Демокрацията не става повече демокрация чрез процедури

Демокрацията не става повече демокрация чрез процедури

© Юлия ЛазароваКоментарът на Николай Слатински за предложения референдум за изборната система във "Фейсбук". Заглавието е на "Дневник":


Разбира се, кой разумен човек би бил срещу провеждането на референдуми? Аз съм За като принципно схващане за демокрацията.


И все пак трябва да се отчитат някои неща.
Първо, демокрацията ни се е изродила във формална процедура и докато спорим за процедурата, няма да се докоснем до същността на проблема, до самата дълбока болест на обществото. Дълбоко повредена е конструкцията на държавата; страната се управлява от олигархия, имаща марионетни правителства; дефектна е конституцията, сбъркан е икономическият модел, крайно несправедливо е разпределена собствеността и имаме "класови разделения" по формулата 1%:9%:90%, но при и около референдума няма да мислим за идеи, а за формули, които малко или много са алхимични, а не панацея.


Второ, в началото на Прехода ние вече веднъж бяхме изпързаляни като общество да спорим до прегракване по фОрмата и формАта [председател (президент) или президент (председател)], загубихме почти 2 години да правим конституция вместо промени, докато другите бивши соцдържави правиха промени, които после ги "залегнаха" в конституциите и ние досега им дишаме прахта... Ние сме супермайстори парата да ни отива в свирката, да подменяме целта и средството, превръщайки средството в цел, а целта - в средство.


Трето, смесват се в едно три различни и практически много слабо свързани неща - вид избирателна система, технология на гласуване и недемократична принуда за задължително гласуване (която е предозирано лекарство, което може да се окаже отрова; още повече, че при социализма вече на практика имахме задължително гласуване). А това означава, че заради вероятното гласуване За и Против самото предложение на президента, могат и трите да се приемат или и трите да отпаднат, без дебат по същество...


Четвърто, практиката на демокрациите (както и най-задълбочените изследователи на демокрацията) са доказали, че една демокрация не може да стане повече демокрация чрез процедури, начини на гласуване, въвеждане на позитивни и негативни отговорности и ограничения. Процедурите влияят изключително слабо на начина, по който функционира и се самооптимизира обществото. Затова референдумът може да бъде полезен, но е твърде рисковано той да бъде натоварван с прекомерни очаквания, че след него някак автоматично ще започнем да цъфваме и връзваме...


И в допълнение:


-- Мажоритарното е по-секси. Аз съм За... Бил съм избиран и мажоритарно, и пропорционално и знам, че, както казват в Одеса, това са две големи разлики.


Но 1990 г. в Пернишко бяхме СДС-БСП 2:2 при мажоритарните кандидати (нашите в града избрани с по 50-60 000 гласа, техните - по селата, избрани с по 5-6 000 гласа); и 2:2 при пропорционалните листи.
1991 пропорционално бихме БСП с 3:1, ако изборите бяха мажоритарни, пак щяха да бъдат 3:1.
Но да припомня, че Бойко Борисов разби другите партии в мажоритарния вот с листи, в които имаше мутри, необразовани типове, калинки, ченгета и милиционери...


-- Електронното е преди всичко технология, на практика не е свързана пряко със самата същност на демокрацията.


-- А Задължителното ми напомня Оруелови предупреждения и ми намирисва на тоталитарност. Пак да кажа, че за мен да се въвежда задължително гласуване при демокрация е оксиморон, то е да се самообесиш поради неистов страх от смъртта.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Не мога да се съглася с тезата на автора за задължителното гласуване. В България трябва да има задължително гласуване, поне за 2-3 мандата на правителства, защото иначе никога няма да се спасим от купения вот на ДПС, от сантименталната любов на бабите към БСП и тоталното безразличние на 40% от хората.

 2. 2 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Мъдро и вярно..
  Имало и мислещи. Не само папагали повтарящи лъжливите опори на тарикатите

 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Отново изпадаме в обичайното състояние да се взираме в пъпа си или назад вместо да правим нещо.

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "една демокрация не може да стане повече демокрация чрез процедури"
  Съгласен, НО: Ние не сме демокрация, а някакъв, афиширащ се за демокрация, феодализъм, тоталитаризъм или нещо подобно. Процедурите да станем демокрация са ясни - или със сопите на "Майдана", или с бюлетините при урните. Аз съм кротък и избирам второто.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 5. 5 Профил на loremipsum
  loremipsum
  Рейтинг: 434 Неутрално

  По конституция образованието също е право, ама ходенето на училище е задължение. Сравнението на автора между задължителното гласуване и обесването е малоумно. Ако се обесиш, ще умреш. Ако всички са задължени да гласуват, всички ще гласуват -- как точно умира демокрацията, когато всички гласуват?

 6. 6 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  Процедурите са важни. На практика избор като Пеевски е труден при неспазване на процедурите и как при минималното им спазване отлитат грешните предложения за съдебен инспектор.

 7. 7 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#1] от "georgi_val":
  Докато икономиката върви "надолу" няма как драгият електорат да не гледа "наляво".... при избори.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3208 Любопитно

  Фундаментална грешка е да се заблуждава обществото ,че е едно също ДЕМОКРАЦИЯ и либертариански стратегии по въвеждането на дивашки либерализъм и закони който да го обслужват за наше "добро"!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на Normalen
  Normalen
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Някой хора са си останали в миналия век.

 10. 10 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 541 Весело

  Многознайко съветващ как можело да е по-добре ако не се прави нищо. Аз го съветвам да не яде днес. И утре е ден. Пак може да отложи.

  Както и да е, по-важното е че кампанията вече започна и има потнециял за още питания.

  Има място за поне още 2-3 въпроса. Нека не ги оставим на ПРЕВРАТаджиите да ги съчиняват.

  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 11. 11 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Автора е прав за много неща,но най-вече ,че задължително гласуване и демокрация е оксиморон.Както и,че ние мислим,че избирателната система може да бъде панацея за всичките ни проблеми.Само да припомним,че например в Гърция гласуването е задължително,а партиите и политиците са се превърнали в наследствени кланове.На някой да не му харесва ефекта от това?

 12. 12 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Е ... добре де Нане ... и в крайна сметка какво е предложението, решението???
  От целия алабализъм, не е ясно - точно срещу какво и какво изобщо?!
  Така, както е до сега - яааааавно не става - ко прайм тогаз?

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 13. 13 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#5] от "ipsumlorem":

  Какво задължение е образованието, 200 000 деца не ходят на училище, според разни статистики, а и тезе дето ходят мани, мани.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 14. 14 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  "прегракване по фОрмата и формАта "
  Прав е за всичко. Опитват се с типично тоталитарни подхвати да ни подхлъзнат и ние се подвеждаме като говеда.
  За референдума:
  Като PR акция на президента е добро, като начало на предизборна кампания на ГЕРБ - още по-добро.

  Най-доброто е, че управляващата коалиция няма да го допусне.

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 15. 15 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#12] от "Georgi Yordanov":


  [quote#12:"Georgi Yordanov"]Така, както е до сега - яааааавно не става - ко прайм тогаз? [/quote]
  Натискате си парцалките, това прите..... и сегиз и тогиз.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 16. 16 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1488 Гневно

  Авторът добре критикува и констатира, но нищо не предлага като алтернатива. Просто думи.

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 17. 17 Профил на ЧеГоБараш
  ЧеГоБараш
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Слатински, слатински! Задължително гласуване не означава за или против, означава задължително участие на избори, което означава, че може да пуснеш и празна бюлетина и да се въздържиш. Но по този начин ще заявиш официално позицията си!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 18. 18 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Съгласна съм с всичко казано.Но коя е формулата?Дали въвеждането на образователен таван?Ако хората,които дори не знаят да четат и живеят на гърба на обществото бъдат изключени от гласуване?Защото излиза,че хем нищо не допринасят за държавата,хем заради многобройността си определят бъдещето на всички.Дали премахването на гласове,които се продават е демократично?Едно е сигурно.Трябва да се направят големи промени и да се вземат решения.Тези,които са на власт обаче няма да ги направят,защото е против техният интерес.

 19. 19 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1566 Любопитно

  [quote#16:"kas."]но нищо не предлага като алтернатива. [/quote]
  Ама нали референдумът е алтернативата! Какво да предложи човекът?

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3085 Неутрално

  Мажоритарния избор вече го пробвахме.Някой помни ли имената на избраните мажоритарно в миналия парламент? Единственото смислено нещо е електронното гласуване.

 21. 21 Профил на ATR
  ATR
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Нека правото да гласуваш се превърне в задължение да отидеш до урната. Дали ще пуснеш празна бюлетина вече си е твое решение, т.е свободата на избора ти не е потъпкана.

 22. 22 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  [quote#18:"fener"]Но коя е формулата?[/quote]
  Формулата е възцможност да се преподреждат листите с минимален праг "Без цензура". Но това мнозинство е неспособно да го направи.

 23. 23 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3085 Неутрално

  До коментар [#18] от "fener":

  И аз съм за образоватален ценз,но никой няма да го направи.Ще загуби 50% от гласуващите само заради предложението.

 24. 24 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3208 Неутрално

  [quote#7:"boby1945"]Докато икономиката върви "надолу" няма как драгият електорат да не гледа "наляво".... при избори..... [/quote]
  Либерастията за това спонсорира и отглежда в котилото и леви и десни лидери!.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 25. 25 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  ""Електронното е преди всичко технология, на практика не е свързана пряко със самата същност на демокрацията.:)!!???""
  .........
  Спрете да пускате текстовете на това КУ...КУ..))
  Съветник на Параванов , а се водеше седесар...
  .............Електронното ти ДАВА възможност да УПРАЖНИШ едно твое ОСНОВНО ПРАВО _ да гласуваш !!
  Нещо , което улеснява УПРАЖНЯВАНЕТО на правата ти - ПРЯКО е свързано с ДЕМОКРАЦИЯТА !!
  С това , твоето ПРАВО да бъде зачетено, признато , упражнено !! Ако си в планината , в чужбина, на път или на ангажимент - неотменим ..)
  Иначе ПРАВОТО ти остава на КНИГА или пътувай 1500 км, за да пуснеш бюлетина , например ...

  BIG AL
 26. 26 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#20] от "hodounski":
  +
  С една забележка - електронното гласуване да бъде добре обмислено и тествано

 27. 27 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До коментар [#23] от "hodounski":

  При образователен ценз, деветокласниците ще имат ли право да гласуват?

 28. 28 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2770 Неутрално

  И вълкът сит, и агнето цяло и овчаря доволен...

 29. 29 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Статията е есенция на манталитета ни в последните години - защо да правим каквото и да било с опит да променим нещата къ добро, след като далеч по- лесно е да се оплакваме и да не правим нищо.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 30. 30 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Има нещо странно как всички свързани с комунетата говорят едни и същи неща, явно прозират опорните точки. Демокрацията не са само процедури, но няма демокрация без процедури, а дали предлаганите от президента ще проработят не е ясно, но е ясно, че сегашните не работят. Друг важен момент е огромната разлика в подхода , президента предлага суверена да се изкаже по въпроса, а това което предлагат комунетата чрез Мая Манолова те да опредлят процедурите.

 31. 31 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#1] от "georgi_val":
  И как точно задължителното гласуване ще ограаничи купения вот?

  Даже обратното. Ще се създадат предпоставки за още по- голямо купуване. Особено от тези които имат средства за това.

  Спечелването на гласовете на бабичките и на онези 40%, би трябвало да става чрез идеи за нещо по-добро и убеждаването в това. А не чрез забрани или задължения, или чрез ограничаване на възможността за избор.

  Затова са ялови некои амбиции..

 32. 32 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#27:"Нашата цел е незабавно отстраняване на мафията"]При образователен ценз, деветокласниците ще имат ли право да гласуват? [/quote]
  Защо не?! Наскоро гледах, че зИлените са предложили възрастта за гласуване да е 16г. К'во му е?

 33. 33 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  До коментар [#30] от "Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/":
  [quote#30:"Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/"]Демокрацията не са само процедури, но няма демокрация без процедури,[/quote]
  Казал го е човекът няма процедури без идея (ед.ч.!). Каква е идеята на референдума? Да ни пита дали искаме нещо. Хубаво ние казваме, че искаме. Какво следва? Ами другарката Манолова ще каже КАК да стане това и КОГА (най-важното!). Има ли санкция за парламента, ако не се съобрази с референдума? Ами да питаме КС! Аз знам какво ще каже. А вие?

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 34. 34 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  Позиция на Реформаторския блок по повод инициативата на президента Плевнелиев за насрочване на референдум

  Реформаторският блок още веднъж подчертава, че са необходими ключови мерки за подготовката на надеждни избирателни списъци и изчистването им от т.нар „мъртви души“, създаването на преброителни центрове, осигуряване на гаранции за равен достъп до медиите и назначаване на професионална изборна администрация. Предложените промени в изборното законодателство не само че не решават тези проблеми, но ги и задълбочават. Особено тревожен е предвиденият избор на Централната избирателна комисия от обикновено мнозинство в Парламента.

  Реформаторският блок призовава Народното събрание да подкрепи инициативата на президента Плевнелиев за насрочване на референдум за избирателната система и начина на организация на изборите.
  Политическата криза, в която се намира страната, не на последно място се дължи и на проблемите в изборното законодателство, позволяващи масовите практики на купен и контролиран вот. Близо 20% от подадените гласове на изборите през пролетта на 2013 година, според наблюдатели, са били именно такива гласове. Не по-малък проблем е недоверието към политическия процес на големи групи български граждани, което води до отказ от конституционното им право да гласуват. Сериозни промени в избирателната система са безспорно едно от средствата за връщане на доверието на избирателите.
  Реформаторският блок още през лятото на миналата година заяви своята позиция в полза на въвеждането на задължителна преференция без праг, което ще позволи на избирателите реална възможност да гласуват за предпочитаните от тях кандидати. Въвеждането на електронно гласуване, изискващо сериозна техническа подготовка и време за осъществяването му, би било също сериозна стъпка във вярната посока.
  Въвеждането на задължително гласуване, би могло да има и оздравителен ефект върху политическия процес, но лесно може да бъде възприето от гражданите и като „санкция” от страна на политическия елит, в който те така или иначе вече са загубили доверие. Това прави особено подходящо решаването на този въпрос да стане именно на референдум, който ще позволи и внимателно обмисляне от българското общество на всички страни на това решение.

 35. 35 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1566 Весело

  До коментар [#34] от "Нашата цел е незабавно отстраняване на мафията":

  Все закъснява този РБ. Трябва да си сверят часовниците.

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 36. 36 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  При демокрацията, процедурите са важни ..
  Разбира се, те СЛЕДВАТ Правата ти, по време ..
  Не е достатъчно да ИМАШ дадено Право ..За да го упражниш- вкараш в действие - са ти нужни процедурите ..Добре е те да са прости, лесни , но БЕЗ тях , не може ..:)
  Когато ти нарушат ПРАВАТА се обръщаш към СЪД, прокуратура , данъчни, полицаи и т.н..
  И за ТОВА винаги има процедура , за да станат ПУБЛИЧНИ заявленията ти - че имаш дадено Право..
  Иначе, то е СПЯЩО - ако не го упражниш и НЕ го ТЪРСИШ, чрез процедурите : по съответния ред :)

  BIG AL
 37. 37 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  ""в началото на Прехода ние вече веднъж бяхме ИЗПЪРЗАЛЯНИ като ОБЩЕСТВО !!?? да спорим до прегракване по фОрмата и формАта [председател (президент) или президент (председател)""
  ....................... ........................
  НЕ ,НИЕ , а такива като ТЕБ ,които изпратихме от СДС да защитават НАШИТЕ , Права ...Гласувайки ...
  Нефелници , некомпетентни , бяхте пързаляни ..-ВИЕ ...
  НЕ ние - обществото ..
  После вероятно ПАК те ""изпързаляха"" , за да станеш слуга - съветник на ГОЦЕ :)
  Палячо ...

  BIG AL
 38. 38 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До коментар [#32] от "peshistiya":

  Нищо не му е. На принципът, че са достатъчно зрели за това право, трябва да отпадне частичната наказателна отговорност спрямо тях.

 39. 39 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3085 Весело

  До коментар [#27] от "Нашата цел е незабавно отстраняване на мафията":

  Да! Ти ще можеш!

 40. 40 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  [quote#35:"дъждовита"]Все закъснява този РБ. Трябва да си сверят часовниците. [/quote]
  Изгубили са се някъде из тиквите.
  Къде беше Борисов, когато Найо Тицин питаше - Ваше Величество, колко ви е часът?

 41. 41 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1566 Весело

  [quote#40:"Нашата цел е незабавно отстраняване на мафията"]Изгубили са се някъде из тиквите. [/quote]
  С противопоставяне и арогантно високомерие доникъде няма да стигнем. Не само РФ - той вече е под "кривата круша", и там ще си остане, ако продължава да бъде неадекватно отнесен в мечтания по "Властелинът на пръстена". За референдума можеше да помислят - тъкмо щяха пак да се противопоставят на Герб )

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 42. 42 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1786 Любопитно

  [quote#41:"дъждовита"]С противопоставяне и арогантно високомерие доникъде няма да стигнем[/quote]
  Да, да. Ти го търсиш и започваш и после казваш - "Ама аз казвах ли ви!"

 43. 43 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#38:"Нашата цел е незабавно отстраняване на мафията"]На принципът, че са достатъчно зрели за това право, трябва да отпадне частичната наказателна отговорност спрямо тях. [/quote]
  Шшшшшш алоууууу, ти какво искаш да кажеш, че срещу права трябва да има задължения?
  Българинът не ги обича тези работи, Българинът обича само правата!
  Българинът обича да има право да гласува за герб да речем и той гласува, па после като му дойде февруарското задължение за ел. енергия той не обича, и ходи да се пали по площадите.

 44. 44 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#41:"дъждовита"]С противопоставяне и арогантно високомерие доникъде няма да стигнем. [/quote]
  Верно не стигнахте! Загуби се некъде вторият мандат, напълно заслужен.

 45. 45 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Въобще не одобрявам и не се съгласявам с разсъжденията на автора!
  Сега държавата е в такова положение и толкова е подвластна на хаоса, че въпросите , поставени от Президента за референдум, трябва да бъдат решени още през м.май.
  И задължително гласуване! Кога, ако не сега, в това безвремие .

 46. 46 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Ретроградните и безсмислени тези на Слатински доказват само едно - че както няма бивши ченгета, така няма и бивши съветници на Първанов.

  "Електронното е преди всичко технология, на практика не е свързана пряко със самата същност на демокрацията."

  Електронното гласуване е изключително пряко свързано със самата същност на демокрацията - да се даде възможност да гласуваш. Аз лично си спомням колко хора се отказаха от реда си пред българското консулство в Ню Йорк на президентските избори през ноември на 2001 г. - заради дългата линия и часовете чакане. За мнозина българи в чужбина, живеещи в предградията или в градове, далече от българските консулства, електронното гласуване на практика е единствената практическа възможност да изразят политическите си предпочитания. Подобни проблеми има и в България, където чакането, опашките пред урните и подобни абсурди на 21 век отказват редица хора от гласуване.

 47. 47 Профил на ninevia
  ninevia
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Да караме подред :
  1.Отношението към референдума очевидно се превръща в разделителната линия между хората на статуквото /партиите във властта/ и народа. За да се сложи в пета глуха тази тема оттук нататък ще се пускат в публичното пространство всякакви подводници, които привидно не са от властта, като Слатински например.
  2. Безумна по презумпция е тезата /и това показва колко поръчково е това мнение/, че процедурите подменяли демокрацията. Др. Слатински, цялата практическа политика на ЕС във всички сфери е набор от процедури, които в своята цялост ГАРАНТИРАТ постигането на търсените цели. Това е ясно и за гимназистите днес. Ясно е и за Слатински, но задачата сега е да не се признават тези азбучни истини.
  3. За електронното и задължително гласуване. Има го в Европа, ще го има и тук. А приказките, че електронното гласуване било рисковано да отидат да ги разправят в посолството на САЩ, например. Излиза че американците са идиоти и не знаят какво правят.
  Баста, престъпниците повече няма да определят живота ни занапред.

 48. 48 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1566 Любопитно

  До коментар [#42] от "Нашата цел е незабавно отстраняване на мафията":

  Изказвала съм се против въпросите на Грозев, които бяха предоставени на президента за сезиране на КС.
  И какво, не бях ли права? Какво постигнахте, освен че опищяхте орталъка, че юристите на Герб са некадърници?!

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 49. 49 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 893 Неутрално

  #48, и кои бяха "юристите" на ГЕРБ ? Цецка от РабФак и Искра от фитнес клуб "Атлетик" ?!! Ами така е, некадърници са....

 50. 50 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  [quote#42:"Нашата цел е незабавно отстраняване на мафията"]"Ама аз казвах ли ви!" [/quote]
  Когато Цацаров започна репресии след изборите, къде беше Костов? Не се ли кри като лалугер цялото ръководство на ДСБ няколко седмици под предлог, че предстои избор на председател. Не излязоха ли после Атанасов, Кънев и Малинов да подкрепят действията на прокуратурата?
  Бяха ли прави? Не, разбира се.
  Да сме чули някакви политически позиции по действията на ДПС, БСП, Атака, ББЦ? Ми не. Прави ли са? Ми не са!
  Занимаваме се само с вътрешните им проблеми и то на час по лъжичка. А, да - и колко мразят Герб и как им тропат Кунева-Кънев с крачета и юмручета по масата. Това ли е? Това е!
  Та и сега за референдума така. Късно е, либе за китка!

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 51. 51 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До коментар [#50] от "дъждовита":
  Търсиш противопоставяне с болни измислици. Занимавайте се със управляващите. Но за това видимо не си давате много зор. От какво ви е страх?

 52. 52 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  [quote#51:"Нашата цел е незабавно отстраняване на мафията"]Занимавайте се със управляващите. [/quote]
  Ако не трябва се занимаваме с РФ, те защо продължават да се стремят да ни управляват?! Не им пукало за такива като мен?! И що?! Не искали да чуят друго мнение, щото техната камбанария най-висока и най-далеко гледа? И аз да седя и да им ръкопляскам?! Или ако съм сигурна, че няма да влязат в парламента (а аз съм почти сигурна), да ги оставя като Бареков да ми се качват на главата с глупостите си? Това ли искате?

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 53. 53 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1391 Гневно

  Слатински и нему подобните "сини демократи" се оставиха (може би нарочно?) да бъдат подхлъзнати от комунистите "да спорят две години за фОрмата на формАта", в резултат на което се пръкнаха много неща, включително и настоящата конституция, изборни правила, уродливата безотговорност на съдебната система и още какво ли не!
  Хич да не прехвърля "заслугата" за сегашните лайна на "обществото" от началото на прехода.
  Не би било зле да преживее и някой "катарзис", че той ЛИЧНО има голяма заслуга за сегашното положение и оправдания от типа "ама аз не исках да тснае тъй, те ме "изпързаляха" са не смешни, а жалки!

  Знанието е сила, информацията - власт
 54. 54 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  [quote#51:"Нашата цел е незабавно отстраняване на мафията"]Търсиш противопоставяне с болни измислици. [/quote]
  И запомнете още една моя прогноза: Псевдопартийката на Бареков не е създадена от ДПС&Co., за да измества Атака. Създадоха го да измести РБ. И той ще го направи, защото за разлика от Кънев и Кунева работи на местно ниво из цялата страна, а те оглеждат пукнатините в жълтите павета и токовете на обувките си.

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 55. 55 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#50:"дъждовита"]Не се ли кри като лалугер цялото ръководство на ДСБ[/quote]

  То и в момента се крие, какво съвпадение........

  Знанието е сила, информацията - власт
 56. 56 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До коментар [#52] от "дъждовита":
  Имате вот си на тема сигурност, който включва и съдебната система. Лесно е да се подготвите, но пак ще дремете по банките, от мързел и липса на желание, както винаги.

 57. 57 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  [quote#56:"Нашата цел е незабавно отстраняване на мафията"]пак ще дремете по банките, от мързел и липса на желание, както винаги. [/quote]
  Много го обичам това 2л. мн.ч.! Толкова е хубаво, че ме причислявате към най-голямата парламентарна група, без окото Ви да мигне. За миг и аз се почувствах като Цецка Цачева, даже мислено седнах на стола с най-високата облегалка. Приятно е да се контактува с опонент, който през 5 минути задава въпроса: "А вие що убивате малки негърчета?".

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 58. 58 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Ние ако бяхме демокрация нямаше ежедневно да има протести от юни до днес, заради несъгласие с управляващите и системата! Не сме били демокрация и от 10.11.1989 г. до днес! При демокрации се спазват правила и закони най-вече от депутати, магистрати, министри, защото те са служат на народа си! А тук не е така! Тук задължават народа да им слугува докато те го грабят!?!
  Затова докато изградим истинската демокрация ще преминем през някои задължителни правила.

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 59. 59 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  До коментар [#55] от "pag":

  Прав сте в оценката си за Слатински. И аз не го долюбвам. Може би заради една случка преди години, когато още беше депутат. Спрели колата на бул. "Хр.Ботев" през лятото в една страшна жега. Двигателят работеше, явно заради климатика. Понеже стъклата на бенца бяха много тъмни (точно като на мутренските коли), Слатински си беше смъкнал прозореца до долу и наблюдаваше реакциите на минувачите. Толкова парвенюшко ми се видя! Казах си, че е просто един от простаците с бели чорапки във ВНС.
  Разбира се, в случая е напълно прав и аз изцяло подкрепям казаното в статията.

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 60. 60 Профил на za_izborite
  za_izborite
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Нека погледнем за малко кратката история на българските избори от 1990 насам. Всяка партия, която е на власт, променя изборните правила така, че да си осигури повече гласове на следващите избори /така, както си го представят партийните щабове/. В резултат съответната партия ГУБИ следващите избори /с едно малко изключение - ГЕРБ на последните избори, ама и те не спечелиха достатъчно/. Спечелилата при тези правила партия, разбира се, веднага почва да променя правилата, по които е спечелила. И т.н., и т.н. Може ли някой да ми каже защо?
  И още един въпрос. От социологическо изследване, оповестено преди няколко дена, излиза, че 66% от българите искат задължително гласуване. Това при положение, че на изборите миналата година гласуваха около 50%. Е това как става?

 61. 61 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  [quote#60:"za_izborite"]От социологическо изследване, оповестено преди няколко дена, излиза, че 66% от българите искат задължително гласуване. Това при положение, че на изборите миналата година гласуваха около 50%. [/quote]

  До коментар [#60] от "za_izborite":

  Очаква се и без референдум избирателната активност да се повиши. Възможно е да се постигне числото (около 70% ли беше?) на изборите, когато т.н. "цар" успя да мобилизира хората да гласуват. Моля се да е така и сега.

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 62. 62 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  "-- А Задължителното ми напомня Оруелови предупреждения и ми намирисва на тоталитарност".

  Да бе, то затова в Белгия са въвели задължителния вот, щот са силно тоталитарна държава.
  По-скоро другото е вярно, че демокрацията ни уж съществува на книга, но на практика сме жертва на оригархични кръгове, назначаващи марионетни правителства.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 63. 63 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 424 Весело

  Испанските социалисти: "Гласуването е удоволствие и води до оргазъм"
  http://lifestyle.ibox.bg/news/id_3466486

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 64. 64 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Референдум няма да има!
  По-тъпо предложение не може да се направи в момента.
  Плевнелиев единствено разлайва кучетата, особено Банкянската овчарка и предизвиква "симпатиите" на народните маси.......

 65. 65 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#17] от "poluivanov":

  с кеф ще си пусна празната бюлетина, даже ще я оцветя в кафяво, за да им е кеф и на преброяващите, ама да ме карат да ходя на пичка си майчина и да се редя на опашка 5 часа, иначе щели да ме глобят... еми няма да стане.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 66. 66 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Николай, все от някъде трябва да се почне. Ако тия само посмеят даже да откажат да питат хората, то това ще е пъно скъсване на всякаква връзка между народа и узорпиралата властта политическа класа. В момента в който откажат да се допитат до хората това ще означава че този народ не е длъжен повече да се съобразява с управниците си и договорът между народ и управници е прекратен. Тогава тая конституция повече няма да ни е нужна и може да служи единствено за избърсване на задници.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 67. 67 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  И този го активираха от нафталина, дъртото ченге Очаквам да извадят Анжел Вагенщайн и Копринка Червенкова! А, и "генерал" Бо. Бонев с понатежалата му половинка

  'Let light surround you' Dream Theater
 68. 68 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#16:"kas."]Авторът добре критикува и констатира, но нищо не предлага като алтернатива. Просто думи.[/quote]

  Ами на сварва Моничка с опорните точки! Засега заповедта е да се хвърлят на амбразурата с голи тела, а после в движение ще ги пооблекат

  'Let light surround you' Dream Theater
 69. 69 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#29:"HEISENBERG"]Статията е есенция на манталитета ни в последните години - защо да правим каквото и да било с опит да променим нещата къ добро, след като далеч по- лесно е да се оплакваме и да не правим нищо.
  [/quote]
  Комунистите много добре познават тая гадна черта на българина и я експлоатират до дупка.

  'Let light surround you' Dream Theater
 70. 70 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Никой не ти натрапва задължително гласуване, резултатът от референдума ще го определи. Като гледам кои се опълчиха против инициативата на Президента все повече ми харесва. Веднага изскочиха ретоградните сили в защита на Позитания.

 71. 71 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#27] от "Нашата цел е незабавно отстраняване на мафията":

  Да, макар че се съмнявам да имат навършени години.

  Да, защото се предполага, че учейки ще завършат средно, дори и да повтарят за n-та година въпросния девети клас.

 72. 72 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Целият ни живот е изроден във формална процедура! Ако процедурата не е предвидила, нямаш право и да дишаш! Смятам, че имам нужда от много повече свобода и по-малко процедури!

  goblenka
 73. 73 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  напълно съм съгласна с всяка една думичка.

 74. 74 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 559 Неутрално

  МАЖОРИТАРНОТО, ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО И ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ са три отделни въпроса на, които може да се отговори по различен начин.

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/01/29/2230659_prezidentut_predlaga_referendum_za_izbornata_sistema/

  Важно е на тези въпроси да се отговори, важно е също така, това да стане на РЕФЕРЕНДУМ. Докато все още, гражданската енергия на хората кара някого да задава подобни въпроси на гражданите .

 75. 75 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Радвам се, че имате мнение и държите да го споделите, но не мога да се съглася с вашето становище г- Слатински. Ние докато се правим на прекалени демократи забравихме, че демокрацията е спазване на правилата, а не право да си правиме каквото си искаме. Ние видяхме, че докато се надяваме на демократичните механизми да сработят, двете фамилии дето притежават България ни взеха всичките пари, обезкостиха и придобиха цялата ни икономика, всички кранчета и монополи, отнеха ни всяка земя с възможно инвестиционно приложение и цялата ни пристанищна и енергийна инфраструктура...

 76. 76 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Изобщо си изпълниха заканите от началото на демокрацията - Това дето сме го построили без кръв няма да ви го дадем - ако не успеем да го придобие ще го нарежем. Докато си приказвахме за демократични права на няколко пъти ни стопиха и ограбиха както порите в банките, така и тия под дюшека. Е бурканите от мазата сами си ги изядохме. Днес демократично улиците на всеки град станаха всякакви сини, зелени, жълти и незнам си кви платени зони, стократно ни увеличиха данъци и такси, молим се да не вали, че да не ни падне сметката за отвеждане и очестване на дъждовните води... С китайският и турски дъмпингов внос ни съсипаха и икономиката.

 77. 77 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 971 Неутрално

  И така докато ние се надяваме на демокрацията, "пазарната" икономика и правосъдната справедливост - те нагло и демократично ни разделяха, подменяха, насочваха ни кой бил крадеца и ни се смяха дори и в очите. Няма да забравя как именно Доган с насмешка ни обясняваше, че Иван Костов бил най-крадливия и най-богатият българин... Виж и днес г-н Слатински. Тия морални и искренни протести... Те кого трогнаха? Кого изплашиха? Някой чу ли ги?

 78. 78 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Въпреки, че пенсионната ни система не наследи и 1 стотинка от вноските на поколенията преди 1989г., днес ние сме длъжни да плащамие огромни пенсии имено на добре платените партийни секретари, служителите на БАН, ДС и целият държавен репресивен апарат. Обикновените пенсионери обаче получават по 100 - 200 лв., което е поне 2 пъти под парите нужни за оцеляване. Нима не е справедливо като няма пари те да се раздадът на всички поравно, а не да не ми падат каквито и да е тавани.

 79. 79 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 971 Неутрално

  През това време на демократично очакване България се превърна в бананова република с лавинообразно изчезващо население и посоченото от вас разпределение на богатството - 90% бедни и гладни индианци, 9 % платени медийни и всякакви проститутки с прилични доходи, и 1 % приказно богати господари - издънки на 2 червени фамилии, които мислят единствено за собствените си търбуси. А ония наши народни предсавители и общински съветници, въпреки очевидният провал на тяхната работа изобщо не им пука за тия дето сме ги пратили, а се вълнуват само как да си увеличат заплатката - май и 3000 вече са им малко.

 80. 80 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 971 Неутрално

  За това сте виновни всички дето ни водихте. Защото СДС падна от власт не от действията на Иван Костов, а от действията на разни Христо Бисеровци, сини кметове, Вилхелм Краусчета, "морални" Сугаревчета и колкото си искаш още курви и предатели, които именно вие участвалите в политиката не биваше да допускате до властта. Ако бяхте честни и почтенни трябваше да ги удушите и да ги спрете. Иначе не сте били за там.

 81. 81 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Тия нагли крадци и умели манипулатори не се спрират за съжаление с мирни протести, ако ще те да траят 1 година. Това разбраха българите и затова спряха да ходят на протести. След това тотално ограбване ще трябва да има тотална национализация, а борбата с крадците започва с електронно и задължително гласуване. Иначе ще има кръв и то много.

 82. 82 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Когато демокрацията куца и когато основни инструменти,като правото на глас,са атрофирали,поради безверие и песимизъм,може би е добре да се помогне със задължителни мерки.

  Когато се оправим,тези мерки могат да отпаднат.

  Щот сега умните ходят за гъби,а глупавите висят пред урните за 50 лева!

  Това не е демокрация,така че не намирам логика в думите на Слатински.

  Ако умните се редяха пред урните,а глупавите ходеха за гъби,тази полемика изобщо нямаше да се състои,нали?

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 83. 83 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1238 Разстроено

  До коментар [#34] от "Нашата цел е незабавно отстраняване на мафията":Реформаторският блок призовава Народното събрание да подкрепи инициативата на президента Плевнелиев за насрочване на референдум за избирателната система и начина на организация на изборите. "

  -Че как иначе да напомнят на Боко,че стоят плътно зад него.
  Току виж,че не успеят да се докопат,щото пък Петното му се лепна...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK