Кръгът на злото

Кръгът на злото

© Надежда Чипева, КапиталТекстът е публикуван в портала "Култура"


Възпоминанието за Холокоста се утаи през седмицата сред другите ни "болки по текущото".   Социологическите данни за разцепление вляво, кратката окупация на Университета, президентската инициатива за референдум и падналият първи сняг сякаш затулиха спомена за най-тъмната страна от общото ни европейско минало. Ала само привидно. Историята е наш проблем не с повторното си фарсово възпроизвеждане, както смята Карл Маркс, а заради това, че Ангелът на историята, както пише философът Валтер Бенямин, носейки ни към бъдещето, всъщност е обърнат към миналото и там, където ние виждаме събитие след събитие, той съзира една Катастрофа. С термина Катастрофа (Шоа) или Холокост (Всесъжение) се обозначава най-абсолютната точка на варварството по време на Втората световна война – масовото изтребление на евреите – поради което и през 2005 г. ООН реши да учреди специален ден на памет тъкмо на 27 януари, датата на освобождението на лагера Аушвиц-Биркенау. Пред лицето на подобни факти думите не достигат, въображението блокира, а паметта ни отказва да поеме случилото се.


Паметта обаче е памет на живите. И ако на подобни дати "разбуждаме мъртвите", то е в опит да предотвратим най-лошото, което може да ни сполети отново.
"Бумерангът на злото" (ако използваме метафората от книгата на наш политик-негационист), непрестанно се връща към нас – с конкретни думи и дела – и всичко сякаш започва отначало.


Затова и се чувствам длъжен да напиша тези редове – не като историческа ретроспекция, за пореден път припомняща Катастрофата, която присъства в учебниците по история, а в размисъл за това как може да ни послужи паметта, дали тя може да изиграе ролята на спасителен пояс в прилива на актуално зло.


Има някаква абсолютност на злото, чийто полъх се откроява и днес в определени думи на омразата, в начин на мислене, който зачерква другия. Не мога пак да не се върна към един факт срещу който у нас нямаше достатъчно остра реакция. В разгара на кризата с бежанците от трибуната на българския парламент чухме депутатка от "Атака" да заявява, че има човешки и нечовешки същества, човеци и нечовеци, а пришълците попадат във втората група. Следователно те не са хора (а зверове и канибали) и към тях трябва да се подхожда с някаква друга мярка. Както някога Хайнрих Химлер на закрито съвещание на висшия състав на SS през 1943 г. е оприличил "окончателното решение" срещу евреите на "унищожаването на въшки". Метафората със свеждането на хората до насекоми я има още при Ленин. Кървавите тоталитаризми на ХХ в. са удивително идентични в методите и "ценностите" си. Всичко е въпрос на "чистота" (расова, класова или някаква друга), а най-лошото очевидно става възможно, щом хората престанат да бъдат "хора".


В което е първият урок от Катастрофата:  човекът престава да бъде ценност, щом се постави под въпрос участта му на човек. "Ти не си човек, ти не си куче, ти си евреин" – казва агент на Гестапо на един от обитателите във варшавското гето. Ти си "никаквец", "нищо", не си човек от плът и кръв, както всички останали. Само и единствено, според точния израз на писателя Артур Кьостлер, защото "си роден в едно, а не в друго легло". Не бива да забравяме за това днес, когато около нас отново делят човешките същества на човеци и не-човеци, защото всеки от нас утре лесно може да попадне във "втората категория". Битката за всеки отделен човешки живот е неразделна част от борбата за отстояване на всяко човешко достойнство. Навсякъде, където то е застрашено: достойнството на някой "пришълец" у нас или другаде; достойнството на косовското момиче Леонарда Дибрани, чието експулсиране от Франция взриви общественото мнение и предизвика масови протести, независимо, че съдът в Безансон потвърди решението си; достойнството на всеки "българин" или "румънец", третиран в Лондон или другаде като "друг", а не като пълноправен човек, като европейски гражданин. В недрата на Стария континент се крие немалко стаена омраза,  даваща храна на всеки изблик на злото.


Така стигаме до втория важен урок от Холокоста: злото нахлува, когато набере критична маса, когато кризата разколебае съвестите и моралните норми. Отбелязването на всяка годишнина от спасяването на българските евреи ни припомня простичката истина, че винаги има нормални хора, които постъпват морално, според човешкия си дълг, в един свят, загубил разсъдъка си, както има и други хора, движени под напора на лична корист, алчност, злоба или ненавист. Историята отдава на всекиму своето.


И не на последно място: злото прави пролука в нормалния живот, преобръща го така, че ненормалното започва да изглежда нормално, става норма. Оттук и потресът пред стореното масово зло, изумлението ни от факта, че "човекът е започнал да дава уроци на ада" (Андре Малро).


Особено смайваща е "баналността на злото", усърдието, с което сиви чиновници като Адолф Айхман или Александър Белев (никой от тях нито Макбет, нито Яго – по думите на Хана Арент), съумяват да отведат на смърт огромен брой човешки същества, фигуриращи в съставените от тях огромните списъци само като поредно име. Ужасът се увеличава от факта, че повечето от тези хора не са патологични престъпници, а са били "ужасяващо нормални". Писателят Примо Леви ги описва по следния начин:


Те бяха същите като нас – средни хора със средна интелигентност и средна злина; без изключение, това не бяха чудовища, те имаха нашето лице.


Не е ли това най-горчивият урок от Катастрофата? Злото има "нашето лице", то не е нещо изключително, а е напълно банално, способно обаче да изрови земята в стремежа си да навреди на другите, да се наложи над тях. В този смисъл "баналното зло" се превръща в онова "радикално зло", за което говори Кант, способно да накара нечовешкото в човека да възтържествува, да подмени абсолютната човечност с абсолютната безчовечност.


Историците винаги са се пазили да пишат историята в термините на "добро и зло", защото историята не е етика, а всичко случило се трудно се вписва в категориите на морала. Мащабът на злото, разразило се в ХХ в., както и позабравените сенки на ксенофобското минало, изникнали на хоризонта на предстоящите европейски избори, обаче не могат да не ни накарат да се замислим. Човешката история, както ни предупреждава препатилият писател Василий Гросман, не бива, разбира се, да се възприема като неудържима победа на доброто срещу злото; по-реално е да кажем, че злото всекидневно води борба с всяко зрънце човечност. Необходими бяха дълги години след Трибунала в Нюрнберг, за да могат хората да проумеят стореното в Аушвиц и другаде. Защото сме изправени пред непредставимото – масови престъпления заради самото престъпление, не дори с цел да се извлече конкретна облага, а за да се изличи от земята цял един народ. Или пък да се елиминира определена група хора (външния или вътрешен враг) в името на светлото бъдеще, както е в комунистическия проект, който обаче не беше осъден, не беше осмислен в дълбочина и продължава да се ползва с непонятна амнистия. Ангелът на историята отдавна маха с крила и към това неосмислено минало, над чийто руини много хора продължават да пребивават в престъпните си заблуди.


Някъде тук се крие и проблемът за политическа деградация в днешното българско общество. Съвсем малък политически трус бе достатъчен, за да се пропука картонения замък на крехката демокрация и зад него да лъсне познатия ни посткомунистически пейзаж с мафиотите, безнаказаността и нищетата, в който ясно се открояват и сенчестите зони на омразата, с неизменните призиви за "атака" и "кръв и чест".  Като едното лесно се прелива в другото. Само живата памет за  престъпленията, извършени от нацизма и комунизма, е противоотрова срещу "кръга на злото", който дебне не само нас, но и цяла Европа.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на galia66
  galia66
  Рейтинг: 450 Неутрално

  От комунизма по страшно няма.Даже нацистите са като децка градина пред комунистите

 2. 2 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 849 Неутрално

  "И не на последно място: злото прави пролука в нормалния живот, преобръща го така, че ненормалното започва да изглежда нормално, става норма. Оттук и потресът пред стореното масово зло, изумлението ни от факта, че "човекът е започнал да дава уроци на ада" (Андре Малро)."

  Страхотна статия!

  Защо ако не да?!
 3. 3 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 849 Неутрално

  [quote#1:"galia66"]От комунизма по страшно няма.Даже нацистите са като децка градина пред комунистите[/quote]
  Комунизмът с многото лица - виж в Бг колко мутации има, да не ги изброявам по партии и лидери.

  Защо ако не да?!
 4. 4 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Любопитно

  До коментар [#1] от "galia66":

  Aвтора обаче казва съвсем друго:
  "С термина Катастрофа (Шоа) или Холокост (Всесъжение) се обозначава най-абсолютната точка на варварството по време на Втората световна война – масовото изтребление на евреите – поради което и през 2005 г. ООН реши да учреди специален ден на памет тъкмо на 27 януари, датата на освобождението на лагера Аушвиц-Биркенау. Пред лицето на подобни факти думите не достигат, въображението блокира, а паметта ни отказва да поеме случилото се."

  Може би не сте съгласни с него?

 5. 5 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  Когато гледам документи за стореното от Хитлер се питам "как е било възможно". Когато съвсем наскоро, гледах подобни документи за изтребления по време на югославската криза пак се питах "как е възможно". Когато чета книгина на Алескандър Солженицин и разказите за българските лагери се питам "как е възможно".
  Явно всичко това е възможно и трябва да правим всичо по силите си за да не бъде възможно.

  подпис
 6. 6 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#1:"galia66"]Даже нацистите са като децка градина пред комунистите [/quote]
  Холокостът е нацистко дело. Комунистите са тези, които побеждават нацистите и спасяват евреите. Освиенцим е освободен от Червената армия.

 7. 7 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#3:"ages"]Комунизмът с многото лица [/quote]
  А нацизмът е истнското лице на капитализма - Маркузе.

 8. 8 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  Много е важно всичко това да се напомня в светлината на баналността на злото, защото е на път да се повтори. Но е добре да бъдем точни. Поставянето на Белев до Айхман е спекулация, която не допринася нищо. Първо защото Белев не е знаел какво се случва с депортираните, за разлика от организатора Айхман, второ защото България не е тоталитарна държава по онова време. Злото става норма преди всичко в тоталитарните държави или във военно време. В България то не става норма по време на войната и благодарение на Белев. Става норма след войната, когато "освободителите на Аушвиц" донасят една по-страшна система.

 9. 9 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Както ние така и европейците трябва да бъдем по-отговорни и да разпознаваме признаците на Злото навреме, за да го стопираме!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 10. 10 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 782 Разстроено

  ОК.
  Тонове мастило са изписани по темата!
  Достатъчно вече!
  Ако избитите евреи са около 6 милиона, то избитите руснаци са над 20 милиона!
  Да се е писало толкова?

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 11. 11 Профил на martin.varna
  martin.varna
  Рейтинг: 450 Гневно

  А геноцида над Българското население в Македония? Където сърбите от 1918 до 1941 избиха десетки хиляди българи. Тях кога ще ги почетем????? Или това не е трагедия за нас?

 12. 12 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Животът в соц-лагера, опасан с бодлива тел, кучета и картечници, управляван от най-некадърната прослойка на обществото, живот без човешка перспектива, живот в чакане "да пуснат", да "дадат" буквално всичко - от жилище и кола до салам и банани.
  Животът в соц-лагера беше не само геноцид, беше унижение.
  Геноцид? Силна дума? Не, геноцид означава погубване на генетичен материал.
  ...Един лекар, един инженер, един учител - все хора, носители на интелектуални и нравствени качества над средните, нямаха възможност да отгледат повече от едно, трудно две деца, защото тези хора бяха с обидно ниски заплати и едвам свързваха двата края. Т.е. соц-лагерът принудително промени генофонда на нацията, като го отмести към генофонд на "класата-хегемон", т.е., работническата класа.
  Ето защо настоявам, че това е не само Геноцид, но и своеобразен български Холокост, извършен върху естествения елит на нацията, в продължение на половин век.
  Продължава и сега.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 13. 13 Профил на zapadnqka
  zapadnqka
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Поклон за жертвите!

  And Freedom for all
 14. 14 Профил на Прокопеевски
  Прокопеевски
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Бактисахме вече.
  То бива, бива, ама те се уляха.
  Все едно и също.

  Други хора по света няма. Те не са давали жертви.

  Разбирам, че само това се финансира. Разбирам, че фондациите рекламодатели само това искат,
  но всяко нещо, поне с някаква мярка ...

 15. 15 Профил на zapadnqka
  zapadnqka
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#10] от "The Core":

  Кои бяха руснаците?

  And Freedom for all
 16. 16 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Много зверства са били извършвани и продължават да се вършат от комунистически режими!Страшно е да се мисли и за това,което неговият огледален образ фашизмът е причинил на света!Тук искам да напомня,че утре е 1 февруари - ден в който българите с главно Б си спомняме за избитите български народни представители от последното Народно събрание преди 9 09 1944 г,уж "съдени" от т.н. "НАРОДЕН СЪД"!Да почиват в мир!

 17. 17 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#4] от "ПРОРОК ИЛИЯ":
  До коментар [#6] от "Каишков - Гласът на Америка":
  До коментар [#7] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Остави се, при тия хора проблема е личен, психически и излиза извън рамките на разума. Не можеш да очакваш да се съобразяват с фактите. Това са "ужасяващо нормалните", които при други условия ще горят хора в газови камери. Само че ще им викат не евреи, а комунисти. Вчера един такъв обяви даже цар Симеон за комунист.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 18. 18 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 782 Любопитно

  До коментар [#15] от "zapadnqka":

  Списък с имената ли искаш?
  Провери колко са загиналите на Източния фронт и колко от тях са руснаци.
  Апропо, има ли поне 5-ма евреи, загинали на някой от фронтовете във военни действия?
  До сега не съм чул и за 1! Вероятно има, но...
  По си е гот да се изкарваш невинна жертва и да вменяваш вина на цяла една нация (напоследък на всички!), с крайна цел финансова облага, не ли?

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 19. 19 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#12] от "Торбеш":

  Браво!!Напълно съм съгласен с теб!И аз съм го преживял!

 20. 20 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#14] от "Футуролог":

  Абсолютно вярно!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 21. 21 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Баналността на злото".
  Най - страшното, по- ужасно от милионите отнети човешки живота, моралните щети на банализирането на злото, във всичките му лица: в нацистка Германия, СССР, Югославия, Руанда, в душите на хората.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 22. 22 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Ако правилно помня числата, избитите от нацистите славяни са почти два пъти повече. Ама това почти не се споменава, холокост та холокост!
  Като ирония на историята същите тия евреи сега се занимават с етническо прочистване в Палестина. При това с подкрепата на Запада!
  Всичко това идва да ни каже само едно! Сетете се какво!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 23. 23 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  спасяването на българските евреи ни припомня простичката истина, че винаги има нормални хора, които постъпват морално
  ___________
  Евреите трябва да помнят ,че българите са ги спасили и не са отмъстителни!!!

  А ние трябва да знаем и помним ,че Соломон Леви Явиш - цариградското дьонме не е оставил цяла къща в Стара Загора и населението от българи там е било изклано почти до крак !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 24. 24 Профил на Olga
  Olga
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Нечовешко!! Грозни и срамни страници от човешката история!

 25. 25 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  [quote#7:"Каишков - Гласът на Америка"]А нацизмът е истнското лице на капитализма - Маркузе. [/quote]
  За да се стигне до този извод трябва да се обяснят много обстоятелства.
  Примерно богаташите евреи първи се спасяват през океана ! А не чак толкова богатите евреи остават в хитлерова европа пез да има къде да се скрият.
  Ограбените от евреите семейни ценности , пари, дори златни зъбки на децата отиват в трезори в Швейцарски Банки собственост на богаташите евреи, след масовото избиване на немски офицери повечето от сметките и трезорите след войната осиротяват и така реално богатите евреи ограбват евреите !

  Същото така и силно се преувеличава с умрелите от глад евреи защото не по малко са били и гладните на фронта, немските и руски войници също са умирали от недохранване!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 26. 26 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да се спори кой е дал повече жертви е ужасен. Жертви са мъртвите, жертви са и живите. Имам един любим цитат от Bertolt Brecht:
  Писателите не могат да пишат с бързината, с която правителствата правят войни, защото писането изисква умствен труд.

 27. 27 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Някой да се сеща, че политическия субект на нацизма се нарича “Национал-социалистическа работническа партия“?
  ... това да ви напомня за аналогични думи в някои други ( и сега съществуващи) партии ... и къде при наличието на такива са установени подобни човеконенавистни “подвизи“?
  Злото винаги е край нас ... за съжаление. Задачата е то да не се превърна в норма!
  Има само един сигурен начин!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 28. 28 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  [quote#4:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Може би не сте съгласни с него? [/quote]
  Явно човекът не е съгласен. Като гледам и не само той!

 29. 29 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Е,аман,де...
  Пак ле ще се крънкат някакви пари от Германия....за ,,моралните страдания,, на поредното поколение авраамови чеда.
  А,стига,де.

  Homo ludens sum
 30. 30 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#23:"comandante"]А ние трябва да знаем и помним ,че Соломон Леви Явиш - цариградското дьонме не е оставил цяла къща в Стара Загора и населението от българи там е било изклано почти до крак ! [/quote]
  Благодаря Ви за този коментар.
  Избиването на българите /ок.8 000/и ограбването на имота и добитъка им става със услужливото съдействие на заарските евреи.Еврейската алчност била насочена към добитъка на заралии и приютилите се в Ст.Загора селяни от околните села.След клането,евреите заграбват въпросния допитък и го продават в Одрин,казват-с добра печелба...
  Тези евреи не се връщат никога в Ст.Загора.
  Справка-,,Димитър Илков.Принос към историята на град Стара Загора,1908г.-стр.230-231,,.
  Та,над чий гроб плачете,лицемери....

  Homo ludens sum
 31. 31 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Да няма грешка? На снимката не е кръг.

 32. 32 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#18] от "The Core":

  Има доста евреи и в съветската и в щатската и в британските армии. Жертеите във ВСВ са около 50 млн., от които 10 млн. немци, 20 млн. съветски граждани. Съответно даните, не по въображение , а по официална статистика за сталинските репресии са около 1.5 мнл. в ГУЛАК и малко над 100 000 със смъртни присъди, към тях могат да се добавят починалите от студ, глад и изтощение, които са 5 пъти повече, но това е за целия период на управление на Сталин. Числата за 50 млн. убити от режима му са абсурдни, целият СССР тогава е 150 млн. Това по никакъв начин не оправдава мракобесието и безумието на режима, защото и един чивек жертва да има, това е равно на жертване целия свят! Политическите убийства при нацизма са в пъти над тези на социализма. Като "най-хуманен" обаче от диктаторските режими май ще излезе фашизма на Мусолини, за 22 години само 9 полит. убийства. Дори и фашизма на Франко го е задминал. Ние между другото също. Само ще припомня убийствата на Гео Милев и Вапцаров (понеже някой спомена за разправа с интелигенцията), при нас без значение на режима тя се е унищожавала на всеки 20-25 години. Първенец обаче, в световен мащаб е Китай. Там при строежа на стената (на трите стени) са си оставили костите около 50 мнл., по време на човеколюбивата и светла античност и ранно средновековие.

 33. 33 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#32:"anarhochristian"]Има доста евреи и в съветската и в щатската и в британските армии.[/quote]
  Има много евреи и във Вермахта.

 34. 34 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Нищо не оправдава подобно зверство срещу човешки същества. Нацизмът е по-малкият събрат на комунизма и не е могъл да унищожава хора в мащаби като него, но това не го прави по-малко отвратителен.
  Задава се и още една тъжна годишнина - утре ще честваме паметта на жертвите на най-отвратителния от всички брутални режими - комунистическият. Десетки хиляди са невинно избитите след 9-ти септември 1944 г. Унищожен е целият български културен, политически и икономически елит. До върховете на властта се изкачва изметта на обществото. В голяма степен е увреден генетичния фонд на нацията. Днес, близо 25 г. след началото на промените, не можем да превъзмогнем поражениятта на комунистическата диктатура върху страната ни и дори допускаме да ни управляват комунисти или техни наследници.

 35. 35 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Имаше даже една шега-сравнение на един руски историк, че в момента с щатите затворниците са 10 пъти повече отколкото тези при Сталин. Казано в кръга на рамката, разбира се. Едно е криминална престъпност, друго "политическа".
  А за термина холокост е добре да се добави, за да се знае: "Всеизгаряне" или както автора го нарича с църковно славянската дума "всесъжение" е термин използван в юдейската религия за пренасянето на голямата годишна жертва за опрощаване на греховете. Обикновенно е овен или агне, за по-неимотните гълъби. Жертвоприношението се извършва пред скинията, в храма на Соломон (или по-късно във втория храм), на олтар или жертвеник, където се изпича съпроводено с молитви, месата се отделят за храна на свещениците и левитите, а останалото се изгаря напълно до пепел, от където и произлиза термина. От тук произлиза и наименованието на Исус Христос - жертвен Агнец и Агнец Божий, защото е принесен в жертва за греховете на цялото човечество, не за година, а за винаги. Също от тук идва и термина холокост описващ геноцида над евреите. Сравнението е с пещите на Бухенвалд, Треблинка, Аушвиц и др. като с олтар , на който част от еврейския народ е пожертвано за греховете им поради отдръпването от Бога, както и поради това, че (според юдейството) са Божи народ и са наказвани/подложени на изпитания заради това. Според някои християнски автори, холокоста, както и гоненията по време на римскара империя са в резултат от участието на кастата на свещениците им в убийството на Христос и неразпознаването му, като Цар и Син Божий, но това си е спорно и едностранно. По-скоро налогиите са с робството в Египет и Вавилон, опита за изгарянето на Данаил, Седрах, Месах и Абденаго в пещите от царя, защото не са се отказали от Бога и т.н.
  Благодаря за търпението!

 36. 36 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#33] от "dissident":

  В ПСВ да, във втората, мисля че само ако са си крили произхода.

 37. 37 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#36] от "anarhochristian":

  Казвам Вермахт. Отнася се само за Втората Световна.
  Прочети следното. Ще се изненадаш. Броят на евреите във Вермахта е достатъчен за формиране на 20 дивизии.
  http://www.history.ucsb.edu/faculty/marcuse/classes/33d/projects/jewishlife/JewishSoldiersMark.htm

 38. 38 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  "Идеалният" немски войник е в действителност полуевреин:
  This photo of "half-Jew" Werner Goldberg, who was blond and blue-eyed, was used by a Nazi propaganda newspaper for its title page. Its caption: "The Ideal German Soldier."
  http://www.kansaspress.ku.edu/righitpix.html

 39. 40 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#37] от "dissident":

  Прав си "отбранителните сили" вермахт се създават официално през 1935, през ПСВ са на Кайзерам, а след1945 са Бундесвера.
  Както казах, от посочената от теб статия:
  Shlomo Perel tells an extraordinary tale of how he survived the Nazi Holocaust. After escaping the German occupation of Poland by fleeing to the Russian side, he was later captured by the Germans as they advanced into Russia. Once captured, he pretended to be German and was recruited as a German soldier. The commander of his unit liked him so much that he was sent to a prestigious Hitler Youth program, keeping his identity secret until the end of the war.

  Криели са му произхода! За другите , за които се говори по-долу в статията се споменава , че са от смесени бракове и е господствла теорията, че немската кръв е по-силна от еврейската. А е било важно и как се е самоопределял самия човек.

 40. 41 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 646 Неутрално

  "Възпоминанието за Холокоста се утаи през седмицата сред другите ни "болки по текущото" ... "

  Напълно естествено, след като ушите ни отдана са хванали мазоли от Холокоста - напомняния, годишнини, конференции, сатии (като тази) .. и каквото там се сетите.
  ... И като кажем "зло" - непременно трябва да следва Холокоста, НО НЕ И напалма по виетнамските села преди 45 години ... НО НЕ И разстреляните от "демократичните" дронове сватбари в Афганистан ... НО НЕ И търговията с роби на "утвърдените" демокрации.

 41. 42 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Като напомним на афтора, че комунизъм в България не е имало и можем да приключваме...
  Същото се отнася и за милионите славянски жертви - сърби, поляци, руснаци ... Що не ги споменавате бе джанъм ?
  Та приключваме. Не мое да оплаквате само един народ и на тва отгоре ние нямаме нищо общо с него...
  Афтора си взе хонорарчето и толкоз.

 42. 43 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  [quote#11:"martin.varna"]А геноцида над Българското население в Македония? Където сърбите от 1918 до 1941 избиха десетки хиляди българи. [/quote]Терор е имало, но чак геноцид - не. Иначе щяха да избият всички във Вардарско. Убити са няколко хиляди в рамките на 20-тина години - наистина е трагедия, но не са масови кланета.

  Апропо, през ВСВ България избива хиляди гърци в Беломорска Тракия. И, не, не е геноцид, но е брутален терор.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 43. 44 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  In one of the famous anecdotes of the time, Goering falsified Milch's
  birth record and when met with protests about having a Jew in the
  Nazi high command, Goering replied, "I decide who is a Jew and who is an Aryan."
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D1%80%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%B4_%D0%9C%D0%B8%D0%BB%D1%85

 44. 45 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 528 Весело

  "Комунизъм (от латински: commùnis, „общ“, „обществен“) е социално и политическо движение, поставящо си за цел създаването на безкласово общество, основано на общата собственост на средствата за производство, свободен достъп до предметите за потребление и премахване на наемния труд."

  Мерси на аФтора и на коментирАщите комунизЪмЪ...

 45. 46 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 616 Неутрално

  По същата логика, явно, и в червената армия е имало деца на бивши индустриалци и аристократи, какъвто е примера с дядо ми и баба ми. Естествено произхода е пречил на издигането в армейската йерархия, та са го докарали до полковник от ВВС и капитан-щабен свързочник. Но факт е, че е било възможно. Идиотско би било да не се използва потенциала на интелигентни хора, особено в период на заплаха за нацията и родината. Някои успяват да пробият и по-нагоре. Брата на баба ми става генерал от ракетните войски и отговаря за ракетния щит около Москва. В неговата смяна именно е свален американският У2, може би това помага. Има още няколко капитани, адмирал на северния флот, командир на гвардейски танков корпус и т.н., около 15 човека са. Нито един от тях не е репресиран открито. Естествено, затваряли са си устата. Аз разбрах за тези неща след падането на СССР, и то доста след това. По навик не се говореше. Имало е страх, това не може да се отрече, но чак пък разстрели на всеки ъгъл, както някои го предствят...

 46. 47 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 799 Неутрално

  До коментар [#6] от "Каишков - Гласът на Америка":

  А преди да ги победят, се съюзиха с тях и си поделиха Полша !

 47. 48 Профил на parasailor
  parasailor
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#7] от "Каишков - Гласът на Америка":
  Нали разбираш, историята не е за чукчи. За съжаление тук повечето се изживяват на принципа - чукча не е читател, чукча е писател.

 48. 49 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  [quote#6:"Каишков - Гласът на Америка"]Холокостът е нацистко дело. [/quote]
  Национал-социализмът пък е комунистическо дело.Хитлер печели изборите и построява Третия Райх единствено благодарение братската съветска помощ.

 49. 50 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3849 Неутрално

  Като чета коментарите се чудя как сме спасили собствените си евреи на времето? Ако трябва да ги спасяваме сега ?

  klimentm
 50. 51 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3849 Неутрално

  До коментар [#6] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Армията която освободи Европа беше изпратена после на почивка вСибир. Типично за Коба.

  klimentm
 51. 52 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 528 Весело

  [quote#49:"sabbath"]Хитлер печели изборите и построява Третия Райх единствено благодарение братската съветска помощ.[/quote]

  Мдам...и с парите на дядото на Буш...ма за тва не е политкоректно да се споменава...

 52. 53 Профил на Cayo Lara
  Cayo Lara
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Холокостът официално не е доказан. Хората които се опитват да го оспорят се изправят пред съд и се репресират по всякакъв друг начин от "Западните Демокрации". Победителите питат историята, а ние знаем кои са те! В САЩ през ВСВ са вкарвали всички японци живеещи там в Концентарционни лагери но по този въпрос се мълчи. Защо ли?

  hasta la victoria siempre
 53. 54 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Всяко нещо трябва да се разглежда откъм финансовата му страна. Холокоста, освен чисто човешка трагедия, е свързан с финансови приходи. Жертвите на холкоста и техните роднини вече 70 години получават значителни средства като компенсация от Германия. Очевиодно е, че искат притокът на пари да продължи.

 54. 55 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 528 Весело

  [quote#53:"Carlos Ramirez"]В САЩ през ВСВ са вкарвали всички японци живеещи там в Концентарционни лагери но по този въпрос се мълчи.[/quote]

  Виж ся как не верват на фактите.

  Ше ме уморят от смях тия платени "демократи"

 55. 56 Профил на Cayo Lara
  Cayo Lara
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#55] от "bluescreen":
  Една от големите американски писателки, пишеща любовни романи бе написала книга за трагичната любов на млад американец и японка вкарана в такъв лагер. Лагерът бил обаче много по- демократичен от Хитлеровите лагери на смъртта Всъщност концлагерите са ги създали британците, за бурските семейства в ЮА преди около век или поне тогава за първи път се използва този термин.

  hasta la victoria siempre
 56. 57 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#33] от "dissident":

  Броят на генералите във Вермахта с еврейско потекло са били над ,110 .

 57. 58 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 561 Любопитно

  До коментар [#32] от "anarhochristian":

  Имаше един потресаващ руски филм със сюжет от ВСВ "ЩТРАФБАТ"Там се изнесоха факти и цифри ,че през тези батальони са преминали над 3 мил.войници и офицери ,а жертвите дадени от тях са повече от 2мил.Зад тях са били частите на извергите -вътрешните със сините ффуражки.

 58. 59 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3849 Неутрално

  До коментар [#56] от "Carlos Ramirez":

  Ти от Нора Робъртс ли черпиш исторически знания?

  klimentm
 59. 60 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 561 Гневно

  До коментар [#53] от "Carlos Ramirez":

  Репресираите по този патриотичен закон са били повече от 5 милиона.японци.Наскоро и президента Обама се извини на американските японци за този политически акт.За сега българските комунисти са единствените които мълчат като насрани.Утре 1-ви февруари срещу 2-ри са избити от от комунистическите български изверги повече от 2200 нещастни души или целият елит на царска България.Тези убиици са бащите и дядовците на сегашните управляващи комунисти и агенти на ДС преименовали се на социалисти.Поклон.пред жертвите на комунизма ,които през целия период на това престъпна управление надхвърлят 220 хил.затрити без време живота.Само дълбока и всеобхватна декомунизация,Лустрация национализация на заграбеното и Народен съд може да изтрие ии поне да намали до известна степен престъпленията на българските комунисти и техните наследници и агенти на ДС.към собствения си народ.Само Господ може да прощава защото е безсмъртен.Ние народа НЕ.!

 60. 61 Профил на Cayo Lara
  Cayo Lara
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#59] от "klimentm":
  А от Ремарк ли трябва да ги черпя?

  hasta la victoria siempre
 61. 62 Профил на Der Steppenwolf
  Der Steppenwolf
  Рейтинг: 8 Весело

  Маркс,Бенямин,Василий Гросман,Артур Кьоснер,Хана Арент,Кант,Андре Марло .....Липсва само цитат от Kierkegaard???( BG.интИлектуалите не пропускат да споменат с повод и без повод
  Статията прилича на doctorate с толкова цитирани автори

  Разбирам ,че авторът е много начетен и затова, аз една профана, едва дръзвам да му препоръчам още едно име към колекцията му- William Dolding("Lord of the Flies"Ако някога пак реши да разсъждава върху деструктивната жестокост,агресивност и интолерантност на коята човек е способен в състояние на страх,несигурност,насилие, може да му послужи.

  Golden rule N-1"He who has the gold makes the rules"
 62. 63 Профил на Cayo Lara
  Cayo Lara
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#60] от "adenauer":


  [quote#60:"adenauer"]Репресираите по този патриотичен закон са били повече от 5 милиона.японци.Наскоро и президента Обама се извини на американските японци за този политически акт[/quote]
  Западът мниго обича да се извинявя- за робството,за колониализма, за Атомната бомба,за нелегалните затвори... западът се извинява и...продължава да прави престъпления.
  [quote#60:"adenauer"]Утре 1-ви февруари срещу 2-ри са избити от от комунистическите български изверги повече от 2200 нещастни души или целият елит на царска България.[/quote]

  А колко бяха избити след нежната револция- хиляди изчезнаха безследно, закопани на Витоша и къде ли не , през периода на първоначамно натрупване на капитали.

  hasta la victoria siempre
 63. 64 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5760 Неутрално

  [quote#6:"Каишков - Гласът на Америка"]Холокостът е нацистко дело[/quote]
  Като гледам нашенските неокомунисти и атакисти колко мразят евреите, стигам до извода, че просто Хитлер ги е изпреварил, иначе те щяха да организират унищожаването им.

 64. 65 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5760 Гневно

  [quote#54:"apolitichna"]Очевиодно е, че искат притокът на пари да продължи. [/quote]
  По-гнусно и цинично изказване отдавна не бях чел. Дано не ти се налага да забогатяваш от компенсации за загинали роднини!

 65. 66 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5760 Любопитно

  [quote#53:"Carlos Ramirez"]Победителите питат историята, а ние знаем кои са те![/quote]
  СССР ли?

 66. 67 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5760 Неутрално

  [quote#23:"comandante"]А ние трябва да знаем и помним ,че Соломон Леви Явиш - цариградското дьонме не е оставил цяла къща в Стара Загора и населението от българи там е било изклано почти до крак ! [/quote]
  Само че той го е направил от името и за сметка на турците. Ама за тях не смееш да кажеш лоша дума, нали са ви коалиционни партньори.

 67. 68 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#11] от "martin.varna":

  Ами почитай ги? Кой ти пречи?
  И защо една жалейка трябва да е алтернативна на друга?

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 68. 69 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  [quote#6:"Каишков - Гласът на Америка"] Комунистите са тези, които побеждават нацистите и спасяват евреите. Освиенцим е освободен от Червената армия. [/quote]
  Само не разбрах защо тов. Сталин нарежда на Червената армия да спре пред Варшава по време на въстанието, в което участват много полски евреи, за да могат момчетата от СС да се разправят брутално с тях. Няма нужда от излишна скромност, и другарите имат пръст в Холокоста.

 69. 70 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#58] от "adenauer":

  Гледал съм го. В наказателните батальони наистина са изпращали за най-дребни провинения, а много затворници са "изкупували с кръвта си" вината си, като са заменяли присъдите си за 3 месеца в батальона. Средна продължителност на живота 1 седмица.

 70. 71 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3849 Неутрално

  До коментар [#62] от "Der Steppenwolf":

  Аз например едва завърших основно но успях да прочета "Архипелаг ГУЛАГ"

  klimentm
 71. 72 Профил на Der Steppenwolf
  Der Steppenwolf
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#71] от "klimentm":

  Аз не успях,защото съм с 2-ро отделениеАко четеш коментарите ми ще забележиш, че имам проблем с пълниО члени запитайкитеДаже ми е чудно, че още не съм разобличена публично у форумето като неграмотна

  Golden rule N-1"He who has the gold makes the rules"
 72. 73 Профил на Der Steppenwolf
  Der Steppenwolf
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#42] от "bluescreen":
  Всеки работи за хонорарнали? и адвоката и доктора и писателя.....
  Така разбира авторът"кръгът на злото" ,така пише

  моя милост като пише без хонорарможе да развива свободно профанските си мислиНО само донякъде ,за да не бъда изненадана с несъпадане на е-emai-а и парола
  Аз "Злото" го виждам в несигурността!Всяко радикализиране на идеите и екстримизъм на действията е маханизъм за облекчаване на трайното състояние на безпокойство предизизвикано от нея.Ако в една културна държава, като Германия, нацизма идва на власт през 20 те години е защото е масово подкрепен от радикализирани люде в състояние на тежка икономическа несигурност.Агрсията насочена към избраните жертви облекчва състоянието на безнадежност.
  Несигурността при много хора има нисък праг на поносимост,на други животът е една непрекъсната несигурност-работа?отглеждане на деца?сметки?..В това сътояние на безпокойство всеки външен(българин в Лондон или бежанец в България е огромна потенциална заплаха!
  В това виждам "кръгът на зло")Обедняване и несигурност!

  до нови срещи, ако ми съвпаднат е-mail a и паролата!  Golden rule N-1"He who has the gold makes the rules"
 73. 74 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#42] от "bluescreen":

  Комунизма в България върлува от 70 г.,а партията ,която водеше държавата към хоризонта са казваше БКП ,която се превърна за една нощ в БСП приела цялата кървава история на БКП.Закон на българското НС за обявяване на комунистическия режим за престъпен д.в.бр.37 от 5 май 2000 г.А на първи -срещу втори февруари 1945 г.комунистическите престъпници /дядовците е бащите на сегашните управляващи/избиха по най-жесток начин повече от 2200 човека цвета на елита на Царство България.Но пикливият кадет не направи нищо ,както и пожарникаря за своя дядо.Срам и позор за тези и поклон за избитите без време. от комунистите и агентите на ДС.

 74. 75 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 919 Неутрално

  До коментар [#1] от "galia66":

  не говорете глупости. да кажете, че избиването на едни хора е по-лошо от избиването на други, поради личните ви политически пристрастия, е глупаво.

 75. 76 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 919 Неутрално

  лош текст от автор, който иначе харесвам. мисълта криволичи и се разлива твърде много.
  за нещо толкова важно, трябва да се пише ясно.

 76. 77 Профил на еморето
  еморето
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Ако наистина ви интересува темата за Холокоста (и не само), прочетете книгата "Модерност и холокост" на Зигмунт Бауман. Има я преведена на български и все още е в наличност.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK