От блоговете: Електронното гласуване не решава нищо и трябва да се въведе незабавно

Снимката се разпространява под лиценза <a href="http://creativecommons.org/about/" target="_blank">Creative Commons.</a>

© star5112

Снимката се разпространява под лиценза Creative Commons.Седмица след като президентът Росен Плевнелиев заяви намерението си да предложи българите с референдум да се произнесат "за" или "против" задължително гласуване, мажоритарните кандидати и електронния вот, "Дневник" продължава да публикува мнения по темата. Днес ви предлагаме текст от блога на програмиста Боян Юруков. 


През 2009-а по вече несъществуващата Re:TV изказах мнение, че не му е времето да въвеждаме гласуване през интернет. Тогава доразвих тезата си в тази статия, под която се получи доста широка дискусия за и против.


Пет години по-късно българският нет не е същия. Броят българи в мрежата, използването на електронни услуги, интернет банкиране и прочие са все още под средното за Европа, но се увеличиха значително. Определено смятам, че електронното гласуване е възможно и нужно на този етап. Добър пример за подобен успешен проект е преброяването през интернет преди 3 години. Разбира се, техническите аспекти и доверието в самата система все още стоят на дневен ред и могат да се решат единствено с прозрачна процедура при избор на доставчик и надежден одитор. Не това в въпросът обаче.
Доста се изговори в последните дни как с електронното гласуване ще се увеличи купуването на гласове, изборните измами или директно ще бъде подменен вота. Последното е теоретично възможно и при нормалното гласуване и единствено общественият надзор е гаранция това да не стане.


Въпросът с контролирания вот и купуването на гласове е малко по-сложен. Електронното гласуване наистина може да ги улесни, но ако говорим честно, надали ще има някакво увеличение. Причината е, че който е могъл да си продаде гласа до сега, го е направил. По същата логика трябва да забраним интернет, защото някой е измамен по мейла. Ако разчитаме на стереотипите, тези, които биха гласували online, надали биха си продали гласа. Подобни притеснения имаше и когато въведоха електронната регистрация за изборите в чужбина. Предполагаше се, че в Турция заявленията ще скочат в пъти. Промяна обаче нямаше – там подадоха същата бройка с ръчно попълнени писма, докато навсякъде другаде масово използваха електронния формуляр. Това е доста показателен пример и очаквам същото да се случи с online вота.


Истината е, че с промяна на технологията на гласуване не може да се решат проблемите на изборната система. Те се дължат не толкова на дупки в нормативната уредба, колкото на особености на политическата и социалната ни среда. Това, което електронното гласуване може да направи обаче, е да обезцени тези гласове. Голямото обещание е увеличаване на активността. Определени партии се притесняват, че то ще е само сред младите, но преброяването показа сериозно online участие сред хората между 40 и 50. Българите в чужбина също ще могат да гласуват много повече или поне онези, които се връщат по-често в България и ще си вземат кодовете (*). При над 1.2 милиона зад граница с 10% активност до сега, ще е интересно до колко може помогне дистанционното гласуване.


Ако опитът ни учи на нещо, то това е че единственият ефект на изборите online може да бъде увеличената активност и обезценяване на измамите. Колко силен ще е този ефект е сложно да се каже. Навярно това е и причината да има такава съпротива от страна на старата гвардия в политиката.


Напълно подкрепям тази точка от предложението на президента. Мажоритарният вот е сложен въпрос и тема на друг разговор. Въпросът за задължителното гласуване възприемам като просто притурка, която да бъде отхвърлена, затваряйки веднъж завинаги темата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (229)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Е няма ли някой да излезе и да обясни как ще се гарантира тайната на вота при електронното гласуване?

 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Весело

  [quote#1:"Гражданин"]Е няма ли някой да излезе и да обясни как ще се гарантира тайната на вота при електронното гласуване?[/quote] По същия начин, по който се гарантира тайната на секса в семейството - затваряш вратата на хола или спалнята, докато гласуваш.

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на kimik
  kimik
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#1] от "Гражданин":

  Мда, трудно ще е да си приберат парите платените и неграмотните дето решават сега кой да е на власт.
  Но иначе са против това да се правели референдуми, щото не можело необразовани хора да решават важни въпроси...

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#1] от "Гражданин":

  Има премного начини!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#2] от "dogwoman":въпросът е дали си гласувал в правилната урна

  за чиста и свята република-но не с този народ
 6. 6 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 837 Неутрално

  А кой ще гарантира, че системата ще издържи на кибератака по време на избори от страна на ЦРУ, Китай, Индия, Русия или Анонимните? Сигурно знаете, че да се прихване съобщение и да се промени по средата на пътя не е много трудно.

 7. 7 Профил на Георги Симеонов
  Георги Симеонов
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Определено съм за електронното гласуване, но не бива да се пренебрегват рисковете, които то носи. Да, истина е, че и до сега, който е искал да продаде гласа си е намерил начин да го стори. Но въвеждането на електронното гласуване може да улесни купувачите на гласове, както и контролирания със сила вот. Ще им предостави възможност за стриктен контрол. На практика те могат да гласуват лично от името на хората, които контролират. Например собственик на предприятие може да принуди всичките си служители да си закупят електронен подпис (44 лв. смарт-карта и подпис), след което да ги принуди да извършат самото гласуване пред него или да събере всички подписи и лично той да гласува с тях. Риска изобщо не е за пренебрегване. Може да им струва повече, но им дава и повече контрол върху гласуването.

 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#5] от "скруч": Тук навлизаме в правото на неприкосновеност на личния живот... също гарантиран от Конституцията

  Доброто е заразно
 9. 9 Профил на strongest
  strongest
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Истината е, че с промяна на технологията на гласуване не може да се решат проблемите на изборната система. - И аз мисля, че това не решава проблема!

 10. 10 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 572 Неутрално

  На мен пък хич не ми дреме за тайната на вота. Аз съм съгласен да гласувам и явно.

 11. 11 Профил на strongest
  strongest
  Рейтинг: 367 Неутрално

  А и електронното гласуване крие рискове от хакване!

 12. 12 Профил на omgguesswhat
  omgguesswhat
  Рейтинг: 367 Весело

  Много е прав авторът, че "единственият ефект на изборите online може да бъде увеличената активност и обезценяване на измамите."

  Активността ще се увеличи значително не толкова за сметка на задграничните българи, колкото от 2-та милиона мъртви души. Идея си нема бай Боян колко хора ще гласуват от отвъдното.

  Това ще доведе наистина до обезценяване на измамите и поради огромното предлагане, цените ще паднат драстично.

 13. 13 Профил на strongest
  strongest
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#1:"Гражданин"]Е няма ли някой да излезе и да обясни как ще се гарантира тайната на вота при електронното гласуване?[/quote]По ИП-то могат да определят винаги кой за кого е гласувал!

 14. 14 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#6:"Отнесен"] че системата ще издържи на кибератака по време на избори от страна на ЦРУ, Китай, Индия, Русия или Анонимните? [/quote] Или на илюминатите? Според теб как банките са уредили този въпрос, както и сайтовете за онлайн разплащане? Там е много по-интересно и печелившо да пресичаш и променящ, щото ако отклоняваш по 30 стотинки от всяка транзакция, никакви избори не те касаят, нали така? Но не се случва, значи има начин да се измисли.

  Доброто е заразно
 15. 15 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Дайте ми електронно гласуване!

  С един лаптоп и достатъчно кебапчета ще направя евродепутат и Митьо Пищова.

  Къде ви е акъла бе, демократи !?!?!?

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 16. 16 Профил на Георги Симеонов
  Георги Симеонов
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#1] от "Гражданин":

  Има. Веднага обяснявам. Има технологии за шифриране на данните и никой да не може да разбере кой как е гласувал. Има и разработени системи за гласуване, които гарантират тайната на вота, както и възможност за проверка на всеки глас дали е преброен коректно. Гледайте лекцията на Дейвид Бисмарк за TED Talks и ще ви се изясни: http://www.ted.com/talks/david_bismark_e_voting_without_fraud.html

 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  До коментар [#1] от "Гражданин":

  Сега кой гарантира тайната на вота в едно село с 300 глсоподаватели?

 18. 18 Профил на omgguesswhat
  omgguesswhat
  Рейтинг: 367 Весело

  [quote#13:"stronger"]По ИП-то могат да определят винаги кой за кого е гласувал! [/quote]

  Ха-ха-ха-ха!

 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  До коментар [#13] от "stronger":

  Е и? Какво от това? Аз не се страхувам.

 20. 20 Профил на Георги Симеонов
  Георги Симеонов
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#6] от "Отнесен":

  Абсолютна глупост! Много ще се радвам да ми демонстрирате man-in-the-middle атака и да прихванете и промените съобщение в рамките на TLS сесия.

 21. 21 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 762 Неутрално

  [quote#1:"Гражданин"]Е няма ли някой да излезе и да обясни как ще се гарантира тайната на вота при електронното гласуване?[/quote]
  То и на баба ми колкото пъти отседне в пенсионерския клуб да пие по лимонада с торта и задават един и същ въпрос ,който толкова си прилича с този ,който ти задаваш ??Аз пък си задавам следния въпрос:Едни и същи "агитпропчици " ли те облъчват теб и баба ми ,или това ли са последните опорни точки на пресцентъра....????

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 22. 22 Профил на Георги Симеонов
  Георги Симеонов
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#13] от "stronger":

  Това не е вярно. Много зависи от това, как е реализирана системата за гласуване.

 23. 23 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Първо участието в изборите трябва да стане задължително като се въведе категория "участващ в изборите като негласувал". Процента на негласувалите да определя броя на депутатите - 240 минус този процент.
  След това да се гласува кой както иска. Проблем няма да има.

 24. 24 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#11:"stronger"]А и електронното гласуване крие рискове от хакване![/quote]
  А мъкненето на чували с бюлетини с коли хич не крие рискове от хакване. То си е направо наакване.

 25. 25 Профил на 300g
  300g
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Леле, тук специалист до специалиста се наредили ПрИхващат транзакции, манипулират бази с данни, хакват мрежи...
  Пичове, назначени сте! Щом ги можете всички тези неща (че надявам се и още в добавък), я елате пиленца при батко! Ще направиме пачки с вас! Зае@ете изборите, - банките и онлайн хазарта му е майката! Пък после, за по - сигурно, ще фалшифицираме и изборите (нали сме пичове) и ще станем депутати - пожизнено! Нека ни пипне някой тогава

  Големи мислители раждаше навремето селската кръчма. Сега големи мисли ражда интернет.
 26. 26 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  До коментар [#15] от "Dorian Gray":


  [quote#15:"Dorian Gray"]С един лаптоп и достатъчно кебапчета ще направя евродепутат и Митьо Пищова. [/quote]
  Като ти сложат ограничение от един комп да се гласува до два пъти...ще ти трябва доста лаптопи...а когато гласуването е задължително, язък ти за кебапчетата...

 27. 27 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#1:"Гражданин"]Е няма ли някой да излезе и да обясни как ще се гарантира тайната на вота при електронното гласуване?[/quote]

  Автора Ви ,го казва в прав текст - колкото и при досегашното гласуване с бюлетина ,но със значителната разлика ,че и тези които избягаха от комунистите ще могат да гласуват!

 28. 28 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Фактите които водят до нашето национално пропадане кои са:
  1. Образованите ни младежи изучени с оскъдните бюджетни средства заминават и се включват наготово в чужди икономики.
  2. Родната олигархия е безродническа в огромната си част и не желае да открива работни места, тя иска да окраде държавните бюджетни средства.
  3. Политиците ни са в поза партер пред Г-5, г-7, г-20 ЧЕ ДАНО ДА НЕ Е И ПРЕД Г-200.
  4. вЛЕЗЛИ СМЕ В еВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ПРИ ЯВНО НЕРАВНОПРАВНИ УСЛОВИЯ.
  5. Изсичат се горите и се изнасят като суровина а не като добавена стойност.
  6. Продава се земята на неевропейци. Да бяха европейци да е хубаво.
  7. Като преди завладяването ни от турците нашата войска се бие под чуждо знаме. Засега на две места едновременно. Приход от тая работа - НУЛА. рАЗХОД ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ И стотици милиони левове. Крали Марко като видял при битката при Ровине, че е турска марионетка и роб с малката си войска се разплакал като дете и турците го убили да не се мъчи.
  8. Разделили сме се на ужким леви и десни та по-лесно ибрикчиите да ни ...т.

 29. 29 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Няма сериозна фирма, която да си заложи името и да достави такава система, още от сега ви го казвам. Технически може да се реализира, макар да има редица усложнения в които не искам да влизам (например контролиране на резултатите от системата - комисия от 8 души да кажем, всеки има електронен ключ за достъп до данните, но могат само едновременно да го правят и т.н.).

  Но политически и комерсиално е неизгодно за фирмата, която осигурява системата за гласуване - който загуби, а това са почти 50% от избирателите ще обвини фирмата-преброител и с това имиджа й ще се накърни, КАКЪВТО И ДА Е ИЗХОДА от изборите. По подобен начин стои въпроса с референдумите.

  Друго е по-разумно, контролно преброяване на гласоподавателите в секциите - знаеш, че 3012 човека са гласували, правиш-струваш, сумата от всички гласове в тази секция трябва да са толкова, иначе някой е излъгал. Това вече се предлага на пазара.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 30. 30 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#7] от "Георги Симеонов":
  Четейки твоите "за" и "против" електронното гласуване се замислям дали страхът от купуване на гласове не се е превърнало в ПАРАНОЯ у българския "гласопускател" и всички българи ли са ИЗВРАТЕНЯЦИ ???

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 31. 31 Профил на 300g
  300g
  Рейтинг: 534 Неутрално

  [quote#23:"yavooor"]Първо участието в изборите трябва да стане задължително като се въведе категория "участващ в изборите като негласувал". Процента на негласувалите да определя броя на депутатите - 240 минус този процент.
  След това да се гласува кой както иска. Проблем няма да има.[/quote]

  Интересно предложение... Заслужава внимание, още повече, че отговаря на въпроса на Лютви Местан какво да прави човек който не харесва нито една от представените политически сили и въпреки това е задължен да гласува.
  Май одобрявам, на пръв поглед!

  Големи мислители раждаше навремето селската кръчма. Сега големи мисли ражда интернет.
 32. 32 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#8] от "dogwoman":шегувам се -разбира се.ние понякога и с този избор грешим.

  за чиста и свята република-но не с този народ
 33. 33 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Вие си бърборете, ама вижте и какво ви се готви, по Медиапул:
  "От ДПС неофициално настояват процедурата в НС да се забави, за да може да се пропуснат сроковете, записани в закона. "По този начин няма да позволим в европейската кампания да се води друг дебат, освен европейски, а после нека направим референдум – няма да е толкова скъпо, ако са отделно“, обясниха народни представители.
  Проверка на Mediapool показва, че социалистите също са склонни на такова "отигарване на ситуацията“. "Така хем няма да дадем възможност на Борисов да обикаля и да събира подписи, хем ще редактираме въпросите, хем няма да задушим евроизборите в обяснения за машинно и задължително гласуване“, твърдят от БСП."

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 34. 34 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#16:"Георги Симеонов"]Има. Веднага обяснявам. Има технологии за шифриране на данните и никой да не може да разбере кой как е гласувал.[/quote]

  Технологии има много, но бизнес все още - не. И надали ще има. Това са политически проблеми стари като света, няма да се решат от новите технологии, защото опират до нравите на хората.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 35. 35 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Кой има в момента полза от лансираните предложения за референдум?
  Задължителното гласуване ще закара до урните безотговорните гласоподаватели, разни чалгари и политически лаици. Партиите ще ровят списъците и ще атакуват тия които не са гласували и хайде разширение на контролирания и купен вот. Понеже до урните ще отидат предимно политически овце, то те ще гласуват предимно за ГЕРБ за радост на прецедента и за БСП за тъга на същия. Друга партия глас едва ли ще види.

  Мажоритарността ще радва ГЕРБ и БСП и никой друг. Пак за радост и тъга на прецедента.

  Електронното гласуване, ама да били гласували в чужбина. Не е ли време който е в чужбина въобще да не гласува, защото ми писна турци и други изселили се без връзка с родината да ни определят кой да ни управлява. Иначе електронното гласуване ще е още една предпоставка за манипулации и контролиран вот.

  Е ИМА ЛИ НУЖДА ДА СЕ ВЪВЕЖДАТ У НАС ПРАВИЛА КОИТО СА ВЪВЕДЕНИ В ПЕТ СТРАНИ ПО СВЕТА.

  На следващите избори герб ще кяри на на по-следващите като с мажоритарното след неизбижния провал какво ще прави с 5 депутата при няколко процента разлика с БСП?

 36. 36 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#1] от "Гражданин":

  По същият начин по който използваш дебитни карти и електронно банкиране. Наистина ли хората са глупави или са спрели да мислят с главите си за да задават такива въпроси. Много искам да видя орда римляни как гласуват електронно и как всичките имат електронен подпис. Управляващата крадлива коалиция най се страхува от 2 млн. души живеещи в чужбина.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 37. 37 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  До коментар [#24] от "choss":

  В София на кметските избори се влачеха чували назад-напред.Чудно ми е какво самочуствие има фъндъка?

 38. 38 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#6] от "Отнесен":

  За пореден път се убеждавам че, коментарите ти напълно отговорят на ника ти.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 39. 39 Профил на k73
  k73
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Електронното гласуване ще вдигне имиджа на България,че сме го закъсали нещо.За достоверност може да се повтори гласуването след няколко дена със сменен код. Не вярвам някой да не спази процедурата ,като имам в предвид ,че всички сме лъгани което много ни дразни.

 40. 40 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#4] от "lz2":

  Посочи поне един, който може да се приложи на практика.

 41. 41 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ако четете новините ще видите че бизнесмен с краден електронен подпис си загуби фирма с активи около 40 милиона...
  Виждайки какъв е ламтежа за власт на олигархията или на двете или там колкото са олигархии съм убеден че не може да се рискува с електронно гласуване.
  Ордата римляни ще си гласува с бюлетини че иначе резултата на герба много ще падне. Кметове им обясняват че ще им спрат програмата и така нататък.

 42. 42 Профил на kimik
  kimik
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#37] от "hodounski":

  Има и според мен заслужено. А недоволни винаги има..

 43. 43 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 837 Неутрално

  [quote#20:"Георги Симеонов"]Абсолютна глупост! Много ще се радвам да ми демонстрирате man-in-the-middle атака и да прихванете и промените съобщение в рамките на TLS сесия.[/quote]
  http://crypto.stanford.edu/ssl-mitm/

  Това става ли?

 44. 44 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 837 Неутрално

  [quote#14:"dogwoman"]Според теб как банките са уредили този въпрос, както и сайтовете за онлайн разплащане? Там е много по-интересно и печелившо да пресичаш и променящ, щото ако отклоняваш по 30 стотинки от всяка транзакция, никакви избори не те касаят, нали така[/quote]
  При банките е сигурно, защото имат специално назначени хора, които да се занимават със SSL сертификатите, както и с други криптографски софтуери. Но при изборите, никой избирател няма да се занимава с тези неща. Сега схвана ли разликата?

 45. 45 Профил на 300g
  300g
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Обръщам се към колегите (хората от IT сектора). Колеги, стига сме мълчали! Тиражират се всемъзможни простотии, то не бе манипулиране на вота, подмяна на пакети, контрол по IP и какво ли още не! А ние си мълчим и се подсмихваме иронично от олимпийската висота на своите познания...
  Да, много хора не разбират от тези неща, склонни са да очакват навсякъде капани, да вярват на Мая Манолова и приятели. Но нима не сме ние и други като нас - може би не професионално занимаващи се с това, но все пак, чели по въпроса, тези които можем да попречим на тази огромна манипулация и масова дезинформация, целяща да внуши, че електронното гласуване е невъзможно, пробиваемо, манипулируемо и в услуга на някого?! Да застанем зад мненията си с авторитетите си - кой какво е правил, на колко и кои места се прилага то, какво може, какво е учил, завършил и къде е Майчето в този аспект като IT специалист?!
  И така ли ще се усмихваме, когато отново ни гласуват "по стария начин" ромските тумби и активното пенсионерство?!
  Май се оказва вярна поговорката, че "докато мъдрите се намъдруват, лудите ще се налудуват" и отново ще осъмнем "непредставени", с "подменен вот" и т. н.
  Събудете се, колеги!

  Големи мислители раждаше навремето селската кръчма. Сега големи мисли ражда интернет.
 46. 46 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Тайната на вота при електронното гласуване се постига много лесно чисто технологично. По-горе стана дума за шифрирането. Има различни методики, но най-често всеки глас е съпътстван от с електронен подпис, с който хем да може да се гарантира истинност, хем да не може да се разкодира и определи от кой е даден.

  Относно мъртвите души - те са отбелязани в ГРАО, но не и в изборните списъци. Това беше проблемът до сега. При издаване на въпросните кодове, ГРАО ще проверява дали дадения човек е жив. Това решава проблема.

  Относно подмяната на вота - има достатъчно възможности за одит на системата и контрол от страна на граждански организации. Модерните системи за интернет гласуване не позволяват подмяна на броят гласове. Възможността за хакване винаги съществува при всяка система, но това може само да провали вота - не да го подмени. В същото време тази възможност не се различава от тази за подмяна на обикновените избори.

  Най-големият проблем на електронното гласуване си остава доверието. Технологично и процедурно нещата са изчистени. Проблемът е, че мнозинството от хората (включително очевидно повечето коментиращи тук) не разбира технологията на криптиране и отчитане на гласовете. Интересното в случая е, че повечето не разбират и как реално се броят гласовете на нормалните избори, но някак идеята за физически бюлетини буди доверие. Там, където по света са отменили електронното гласуване, не е било заради проблеми със системата, а заради насадена паника у хората и последвалата липса на доверие.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 47. 47 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2796 Весело

  До коментар [#42] от "kimik":
  Това е типичн пример за сламен човек.По-типичен от Орешарски.

 48. 48 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#43:"Отнесен"]Това става ли? [/quote]

  Не. Както си пише по долу на страницата:

  Note that unless the proxy's certificate is imported into your browser CA certificate store, you will see warnings about untrusted server certificates.

 49. 49 Профил на oiq44350516
  oiq44350516
  Рейтинг: 8 Неутрално

  няма оправдание за липсата на електронно гласуване. Преди 3 години се броихме електронно. Какъв е проблема да се ползва опита на статистиката? То си е на половина свършена работа.

 50. 50 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Ако кажем, че 250 000 гласуват "купено" за да им се издадат на всички електронни подписи и то от най-евтините(36 лв) това прави 9 000 000 лв. Освен това за да се направи вота трябват и компютри и хора които да ги поддържат и прочие "технически" разходи. Всичко това не включва парите, които трябва да се дадат на този дето ще гласува под команда. С други думи - сумата за купуване на гласове ще се покачи минимум двойно!Това никоя партия няма да даде тия пари!
  Отделно, партиите дето купуват най-много гласове, са в момента на власт. Ако им е угодно електронното купуване, досега Мая Манолова да го беше приела 2 пъти. Обаче те не само не го приемат ми се дърпат като ученички само като чуят за това т.е. правете си изводите сами!

  Отделно "подкупния" електорат и подкупващите са технически прости хора т.е. те няма да се оправят, ще гласуват грешно и тн и тн.

  И накрая - естонския опит. Техния конституционен съд е казал, че могат да те купят електронно точно толкова, колкото могат да те купят и аналогово.

 51. 51 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 837 Неутрално

  [quote#45:"300g"]Обръщам се към колегите (хората от IT сектора). Колеги, стига сме мълчали! Тиражират се всемъзможни простотии, то не бе манипулиране на вота, подмяна на пакети, контрол по IP и какво ли още не! А ние си мълчим и се подсмихваме иронично от олимпийската висота на своите познания... [/quote]
  Аз като ИТ човек ти гарантирам, че на този етап електронното гласуване е гарантирано несигурно и напълно уязвимо от намесата на външни сили. В това число включвам не само нарушаването на тайната на вота, но и подмяна на гласа "по пътя" докато съобщението пътува от гласоподавателя към сървъра, който приема гласовете. Възможност да се предотврати това има, но за целта е нужно гласоподавателя да има значителни познания и лично да се занимава с криптографски програми и сигурен транспорт на електронни сертификати, които би трябвало да бъдат създени специално за целта.

 52. 52 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 932 Неутрално

  [quote#1:"Гражданин"]Е няма ли някой да излезе и да обясни как ще се гарантира тайната на вота при електронното гласуване? [/quote]
  Няма, бате, ти си решаваш. Тресе те параноя - гласуваш както до сега, не те тресе - гласуваш електронно.

 53. 53 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 837 Неутрално

  [quote#48:"Калник"]Не. Както си пише по долу на страницата:

  Note that unless the proxy's certificate is imported into your browser CA certificate store, you will see warnings about untrusted server certificates.[/quote]
  Да, и тъй като не виждам никакъв шанс милиони гласоподаватели лично да се занимават първо с добиване на сигурни сертификати (не знам как ще се сдобият с тях по мрежата без да бъдат прихванати и компроментирани) и после с "импортване в браузъра", значи работата не е на таман.

 54. 54 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#51] от "Отнесен":
  Значи не си много кадърен IT щом "гарантираш" такива неща. Подмяната на вота не се различава по нищо като вероятност от тази при реална урна и изборна комисия. При електронното гласуване дори е по-лесно да се проследят измамите. Ако бутнеш страничка на писана от теб за 2-3 часа по обществена поръчка за "едни пари тука" със сигурност няма да работи. Но тук не говорим за това, а за използване на сертифицирани системи от компании разработващи специално за електронното гласуване. Винаги се прави одит от независима компания и се налага граждански контрол точно, за да се избегнат манипулациите.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 55. 55 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  И спрете да говорите за сертификати. Никой не казал, че с електронен подпис ще се гласува. Идеята е да се предоставят три кода, с които да може да се гласува на специална страница. Три са, за да може да се промени гласа в рамките на периода на гласуване. Това цели избягване на грешки и промяна на гласуването при външен натиск.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 56. 56 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  [quote#7:"Георги Симеонов"]Но въвеждането на електронното гласуване може да улесни купувачите на гласове, както и контролирания със сила вот. [/quote]Точно обратното - ако се приложи естонския модел. Там електронно може да се гласува многокрано в рамките на определен период (мисля, че беше 2 седмици) и електронния подпис е интегриран с личната карта Т.е. за да се гарантира, че контролираният вот ще отиде за правилната партия контролиращият трябва напрактика да конфискува личните карти още преди периода и да ги държи за поне 2 седмици. Първо така се създават продължителни улики (какво става ако за тези 2 седмици личните карти се открият у него?), второ дава сравнително дълъг период в който някой да се оплаче или да поиска невалидност на личната си карта. С други думи, контролираният вот ще е по-рисков и по-трудно осъществим.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 57. 57 Профил на Георги Симеонов
  Георги Симеонов
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#43] от "Отнесен":

  Не става! Предлагам да не коментираш неща, от които не разбираш. Това, което си пратил е прокси, което аз, като администратор мога да конфигурирам да използвам, ако ми е необходимо. Но ти, като "хакер" не можеш да го използваш, за да подслушваш комуникацията между клиент и сървър, която аз съм конфигурирал. Може евентуално да следиш криптираните данни, но не можеш да ги декриптираш и прочетеш в plain text.

 58. 58 Профил на Любомир Сирков
  Любомир Сирков
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Една от основните разлики между сегашното (хартиеното) и всяко възможно бъдещо електронно гласуване е, че при първото злоупотреби се правят по-трудно (и се разкриват по-лесно) - докато при второто злоупотреби се правят по-лесно (и в по-голям мащаб) - и се разкриват много, много по-трудно (и разкриването в никакъв случай не е по възможностите на обикновен човек).
  Авторът (Боян Юруков), поне на теория, би трябвало да разбира това. Нали и той сам пише : "единствено общественият надзор е гаранция това [злоупотребите, измамите, купуването] да не стане."
  Там е работата, че единствено хартиеното гласуване, колкото и да изглежда "остаряло", дава реални възможности за истински "обществен надзор" - и то такъв, който се извършва лично, пряко, със собствените очи, от всеки отделен гражданин, който може да участва в изборния процес: и в качеството си на гласоподавател, но и в качеството си на наблюдател или застъпник. Никакви "технически" решения, колкото и да са съвременни и "усъвършенствани", никаква "прозрачна процедура за избор на доставчик" и никакъв "надежден одитор" не могат да се доближат до това пряко наблюдение от страна на гражданите върху всички етапи и процедури от изборния ден, което е възможно сега, при хартиеното гласуване в настоящия му вид.

 59. 59 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  [quote#33:"Иван55"]Проверка на Mediapool показва, че социалистите също са склонни на такова "отигарване на ситуацията“. "Така хем няма да дадем възможност на Борисов да обикаля и да събира подписи, хем ще редактираме въпросите, хем няма да задушим евроизборите в обяснения за машинно и задължително гласуване“, твърдят от БСП."[/quote]Много показателно е, че точно пчртиите, които разчитат на купен и контролиран вот са против интернет гласуването. Събирането на подписи трябва да започне веднага.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 60. 60 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  [quote#15:"Dorian Gray"]С един лаптоп и достатъчно кебапчета ще направя евродепутат и Митьо Пищова. [/quote]
  с достатъчно кебапчета може да направиш депутат произволно избран идиот и без електронно гласуване. Всъщност много идиоти вече са депутати.

 61. 61 Профил на Георги Симеонов
  Георги Симеонов
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#56] от "Николай Николов":

  Аз къде точно твърдя, че е невъзможно да се предпазим от този риск? Единственото, което казвам е, че този риск е напълно реален и трябва да се вземе предвид при проектирането и изпълнението на системата.

 62. 62 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  До коментар [#1] от "Гражданин":
  "Е няма ли някой да излезе и да обясни как ще се гарантира тайната на вота при електронното гласуване?"

  1. Има натрупан огромен опит в интернет банкиране. Няма изтичане на пароли, номера на сметки, дори да скриеш парите си в банка е по-сигурно от това да ги заровиш.
  2. Една централизирана система за гласуване подлежи на одит - т.е. екип от експерти застъпници на всички партии може непрекъснато да контролира софтуера.
  3. Една централизирана система създава база от данни и след това могат да се правят анализи в тези данни. Например ако 100 човека са гласували от един адрес и за една партия, системата веднага ще извади такава справка и ще предизвика разследване.
  Моето заключение е, че интернет гласуването е смърт за купувачите на гласове.

  подпис
 63. 63 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  [quote#61:"Георги Симеонов"]Аз къде точно твърдя, че е невъзможно да се предпазим от този риск? Единственото, което казвам е, че този риск е напълно реален и трябва да се вземе предвид при проектирането и изпълнението на системата.[/quote]
  Ами трябва по-ясно да го кажете. Защото иначе постингът Ви ми заприлича на FUD кампания. От следващите Ви постинги разбрах, че първото ми впечатление е погрешно.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 64. 64 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Сещам се за следните плюсове и минуси:

  + Ще могат повече хора да гласуват (не съм много сигурен обаче в това твърдение. На мен хартиеното гласуване ми отнема 30 минути, Интернет ще ми отнеме не по-малко, защото трябва да поискам някакъв код, да го получа, да разуча някакъв интерфейс, който ще го ползвам веднъж на две години и т.н.)
  + Българските граждани в чужбина ще могат да гласуват по-лесно. (И тук не ми се вярва да се постигне голяма масовост, защото процедурата включва предварително заявяване и получаване на код на адрес в България и т.н., а тези българи, които мислят за България и живеят в чужбина не са чак толкова много)

  Други плюсове сещате ли се? Почвам с минусите:

  - Кой, кога и за колко пари ще направи системата? Ще има тръжна процедура, ще има победители и обжалващи. Всичко ще е за моя и на другите български данъкоплатци сметка.

  - технологията не може да гарантира 100% сигурност. Защитниците на интернет гласуването казват "Вижте банкирането, как може то да е сигурно, а гласуването да не е.". В Интернет банкиранията са инвестирани огромни суми и въпреки това, ежеседмично медиите съобщават, че данните на еди-си колко хиляди/милиони картодържатели са откраднати. Там защитата е на физическото ниво, когато крадците се опитат да теглят парите. На мен от банката ми, рано сутринта преди две седмици ми се обадиха, че с моята кредитна карта някой се е опитал да залага в Интернет казино. Блокираха картата, още не съм си получил новата. Как може да ми твърдите, че всичко било много сигурно. Протоколите за предаване на данни са ОК, обаче има още една камара простотии, които правят Интернет не-достатъчно сигурна среда.

  - анонимност и купен вот. В централните паркове на големите български градове по време на избори се върти търговия с гласове. Проблемът за търговците е, че не могат да са сигурни, дали купените гласове отиват за тях. Затова измислят "индиански нишки", заснемане на бюлетините и какво ли още не. С Интернет гласуването ще им се улесни работата. Ще се улесни и контрола на зависимите хора, за кого са гласували: Главата на семейството ще контролира членовете, някой-друг работодател - служителите си и т.н.

  - Най-лошото от всичко обаче е друго - с дебата за Интернет гласуването, се отклонява вниманието от най-важния въпрос - за кого да гласуваме.

  Дали плюсовете или минусите са повече, преценете сами, а може и да ме допълните, ако съм пропуснал нещо.

 65. 65 Профил на 300g
  300g
  Рейтинг: 534 Неутрално

  [quote#51:"Отнесен"]Аз като ИТ човек ти гарантирам, че на този етап електронното гласуване е гарантирано несигурно и напълно уязвимо от намесата на външни сили. В това число включвам не само нарушаването на тайната на вота, но и подмяна на гласа "по пътя" докато съобщението пътува от гласоподавателя към сървъра, който приема гласовете. Възможност да се предотврати това има, но за целта е нужно гласоподавателя да има значителни познания и лично да се занимава с криптографски програми и сигурен транспорт на електронни сертификати, които би трябвало да бъдат създени специално за целта.[/quote]

  Ти, като човек от ИТ сектора, навярно знаеш една наша ИТ приказка "Всичко може, не всеки го може".
  Да не сравняваме ябълки с круши. Демек, отработените начини за манипулация на гласоподаването (купените и феодалните гласове), манипулацията с преброяването и отчитането на гласовете и другите тарикатщини, които може да спретне всяка добре обучена лелка от село в избирателната комисия, с високотехнологични, скъпи и рискови , приложими само в определена среда начини да се манипулира, елиминира или контролира ЧАСТ от дистанционния вот. ЧАСТ,, защото сега никой не обяснява, че електронното гласуване е възможност а не задължение! Който иска, да си отиде до урната и да си гласува по старо му! А и дистанционния вот, когато е контролиран и насилствен, е много по - лесно установим и доказуем факт (то в нашия съд, какви ли доказателства минават, ама нейсе!)

  Хайде да не си мерим професионализма. Всеки от нас знае, че уменията струват скъпо и се продават само един път. Защото купувача купува както правото и възможността да ги ползва, така и гаранцията, че никой друг няма да може да ги ползва паралелно с него. Ако си работил за чужди фирми - би трябвало да го знаеш.
  Да не говорим, че преднамерено оставени "задни вратички" в програмите или пък "пробиви в системата за сигурност" остават и са констатируеми. Знаеш и какви са заплащанията в бранша (ако работиш добре и за сериозни фирми) и, че рядко някой би заменил възможността до пенсия да работи срещу добро заплащане и допълнителни бонуси срещу рискова, доказуема манипулация, независимо на каква цена.
  Ако има такъв, той няма да е от "най - можещите" и практиката му ще е елементарна и преодоляема.

  Големи мислители раждаше навремето селската кръчма. Сега големи мисли ражда интернет.
 66. 66 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  До коментар [#55] от "Боян Юруков":
  "И спрете да говорите за сертификати. Никой не казал, че с електронен подпис ще се гласува. "

  В България не може без сертификат. Тук е натрупано много недоверие и без сертификат ще започнат търговия с кодове.

  подпис
 67. 67 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  До коментар [#1] от "Гражданин":

  Мислиш ли, че имаш достатъчно познания по криптиране, за да ти обясни някой как? В Америка как се гарантира?

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 68. 68 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Между другото, проблемите с тайната на вота при електронно гласуване са проблем само на гласуващите електронно. Който не желае електронно, да си отиде до урната.

  Но не приемам да ми казва "Ти няма да гласуваш електронно, защото тайната на вота не ти е защитена..."

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 69. 69 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 979 Неутрално

  [quote#15:"Dorian Gray"]Къде ви е акъла бе, демократи !?[/quote]
  [quote#9:"stronger"]Истината е, че с промяна на технологията на гласуване не може да се решат проблемите на изборната система. - И аз мисля, че това не решава проблема![/quote]
  [quote#11:"stronger"]А и електронното гласуване крие рискове от хакване![/quote]
  [quote#42:"kimik"]А недоволни винаги има..[/quote]
  Използвах цитатите. Съгласен. Това са само част от възраженията и/или проблемите. Има разбира се ентусиасти, които искат моментално, на часа въвеждане на средството "електронно гласуване". Нищо добро не се реализира само с ентусиазъм. Защо ли ми се струва, че трябва първо да се мисли.

  Електронно гласуване?
  Световния опит и родната ни политическа реалност.
  В родната политическа среда касирането на избори при използване на електронно гласуване ще е първият резултат от вота. Не си ли познаваме полит-мръсниците и готовността на групите по IP мероприятията да ги обслужват? Явно не сме наясно с мащабите на проблема. Така се случва, когато пръднеш без подготовка откъм "Дондуков". За едната пръдня!

 70. 70 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  [quote#64:"Технолог"]С Интернет гласуването ще им се улесни работата.[/quote]Не и ако се следва естонския модел - както писах в #56.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 71. 71 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 514 Неутрално


  ЗАДАЧА ЕДИНСТВЕНА НА СЪБРАНИЕТО .

  ЗАКОН ЗА ЧЕСТНИ ИЗБОРИ ( НЕВЪЗМОЖНА НИКАКВА ФАЛШИФИКАЦИЯ) . КОНТРОЛ НАД ВСЕКИ ПРОТОКОЛ И БЮЛЕТИНА ,КАТО ДИАМАНТИ .

  ПРЕМАХВАНЕ НА МОДИФИЦИРАНИЯТ ЧЛЕН ПЪРВИ :
  "ПАРЛАМЕНТАРНО ПРЕДСТАВЕНИ"
  "ОСНОВНИ" И Т. Н.
  ТОВА ДЕЛЕНИЕ ПРИ ИЗБОРИ Е НЕЗАКОННО.!!!!!!!
  ВСИЧКИ ТРЪГВАТ ОТ ЕДИН СТАРТ И ЕДНА ПИСТА.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ЗАКОН ЗА НЕВЪЗМОЖНА ПОДМЯНАТА НА РЕЗУЛТАТА В КОМИСИИТЕ.,ТОВА МОЖЕ ДА СТАНЕ КАТО :
  БЮЛЕТИНИТЕ СА С НОМЕРА ВПИСАНИ В ПРОТОКОЛА , КОЙТО СЪЩО Е С НОМЕР , ВПИСАН В ОБЩ. ПРОТОКОЛ , А НЕГОВИЯТ ВПИСАН В ЦЕНТРАЛНИЯТ И 100%-на ОТЧЕТНОСТ. САМОВПИСВАНЕ НА ДАННИТЕ СИ В ПАРАЛЕЛЕН СПИСЪК НА ГЛАСУВАЛИТЕ....БЮЛЕТИНА КАТО ТОТО ФИШ . СЕКТОР 1. ИЗБИРАШ ПАРТИЯ , СЕК. 2, ЛИЧНОСТ БЕЗ % . СЕК . 3 . НЕЗАВИСИМИ - ГРАЖДАНСКА ЛИСТА - НАЦИОНАЛНА . КОМИСИЯТА ВПИСВА САМО НЕИЗПОЛЗВАНИТЕ БЮЛЕТИНИ ПО НОМЕРА . ИСТИНСКОТО БРОЕНЕ , ЕЛЕКТРОННО , СТАВА КАКТО В ТОТОТО ЦЕНТРОЛНО . ВЛИЗАТ САМО ИЗБРАНИТЕ , БЕЗ РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА НЕГЛАСУВАЛИТЕ. Т. Е. 50 % , 120 ДЕПУТАТИ. ТОВА E .!!!!!!!

  А ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ , САМО АКО СЕ ПРЕМАХНЕ СУБСИДИЯТА .

  ГЛАСУВАТ САМО БЪЛГАРИТЕ = БЪЛ. ПОДАНИЦИ = БЪЛ. ГРАЖДАНИ .

  Т. Е. ,С ЕДИНСТВЕНО БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТ .!!!!!!!!!!!!!
  ПО ПОСТОЯНЕН АДРЕС ,БЕЗ ВСЯКАКВИ ДОПИСВАНИЯ И РАЗНИ БЕЛЕЖКИ.!!!!!!!!!!!!

  ТОВА Е ЗАКОНЪТ ЗА ЧЕСТНИ ИЗБОРИ .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 72. 72 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  [quote#68:"cinik"]проблемите с тайната на вота при електронно гласуване са проблем само на гласуващите електронно. Който не желае електронно, да си отиде до урната. Но не приемам да ми казва "Ти няма да гласуваш електронно, защото тайната на вота не ти е защитена..."[/quote]Добре казано. Изведнъж БСП и ДПС се оказаха най-загрижени за тайната на вота.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 73. 73 Профил на Георги Симеонов
  Георги Симеонов
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#58] от "Любомир Сирков":

  Това изобщо не е вярно. Най-лесното "хакване" на тази система става на ниво секционни комисии, където са не много на брой хора, които имат цена. Ако всички те работят заедно, съвсем спокойно могат да заменят част от бюлетините, след което върви да проверяваш ръчно.

  Вече споменах в предишен пост. Има разработена система за гласуване, която може да бъде с хартиени бюлетини, електронна или хибридна. Важното при нея е, че тя гарантира тайната на вота, но в същото време дава възможност на всеки да провери дали неговият глас е отчетен коректно. Също така, идеята е, че всички данни са публични и неправителствени организации могат да ги свалят, анализират и проверят дали изборите са манипулирани. Ето линка към видео с лекция на един от създателите на системата, Дейвид Бисмарк, пред TED Talks: http://www.ted.com/talks/david_bismark_e_voting_without_fraud.html

 74. 74 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  [quote#69:"Мърмор"]Нищо добро не се реализира само с ентусиазъм.[/quote]Така е. Подготовката на електронно гласуване ще отнеме време, но никой не очаква, че евроизборите ще се проведат електронно. Няма как. Въпросът е да започне подготовката за следващите избори.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 75. 75 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 837 Неутрално

  [quote#54:"Боян Юруков"]Значи не си много кадърен IT щом "гарантираш" такива неща.[/quote]
  Ще си мерим "ИТ"-то значи, така ли?

  Главния проблем е, че "електронния глас" от Чикаго до България ще минава през най-различни сървъри и рутери на големи международни корпорации, които не се знае с какви разузнавателни организации си сътрудничат. Напоследък стана напълно ясно, че това се е правило, прави се и ще продължава да се прави. Сигурността на транспорта не е гарантирана. Има сигурни криптографски технологии, но единствения начин да се избегне уязвимостта им е избирателя лично да се ангажира да се занимава с тях.

 76. 76 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  До коментар [#53] от "Отнесен":
  "Да, и тъй като не виждам никакъв шанс милиони гласоподаватели лично да се занимават първо с добиване на сигурни сертификати"

  Не са милиони граждани а само заетите граждани, които си ценят почивния ден. Активните граждани си имат сертификати.

  подпис
 77. 77 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#66] от "Иван К": не си прочел явно статията. Нищо не пречи да има и търговия с електронни подписи по тази логика. Който си е продавал гласа до сега, ще го продава отново независимо дали е с код или ще гласува на деня. Ти не би си го продал само защото ти дават код, нали.

  Дори да има търговия с кодове, ще е много по-лесно да се хващат, защото до сега списък с егн-та не означаваше нищо, но ако имат и секретните кодове си е вече доказателство пред съда. Още повече, че по IP може да ги засичат, че гласуват по 20-50-100 души наведнъж. В това отношение нищо не променя електронното гласуване. Само улеснява работата на останалите милиони хиляди българи в България и чужбина. Най-завишените оценки за контролиран и купен вот посочват цифри в няколко десетки хиляди. С електронното гласуване активността може да скочи с милион, което ще обезсмисли купения вот.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 78. 78 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2144 Весело

  До коментар [#7] от "Георги Симеонов":
  "Например собственик на предприятие може да принуди всичките си служители да си закупят електронен подпис (44 лв. смарт-карта и подпис), след което да ги принуди да извършат самото гласуване пред него"

  Ако направи така в централната база данни ще се регистрират серия от гласове от един адрес в подкрепа на една партия и ... разследването може да започне

  подпис
 79. 79 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  [quote#77:"Боян Юруков"]Дори да има търговия с кодове, ще е много по-лесно да се хващат, защото до сега списък с егн-та не означаваше нищо, но ако имат и секретните кодове си е вече доказателство пред съда. Още повече, че по IP може да ги засичат, че гласуват по 20-50-100 души наведнъж.[/quote]Всъщност, контролирането на вота чрез електронно гласуване ще е по-рисково - независимо дали ще се направи само със секретни кодове или ще се използват и електронни подписи интегрирани с личните карти (както е в Естония).

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 80. 80 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#75:"Отнесен"]Главния проблем е, че "електронния глас" от Чикаго до България ще минава през най-различни сървъри и рутери на големи международни корпорации, които не се знае с какви разузнавателни организации си сътрудничат. [/quote]

  Може би ще е шок за теб, но и сега всички резултати от изборите се предават в ЦИК от областните управи с цифров сертификат. На теория и тези връзки могат да минат през сървъри в щатите, ако някой си играе с DNS routing-а.

  Дори това обаче няма значение, защото връзката е криптирана. Няма дори нужда от сертификат за гласуване - може и с кодове. Страницата като е със ssl, гарантира, че комуникацията от точка до точка не може да се наруши. Трябва или да знаят дупка в SSL, която никой друг по света не знае, или да влязат в компютъра на администрацията, или във всеки компютър на гласуващите. Ако можеха, което и да е от тези неща, могат да подменят вота с или без електронно гласуване като просто сменят резултатите по пътя до ЦИК. Всъщност, ако можеха тези неща, нямаше да се занимават въобще с просто нещо като изборите - могат да източат всички банки на земята. Вземи се малко в ръце.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 81. 81 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  [quote#78:"Иван К"]Ако направи така в централната база данни ще се регистрират серия от гласове от един адрес в подкрепа на една партия и ... разследването може да започне [/quote]Партията няма да се знае, но ако от една подмрежа в кратък интервал гласуват десетки хора това автоматично би могло да изпрати патрулка до въпросното място.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 82. 82 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  [quote#75:"Отнесен"]Главния проблем е, че "електронния глас" от Чикаго до България ще минава през най-различни сървъри и рутери на големи международни корпорации, които не се знае с какви разузнавателни организации си сътрудничат. [/quote]Това, че ЦРУ (теоретично) може да научи за кого съм гласувал ми е последната грижа. Както и на тях.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 83. 83 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1713 Любопитно

  Другари!
  Защо така "ревете" срещу електронното гласуване?
  И защо се правите на такива разбирачи на ИТ и "хакерството".

  "Опорни точки" или липса на интелект?

  А и за референдума. Няма да е лошо да се проведе заедно с изборите за Европейски парламент, нали?
  Или сте против това всеки от нас да си каже мнението по повдигнатите проблеми? Вие и вашите хора в парламента (майчето, сергейчето, местанчето и т.д.) ни мислите за доста глупави, а?

  #Аматьори

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 84. 84 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  Дали ще гласуваш по интернет е личен избор. За някой хора си стига усилието да си закупят сертификат. Активните хора си имат сертификати за ежедневни задачи. Тази нова технология трябва само да помогне на хора, които сега не гласуват поради заетост или отдалеченост.
  Сигурен съм, че точно тази активни хора не им пука дали вотът им е таен. По-точно всякакви плашила за тайната на вота не са насочени към тези хора.

  подпис
 85. 85 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#1] от "Гражданин":

  Така както ти се гарантира тайната при електронно разплащане. Ако някой ти гледа монитора и клавиатурата - тайна няма. Но това не е проблем. След като мога да преведа 1млн. лева електронно, значи съм достатъчно грамотен да си дам и гласа, как ще опазя тайната му е моя грижа и отговорност! Нещо повече, мога да го направя от къщи или даже от тоалетната, ако искам никой да не ме наблюдава.

  Пък и на когото толкова му пука за анонимността на вота, да си гласува в стаичката. На мен не ми дреме за анонимността, аз вота си не крия. Електронното гласуване е опция, не задължение, т.е. ако искам го ползвам.

 86. 86 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Ясно е, че има някакъв калкулиран риск в електронното гласуване що се отнася до тайната на вота и купени гласове. Това, което обяснявам в статията е, че този риск не се различава по нищо от стандартното гласуване с урна и комисия. Единствено улеснява процеса. Да възможно е да улесни и купуването на гласове (ако ония знаят как да използват "кампутар", но улеснява и останалите 99%, много от които иначе не биха гласували. Нещо повече - технологиите позволяват да се засекат по-лесно измамниците.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 87. 87 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  До коментар [#51] от "Отнесен":

  ти сериозно ли? Електронното гласуване е гарантирано несигурно точно колкото електронното банкиране - т.е. в много ниска степен. При всяко положение е по-сигурно от класическото гласуване.
  В грамотно изградена система вероятността от пробиви и измами е нищожна - и то без от крайният потребител да се изискват каквито и да било технически познания.

 88. 88 Профил на Любомир Сирков
  Любомир Сирков
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#73] от "Георги Симеонов":
  Георги, това, което си дал като линк, е към презентация на David Bismark. Там той говори, че на всяка бюлетина щяло да има сложен някакъв бар-код. Само това да беше, пак е предостатъчно: гражданинът няма как да бъде сигурен какво точно се съдържа като информация в този бар-код. От там нататък цялата система отива "на кино", от гледна точка на изискванията за прозрачност и граждански контрол.
  Разберете, че големият и на практика НЕрешим проблем с електронното гласуване е именно този: то не дава на гражданина същите възможности за лично наблюдение и контрол, каквито гражданинът има в момента с хартиеното гласуване. (Отделен въпрос е доколко гражданинът в момента пълноценно оползотворява тези дадени му възможности - но самите възможности все пак са налице - всеки, който пожелае, може да намери начин да се регистрира като наблюдател или застъпник и лично да наблюдава и пускането на гласовете, и отварянето на урната, и преброяването на гласовете).
  Това, което много се говори тук какво се случвало в някои секционни комисии - ами именно това потвърждава това, което и писах по-горе: че хартиеното гласуване, доколкото допуска злоупотреби, това са злоупотреби в малък мащаб (отделна секционна комисия) - докато при всеки вид електронно гласуване са възможни злоупотреби в много по-голям мащаб.

 89. 89 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2144 Весело

  До коментар [#83] от "Чарли":
  "Вие и вашите хора в парламента (майчето, сергейчето, местанчето и т.д.) ни мислите за доста глупави, а? "

  Майчето не е за подценяване. Тя нали изобрети мая-машина за машинно гласуване. В една дискусия някакъв червен обясняваше, че мая-машината било електронно гласуване и нямало нужда да се пита на референдум.

  подпис
 90. 90 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 837 Неутрално

  [quote#80:"Боян Юруков"]Може би ще е шок за теб, но и сега всички резултати от изборите се предават в ЦИК от областните управи с цифров сертификат. На теория и тези връзки могат да минат през сървъри в щатите, ако някой си играе с DNS routing-а. [/quote]
  Не, не е шок за мен. Ако са си свършили добре работата и сертификатите са транспортирани по сигурен начин (например на оптичен носител) и са си поиграли за всяка отделна машина да има различен сертификат, значи няма проблеми. Но гласоподавателите няма да се занимават с това, както знаеш.

 91. 91 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Хе хеее. Какво голямо правене на ощипани пада.
  (1) Задължително гласуване - жива комундерщина от времената, в които кварталните ОФ-деятели са ходели по адреси - да "подсещат" някой успал се до късно в почивния ден трудящ се гражданин или да издирят некой "несъзнателен елемент", хулиган или долен вредител, който да им развали 99-те процента гласували, обещани пред партията с голямото "п".
  (2) Дистанционно гласуване по интернет или с писмо - тотална глупундерщина. Отсъства гаранция за тайната на вота. И то не заради фантасмагоричните варианти за засичане и разбиване на трафика, а по очеизбождащата причина - гласуването не е в "тъмна стаичка и еднократно, пред комисия, гарантираща тайната на вота", т.е. може да се извърши пред свидетел(и) или пред лице, оказващо натиск върху избирателя ... и това малоумие ще падне моменталически в КС. И няма никакво значение на един или сто лаптопа или смартфона ще бъде това гласуване и дали ще е у бараката на тартора на маалата, де са фаща хубаво уайфито или ще се организират контролирани от десятниците посемейни гласувания по личните вигвами на индианците.
  (3) Мажоритарни 31 депутати или друга бройка. Пак тотална тъпня. Достатъчно е да се видят предходните парламентарни избори, проведени по този вариант - ВСИЧКИТЕ т.нар. мажоритарни кандидати бяха не само партийни, но на всичко отгоре партиите ги ситуираха, като ОТКРИТО-ПАРТИЙНИ, защото ги дублираха въпросните мажоритарни кандидати И В ПАРТИЙНИТЕ СИ ЛИСТИ. Да не стане грешка случайно.
  Който иска да е мажоритарен кандидат и сега може да си регистрира инициативен комитет и сам да излезе срещу разноцветните партизански отряди ... пардон партии.
  (4) И още нещо. Външните гласоподаватели, дето се правят най- много на ощипани, че чак прискрипани. Абе вие емигрантите вече сте гласували трайно бе. С КРАКАТА СИ. Нали точно вие емигрантите ривете по форумите, как ше я пращате на таковата в таковата й "тая кочина" - (това е точен цитат на типичните форумни безродници, дето най-много пищят за глас) , и как победоносно пищяхте, че ше и "биете шута на тая скапана majka bulgariq" и отивате да си живуйкате животеца у "белите страни". Отишъл в Турция, там да живее, да плаща данъци, да си построи живота нов, да се почувства най-после турчин човека ... обаче иска да участва в изборите на България - страната, която е напуснал. Точно същото се отнася и за емигрантите в другите "бели" държави. Хем така, ама малко и онака. Айде въз. Ще гласува някой, отишъл на другия край на земята - във на Матчу Пикчу в царевичака, за Български народен представител, който да кове Български закони и да управлява Българската държава. Айде де.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 92. 92 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 837 Неутрално

  [quote#82:"Николай Николов"]Това, че ЦРУ (теоретично) може да научи за кого съм гласувал ми е последната грижа. Както и на тях.[/quote]
  И да ти смени гласа с друг. Но това също не би трябвало да те притеснява.

 93. 93 Профил на 300g
  300g
  Рейтинг: 534 Неутрално

  [quote#92:"Отнесен"]И да ти смени гласа с друг. Но това също не би трябвало да те притеснява.[/quote]

  Ако точно ЦРУ, а не КГБ го смени, няма да ме притеснява. Защото всъщност, ще го репликира. А КГБ (ако можеше) би го инвертирало.

  А теб не те ли притеснява това, че вместо да си мислим за няколкото хиляди (вероятно, поне на първия вот) контролирани, подменени, анулирани и всички други ваши страхове, гласове, не коментираме това, че Кутев, Манолова и компания са убедени и ни убеждават, че те, а не ние знаем кое е добро и кое лошо за нас? Че те не виждат нито правото ни, нито възможността ни да дадем смислен отговор на въпросите под формата на референдум? Или референдум, само ако въпросът е формулиран така - "искате ли електронно гласуване при възникване на такава възможност след построяването на АЕЦ Беляне, или искате само построяване на АЕЦ Беляне?"
  Е, мерси!

  Големи мислители раждаше навремето селската кръчма. Сега големи мисли ражда интернет.
 94. 94 Профил на Георги Симеонов
  Георги Симеонов
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#78] от "Иван К":

  Това са подробности. ОК, няма да гласува от един компютър и от един IP адрес. Така или иначе би трябвало да има ограничение на броя гласове от един компютър. Ще използва проксита или просто ще принуди всеки да си гласува от домашния компютър. Работата е, че извън изборната секция той може да следи кой как гласува и да го принуди със заплаха да гласува за определен кандидат или листа.

 95. 95 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1713 Весело

  До коментар [#90] от "Отнесен":

  Ти на Позитано сигурно си най-големия ИТ специалист, а?
  И явно си голям х'Акер.

  Но като те чета установавам, че даже не знаеш какво означават коментираните (прекалено смело) от теб теми.

  Кажи с какво се занимаваш.
  Нещо за С# чувал ли си, Java, сертификати, SSL, ТСП/ИП и т.д.?

  Ще та замоля, сподели, че ще се "пръсна" от мислене.

  Аматьор#ИТ

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 96. 96 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  До коментар [#94] от "Георги Симеонов":
  " Работата е, че извън изборната секция той може да следи кой как гласува и да го принуди със заплаха да гласува за определен кандидат или листа."

  Абсолютно прав си защото внукът ще принуди баба си.
  Но това е семеен проблем, не е политически. Не може да се направи масово. Не можеш да създадеш ИНДУСТРИЯ ЗА ГЛАСУВАНЕ

  подпис
 97. 97 Профил на Любомир Сирков
  Любомир Сирков
  Рейтинг: 470 Весело

  Наистина, много е забавно да наблюдава човек как едни иначе уж много интелигентни и начетени хора, ИТ-специалисти, и какви ли не други "специалисти", не могат да проумеят простия факт, че когато избирателят сам собственоръчно пуска ФИЗИЧЕСКИ своята бюлетина в урната, това за него (и не само за него) е ПО-голяма гаранция за честността на вота, отколкото ако на някакъв екран му се изпише съобщение от типа "Вие гласувахте успешно, благодарим Ви!"...

 98. 98 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#58:"Любомир Сирков"]докато при второто злоупотреби се правят по-лесно (и в по-голям мащаб) - и се разкриват много, много по-трудно (и разкриването в никакъв случай не е по възможностите на обикновен човек).
  Авторът (Боян Юруков), поне на теория, би трябвало да разбира това. [/quote]

  Това не е вярно. Точно обратното. Има един основен принцип при такива проблеми - с обфускация (obfuscate - виж в google) не може да се постигне сигурност. Това стои в основата на предположението ти, че нормалното гласуване е по-сигурно - урните са пръснати, трябва да се уговарят и водят хората лично и трябва ужасно много хора, за да се справиш чисто логистично. Това обаче очевидно се случва, която показва, че разчитането на обфускация не помага. В същото време интернет гласуването улеснява контролирания вот, но помага много и на разкриването му (хващане на списъци с кодове и ЕГН-та; IP адреси с много гласуване и т.н.), както и помага на много повече хора да гласуват, което ще надделее като ефект дори драматичните ти прогнози за измами.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 99. 99 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 837 Неутрално

  [quote#93:"300g"]не коментираме това, че Кутев, Манолова и компания са убедени и ни убеждават, че те, а не ние знаем кое е добро и кое лошо за нас?[/quote]
  Като оставим настрана глупостине на Манолова и Кутев, мен лично ме притеснява перспективата да се разрази мащабна кибервойна между световните сили за това кой да контролира бъдещото правителство на България.

  За незаинтересованите, това са някакви далечни глупости, но за който се интересува, това са мащабни интензивни процеси от които зависи много и които се случват ежедневно. Войната в днешно време се води в интернет.

 100. 100 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#1] от "Гражданин":

  Абе и аз очаквам да разбера, но виждам че вашият въпрос е предизвикал вълна от минуси. Разбирам, че щом питаш а не припадаш от възхвала по идеите на президента сигурно си червен боклук..!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK