За изборните правила и илюзиите

Мая Манолова от БСП, която води работата по новия изборен кодекс, на демонстрация на апаратура за машинно гласуване

© Георги Кожухаров

Мая Манолова от БСП, която води работата по новия изборен кодекс, на демонстрация на апаратура за машинно гласуванеПрепечатваме анализа на Ясен Бояджиев от "Дойче веле":


Точно преди година в България започнаха перманентни протести. За каквото и да се протестираше обаче – дали за евтин ток и против монополите, дали за нов морал в политиката и против модела "Пеевски", или пък за оставка или против оставката – неизменно се повтаряше и още нещо: нови изборни правила. Естествено, всеки си има свое, различно мнение какви да са те. Всички обаче са обединени от убеждението, че предпочитаните от тях правила могат да бъдат ключ за постигане на предпочитаните от тях "за" и "против".


И така до днес. Споровете около изборните правила отново са нажежени "до червено". Без обаче да са помръднали ни най-малко. Политици и избиратели отново предъвкват едни и същи въпроси с едни и същи аргументи, правейки си едни и същи сметки.
"Новият" Изборен кодекс и партийните сметки


В Народното събрание на финалната права е дебатът по прословутия "нов" Изборен кодекс. Тръгнал миналото лято с очевидната цел да се потушат протестите и да се удължи животът на новото управление, превърнал се в безкрайна говорилня, имитираща диалог с гражданското общество, той все пак роди проект, в който не липсваха и някои наистина нови и разумни идеи.


При гласуването обаче се оказа както винаги, че всяка партия се ръководи от собствените си интереси и сметки - от какво би спечелила и от какво би загубила. Така се стигна до взаимен блокаж, тези идеи една по една започнаха да отпадат и в крайна сметка най-вероятно "новият" Изборен кодекс почти по нищо няма да се различава от стария.


Нищо съществено няма да бъде направено например за връщане на взривоопасно ниското обществено доверие в изборния процес. На практика всички идеи за нови гаранции срещу манипулации и фалшификации бяха отхвърлени. Няма да има преброителни центрове, машинното гласуване ще е само експериментално, професионализирането на изборната администрация отпадна.


Въпреки заканите, абсолютно нищо няма да бъде направено за решаване на друг фундаментален проблем, без което в края на краищата са невъзможни или безсмислени и мажоритарното, и преференциалното, и задължителното, и електронното гласуване - става дума за изчистване на избирателните списъци от "мъртви души", съставяне на регистър на избирателите и – оттам – оформяне на нови, реалистични избирателни райони.


По всичко изглежда, че накрая единственият съществен резултат от "новия" кодекс ще е, че новите управляващи ще сменят ЦИК, за да вземат надмощие пред старите, а и едните, и другите солидарно ще отстранят от изборната администрация извънпарламентарните си конкуренти.


Независимо от различията помежду им по някои въпроси, основните сметки на управляващите съвпадат – колкото се може повече хора да бъдат отказани да гласуват и да си осигурят предварителни служебни предимства, така че (поне) да повторят резултатите си от миналогодишните избори. Много е вероятно обаче, както многократно се е случвало, сметките им да излязат "без кръчмаря".


Надеждите на избирателите


А избирателите? На първо време те доста се пообъркват от инициативата на президента за паралелен на предстоящите избори референдум по въпроси на изборното законодателство. Защото дори само дебатът по нея прави още по-очевидно лицемерието на политическите игри с Изборния кодекс. И защото самият референдум има потенциала да повиши избирателната активност до нежелани и опасни за статуквото нива.


Покрай тази инициатива и поставените от президента за обсъждане въпроси обаче също витаят силни надежди и очаквания, които могат да се окажат излъгани.


Отново например мощно надигат глас залагащите на чистата мажоритарна система, които се надяват, че като се гласува за личности, ще бъдат избрани някакви нови, ангелоподобни лица. Те обаче могат да се окажат силно разочаровани, ако заради гласовете на твърдите ядра от партийни привърженици в парламента влязат само три партии със същите лица. И ако в отделни райони мафията успее да вкара сред тях свои преки представители.


Залагащите на задължителното гласуване пък, които се надяват така да бъде елиминирано влиянието на купения вот или на ДПС, може да бъдат неприятно изненадани, ако закараните на сила до урните неграмотни, неинформирани и незаинтересовани маси от избиратели вкарат в парламента още повече всевъзможни популисти, националисти и откровени политически брокери, готови да подкрепят всичко и всеки срещу съответното заплащане.


Разбира се, и мажоритарната система, и задължителното гласуване имат и съблазнителни плюсове и могат да бъдат "опитани" в една или друга форма. При дебатирането им обаче, освен вероятността математическите сметки да излязат грешни, трябва да се има предвид още нещо.


Ограничените възможности на изборните правила


Изборните правила са много важни, но схващането, че съществуват някакви избирателни технологии или системи, които сами по себе си могат да преобразят политическия елит, да прекъснат връзката между политиката и мафията, да ни направят по-богати и да решат всичките ни проблеми е дълбоко илюзорно.


В света има много варианти на избирателни системи. Но една и съща система "дава" различни резултати на различни места. Нивото на демокрацията и благосъстоянието са доста различни във Великобритания и Кения например, въпреки че и двете имат мажоритарна система, в Швеция и в България - при пропорционална система, в Германия и в Русия – при смесена система, или в Австралия и в Аржентина, където гласуването е задължително.


Промяната не е възможна само чрез нови изборни правила. Каквито и да са те, избраните ще си бъдат точна представителна извадка на избирателите. А и най-идеалната система няма значение, докато законът не се спазва. Докато има достатъчно хора, които са готови да продадат гласа си, и други, които да го купят. Докато има достатъчно хора, способни да се припознаят и отново и отново да гласуват за откровени лъжци и търгаши. Докато няма достатъчна, критична маса от активни, политически и икономически грамотни граждани, готови и между изборите да се ангажират лично в политиката, да защитават демократичните ценности и правата си и да принудят институциите да работят по закон в интерес на всички.


Докато ги няма тези условия, всяка избирателна система ще изглежда несъвършена и неподходяща.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Когато се изказах тук във форума,че задължителното гласуване и мажоритарните избори могат да донесат много повече негативи отколкото очакваме и да избодем очи вместо да изпишем вежди,ме засипаха с минуси и ме изкараха комунист.Но когато Костов казва същите неща изведнъж мненията се промениха.А като гледам напоследък излизат все повече коментари и анализи,че това може и да не са най-добрите мерки.

 2. 2 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 479 Неутрално

  бсп/дпс доказаха с въпросния изборен кодекс, че работят САМО с опорни точки. Реално промени в посоките желани от гражданите НЯМА. Козметични промени и естествено промени, които да улеснят така желаната изборна победа на другаря станишев.

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2511 Неутрално

  Мая протака с тоя Кодекс, и накрая направи едно Околосветско и се върна там, от където тръгта! А изтеклото време ще и се брои за стаж по специалността "празни приказки"! Или както казваше един дядо в планината-"Приказки през г*з"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на anni_geo
  anni_geo
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Доста задълбочен анализ, но в крайна сметка и аз продължавам да подкрепям тезата, че задължителното гласуване и мажоритарният вот, които иска президентът не са правилно решение.

 5. 5 Профил на humanature
  humanature
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Всички са хванати за ръце отзад, както каза Сендов. На сцената се карат и плюят, бо за завесата разпределят пари и влияние.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2511 Неутрално

  [quote#1:"purple_rain"]Но когато Костов казва същите неща изведнъж мненията се промениха.[/quote]

  Че той и Костов е КОМУНИСТ! Че какво ви пречи задължителното гласуване?! ВСЕКИ ДА СИ УПРАЖНИ ПРАВОТО НА ГЛАС! Ама ви е страх, че загивате! А мажоритарния вот? Ако 50% се избират мажоритарно, какво лошо ще стане? НИЩО! Имахме такива избори за ВНС! Избраха се доста качествени хора! И за итернет-гласуването нямам думи! Страх, че ония зад граница са 1 млн и ще отнесат комунетата, като куцо пуйче- пържено кюфте!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 531 Весело

  каквито и да са новите правила -
  ще са като старите.........

  водещи до резултат 1:0 за трикатите

  българинът няма да разбере , че когато Друг раздава картите - най-много Терца до Деветка

  карето Аса винаги е в противника..

  но пък ще сме доволни , че Пак сме участвали в Предварително уговорен мач .........

  и ще може да попсуваме наволя

 8. 8 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Само чиста и свята мажоритарна система в два тура и нищо повече.
  Тогава и само тогава, има някакъв шанс народа да избере личности, а не екземпляри от рода на свищовският дУпетат Георги Марков, гнусни типове от рода на Делянчо Пеевски, или мазни комуняги неизвестно от къде спуснати.
  Тогава и само тогава народът балгарски има шанс да се отърве от купения вот на мангалите и от екскурзионният вот от Турция!
  И каквото и да се мъчите да приказвате, на който и гуру да вярвате и позовавате, все ще я докарвате до истината на Сврачка Манолова, която да ви каканиже простотии и вие да вярвате.
  Толкоз!

  ура и да живей!!!
 9. 9 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 688 Неутрално

  АФторът е късопаметен. Да отвори миналогодишните вестници и ще види, че се протестираше против монополите и за мажоритарни избори, за да се смени системата. Чиста и проста манипулация е да се подменя това с искане за по-ниски цени и за промяна на изборните правила.
  Ама,к,во ли се пъна. За да е препубликуван тук тоя текст, означава,че е в унисон с политиката на едната част от мутрополитиците.

 10. 10 Профил на Боян Павлов
  Боян Павлов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Според мен, проблемът е не толкова в изборния закон колкото в демографската структура на обществото. При наличното съотношение между работещи и разчитащи на държавна издръжка, статуквото неизменно ще се възпроизвежда.

  Никакви ограничения в изборния кодекс няма да предотвратят корпоративния, етническия, платения и "носталгичния" вот.

  Единствено електронното гласуване би могло да промени съотношението на силите в парламента, но точно то среща най-голям отпор.

 11. 11 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Много точен анализ! Както каза някой, който си мисли, че с нова изборна система ще докара повече демокрация и благоденствие, лови (отсъстваща) черна котка в тъмна стая. За надеждата, че тези въпроси ще вдигнат избирателната активност за изборите също може да се поспори...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 12. 12 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "По всичко изглежда, че накрая единственият съществен резултат от "новия" кодекс ще е, че новите управляващи ще сменят ЦИК ..."

  Новост по темата:

  Мая Манолова: В ЦИК, която ще бъде избирана по новия изброен кодекс, партиите в парламента ще имат квотно представителство
  10 Февруари 2014 | 11:36 | Агенция "Фокус"

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 13. 13 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 688 Неутрално

  На опростачения народ, каквито и правила да му запишеш, все за ''партия майчица любима'' ще гласува. Ако, пък не е изтрезнял от предните избори, ще се пули в бюлетината за някакво ''величество'', бодигард, или друг Барек.

 14. 14 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#6] от "lz2":

  стига сте се търкали с Костов-че комунист бил-ами всички които живяхме при този измислен комунизъм без съпротива-какви сме тогава!

 15. 15 Профил на stanimir62
  stanimir62
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Парламентът и управляващите не искат да променят нищо. Надявам се да се съберат по-бързо подписи за референдум, който да промени правилата. Зависи само от желанието и активността ни.

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  Електронно гласуване и задължителна преференция. Мажоритарен вот не е за прост народ.

 17. 17 Профил на starbulgarin
  starbulgarin
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вече писах вчера по този въпрос. Според мен най-важното е избирателните спесъци да се изчистят от "мъртви " души.
  За целта да се възприеме изискването списъците да се съставят като всеки, който иска да гласува да заяви това в Общината, срещу представяне на лична карта по местоживеене.
  В момента съм в Южна Африка, където ще има избори през април и до 10 февруари беше срока за записване на желаещите да гласуват. Дъщеря ми се записа, като това отне само една минута време. И тук е такъв законът за да няма нереални списъци и нереални резултати. И при положение, че по-голямата част от населението тук са черни, по-бедната част от населението, но са активни. Дано Манолова прочете това, а се надявам да се постави този проблем от повече личности и партии и парламентаристи . Явно за задължителното и електронното гласуване на този етап е рано да се мисли.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK