Новото ляво на БСП

В кулоарите на 48-мия конгрес на БСП

© Георги Кожухаров

В кулоарите на 48-мия конгрес на БСППартийните конгреси са като панаир на опорните точки, търговско изложение на хай-тек пиар изделия. Особено преди избори. Не направи изключение и 48-ият конгрес на БСП, където най-важната работа беше преговарянето на материала ("разсипията, която ни завеща ГЕРБ") и спускането на нови директиви ("възстановяваме демократичната държавност"). Очаквано беше и посланието, с което Станишев се опита да надъха делегатите.


Ляво на борд!


Преди избори БСП винаги проявява грижи за лявата си идентичност. Обикновено тези грижи се изразяват в изтупването от нафталина на епитети и изрази, циркулирали в партията по времето на Живков или на Благоев. В речта си Станишев умело внесе духа на 1946 г., когато БКП клейми с обвинения в реваншизъм "буржоазните партии" - "десните партии у нас ще са обединени в атаката срещу левицата и БСП", "нашите противници от дясно и от ГЕРБ, т. нар. "реформатори", нови и стари наши познайници ще действат организирано, координирано с една единствена цел – да ни попречат да спечелим, без от това самите те да спечелят нещо кой знае какво". Направо да очакваме завръщането на монархофашизма, ако Станишев загуби. Позитивната част на речта пък беше някаква компилация от хитове на Тодор Живков и евролеви - с "индустриализация" и "модернизация" на бой срещу "неолибералната политика".
Громенето на врага, трябва да признаем, обаче е вкарано в доста смела и ефектна рамка. Ревизиране на прехода, нищо по-малко! По принцип всяка една политическа сила, нова или стара, се опитва да използва недоволството от "прехода". Досега обаче дефектите на прехода се виждаха предимно в морално-правен аспект. Преходът беше обсъждан предимно с оглед на корупцията и несправедливостта. Станишев ни предложи нещо ново, всъщност не съвсем ново, защото сме го чували от Сидеров – напред към активната държавна намеса в икономиката!


Напред към назад!


Нещо повече, според Станишев безпрецедентните граждански протести от лятото насам се дължат именно на "смелостта да отречем основни идеологически и икономически постулати на българския преход". Да не се наливат в безумни енергийни проекти пари, които държавата е взела под формата на заеми от децата ни – изглежда това е постулатът, от който БСП се е отрекла. Засега.


Централната "опорна точка", спусната от конгреса, звучи така: България е съсипана от десницата, управлявала по неолиберални рецепти; БСП ще възстановява страната с лява политика, която няма алтернатива. В една или друга форма това ще слушаме оттук нататък. Всъщност "посланието" на червените стратези е основано върху две лъжи и един постулат, валиден само за хора, ходещи всяко лято на Бузлуджа.


Лъжа 1. "Десницата".


Удобно е да имаш един противник – предполагаемите кусури на единия опонент се натрупват към предполагаемите кусури на другия и така се получава нещо зловещо и мобилизиращо електората. Да си спомним прочутото "Гласуваш за Борисов, получаваш Костов". Кой ти гледа, че българската "десница" не е нещо единно – нито като организация, нито като идеи, нито като управленска политика. (С НДСВ Станишев даже е управлявал заедно). Важното е да има един демоничен Враг.


Лъжа 2. Неолибералната политика.


Нито ОДС, нито НДСВ, нито ГЕРБ са провеждали системна неолиберална политика. Имало е десни политики, наложени по-скоро от обстоятелствата – валутният борд и приватизацията като справяне с колапса на източената от групировките икономика и банкова система; свиването на разходите като общоприета в световен план реакция на кризата. Неолиберализъм означава разширяване на пазара в сфери, които са били на ръчно командване от държавата. У нас държавата се оттегли, създавайки монополни структури, разпределящи по непрозрачен начин огромен ресурс публични средства. Справка: НЕК и Здравната каса. Проблемът не е в многото пазар, а в малкото пазар.


Да не забравяме и за постулата – правилно е единствено онова, което върши Партията. Както каза Станишев, "нашите политики, които провежда правителството и парламентът, нямат алтернатива от гледна точка на нуждите на страната". Удивително ми напомня един плакат, който висеше в класната ни стая някъде през 80-те: "Учението на Маркс е всесилно, защото е вярно".


Сигурно ще се намерят неутрални наблюдатели, за които стремежът на БСП да фокусира политическия дебат по оста "ляво – дясно" е стъпка в правилна посока. В крайна сметка, какво да очакваме от една лява партия, освен ляво говорене?! Само дето лявото никога не е било онова, за което се представя.


Големият проблем е, че в България има цяла една блатиста зона от проблеми, които са отвъд лявото и дясното и засягат самото функциониране на институциите. Мафиотизацията на управлението е онова, за което левите рецепти не дават решение. Напротив, развъртането на канелката в публичния сектор само ще даде допълнителна храна на хищниците, спотайващи се в блатото.


Разбира се, тук забравяме най-важния постулат, от който БСП не се е отрекла. Постулатът, че съсипването на България няма нищо общо с:


- Рухването на мегаломанската социалистическа икономика след спирането на евтините суровинни доставки от СССР;


- Създадените от ДС групировки, заели входа и изхода на "могъщите" социалистически предприятия;


- Кредитните милионери, до един с картончета верни синове на Партията, раздавали чуждите пари като кредити на жени и балдъзи;


- Заменките на селски ниви с имоти край морето, на които ще се лее бетон и перат пари под благосклонния поглед на всички власти.


- Монополите и олигарсите;


- Ямата "Белене" и т.н.


Не, постулатът на червените другари е, че за съсипията виновни са… неолибералните тинк-танкове. Соросоидите. Затова разобличителката на тази нечестива напаст, Достена Лаверн, ще бъде възнаградена с избираемо място в евролистата на БСП.


Десните съсипваха, ние, левите, ще възстановяваме…


Тънкостта в този семпъл и нагъл идеологически разказ е, че той е с възможна двойна употреба - външна и вътрешна. Колегите евросоциалисти ще го прочетат едно към едно и евентуално ще потупат Станишев по гърба. Самият той неслучайно се постара в речта си да представи очертаващата се предизборна битка у нас като епизод от световната борба между лявото и дясното. Станишев се старае да универсализира българския политически дебат, да извади от него едни специфично български нещица като разрастващата се власт на задкулисието и да остави само "нормалните", познати по цял свят икономически проблеми. Впрочем същата позиция, но в нейната цинична версия от десетина години защитава Андрей Райчев – "Капитализъм като капитализъм, това е положението, нищо ненормално няма, така че свиквайте".


У нас обаче посланието "борим се с дясното и неговата неолиберална политика" освен на традиционните избиратели на БСП ще допадне и на онези, които все по-шумно негодуват от "неоколониализма" и "ограбването ни от Запада". Още през февруари миналата година се видя, че Станишев е готов да използва барута на протофашисткия манталитет, само и само да свали Борисов. Оттогава насам виждаме непреставащо градене на мостове към крайната левица – не само към политическото й представителство (отношенията със скрития коалиционен партньор Сидеров са отделна тема), но и към електоралната й база. Спорно е дали Станишев ще привлече гласовете на футболните агитки и форумните националисти, но си създава алиби за бъдещи действия с лица като Бареков. Далеч по-благовидно е да кажеш, че ще си партнираш с "България без цензура"


в името на националното възраждане например, а не заради голия келепир


Защо му беше на Станишев освен всичко друго и прехода да ревизира? Разбира се, сегашните акценти в реториката на БСП са ни познати поне от година, но има и нов момент. На Станишев му се наложи да парира атаката на Георги Първанов – за добро или зло, най-успешният политик на левицата за целия Преход. Обявяването на Прехода за грешка е косвена контраатака и срещу голямата звезда на левицата в него.


АБВ няма да разцепи БСП и едва ли ще спечели сериозен резултат на изборите. БСП не се цепи, там се гласува така, както се ходи на мач на "Левски" – без значение от играчите, треньора и собственика. Пораженията обаче вече са нанесени. С влизането на Първанов в играта БСП загуби възможността да се разширява към умерените кръгове, склонни да подкрепят едно прагматично управление, но недоволни от преяждането с власт на ДПС. Остава възможността за разширение единствено към онази манталитетна прослойка, според която за всичко е виновен Западът и неговите слуги – Костов и соросоидите.


Там, в публиката на Волгин, се е прицелил Сергей Станишев. Ляво с нюанс на кафяво.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (137)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Лявото е отражение на дясното.

  След като дясното е такова, каквото е и роди като краен резултат Борисов и Г"Е"РБ, то да не се учудваме, че лявото и то е същото.

  В противен случай нямаше да е справедливо.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 2. 2 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1055 Весело

  [quote#1:"socialen"]Лявото е отражение на дясното. [/quote]

  Айде пак "дясното" виновно.....

  Давай следващата опорна точка "досега 23 години все десни правителства "разсипваха" България, ние сме чисто нови "леви", гласувайте пак за нас".........

  Знанието е сила, информацията - власт
 3. 3 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Както писах преди началото на конгреса, празни мисли на един празен социалист.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Лъжа 2. Неолибералната политика.

  Това е много важно да се разбере. В България радикално десни партии. Освен БСП с плоския данък може би. Например при ГЕРБ процентът на БВП преразпределян от държавата се повиши от 38 на 42%.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 6. 6 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Какво ляво .Има само лява ръка десен джоб.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 7. 7 Профил на kimik
  kimik
  Рейтинг: 237 Любопитно

  "публиката на Волгин"

  Да, Волгин е станал тъмно червен. А си отвори устата - а започнал тирада я срещу протестиращи, я срещу неолибералите, въобще срещу всеки реален или измислен враг на БСП.
  Та къде е СЕМ - Хоризонт е държавна медия!

 8. 8 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Последното изречение е трепач.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Весело

  [quote#1:"socialen"]Лявото е отражение на дясното. [/quote] Ако подхванем твоята теза (която така или иначе не е вярна), то дясното също е отражение на лявото, нали така? Я да видим "лявото" или "дясното" е било по-дълго на сцената в тази държавица и кой задава тона на долните ченгесарски методи на "управление". Хм?

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 524 Разстроено

  господи цял живот-негодници.дядо и баща ми си дадоха живота заради тях-и аз ще си отида омерзен от комуняги.

  за чиста и свята република-но не с този народ
 11. 11 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 603 Весело

  Соца е = на Цоца и намиране на всякакви цицки за цоцане, ЕС, България и РФ ако може, но надали.
  Да изцоцаш принципала РФ, мисията невъзможна.

  Да защитим животнитe !
 12. 12 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  С малки прекъсвания левите са управлявали през целия 24 годишен преход...а сега "новите" леви управляващи в момента ще ни спасяват от себе си...това ако не е шизофрения пък на...

 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Весело

  [quote#0:"Станишев"]"десните партии у нас ще са обединени в атаката срещу левицата и БСП", "нашите противници от дясно и от ГЕРБ....[/quote]
  Тук Станишев иска да каже, че нито БСП са леви, нито герберите са десни!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Весело

  """ . . . – да ни попречат да спечелим, без от това самите те да спечелят нещо кой знае какво". """
  =========================

  Значи ако серГейко спечели ще е нещо ,
  но ако другите спечелят ще е нищо

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Такива сме и сами сме си виновни - такъв ни е мат'ряла. Яхат ни прасетата, пият ни кръвта - Фермата на животните по Оруел - част 5-та. Колко ли още издания ни чакат?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 17. 17 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1169 Разстроено

  [quote#4:"Norman Granz"]Но ... дебилни хора все още има, и то много - иначе как щяхме да сме най-бедната, най-корумпирана и изостанала държава в Европа? [/quote]
  В това отношение българина е ненадминат шампион по многократно настъпване на мотиката, отново и отново и така до замайване или докато тази пасмина, пръкнала се от крадци на селски мандри, затрие окончателно България.

 18. 18 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Слатински: "Ляво е това, което говорим, за да спечелим гласовете на избирателите си; дясно е това, което правим, за да задържим властта."
  И да, последното изречение: "Ляво с нюанс на кафяво."
  При подкрепата, която имат, друго не им остава.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 19. 19 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 847 Неутрално

  "Там, в публиката на Волгин, се е прицелил Сергей Станишев. Ляво с нюанс на Кафяво."
  Що е то?? Политическите инженери претворяват някой от "агрегатите" на социалистическата машина за работа в кафява (разбирай национална) почва.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 20. 20 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  "...Там, в публиката на Волгин, се е прицелил Сергей Станишев. Ляво с нюанс на кафяво...""
  [quote#7:"kimik"]Да, Волгин е станал тъмно червен ... Та къде е СЕМ [/quote]
  Много приказки завършени с хубав донос. Пенчев, браво брато. Сега ако можеше СЕМ да му прати една черна камионетка и наистина щеше да има нещо кафяво.
  Интересен феномен се наблюдава из страната - фашизиране на демокрацията.

 21. 21 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 761 Неутрално

  [quote#1:"socialen"]Лявото е отражение на дясното. [/quote]
  Лявото и дясното нямат политическо представителство.
  Това, което се пише за "ляво" и"дясно" са всъщност политическите представители на бившия елит, извършил преврата, и разделил се на две "партии" за да може "демократично" да трансформира една част от дърважната собственост в лична, друга да хариже за "великите сили" за индулгенции и трета-да съсипе- пак за да се подмаже на тия "велики сили".
  Затова и "левите" и "десните" правителства през тия години на "преход" реализираха една неолиберална икономическа "програма", която ни прати там, където сме.

 22. 22 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1416 Гневно

  Тази партия просто трябва да се забрани като антибългарска и нейните членовете да нямат право да заемат каквито и да била държавни и общински постове.

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 23. 23 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  Тези ли "ревизират прехода", та нали те го осъществиха. Доста са нагли. Новото ляво, като старото - крадливо и лъжливо.

 24. 24 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 445 Неутрално

  [quote#19:"Чърчил"]Политическите инженери претворяват някой от "агрегатите" на социалистическата машина за работа в кафява (разбирай национална) почва. [/quote]
  Ако Гоце има подкрепа от Русия, както се шушука, а Станишев е "камъче в обувката" на европейската левица, какво друго им остава на БСПДПС?

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 25. 25 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Сигурно ще се намерят неутрални наблюдатели, за които стремежът на БСП да фокусира политическия дебат по оста "ляво – дясно" е стъпка в правилна посока. В крайна сметка, какво да очакваме от една лява партия, освен ляво говорене?! Само дето лявото никога не е било онова, за което се представя."

  Ще се намерят неутрални наблюдатели, лошото е, че ще се намеряти неутрални гласоподаватели. А дебата по оста ляво-дясно и обратно, минава през центъра. Това и левите и десните ще отчетат един ден, но....ще бъде късно...

 26. 26 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Лявото не ме интересува,проблема ми е с дясното и то,че не го виждам.
  От кой от политическите субекти с реален шанс да управляват може да се очаква да свие обсега на правителственото регулирана за сметка на свободното договаряне между независими субекти.Нито един.
  Надпреварват се да твърдят ,че те ще управляват ръчно най-добре.Герб не са никакви десни,дори в сравнение с БСП.При тяхното управление обхвата на ръчно командване се увеличи.
  Никакви десни идеи не виждам и сред пазмахващите знамена с ротфронт по жълтите павета.

 27. 27 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  " Там, в публиката на Волгин, се е прицелил Сергей Станишев. Ляво с нюанс на кафяво.". Много добре написано, а последните две изречения, цитирани по-горе, са изключително попадение. Случайно миналата събота се заслушах в приказките на един другар при Волгин. Радвайки се на Волгин и Станишев, той наричаше Първанов "Гоце" и Агент на ДС. 15 години му трябваха на този, за да се отрече от любимия си. Ще ги гледам с удоволствие.

 28. 28 Профил на galina_blanca
  galina_blanca
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Много добър анализ, жалко че избирателите ба БСП няма да го разберат. Поздравления за автора!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 29. 29 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Анализът е на много високо ниво! ПОздравления.

 30. 30 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 581 Весело

  Направо да очакваме завръщането на монархо-фашизма, ако Станишев загуби. Позитивната част на речта пък беше някаква компилация от хитове на Тодор Живков и евролеви - с "индустриализация" и "модернизация" на бой срещу "неолибералната политика".

  Добро попадение!

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 31. 31 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  До коментар [#26] от "слонско":"да свие обсега на правителственото регулирана за сметка на свободното договаряне между независими субекти."
  Ами точно тук е заровено кучето !!! Правителството задава ПРАВИЛА , а "свободно" договарящите се "субекти" НЕ са равноправни, като ЕДИНИЯ от субектите и при сегашното положение НЕ ЗАЧИТА НИКАКВИ ПРАВИЛА. Как се вразумяват садисти изживяващи се на "богове" и играещи се със съдбите на "другите субекти" ?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 32. 32 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3850 Весело

  ,,Да не забравяме и за постулата – правилно е единствено онова, което върши Партията.......

  .......И нейният велик водач другарят Сергей Моников.

 33. 33 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  От доста време не бях чел нещо от Б.Пенчев и наистина е приятно да прочетеш толкова точен анализ на мимикрията и опитите за заблуда, с които Станишев и Ко се опитват да се задържат във властта, а и самият Станишев да реализра личния си европейски проект.
  Само бих искал да отбележа, че в неговия европейски проект няма нищо европейско, а дори не съм сигурен дали е и съвсем личен.
  Ако се опитаме да си отговорим как този проект се "връзва" с очевидно лакейската позиция спрямо Русия и нейните икономически агенти (Газпром, Росатом и прочие), остава впечатлението, че неговия проект доста плътно се припокрива с отредената ни роля от руските господари на троянски кон в съюза.
  В този смисъл, освен че трабва да се самоопределим самите ние, предвид всичко, което става на политическото поле в нас, но и европейските социал-демократи също би трябвало да "прогледнат", за да не се окаже че острото камъче в обувката на Шулц е станало добре забит кол в г@за на европейската социалдемокрация.

 34. 34 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2515 Весело

  До коментар [#28] от "галина бланка": "Много добър анализ, жалко че избирателите ба БСП няма да го разберат. "
  Много добър анализ ... и много перверзен.
  Нормални хора няма как да го разберат !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 35. 35 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Както се казва,нищо ново под слънцето.За Станишев лъженето е като дишането.

 36. 36 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  ЦИТАТ : "Ревизиране на прехода, нищо по-малко! ... Станишев ни предложи нещо ново, всъщност не съвсем ново, защото сме го чували от Сидеров – напред към активната държавна намеса в икономиката!"
  След като се видя, че СВЕСТНИ инвеститори няма да дойдат , а назначените "частници" за четвърт век се оказаха ЯЛОВИ ... освен ДЪРЖАВАТА няма кой друг да ЗАДВИЖИ икономиката ! Нещо неясно ?!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 37. 37 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  БСП не може да се цепи, само се топи...
  Като скрап е, Господи...

 38. 38 Профил на journey
  journey
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#36] от "t' Ankus":

  А ти не мислиш ли, че настоящото управление се интересува от чужди инвестиции.
  За тях най-важно е да проправят още по=широк път за руските интереси.
  Само тези инвестиции ги вълнуват тези национални продажници.

 39. 39 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  ЦИТАТ: "Напред към назад! "
  НЯМА ТАКОВА НЕЩО = манипулация !!! СОЦа имаше много добри страни и позлване на ДОБРИ практики в НОВИ условия НЕ е ВРЪЩАНЕ, а по-високо Еволюционно стъпало в спиралата на развитието! Гледайте Обама в САЩ ... в момент на НЕОБХОДИМОСТ приложи типично социалистически мерки за КЪСО време и подкара икономиката ! Подобни периоди е имало и при Рузвелт ! Само тук се намират тъпи малоумници, които вият срещу месечината с повод и без повод - Необходимото трябва да се направи !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 40. 40 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  До коментар [#38] от "уорни": " За тях най-важно е да проправят още по=широк път за руските интереси."
  Не позна ... Станишев заложи на ЗАПАДНИ инвестиции и за това беше контриран с АБВ !
  # Всяко управленив бива изкушавано .... Тяхното си тяхно ... По-важно от дали са източни или западни интереси Е НАШИЯТ български ИНТЕРЕС !!! Нашият проблем е РАБОТНИ МЕСТА (и данъци за държавата) ... дали енергоносителите ще са от Русия, Иран или Катар и СА е без значение ! Да гладаме нас си !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 41. 41 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#39:"t' Ankus"]СОЦа имаше много добри страни и позлване на ДОБРИ практики в НОВИ условия НЕ е ВРЪЩАНЕ, а по-високо Еволюционно стъпало в спиралата на развитието! [/quote]
  Критична маса опорни точки в писмен текст.
  ...Кацнал бръмбър на трънка,
  па започнал да дрънка...
  На публиката остава преценката,бръмбърът торен ли е или е червен колорадски...

  Homo ludens sum
 42. 42 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2515 Весело

  До коментар [#22] от "кас": "Тази партия просто трябва да се забрани като антибългарска и нейните членовете да нямат право да заемат каквито и да била държавни и общински постове."
  ако за АНТИБЪЛГАРСКА дейност се забраняват партии ... доста партии трябва да се забранят

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 43. 43 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Калвото и да си приказваме Бойко Пенчев го е ударил ужаса и сега пуска опорни точки на седесариата - лъжа1 туй, лъжа2 онуй п прочее глупости. Абе КОЙ ги измисля тези дивотии? Той не разбра ли, че най-важното е да има
  #Оставка!
  #Лустрация!
  #IronMaiden
  #BoycottSochi
  #OccupySU

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 44. 44 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1416 Гневно

  До коментар [#42] от "t' Ankus":

  Може, стига да се докаже. За тази съм абсолютно сигурен - предателството Македония, лагерите, възродителния процес(благодарение на него си имаме ДПС) и много други престъпления срещу българите.

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 45. 45 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Трябва да се забрани БСП(к) немедленно! Иначе ние като демократи - реформатори ще спечелим изборите на кукуво лято... Ама при такъв матриял какво да се прави - учните и красивите отиват на Терминал 2, а тук остават грозните, пенсиите и ромите. Е как да се оправи тази държава? Ех, Костов, Костов, къде си? Ела да ни спасиш пак!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 46. 46 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  До коментар [#41] от "Начо Либре":
  Имам си идеи и си ги защитавам ... В никакъв случай НЕ са в полза на БСП, а за ПО-НОРМАЛЕН политически спетър. Вместо да ме апострофираш в ляво (в повечето случаи контрапродуктивно) - заеми се с твоята част на спектъра ... и в дясно има бая работа за вършене. От време на време удрям по един остен на дясно, предпочитам да вразумявам леви - ако искаш рагледай ми коментарите от вчера за БСП. По-добре да си помагаме = добронамерен съм !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 47. 47 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#39] от "t' Ankus":

  Нещо си нервен, явно все пак си разбрал статията. Спри с този CAPS LOCK

  Birds of a feather flock together.
 48. 48 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  До коментар [#44] от "кас":
  Ще бъдеш ли по щастлив с такива ХИПОТЕТИЧНИ партии в които членовете са под 40 години и не носят НЕГАТИВИ от миналото ?
  - анархистична лига
  - бригада ЧеГевристи
  - съюз на комунистите - троцкисти
  - асамблея социал-радикали
  - национал - социален легион
  - сбор на свободните социалисти

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 49. 49 Профил на journey
  journey
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#40] от "t' Ankus":

  Бъркаш колега за две неща:
  1. Че Станишев бил заложил на западните инвестиции.
  2. Че нямало значение какви са инвестициите ни- има значение-огромно.

 50. 50 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  До коментар [#42] от "t' Ankus":
  Проблемът не е в клавиатурата, а в ударението ... опитвам се да помогна за правилен акцент. Преценил съм, че мнозина имат трудности и хващат за думички, а пропускат идеи. Не всеки по форумите има вашият интелект да се справи. До сега нито веднъж не съм ви казвал, че нещо не сте разбрали, макар рядко да сме на едно мнение.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 51. 51 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  Преди малко, без да искам, натиснах удивителната на собствения си коментар № 5, който (между другото) беше събрал близо 50 плюса срещу 5 минуса - явно хората го харесваха.

  Разбира се, модераторите веднага се притекоха и го изтриха.

  Благодаря ви, български орли - велики сте! Умни сте! Гордея се с вас!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 52. 52 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  [quote#50:"t' Ankus"]Преценил съм, че мнозина имат трудности и хващат за думички, а пропускат идеи.[/quote]

  Твоите идеи са ясни - държавата да ти намери работа и по три пъти на ден порцион: първо, второ, трето.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 53. 53 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  До коментар [#48] от "уорни":
  # пиша бавно , защото възприемаш трудно = в #40 думата "инвестиции" не съм споменал - написал съм "енергоносители" ! Инвестиции свестни няма ... нито източни, нито западни ... какво значение има посоката, когато няма предмет за обсъждане ?!
  # Основната атака от АБВ срещу Станишев е за загърбване на "източни" проекти за сметка на "западни" ... тебе не те вълнуват трзанията на БСП и не вникваш. Искаш просто да ги няма никакви.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 54. 54 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  Г-н Пенчев, добра, много добра статия.:):
  Кратка и ясна , с примери ..)
  На това НЕ се научиха, все още , десноцентристките политици :)
  Май пак е дошло време литераторите ПАК да са фактор в политиката :
  Добре , казано :))
  Само примера с Гоце - не е ясен:
  Той просто си е техен полуфабрикат, субпродукт и не е , и не може да бъде 'новото" в БКП ..)

  BIG AL
 55. 55 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Весело

  Събрали се на едно място няколкостотин безпросветни тъпанари. Нахокали безпросветните тъпанари, дето се отцепили от тях, после обяснили... какви тъпанарски мечти имат за бъдещето. Вероятно са реновирали и опорните си точици.

  Е?!?

  Свобода за Надежда Савченко!
 56. 56 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  Добра идея за политика, ревизия на седесаро-реституто-дедивския преход.... в края на краища там някъде се крие виновника за отчайващата бедност......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 57. 57 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#39] от "t' Ankus":

  Прав си, и ще се направи!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 58. 58 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  До коментар [#52] от "Норман Гранц":
  Благодаря - така е за поне още 1 600 000 българи = безработни трайно незаети, предполагам и за някаква част от прокудените с безработица емигранти ! Така е при демокрация ... има много и всякакви идеи. Когато се натрупа някаква критична маса гласуващи = идва правителство което малцина неадекватни не харесват. Точно това е проблема на България и десните беснеят

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 59. 59 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 790 Весело

  Червените пари, посяти между плява,раждат подобни недоразумения.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 60. 60 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#39] от "t' Ankus":

  Гледайте Обама в САЩ ... в момент на НЕОБХОДИМОСТ приложи типично социалистически мерки за КЪСО време и подкара икономиката ! :)))))
  .................
  Глей сега ..
  НИТО при Обама , нито при Рузвелт, мангизите, ДЪРЖАВНИТЕ , НЕ се разпределяха от Ал Капоне , Доган , Моника или бкп - сергея , от ДС- другарите и т.н. , КРИМИ елементи ..:))
  Там е "мааааалката "" разлика :)))

  BIG AL
 61. 61 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#51] от "Norman Granz":

  Ударил си удивителна, коментар 5 въобще не е твой. Земи се стегни малко...

 62. 62 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  [quote#58:"t' Ankus"]Благодаря - така е за поне още 1 600 000 българи = безработни трайно незаети, предполагам и за някаква част от прокудените с безработица емигранти ![/quote]

  Ако това, което пишеш, е вярно - ако милион и половина чакат на държавата да им търси работа и да ги храни в устата - ами по-добре да я закрием тая държава, тя никога няма да прокопса с такъв народ...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 63. 63 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  [quote#61:"Доби ВЕЛКОВ"]Ударил си удивителна, коментар 5 въобще не е твой. Земи се стегни малко...[/quote]

  Имах предвид №4.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 64. 64 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  До коментар [#42] от "БИГ АЛ":
  Глей сега ... Умен човек си ! При критична маса леви е въпрос на време да се стигне до идеята : умни и свестни да разделят държавната пара целесъобразно и продуктивно ... Десните нямат шанс, зашото нямат подкрепа! И аз не съм във възторг от мутри, за това има много мегдан в ляво за алтернативни лидери и партии (ама не като АБВ)

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 65. 65 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2515 Весело

  До коментар [#62] от "Норман Гранц":
  Добро утро ! Събуди ли се ?! Ами толкова са!
  ... Сега обясняваш ли си какво и защо става ?!
  Приятел - това е материала !(ББ) и става по-зле

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 66. 66 Профил на Боян Павлов
  Боян Павлов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Измисленото от стратезите на прехода "дясно" на пожарникаря Борисов наистина не е дясно.
  Защото няма как да се прехласваш пред "тато", като възнаграден с монетка слуга и да си десен. "Десен", предпочел да се откаже от професията си, но не и от членството си в БСП няма. Не може да съществува и "десен" милиционерски проект.

  От какви лепкави кръпки се съшива червеникава "дясна партия", медийните монополисти ни демонстрират в момента – показват ни го стъпка по стъпка, като по инструкция с "опорни точки" от КГБ.

  Но преди десетина години самият "Батман" беше заченатата сред медийна пукотевица, "дясна" алтернатива. Днес той е само боксова круша на "Съселишев" – какво по-лесно от това да громиш "дясното", олицетворено от пожарникар, влюбен в "тато" и Винету.

  Който си мисли, че само с политологически заклинания ще се измъкнем от унищожителното ляво/дясното мъртво вълнение, налагано от олигархията, се е объркАл.
  Дали е лесно е да се измъкнеш от прегръдката на Москва можем да "стоплим" от събитията в Украйна.

  За стопаните на БСП и България като Украйна е само трасе за тръбите на ГАЗПРОМ.

  Лошото е, че май и за партньорите ни от ЕС сме точно това.

 67. 67 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 586 Неутрално

  [quote#1:"socialen"]Лявото е отражение на дясното. [/quote]

  И когато "дясното" е създадено от лявото ли е така?

  Не съм магаре;-)
 68. 68 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  До коментар [#67] от "Марко":
  ... и КПСС роди БКП, както и други много партии из разни земи по четирите посоки ...
  ... и БКП роди КДС от рода на милиционерите
  ... и в последни времена ДС народи партии многобройни като морския пясък и всички бяха по Негов Образ и Негово Подобие ...
  ... и всички до една бяха ЕДИНОСЪЩНИ с Отца си !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 69. 69 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Валс по комунистически... Или пък - нервно маршируване напред-назад...

  Крачка напред и две - назад. Но никога - встрани (от партийната линия)!

  Чрез отстъплението, маскирано като настъпление, се цели да се отложи поредният скок в пропастта, намираща се пред нас.

  Но Земята е кръгла и този, който се движи назад, пак ще стигне до същата пропаст, особено - когато фанатично следва правата (партийна) линия.

  Съмнението в непогрешимостта на силните на деня бе забранено в комунистическа България. Но последиците от еднопосочното мислене налагат своя отпечатък и днес.

  Идва време да се изпълняват предизборните лъжи. Да се носи отговорност за всяко действие и бездействие.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 70. 70 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Добре написано, но българин не читател, българин гласоподавател. И ако не гласува първосигнално на червено (като рязарено говедо), то гласува за този, от който му паднат някакви пари/кебабчета/малка пица с кола. И после псува и пие ракия до следващите избори.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 71. 71 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5751 Неутрално

  от 70 год. сециализъм и комунизъм стигнахме до тук - голяма безработица - на места 80 % , голяма битова престъпност и не ми се изреждат.

 72. 72 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  ДПС и БСП са управлявали най-дълго България в годините на четвърт вековния ни преход.

  Вместо да носят отговорност за провала на държавата, Доган и Станишев отново са я яхнали.

  Тактиката на комунистите е да създадат такъв хаос, че да не може никой да вдигне глава от проблемите си и да забрави за техните сатанински дела.

  Днес България е много бедна но не - единствено заради предишните управляващи (в случая - ГЕРБ), а заради престъпното 24 годишно управление на страната.

  Ако Първанов, Станишев, Доган, Местан, Сакскобургготски, Янев, Орешарски, Сидеров, Кунева, Борисов и другите от компанията (спирам да ги изброявам, за да не пропусна някого!) са образеца на новия преход, толкова по-зле за нас самите.

  Писна ни от всички вас и повече няма да допуснем крадливите ви задници да ни управляват!

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 73. 73 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#51] от "Norman Granz":

  Копирай си изтрития коментар (ти можеш да го виждаш) и го пусни пак.

 74. 74 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#72] от "ISTORIK":


  [quote#72:"ISTORIK"]Писна ни от всички вас и повече няма да допуснем крадливите ви задници да ни управляват! [/quote]
  Пак ще са те, можеш да си сигурен. Така е измислена системата, че няма отърване.
  А ако /хипотетично/ те послушат избирателите, трябва да гласуват за новопоявили се играчи. Това ли внушаваш? Бареков?

 75. 75 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#56] от "boby1945":

  Не фантазирай нови понятия. Работническо-мениджърската приватизация бе измислена и приложена от комунистическите "икономисти". И децата знаят, че бившата номенклатура преименувана на "мениджъри" разграби и фалира агонизиращата соц. промишленост.
  Явно и ти си от ония балъци, попиващи пропагандата на Съсела, върху които като върху тор вирее отровния бурен БСП.

 76. 76 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  [quote#20:"Мърмор"]Интересен феномен се наблюдава из страната - фашизиране на демокрацията.[/quote]
  много си прав - точно това прави Волгин и точно за това е вярно ,че е станал тъмно червен ...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 77. 77 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Както и да го извъртаме БСП произлиза от БКП така че колкото и да се правят на евроляви са си децата на онези миризливи хайдути които превзеха държавата на 9-ти септември.
  Смениха цървулите с обувки и станаха бели хора!

 78. 78 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 534 Неутрално

  [quote#9:"dogwoman"]Ако подхванем твоята теза (която така или иначе не е вярна), то дясното също е отражение на лявото, нали така? Я да видим "лявото" или "дясното" е било по-дълго на сцената в тази държавица и кой задава тона на долните ченгесарски методи на "управление". Хм? [/quote]

  Тя тезата му е неправилна най-вече, защото в основата е лявото. Дясно преди 1989 г. нямаше. Но на такива като него няма смисъл да се обяснява.

  А статията е много добра, поздравления за автора.

 79. 79 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 710 Неутрално

  [quote#57:"boby1945"]Прав си, и ще се направи!!! [/quote]

  Хе хе хе хе .... Троловете вече никой не ги бръсне за слива и започнаха да разменят реплики помежду си....

 80. 80 Профил на sanlivko
  sanlivko
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#7] от "kimik":

  Последната събота Волгин разви теорията за "фашизиране на дясното", защото е срещал (по форумите) заплахи срещу политици от "левицата". Очаквам скоро и тук да се появи тази опорна точка.

 81. 81 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2047 Весело

  "- Рухването на мегаломанската социалистическа икономика след спирането на евтините суровинни доставки от СССР;

  - Създадените от ДС групировки, заели входа и изхода на "могъщите" социалистически предприятия;

  - Кредитните милионери, до един с картончета верни синове на Партията, раздавали чуждите пари като кредити на жени и балдъзи;

  - Заменките на селски ниви с имоти край морето, на които ще се лее бетон и перат пари под благосклонния поглед на всички власти.

  - Монополите и олигарсите;

  - Ямата "Белене" и т.н."

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 82. 82 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2047 Весело

  "лидерът на българските и европейските социалисти Сергей Станишев даде отговори на редица въпроси, свързани с предизборната платформа на БСП, и визията му за бъдещето на България:

  - Г-н Станишев, вие сте лидер не само на българските, но и на европейските социалисти, в този смисъл вие се явявате бащата на социализма в Европа в настоящия момент. При тази огромна отговорност, която сте поели пред европейският пролетариат, предстоящите избори в България се явяват като един тест за бъдещето на европейският социализъм. Уверен ли сте, че ще успеете да победите и да построите социализма, а след него и комунизма?

  - Вижте, нека да не се лъжем, никой, никога, никъде не е имал намерение да строи устойчив социализъм, и от там, недай си боже, да премине към комунизъм. Нашата цел също не е да се борим да построим социализма и комунизма. И в абревиатурата на БСП, и в тази на ПЕС, понятието социализъм е въпрос на традиция и начин, по който хората да могат ясно да ни разграничават от другите устремили се към властта партии. Ако трябва да бъда откровен, то трябва да кажа, че построяването на социализма и комунизма не е цел на нито една социалистическа или комунистическа партия по света, целта е друга, а именно поемането на управлението на държавата, която и да е тя, но за да се случи това, на хората трябва да бъде дадена някаква идея, макар и илюзорна, идея, която да не разбират напълно, но в която да вярват. И най-важното, да вярват, че тези, които им предоставят тази идея, я разбират и се борят за осъществяването и. Това е целта на всяка една партия, независимо от слогана, с който се е окичила, целта е властта, власт на всяка цена, власт, служеща на интересите на върхушката в партийната структура. В този смисъл ние сме толкова социалисти, колкото и нашите опоненти са демократи, надявам се, че ме разбрахте.

  - Вие сериозно ли твърдите, че в света никога не е имало социализъм и комунизъм. Какво беше тогава съветският блок?

  - Вижте, появата на социалистическата и комунистическата философия на марксизма и ленинизма даде възможност на една нова група хора да се включат в разпределението на световното богатство. Преди появата на тази философия всички други политически философии бяха окупирани и в тях не се допускаше навлизането на нови лица, проблем, който е актуален и в момента в държавата, поради което възниква една нова зелена философия, чиято цел е отново да вкара нови хора в играта за разпределението на световното богатство. За щастие у нас тя не е широко застъпена, но да се върнем към въпроса. Много е трудно да намериш идея, която да обедини около себе си простолюдието, постигането на социалистическият идеал бе такава и благодарение на тази идея за изграждане на комунизма настъпи едно преразпределение на световните ресурси, като до тях се докопаха хора, които застанаха под знамената на пролетарската революция.

  Разбира се, за да бъде това успешен акт, бе необходима обширна подкрепа в световен мащаб на тази идея, и истинско щастие бе, че това се случи със Съветския съюз, защото като държава разполагаща със значими природни богатства, тя можеше успешно да се съпротивлява на кликите, окупирали управлението на света в другите държави, и да се намеси в световната геополитика издигайки нови лица и разкъсвайки зависимостите, в които бе поставена. Успехът на великата октомврийска революция показа на гражданите на редица други държави, че ако застанат под знамената на социализма, ще могат да се докопат до властта в собствените си страни, което предизвика разширение областите на влияние, които тази идея придоби.

  В самото начало след вземането на властта радетелите на социализма и комунизма трябваше безмилостно да разчистят пътя си към богатството и властта, чрез физическото унищожаване на своите противници, като същевременно използват наивитета на масите и ги впрегнат в изграждането на един уж по-добър свят, но свят, в който те трябваше да бъдат начело. Дори за новите лица на политическата сцена резултатите от ентусиазма и всеотдайността на хората, повярвали в идеите на социализма и комунизма, бяха изненадващи. Те осъзнаха, че ако хората продължават да градят социализма и да се стремят към комунизъм, тяхната власт ще бъде застрашена и те няма да получат богатството, за което ламтят, а ще трябва – щат не щат – да го делят с пролетариата. Това обаче не влизаше в сметките им, затова те спретнаха така наречената перестройка, която по един естествен начин да сложи край на въпросният подем в реализацията идеите на масите.

  Това не трябва да ви кара да мислите, че тези хора доброволно са се отказали на властта. Целият план бе грижливо и в детайли разработен съвместно със службите за сигурност на държавите от социалистическият блок. Ние трябваше да сдадем властта, без да я изпускаме от ръцете си. Казвам ние, защото именно ние, новите социалисти, сме преките наследници на онези хора, за които ви говорех по-горе, и именно за това носим в абревиатурата си понятието социализъм. Но пак ви повтарям, никога, никъде и никой, освен заблуденото простолюдие, никой, поел кормилото на властта, не се е стремял да изгради социализъм или комунизъм. Само глупаците вярват в социализма, ние се стремим единствено и само към властта.

  Този наш стремеж е улеснен от незнанието сред съвременното поколение на понятието и идеите на марксизма. В тяхното съзнание идеите на социализма са опростени до по-високо заплащане на труда, по-високи пенсии, по-високи детски и, общо взето, с това се изчерпват, а това нас ни задоволява. Искания за неща като безплатно образование, здравеопазване, за държавно регулиране на пазара, за премахване на лихвата като функция на парите, за национализация на стратегическите за сигурността на държавата отрасли звучат налудничаво, а тези които ги изповядват биват заклеймявани като луди.

  - Не ви ли е страх, че тези откровения могат да ви изиграят лоша услуга на предстоящите избори, все пак за вас гласуват хора, желаещи социализмът да бъде изграден отново и да поеме водещата роля в развитието на света. Освен това и вашите политически опоненти могат да използват това интервю, за да ви злепоставят.

  - Не се притеснявам, защото у нас публикациите в медиите на бившата Съветска Русия не получават гласност, затова аз на вас мога да ви кажа всичко, което у нас няма как да бъде чуто, освен ако предварително не е одобрено от политиците, управляващи българските медии, в които влизам и аз.

  Що се отнася до политическите ни опоненти, то виждам, че вие сте в плен на една идеалистична представа, която е разпространена сред гражданите на бившия социалистически блок. Ние нямаме политически опоненти, ние имаме няколко лица, чрез които се задържаме на чело на държавата, и си гарантираме, че независимо от политическите тежнения сред пролетариата, богатствата ще се стичат само и единствено към нас. Аз по-горе ви загатнах, че целият процес на така наречената перестройка бе предварително обмислен и дирижиран. Партиите, които възникнаха и продължават да възникват на територията на бившият социалистически блок, и в частност в България, са изградени изцяло от наши бивши кадри, без значение от политическото течение, което изповядват. Аз самият по случайност станах лидер на БСП, просто там беше свободно в момента, но нищо не би ми попречило да съм лидер на ДПС, ДСБ, СДС или ДБГ. Идеологията не е важна, важното е без значение на идеологията властта да е наша.

  СДС например беше наш инструмент, с който да успеем законно, и без да понесем негативите от това, да влезем във владение на бившите държавни предприятия и природните богатства на страната. То изигра отлично своята роля и понесе на плещите си тежестта от осъществяването на приватизацията, в резултат на което бившият й лидер Иван Костов и настоящ такъв на ДСБ стана един от най-богатите българи в държавата и за него говорят с възхищение и завист редица чуждестранни милионери. Те са наше отроче, което съществува само до толкова, доколкото ние имаме нужда от него.

  ДПС е най голямата заблуда за българите, защото тя никога не е била и не е имала за цел да бъде етническа партия. ДПС може спокойно да бъде преименувана на ДС и днес в нейните редици има най-много агенти на бившата държавна сигурност. ДПС освен вторичната функция да държи под контрол мюсюлманското население в България имаше за задача да гарантира присъствието ни във властта при непредвидени обстоятелства, като си гарантира гласовете на българомохамеданите и им втълпи, че нямат избор за кого друг да гласуват. Може да се каже, че ДПС е икономическият мозък на нашата посткомунистическа машина и чрез нея, чрез нейните обръчи от фирми, се гарантира постоянният приток на капитали към нас. Същото е и с Атака, но на обратния полюс, те поддържат илюзията от необходимостта от съществуването на ДПС сред редиците на мюсюлманите и обират гласовете на най-крайно настроените български граждани.

  - Не казахте нищо за ГЕРБ?

  - ГЕРБ са нашата болка и грешка. Те ни предадоха и се обърнаха към други външнополитически фактори с единствената цел, разбира се, да не делят с нас заграбеното. Сега за първи път българите са изправени пред реален избор, но не на политически философии, както им втълпяваме, а пред изборa на кого да дадат богатствата и ресурсите на държавата. Нашето оцеляване е заложено на карта и ние няма да се поколебаем да хвърлим държавата в хаос, ако не се доберем обратно до властта. Ако не спечелим изборите предвиждам нова октомврийска революция и ако се наложи сме готови да изтърпим още 45 години социализъм, стига ние да сме начело на властта.

  - Добре, но при всичко което ни казахте, защо държите социализма в наименованието на вашата партия?

  - Вашият въпрос е изключително глупав, но това ме радва и дори ще ви препоръчам за повишение. Именно благодарение на хора като вас, които вярват на думите, на надписите и на политическото говорене ние сме били и пак ще бъдем на власт. Наличието на социализъм в нашата абревиатура ни гарантира, че за нас ще гласуват тези, които вярват в тази пошла идея. Ние ще бъдем социалисти дотогава, докато има поне един човек, който вярва в социализма, в комунизма, в марксизма и ленинизма. А ако един ден не остане дори и един човек, който да изповядва тези идеи, ние ще прегърнем която и да било друга достатъчно разпространена сред масите идеология, стига само да бъдем на власт."

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 83. 83 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  "Там, в публиката на Волгин, се е прицелил Сергей Станишев. Ляво с нюанс на кафяво."

  Да бе тоя волгин, ако случайно го улуча по радиото, до като превъртя станцията имам чувството, че червено, кафяв порой ме залива!.

  А пък туй момченце усмятото и осраното, съвсем скоро ще го натирят в дън гори тилилейски!

 84. 84 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#75] от "marker":

  Тези ги разправяй на стария ми каскет! Разбоническо Ментарджийската приватизация беше масово внедрена от Лостоваците 1998-2004....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 85. 85 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#39] от "t' Ankus":

  днес вече дори от приличие не скриваш какво мислиш Кажи едно предимство на соцът, пред сега, да се посмеем? И вчера те питах, но не ми отговори.

  И само не ми казвай, как "фабриките са работили", защото да работят фабрики на загуба, финансирани изцяло с пари, откраднати от народа по презумпция, за да може големия брат да ни хвали, не е морално. За мене е гнусно.

 86. 86 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1090 Весело

  [quote#39:"t' Ankus"]ЦИТАТ: "Напред към назад! "
  НЯМА ТАКОВА НЕЩО = манипулация !!! СОЦа имаше много добри страни и позлване на ДОБРИ практики в НОВИ условия НЕ е ВРЪЩАНЕ, а по-високо Еволюционно стъпало в спиралата на развитието![/quote]


  Боже, боже, каква еволюция какво Нешо???
  Скоро май , ще слезете от клоните на дърветата !

 87. 87 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#71] от "peni_nikol.53.":

  Най малко е виновен социализма, при Тато престъпност и безработица няма!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 88. 88 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#64] от "t' Ankus":

  няма такова нещо като "целесъобразно" и "продуктивно". Има индивидуална свобода и съд за насилие/кражба над други хора. Ако държавата се ограничи в това, ще е страхотна. Единствено за хора в неравностойно положение съм склонен да мисля, че трябва да се наложи данък - понякога всичко е късмет, наистина.

 89. 89 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  БСП е партия на лъжата, лицемерието и тайните и явни ченгета !

  klimentm
 90. 90 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Кеворкян е мазно лицемерно ченге от ДС и слуга на комунистите, срам другарю и се скрий като другото ченге Росен Петров

  BG e мини империя на злото.
 91. 91 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Тато ти фалира , откраднаха каквото можаха и сега са милионери, а ти си тъпак на когото подхвърлят трохи, да пише опорни точки по форумите, и ти си от умните тъпаци има такива който не знаят какво е интернет

  BG e мини империя на злото.
 92. 92 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  До коментар [#74] от "Доби ВЕЛКОВ":
  "А ако (хипотетично) те послушат избирателите, трябва да гласуват за новопоявили се играчи. Това ли внушаваш? Бареков?"

  - За други "играчи" - стари или нови - по избор. Различни (поне - по име) от БСП и ДПС.

  Не агитирам в полза на никоя конкретна партия.

  Всеки избира сам за кого да (не) даде гласа си в изборния ден.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 93. 93 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#72:"ISTORIK"]Ако Първанов, Станишев, Доган, Местан, Сакскобургготски, Янев, Орешарски, Сидеров, Кунева, Борисов и другите от компанията [/quote]
  Тука казваш и Борисов...
  [quote#92:"ISTORIK"]Различни (поне - по име) от БСП и ДПС. [/quote]
  Тук излиза, че може и Борисов...
  [quote#92:"ISTORIK"]- За други "играчи" - стари или нови - по избор.[/quote]
  Тук пък може и стари, по избор...

  Посланията ти са десни, разбирам, ама неясни.
  Това е проблема на дясното, трябва ремонт...

 94. 94 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  [quote#24:"Иван55"]Ако Гоце има подкрепа от Русия, както се шушука[/quote]На мене ми се струва, че това шушушкане хич не е безоснователно.А и със "здравите сили" в ГЕРБ също ще се споразумее.Ама нали ...автентичните десни се радват на Гоце как разцепил кумунягите.

 95. 95 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  До коментар [#85] от "юнгеейоер":
  Операционната система която ползвам не ми позволява нито да гласувам с (+)(-), нито да виждам отговори към мен, освен ако случайно не проверя. # СОЦа не е задължително точно на теб да ти харесва, не предполага доброволност. Хубавото е че може да провежда дългосрочни целесъобразни политики за общо благо .... например циганите бяха почти цивилизовани - заселени, образовани и приучени да ходят на работа. С пазарни методи изискващи печалба на всяка цена и на момента НЕ може да се направи НИЩО СМИСЛЕНО, освен далавера

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 96. 96 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Не казват най-важното - БСП отдавна е "ООД", с огромни преплетени с ДПС "ООД" кръгове от нелицеприятни бизнеси... Цялата им реторика на конгреси, в народното им събрание, предизборни митинги или антипротести, е за баламите. Да гласуват за тях, та да източат всичко що могат. Балами бол!

 97. 97 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  До коментар [#94] от "тулса":
  ... за това трябва да има поне по 2 леви и по 2 десни партии . БСП като остана без външен натиск = гръмна от вътре с АБВ защото ГЕРБ е мимикрия и НЕ е ИДЕОЛОГИЧЕСКИ противник, а съперник в далаверата. Забележете колко систематично се казва "ГЕРБ и десните" - признание, че ГЕРБ не само НЕ са "десни", а и че са от другата страна на БСП = демек ГЕРБ са от ЛЯВО на БСП ! Изненадаааа!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 98. 98 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Нито ГЕРБ е единствената по-стара партия, нито ББЦ е единствената по-нова партия.

  Избирателят има немалък избор от кандидати.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 99. 99
  ****

  Мненията на потребителя Кентавър бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 100. 100 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  До коментар [#96] от "Шарл де Гол": "Балами бол!"
  +++ ТОВА Е което Не проумяват "десните"!!! Баламите са толкова БОЛ, че надхвърлиха критичната маса и "десните" нямат 4 % и в Парламента да влязат, да не говорим въобще пък и да управляват !!! Сами си орязаха клона на който стояха ... съсипвайки останалата от соца индустрия изчезна и подкрепата за "десните". Някой ги ИЗЛЪГА "десните", че "заводите са развъдник на комунизъм". Май добре платените и квалифицирани си бяха развъдник на "десни"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK