За културата и селото

За културата и селото

© Иван КутузовНа 13-тия рожден ден на "Дневник" се опитахме да обобщим медиата и ценностите й в 13 ключови думи. Съкратихме до: свобода, позиция, принципи, кауза, качество, достоверен, почтен, космополитен, толерантен, аналитичен, общителен, черна овца, тънка червена линия.
През следващите дни ще публикуваме текстове от архива, които си заслужава да бъдат препрочетени отново. При избора им свързахме всеки от тях с някоя от думите. Днес избрахме 
към думата аналитичен един материал на дългогодишния ни автор Бойко Пенчев, който отново пише за "Дневник". Той е бил публикуван на 2 декември 2010г. :


В България културата и селото удивително си приличат – по това, че според обществото можем да минем и без тях...


Разбира се, по празници и
в приповдигната обстановка ги тачим много


Леят се прочувствени слова как културата (или духовността) били съхранили българската идентичност или пък как селото е формирало нравствените ценности на българина, защото там са корените на българското, към които трябва да се връщаме във времена на криза и прочие.


Вярно, това за селото се е чувало най-вече през 90-те години на XIX в., после през 30-те и през 60-те години на миналия. Но и днес ще го намерим в учебниците на децата, където "изконно българското" продължава да се мисли като патриархално и селско.


Празничното умиление обаче върви в комплект с пълно всекидневно пренебрежение. Селото и селското стопанство също както културата и културното стопанство са оставени да се оправят сами. Ако пък селският или културният труженик започнат нещо да искат, им се казва да не мрънкат, а да се хващат и да работят, защото така било при пазарната икономика. Фактът, че се занимават с култура или селско стопанство, доказва, че те


за нищо друго не стават и затова най-добре да мълчат


На когото му се купува продуктът, щял да оцелее, другите няма защо да тежат на обществото. Този икономически дарвинизъм се изповядва еднакво ревностно и от именити министри, и от безименни мислители в интернет форумите.


Ами да, ще кажат мнозина – ако искам, ще гледам шведски филми, ще чета френски книги и ще ям немски салами! Откъде накъде държавата трябва да подкрепя нещо, което е губещо!? Звучи логично. Само че тези филми, книги и салами са се появили не просто защото някой се е запретнал и ги е произвел, а защото съответните държави са инвестирали политика, организационна инфраструктура и не на последно място  сериозни субсидии в тях.


Да се разсъждава за европейско селско стопанство, без да се отчитат милиардите субсидии, които се изливат в него всяка година, е смешно. Също толкова смешно е да се вярва, че в държавите от Европейския съюз културата и изкуството са оставени на голите пазарни механизми. Ако беше така, едва ли щеше да има смисъл въобще да ги наричаме европейски.


Да, но ние сме бедни, а и сега е криза, дай по-добре да се възползваме от продуктите, селскостопански или културни, които някой вече е субсидирал – така ни говори уж здравият разум. Всъщност ние отдавна си живеем така – с онова, в което някой друг е инвестирал, то е дало своя ефект, изплатило се е, а ние го доизносваме. Коли втора употреба, лаптопи втора употреба, даже самолети.


Но дори чисто новият високотехнологичен продукт, който купуваме от мола, е направен от други хора за други пазари, а ние сме просто късметлии. Направен е от хора с образование, дисциплина и идеи в работна среда, за чието изграждане


някой някъде е вложил грижа, средства и енергия


Именно грижа, средства и енергия у нас не се влагат никъде, а най-малко пък в културата и селското стопанство.


Културата не е само някаква европейска глезотия. Не съм чул да има държава по света, която да е заявила: "Не ни трябва да се мъчим да правим свое кино, своя литература, свой театър – ще гледаме чужди, по-евтино ще ни излезе." Сигурно защото чрез културата и изкуството не само творецът, но и самото общество изразява себе си, дава възможност да разсъждаваме върху начина, по който мислим и чувстваме.


Чрез културата една национална общност се самоозначава в света. Ако се задоволяваме просто да хрупаме купени на кило американски филми по телевизията, това е един от белезите, че съществуваме не като общество, а само като механичен сбор от потребители.


Именно пълното пренебрежение към културата и селото обяснява защо в крайна сметка начело на тези "отрасли" се оказват Вежди Рашидов и Калина Илиева. Когато няма никаква идея как държавата в лицето на Министерството на културата да си партнира с частния сектор в културата, стават гафове като платения от Мишел Бонев воаяж.


През целия преход обществото не очаква и не иска нищо от Министерството на културата, затова и то си остава чисто декоративно. И според естетическите разбирания на съответната партия министър става Стефан Данаилов или Вежди Рашидов. Макар и в не толкова драстична форма, същото е с ресора "селско стопанство", който години наред беше даван на "малкия коалиционен партньор", било то десни земеделци при СДС или либерални депесари при БСП.


Чак когато се разбра, че покрай еврофондовете оттам ще минават огромни пари, публичното внимание се фокусира в тази сфера. Като единственото, което се коментира, е има ли съответният министър или началник на фонд "Земеделие" доверието на Европа. При такъв критерий какво по-естествено на ключов пост да се окаже дама като Калина Илиева. Нещата,


оставени на самотек и "пазарни принципи", накрая се превръщат в цирк


Всъщност щяхме да преглътнем цирка, ако пазарният принцип си вършеше работата. Но не стана така. Победи не пазарът, чиято невидима ръка уж щеше да отдели овцете от козите - победиха в селското стопанство мутрите, картелите и "консултантите", а в културата - шуробаджанащината.


И това, ако е държава, въздиша днес всеки. А не си ли я пожелахме точно такава – отсъстваща, за да не ни се меси? Немарата към културата, оставянето й на някакви божествено безлични сили като "пазара" са символ на немарата към общото ни живеене. Казуси като тези с министър Рашидов и Калина Илиева са проблем не само на онзи, който ги е назначил, но и на нас, които назначаваме назначителя.


Лошата селекция на политическия елит се дължи и на безгрижието, с което се надявахме по силата просто на "евроинтеграцията" или на "пазарната икономика" нещата да си дойдат на мястото. От само себе си обаче нищо не става. И то не само в политиката или селското стопанство.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1862 Весело

  По темата.
  Отива селянин в града на лекар и вика:
  -Докторе, много ме боли крак.
  -Събуйте се - вика доктора - ааау, трябваше да ги измиете тези крака!!!
  -Абе и фелдшера на село така каза, ама викам първо да се допитам до специалист...

 2. 2 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  "...А не си ли я пожелахме /Държавата/ точно такава – отсъстваща, за да не ни се меси?..."

  Тук не съм съгласна с изводите на автора...Да, пожелахме си я, но Тя днес ни най-малко не е в ролята на страничен наблюдател, а на режисьорът, който определя сценарият и репликите на останалите "актьори"...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 3. 3 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Да готин е вица, както обаче и истинския случай в "Плод и зеленчук " по времето на хепи соца, дето зарзаватчията вика на озверелите от чакане "гражданЬЕ" - ако не беше това културно обслужване щех да ви е*а мамата на всички.

 4. 4 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 894 Неутрално

  "...да обобщим медиата и ценностите й в 13 ключови думи. Съкратихме до: свобода, позиция, принципи, кауза, качество, достоверен, почтен, космополитен, толерантен, аналитичен, общителен, черна овца, тънка червена линия. "


  Днес ви е ден за хумор май.

 5. 5 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 725 Неутрално

  "На 13-тия рожден ден на "Дневник" се опитахме да обобщим медиата и ценностите й в 13 ключови думи. Съкратихме до: свобода, позиция, принципи, кауза, качество, достоверен, почтен, космополитен, толерантен, аналитичен, общителен, черна овца, тънка червена линия."
  Браво на политкоректната линия!!! Хубаво е, че между тях няма думи като : Християнство, Православие, Вяра, Надежда, Любов, Премъдрост, Господ, Иисус, Христос, Спасител, Отец, Свети Дух - станаха ли 12?

 6. 6 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Чудесна статия.

  "Всъщност ние отдавна си живеем така – с онова, в което някой друг е инвестирал, то е дало своя ефект, изплатило се е, а ние го доизносваме. Коли втора употреба, лаптопи втора употреба, даже самолети." (от статията)

  И това за съжаление води до мислене втора употреба при все по-голяма част от масите, чалга и куриозна непрофесионалност, която вече дори и не се разпознава като такава, защото мнозинството все повече губи представата си за професионализъм. И оттук пак стигаме до въпроса - откъде да започнем да разплитаме това объркано кълбо, за да започнем най-накрая да поставяме нещата на правилните им места?

 7. 7 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 725 Неутрално

  [quote#5:"stokn"]се опитахме да обобщим медиата и ценностите й в 13 ключови думи. [/quote] И защо пропуснахте САЩ, долари, Америка за Бг, Фондация, Сорос, хомосексуализъм, толерантност, либерализъм, ГМО, шистов газ, злато, рудодобив, ВЕИ, - май станаха над 13

 8. 8 Профил на zh Vulchev
  zh Vulchev
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#2] от "Γαλλα":

  Нима не беше това целта на прехода? Който трябва да стане богат, народът да стане беден и прост, ако има наченки на акъл и пр. да се поблъска 5-10 години и да се махне. Всичко гарантирано от държавния апарат. Затова не оставка е нужна на България, а да се изрине цялата система

  zhv
 9. 9 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 838 Любопитно

  [quote#7:"stokn"]И защо пропуснахте САЩ, долари, Америка за Бг, Фондация, Сорос, хомосексуализъм, толерантност, либерализъм, ГМО, шистов газ, злато, рудодобив, ВЕИ, - май станаха над 13 [/quote]
  А ти защо не вземеш да се гръмнеш? Свидетели сме на много тролски виртуални самоубийства, няма нищо страшно. Лошото е, че възкръсвате под нови алтер егота.

 10. 10 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#9] от "heliana":
  Слабо, много слабо. Аз пиша тук от самото начало на форума, десноориентиран съм, може да се провери с два клика на мишката. Май взехме да търсим врага с партиен билет, да чистим неудобните с обвинения в хунвейбинщина, извинявам се, в троловщина.

 11. 11 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 721 Весело

  До коментар [#5] от "stokn":

  За това си има вестник Вяра и телевизия bible.tv

 12. 12 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 932 Неутрално

  А пушенето и непушенето какво ще ги правим? Тр не са ли ценности?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 13. 13 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#11] от "zippie":
  А за ЛБГТ си има едни такива цветни списания. А за доларите си има доларови читатели. А за Сорос си има валутни пазари. И т.н.

 14. 14 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 721 Весело

  До коментар [#12] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Ейй, добре, че ме подсети ...
  ... отивам да изпуша една цигара.

 15. 15 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#12] от "Федор Венедиктович Езерский":
  Фьодр, не че тука му е мястото, но гледам, един центурион смело се изказва. Но му личи школовката от СЕГА - грациозен и мазен. Питам го - и изчезна, като ... от гащи. Кво ще кажеш по въпроса?

 16. 16 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  От "анализа" на Бойко се разбира,че културтрегери бленуват земледелски субсидии.
  Малеей, ако поне половината ги огрее ще си останем без трегери културни зарад таз пуста цироза.

 17. 17 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  остава само да се продадат 51% от собственоста на чужд или много дребни инвеститори, за да отпаднат и последните съмнения, че обслужвате интересите на определен олигарх.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 18. 18 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2158 Весело

  Споделям тези ценности, което обяснява присъствието ми тук. Благодаря за статията на Бойко Пенчев, пропуснала съм я през 2010, а не е трябвало!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 19. 19 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1287 Разстроено

  До коментар [#10] от "stokn": Май взехме да търсим врага с партиен билет, да чистим неудобните с обвинения в хунвейбинщина, извинявам се, в троловщина. "

  -И да не го намерят,умрат си да го търсят!

 20. 20 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#10:"stokn"]лабо, много слабо. Аз пиша тук от самото начало на форума, десноориентиран съм, може да се провери с два клика на мишката. Май взехме да търсим врага с партиен билет, да чистим неудобните с обвинения в хунвейбинщина, извинявам се, в троловщина. [/quote]
  Сори, ама толкова хвърляне на кал събота сутрин преди второто кафе ми дойде в повече. Ако не ти харесва, никой не те кара да четеш.

 21. 21 Профил на l1
  l1
  Рейтинг: 561 Неутрално

  чел съм дневник и тогава не съм попадал на статията...явно бб,цц и иф са си казали думата...не случайно сме след 100-то място по свобода на словото...преди 4г.тази статия бе немислима... рейтинга,рейтинга,рейтинга...дневник

 22. 22 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Вярваме на тези, които ни излъгаха и до днес, само
  Това ни крепи живота...
  Пълно-празно, като Самуилови войници сме, ама на крака...
  Те на нас, ние за тях, а всичко останало,
  За културата, селото и вилните зони...
  Бегай Државо, че ни не требеш, ние сме какавиди...

 23. 23 Профил на smej
  smej
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Статийка с намек да се излеят милиони на създаващите култура...Че като зинат писатели и други таланти. Каква култура ще ни забъркат, че цял свят ще ни завиди.

 24. 24 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  [quote#4:"Отнесен"] [/quote]

  Ала, бала!
 25. 25 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Ами онзи ден казаха,че история в 11 и 12 клас нямало да се учи, т.е. точно когато децата стават съзнателни. Можем да заключим следното за bg-политиците: "СМЪРТ НА БЪЛГАРИЯ!". Това е техният лозунг, всяко действие е просмукано от това...

  Ала, бала!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK