2001: трус в историята

През юли 2001 година Иван Костов предаде властта на новия премиер Симеон Сакскобурготски (вляво)<br />

© Надежда Чипева, Капитал

През юли 2001 година Иван Костов предаде властта на новия премиер Симеон Сакскобурготски (вляво)Главният редактор на портала "Култура" Тони Николов написа текст за годината, в която започва да излиза "Дневник" - 2001 г. Да си я припомним заедно. Вашите спомени и коментари за 2001 може да споделите на [email protected] и във форума под текста.


Има нещо непосилно в опита да разкажеш една година. Особено ако си я живял, ако е част от теб, ако те е карала да се смееш или да се страхуваш, още повече ако като дете си фантазирал за нея. Какво се мярва пред очите ми при споменаването на 2001? Рухващите кули-близнаци в Ню Йорк, които ни стовариха, преизпълнени със страх и трепет, в третото хилядолетие; затъването на България в "царското й минало" за цели 800 дни на приказки и празни обещания, дето не свършват и до днес; и накрая, несбъдната космическа одисея до Юпитер или Сатурн, която Артър Кларк ни обеща още през 1968 г.


В детството ми много четяхме "Една одисея в космоса през 2001 година". Навярно през рационално подредения футуризъм на Артър Кларк търсехме да наваксаме премълчаното. А то, докато Берлинската стена си беше на мястото, а България, поне според пропагандата, бе сложила знак на равенство между "1300 години" с "35 от тях", тегнеше все по-безмилостно в дълги мълчания между нас, учители и родители. Усещахме, че нещо е отнето от настоящето, което е една от дефинициите за липса на свобода. Както и за проблем с миналото.
Затова


избрахме бъдещето, и то на "2001" през Артър Кларк


Корицата на българското издание бе доста еволюционна, сякаш измислена от самия Чарлз Дарвин. Историята на човечеството бе разделена на три – между питекантропа, хомо сапиенса с тояга на рамо, и астронавта в скафандър (2001 - "край на бъдещето"?). Финалът на книгата: "ако има нещо отвъд, то може да бъде само Бог"(с малка буква!), бе съпроводен с огромна бележка в българското издание – става дума за необосновани мнения на "мистично настроени биолози", защото "съзнанието е свойство на определена биологична материя".


А ние, от своя страна, се опитвахме съвсем конкретно да донаредим картината: изчислявахме на колко ли ще сме през 2001 г., когато всичко ще е "друго", щом човечеството вече няма да се задоволи със Земята, а ще засели Луната, няма ли да сме твърде стари. Когато си на 14, мисълта, че през 2001 г. ще станеш на 35, е доста стъписваща. Далеч по-стъписваща от всичко, което щеше да ни се случи междувременно, във времеви отрязъци, които щяха да се окажат не по-малко важни: 1989 с нежните революции; 1991 с разпада на СССР и първото българско демократично правителство на Филип Димитров; войните в бивша Югославия (1991-2001); 1997 с фалита на България след Виденовото социалистическо управление.

Покойният вече писател Артър Кларк (1917 - 2008) позира с книгата си "Една одисея в космоса през 2001 година" в последния ден на 2000г. АР отбелязва, че той е вярвал, че новото хилядолетие започва на 1 януари 2001г.

© АР, Associated Press

Покойният вече писател Артър Кларк (1917 - 2008) позира с книгата си "Една одисея в космоса през 2001 година" в последния ден на 2000г. АР отбелязва, че той е вярвал, че новото хилядолетие започва на 1 януари 2001г.


Едва по-късно, когато през календарната 2001 г. реших да препрочета "космическата одисея", открих колко различна е зададената в нея перспектива за същата тази година. Артър Кларк настоява, че


"действителността, както винаги, ще се окаже много по-странна"


И ни предупреждава, че зад всеки жив човек стоят поне трийсетина призрака. Такова е съотношението на живите и мъртвите, ако приемем, че от зората на времето до 2001 г. над 100 милиарда човешки същества са тъпкали планетата Земя. Толкоз по космологията на 2001, която само ще си позволя да допълня с факта, че по някакво странно съвпадение Млечният път се състои от сто милиарда звезди, така че на всеки човек, живял някога на земята, се пада по една звезда, която, уви, и не подозира за неговото съществуване.


За да ви приземя, предлагам да прелистим старите вестници. Мрежата дава онлайн рамо, ала за българските събития ми се наложи да отскоча до Народната библиотека, където сред периодиката открих и проходилия през февруари "Дневник".


И тъй, 2001 г. влиза с летящ старт в един сериозен календарен проблем:


Дали годината дава началото на XXI в., или пък той е започнал още през 2000 г.?


За целта пак са извадени от забравата календарите на маите, опровергани от Грегорианския календар, а пък Умберто Еко в нашумяло есе обяснява, връщайки се към Ерик Хобсбаум, че едно столетие - календарно и исторически – начева по съвсем различен начин. Така например предходният ХХ в. бил "учудващо къс" - започва чак през 1914 г. с Европейската война, която скоро прераства в Първа световна, като логично завършва с 1989 г. и падането на комунизма.


Що се отнася до XXI в., колебанието е голямо. Още не е ясно кое събитие през 2001 г. ще даде началото на нов исторически отрязък. След 11 септември и атентатите срещу Световния търговски център, колебанията секват: 2001 г. е трус в историята.


XXI в. започва с "неовойна"- планетарна "мрежова война" (съгласно етимологията на "Ал Кайда") срещу невидим противник, неотъждествим с държава (тероризмът).


Добре дошли в XXI в.!


Така историята наново се пропука, действителността, както ни бе предупредил Кларк, се оказа доста странна, а ние, щем не щем, заживяхме под отломките от атентатите, макар само няколко години по-рано либералната мисъл в лицето на Френсис Фукуяма да бе възвестила официално "края на историята".


Кой можеше да предвиди Събитието в Кота нула осем месеца по-рано? Когато на 20 януари Джордж У. Буш спокойно положи клетва като наследник на Бил Клинтън, а Тимоти Маквей, виновник за атентатите в Оклахома сити през 1995 г., очакваше изпълнението на смъртната си присъда в затвора в Индиана…


2001 г. изглеждаше като "нулева година"


от едно начеващо столетие, което би трябвало да е в орбитата на разума и прогреса. На 15 януари е дадено началото на първото издание на "Уикипедия" в интернет, обсъжда се глобалната цифровизация на библиотеките, скоро излиза и първата версия на IPod. Не искам да коментирам музикалните хитове на годината, защото справката в YouTube извади толкова захаросани парчета на Шеги, Кайли Миноуг, Бритни Спиърс и Дженифър Лопес, че веднага побързах да ги забравя и ви препоръчвам да последвате примера ми.


В България 2001 също дойде с тиха стъпка, както се казва - "по терлици". Едва ли в началото на годината, въпреки предстоящите избори – парламентарни и президентски - някой е очаквал челен сблъсък с историята. Не открих подобни предчувствия по страниците на българската преса. Ала ето че един възрастен господин с испанска брада и неясен български внезапно реши да запише името си в книгата на родната демокрация, създавайки движение на свое име. С прелистването на страниците рейтингите растат главоломно, а времето пред очите ни се изкривява. Порасналият "Симеончо", за радост на световните медии, сбъдва "демократичната мечта" – как "цар от Балканите" може да стане републикански премиер, докато бабичките, просълзени, пак си му честитят "царството". На 6 април - в "междуцарствието" - Симеон Втори (вече като гражданина Сакскобургготски) излиза във Врана с прочутото си обръщение за "800-те дни" и възмездяването на несправедливостите,


което оттогава комай вече чухме в две версии – първо, на неговия бодигард, а сега и на телевизионния бодигард на неговия бодигард


Ама, както е рекъл народът, имало глава да пати!


Що се отнася до парламентарните избори на 17 юни, те отвсякъде са нещо като продължение на височайшия рожден ден, паднал се в деня за размисъл - 16 юни. Едно издание даже услужливо излиза под глава с When I'm Sixty-Four - "Бийтълс" сигурно биха умрели от срам.


Така начева "великото мънкане", когато времето спира, защото "не му е дошло времето". И не се казва нищо, защото е рано да се каже, а пък и е най-добре да се гледа положителното. Но не и да се гледа в бъдещето. "Не съм гадач, госпожо", цитира популярен всекидневник троснатата реплика на царя премиер, който много скоро, след въпроса на Найо Тицин "Колко е часът, Ваше величество", изобщо престава да отговаря на въпроси. Щеше да е смешно, ако и до днес не си играехме на същата "политическа жмичка".

През 2011 бяха показави непубликувани до този момент снимки на атентатите срещу Световния търговски център на 11 септември 2001г. Ей Би Си ги е получила от полицията на Ню Йорк съгласно закона за достъп до информация. Кадрите са направени от полицаи от борда на хеликоптери, кръжащи над Манхатън

© Associated Press

През 2011 бяха показави непубликувани до този момент снимки на атентатите срещу Световния търговски център на 11 септември 2001г. Ей Би Си ги е получила от полицията на Ню Йорк съгласно закона за достъп до информация. Кадрите са направени от полицаи от борда на хеликоптери, кръжащи над Манхатън


И така до 11 септември, вторник, когато в краткото време между самолетните удари срещу едната и другата кула войната ни наложи своя дневен ред. Много пъти сме гледали тези кадри – в реално време или със забавен ритъм. Техният "римейк" продължава да ни преследва и днес, допълнен с кадри от Афганистан, Ирак или Сирия, от атентати в Лондон и Мадрид или на летище Бургас.


Историята е плашещ филмов режисьор, защото предпочита жанра на катастрофата


Разликата с холивудските "блокбъстъри" е, че тук няма финални титри, с които да се възцари успокоението.


С катастрофата в Кота нула през 2001 г. се открехна кутията на Пандора. Все още не знаем колко войни и кризи се крият зад това събитие, ала е ясно, че техните призраци упорито отказват да напуснат настоящето ни.


Действителността е понякога не само по-странна, но и по-страшна. Добре е, че винаги има "още" - има време на радости, не само на тревоги - така че в изминалите 13 години само по себе си няма нищо фатално. Историята е пропита с надежда.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (116)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Помня 2001 дойде с голям, хубав, бял сняг. Изведнъж детското у нас се върна и ние си спретнахме един искрен бой със снежни топки.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 2. 2 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  В 2001 година деди яко ошамари политическата класа у нас.... Най-интересното е че ошамарените не разбраха за какво става дума!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 3. 3 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Колко бързо минава времето в период на безвремие. 2001-2014, 1989-2014

 4. 4 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#2] от "boby1945":
  Деди си върна имотите, а шамарите ги яде електората детогласува за него, а итоя дето не гласува. Мадритският хитрец олиза кацата с меда и партията му отиде в небитието. Кой е*ал
  - е*бал, който не....

 5. 5 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Разстроено

  Кой да очакваше, че Симеон ще се здружил с убийците на чичо си?!

  chavo64
 6. 6 Профил на Чавдар Михов
  Чавдар Михов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Артър Кларк настоява, че"действителността, както винаги, ще се окаже много по-странна". И ни предупреждава, че зад всеки жив човек стоят поне трийсетина призрака." Тези пророчески думи, сякаш са писани за България. Тук толкова сме свикнали със странната действителност, че нормалното ни се вижда странно. А призраците стоят не само зад хората. Зад всяка една истинска фирма, стоят поне 30 фирми-призраци, които точат ДДС и се занимават с други далавери. Зад всяка една истинска медия, стоят поне 30 медии-призраци, които ни промиват мозъците. Зад всеки един истински политик стоят поне 30 призраци-месии, които ни обещават всичко, веднага и без никакви усилия. Накрая и самата ни страна, независимо от 14-те века история, ще се превърне в призрак. От нас, малкото останали истински живи хора, зависи дали ще го допуснем.
  http://www.chavdarmihov.com/bg/home.php

  Чавдар Михов
 7. 7 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  голям гювеч е тази статия.

  Истината ни прави свободни.
 8. 8 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#5] от "chavo64":

  СИМЕОН ВТОРИ е преди всичко цар на българите, а не някакъв отмъстител. Възприемането на монархизма и оглавяването на една нация, каквато и да е тя, дори и изградена от престъпници все пак е държавата на този монарх. Той неможе да се отрече от децата си образно казано, но негово задължение бе да въздаде справедливост, чрез подчинените му институции, още повече, че бе на върха на изпълнителната власт.
  Той не го направи единствено в името на единението на България, но пренебрегна наказанието, като морална пречистваща субстанция, която лежи в основата на всяко единение.

 9. 9 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Господинът с брадичката за разлика от Тони от "Култура" ще остане в българската история. Защото е последният български цар и защото когато бе премиер България влезе в НАТО и бе подписан договора за присъединяването й към ЕС. Единият от четирите подписа сложени под този договор е на господина с брадичката. Но това са факти, които господин Тони от "Култура" пропуска. Но пък е много важто какво бил казал някакъв Тицин - интересно е обаче защо Тони не казва какво е постигнал Тицин в живота си ? И кой всъщност е Тицин, освен че съпруг на Пендачанска ? Може би това е най-голямото му постижение - нечий съпруг ?
  А защо "Бийтълс" биха умрели от срам не става ясно ? Както и не ясно как Тони от "Култура" е разбрал, че "Бийтълс" биха умрели от срам - вероятно те му се отчитат ?! Впрочем датата 17 юни е дата за избори решена от управляващите начело с Костов, а не от Симеон. И ако някой трябваше да умира от срам тогава, това бе тогавашният премиер Костов, който на 17 юни буквално бе смазан от своя народ. Ама карай - нали народът е прост, така че Костов остава велик). Тони от "Култура" говорейки за 2001 г. нищо не казва за Костов. Може би така е правилно ?!

 10. 10 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Юли 2001 е една от най-големите лъжи които, се случиха в страната след 89 та.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 11. 11 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#2:"boby1945"]В 2001 година деди яко ошамари политическата класа у нас.... Най-интересното е че ошамарените не разбраха за какво става дума!!! [/quote]

  Ошамари глуп***те с 600 МЛН Евро реституция

  [quote#5:"chavo64"]Кой да очакваше, че Симеон ще се здружил с убийците на чичо си?![/quote]

  Кой да е очаквал....
  96 % от българите НЕ знаят , че всичко на този свят е ПАРИ

  ...за това сме последни навсякъде
  .........
  и за това Царят ни каза:

  "Не сте узрели,трябва да си смените Чиповете"

 12. 12 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Любопитно

  До коментар [#9] от "dend":
  +
  "Тони от "Култура" говорейки за 2001 г. нищо не казва за Костов. Може би така е правилно ?!"

  От срам не казва.
  Но историята каза..

 13. 13 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#12] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  ТЯ историята всичко помни и казва особено за марионетките на СССР подложили България на повсеместен ступор цял половин век в името на собствените си задници, закодирани под името БКП, както и за последващите я контрагенти пропити с върховно желание да ги опазят тези задници с преименувание на кода в БСП , както и призтеклите съдбовни събития покрай това още 25 години...

 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2516 Весело

  И аз си спомням,че като четях „Една одисея през 2001г“ , смятах на колко години ще съм тогава. И се мъчех да си представя живота тогава. А животът е непредсказуем.Вместо космическа одисея- назад към лъжлив дедо.

 15. 15 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Хубава статия!

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Любопитно

  До коментар [#13] от "convince":
  Вижда се , че сте се засегнали и докачили твърде много Не приемайте нещата толкова лично заради един човек. Можете да го харасвате и боготворитеколкото си искате - не оспорвам правото Ви, и го уважавам. Даже ако искате мавзолей му издигнете.
  Историческите факти, обаче няма как да бъдат променени

  ПП А колкото до това лирично и сърцераздирателно:
  "ТЯ историята всичко помни и казва особено за марионетките на СССР подложили България на повсеместен ступор цял половин век...."
  Тя историята помни, ама Вие не /или не искате/.
  Обърнете се към Сталин, Рузвелт и особено към Чърчил - те ще Ви припомнят кой определи, кой къде да бъде след войната.
  За огромно съжаление..

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  А изборът на г-н Първанов? Как може да се пропусне?!
  Сега си давам сметка, че това е годината, в която много хора усетихме, че не можем да предвидим и контролираме.
  ОДС не може да контролира България, САЩ не могат да контролират света, П.С. не може да си контролира рейтинга ...
  На фона на всички тези доказателства, че не можеш да контролираш света аз взех, че се ожених!

  Никола Йорданов
 20. 20 Профил на cheta
  cheta
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Чудесна статия - Костов е изтрит, както е и ЖАН-виденовия кошмар. Важно е, че всеки мислещ не ги забравя.

 21. 21 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 793 Весело

  Статията в частта й, посветена на тукашната политика, е умилителна на фона на намиращата се малко по-надолу в сайта снимка на първия брой на "Дневник" с челно заглавие:
  "СДС се преосигури срещу влизането на царя в политиката"

  И подзаглавие, включващо решение на Конституционния съд, "посредничеството" на Славчо Христов и "лоялността" на Иван Станчов.

  Някои автентични мислители обаче още живеят в 2001-ва и страдат за това как лошият цар "убил политическото" и провалил серията от сто успешни мандата на "новия Стамболов", понастоящем - кризисен лаборант (който, апропо, си беше повярвал също като ББ, че няма начин да не спечели, щото няма кой да гласува за црвените рептили...).
  Приятно вспомнит, дет се викаше във вица, ама годината вече е 2014-та.

 22. 22 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Добър коментар. Колко хора излъга т. нар. цар.
  А, като се замисля, все ощке има хора, които пишжат Бог с малка буква. Сигурно е неграмотност

 23. 23 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 714 Весело

  Хахахахаха, бележката под линия за "мистичните биолози" е абсолютен хит! Снимката най-горе пък е доста илюстративна...

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 24. 24 Профил на query
  query
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#22:"daam"]все ощке има хора, които пишжат Бог с малка буква. Сигурно е неграмотност [/quote]
  От простащина е, но най-вече от комунистическа безпросветност.

 25. 25 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#2] от "boby1945":

  деди хубавичко ошамари нас , народа другарю боб ... а още по странно е как го направи с помощта на уж политическия му опонент БСП ... Аз за това разбирам вашата радост от това събитие другарю боб , но видно 13 г. по късно , не сте по щастлив и спокоен другарю боб ....

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 26. 26 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Колкото и да гледаме към миналото, това няма да ни плати сметките за ток в настоящето! Дори ако зад тези сметки прозира продажбата на ЕРП-тата, извършена по времето на
  симеон фердинандов!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 27. 27 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#8] от "convince":

  Симеон посрами не само името на баща си, но и цяла България, връщайки ударно комунистите на власт,

  chavo64
 28. 28 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Добре си отмъсти царчето на републиката, при това същите дето го изгониха, го доведоха

  Birds of a feather flock together.
 29. 29 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Т.нар. "цар" си има българска жилка - и това е Бай Ганьо.

 30. 30 Профил на Лаборанта ☺
  Лаборанта ☺
  Рейтинг: 497 Разстроено

  2001 година беше последния път когато гласувах за СДС. Оказах се измамена, също както и тези които гласуваха за Симеон.

  ”Аз съм толкова добър и мощен политик, че мога да обърна и най–върлите противници на една кауза, така, че те да работят за нея”- И. Костов
 31. 31 Профил на system1
  system1
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#9] от "dend":

  Това , че е поставил своя подпис, дали означава, че има някаква заслуга за това? Едва ли ... Неговите заслуги ги видяхме...събра си парите, Чиповете, и земите и си замина.

  Други бяха хората , които направиха възможно нашето членство в НАТО и ЕС.

  Иначе на Симеон му беше много удобно да застане зад гърба на Борис III, *заради* което той бе избран от Българския суверен да управлява.

  На Симеон му гласуваха доверие заради Борис III – Обединителят на България !!! Не заради него!

  Така че, Костов не трябва да се крие, дори напротив! Но Костов не е Борис III. Но както се видя и Симеон не е Борис III!
  Но определено Костов направи повече за България отколкото Симеон!

 32. 32 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 714 Любопитно

  Очевидци: "Симеон Саккобурготски лазеше около саркофага на Ленин"

  /при посещението на Симеон в Москва като български премиер/

 33. 33 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#9] от "dend":

  Човека с брадичката трябваше да остане в историята само като последен цар. И с нищо друго. А той дойде със своята агресивна посредственост и наложи диктатура на посредствеността. Натресе ни Борисовщината и Пеевщината (Борисов и Пеевски при него влязоха в политиката, а Бареков бе единствения български журналест, който направи "интервю" с него. Но това не беше интервю, а вербална свирка. В последствие това стана масова "журналистическа" практика), направи стандарт избягването на отговори и поемането на отговорност, последното ставаше в много редки случаи, когато нямаше накъде да ходи. Сещам се само за включването ни във войната в Ирак. Премахна образователния ценз за висши административни длъжности и за банковия мениджмънт, за да може Васил Иванов да стане министър. Вкара ДПС във властта, наложи задкулисието като основна движеща сила в политиката, подкрепи и работи с всички сили за политическата апатия и необразоваността. При него започна разцвета на слугинската журналистика.
  За малкото хубави неща, които пишеш важи сравнението на един журналист от в."Капитал" по повод добрата му реакция на обвиненията на френския президент за включването ни във войната в Ирак. Един спрял часовник два пъти в денонощието е верен. Това важи и за последвалите го правителства (може би служебното на Райков е леко изключение).
  Що се отнася до Тицин и Тони Николов, те както гопето и денд, не е нужно да остават в историята. Просто трябва да си вършат добре работата. Достътъчно е близките им да ги уважават. Макар, че вече познавам много хора (и аз включително), за които Тони Николов ще остане в историята.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 34. 34 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#25] от "too_many":
  Ти не си измисляй небивалици.... Деди ошамари реституто-седесарите САМО поради нефелната политика на Лостов и Пепи коня......
  Човекът-деди доде само да е Президент, да пътува за държавна сметка... ама двамата умника решиха да хитруват....
  Лостов особено, няма канализация в къщи, ама хитър шоп!!! Е похитрува си.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 35. 35 Профил на Лаборанта ☺
  Лаборанта ☺
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#25] от "too_many":
  -------------------------------

  Аз съм човек на точните науки. Опорните точки спуснати априори не ми влияят. Трябват истински аргументи.

  Та като става думи за шамарите които получил българския народ от НДСВ, интересува ме, с какво правителството на Симеончо бе по-лошо от това на Костов. Изреди ми ги: първо, второ, трето...

  Ето аз ще ти кажа някой неща които Костов свърши зле:
  1. Трябваше да спре масовата и да направи касова приватизация
  2. Здравната каса не трябваше да бъде основана като една държавна каса, а множество частни фондове.
  3. Трябваше да разследва кредитните милионери. Трябваше специален закон за връщане на заграбеното.
  4. Не трябваше да продава Нефтохим за тази смешна цена
  5. Досиетата трябваше бъдат отворени.

  Кажи сега ти за Симеончо. Без епитети - само факти. И без нападки към мен.

  ”Аз съм толкова добър и мощен политик, че мога да обърна и най–върлите противници на една кауза, така, че те да работят за нея”- И. Костов
 36. 36 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 663 Неутрално

  [quote#2:"boby1945"]ошамарените не разбраха за какво става дума[/quote]

  кат' те гледам, и ти си от ошамарените...

  Път без препятствия не води до никъде.
 37. 37 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 663 Неутрално

  [quote#9:"dend"]България влезе в НАТО и бе подписан договора за присъединяването й към ЕС[/quote]

  ако други не бяха подготвили преди това тези неща, щяхме да влезем на кукуво лято!

  Път без препятствия не води до никъде.
 38. 38 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#9] от "dend":

  те т'ва троловете сте неизтребими. Кутев тъй ли каза днес?

  Път без препятствия не води до никъде.
 39. 39 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#37] от "Еколог":

  Заради него изгрява слънцето и се сменят сезоните, идва прилива на Нил и ни осигурява плодородие и просперитет.

  Birds of a feather flock together.
 40. 40 Профил на Лаборанта ☺
  Лаборанта ☺
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#38] от "Еколог":

  Или не знаеш какво означава трол, или ти самият си такъв.

  Коментарът на Денд не може да бъде определен като тролене. Първо защото отразява неговото лично мнение. Второ - написал го е със сърцето си. Трето - написал го е добре.

  ”Аз съм толкова добър и мощен политик, че мога да обърна и най–върлите противници на една кауза, така, че те да работят за нея”- И. Костов
 41. 41 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Гат царчето доди на власт, за мен вече беше ясно че трезвомислещите хора ги няма вече в България, или по-скоро са стигнали до санитарния минимум.

 42. 42 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  Франсис Фукояма "Краят на историята".
  Дано новия век е по добър. Не мислех че комунизма ще свърши толкова бързо но историята слава богу ме опроверга.

  klimentm
 43. 43 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#31:"system1"]Други бяха хората , които направиха възможно нашето членство в НАТО и ЕС.
  [/quote]

  И кои бяха тия други хора ? Защото Симеон стана премиер някъде в средата на 2001 г., България стана член на НАТО в края на март 2004 г., а договора с ЕС бе подписан през април 2005 г. Вероятно марсианците са били тия други хора. Или Костов, който от средата на 2001 г. стана Никой.

 44. 44 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#33] от "Gopeто":

  Твое право е да се възхищаваш на Николов и Пендачански.

 45. 45 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  "Царо" беше първият успешен проект на ДС; вторият (не толкова успешен) беше ГЕРБ; третият (вече направо фарсов) е Бареката.

  Изхабявате се откъм идеи, другари.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#45] от "Norman Granz":

  Успешен си беше Герб, твърде успешен... Сравни изборните им резултати с НДСВ на последователните избори, все още продължават да са фактор.

  Третият хич не е трети. Атака, всякакви националистически издънки, Светльо Хиподилски... Дудука е поредният опит.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#48:"Gopeто"]И за съжаление заради Вашето възхищение държавта остана да се развива по инерция, т.е. спря някъде там в 2001 - ва.
  [/quote]

  Благодаря за високата оценка. Не знаех, че заради мен държавата била спряла да се развива...

 50. 50 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 388 Неутрално

  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2879912

  Мдааа, то и режисьора си има асистенти....при това с пагони на старши офицери...мда....ама кой съм аз, че да и търся кусур на историята... отивам да си сменям чипа...

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 51. 51 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#35] от "diva_ovtsa":

  цитирам № 33: Вкара ДПС във властта, наложи задкулисието като основна движеща сила в политиката, подкрепи и работи с всички сили за политическата апатия и необразоваността.

  Ще добавя - помогна на Първанов да спечели изборите. И Бат Петьо не беше стока, но не беше чак такава излагация като агент Гоце.

 52. 52 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  [quote#45:"Norman Granz"]"Царо" беше първият успешен проект на ДС; вторият (не толкова успешен) беше ГЕРБ; третият (вече направо фарсов) е Бареката.

  Изхабявате се откъм идеи, другари.[/quote]

  Старческата деменция си казва думата.

 53. 53 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  А първият и най-успешен проект на ДС си е ДПС.
  Там те надминаха себе си.

 54. 54 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Ако не беше царя, щяхме да видим ЕС през крив макарон.

 55. 55 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  [quote#47:"Знам и Мога"]Третият хич не е трети. Атака[/quote]

  Атака си е изцяло съветски проект.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 56. 56 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3273 Любопитно

  "АР отбелязва, че той е вярвал, че новото хилядолетие започва на 1 януари 2001г.:"
  Какво означава А.Кларк "вярвал"?Третото хилядолетие наистина започва тогава.

 57. 57 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#35] от "diva_ovtsa":

  Не само това! Много хора се засегнаха от това, че трябва да си сменят чипа. Разбираемо е... НДСВ изгоря в тройната коалиция, която нямаше алтернатива. ЕС искаха от нас политическа стабилност. Царя се оказа до болка прав - 2013-та, без натиск от ЕС, българина избра новата тройна цоалиция. А "партията на гъбарите" получи рекордните 47%... Царя искаше от нас следното - заровете омразата в задния двор, направете си малък семеен бизнес. Отпусна и удобен кредит за това. 800 дни са достатъчни бизнеса да тръгне.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  "Ние го доведохме, ние ще го свалим, когато си пожелаем."
  (цитат на бившия шеф на Кинтекс Атанас Тилев за Симеон Сакс Кобург Гота)

  А народо верва ли, верва...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 60. 60 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 689 Неутрално

  [quote#58:"Norman Granz"]Привържениците на НДСВ винаги са си отличавали с особена тъпота[/quote]

  Спомнете си колко антиевропейска и анти-НАТО беше "левицата" тогава. Спомнете си Овчаров. СДС-то вече беше дало фира, и ако не беше царя, щеше да сме де факто руска губерния.

  Да, прети това Софиянски и Костов дадоха насока на държава на запад, това го признавам, но трябваше някой да го довърши.

 61. 61 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#4] от "SSS":


  [quote#4:"SSS"]Деди си върна имотите, а шамарите ги яде електората детогласува за него, а итоя дето не гласува. Мадритският хитрец олиза кацата с меда и партията му отиде в небитието. Кой е*ал
  - е*бал, който не.... [/quote]

  Ако не си ги беше върнал, сега щяха да са дебелеевски, ментовски, бисеровски, съселски, боздугановски, путински........................................., чрез заменки и други схемки!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 62. 62 Профил на pezar
  pezar
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Само за информация че България през 2001 се сюрна от магистралата и заби в трънаците, благодарение на малоумните си избиратели, които като разбраха че ги водят към Европа им домиля на душичките за шкембе чорбата и ракийката. Направиха набързичко кръгом със Царчока за селата и паланките там където им е хвърлен пъпът на сиромасите . Спусна по-пързалката и пак благодарение на тях следващите 20-години бял ден няма да види.

 63. 63 Профил на s.v.
  s.v.
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Колкото и да се овърта, прехода се провали. Демокрацията в БГ се оказа добра почва за "предприемчивите" и мащеха за обикновения човек! Нещата няма да тръгнат, ако не се въведе някакъв ред!

 64. 64 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  До коментар [#60] от "smotlixx":

  Червените бяха трети на изборите през 2001 г. Трети, не дори втори. Царо беше техният Б отбор, предназначението му бе да не допусне втори мандат на ОДС.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 65. 65 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#9] от "dend":
  [quote#9:"dend"]Тони от "Култура" говорейки за 2001 г. нищо не казва за Костов.[/quote]
  Не само за Костов не казва нищо, но мълчи и за наследникът му - Радан Кънев.
  Предполагам, защото някои от твърде ранобудните очакват да се заселят в доста удобния офис на "Кърниградска" . Тази сделка изглежда предстои...имам такова предчувствие!

  The best way out is always through Robert Frost
 66. 66 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#64] от "Norman Granz":

  Е какво да направим сега, да върнем времето ли? Какъв е тоя синдром хора дето трябва да се единомишленици заради политическите си убеждения, да се мразят?

 67. 67 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  [quote#66:"smotlixx"]Е какво да направим сега, да върнем времето ли?[/quote]

  Времето го върна назад мадридският мошеник.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 68. 68 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#67] от "Norman Granz":

  Ето сега управляващите ни движат мощно напред, не се притеснявай.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1281 Разстроено

  Ега ти културата.Тони Николов!Помияр най-обикновен.

 71. 71 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#63] от "s.v.":

  "Прехода" беше предопределен, планиран и отработен доста преди 1989-та... Беше подпечатан и в "нотарията" на Рейгън. И беше съгласуван с този на СССР. Никой нищо не може да направи сега.

 72. 72 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  БВП на човек през ППС (ЕС28=100):
  2001 – 30
  2005 – 37
  БВП растеж (%):
  2002 – 4,7
  2003 – 5,5
  2004 – 6,7
  2005 – 6,4
  Безработица (%):
  2001 – 20%
  2005 – 9%
  Инфлация (%):
  2002 – 5,8
  2003 – 2,3
  2004 – 6,1
  2005 – 6,0
  Външен държавен дълг (% от БВП):
  2000 - 74.1
  2002 – 49,7
  2005 – 25,1

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 73. 73 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Да, на американците им разрушиха кулите, но само за няколко месеца всичко бе разчистено и започна граДеж. То, и при нас започна, ама граБеж. Такава напаст се стовари отгоре ни, че Осама ми се вижда, като невинен младенец. Започна се от недоучения аристократ - анолфабет, който КГБ доведе да закрепости едва проходилата ни държава към вечните сибирски полета След алчния крадец , бодигарда му, руските шпиони и техните ибрици, България е най - нещастната, най - болната и най - бедната в Европа.

 74. 74 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3273 Неутрално

  [quote#57:"charlesdegaulle"] 800 дни са достатъчни бизнеса да тръгне.[/quote]Относно тези прословути 800 дни четох в статия в испанската преса от журналистка, беседвала със Симеон в мадридския му дом.Той споделил, че съжалявал постфактум за оказалия се ..чрезмерен оптимизъм на това заявление от началото на мандата му..Чудя се дали не е възможно редакцията
  да интервюира Симеон за някои неща,вместо да четем смели твърдения за.. "агента на КГБ", "мадридския мошеник" и пр.

 75. 75 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#9] от "dend":

  ''Величеството'' ще остане в историята само със зависимостите си, изключителната си способност да не може да произведе едно смислено изричение, обърканата, лабиринтова мисъл, обратно пропорционална на нечовешка алчност и лукавост. Да не забравяме и факта, че е първият и последен монарх, станал държавен чиновник/ за да краде на воля, разбира се/.

 76. 76 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#45] от "Norman Granz":

  БСП ДПС и АТАКА чии проекти са?
  тия последните май са направо на КГБ...

  Birds of a feather flock together.
 77. 77 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Спорът за началната година на века въобще не беше календарен проблем, а обикновено бръщолевене на неграмотни журналисти. През 2001 вече течеше второто десетилетие на новите уж свободни и демократични медии, в които пишеха и говореха чужди на занаята хора събрани от кол и въже.
  Статията въобще не споменава този сериозен проблем. Може ли журналисти, неусвоили обикновената алгебра от началното училище, които не могат дори да сметнат кога започва един век, да коментират далеч по-сложните обществени ситуации?
  Цитирането на Умберто Еко изобщо не може да маскира тоталната загуба на обща култура.

 78. 78 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  Винаги съм се питала,защо Сакскобурготски не остана още през 1996 година.Хората го чакаха,посрещаха го и му се радваха.Но той видя една разрушена държава,врътна се и си отиде в Испания.За да се върне,когато всичко потръгна,когато започнаха преговори за влизане в ЕС,когато хората започнаха да вярват,че нещо се променя към по-добро.Дойде да ръси популистките си речи,дойде,не да спасява,а за да си вземе това,което смята че е негово.Върна комунистите и Доган във властта.Това никога не трябва да му бъде простено.

 79. 79 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#5:"chavo64"] Кой да очакваше, че Симеон ще се здружил с убийците на чичо си?! [/quote]
  Аз например очаквах. И баща ми ама късно. Две седмици след онези избори го питах - "Ти за кого гласува?" Погледна ме виновно и каза "За царя..." (нали минал с 6.95 1937 година)

  Ама играта беше изиграна доста добре - дълга подготовка - царя това, царя онова, след това за месец и половина партия та да не се види каква мръсна пяна се събра там (не че нямаше и някой качествен като за пред хора) и народа излъган...

 80. 80 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#78] от "rosiraycheva50._":

  Просто не е бил още в схемите на ДС.

 81. 81 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  [quote#76:"rldkfl"]БСП ДПС и АТАКА чии проекти са?
  тия последните май са направо на КГБ...[/quote]

  За Атака мисля, че съм отговорил в пост № 55.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 82. 82 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 611 Весело

  [quote#0:"Коментар под снимката"]Покойният вече писател Артър Кларк (1917 - 2008) позира с книгата си "Една одисея в космоса през 2001 година" в последния ден на 2000г.

  АР отбелязва, че той е вярвал, че новото хилядолетие започва на 1 януари 2001г.[/quote]

  По правилно е да се каже, че дедото, роден в далечната 1917 е ЗНАЕЛ, "че новото хилядолетие започва на 1 януари 2001г."... За разлика от някой журналисти, живеещи в по- новото време...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 83. 83 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#62] от "pezar":


  [quote#62:"pezar"]Само за информация че България през 2001 се сюрна от магистралата и заби в трънаците, благодарение на малоумните си избиратели, които като разбраха че ги водят към Европа им домиля на душичките за шкембе чорбата и ракийката[/quote]

  Сигурен ли си, че причината са избирателите? Можеш ли да докажеш, че изборите в БГ са честни? Не ми отговаряй, единствения възможен отговор е НЕ, а с опорни точици не комуникирам!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 84. 84 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#11] от "Оселски":не вси4ко на този свят е пари приятел и ако не си го разбрал , ще го разбереш по трудния на4ин на ,,одъра на смърта,, преди душата ти отлитне от тялото

 85. 85 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#5] от "chavo64":
  [quote#5:"chavo64"]Кой да очакваше, че Симеон ще се здружил с убийците на чичо си?![/quote]
  =============
  Това се учи в най-хуманитарната школа в масква.
  Там те възпитават в мъдрост, че семейството е нищо пред насилието и грабежа. Тоя проскубан плъх нали си спомняте какво каза на арменчето:
  "Кой, аз?
  Моля ви се, какви претенции мога да имам към "моя напод"

  Обаче масква вика:
  "Нееее, за какво ти плащахме сметките, когато се държиш като филантроп"?!

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Г-жо Чипева, вземи та си смени чипа, и ни спести глупостите си! Ето какво донесе на България, " затъването на България в "царското й минало" за цели 800 дни на приказки и празни обещания, дето не свършват и до днес":
  Покриване на критериите за влизане в ЕС; Нарастване на БВП – 4 пъти; Приток в Бг. на чуждестранни инвестиции за над 23 млрд. евро; Външният дълг - стопен наполовина; Общият държавен дълг, съотнесен към размера на икономиката, спадна от 75% на 15%; повишенe на кредитния ни рейтинг - 15 пъти; Увеличение на фискалният резерв с 6 млрд.лв.; Спад на безработицата до 7%; Най нисък индекс на корупция; Мн. добър бизнес климат; Свобода на пресата ....!
  Царят и НДСВ изпълниха двете национални цели в най-новата история на България – членството ни в НАТО и в Европейския съюз.

 88. 88 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#54:"smotlixx"]Ако не беше царя, щяхме да видим ЕС през крив макарон. [/quote]
  През 2004г. щяхме да сме в ЕС заедно с вишеградската четворка.

 89. 89 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#71:"charlesdegaulle"]И беше съгласуван с този на СССР. Никой нищо не може да направи сега. [/quote]
  А какво да кажем за "мъдрия"гласоподавател, който би гласувал дори и за магаре?
  ТВ7 е телевизия на В. Цветанов и Пеевски, а Бареков го водят директор. Пеевски е депутат на ДПС, на Доган, а Бареков направи партия "Б-ия без цензура".
  ДПС започва да се разклонява.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#2] от "boby1945":

  Боби, 172 (-). Не се знае колко пъти са те напсували на майка.
  Това удоволствие ли ти доставя?

 92. 92 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Още през 2001г. се спомена бегло, че в далечната 1973г. издръжката на Симеон е била поета от Москва (дотогава той е получавал пенсия от България), както и са му платили някакви дългове в казината. Симеон се отблагодари през 2005г., като предаде властта на червените, слугите на Москва, освен това стартира и проекта АЕЦ Белене, а преди това отложи приемането на България в ЕС, закачайки ни за Румъния. Разбира се стана и мултимилионер.

 93. 93 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 877 Неутрално

  #92, и не само това. Играейки комар в казиното на хотел "Ескалибур" в Лас Вегас, на 7.06.1971, около 7:32 p.m., Симеон Сакскобурготски собственоръчва откъсва левото мъдо на управителя на казиното - П.С. Джоунс. Случаят е документиран от шерифа на Л.В. каунти Рандъл Марс. Мда....

 94. 94 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 877 Неутрално

  След като от офиса на Д.А. ( дистрикт атърни) на Л.В. каунти предявяват обвинения към С.Сакскобурготски за откъснатото мъдо, руската агентура немедлено се свързва с Кобурга и му предлага чек за 6 хиляди рубли, с който да компенсира безмъдния управител. Постига се споразумение с Д.А., след което случаят е потулен.

 95. 95 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#57] от "charlesdegaulle":

  За каква омраза говориш?Да не желаеш беове,ДС агенти и комунисти4ески вели4ия е позиция.Любовта на народа към баща му-ЦАР ОБИДИНИТЕЛ-бе заменена за пари и имоти.Ти царедворовецо откри ли семеен бизнес ?Кажи, от кои си -гъбар или бесепар.

 96. 96 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#69] от "Култура ми Бойко":

  За съжаление не съм информиран като Ваз.Моля дайте цифри и факти на тезата си.

 97. 97 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#88:"shumkar"]През 2004г. щяхме да сме в ЕС заедно с вишеградската четворка. [/quote]

  Невероятна глупост. България започна преговори през 2000 г. Как през 2004 г. щеше да стане член на ЕС ?

 98. 98 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#75] от "yorddj":

  Икономическите показатели от времето на неговото управление са факт. Както и това, че по време на неговото управление България стана член на НАТО и подписа с ЕС.
  Останалото са селски задявки.

 99. 99 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#92] от "historama":

  ЕЖК - Една Жена ми Каза - Това е твоят постинг. Казино, комар, Москва.....Само дето ги няма доказателствата. Няма да се учудя ако утре някой съобщи, че всяка сутрин Симеон изяжда едно дете.

 100. 100 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#35] от "diva_ovtsa":
  Бих Ви помолил:направете в табли4ен вид + и -сравнение Царя-Костов.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK