От блоговете: Симптомът "Атака", антигей риториката и евроскептичната болест

Анти гей парад след гей парада през миналото лято

© Анелия Николова

Анти гей парад след гей парада през миналото лято 


Коментарът е публикуван в Блога на нервната акула


През последната седмица партия "Атака" и нейни представители изключително агресивно вкараха в общественото пространство темата за "хомосексуалистите", като успяха да внесат за гласуване поправка в новия Наказателен кодекс, криминализираща по руски модел "манифестирането на хомосексуална ориентация". След вота "против" в Народното събрание наводниха общественото пространство, и то през националната телевизия bТВ, със заплахи, че нещата съвсем не са приключили. "Атака" обеща да спира "гей изродщините" чрез промени в поправка в Закона за събранията, митингите и манифестациите.
За юридически грамотните граждани е пределно ясно, че дори подобни промени да бъдат гласувани със "за" в парламента, впоследствие те ще бъдат отхвърлени от ВАС и КС. Това би трябвало да действа успокояващо, но за съжаление случващото се и атаките конкретно срещу ЛГБТ гражданите на Република България не са нито случайни, нито без последствия, краткосрочни и дългосрочни.


Защо точно "гей въпроса"?


Първа причина: точно тази тема е актуална покрай олимпиадата в Сочи и бойкота срещу нея от страна на държавни лидери, известни лица, активисти и обикновени граждани заради постоянното и грубо нарушаване на основни човешки права, пълзящата нацистка диктатура и конкретно заради закона, забраняващ "гей пропагандата". Шумът по темата и обсъждането ѝ в масови медии я правят удобна за експлоатация от партии и групировки като "Атака", виреещи върху антиевропейска, проруска идеология, които допълнително се опитват да позиционират "нашето, традиционно" срещу "чуждото, европейското", докато прокарват чужди икономически и геополитически интереси.


Втора причина, при това не по-маловажна: след последните изстъпления на Волен Сидеров, лидер на "Атака", и други народни представители както и късното, но все пак случило се събуждане на прокуратурата, стратегията за шум в пространството и скандали трябва да намери по-безопасни води – без атаки срещу чужди дипломати, нападения над религиозни храмове, изстъпления над хора от други етноси, религии или националност и други уж необтекаеми престъпления.


Добре известно е, че в настоящия Наказателен кодекс, в член 162, който криминализира речта и престъпленията от омраза, признак "сексуалност" няма и всякакви волнодумства и изстъпления по темата няма да доведат до ново събуждане на Сотир Цацаров. КЗД няма как да е заплаха, а негодуванието от всякакви "соросоиди" и "либерасти" е добре дошло, за да се запълни списъкът с врагове на народа.


Защо точно сега?


"Атака" изгуби голяма част от традиционния си електорат след подкрепата за коалиция, в която е и архиврагът ДПС, което е добре дошло за вече съществуващи конкуренти като НФСБ и ВМРО. По-тежка загуба обаче партията на Сидеров търпи от новата кукла на статуквото – "България без цензура", която също се заявява като пронационалистическа и популистка, което не е трудно при риториката на Бареков, заиграването с Пловдивския митрополит Николай, миграцията към партията на познати лица като Калина Крумова и подобни и символиката с розетката. Огромният риск "Атака" да остане без евродепутати и да не влезе в следващото Народно събрание кара Волен Сидеров да отделя огромни средства за рекламни кампании, както и да търси шумни скандали отвъд ръба на закона.


Извън това и началото на олимпиадата обаче съвсем не изглежда случайно грубото завземане на общественото пространство – скандалната законова поправка и заплахите на депутатите от партията удобно заглушават важните теми от седмицата и месеца – референдума, предложен от президента, евродоклада, Странджа, ръста в битовата престъпност, скандала с европроекта на Моника Йосифова, люспенето в БСП, почитането на жертвите на комунистическия терор, все по-тихото искане за оставка и всичко останало. Дали Сидеров още веднъж обслужва статуквото е въпрос, който няма твърде много възможни отговори.


Последствията ще са тежки


Като оставим настрана краткосрочния шум, стреса и загубата на време с поредните идиотщини на поредния изкуствено създаден и поддържан за нечисти цели политически субект, действията на "Атака" и подобните ѝ създават съвсем реални предпоставки за тежки последствия.


1. Евроскептицизъм – с непрекъснато повтаряни лъжи, които слагат знак на равенство между европейски и евроатлантически ценности и инцест, педофилия, разврат, гей прайдове, което е бонус към въртящите се мантри, че сме живеели по-добре, преди да влезем в ЕС, че Брюксел ни налага безсмислени ограничения и пречи на икономическия ни растеж, и всичко това насред продължаваща стагнация и увеличаваща се бедност, е съвсем нормално евроскептицизмът да расте експоненциално. Това естествено ще се отрази на изборните резултати на всяка нормална проевропейска партия, опитите за реформи в съдебната система, изисквани и от Брюксел (което няма как да стане без широка обществена подкрепа), и ще дава козове в ръцете на всяка популистка формация.


Worst case scenario – някой прави референдум с въпрос "за" и "против" оставането на България в ЕС. Ако нещата продължават по същия начин, резултатът е предвидим. При това "Атака" е само един от симптомите, а не болестта, и същата риторика и действия се наблюдават и в почти всички останали партии, които дори уж да принадлежат към някое "европейско политическо семейство", всъщност са антиевропейски по своята същност.


2. Благоприятна почва за прокарване на чужди интереси – всеки евроскептик е вода в мелницата на руските интереси, не случайно е и вечното противопоставяне на европейските и руско-православните ценности и вярата на много хора, че ние естествено не принадлежим в западноевропейското семейство. А след като руснакът е наш брат, то и един АЕЦ, и газовият монопол, и путинските закони са нещо добро и полезно, братушките няма да ни мислят злото, я.


3. Дискриминация и престъпления от омраза - дискриминацията срещу различните в България е факт, като нещата се влошават от 2007 година насам, напоследък особено главоломно. Все повече се засилва усещането за безнаказаност, като всяко изстъпление избутва все по-далече границите на приемливо и нормално. Банализацията на речта на омразата, която вече съвсем естествено се лее през уикенда, сутрин в националната телевизия bТВ, когато гледат и деца, преповтарянето на думите и идеите в почти всички други медии, липсата на реакция от СЕМ, КЗД, прокуратура и други институции ще доведат до ескалация на насилието и омразата. Това, което някои си го позволяват в ефир, други си позволяват на улицата.


Много показателен е и фактът, че основната опорна точка срещу втората окупация на СУ беше предполагаемата нехетеросексуалност на един или повече от участниците с цел да се делегитимира протестният акт заради това, че участниците в него са негодни/недъгави/втора ръка (унтерменш) и още по-страшното е, че атаката, подхваната от всички пеевски медии, като че ли постигна търсения ефект. И това е само началото.


Всяка диктатура, националсоциалистическа или фашистка, има нужда от вътрешен враг, а Путин е избрал ЛГБТ хората за основен такъв (едно обяснение защо на руски). Да се пренесе това към бившите и настоящите сателити не само е напълно възможно, но всъщност вече се случва, като съдим по атаката срещу окупаторите на СУ.


Липсата на партия с позиция и активност по темата (БСП, уж член на ПЕС, е пропутински настроена по темата за човешките права и вотът за поправката на НК още веднъж доказа, че тази партия не е и няма да еволюира), върховенство на закона и организирани действия за ЛГБТ права допълнително помрачава картинката.


Случващото се напоследък е сякаш от съвсем друго време и на съвсем друго географско място – усещането е за дежа вю отпреди 1989, за обществен регрес и безизходица. След бърза сметка след вота по поправката гласувалите "за", "против", "въздържали се" и отсъстващи в четвъртък се оказва, че против са 35%. 65% от депутатите пасивно или активно искат криминализация и затвор за "хомосексуално манифестиране", а какво друго точно искат само мога да си представя.


Все още си отдъхваме с мисълта: "Добре че сме в ЕС", но докога?


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Атака не е симптом а диагноза!!!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 2. 2 Профил на zapadnqka
  zapadnqka
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Атака ще бъде забранена съвсем скоро заедно с всички крайно десни анти глобалистки партии в ЕС. Има огромно съгласие и политическа воля за такъв акт.

  And Freedom for all
 3. 3 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Дотолкова се компроментираха, щом стигнаха до там да вкарват антигей риториката в употреба...

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 4. 4 Профил на gagnamstyle
  gagnamstyle
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#1] от "Георги":

  Не е диагноза а е поза. Поза със смъкнати гащи. Атака не е призив тя е подканяне.

 5. 5 Профил на zapadnqka
  zapadnqka
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Волен Сидеров не е в час и още не се е усетил че в ЕС няма място за такива като него. Ще бъде смазан и осъден по новите закони.

  And Freedom for all
 6. 6 Профил на humanature
  humanature
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Болестта е ЕСССР, евроскептицизма противоотровата.
  Автора е пропуснал да възроптае и в защита на обсъжданото в ЕС узаконяване на инцеста.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 7
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 8. 8 Профил на gagnamstyle
  gagnamstyle
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#2] от "zapadnqka":

  Гнусни са но повече ме притесняват крайно (и не толкова) левите. Доказали са слабоумието многократно.

 9. 9 Профил на humanature
  humanature
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#2] от "zapadnqka":

  О да, такава е мечтата на Четвъртият Райх.

 10. 10 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#5] от "zapadnqka":а наиджъл фарадж , какъв е

 11. 11 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3712 Неутрално

  До коментар [#6] от "humanature":

  Не си чел статията, нали?

  Gunter glieben glauchen globen
 12. 12 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3712 Весело

  Точно пък атака да се правят на антигей-партия е голям майтап. Сякаш са забравили, че имаха депутат - гей-педофил, сякаш забравиха голите снимки на лидера им - ексхибиционист, сякаш забравиха Деница Гаджева, която първо спа със сина на лидера, а после се прехвърли на самия лидер...
  Атакистки морал та дрънка!

  Gunter glieben glauchen globen
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1128 Весело

  До коментар [#13] от "Blood Red Skies":


  [quote#13:"Blood Red Skies"]Забелязва се усилено цъкане на минуси. [/quote]

  В парламента - мълчалива подкрепа за дпс, а тук - мълчаливо цъкане на минусчета.....

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 15. 15 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 537 Весело

  "заради постоянното и грубо нарушаване на основни човешки права, пълзящата нацистка диктатура и конкретно заради закона, забраняващ "гей пропагандата". "

  Магдалино ти направо се оля ма с тая нацистка диктатура.

  За останалото нахвърляно с вилата да не говорим.
  Ква е тая мешавица и кво общо им Сочи с циркаджилъците на Атака ?

 16. 16 Профил на Васи́лий За́йцев
  Васи́лий За́йцев
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Атака" изгуби голяма част от традиционния си електорат след подкрепата за коалиция, в която е и архиврагът ДПС"

  Не , Повечето гласуваха да изгонят Боко,Който беше вреден за България,тука нямат нищо общо Турците!И на тях ще им дойде редът не може всичко на Веднъж , Всеки по реда си ,след Капиталистите и Турците ще дойде ред и на Комунистите!!!

 17. 17 Профил на humanature
  humanature
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#11] от "Blood Red Skies":

  И какво да и чета, поредната възхвала на разврата и трансхюманизма ЕСССР...

 18. 18 Профил на humanature
  humanature
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#12] от "Blood Red Skies":

  Атака не са пример за подражание, но най-малкото са тези, който казват много истини, който други уста не смеят да изрекат.
  Винаги съм смятал, и е така, че трябва да си малко луд за това.
  Изобщо не отирчам, че Сидеров е малко луд и голям нарцис, но той е единственият, който казва истината за много неща.
  Сигурно си има и лична изгода, но не знам колко хора могат да издържат на натиска който, се прилага над Атака, през годините.

 19. 19 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 494 Неутрално

  "Атака" са проруска и антиевропейска партия, а електоратът е комунистически. "Атака" ръсят популизъм за да задържат новите комунета в мрежата си.

 20. 20 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Хомосексуалистите упорито и инатливо се правят, че не разбират едно простичко нещо: не занимавайте обществото със себе си, не му се натрапвайте - и никой няма да се занимва с вас. Имаме си предостатъчно други грижи и занимания.

 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  Атака са обикновени рубладжии.Другото е поза за привличане на незаетите от Бареков.

 22. 22 Профил на Чавдар Михов
  Чавдар Михов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Партия "Атака" трябва да се прекръсти на партия "Парадокс", защото е най-парадоксалното политическо явление на 21 век.
  Уж е националистическа, а работи за руските интереси /АЕЦ Белене/. Уж е против ДПС и БСП, а подкрепя тяхното правителство. Уж е крайнодясна, а се възхищава на кубинската революция и Фидел Кастро. Уж е против гейовете, а сред депутатите й и преди и сега е пълно с педерасти /не само в преносния, но и в буквалния смисъл./ Уж се бори за правата на бедните, а лидерите й пушат пури, спят в ултраскъпи хотели и си пекат задниците на екзотични плажове.
  http://www.chavdarmihov.com/bg/home.php

  Чавдар Михов
 23. 23 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 996 Разстроено

  Най- тъжното е че зад Атака стоят реални гласоподаветели, повечето от които изглеждат съвсем нормални...

 24. 24 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 873 Весело

  Когато по темата за Атака употребих термина "мозъчна недостатъчност", модераторите ми изтриха съобщението. Само че това не е обида, а характеристика на един специфичен начин на мислене и поведение.

 25. 25 Профил на snafuracer
  snafuracer
  Рейтинг: 434 Неутрално

  То е ясно, че има разлика между национализъм и шутовско поведение, подплатено с излишен мачизъм.
  Ама някои хора не могат да я схванат.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1971 Весело

  До коментар [#23] от "Петър Иванов": "Най- тъжното е че зад Атака стоят реални гласоподаветели, повечето от които изглеждат съвсем нормални..."
  Това е най-лошата комбинация - реалните избиратели са непоносими за гаргамуните , а изглеждащите нормално са обида за"третия пол"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 28. 28 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#2:"zapadnqka"]крайно десни [/quote]

  Няма да се уморя да го повтарям: АТАКА СА КРАЙНО ЛЕВИ!

  Нищо общо нямат с дясното - всичките им "икономически" (с извинение) идеи са свързани с национализация и одържавяване.

  А "патриотизмът" им (с още по-дълбоко извинение) е към МАТУШКА РУС и Батюшка ЦАР ПУТИН, а не към България и българите.

  Всичко това е подплатено с рублени (сечени) долари, играе се по сценарий и лудостта е само роля.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 29. 29 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 754 Неутрално

  до голяма степен антигей риториката се захранва от непрекъснатото дуднене за "проблемите" на обратните и непрекъснатото им преекспониране. Както и от опитите им да прокарват неприемливи от гледна точка мнозинството хора в повечето страни закони за "брак" , и от често отвратителните шествия, които организират.
  Т.е. т.нар. проблеми на обратните у нас и в Европа са 99% причинени от тях самите. Нито някой ги преследва, нито им пречи. Ако и те бяха така добри да си живеят без да пречат на останалите (за което е достатъчно да престанат да ни занимават с обратностите си), за проблеми изобщо нямаше да се говори.

 30. 30 Профил на Yuliya
  Yuliya
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "Ментор":

  Докато хората с различна сексуална ориентация
  1. нямат същите права като всички останали
  2. не са напълно защитени от закона срещу дискриминация
  е нормално да ни занимават с това.

  А до неотдавна возенето на чернокож в автобус също е било "неприемливо от гледна точка мнозинството хора"...

 31. 31 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#23:"Петър Иванов"]Най- тъжното е че зад Атака стоят реални гласоподаветели, повечето от които изглеждат съвсем нормални...[/quote]
  изобщо не са нормални. Но не е нормално и поведението на повечето европейски правителства към "проблемите" на обратните. Например във Франция приеха закон за "брак" на хомосексуални въпреки масовото неодобрение на избирателите и милионните протести. Ако на хомосексуалните бяха дадени всички права на съпружеските двойки без отглеждането на деца, и съжителството им не беше наречено "брак", никой нямаше да каже гък. Обаче решиха да дразнят хората насилствено налагайки им нещо, което очевидно те не искат да приемат. Естествено е от това раздразнение и от тая енергия някой да се възползва, и винаги в първите редици са някакви ненормалници които нямат шанс да бъдат чути по друг начин.

 32. 32 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#30] от "Yuliya":

  работата е там, че те имат същите права. Изобщо недей да пробутваш аналогии с расовата дискриминация. Кажи някое право, от което хомосексуалните са лишени.

 33. 33 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Щото сте употребили "които слагат знак на равенство между европейски и евроатлантически ценности" бихте ли ми разяснили какво точно са тия ценности, за да не ги бъркам?

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 34. 34 Профил на the.naked.truth
  the.naked.truth
  Рейтинг: 448 Неутрално

  [quote#29:"Ментор"]Нито някой ги преследва, нито им пречи.[/quote]

  само погледни по какъв начин говориш за хомосексуалните, мултиплицирай го и ето ти едно от нещата, срещу които се борят тези хора - то който е запознат с конституцията е прочел и че "Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
  (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние."
  е, когато има големи групи, които си позволяват да говорят за гей хората като за "ненормални, извратени, педофили" и пр., когато това се възпроизвежда и през устата на политици и медии, ето: "хюстън, имаме проблем".
  и това е само един аргумент.

 35. 35 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  До коментар [#34] от "the.naked.truth":

  Обаче в конституцията нищо не се казва за хомосексуалисти, зоофили, педофили, други *.фили, любители на инсеста и всякакви отклонения от нормалното.
  Хюстън, наистина имаме проблем.

  Fail with honour then succeed by fraud
 36. 36 Профил на the.naked.truth
  the.naked.truth
  Рейтинг: 448 Весело

  До коментар [#35] от "issunbōshi":

  не само си неграмотен, но и с ентусиазъм разпръскваш невежеството си - направил си манджа с грозде, като си омесил сексуална ориентация с перверзии и инкриминирани деяния. но човек за да е в час трябва да попрочете нещичко. с прост човек наистина е сложно да се спори, защото той не само, че не може да ти отговори аргументирано на твоите аргументи, той просто не може да ги осмисли преди това. явно случаят е: "чукча писатель, чукча не читатель".
  не случайно някой беше казал, че най-опасни са невежите ентусиасти.

 37. 37 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1032 Весело

  До коментар [#36] от "the.naked.truth":
  [quote#36:"the.naked.truth"] явно случаят е: "чукча писатель, чукча не читатель". [/quote]
  Еххх, колко си оригинален.. Какъв интелект..
  Ама да ти кажа, не ме разочароваш, аз от доктори не очаквам много.. Всички сте много в час.. в един измислен свят.
  Но прав си, спирам да си губя времето с теб, скучен си ми.


  Fail with honour then succeed by fraud
 38. 38 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Мисля че, что мы тут все очень хорошо понимаем русский язык, за да сме достатъчно фоби.
  При това аз съм сравнително малък спрямо онези с добрите спомени от кАмунизма. Аз харесвам руснаците и културата им, но не и претенциите им/политиката им. НЕ са ме освободили от НИЩО освен от свободата.

  www.soundcloud.com/x2805
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK