Как започна "Дневник"

Как започна "Дневник"

© ДневникВ деня, когато навършва 13 години, "Дневник" публикува отново обръщението на първия главен редактор на вестника - Румяна Червенкова, което излезе през 2001 г. в нулевия брой на вестника.


Това е заявката, с която "Дневник" тръгна преди години, и каузата, в която редакционният екип продължава да вярва. Текстът заслужава да бъде прочетен отново и заради тъжните размисли, които предизвиква за ситуацията (не само медийната) в България 13 години по-късно.


Мисията на "Дневник"
През последните два месеца, когато подготвяхме "Дневник", ни се обадиха много хора. За да кажат, че очакват да видят нещо различно. Всекидневник, който се отнася сериозно към събитията и предлага новините с техния контекст и предистория. Без да залита по кампанийни прояви и сиромахомилски призиви. Вестник, който да е едновременно информиран, умен, полезен, честен, обективен, четивен, но не пошъл, въобще - идеален.


"Дневник" няма да е идеален и няма да е еднакво справедлив в очите на всички.


Това няма да е всекидневникът на тези, които очакват държавата да осигурява съществуването им, подкупите да правят бизнеса, а популизмът да гради доверието.


Затова най-напред се обръщаме към читателите на "Капитал", които показаха, че уважават добрата журналистика и имат доверие в поне една медиа.


"Дневник" ще се бори за доверието на всички читатели, които искат да знаят. Които задават въпроси, а не приемат предварително нагласени отговори. Които поемат риск и отговорност, а не чакат помощ и подаяния. За тези, които успяват, но и за тези, които искат да успеят.


"Дневник" ще бъде техният вестник, всекидневникът на възникващата средна класа.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK