От блоговете: Против Конституцията ли е електронното гласуване у нас?

От блоговете: Против Конституцията ли е електронното гласуване у нас?

© Красимир ЮскеселиевКоментарът е от Блога за правото и свободата на дигиталните технологии :


С онзиденшното си телевизионно обръщение президентът на Републиката Росен Плевнелиев предложи провеждането на национален референдум, на който притежателите на български лични документи да кажат тежката си дума по следните 3 въпроса, конкретно:


- подкрепят ли въвеждането на мажоритарен избор за част от депутатите в НС;
- подкрепят ли въвеждането на задължително гласуване, както и


- подкрепят ли дистанционното гласуване по електронен път.


Онези, които следят политическия оборот със сигурност отчетоха, че президентското предложение буквално взриви лагера на управляващите партии, чиито изявени представители не закъсняха с представянето на опорни точки, които вкупом трябваше да оборят Плевнелиевата теза.


Поне на пръв поглед юридически най-подплатено изглеждаше мнението на кюстендилската народна представителка Мая Манолова, която


изключително скоропостижно заблуди


медийните потребители, че в своето решение No 4 от 2011 г. Конституционният съд бил признал електронното гласуване за противоконституционно.


Това твърдение, разбира се, е напълно несъстоятелно и желанието ми да ви споделя защо мисля така, ме мотивира да блогна няколко изречения по въпроса.


За какво става дума?


Конституционният съд е сезиран от петдесет и трима народни представители от 41-вото Народно събрание на основание чл. 150, ал. 1 от Конституцията, които искат установяване противоконституционност на голям брой разпоредби от Изборния кодекс (ИК), както и несъответствието им с общопризнатите норми на международното право и с международни договори, по които Република България е страна.


Една от атакуваните норми е § 11 от Преходните и заключителни разпоредби, в който е предвидена възможността за електронно гласуване.


Какво предвижда § 11 от ИК?


Идеята на този параграф е при изборите за президент и вицепрезидент на републиката през 2011 г. да се проведе експериментално гласуване по електронен път чрез интернет, като на Централната избирателна комисия (ЦИК) е възложено да определи пет избирателни секции, образувани в страната, съответно пет избирателни секции, образувани извън страната, в които да се гласува електронно при следната процедура:


- Не по-късно от 5 дни от датата на насрочване на изборите ЦИК открива интернет страница, чрез която да се гласува;


- На въпросната страница могат да гласуват само онези, които предварително (12 дни преди изборите) са се регистрирали пред ЦИК и са получили от нея специална парола за достъп;


- Гласуването по интернет е замислено като предварително: започва не по-късно от 5 дни преди изборния ден и приключва 48 часа преди изборния ден, а след изтичането на този срок ЦИК е длъжна да спре достъпа до страницата;


- Гласоподавателят се идентифицира по начин, който позволява уникално разпознаване на лицето (= електронен подпис) и след това на екрана се появява електронна бюлетина, на която избирателят отбелязва еднозначно своя вот за избраната от него кандидатска листа;


- Интересното е, че избирателят може да промени своя вот чрез повторно гласуване, ако не е изтекъл по-горе споменатия срок (48 часа до изборния ден), като в този случай проведеното първо гласуване се анулира автоматично;


- Подадените по електронен път гласове се съхраняват в електронна избирателна урна и не позволяват разкриване на самоличността на избирателя;


- Гласувалите електронно все пак имат опцията да се разходят до избирателната си секция и да гласуват още веднъж, като за да се избегнат злоупотреби в Секционната избирателна комисия са длъжни да проверяват всеки избирател дали вече не е гласувал по интернет. В случай че избирателят е гласувал по електронен път, електронното му гласоподаване се анулира и той се допуска до гласуване в секцията;


- Някак странно изглежда загрижеността за опазването тайната на вота на подадените в електронната избирателна урна електронни гласове – установи ли се нейно нарушение, то за недействителни се обявяват всички гласове във въпросната урна;


Какво решава КС?


Накратко, правната светая светих на Републиката приема, че


- определянето на електронното гласуване чрез интернет като експериментално е юридически непрецизно, защото експеримент няма, а има възможност (не задължение) за гласуване чрез интернет в ограничен брой секции, определени от ЦИК;


- има проблем с тайната на вота – съдиите се опасяват за рискове при преноса и съхраняването на информацията по електронен път, както и поради липсата на гаранции за доброволността и автентичността на волеизявлението на гласуващия;


- се дава възможност за упражняване правото на глас повече от един път, което противоречи на класическото изборно правило един човек – един глас;


- анулирайки веднъж подадения по електронен път глас, от СИК неминуемо разбират за кого въпросният глас е бил подаден. С други думи, тайната на вота е нарушена, като практическото изражение на анулирането на един глас ще води до обявяването за недействителни на всички гласове от същата електронна урна.


С оглед на гореизложеното КС преценява, че уредбата на § 11 ИК не обезпечава гаранции за личното упражняване на правото на глас и опазването тайната на вота, което е нарушение на принципа за тайното гласуване при избори (чл. 10 от Конституцията), поради което установява противоконституционност на целия § 11 ИК.


Какво означава това?


Нищо повече от това, че КС обявява една норма за противоконституционна, така че от датата на решението му същата не се прилага.


Така погледнато решението не би трябвало да учудва, защото атакуваната норма е силно несъвършена и създава повече проблеми, отколкото решава. Все пак замисълът й не е напълно порочен и това се оценява на няколко места в конституционното решение.


Така например съдиите много ясно казват, че

Само за себе си електронното гласуване не е противоконституционно, бидейки вид дистанционно гласуване, каквото е отдавна практикуваното в други държави гласуване по пощата; принципно не е в противоречие с международни договори, по които Република България е страна.

както и че

Конституционният съд е наясно, че електронното гласуване е адекватна на съвременните реалности възможност, която разширява и улеснява участието на гражданите в изборите, но само ако ефикасно е гарантирана тайната на вота.


За последователното и трайно, а не експериментално въвеждане на електронното гласуване на избори е наложителна стриктна и прецизно синхронизирана правна уредба, чрез която адекватно на конституционните принципи да се реализират избирателните права на гражданите и така изборите да легитимират държавното управление, основаващо се върху вота на избирателите, даден в честно и плуралистично състезание.

Погледнато с присъщия за пишещия тези редове блогър оптимизъм, Конституционният съд не само че не обявява електронното гласуване чрез интернет за противоконституционно, а дори съставя една своего рода рецепта за необходими корекции в законодателството, които да освободят пътя за участие в изборния процес и в крак с модерните технологии.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2045 Неутрално

  Това решение вчера беше цитирано. Но за чугунените глави колкото и да го обясняваш, полза няма.

 2. 2 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 857 Неутрално

  За електронно гласуване, не на мажоритарните избори.

 3. 3 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  ВЕрвайте на Мая!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 4. 4 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 510 Гневно

  въобще ползването на компютър гледането на телевизия и слушането на радио е противоконституционно

  за чиста и свята република-но не с този народ
 5. 5 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Няма какво умуваме - просто трябва да копираме естонската система и законодателство в тази област.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Поучително, благодаря на "Дневник" за това. Така описана, процедурата ми се струва наистина глупава и не се учудвам, че не е била одобрена от съдиите. Но по-добри начини със сигурност има измислени и просто е въпрос на мисъл и усилие да се намерят и използват.

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Първо - никога не съм бил привърженик на референдумите. Намирам представителната демокрация за по-удачна от пряката. От друга страна - щом в рамките на представителната сме си излъчили, търпим и угояваме ТАКЪВ политико-икономически елит, значи обществото ни е незряло, уви. Как да очакваме от едно незряло общество да се възползва по мъдър начин от механизмите на пряката демокрация?

  Второ - винаги съм склонен да гледам с подозрение на онзи, който се напъва да трансформира правата ми в задължения. Толкова за задължителния вот.

  Трето - категорично съм "ЗА" да се ориентираме към електронното гласуване, засега като паралелна опция.

  И четвърто - далеч съм от мисълта, че мажоритарният вот или засилването на мажоритарните елементи непременно ще ни доведат до някакво светло бъдеще. По принцип съм "ЗА", но на практика не очаквам блестящи резултати - по същата причина, поради която посочих, че съм скептичен към референдумите, особено на наша почва.

  Свобода за Надежда Савченко!
 8. 8 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 655 Любопитно

  Алооо...противоконституционно е задължителното гласуване! Не извъртайте въпроса.. Електронното/дистанционното не е, но просто ще доведе до мнооого купени гласове в българската реалност../за съжаление/.

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 9. 9 Профил на tuk
  tuk
  Рейтинг: 541 Разстроено

  Липсата на електронното гласуване и електронното правителство са едни от малкото големи проблеми в обществото.
  България е в 21 век! Годината е 2014, но държавната и общинската администрации и политическите партии като цяло са някъде в средата на миналия век като развитие!
  За съжаление плачевния резултат е видим за всички ни!

  I'm not crazy. My reality is just different than yours.
 10. 10 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Интернет гласуването рано или късно ще се наложи. БСП и ДПС го отлагат защото знаят, че те ще са най-големите губещи.

  Междувременно обаче си струва да им се посочи друга форма на дистанционно гласуване - това по пощата. То съществува от десетилетия в развитите демокрации. Не могат да излязат с аргумента "технологията не ни е позната".

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 11. 11 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Те в КС тълкуват законите като еврейски търговци :дали имат да вземат ,или имат да дават.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1033 Весело

  Благодаря на Емил А. Георгиев за поясненията по решение No 4 от 2011 г. на Конституционният съд.

  С това още една опорна точка е оборена аргументирано и с факти.

  ОСТАВКА наглеци!

 14. 14 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Противоконституционно е идването на власт на тази управляваща шайка разбойници!
  А с електронно гласуване ще се улеснят избирателите да дадат гласа си за предпочитаната партия! Това е демократичен избор!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 15. 15 Профил на пират на свободна практика
  пират на свободна практика
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Страх ги е,страх ги е комунягите и се чудят какво да направят само и само да не стане това.

 16. 16 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Всъщност не знам доколко е противоконституционно задължителното гласуване, обаче липсата му определено действа антибългарско от където и да го погледнеш.
  Тогава следва въпроса: Тая конституция българска ли е, и българите имат ли някаква полза от точно тази конституция?
  Моят отговор е НЕ!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 17. 17 Профил на borkin
  borkin
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Задължителното гласуване е глупаво, поради една проста причина - пускане на невалидна бюлетина, ergo негласувал.

  Що се отнася до електронното гласуване и аз си мислех, че с един лаптоп в циганската махала ще може да се гласува до откат, но смятам, че има достатъчно решения за да се предотврати такова нещо - например ограничен брой гласове от дадена машина.

 18. 18 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Кутевиадата се държи като паднала между Евангелие и купа с тамян...

 19. 19 Профил на пират на свободна практика
  пират на свободна практика
  Рейтинг: 221 Неутрално

  А как ще се манипулира вота ми ако ползвам електронен подпис.

 20. 20 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 541 Весело

  Крадливата тройна коалиция между дс дпс, бкп(бсп) и фашагите нямат интерес от електронно гласуване. Техните избиратели трудно ще се справят с тази задача.

 21. 21 Профил на new_ghost
  new_ghost
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#5:"Николай Николов"]Няма какво умуваме - просто трябва да копираме естонската система и законодателство в тази област. [/quote]
  Трябва да си докараме и естонци. В общество без морал на политиците всичко по принцип е незаконно.

 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  В света това не е новост и не виждам защо ако не от днес, от следващите избори електронното гласуване да стане реалност.
  Само като видим кои са ревностните противници, става ясно защо е този плач - ще се вдигне активността и купените, изнудените и подлъгани гласове на базисния твърд електорат на ДПС и БСП, няма да си изиграе обичайната роля, при това подсилвана от ефекта на разпространяваното от тях омерзение, което да пропъжда нормалните и особено по чувствителни хора.
  Що се отнася за референдума, абсолютно ясно се вижда, че те, дето ореваха орталъка да си пробутат далаверата в Белене ( че и едни бая пари похарчиха), сега никак не им се ще да чуят гласа на хората.
  Но от чугуни с опорни точки друго няма какво да очакваме.

 23. 23 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2533 Весело

  До коментар [#5] от "Николай Николов":

  Ама трабва да внесем и естонските гласоподаватели за да стане нещо.

 24. 24 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 976 Весело

  Ей, това шубето е голям страх... Треска ги тресе тези дето ни управляват в момента, при положителен отговор на трите въпроса, ще видят Народното Събрание през крив макарон!

 25. 25 Профил на TYUIOP
  TYUIOP
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Като компютърджия аз много бих желал да мога да гласувам електронно.
  Като също такъв, обаче аз съм запознат със рисковете на подобно решение. Освен правната рамка описана от КС, първия и най-важен приоритет ще трябва да е сигурността. При една слабо изградена система, само един човек(включително и вътрешен) успял да пробие системата може да опорочи или подмени вота. Подобно събитие ще доведе загуба на така или иначе разклатеното доверие към изборния процес.
  Съдейки по (не)успехите на последните 3 правителства в сферата на електронните услуги, съм силно скептичен.
  Въвеждането на подобна услуга ще изисква, истински специалисти да подготвят принципна архитектура, информацията за нея да бъде широко достъпна и крайното решение детайлно изтествано за бъгове, дупки и проблеми.
  Докато не видя сериозна техническа дискусия по темата, аз, за съжаление, ще трябва да гласувам против въвеждането на електронно гласуване.

 26. 26 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Всъщност вместо задължително гласуване, не е ли по-добре регистрация че искаш да гласуваш?

 27. 27 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 976 Весело

  Електроннто гласуване има смисъл само за българите в чужбина. Знае се, че гласуват за Реформаторите 9 към 1! 1 за ДПС...

 28. 28 Профил на пират на свободна практика
  пират на свободна практика
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Очакването да загубиш властта е по-страшно от самата загуба.

 29. 29 Профил на Михаил Марков - Прост народ, слаба държава!
  Михаил Марков - Прост народ, слаба държава!
  Рейтинг: 418 Гневно

  Не разбирам до кога компютърно неграмотни и необразовани хора, ще дават мнение относно непонятни за тях неща? В това число включвам политици и пишещи тук! Електронното гласуване е възможно и ще накърни интересите на статуквото, а за информация на незапознатите, в Федерална Република Германия може да се гласува по ПОЩАТА! Да, обикновенната поща!

  ГЕРБ и БСП+ДПС не са двете страни на монетата, а едната! Гражданското общество е другата! С тези политици, Русия не е част от Европа и цивилизования свят!
 30. 30 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Електронното гласуване не е противоконституционно и помага не само на българите в чужбина, а и на много, дето в този ден имат задължения, или почивка (за активно работещите). Задължителното гласуване не е противоконституционно ( ах ти и дългата дума) тъй както задължителното здравно, пенсионно осигуряване и образование (макар че са и права). Е политическото блато се поразбуни, ма няма лошо, политическите далавераджии се разкриха по ярко.

  chavo64
 31. 31 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 541 Весело

  [quote#6:"dogwoman"]съдиите[/quote]
  Съдиите са чисто и просто много дърти за да разбират от компютър и възможностите му. Това че четат вестници, клюки и служебни документи не означава че разбират от компютър и възможностите му.
  Дъртаците да се подменят с младоци съдии, НЕМЕДЛЕНО ! ВЕДНАГА!

  Да защитим животнитe !
 32. 32 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6610 Неутрално

  не не е противоконституционно - прочетох го още вчера .

 33. 33 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 766 Неутрално

  [quote#29:"Михаил Марков - Олигарски върви си!"]Германия може да се гласува по ПОЩАТА! Да, обикновенната поща![/quote]

  Едва ли точно заради това в Германия не гласуват по интернет. Или пък защото са компютърно неграмотни, а страната е изостанала с компютъризацията си.

  На 04.04. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 34. 34 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 979 Неутрално

  "Поне на пръв поглед юридически най-подплатено изглеждаше мнението на кюстендилската народна представителка Мая Манолова,"

  Подплатено, подплатено, колко да е подплатено
  - руса коса
  - празна глава
  - уста картечница
  - юридическа култура НУЛА!

 35. 35 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Електронното гласуване е почти толкова противоконституционно колкото изписването на вредните вещества в храните и калориите на опаковките.

  Прости номенкалтурни зелки!

 36. 36 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Проблемът с електронното (или по-точно с дистанционното) гласуване според мен е главно в увеличената възможност за контролиране на вота.
  В Естония може и да гласуват с електронен подпис, но се съмнявам там да имат в такъв мащаб нашите проблеми с купените гласове.
  У нас дистанционното гласуване ще става под директния надзор на купувача и на практика това ще изроди още повече честността на изборите. Досега поне купувачите разчитаха на "честната дума" на тези на които плащат, а на практика в "тъмната стаичка" те могат пак да гласуват за когото решат. Имат си техники за заобикаляне и при сегашния начин, но с гласуването от един компютър контролирането ще стане повсеместно.
  Такова гласуване има смисъл само за емигрантите в чужбина, които иначе трябва да пътуват часове до най-близката секция, ако изобщо има такава в страната им.

 37. 37 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Електронни избори? Когато българина не разбира от нещо, то става невъзможно.
  Защото всички сме специалисти по всичко и най-мразим някой да ни превъзхожда.

 38. 38 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 472 Неутрално

  От блоговете: Противоконституционно ли е електронното гласуване у нас?

  - Защо да е Противоконституционно ?
  - БСП и ДПС , ако се притесняват ,че бабички ,
  цигани , пингвини и рендета , ще объркат..
  - Да си наемат специалисти , да ги обучат

  urkobozambo
 39. 39 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#1:"stedim"]Но за чугунените глави колкото и да го обясняваш, полза няма.[/quote]
  Мнение на "чугунена глава" от единственото мнение по статията в блога:
  В решението си, когато обсъжда проблема с „тайната на вота”, КС посочва като безспорни следните две констатации, които пораждат у него „основателни опасения”:
  1. „рискове при самия пренос и съхраняване на информацията по електронен път”
  2. „липсата на гаранции за доброволността и автентичността на волеизявлението на гласуващия”
  И първото, и второто са на практика непреодолими пречки пред въвеждането на електронно гласуване, независимо как точно ще формулираш конкретния законов текст.
  Отделно от това, има цяла категория други правни аргументи, които всеки конституционен съд навсякъде по света би могъл да използва, за да отхвърли всяко конкретно изпълнение на някакво „електронно гласуване”.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 40. 40 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#38:"Urkobozambo"] Да си наемат специалисти , да ги обучат[/quote]
  Направо да си наемат помагачи, които да гласуват вместо тях.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 41. 41 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#31:"да защитим животните"]Това че четат вестници, клюки и служебни документи не означава че разбират от компютър и възможностите му. [/quote]
  Проблемите около електронното гласуване не са свързани дотолкова с технологиите... Непреодолим проблем е гарантиране ТАЙНАТА на вота. Няма как да се знае дали някой друг не гласува с електронния подпис на титуляра. (бизнесмените обикновено предоставят електронните си подписи на счетоводителите си при общенията с НАП). Няма как да се знае дори и лицето да гласува собственоръчно, че зад рамото му няма да наднича "спонсора" и да наблюдава дали ще се маркира правилната кутийка...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 42. 42 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 635 Весело

  По моему, не би трябвало да е противоноснституционно, но все пак не се казвам Маяма

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 43. 43 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#14:"glas"]А с електронно гласуване ще се улеснят избирателите да дадат гласа си за предпочитаната партия! Това е демократичен избор! [/quote]
  Я па ти. 300 шивачки , на лаптопа на шефа и в неговия офис гласуват електронно , каквото каже шефа и си мислят ,че са си запазили работното място. Да , ама не защото при капитализма няма такова правило, постоянно работно място и шивачките се преквалифицират на метачки в общината.
  А СЕГА ДЕ !!!!!

 44. 44 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#41]

  е, то и за хартиенитте бюлетини може да се каже същото. Този въпрос отдавна е проучен и има европейски стандарти за сигурност на електронното гласуване. Вие сега откривате топлата вода. Лично аз гласувам няколко пъти в годината електронно във Франция.

 45. 45 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#39] от "geo_19":

  Спомни си за това, което казваш, когато правиш електронен превод по банков път. Или теглиш пари с банкова карта. Ето това е електронното гласуване.

 46. 46 Профил на vlakexpres
  vlakexpres
  Рейтинг: 488 Гневно

  Гласуването по Интернет е неизбежно! Само някой идиот може да го отрече! Дали сега, след 5 или 6 години - неизбежно е! Техническият прогрес е по-могъщ и от кретенизма на българските менте-политици!

 47. 47 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 563 Весело

  Доставя ми огромно удоволствие как две парламентарни партии имат шизофренно поведение.
  Днес по Нова Кольо Колев беше в цайтнот и говори глупости.
  За г-жа Манолова No Comment, Матросов от женски пол.
  Браво на г-н Президента, с десет реда им разказа ИГРАТА.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 48. 48 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Интересно защо електронното гласуване се иска най-много от хора в страната.

  ДС пак са промили мозъка на електората.

  Гласувайки в секция в чужбина това е удобен момент да се срещнеш със сънародници и изобщо не е трудно.

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 49. 49 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#45:"gavrilov"]Спомни си за това, което казваш, когато правиш електронен превод по банков път.[/quote]

  Не е баш същото... При електронно банкиране за да се извърши транзакцията, ти връщат СМС с някакъв код, който трябва да впишеш за да се финализира превода на пари. Казвам го от личен опит (имам такава сметка в Райфайзенбанк).
  Пък и и при електронното банкиране и при теглене от банкомат човек тегли от собствените си пари. А това го прави отговорен. Докато при гласуването... каква ще ти е авантата да гласуваш штото "банкомата за гласуване) няма да ти пусне кинти. Виж, ако някой те мотивира парично може и да се уреди "правилното гласуване".
  ----
  Все пак основния проблем при електронното гласуване основния проблем е гарантиране тайната на гласуване. Докато при банкоматите може да се каже, че има изискване за пълна прозрачност гарантирана от видео наблюдение (освен за пин кода, разбира се)

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 50. 50 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Цитирам Емил: "С оглед на гореизложеното КС преценява, че уредбата на § 11 ИК не обезпечава гаранции за личното упражняване на правото на глас и опазването тайната на вота, което е нарушение на принципа за тайното гласуване при избори (чл. 10 от Конституцията), поради което установява противоконституционност на целия § 11 ИК." До този момент, в този си вид /разгледан от КС/ процедурата е оценена като противоконституционна, а Мая, значи,е права. Когато е готова следващата процедура и КС я оцени, ще знаем дали тя е законосъобразна. олкоа!

  effi
 51. 51 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#46] от "vlakexpres":

  Глупости! Бъдещето е в 3Д гласуването : вкарваш си главата в телевизора и разцелуваш избрания от теб кандидат.

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 52. 52 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#47:"Captain Shakespeare"]Днес по Нова Кольо Колев беше в цайтнот и говори глупости.[/quote]
  Кольо Колев се опита да каже смислени неща, но беше сам срущу четирима - двамата водещи (които играеха страна в диспута) и гостите - Антоанета Цонева и другия го забравих. Така, че просто на Кольо не му даваха думата. Тъкмо Колев вземе думата и водещата Цолова почва да говори преди той да е завършил мисълтата си. А и гостите веднага се присъединяваха към вокалната вакханлия.
  Ако бях на мястото на Колев щях с възмущение да напусна студиото. Защото това не беше журналистика...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 53. 53 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#46:"vlakexpres"] Техническият прогрес е по-могъщ и от кретенизма на българските менте-политици![/quote]
  Не е въпроса в техническия прогрес, а в предотвратяването на контролирания вот. Електронното гласуване дава широки възможности за контролиране и купуване на гласове - при това много по-ефтино и по-сигурно отколкото е сега.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 54. 54 Профил на vlakexpres
  vlakexpres
  Рейтинг: 488 Весело

  Червен Колю гризна дръвцето по Нова! Ха-ха!

 55. 55 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#44:"gavrilov"] Лично аз гласувам няколко пъти в годината електронно във Франция.[/quote]
  Но пък във Франция "пътуващите хора" (френските цигани) май нямат право да гласуват?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 56. 56 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#19:"пират на свободна практика"]А как ще се манипулира вота ми ако ползвам електронен подпис.[/quote]
  Елементарно Уотсън. Ще бъдеш манипулин (принуден, заплашен, купен) самият ти. Я си представи, че твоят работодател ти каже, че настоява да гласуваш електронно пред него и то за кандидат, който той ти посочи. И ти поставя ултиматум: или приемаш, или си да търсиш друга работа. А при тази безработица... Пък ако ти предложи и бонус трийсетина лв. - какво пък толкова...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 57. 57 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#46:"vlakexpres"]Техническият прогрес е по-могъщ и от кретенизма на българските менте-политици! [/quote]
  Пичага, САЩ подслушваха милиони по нета ти се репчиш , че много го разбираш прогреса. Хайде по-лекичко с квалификациите.

 58. 58 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Очевидно съдиите са технически-електронно неграмотни и това се вижда от изброените аргументи "против".

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 59. 59 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Много добра статия!

  I Want To Believe
 60. 60 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 522 Весело

  Значи ,можеш да преведеш 1000000 евро по електронен път,а не можеш да гласуваш по същия. Плюс това аз нямам проблем с това да се знае как съм гласувал ,даже предпочитам да се знае ,кой как гласува.

 61. 61 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 874 Неутрално

  goluemsam, ти може да си ногу гоем (пожелавам ти го наистина), и да не ти пука кой какво мисли за теб, но имаш само един глас.
  За съжаление има много повече от теб които много им пука какво мисли работодателят им, или тарторът на махалата, или..., и те също имат по един глас. В настоящия исторически момент в България техните гласове са достатъчно голям процент и е добре да не ги улесняваме да дават контролиран (платен) вот.
  Ще дойде моментът за електронно гласуване, но според мен точно у нас още е рано за това.
  За този който сравняваше електронното гласуване с използването на картата си за плащане - ти допускаш ли някой да наднича над рамото ти да види какъв ти е пин-кода? Доста ще се учудя ако не се притесняваш в такава ситуация.

 62. 62 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Весело

  [quote#60:"goluemsam"]даже предпочитам да се знае ,кой как гласува.[/quote]
  Еми тука е проблема - тайната на вота... Ми да променим първо Конституцията в смисъл, че всеки гласува публично пред комисията за кой си дава гласа.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 63. 63 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1136 Весело

  Дори и да е протовоконституционно (ако се абсолютизира въпросът за тайната на вота), конституцията може да се промени

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 64. 64 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Ясно е, че електронното гласуване е необходимо, и може да бъде така прокарано чрез закона, че да не противоречи на конституцията. Най-важното последствие от неговото реално прилагане, от което се притесняват и доста партии с твърд електорат, е повишаване, драстично при това, на изборната активност и то при младите, образованите и българите в чужбина! Мисля си, за това, е по-важен този въпрос, отколкото този за задължителното гласуване, към което аз лично имам резерви! Представете си как ще се промени политическата карта, ако се интегрират още една, а може би две или три партии, които сега не са в парламента, а биха могли ако гласуват младите хора, хората в чужбина и тези които по една или друга причина не гласуват, но имат изразена гражданска позиция! От друга страна партии с твърд електорат, но с прекалено малка подкрепа от негласуващите в момента, като ДПС и дори БСП, ще намалят рязко своето присъствие в парламента! Което от своя страна ще доведе до други процеси, с национално значение, но и вътрешнопартийни, с позитивен знак за всички нас!

 65. 65 Профил на ivodor.atanassov@abv.bg
  [email protected]
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#55] от "geo_19":

  Глупости. Няма такива дивотии във Франция.

  Заговори, за да те видя!
 66. 66 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1591 Весело

  ВСЯКА система може да бъде пробита! Хакери- бол.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 67. 67 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Искам да се проумее нещо много важно: всеки закон, включая конституцията, са създадени от хора, за да служат на хората! И, ако се стигне до убеждението, че те са пречка пред по-добро изпълнение на дадената задача, пред преследването на национална цел, следва да се променят! Електронно гласуване, електронно правителство, това е бъдещето и колкото по-рано ги въведем, толкова по-добре! Електронно правителство се прави от години и все не е готово! Нищо, че в него наляха маса пари! В София има електронно деловодство. Пробвах го успешно и съм много доволна! Защо да не се използват новите технологии, в полза на обществото? То подобрява комуникацията, не е пристрастно, не се купува и продава! Както има антивирусни и анти хакерски програми, защо да не се подобряват те и да се защитават потребителите и продуктите на електронните услуги, ами ги отказваме? Ама, не всеки имал достъп, или умения за да се ползва от тях! Все още не е дошло врече да изоставим старите форми. Но, ще бъде облекчено ползването им, защото ще има по-малко хора, които да ги ползват! Но, и те имат остра нужда от защита против манипулации, обсебване и т.н. Няма идеални продукти. Всички имат и добра и лоша страна! Зависи от това, кой ги ползва!

  goblenka
 68. 68 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#65:"Босил"]Глупости. Няма такива дивотии във Франция. [/quote]
  Сигурен ли си? И как ще гласуват за кмет "пътуващите хора" след като нямат адресна регистрация и катуна им се мести ежемесечно? Впечатления на един съфорумец:

  Единственото хубаво в това е, че циганите нямат избирателни права. Поне в Италия е така за тези, дето пътуват, уседналите, с работа, дом, ест. естествено имат всички права. Предполагам, че и във Франция е така.
  http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2013/07/24/2109320_frenski_kmet_shte_bude_razsledvan_zaradi_rasistki/

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 69. 69 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#66] от "АБПФК":

  И? Това значи ли да не ги използваме? със всяка кола можеш да се пребиеш и да се убиеш, но не слизаме от колите!

  goblenka
 70. 70 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  До коментар [#69] от "goblenka":

  Има и други причини, назовани в статията и коментарите. Все пак да караш кола е лична избор/отговорност, А изборите са национална отговорност.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 71. 71 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#70] от "АБПФК":

  Сам си написал: избор/отговорност! Всеки избор дали да си ползваш правото и как да го ползваш е отговорност! А, има права, които се сливат със задължението! Самоосигуряване, ходене на училище до 16 години, здравна профилактика, имунизации... Тия също са национална отговорност!

  goblenka
 72. 72 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  Всеки един от повдигнатите въпроси, влече след себе си други. Не е толкова просто, колкото и да изглежда, това да ни задължат да гласуваме. Това не решава въпроса с "гъбарите"! Какво ще стане с "невалидните", очаква се те да гласуват с невалидна бюлетина, гласове? Или, като се промени ИК, те ще се "присвояват" от спечелилите, на "принципа" : който не гласува "за" е "против"?!... Освен това, в демократичните общества "изборът" е "право", или в обратния случай се нарушава правото ми на "свободно волеизявяване"! Има и други въпроси.
  Електронно гласуване - аз съм "за"!
  Но скоро четох, че Яху са "хакнати" и много акаунти са откраднати. Залогът при едни избори е голям, кой ще може да гарантира сигурността на системата? Отделно повдигнатите въпроси около зависимостта на служителите от работодателите, същият е въпроса около етническите групи, въобще около т.н. "Контролиран" вот. Да, тези въпроси могат да се изчистят, но възниква нов въпрос - кой?
  Около "мажоритарни" или "пропорционални" избори, също дебнат много капани, свързани синтересите на определени групи, които ще донесат от "девет кладенеца вода", за да ни убедят, колко е правилен техния избор на система.
  За мен референдум трябва да има, но след широк обществен дебат, със задължителното участие на юристи, компетентни в материята и с висок граждански морал!

 73. 73 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  При задължително гласуване, гъбите или ще идат до урните, или ще гласуват електронно При опции:"против всички" и " въздържал се", ще останат само сбърканите и те няма да се броят. Т.е, ще се изважда броят им от валидните. Няма как да има 100% вот! Все ще има невалидни и не гласували.

  goblenka
 74. 74 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  [quote#71:"goblenka"]А, има права, които се сливат със задължението! Самоосигуряване, ходене на училище до 16 години, здравна профилактика, имунизации... Тия също са национална отговорност! [/quote]
  Така е, но какво общо имат изброените от теб с карането на кола?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 75. 75 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  [quote#73:"goblenka"]При задължително гласуване, гъбите или ще идат до урните, или ще гласуват електронно[/quote]
  И каква ще е глобата и кой ще може да си я позволи? А и как ще се събира от бедните? Ще им вземат нищото ли?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 76. 76 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2210 Любопитно

  До коментар [#73] от "goblenka":

  Само вметка. Нали и сега има подобни категории: гласувал, негласувал. Валидна и невалидна бюлетина, но на гласували! Къде ще отидат техните "гласове"? При Костинбродските май!

 77. 77 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#75:"АБПФК"]И каква ще е глобата и кой ще може да си я позволи? А и как ще се събира от бедните? Ще им вземат нищото ли?[/quote]
  И в Гърция има задължително гласуване. Доколкото разбрах там няма санкции за негласуване, но пък на негласувалия му отказват извършване на разни обществени услуги - например да си извади удостоверение за липса на задължния.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 78. 78 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#76] от "batzdravo":

  Отиват / би трябвало/ в графа ДРУГИ. Само по себе си, гласуването е допитване до народа. Анкета. Анкета, чиито резултати определят 4 години напред. Така че, трябва да е максимално точна. Всяко преразпределение, всяко не отчетено по категоричен начин мнение, но после тълкувано според гледната точка е изкривен вот. Тия моменти не ги виждам застъпени в новия закон.

  goblenka
 79. 79 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#75] от "АБПФК":

  Не съм говорила за глоба. Но пък, написах, че все пак ще има не гласували. Каква ще е глобата за тях - не знам. Но, даже да е минимална, пак ще има резултат, защото нашенци не обичат да ги глобяват. Не само зщото са бедни, а по принцип. За това повечето гъбари и рибари, които не могат да гласуват електронно, ще отидат до урните. Дали преди, или след излета, но ще отидат!

  goblenka
 80. 80 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#74] от "АБПФК":

  С отговорността. Личната отговорност! И, с това, че и колата, и тия права/задължения, могат да се използват за добри и за лоши цели. Могат да доведат до обществено значими неща, добри и лоши. Зависи кой и как ще ги използва.

  goblenka
 81. 81 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#4] от "скруч":
  Бих казал нещо повече - техническият прогрес е противоконституционен. Според някои...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 82. 82 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Описаният от автора експеримент вони! Като че ли умишлено е били планирано раждането на мъртво бебе. Едни мними привърженици на ел. гласуване създават недоносче, а другата част от тях се обявяват срещу недоносчето и го дават на съд. На съда не му остава нищо друго освен да констатира тежки малформации по недоносчето и да присъди, че е мъртвородено. Следва погребение на идеята за електронно гласуване - противниците й ликуват.
  ДС безсмертная!...
  Интересно защо авторът не назовава повече имена. Кой ще поеме отговорност за този манипулиран сценарий? Кой има интерес от проваляне на ел. гласуването???

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK