Как НРБ крадеше интелектуална собственост

Как НРБ крадеше интелектуална собственост

© Юлия ЛазароваПрепубликуваме текста от "Дойче веле":


Кражбата на интелектуална собственост от западни фирми е сред основните дейности на Държавна сигурност. Микрокомпютрите и технологиите за производство на оръжие и антибиотици са най-желаната плячка за научно-техническото разузнаване на НРБ. Апетитът е подхранван от специализацията на страната в тези производства в рамките на СИВ и от наложеното от Запада на комунистическия лагер ембарго върху стоките и технологиите с възможно двойно предназначение.


Първите години на създаденото през 1959 г. специализирано разузнавателно звено са преминали в нищоправене, се посочва в 13-тия поред тематичен сборник с документи на ДС, издаден наскоро от Комисията по досиетата.
И краденото сирене е с пари


Голямото технологично изоставане на съветския блок от развитите държави принуждава комунистическите режими все по-често да търсят услугите на промишления шпионаж и да си набавят забранените им от КОКОМ (единната стратегия на западните държави за контрол върху износа към недемократични страни) технологии, суровини и стоки.


Разцветът на социалистическия промишлен шпионаж е в средата на 80-те години на миналия век, когато КГБ и Щази успяват да се доберат до ключови технологии на Запада. Постепенно тъй нареченият "братски обмен" е изоставен и страните от СИВ започват да търгуват помежду си откраднатото - срещу конвертируема валута. Щази постоянно предупреждава българските другари, че за ембаргови стоки и технологии ще трябва да си плащат. Понякога те струват милиони западногермански марки. В нарастващия обмен на открадната интелектуална собственост плячката на Щази е значително по-ценна от предлаганото в замяна от Първо главно управление на Държавна сигурност. НРБ търси от източногерманските шпиони преди всичко техническа документация за иновациите в компютърната електроника. За да изпълнят "плана" за обмен, двете разузнавания си прехвърлят доста общоизвестни справки, извлечени от официални фирмени брошури и от каталози на промишлени изложби. Впрочем с изрязване на статии и снимки се занимават доста от изпратените зад граница български разведчици.


"Всичко ценно и неизвестно в другите "братски" държави, до което се добира българското научно-техническо разузнаване, се обменя само с Москва", отбелязва Красимир Кръстев, който е един от съставителите на новия сборник на Комисията за досиетата. "В научно-техническото разузнаване на ГДР се работи много. Не използват жени за аналитична дейност!", се удивил един от шефовете на българската техническа разведка след посещение в Източен Берлин.


Аферите "Монблан" и "Нева"


Посещението на Михаил Горбачов в НРБ през 1985 г. е ключово за стартирането на два ключови проекта, свързани с техническото разузнаване. Бащата на перестройката посещава ДЗУ в Стара Загора. По онова време заводът е лидер в производството на запаметяващи компютърни устройства в съветския лагер. Гостът със завист отбелязва, че СССР не разполага с подобно предприятие и дори се ядосва. Москва настоява НРБ да построи подобен завод на съветска територия. В разгара на свързаната с "Възродителния процес" стопанска криза и в условията на нарастваща международна политическа и икономическа изолация, режимът на Живков вижда в дисковете шанс за закрепването си във властта. Според някои източници, за проектирания нов завод в северноруския град Кострома София иска от Москва 350 милиона долара и обещава да вложи в общото предприятие собствени 250 милиона. Ражда се проектът "Нева".


Очакваният приток на свежа валута на фона на спирането на западното кредитиране отваря и друг апетит. Идеята на "червените юпита" в Живковото обкръжение е с парите от Москва да се изкупят потъващи западни фирми за производство на запаметяващи устройства и носители и чрез тях НРБ да спечели твърда валута като наводни световните пазари с много търсена продукция. Заради КОКОМ стоката не бива да се свързва с диктатурата в България.


Така се появява близнакът на "Нева" – авантюрата "Монблан". Операцията по търсенето и изкупуването на така наречените "неявни" фирми е поверена на научно-техническата разведка. Опарена от големия скандал след залавянето на резидентурата ѝ в САЩ, тя пипа много внимателно при изпълнението на двете нови задачи. Накрая се спира на швейцарската фирма "Ситрон" със собственик унгарец, която започва да доставя оборудване за съветския завод. То обаче преминава през България, където се заличава произходът му. Вниманието в "Монблан" е съсредоточено главно върху изкупуването на ирландския производител "Делта Магнетикс". Всички следи към НРБ са заметени чрез офшорки в Лихтенщайн.


Корените на мафията 


И без пропадането на съветския блок и Живков двете последни начинания на техническата разведка закономерно щяха да приключват с пълно фиаско, смята изследователят Христо Христов. Архивите пазят и три красноречиви шифрограми от агент "Бисеров" до Държавна сигурност, изпратени между февруари и април 1990 г. от Виена, където местна банка е натоварена с финансирането на "Монблан" и "Нева" зад Желязната завеса. В тях се настоява за незабавно пълно прекратяване и на двата проекта поради липса на средства и заради "невъзможност за поддържане на високотехнологични инсталации в чужбина". "Бисеров" апелира за бързо унищожаване на цялата документация по тях, за да се попречи на "следващите правителства" да се доберат до фактите и банковите сметки или да се стигне до компрометиране на наетите помагачи.


Огромни суми по тези сметки бързо са източени към междувременно установили се на Запад бивши членове на ЦК на БКП и на фамилията Живкови, сочат данни от досегашните разследвания. Под натиска на Москва през 1994 г. българската страна все пак предава на Русия с 4-годишно забавяне завода за запаметяващи устройства и носители в Кострома. В условията на дигиталната революция дистрибуцията на вече морално остарялата продукция на последната българо-съветска далавера е обречена на пълен провал не само на световния, но и на вътрешния пазар.


Сега руините на това предприятие са част от множеството свидетелства за това, как навремето са създадени условията за по-сетнешната поява на българската олигархия, поникнала включително и от гигантските кражби и разсипничество в последните години на комунизма.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Япония масово краде американски технологии през 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век. Има много документални филми по темата. И то без да са били народна република.

 2. 2 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Комунистическа некомпетентност в действие. Построили били две Българии. Да бяха така управлявали бащинията си, отдавна да са изчезнали като вид, но за съжаление управляват държавата ни. Само ги бива да дерат и крадат собствения си народ.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 3. 3 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#1:"blaf"]Япония масово краде американски технологии през 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век. [/quote]

  Така е, но виж кво постигна Япония и кво другарите.

 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Да, преди крадяхме, сега подаряваме! Природни богатства, пазари! Концесии, за вода! За чий ни беше българската вода да ния продават французи?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2142 Весело

  Това е доста по-подробно от всичко което аз лично знаех по живково време за големите "успехи" в електрониката.
  В подкрепа на това ще припомня, че Кинтекс достави двадесетина изчислителни машини като заобиколи ембаргото някъде 84-87 година. За тези изчислителни машини беше най-куриозно, че в България нямаше толкова много мераклии да ги използват и ги разпределиха на заводите по списък.

  подпис
 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  Краденето на технологии е всъщност...изоставане,защото докато се въведе откраднатата технология е нужно време,през което другата страна вече ще е направила ново технологично откритие! За да бъде в първите редици на техническият прогрес,една държава задължително трябва да развива собствената си наука. Няма как да стане само икономически шпионаж!

 7. 7 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Претоплена манджа. Явно под ръководството на др. Александър Андреев (кадър на Живкото БНР) БГ секцийката толкова си може. И досега Андреев не е опровергал твърдението, че е внук на обвинител от Народния съд.
  А и немците не са идеални. Кога ли БГ секцията ще разкаже за игрите на немските търговски вериги в България ? Знаем как Германия "под масата" получи домакинството на световното първенство по футбол през 2006 г. Така че по-кротко.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  До коментар [#3] от "Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/":

  Китайските другари имат несъмнени индустриални и търговски успехи, въпреки че систематично крадат технологии. Темата може би не бива да се дискутира прекалено идеологизирано.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 10. 10 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Същите некомпетентни идиоти и техните отрочета продължават да ни управляват 25 години след като уж ни дадоха демокрацията. Докога?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 11. 11 Профил на cnn
  cnn
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Едуард Сноудън казва, че НСА и в момента извършва икономически и технологичен шпионаж. Отделно шпионира Меркел. Къде е статията на Дойче Веле по въпроса?

  ariel28 -> http://www.youtube.com/watch?v=rUwr8zJczYs
 12. 12 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Може ли повече подробности? До тук всичко звучи като трейлър на филм. Кой е агент Бисеров?

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 13. 13 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 581 Неутрално

  „Правец Микросистеми“, беше люлката на полуграмотното крадене на софтуер. „Микротекст“ беше стария Word 2.0, на Microsoft, „Микрофайл“ си беше dBase на Ashton-tate, а „Микроплан“ беше крадената версия на Lotus 1-2-3. Превеждаха командите на български, някои от нивата в менюто си бяха на английски, а за капак им слагаха “Copyright Правец Микросистеми“ на началния екран. Пълна пародия! Правец 8С пък беше краден Apple II. И то некадърно краден.

 14. 14 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 814 Неутрално

  [quote#9:"Югозомби (пенсиониран коментатор)"]Китайските другари имат несъмнени индустриални и търговски успехи[/quote]

  Не бой се. Като Обама социализира САЩ, няма вече да има от кого да крадат и ще колабират.
  В Китай произвеждат западни безнесмени избягали от непосилни регулации и данъци.
  Китайците, оставени сами, са гола вода, като българите и руснаците.

 15. 15 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  През този период в институтите по микроелектроника купуваха американски образци след това ги изпиляваха слой по слой.
  Тогава операционните системи бяха много важни и в България вземахме оригинали ги "адаптирахме".
  Любопитно е, че в самият процес на копиране (нещо подобно на сегашните хакери) се прилагаше реална наука. Използваше се така наречената теория на експеримента. С други думи тогавашните хакери бяха по-академични от днешните хакери.
  В крайна сметка се потвърди народната мъдрост, че ако ставаше с гледане, то кучето щеше да стане касапин.

  подпис
 16. 16 Профил на vgs
  vgs
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Кражбата по принцип е един от любимите спортове на човечеството - като се започне от изкуството, технологиите и се мине през органи, деца, човешки съдби, за да се стигне до цели територии с всичко и всеки на тях. А колкото до конкретната статия - има една забележителна книга, която индиректно третира темата - Нашият човек в Хавана на Греъм Грийн, в която се измисля ново оръжие, само за да се оправдаят агентурни разходи. Много оригинално четиво, но нека не забравяме, че Грийн все пак е бил агент на нейно величество.

 17. 17 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#10] от "mar_x":

  Онези "идиоти" нямот нищо общо със сегашните ми се струва.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 18. 18 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Айде да не се правим напо-католици от Папата..

  Всички крадат, от столетия.. Това навсякъде е било и ще бъде страшен бизнес. И японци, и американци, и французи крадат... Колкото могат. Във всяка държава си има научно техническо разузнаване - заюото интересите на държавата седят по-високо от криворазбран "интернационализъм".

 19. 19 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#13] от "Вальо":

  И така да е, сега не може да направим и толкова

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 20. 20 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [
  [quote#9:"Югозомби (пенсиониран коментатор)"]Темата може би не бива да се дискутира прекалено идеологизирано. [/quote]

  О напротив, разликите са именно идеологически, защото днешните китайски другари само се наричат комунисти, иначе си градят капитализъм и то доста либерален по азиатските стандарти.

 21. 21 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1453 Весело

  Абе холан бре, братя!
  Технологичният шпионаж е известен откак са измислени технологиите. Знанието винаги е била най-ценената, скъпозаплащаната, пазената и крадена стока. Да си припомним как едни монаси са изнесли в кухи бамбукови бастунчета яйцата на копринената буба и така коприната е започнала да се произвежда и в Европа.
  Откакто има и докато има технологии, те ще се шпионират и крадат.
  Между другото монопола над дадена технология е сигурният начин тя да бъде изгубена.
  Примери колкото щеш Като се започне от начина на позлатяване на шумерските украшения (всъщност, това се е постигало чрез електролиза, която е била преоткрита 1000 години по-късно) та до прословутитя "гръцки огън", за който все още се спори какво точно е представлявал. Така че и от краденето има полза.
  Нито сме открили топлата вода, нито пък трябва да си посипваме главите с пепел. Това са правилата на играта.
  Политиката е рядко проста и никога чиста работа, а който се прави на много честен и не разчита на разузнаване и шпионаж, е глупак и духа таратора.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3817 Неутрално

  [quote#6:"deaf"]За да бъде в първите редици на техническият прогрес,една държава задължително трябва да развива собствената си наука.[/quote]
  Освен ако не си толкова назад, че дори такова закъснение да ти е от полза!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#9:"Югозомби (пенсиониран коментатор)"]Китайските другари имат несъмнени индустриални и търговски успехи, въпреки че систематично крадат технологии[/quote]

  А забравих, успехите на китайските другари се дължат на чуждите инвестиции и чуждият мениджмън и ноу хау, а не на кражбите на технологии.

 24. 24 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1453 Весело

  До коментар [#14] от "lordcris":

  Китайците, братко мой имат цивилизация на 4000 години и не са затрили нито езика си, нито религията си, нито обичаите си.
  Та не ги мисли ти тях, ами се поoгледай за някой по-лесен учебник по китайски

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 25. 25 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  До коментар [#23] от "Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/":

  Говорите идеологизирани глупости.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 26. 26 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 583 Любопитно

  ""Въз основа на информацията, получена в проучване, проектни бюра са създадени, магазини, а понякога и цели индустрии"
  - Василий Yemelianovich, Thierry Wolton в книгата "КГБ във Франция" в списъка на служителите на съветското разузнаване, без маска и изгонен от страната и имат вашето име. Как се случи това?"
  http://fakty.ua/157100-general-vasilij-myakushko-ot-nas-trebovali-chtoby-informaciya-o-planah-nato-poyavlyalas-na-stole-u-hrucsheva-ranshe-chem-u-prezidenta-ssha

  Да защитим животнитe !
 27. 27 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Показателно е само как Рейгън им натресе КОКОМ и срина цялата съветска империя само за два мандата.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 28. 28 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2510 Весело

  Ами Дойче Веле си една комедийна медия !
  У нас швабските корпорации са изнесли тонове документации за местния пазар преди да направят интервенция с няколко търговски вериги и местни представителства на техни промишлени гиганти !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 29. 29 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1356 Весело

  Българските "топ"-разведки, клиенти на Щази за дойче марки. Е нема такъв резил. Никога не са могли да предложат нещо смислено, но иначе тука са славни топ-герои, Батман и Супермен в едно. Е всъщност става дума за едни алчни, неграмотни и крадливи душици.

 30. 30 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Кражбите на технологии са по причина, че само шумкарски детита е позволено да се занимават с възвишени неща. А както се оказа шумкарските детита не струват. Ей ги вече 25 години на власт и нищо не могат. Пребоядисаха се на сини, червени, зелени, пемпяни, царисти, герберасти и все тая. Некадърното си е некадърно.

 31. 31 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1453 Весело

  До коментар [#27] от "Десен":

  Е да не забравяме и как съветската империя си самонатресе Афганистан, та доста му помогна в начинанието.
  Кой каквото сам си направи...

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 32. 32 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#29] от "Индиана":

  Във всички държави по света си има икономическо разузнаване. Ако някой някъде измисли нещо то по-добре е съответното разузнаване да открадне нещото вместо да се харчат милиони за изобретяването му. Не не наш патент да крадем технологии- Това са зомбирани кривоцивилизовани пишман-демократски простотии.

 33. 33 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  й нареченият "братски обмен" е изоставен и страните от СИВ започват да търгуват помежду си
  =======================================
  Сега пък в ЕС такива братски отношения- чак да се просълзиш. А пък българите как ни обичат - ще се изтрепят да ни канят по братски в Европа.

 34. 34 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  До коментар [#23] от "Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/":

  П. п. В Китай систематично се правят нелицензни копия, тоест се крадат технологии. Само някои примери:

  BYD F0, копие на Toyota Aygo
  http://en.wikipedia.org/wiki/BYD_F0

  Flyscooters Il Bello, копие на Honda Joker
  http://en.wikipedia.org/wiki/Flyscooters_Il_Bello

  M320, копие на Uzi Model B
  http://en.wikipedia.org/wiki/Uzi#Foreign_copies

  Shenyang J-15, нелицензна версия на Су-33
  http://en.wikipedia.org/wiki/Shenyang_J-15

  И така нататък...

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 35. 35 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#13:"Вальо"]Правец 8С пък беше краден Apple II. И то некадърно краден. [/quote]
  Сега 300 лева за издъхнала 7 - ца е супер кадърно.

 36. 36 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#19] от "tom_sawyer":

  Така е. Сега дори работата с обикновен Hex Editor е особено трудна дейност за голям процент студенти от специалност информационни технологии. Но да преведеш двеста команди и да се говори са кражба на технология е смешно. Дори за да откраднеш трябва да си учил, за да знаеш какво да крадеш.

 37. 37 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#32] от "bluescreen":

  Съгласен съм, разбира се. Само че, наш'те разведки не са ставали и за чеп за зеле - така излиза от статията. Но на претенции са по-велики от Мосад, КГБ, Щази, ЦРУ и Папата. Всеки ДеСе доносик се оправдаваше, че бил горд да работи за Родината.. моля да си запушим носовете...

 38. 38 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 917 Весело

  Промишленият шпионаж си е най-нормален спорт, като всички останали, който не крадне технология той няма.....
  Така че всуе се морите.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 39. 39 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 409 Любопитно

  До коментар [#6] от "deaf":

  Не е точно така, чрез крадене на технологии СССР се сдобива с ядрена бомба по-малко от 5 години след като американците я използват.

  Тук е даден примерът с Япония, аз бих добавил и Китай, които крадат и използват де що намерят технология. Безумие е да се мисли, че страна като България може да създаде сама някаква световно конкурентна продукция без хоу-хау. Инвестициите са огромни, а технологиите днес се менят не с години а с дни.

  Това, че България крадеше технологии е публична тайна, проблемът е че не можахме да създадем пазарна ниша в която да сме водещи.

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 40. 40 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 917 Весело

  До коментар [#13] от "Вальо":
  И какво като екраден? Вършеше прекрасно работа и днешния бум на българи ИТ специалисти се дължи именно на основите залоени от Правец....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 41. 41 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 563 Весело

  [quote#38:"boby1945"]Така че всуе се морите.....[/quote]

  То ние знаем така предлаганата ни свише политкоректна линия ...
  Остава ни да се смеем на нескопосаните опити.

 42. 42 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Ето повече инхормация http://razuznavane.com/?p=502

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 43. 43 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 563 Весело

  [quote#40:"boby1945"]Вършеше прекрасно работа и днешния бум на българи ИТ специалисти се дължи именно на основите залоени от Правец.... [/quote]

  Никой няма да признае. Преди 1989 е било лошо и нищо е нямало.
  Обаче днешния бум всъщност е гърмене с пиратки. Изтървахме голямото и сега се радваме на дребни залъгалки.

 44. 44 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 563 Неутрално

  [quote#43:"bluescreen"] Изтървахме голямото и сега се радваме на дребни залъгалки.[/quote]

  Да допълня за да не ме разберат криво :
  - нямаме собствени операционни системи
  - нямаме собствени програми за дизайн и проектиране

  Имаме някакви програмисти работещи на парче за жалки суми.
  Така, че освен работна ръка така да се рече...нищо нямаме.
  АйТи бума е всъщност жалък фоерверк.

 45. 45 Профил на ggogggo
  ggogggo
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#21] от "rapidfire":

  мисля, че не сте разбрал статията. тя не е за това, колко е лошо да се крадат технологии, тя е за
  1. да се обясни причината (разпределение от СИВ) и начина (плащане - в западно-германски марки - на ЩАЗИ) в НРБ да има въобще електроника/софтуер индустрия
  2. колко пари ( пари изработени от от таква като моите родители) - са били потрошени и окрадени в процеса на 1.

 46. 46 Профил на naka2911
  naka2911
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Промишления шпионаж е най нормалното нещо за коя да е държава.Няма такава, която да не го практикува.Кой създаде американската ракетна програма? Колко специалисти и патенти изнесоха от Германия след ВСВ? Същото важи и за руснаците, и за всички останали.Лошото е, че явно сме крали малко и явно недостатъчно.Трябвало е да вложим повече усърдие.

 47. 47 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#40] от "boby1945":

  Аз съм виждал наистина хубави кражби. Microsoft открадна идеите на Lotus 1-2-3 за електронни таблици, сложи един ShortCut – символът Slash (/) в менюто на Excel и всеки потребител на Lotus можеше да работи на Excel. После пак Гейтс открадна БД dBase и компилатора Clipper и направи една хубава програма - база данни с вграден компилатор – FoxPro. Самсунг правеха едни телефони преди iPhone и съвсем други след ябълката. Ама къде сега е Galaxy-то. Някои дори казват, че е по-добър от iPhone. Въпросът не е да преведеш няколко команди. Трябва да развиеш това, което крадеш. А що се отнася до подготвените българи – имаше наистина полза от завода в Правец, но преди – може би 15-20 години. Сега БГ талантите в IT бизнеса са по-скоро изключения.

 48. 48 Профил на ggogggo
  ggogggo
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#43:"bluescreen"] Изтървахме голямото и сега се радваме на дребни залъгалки.[/quote]
  кое беше то?
  да наводним съветския пазар с "правец 8М" в края на 80-те?
  или да разработим български компютри, които да обслужват чушкопеко-производствената индустрията?
  нали разбираш, че ИТ технологиите обслужват нужди от други индустрии. всъщност "енд-юзър" употребата на персонални компютри (и всичките му там смартфони, таблети, гейм-конзоли и т.н.) е просто "приятен и неочакван страничен ефект" от друга индустрия

 49. 49 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2510 Неутрално

  До коментар [#8] от "lordcris":
  Всички които не признават новия световен ред са комунистическа паплач , чекисти и комсомолци !
  Да живее либертарианството, дивашкия капитализъм и да се слави алчността на финансовите терористи и техните зомбита по периферията на EU и третия свят !  Libertarianism is just anarchy for rich people
 50. 50 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 917 Весело

  До коментар [#47] от "Вальо":
  Напълно си прав аз съм един от първите може би потребители преди 32 години започвайки на шега работа с Supercalc, през Lotus 1-2-3 и днес на Excel .
  Краденето на технологии и Know How си е част от бизнеса ......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 51. 51 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 917 Весело

  [quote#47:"Вальо"] Сега БГ талантите в IT бизнеса са по-скоро изключения.[/quote]
  Нищо подобно, ако има някаква реална област на високите технологии (извън медицината) в която работят успешно много българи и у нас (и то с хубави заплати) и по Света това е IT бизнеса ....
  За детайлите моеш да попиташ Саша Безуханова...... тя ги знае нещата най-добре

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 52. 52 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#39] от "toffeetwr":

  Не оспорвам това! Всъщност има съвпадение между нас! Научните постижения винаги са били правени от групи от хора! Или ако щеш от цялото човечество!
  Един канадски студент проучи,че за направата на уж обикновеният тостер,са нужни над четиристотин (400!) детайла и технологии,създадени от най-различни учени от различни епохи!
  Затова и Съветският съюз пропадна,изостана научно,защото се затвори в себе си,а после и Западът му хлопна вратата...

 53. 53 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2510 Любопитно

  Абе човек ще си помисли ,че нищо не сме дали на света и българите не са имали никакви патенти или изобретения които да са ни били окрадени по-късно !

  Да не говорим ,че антибиотиците които сме правили са много по-ефективни за стотинките които струваха от това което днес немско-британския фарма картел предлага на баснословни цени и от техните антибиотици почти всички вируси са напълно резистентни !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 54. 54 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Малък пример за абсолютната неспособност на комунизма да създаде сам каквото и да е било. Не е в краденето проблемът, а в абсолютната непригодност на комунягите към прогрес - научен, обществен, духовен.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 55. 55 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2051 Весело

  Така, така: "Който изнася революция, ще внася наука и техника."

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 56. 56 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 925 Неутрално

  #1:"Япония масово краде американски технологии през 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век. Има много документални филми по темата. И то без да са били народна република."

  Абсолютно! Същото и с Южна Корея, Сингапур, Тайван и особено Китай в момента!
  Е, Китай е "народна република", ама останалите не са....

 57. 57 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1134 Весело

  Е какво толкова, доскорошните крадци на мандри еволюирали в крадци на интелектуална собственост. Съвсем в реда на нещата си е. Те си остават крадци за цял живот, че и го предават по наследство.

 58. 58 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  [quote#40:"boby1945"]И какво като екраден? Вършеше прекрасно работа и днешния бум на българи ИТ специалисти се дължи именно на основите залоени от Правец.[/quote]Това е легенда. Кражбите просто са скъп начин да се преодолее технологичното ембарго наложено над комуниистическите режими. Вижте какво стана с Иран покрай ембаргото - продаваха петрола си под международните цени. Накрая не издържаха.

  ИТ индустрията можеше да се развие и без да се закопаят милиарди долари в ДЗУ и Правец. Апропо, ИТ индустрията сега е силна навсякъде в Източна Европа - нищо, че другите страни не са имали своите "Правец"-и.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 59. 59 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  [quote#39:"toffeetwr"]Това, че България крадеше технологии е публична тайна, проблемът е че не можахме да създадем пазарна ниша в която да сме водещи. [/quote]Това е темата на статията, а не толкова, че сме крали. Идеята е да се покаже как са закопани милиарди.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 60. 60 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Този Христов, не беше ли някакъв уж журналистин? Та господин жърналисте, всички крадат технологии! Я гледай, всички самолети са с криле! Там какво крадене е падало?!???

 61. 61 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2510 Неутрално

  [quote#58:"Николай Николов"]Вижте какво стана с Иран покрай ембаргото - продаваха петрола си под международните цени. [/quote]
  Това което Дойчовци Веле премълчават е ,че ГФР бяха най-ангажирани да ни предоставят технологии и най-горещо желаеха да правят „джойнт венчъри“ с България обаче след промените братята американци пратиха икономическите гробари Ран и Ът . Държавата се разпадна , повече от милион млади емигрираха в първите години на промените и над милион квалифицирани технологично останаха без работа по време на ликвидациите .
  И така германците изпратиха консорциумите си при Китайската Комунистическа Партия където им дадоха всичките си технологии на тепсия и вече 25-30 години получват чудесни дивиденти от промишлените си инвестиции в комунистическия Китай който не е демократичен ама никой не ги критикува и не се опитва да им пробутва метежнически номера които вървят в провинциите на EU , латино зоната и Северна Африка!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 62. 62 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2510 Неутрално

  [quote#57:"pterodaktil"]крадци на мандри еволюирали в крадци на интелектуална собственост. [/quote]
  Абе някак много по европейски е вместо да обираш мандра да я затвориш защото не отговаря на "европейските изисквания" и да изтребиш кравите в целия регион !
  Друго си е да даваш на дьетето термично сублимирано или фалшиво подобие мляко от немските брандове в индустрията с бавно действащи отрови и да си го купиш от немската бакалия където работи щерката на краварите!?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 63. 63 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  До коментар [#45] от "ggogggo":

  Братко, не знам за статията, ама твоят коментар не го разбрах категорично.
  Няколко съвета:
  1. Пиши с по-кратки изречения
  2. Използвай само по един чифт скоби в изречение.
  3. Прочитай какво си написал след като свършиш.
  4 Ползвай главни букви в началото на изречението.
  Ей така, за разнообразие и удобносмилаемост от публиката.
  Да пишеш коментари не е като да пишеш програми. Малко по-различно е.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 64. 64 Профил на дон матео
  дон матео
  Рейтинг: 456 Гневно

  До коментар [#1] от "blaf": искаш да кажеш, че е морално допустимо да се краде, щом като и други крадът?!
  Отговор: не е!

  дон матео
 65. 65 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Пичове о мацки, въпроса наистина не е само до краденето, а е и до използването му. Незнам дали сте запознати, но в рамките на СИВ ние НЕ бяхме специализирани в този бранш. Това беше територия запазена за ГДР, и СССР естествено. За СИВ нашата работа бяха цигарите- Булгартабак, електрокарите - Балканкар, и консервите лютеница и компоти. Това ни беше специализацията.
  Електрониката е глезотия на Тодор Живков и Огнян Дойнов, след едно посещение в Япония. От там тръгва.
  Но по важното е другото - държавната пофкрепа за развитиети на един бранш о създаването на стратегията - да почнеш от училище (крадваш руското ноу-хау НТТМ и го побългаряваш на ТНТМ (техническо и научно творчество на младежта)), впрягаш комсомола, университетите и БАН, за да подготвиш кадри - хоп ти институтите на 7-ми километър, докато стигнеш до индустрията - Правец, Изот, за замазване на очите, но повечето в традиционната военна промишленост. За момента се сещам за завод Ивайло е Търново. Но и във военните заводи си имаше специализация. За радост или съжаление когато загубиш сигурен 300 милионен пазар (СИВ), който е без практическа конкуренция, тпва си е удар, от който трудно можеш да се измъкнеш. И тогава е по изгодно да зарежеш този бизнес, отколкото да продължиш да го финансираш без да имаш пазар.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 66. 66 Профил на Граф Влад Задyнайски - semper idem
  *****
  Весело

  [quote#13:"Вальо"] Правец 8С пък беше краден Apple II. И то некадърно краден.[/quote]
  Някои мислят различно!
  Правец 8С беше добро изделие за времето си!
  Виж,там някакъв Правец(викахме му Кривец) 16...бла,бла,бла беше определено дървовидна структура!

 67. 67 Профил на Граф Влад Задyнайски - semper idem
  *****
  Гневно

  [quote#65:"Rodrigo Sánchez"]хоп ти институтите на 7-ми километър[/quote]
  [quote#65:"Rodrigo Sánchez"] когато загубиш сигурен 300 милионен пазар (СИВ), който е без практическа конкуренция.....е по изгодно да зарежеш този бизнес, отколкото да продължиш да го финансираш..... [/quote]
  Институтите на 7-ми км ги окрадоха още преди да загубим/загубят пазара!
  Отделиха лабораториите и отделите като малки работническо-менъджерски предприятия!После „манъджерите“ ги приватизираха(барабар с техниката за милиони $$$),като ги изкупиха по цени с амортизационните отчисления(сиреч за жълти ст.)!
  После продадоха тази (още морално НЕостаряла техника) и станаха милионери!

 68. 68 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Точно комунистическата клептомания на дедовците от ЦК и ДС изцяло се е предала на внуците им дето сега са заграбили парите и валутните сметки на НРБ! Ние обаче си ги плащаме докато те си карат бентлитата и яхтите които мирният преход мирно им остави по живо по здраво

 69. 69 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Още едно доказателство че комунизмът не работи. Винаги е бил утопия.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Too much цензура Баце.
 70. 70 Профил на block
  block
  Рейтинг: 891 Неутрално

  абе почнах да се чудя защо САЩ не са крали високи технологии от СССР-то и от НРБ-то? Сигурно си има причина неква.. хахаха

 71. 71 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#64] от "дон матео":

  Къде виждаш морал в международните отношения?

  Американците експлоатират негрите 200 години и развиват икономика и индустрия на техен гръб. Англичани, французи, испанци и др. колонизират територии масово. Турците заробват Балканите. Японците заробват Южна Корея и се опитват да ги асимилират. И много много други...

  А ти говориш срещу краденето на технологии...

 72. 72 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Разстроено

  Крадяха се технологии и програми чрез Кинтекс,чрез уж "емигрирали" червени партократи,чрез задгранични тъговски дружества и така изтекоха толова много пари,следите бяха заметени,Луканов го "поубиха".....

  Tony
 73. 73 Профил на дон матео
  дон матео
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#71] от "blaf": Аз говоря за кражба, за краденето няма нюанси - или крадеш или не. Както не може да си малко бременна или малко убит... Ако започнеш да правиш компромис със съвестта, то просто губиш. Не оправдавам робството, но то е друга дискусия...

  дон матео
 74. 74 Профил на Claus von Stauffenberg
  Claus von Stauffenberg
  Рейтинг: 689 Неутрално

  М дааа ....добре че има ПОДОБНИ като г-н Христо Христов. То всичко си има логика. Защо БАНТУСТАН ДНЕС Е БАНТУСТАН. Ами то всичко се е КРАЛО Бе ............ как да правиш нещо нормално и то с УСПЕХ ( щото може да е нормално но без УСПЕХ) като всичко е крадена технология която за година две остарява морално .... едни пари съдрани от гърба на БГ - БАЧКАТОРА са наляти в някакви сметки някъде. Купува се нещо от разни ОТКРОВЕННИ БОКЛУЦИ ( лайнар "разузнавачи" едвам сЪ говорили и местния език) докато чоплят фъстъчки с ВИСКИ ДЖОНИ пешеходков........... .. Това нещо не става за нищо. Но ВИЖ ПАРИЧКИТЕ стават. И след 1989 ...газ и изчезват, вече същите ОЧОПЛЕНИ ФЪСТЪЧЕНИ ВИСКИ ПИЯЧИ тип ИВАН СЛАВКОВ БАТЕТО стават капиталисти .... До 1989 са защитавали НАРОДНАТА ВЛАСТ 1989 защитават КЛАНОВАТА ВЛАСТ подплатена с ОФШОРНИ СМЕТКИ и ПРИВАТИЗИРАНЕ НА ВСИЧКО ДО КОЕТО СА СЕ ДОКОПАЛИ.. ТА така РАЗУЗНАВАЧИ какво да ги правиш и те джобове имат ама бездънни. А българския ( бантустанския граждани) има един безкраен задник, за да го налагат тези същите по горе ГЕНИИ. .....

  Claus von Stauffenberg
 75. 75 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1042 Весело

  много хубаво е правила НРБ като е "крала интелектлана собственост" всеки ли трябва да открива топлата вода самостоятелно? Верото! Остана ми бутилка соц веро. С него си изчистих петно, което с друго не излизаше!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK