трябва да се позоваваме освен на британските вековни традиции, но и на настоящите британски настроения. Точно британците напоследък искат промяна на избирателните правила и вмъкване на пропорционален елемент[/quote]От пръстите си го изсмукахте. Преди 3 години имаше референдум за въвеждане на пропорционален елемент (т.н. алтернативен вот) и той беше отхвърлен.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 95. 95 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Не дочетох до края. Авторът обърква още в началото мажоритарна система със смесена. Аз съм против 100% мажоритарна система, но съм за смесена. Добре е да се прави отчетлива разлика вместо да се въвеждат читателите в заблуждение.

  Навремето Линкълн в президентски дебат се обърнал с думите: Моят опонент смята, че конските кестени и кестенявите коне са едно и също нещо.

 96. 96 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 452 Неутрално

  [quote#89:"BASCO"]познаваемоста на кандидатите.[/quote]
  Отново ще го кажа, нека партиите се научат да предлагат хора, които да могат наистина да допринесат нещо, а гражданите е добре да се научат да се интересуват от личности. В 21в. човек намира начин да се информира, ако желае. Както разбрахме и 95% от ромите имали компютри, та къде е проблемът?

 97. 97 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  [quote#24:"marker"]При мажоритарна система също се избират партийно предложени кандидати, същите "корумпирани негодници"[/quote]При мажоритарни избори един не-партиен кандидат има най-голям шанс да успее. Неслучайно най-много успешни непартийни кандидатури има при кметските избори - а те са мажоритарни.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 98. 98 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  Не виждам нито едно отрицателно качество от мажоритарната система което да нямаме и днес при положение че сме избрали пропорционален парламент. Наистина не виждам от какво може да ни е страх. По страшно от това е да остане съществуващото положение на безизходица . Никоя избирателна система разбира се не е панацея ако няма активно общество . Това е главното.

  klimentm
 99. 99 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  [quote#40:"Graf"]дебат върху това, дали еднокамерния парламент не е заплаха за самата демокрация, особено така, както е замислен през 90-те. [/quote]Не ми е известно някой да е предлагал двукамарен парламент.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 100. 100 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  [quote#44:"stg"]дори ГЕРБ , които правиха този избирателен закон не се осмелиха да сложат мажоритарна система, дори махнаха всякакви нейни наченки, за какво точно си говорим в момента[/quote]Което беше глупост за която си платиха. Всъщност, за която сега плащаме всички.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK