За пряката демокрация и химическото чистене

Иван Кръстев

© Надежда Чипева, Капитал

Иван КръстевСлед като президентът Росен Плевнелиев в обръщение към нацията съобщи, че предлага заедно с евровота през май да се проведе референдум по изборни въпроси, за по-малко от 48 часа управляващите от БСП, ДПС и "Атака" отхвърлиха идеята с почти идентични аргументи. ГЕРБ заяви, че ако парламентът не допусне допитването, ще направи подписка, Реформаторският блок и други опозиционни партии извън НС също настояха за референдум. 


Предложението на президента предизвика дискусия с хиляди коментари във форума на "Дневник" и във "Фейсбук". В част от тях се смесиха позицията, че е важно да има референдум и какви ще са ефектите му с рисковете на отделните въпроси и евентуалното им вкарване в изборните правила (напр. много хора вече питат ще има ли санкция, ако не гласуваш при задължителен вот). 


Обобщихме част от аргументите, с които се отхвърля идеята за референдум, и въпроси на гражданите, споделяни онлайн, и помолихме за коментар по тях политолога Иван Кръстев: 
Референдумът ще повиши избирателната активност и в чия полза/вреда би било това?


- По-ниската избирателна активност е характерна за изборите за Европейски парламент. В Словакия на последните европейски избори гласуваха само 17 процента от избирателите. Но не мисля, че страхът от ниска избирателна активност определя позицията на президента. Социологическите проучвания сочат, че у нас има засилен интерес за участие в евроизборите, тъй като те се схващат като вот на доверие за правителството. Според последното изследване на "Алфа Рисърч" над 55 процента от избирателите заявяват намерение да гласуват, така че и без референдум избирателната активност ще е над средната за ЕС. 


Кой печели и кой губи от по-висока изборна активност е въпрос, на който не може да се отговори лесно, защото в различни ситуация високата активност може да има различен ефект. Но според мен са прави тези, които вярват, че в момента ниската избирателна активност облагодетелства БСП и ДПС, които имат твърди ядра, но малки периферии. Големите губещи от ниска активност са всички малки партии. Ниската избирателна активност също така увеличава шансовете на партии, които разчитат на купен или корпоративен вот. В този смисъл може да се твърди, че правителството мечтае за ниска избирателна активност, а опозицията се надява колкото се може повече хора, и то по-млади хора, особено в София и големите градове, да излязат да гласуват.


Референдумът е в услуга на ГЕРБ и цели да не се приеме подготвеният от БСП изборен кодекс?


- Това, което работи за ГЕРБ и Реформаторския блок, е не толкова предложението на Плевнелиев, колкото реакцията на управляващите. Те, изглежда, вярват, че ако вестниците не пишат за референдума, а правителството атакува президента, идеята за референдум ще изчезне и никой няма да си спомня за тази инициатива. Това е наивно.


Първо, защото идеята за референдума не може да бъде медийно затворена и президентът най-вероятно няма да пропусне възможността да повтаря своето предложние и да пита кой се страхува от гласа на народа. Второ, защото нежеланието на мнозинството да подкрепи идеята за референдум създава платформа за взаимодействие на всички опозиционни партии. Нещо повече, в кампанията "референдум" могат активно да са включат и различните граждански движения, които не харесват правителството, но не са във възторг и от опозицията. И, трето, защото отхвърлянето на идеята за референдум засилва вътрешните противоречия в левицата. Ако мнозинството от българите остане с усещането, че правителството презира гражданите или се страхува от тях, никой не може да му помогне.  


В момента доверието в парламента е 10-15 процента, при много слънце и победа на Григор Димитров на голям тенис турнир, то може да достигне 17-18 процента. Идеята, че парламент с толкова ниски нива на доверие може да приеме нов Избирателен кодекс, и то само с гласовете на БСП, ДПС и "Атака", и този избирателен закон да има претенции, че отразява волята на избирателя, ми се вижда абсурдна. Убеден съм, че госпожа Мая Манолова е положила огромни усилия за изготвянето на новия избирателен кодекс и сигурно в него им добри идеи, но ако тя и нейните колеги имат амбицията да изготвят изборен закон, който да надживее това мнозинство, то те трябва да подложат на референдум изготвения закон. Така че, ако са убедени, че са направили закона, който хората очакват, партиите от мнозинството могат да използват референдума и да ни убедят, че задължителните избори и електронното гласуване не са необходими и че предлаганата преференциална система дава възможност на гражданите да гласуват за личности, а не за партийни списъци. И че най-добрият начин да се гарантира честността на изборите е да не се допуснат представители на опозицията в ЦИК.


Референдумът ще отложи евентуални извънредни избори. 


- Провеждането на референдум за избирателната система няма никакво отношение към датата на евентуални предсрочни парламентарни избори. Ако утре правителството реши да подаде оставка (което то няма да направи), няма никакъв проблем през май да имаме три в едно - европейски избори, парламентарни избори и референдум за изборните правила.


Президентът няма право/не трябва да предлага допитване по такива теми. 


- Президентът има право, нещо повече - има задължението да бъде фактор за реформиране на политическата система. И не е случайно, че всички досегашни президенти са се изказвали по въпросите на избирателната система и дори са обмисляли референдум на тази тема. А предишният президент Георги Първанов е човекът, наложил въвеждането на ограничен мажоритарен елемент на изборите през 2009 година. Това, че неговата партия БСП загуби от това нововъведение, е най-доброто доказателство, че никога не може да сме сигурни кой точно ще спечели или загуби от една промяна на изборните правила.


Играта с изборните правила обикновено води до "изненади" и за това всеки, който се надява да спечели изборите, като наложи правила, които "работят за него", си прави сметка без кръчмар.


Идеята е добра, въпросите не са добре формулирани. 


- Тези, които мислят, че идеята е добра, е най-добре да я подкрепят. Защото това, което предлага президентът, е не формулировка на въпросите, а темите, по които избирателите трябва да се произнесат. Той няма право да формулира въпросите. По закон само парламентът има правото да формулира въпросите, по които избирателите трябва да се произнесат. 


Защо президентът иска задържително гласуване, частичен мажоритарен вот и електронно гласуване?


- Ние не знаем дали президентът иска задължително гласуване, мажоритарен вот и електронно гласуване. Това, което знаем, е, че президентът иска избирателите, а не депутатите да решат дали да има задължително гласуване, мажоритарен вот и електронно гласуване. И когато се готви нов избирателен закон, депутатите да следват волята на мнозинството.


Така че партиите, които отхвърлят идеята на президента, всъщност са против това хората да бъдат тези, които да определят принципите на изборното законодателство (отделен въпрос е дали те са за или против  мажоритарен вот, електронно или задължително гласуване). 


Прави ли са тези, които искат задължително гласуване, мажоритарен вот и електронно гласуване?


- Това, което кара хората да търсят промени в изборното законодателство, е масовото усещане, че България е демокрация, но гласът на хората няма значение. Истина е, че дори когато политиците чуват "гласове", то това не са гласовете на избирателите. И не случайно и през февруари, и през юни тези, които излязоха на улицата, искаха промяна на изборните правила.


Много от тези, които искат задължително гласуване, са убедени, че когато всички гласуват, купените гласове няма да решават кой да управлява. В искането за задължително гласуване прозира желание да се намали политическото влияние на ДПС.


Тези, които искат мажоритарен вот, се надяват, че ще научат името на народния си представител и по този начин ще се ограничи властта на партийните лидери. И не случайно мнозина от тези, които не приемат лидерския характер на ГЕРБ, вярват, че мажоритарният вот, а не потокът от компромати може да промени партията на Борисов. В един мажоритарно избран парламент ще е по-трудно на мистичния "кой" да накара парламентарната група да гласува решения, които ще изкарат хората на улицата.


Тези, които искат електронно гласуване, се стремят да върнат в политиката повечето от милион българи, които живеят извън България, защото истината е, че в сегашната ситуация гласуването в чужбина облагодетелства главно българските граждани, които живеят в Турция.


Дали надеждите на хората, че смяната на избирателната система ще доведе автоматично до смяна на политическата система, е въпрос с повишена трудност. И в случая със задължителното, и в случая с електронното гласуване истинският въпрос е "как". Как е възможно електронно гласуване, което гарантира тайната на вота, и как може да се наложи задължително гласуване, което не нарушава правото на гражданина да не участва в политиката. Мажоритарният вот също крие своите рискове. Но това, в което Плевнелиев е прав, е, че в сегашната ситуация политиците са длъжни да попитат хората за изборните правила, ако искат да върнат поне частично доверието в институциите. По-добре хората да вземат грешни решения, отколкото да се затвърди убеждението им, че от техния глас не зависи нищо.


Защото когато загубят вяра във възможността да променят света с бюлетини, хората започват да хвърлят коктейли "Молотов" – както виждаме да се случва днес по улиците на Киев. И въобще пряката демокрация е като химическото чистене, нормално не носиш там костюма си всеки ден, но когато целият стане в Петна, нямаш друг избор. 


Избирателите ще се объркат от три различни теми (може да се откажат да гласуват, ако нямат позиция по една от тях). 


- Суверенът няма да се обърка. Тези, които са против този референдум, се страхуват не от това, че хората ще се объркат, а от това, че гласът на избирателите може да обърка техните планове.  


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (140)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Тези, които са против този референдум, се страхуват не от това, че хората ще се объркат, а от това, че гласът на избирателите може да обърка техните планове.
  ====================================
  Заради това си струваше да прочета статията. Жив и здрав да си Иване!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3604 Весело

  Аз съм за всякакви референдуми .
  Но да са с ясни въпроси !
  Къде беше Иван Кръстев когато управляващи в България взеха десетки съдбоносни решения без да се допитват до народа?
  Или активизираме марсианско-либертарианските стратегии само с корпоративни поръчки !?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Само с референдуми му е майката, каквото гласуваме това ще изпълнява правителството, ако шикалкавят - ВЪН и избираме други. И нека не ми обясняват, какво и разбирала главата на баба Гица от Гуцино, от ядрена енертгетика, щото и с нейните пари са строили на времето АЕЦ, а те сега блажат яко от него.

 4. 4 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Каквато и да е демокрацията, като оня там знае, че няма как да му подръпнеш тестисите, ако не те слуша.... гледаш, като сираче.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 5. 5 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9266 Неутрално

  статията ми хареса .референдумът безспорно е полезен , и страхуващите се от него - естествено няма да са съгласни на референдум. предполагам , че въпросите могат да се преработят , за да не са противоконституционни .

 6. 6 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Всъщност цялата ни политическа класа е съставена от ПЕТНА (или ЛЕКЕТА). Някои по-големи, други по-малки, с различен цвят и мирис, но еднакво дразнещи. Да ги пратим на химическо чистене, както предлага и Иван Кръстев. Ако е възможно да се изчисти. Иначе трябва да се изгори всичко.

 7. 7 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2118 Неутрално

  Цитат от коментар #0:"Ние не знаем дали президентът иска задължително гласуване, мажоритарен вот и електронно гласуване. Това, което знаем, е, че президентът иска избирателите, а не депутатите да решат дали да има задължително гласуване, мажоритарен вот и електронно гласуване. И когато се готви нов избирателен закон, депутатите да следват волята на мнозинството."

  Тълкуването на това, какво иска да каже Президента, май са от "компетентността" на една рубрика на Канал3.
  Каквото е искал, го е казал, кой както му е удобно, го е разбрал! На който както му се иска го тълкува!
  Може би, последното изречение, е малко по-ясно!

 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  Много точно казано, и то от автор, който си струва да се чете. Благодаря за публикацията!

  Доброто е заразно
 9. 9 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Това е пак една либерална пропаганда на НПОтата.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 10. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  [quote#3:"442"]И нека не ми обясняват, какво и разбирала главата на баба Гица от Гуцино, от ядрена енертгетика,[/quote] Това е най-големият камък на БСП, който ще полети с пълна сила към техните глави. Референдумът за АЕЦ беше малко като "Да забраним ли антибиотиците" или "Трябва ли в смеските за кокошки да се добавя рибено брашно в съотношение 0.75% от общото количество смеска".

  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3604 Неутрално

  [quote#6:"2029"] Да ги пратим на химическо чистене, както предлага и Иван Кръстев. [/quote]
  Петносването на партии е в резултат на силната токсичност която идва от Български Хелзински Комитет, Институт за Пазарна Икономика, Център за Либерални Стратегии ,Америка за България и още няколко на вид безобидни организации които менижират бизнеса с политическите проститутки !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Референдума ми се струва добра идея, но има един голям въпрос който се пропуска: щом гласуването е задължително, какво е наказанието за гражданин, който все пак не гласува?

  Нямам нищо против да се наказват с глоба примерно, но колко голяма и как ще се събира?

 13. 13 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Защо президентът иска задържително гласуване, частичен мажоритарен вот и електронно гласуване?

  - Ние не знаем дали президентът иска задължително гласуване, мажоритарен вот и електронно гласуване. Това, което знаем, е, че президентът иска избирателите, а не депутатите да решат дали да има задължително гласуване, мажоритарен вот и електронно гласуване. И когато се готви нов избирателен закон, депутатите да следват волята на мнозинството.

  Така че партиите, които отхвърлят идеята на президента, всъщност са против това хората да бъдат тези, които да определят принципите на изборното законодателство.


  Ами по-точно и ясно не може да се каже.
  С две ръце съм за референдум.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3604 Неутрално

  [quote#7:"batzdravo"]Това, което знаем, е, че президентът иска избирателите, а не депутатите да решат дали да има задължително гласуване[/quote]
  Добре де , гърците като гласуват задължително да не би да са цъфнали и вързали ?
  У нас като е забранено по закон да се купуват и продават гласове да не би циганите да започнаха да гласуват безплатно? Какви се реалните действия против тези които търгуват с гласове?
  Така ,че президента си набляга на празните приказки и привличането на внимание защото трябва да се отклонява темата за офшорките и прегръдката с мафията!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Интервюираният е либерал, основател и шеф на управителния съвет на Центъра за Либерални Стратегии.

  Както се разбра, те и останалите около тях движат Плевнелиев и го подстрекават с "идеи". Понеже той е последният воин на Г"Е"РБ в тази страна и е нито интелектуалец, нито общественик, нито политик, за да има някаква позиция, то той се осланя на тях.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 16. 16 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Властта е в небрано лозе. Ако гласува за референдума - зле, ако отхвърли идеята - още по-зле.
  Харесвам подобни ситуации. Да им се изпотят теметата от осъзнаването, че са прецакани.

  "Я з москалями не балакаю!"
 17. 17 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Идеята за три в едно не е добра,ще се разконцентрира избирателя.Най-много за две неща да се гласува,като едното да е неустоимо и да не зависи от победа на Гришо на голям тенистурнир

 18. 18 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#14] от "comandante":

  Задължителното гласуване ни превръща окончателно в бананова република, на която, разбира се, начело трябва да сложим най-подходящия -

  Банановият генерал!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 19. 19 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1497 Весело

  [quote#9:"socialen"]Това е пак една либерална пропаганда на НПОтата. [/quote]

  И референдумът е пропаганда на НПО-тата. И въобще цялата демокрация по дяволите е пропаганда на НПО-тата. Я веднага да се върне чл.1 , за да е всичко наред!!!

  15.02.1989 - 07.02.2018
 20. 20 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#11] от "comandante":

  +

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 21. 21 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#19] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":

  Не.

  Но тези господа от НПОтата радикално либерализират демокрацията.

  Хората искаха преди 24 години демокрация и плурализъм, а те им натресаха либерализъм, неолиберализъм и либертарианство.

  Точно в такава среда съществуването на демокрация е много трудно - както го и виждаме.

  Ако имаш политическа култура може да го разбереш.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 22. 22 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3604 Неутрално

  [quote#18:"socialen"]Задължителното гласуване ни превръща окончателно в бананова република[/quote]
  Не е ли странно ,че в демокрациите има толкова много задължителни и задължаващи закони ? И те всяка година се увеличават !?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 23. 23 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3604 Неутрално

  [quote#21:"socialen"]Хората искаха преди 24 години демокрация и плурализъм, а те им натресаха либерализъм, неолиберализъм и либертарианство. [/quote]
  Добре казано !

  Иван Кръстев е живия пророк на Либертарианците-Марсианци и когато го четете трябва трябва заемате марсианска соросомолска поза !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 24. 24 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  А така......Ще ставаме като швейцарците....пряка демокрация му е майката, и за всичко да ни питат.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 25. 25 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Електронното гласуване е част от концепцията за електронно правителство, които се пропагандират от либералите и либертарианците, защото отслабват и свиват ролята на Държавата, която, както интересуващите се и разбиращи от политика хора знаят, за либералите и либертарианците е най-голямото зло.

  Те сугестират, че модерни страни го правели.

  Не!

  Това е поредната крачка към бананизиране на обществото в страни като нашата.

  Ние искахме демокрация, а те ни натресоха либерализъм!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 26. 26 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#22] от "comandante":

  +!

  Не е странно, защото трябва да се пази добрата олигархия и нейното свещено право на частна собственост, което е най-висшето изобщо човешко право.

  Нищо чудно, че превърнаха обществото в тумба от асоциални индивиди, занимаващи се по цял ден с физическото си оцеляване и със сметките си за ток.

  За бедните също си имат епитети - били мързеливи и сами си били виновни за съдбата си.

  Тия като тоя опорочиха демокрацията, превръщайки я в либерализъм и в неолиберализъм.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 27. 27 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#26:"socialen"]Тия като тоя опорочиха демокрацията, [/quote]
  Тя "демокрацията" у нас е за такива като него - син на Йото Кръстев, зав. отдел Организационен на ЦК на БКП. Това у нас и е демокрацията - синът на комуниста - перестройчик ни обяснява живота от Виена,

 28. 28 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  [quote#18:"socialen"]Задължителното гласуване ни превръща окончателно в бананова република, на която, разбира се, начело трябва да сложим най-подходящия - [/quote] Това изобщо не е част от дискусията в момента. Това ще говориш, когато стане ясно, че ще има референдум. Много други хора са също против задължителното гласуване, но не там е въпросът.

  Доброто е заразно
 29. 29 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1441 Весело

  Против референдума могат да бъдат само овце, свикнали да блеят единствено по свирката на Овчаря си, защото мисленето им върви трудно, а на референдум трябва да се мисли все пак...

 30. 30 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Поздравления за г-н Кръстев!
  Точен и аргументиран коментар!
  Но "политиците" не си признават.

 31. 31 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  "Тези, които са против този референдум, се страхуват не от това, че хората ще се объркат, а от това, че гласът на избирателите може да обърка техните планове. "

  Това харесвам на Иван Кръстев, че винаги успява да намери сърцевината на проблема.

  подпис
 32. 32 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#27] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Добре си запознат!

  Аз не съм привърженик, хората да се обвиняват заради бащите им, (най-малкото от това, че поколенията имат различни интереси), просто казвам, че политическият, радикален либерализъм, и най-вече икономическият либерализъм, назоваван просто "неолиберализъм", направиха хората тука асоциални.

  Разбира се, с помощта на бившата висша номенклатура и хората близки около тях.

  Но за мене най-голямата им грешка е, че вкараха Ричард Ран у нас -

  Един вид - вълкът в кошарата.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 33. 33 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Мразим червените и ненавиждаме техния фанатизиран електорат. Та червените винаги са губещи!

  Жалкото е, че в България се закъсня с коктейлите. Кебапчетата идван винаги първи.

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 34. 34 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#28] от "dogwoman":

  И ти ли голяма либералка си станала!?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 35. 35 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3195 Весело

  Според червените обикновените граждани радбират повече от ядрена енергия и по-малко от избори

  подпис
 36. 36 Профил на ilokay
  ilokay
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#16] от "Инспектор Стрезов":

  ++++++++++++++++

 37. 37 Профил на omgguesswhat
  omgguesswhat
  Рейтинг: 409 Весело

  Класически опорни точки на президентската коалиция, напоследък наричана "Мишо Бирата". Да не би сега да няма мажоритарен елемент? Да не би парламента при кодекса "Фидосова" да имаше по-високо одобрение, но странно, тогава Кръстев беше съгласен. Да не би насилието над гражданите за гласуване да не показва безсилието на политиците да спечелят симпатии? Да не би електронното гласуване да е имунизирано срещу манипулации... Всеки от аргументите на г-на Йотова имат солидни контрааргументи. Затова те не са сериозни като логика.

  Друга е идеята на президентската камарила, а именно че пропагандните мантри "оставка" и "кой" могат да бъдат заменени с мантрата "референдум" и така да съживят умрелия протестъриат. За щастие идеята е ялова като мъжка черница, като ранобуден доцент и като окупе с ушанка, заедно и поотделно.

 38. 38 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  [quote#21:"socialen"]Хората искаха преди 24 години демокрация и плурализъм, а те им натресаха либерализъм, неолиберализъм и либертарианство. [/quote]

  Айде пак опорните точки - големият проблем е корупцията , не данъците. Ясно ,че на Позитано търсите вечно някой виновенза провалите , но това сте само вие. Сега кратък урок по икономика , въпреки че се съмнявам ,че има какъвто и да е смисъл.

  Държавата събира данъци за социални услуги. Навсякъде има такива(полиция , пенсии и т.н.) , въпросът е колко да са те. Съвремената икономика приема ,че е добре държавата да разпределя между 40 и 50% от БВП. Дали 40 или 50 - това е разликата между ляво и дясно.Ако е по-малко - ставаме като Китай (25%) - тогава и при много силен ръст народът живее като в Африка. Става феодализъм. Ако е над 50 , айде 55% - държавата става твърде силна и задушава икономиката - пример Прасетата , особено Гърция , Йемен и др.. За това плоския данък беше гениален когато се въведе тук - веднага държавата започна да преразпределя около 39% от БВП и икономиката тръгна на горе. При ГЕРБ падна се вдигна до 42% , но те адекватно го свалиха до 40%. Ако държавата преразпределя много и вдигне данъците и примерно Франция(50 и кусур %) , не се прави напук на либерарианците ,а се задушават инвестициите.

  Така че з@еби опорните точки , дето ти ги дават. В Германия държавата ти взима 30% и предпочитат да ходят там. Защо ? Ами защото за инвеститорите има много , много голямо значение съда и законността - искат да са сигурни ,че като инвестират няма да им се цъфнат след 2-3 години едни момчета , дето да им кажат - айде сега да прехвърлите Аграрната банка на КТБ. ,че Цецо Василев и Делянчо я искат. Инвеститорите , които дават работни места и плащат осигуровки искат да са сигурни за вложените си пари. Иначе идват такива , които гледат да направят бърз удар - земи парата и бегай. За повече е рисковано.
  За това - ако искаш висок жизенен стандарт ползвай партийните връзки и разкарай ДСП , Дудука и КТБ ,а недей бленува за либерализъм и социалност.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 39. 39 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1331 Весело

  До коментар [#37] от "omgguesswhat": За щастие идеята е ялова като мъжка черница, като ранобуден доцент и като окупе с ушанка, заедно и поотделно. "

  -Готино!++++++++++++

 40. 40 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1497 Весело

  [quote#37:"omgguesswhat"]Всеки от аргументите на г-на Йотова имат солидни контрааргументи. [/quote]

  И точно за това народът трябва да каже кое е вярно!
  Идеята за умното партийно малцинство и тъпото мнозинство се нарича комунизъм или поне диктатура.
  Освен това като е станало тъпо с 31 кандидата - ми не ги правете пак 31 - направете го 120 бе Това зависи точно от вас червените

  15.02.1989 - 07.02.2018
 41. 41 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1497 Весело

  [quote#35:"Иван К"]Според червените обикновените граждани радбират повече от ядрена енергия и по-малко от избори [/quote]

  Това отива в подписа ми. Гениално!

  15.02.1989 - 07.02.2018
 42. 42 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4426 Неутрално

  ,,Ако утре правителството реши да подаде оставка (което то няма да направи), няма никакъв проблем през май да имаме три в едно - европейски избори, парламентарни избори и референдум за изборните правила.,,

  Не само че няма да си даде оставката но ще се мъчи да изкара целия си мандат. Това е меракът на серж Моников, да докаже пред противниците си, че той два пъти е бил в малцинство при съставяне на правителства, но вижте, неговите правителства си изкарват целия мандат. Докато ГЕРБ и един цял мандат не изкараха.
  Само че серж Моников забравя, че и в двата случая икономическата ситуация на Европа му помагаше.
  Първият път 2004-2008 години, светът и Европа търсеха кого да използват като радиатор да охладят прегряването на икономиките си и наляха излишните си пари в България.
  Началото на 2009 до края на 2012 беше кризата.
  Сега в началото на 2013 Европа уверено, мъчително, а България трудно и бавно излизат от кризата и това до някъде помага на това правителство.

 43. 43 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#38] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":

  Това не е "икономика" - това са пълни глупости! Поне не се излагай!

  Немците и скандинавците са ми любимци - в Германия данъкът е прогресивен и 42%

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 44. 44 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  Комуно-турците от ДС и сие , изпадат в истерия :)
  Някой си предлагал , да се ПИТАТ гражданите - с референдум..:)
  Навремето , по време на червената ДИКТАТУРА /не може по- меко да се каже :) /, Тошо ,. за първи и последен път , опита нещо , като ИЗБОР..Приемаше се :"новата " му конституция - 1971 година ..:
  В София , в някои тъмни стаички , имаше под БРОЙ - 3 или 5 бели бюлетини и голям брой червени..За -"ДА' или "НЕ " на новата конституция :
  След всяко влизане на гласуващ , един "случаен" другар от комисията - ВЛИЗАШЕ в тъмната стаичка - да ПРЕБРОИ - 3- те или 5-тте - БЕЛИ бюлетини ...:
  Е, после пъленха кутиите САМО с червените бюлетини , но за всеки случай :)- дебнеха и КОЙ иска да гласува с ..бяла ..
  Тогава късахме или пускахме празни пликове, веднъж с Ракел Уелч- по оскъдно облекло - за НЕЯ гласувах :, гласовете ни се броеха за НЕВАЛИДНИ , но все пак беше нещо - за морала и съвестта ни , собствената :)
  След това , НИКОГА и на никакви ИЗБОРИ , Тошо не си позволи и НЕ позволи ,- да има ДРУГИ бюлетини , освен червените / неговите/..
  ДАЖЕ "общински" съветници "избирахме" с една САМО листа :))
  И сега искате , ей така ,веднага, да има референдум..Ами тези блатни изтърсаци - са деца на бащите си :)

  BIG AL
 45. 45 Профил на Ѧниматорът®
  Ѧниматорът®
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Който е против референдума иска БСП, АБВ, Цензурата и ДПС да имат определяща роля и в следващия парламент.
  Sory, ама този път, няма да стане ...

  Мъдър е този, който знае не много, а нужното. Есхил
 46. 46 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  Тук по темата , мога да кажа следното ..
  Има възможност другарите да си приемат "кодекса ", но и ДА ИМА референдум ...И ако го загубят - да има НОВ кодекс ;:
  Какъв е проблема ??
  Някой искал да саботира ЧЕРНИТЕ им мисли и планове :
  Представяте ли си ??
  Трудът на мая галева- да отиде напразно !!?? Сякаш не ние , а някой друг и плаща или ТЯ е работила безплатно :)

  BIG AL
 47. 47 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4426 Неутрално

  До коментар [#40] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":

  Да идеята за умното партийно малцинство и тъпото мнозинство се нарича комунистически капитализъм.
  И сега станишевата мафиотска група се мъчи да се изкара умна с тези 31 депутата.
  Като искат да излезнат умни да си направят депутатите 121.

 48. 48 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  За МЛАДА Демокрация , в която се купуват не малък брой гласове, в която селски кметове от дпс и бкп - плащат бабите на село , че няма да получат дърва или достъп до ракиения казан , разни червени 'работодатели" изнудват работниците си , ромски квартали стават турски гласоподаватели !!?? ,
  НЕЩА които не се срещат в ЕС- поне в такъв размер, и като се знае ,че сме малка държава ,
  ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО гласуване може да се приеме - за един срок от 10-15 години , например ..
  А за глобата , който не гласува , може да се спори, дали да е 20 или 200 лева ..)
  Но за купуване на гласове - ПАНДИЗ - от 3 до 5 години - по Наказателния кодекс !! Няма друг начин ..)

  BIG AL
 49. 49 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Четох внимателно, не че е Кръстев, но за разлика от конфекцията все пак е ... Кръстев. Не мога да се отърва от усещането, че и най-назобалите се със знания, отдават дан на манипулацията. Едно време беше модерно да се говори за оптимизации - не знаеш що е то, не знаеш, че тя има смисъл само при конкретни критерии, но глаголстваш. Така и по конкретиката - референдум. Ти искаш или не искаш референдум? Ти искаш ли гласът на народа да се чуе или си против? Две, три думи за съдържанието, колкото за парлама. А това, че екипът на президенто си е оставил ръцете в идеята за референдумо, не е важно. Това президентско начинание си е едно активно мероприятие. Мижитурка ни е той! Цял живот ще си остане с просташките белези по челото. Мда, там, върху челото му от известно време остават и много "интелектуални" белези.

 50. 50 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  [quote#3:"442"]Само с референдуми му е майката, каквото гласуваме това ще изпълнява правителството, ако шикалкавят - ВЪН и избираме друг[/quote]
  Само така юнак, разкажи им играта. Ама, ха!

 51. 51 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Добра статия.Ясно показва защо се страхуват от референдум. Голямата избирателна активност може много да промени плановете за Европа на управляващите.

 52. 52 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Електронното гласува също трябва да се въведе...
  ЗАЩОТО се дискриминират български граждани , САМО за това - че ЖИВЕЯТ далече, а не в Турция , например ..
  И друг път съм го писал..
  Ааамет от Бурса има ПРАВО да избира И кмета на Бурса , и кмета на Кърджали !!?? И ПАРТИЯ в Турция , и партия - в България ..:)
  А, аз , като българин , нямам ТОВА право !!??
  Тук дори съм по- радикален !!: Да имат ПРАВО на глас САМО български граждани живеещи в Европа и такива в САЩ , Австралия , Канада и някои други страни :) , които ПОНЕ знатя БЪЛГАРСКИ език :
  Защото И сега , в този момент , в Турция се РАЖДАТ "български " граждани , които няма да знаят и езика ,и няма да имат НИЩО общо с България - но ИМАТ правото, след години - да гласуват /ОТ нашите изселници - при които е достатъчно САМО един от родителите да е Бълг, гражданин и ДЕЦАТА им автоматично стават бълг, граждани : //...- или могат да станат , без проблем ..
  Един ден такива граждани , ще ни определят КОЙ да ни управлява :).., тук , в България ..)

  BIG AL
 53. 53 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4426 Неутрално

  ,,В един мажоритарно избран парламент ще е по-трудно на мистичния "кой" да накара парламентарната група да гласува решения, които ще изкарат хората на улицата.,,

  А при сегашната ситуация парламент с много нисък рейтинг и парламентарна група съставена от ДВЕ групи БСП и ДПС гласуваща решения които при други обстоятелства биха изкарали хората на улицата, сега не ги изкарват,защо?
  Моят отговор е.
  Има една поговорка ,,керванът си върви, кучетата си лаят,,
  И сега народът разбра, че дори да ,,лае,, срещу, този ,,керван ,, на парламентарната група БСП,ДПС, ще си върви напред, ообаче народът се научи че освен ,,лаенето,, може и да хапе по време на избори, пример избори 2009 г.

 54. 54 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#38] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":

  Ако беше икономист, щеше да знаеш, че противно на широко разпространеното мнение, че инвеститорът е благодетел, той преди всичко е човек с излишен капитал, търсещ да го вложи и върне с висока печалба, високи рендити, за въжможно най-кратко време.

  Т.е. Инвестиция за някой, дълг за друг!

  80% от нашата икономика е частна, т.е. На практика тя,е частна.

  Към днешна дата, точно тази икономика има € 24 млрд външни дългове към външни инвеститори при Брутен Вътрешен Продукт € 37 млрд за 2013!

  (€ 7.5 млрд външен държавен дълг, който се опитваме стоически да върнем като румънците при Чаушеско, хич не го броим към горните € 24 млрд! )

  Цифрите ги има на страниците на БНБ, СБ, МВФ и прочие. Величина, която се отчита от всички макроикономисти!

  Икономиката ни стагнира и понеже е частна, чака изцяло на външни инвестиции, за да "тръгне" изобщо (за развитие изобщо не говорим в момента!)

  Т.е. Повече инвестиции = повече дългове!

  Добре дошъл в пазарната икономика у нас, произвеждаща дългове, другарю "икономист"!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 55. 55 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4426 Неутрално

  До коментар [#45] от "Антисоциалист и Анти всичките им производни":

  Обаче, за да не стане, би трябвало всички са подкрепим една подписка на ГЕРБ в защита на този референдум. Няма значение, че ГЕРБ би я инициирал. Дори да не харесваме ГЕРБ, ако те ивициират подписка в защита на референдума на Плевнелиев, трябва всички да гласуваме с ,,ДА,, за референзума.

 56. 56 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  [quote#54:"socialen"]Т.е. Инвестиция за някой, дълг за друг! [/quote]

  Гледа се салдото и това е всичко. Няма драма ако салдото е нулево. Говориш глупости , които трябва да си учил в училище

  15.02.1989 - 07.02.2018
 57. 57 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1497 Весело

  П.С. - точно станишев направи салдото ти отрицателно и то много , много отрицателно

  15.02.1989 - 07.02.2018
 58. 58 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4426 Неутрално

  До коментар [#27] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Тя демокрацията май винаги си избира хора от противния неи лагер за да и помогнат да преуспее. Спомни си кои в Америка помогнаха там да се установи демокрация. Не бяха ли гангстерите и мафиотите, които когато се раждаше Америката, помогнаха да се установи там демокрацията.
  Защото на бедният не му трябва демокрация, той се мъчи как да преживее ден за ден и него не го интересува има ли демокрация, няма ли демокрация. Тя е необходима за богатия, а както виждаш тука в България богатите и мафиотите, произлизат точно от тия среди. И рано или късно на тях ще им е необходима демокрацията с неините правила и ценности и те ще я въведат.

 59. 59 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Зая съжаление БСП и ДПС ще наложат формулировката на въпросите и така ще ги осучат, че пак ще си дойде на тяхното.

 60. 60 Профил на valin
  valin
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#2] от "comandante":
  Иван Кръстев пак си е бил коментатор.
  Защо не питаш тези, които взеха важните решения без да питат народа си?
  Не трябваше ли да има референдуми поне за държавното устройство, членството в ЕС и НАТО?
  Къде бяха Президента, БСП, СДС...в онези години?
  Виж само кои са противниците на референдума, ако искаш, де, и всичко ще ти стане ясно.
  Естествено, ако имаш желание да видиш истината.

 61. 61 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#56] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":

  Давай, тогава, при € 24 млрд външни дългове на частната икономика, другарю "икономист"!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 62. 62 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3604 Неутрално

  [quote#31:"Иван К"]Това харесвам на Иван Кръстев, че винаги успява да намери сърцевината на проблема. [/quote]
  И какъв е проблема?
  Колко проблеми Иван Кръстев откри и алармира за тях обществото? - нито един, защото соросоидната му лаборатория има съвсем други цели и задачи!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 63. 63 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  [quote#53:"сидер"]обаче народът се научи че освен ,,лаенето,, може и да хапе по време на избори, пример избори 2009 г.[/quote]
  Нали? В резултат, след 3,5 години народът разбра, че си е охапал задника. Какъв невероятен рецидив! 25 години да не може да се ориентираш в лаенето и хапането.

 64. 64 Профил на ALFA1
  ALFA1
  Рейтинг: 459 Неутрално

  "Но според мен са прави тези, които вярват, че в момента ниската избирателна активност облагодетелства БСП и ДПС, които имат твърди ядра, но малки периферии."

  Според мен авторът греши. Много от работещите извън България са ляво настроени. Навярно си мисли , че всички те са млади и надъхани юпита . В по-голямата си част това са млади, образовани хора, но работят черната работа на западната демокрация. Пращат парите си в България и мечтаят да се променят нещата и те да се завърнат по домовете си.

 65. 65 Профил на Borislav Valkov
  Borislav Valkov
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Никой не ни е карал да въвеждаме, каквото и да е било, освен МВФ, благодарение на политиката на експерта Жан Виденов(направила невъзможно действията на Иван Костов, да не направи, това, което направи). Либерализмът няма почва в България, защото България няма свобода, нито персонална, нито корпоративна и световните изследвания за свободите и правата в България го доказват(където ни редят до африканските републики). Така, че Опорните ви точки си ги задръжте!

 66. 66 Профил на Borislav Valkov
  Borislav Valkov
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Интересното е че инай- върлите комунисти, искат да се държиш демократично с тях....

 67. 67 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#65] от "bvanetza":

  Поредният омотан от разните му главозамайващи неолиберални индекси за лична, частна и не знам ми каква друга свобода!

  Някой да те е вързал случайно в България или да ти е забранил нещо?!

  Иначе, по отношение на МФВ си прав.

  То беше резултат от разсипването на това, което се прави до 1985 година.

  Така, че няма защо да се оплаква -

  Това сегашното искахме, това получихме.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 68. 68 Профил на stanimir62
  stanimir62
  Рейтинг: 237 Весело

  Стахотна статия, отличен анализ. Кой не иска да чуе гласа на народа? Който се страхува от него. Аз съм от живеещите извън България и подкрепям електронното гласуване и повече мажоритарен вот.
  Избирателната ни система е в окаяно състояние и плаче за основен ремонт. Нека хората да кажат какво да се промени. Така се прескача Народното събрание, което и без това не прави нищо съществено и не иска промяна. Браво на президента!

 69. 69 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1202 Весело

  Като гледам някои коментари си казвам интернет е най-голямото социално благо. Да си глупав /да си прост/ без собствено мнение и да ти дават пари за да го публикуваш. И това ако не е социално равенство...
  Нали сте социалисти ?Питайте социома тогава какво иска.Какъв ви е проблема с референдума.
  Въпросите са ясни.
  Мажоритарен вот ? да /не
  Електронен вот? да/ не
  Задължителен вот? да /не
  Никой не ви кара да обяснявате .Иска се отговор от всички от любимия ви НАРОД. Отговора никой не го изисква или очаква от вас.
  Стига сте мислили заради нас,сваляме това бреме от плещите ви .
  Само три въпроса към НАРОДА -Любимия ви НАРОД.

 70. 70 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  Тези, които са против референдума много ми приличат на селяните дето след 10-ти ноември обикаляха по телевизиите и твърдяха, че не искат да им се връща земята. Ако се сещате години по-късно не само, че не бяха против но брат с брата се съдиха, някои дори се биха, а някои дори клаха, за парче земя.

  Абе български реотан.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 71. 71 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4710 Неутрално

  Добро обяснение на Кръстев. Всичко е ясно и разбираемо.
  Референдумът не може да ни докара нищо по лошо от сега съществуващото положение.

  klimentm
 72. 72 Профил на Лола
  Лола
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Действително не е ясно кой ще спечели от реерендума, но в момента това са ГЕРБ и обръкръжаващите ги партии и то не само заради говоренето на БСП по тази тема, а защото темата за вота отмества някои други по-важни въпроси, включително и евровота. Дали това е страничен ефект или целта на мероприятието съвсем скоро ще разберем. Едно е сигурно поне до момента всички действия на Плевнелиев са били в полза на ГЕРБ или на избрани хора от бизнеса, включително и последното му вето върху закона за илачите.

 73. 73 Профил на maybah
  maybah
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#21] от "socialen":

  Да събереш толкова глупост само в 4 изречения - безценно...

 74. 74 Профил на shang
  shang
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Повече пряка демокрация трябва, особено при такова мощно задкулисие. Трябва на всеки 6 месеца да има референдум - вот на доверие към правителството. И пряко избиране от народа на областни управители, министри, съдии, прокурори итн.

 75. 75 Профил на machinarium
  machinarium
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Не мисля, че ще може да се реши нещо на този референдум, защото избирателната активност по принцип е много ниска и няма да се стигне до адекватна оценка от обществото по въпросите на президента. Явно идеята на президента идва под диктовката на неговите съпартийци, защото те заедно с реформаторите имат полза от такъв референдум.

 76. 76 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#73] от "maybah":

  Мерси.

  Тогава ще борим и гоним Задкулисието и Филанкишията до умопомръчаване.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 77. 77 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#53:"сидер"]ообаче народът се научи че освен ,,лаенето,, може и да хапе по време на избори, пример избори 2009 г.[/quote]
  След което избраният кучкар-мафиот прати кучетата си да наръфат народа

 78. 78 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#69] от "id_1":

  То като почнем има и много други въпроси, които можем да ги решаваме по този начин - с "директна демокрация".

  Поне една елементарна политическа култура да беше развил за тези 24 години.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 79. 79 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#18:"socialen"]Задължителното гласуване ни превръща окончателно в бананова република, на която, разбира се, начело трябва да сложим най-подходящия - [/quote]

  Мда, Австралия , Белгия и Люксембург са типичен пример за бананова република.

 80. 80 Профил на mishel_ratatuie
  mishel_ratatuie
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Стига с тази тема, ясно е, че това цели да отклони вниманието от важните въпроси и темите, на всички ни е ясно, че този референдум няма да бъде приет, никой не може да ни задължи да гласуваме, не живеем по времето на Тошо, когато и вечерен час имаше. Имам един въпрос, защо се публикуват данни и анализи само на тази агенция "Афка Рисърч" от къде ние можем да бъде сигурни колко обективна е в отговорите си? Другото, което е , че всичко това се прави в услуга на ГЕРБ отново да бъдат част от политиката, а чрез манипулацията на вота да бъдат управляваща политика, както бяха до преди една година, така и сега да бъдат. А който има желание, винаги може да отиде и да гласува, ние не виждаме никакви алтернативи и лица, които да променят животът ни!

 81. 81 Профил на rembrandt
  rembrandt
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#1:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Тези, които са против този референдум, се страхуват не от това, че хората ще се объркат, а от това, че гласът на избирателите може да обърка техните планове.
  ====================================
  Заради това си струваше да прочета статията. Жив и здрав да си Иване! [/quote]
  +1 Взел си ми думите от устата.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 82. 82 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Не мога по-точно да се изразя от Петко Бочаров по ТВ Европа:
  "Фантастично е да гледаш как идеята за ТАКЪВ референдум подлудява управляващите! Фантастично е да ги гледаш как се щурат хаотично насам-натам като мишки и не знаят как да реагират!"

  П.П. Цитата е по памет не претендира за абсолютна точност.

 83. 83 Профил на lady_garga
  lady_garga
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Едва ли е пряка демокрация, това правото да можеш да гласуваш да се превърне в задължение, както предлага Росен Плевнелиев.
  Честно казано не виждам с какво точно ще се промени нещо, ако приемем този референдум конкретно по тези въпроси - нима не може да се манипулира и електорнния вот също?? Ами мажоратирания принцип, няма да промени нещо кой знае какво, гласуваш за едни личности, зад които стоят други личности, добре известни на всички ни...и т.н и т.н.

  Just ride.
 84. 84 Профил на tagged18
  tagged18
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ако Росен Плевнелиев си мисли, че ще въведе задължителното гласуване под строй, то жестоко се лъже. Каквито и глоби да измислят, то няма как да накараш 7 милиона българи да се вдигнат и отидат до урните. Това си е собствен избор и трябва да се мотивира защо всеки българин е длъжен да ходи до урните. На последните избори аз не намерих партия на която да си дам гласа, защото нямаше такава, която да отговаря на очакванията ми. Значи излиза така, че трябва да гласувам на сила за някой, който не ми е симпатичен...

 85. 85 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#84:"tagged18"]Значи излиза така, че трябва да гласувам на сила за някой, който не ми е симпатичен... [/quote]

  Не, не излиза. Ако се приеме задължително гласуване, все още не се знае как ще бъде регламентирано. А и човек винаги може да пусне невалидна бюлетина.

 86. 86 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#69:"id_1"]Питайте социома тогава какво иска. Какъв ви е проблема с референдума.
  Въпросите са ясни.
  Мажоритарен вот ? да /не [/quote] Ами щом въпросът е ясен, Ами нека да си представим, че отговорът на този "ясен въпрос да/не" - е "Да". Също да предположим, че достатъчно хора са излезли да гласуват и референдумът излезе легитимен, въпреки твърде ограничителните правила.

  Следва обаче придаване на конкретен смисъл на "мажоритарността" - и това ще направи именно депутатското в момента мнозинство:

  Мажоритарен вот в един или два тура?
  Смесена система или изцяло мажоритарна?
  Прави ли се ново райониране на избирателните единици или се запазва старото?
  Ако е ново - как точно се определят районите?
  И т.н.

  Очевидно от подобна конкретика зависи в огромна степен ефектът на т.н. "мажоритарен" вот и трябва
  да си наивник (или професионален манипулатор като ИК), за да оставиш тези "подробности" за след "народния референдум"

  Реакцията, обаче, на управляващите също е глупаво първосигнална. Разумният отговор е - да, подкрепяме подобен референдум, но той изисква уточняване на много детайли и активно предварително обсъждане, времето за които до изборите за ЕП е очевидно недостатъчно.
 87. 87 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Точни въпроси - убедителни отговори...
  Благодаря на Дневник и г-н Иван Кръстев...

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#79] от "Форд Префект":

  Супер! Значи сме като тях!

  'ма нали уж бяхме първо Швейцария на Балканите?

  Ок. Няма проблем, ще станем тогава Австралия, Белгия или Люксембург на Балканите.

  А 'що не и трите наведнъж на Балканите?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 90. 90 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Чудесен анализ на Иван Кръстев!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 91. 91 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ами не, не сме като тях. И се запитай защо. Може би пък ще ти просветне. Макар и шансът да е едно на милион.

  Но не разбрах защо не отговори дали трите страни, които споменавам са бананови републики. Защото според предишния ти коментар излиза, че са.

 92. 92 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  хах..хахахааааа..
  Кутевчетата са на линия :)
  Издигат в "идол" безмълвния, безидейния , равнодушния , безразличния ,
  за КОЙТО управлението на България е ..нещо маловажно , без значение , сякаш сме ..Швейцария !!??
  Ами пускайте празна бюлетина , след КАТО в МААЛАТА и турските автобуси , ИМА Ентелегентни , високообразовани граждани , които ЩЕ гласуват - Доган и Гоце или серГЕЯ да ВИ УПРАВЛЯВАТ ...)
  Преди години писах , за едни избори :
  Днес малограмотните и прости българи НЕ гласуваха и предоставиха на българския "елит" - турчета , цигани и комунисти да ИМ изберат , КОЙ да ги управлява :))

  BIG AL
 93. 93 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  До коментар [#90] от "Jessika":


  [quote#90:"Jessika"]Чудесен анализ на Иван Кръстев! [/quote]
  Чудесен, но непълен. Два от трите въпроса са в конституционно несъвместими. За това нищо не казва, другото и студент по политология втори курс ще го здроби. Метафората с Петното му се получи, браво!

 94. 94 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#17] от "xalikarans":
  Аман от твоите "концентрирани" избиратели, Колега,
  Да беше сетил, че тъкмо те превръщат общото ни пространство, в материя на "черна дупка", та да не им робуваш толкова ???...
  По правило и не търси изключения :
  Векторът на политическите формации с твърди ядра е винаги обратен на демократичното ни, а не "под строй", Общо движение...

 95. 95 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#93] от "доби велковски":

  Водата ти е в съседното дере, Колега,
  Като отказваш предложената, поне не е я мъкни от десетото...

 96. 96 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#92] от "BIG AL":

  Ей, направо с целия арсенал, с тежката артилерия, та нищо не подмина!

  (Червената армия ряпа да яде пред тебе)

  Голяма защита на тая "демокрация", голяма работа!

  Обаче, коментарът ти подсказва и една истина, че всичко ще "свърши" пак по нашенски.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 97. 97 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#91] от "Форд Префект":

  Значи, едните умни, красиви и интелигентни, а другите прости.

  Да, ама не можем май да четем и сравняваме пак крушите с ябълки по логика, както ни отърва.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 98. 98 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#84] от "tagged18":

  Да си останем на познатото, "Юч, юч, юч", сиреч,
  Под строй и с една и съща бюлетинка,
  в бодра проява на "здраво" мислене ???...

 99. 99 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  До коментар [#21] от "socialen":

  много ви куца логиката.
  демокрацията и плурализмът означават, че ще трябва да търпим и неолиберализъм, либертарианство и т.н. състезават се всякакви идеи на изборите и която победи. или вие демокрацията я разбирате само като свобода да се изразяват вашите политически пристрастия? както казал Форд - могат да си изберат каквато кола искат, стига да е черна.

 100. 100 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Гневно

  До коментар [#52] от "BIG AL":

  Уж умен, млад, красив и бъдещето на България (елитът, така да се каже), пък расист!

  Я са стегни малко!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK