Политици без политики

В пленарна зала

© Георги Кожухаров

В пленарна залаНа 13-тия рожден ден на "Дневник" се опитахме да обобщим медиата и ценностите й в 13 ключови думи. Съкратихме до: свобода, позиция, принципи, кауза, качество, достоверен, почтен, космополитен, толерантен, аналитичен, общителен, черна овца, тънка червена линия. 
Публикува текстове от архива, които си заслужава да бъдат препрочетени отново, като след избора им свързахме всеки от тях с някоя от думите. Днес избрахме към думата позиция един материал на покойния Александър Божков (1951 - 2009), който е дългогодишен автор на "Дневник"
Този текст е публикуван за първи път на 2 декември 2007 година


Според последните моди в България политик е този човек, който се явява на избори, печели (или не печели), влиза в парламента или общинския съвет, явява се по телевизията или радиото, дава интервюта и участва в дебати по скандални теми. След изборите политик е този, когото журналистите, а покрай тях и всички граждани подозират, че се забърква в нечисти далавери, краде, харчи парите на данъкоплатеца за заплати, командировки и луксозни автомобили, купува гласове за следващите избори. Разбира се, политикът непрекъснато е замесен във вътрешнопартийни караници, изключват го или той изключва някого от съответната партия, води преговори и се опитва да прави някакви коалиции с цел участие във властта.

На политика в медиите се противопоставя образът на експерта. Той също е постоянен гост на сутрешните блокове и обзорните предавания на всички телевизии и радиа. Важното при експерта е, че той твърди, че знае отговорите на всички въпроси, които политиците избягват да дават или не могат да открият. Второто важно качество на експерта е, че той се обижда, когато някой се опита да го закачи за конкретна политическа сила. Дори когато кой знае как експертът е попаднал в нечия листа за депутати или общински съветници, във всичките си изяви той дебело подчертава, че е приел да участва само в експертно качество и дори не членува в съответната политическа сила. Затова никой не пита експерта за политиката в неговата сфера.

Да се замислим сега за какво всъщност съществуват политическите партии, народните представители, общинските съветници, министрите, кметовете... Като оставим настрани остроумния и донякъде верен отговор, че съществуват, за да се борят за кокала, остава истинският, исторически верният и непрекъснато пренебрегваният отговор, че политиците съществуват, за да правят политика. А в една демократична държава политиката е набор от виждания, идеи, планове, действия и резултати, чиято цел е хората в тази държава да живеят по-добре. А различните политики, които различните политически партии предлагат, дават основание на хората да предпочетат един или друг политически проект на изборите, защото са видели по-привлекателен, по-реалистичен и по-възможен вариант за собственото си добруване.

Да направим на този фон принципната


разлика между политици и експерти
Експертът в здравеопазването например, знае освен какви хапчета се дават против настинка, колко струва издръжката на един болен, как се връзва бюджетът на една болница и много други такива неща, които е научил от теорията и практиката. Политикът пък, когато разработва здравна политика, ползва всички тези експертни мнения и съвети, но негова работа е да промени или да изгради дори съвсем наново здравната система, да предложи на хората взаимоотношения между пациент, лекар, болница, здравна каса, държава, частен сектор, лекарствено снабдяване, профилактична система и прочие, да облече тези взаимоотношения в програми, планове за действие, нормативни документи и изпълнителни органи, така че с всеки следващ ден животът на хората и грижата им за здравето да стават все по лесни, удобни, достъпни и сигурни.

Като сме се хванали за здравеопазването, нека да продължим с него. В коалицията, която ни управлява, има три партии. Едната е спечелила над 80 депутатски места, втората - повече от 50, а третата - малко над 30. При това в конкуренция една с друга през 2005 г. Теоретично погледнато, политиците от тези три партии трябва да са поискали доверието на избирателите, защото знаят примерно как да решат тежкия проблем със здравеопазването. А след създаването на коалиционното правителство вероятно би трябвало да са съчетали трите си виждания за здравната политика и да са поверили на министъра Гайдарски, представител на едната от трите партии, да провежда тази съчетана и съответно три пъти по-умна политика.

Само че мина половината мандат на тройното правителство, а здравна политика от него не видяхме. Назначава министърът, уволнява, спори със здравната каса и лекарския съюз, ремонтира някакви болници и отделения, дава или не дава пари за нова апаратура, преговаря със стачкуващи здравни работници. Изобщо


поддържа добре или не толкова добре статуквото


А какво ще се променя в здравеопазването към по-добро? И как? Това и той не знае, и трите партии в коалицията не могат да измислят. Къде е тук политиката на политиците от управляващото мнозинство?

За да не се ограничаваме само с управляващите и да не обидим политиците от опозицията, да ги попитаме риторично и тях. В парламента има четири опозиционни парламентарни групи. Видели ли сме от тях четири други предложения за здравна политика? Чули ли сме да разкажат смислено и свързано какво смятат да направят в тази област, ако дойдат на власт, заедно или поотделно? Къде е тук политиката на политиците от опозицията?

Проиграйте, уважаеми читатели, същите въпроси и отговори за всички други политики, за които би трябвало да се погрижат политиците. Да видим какви са техните политики за полицията например или за туризма, за тежката и леката промишленост, за икономиката на знанието, за водите или пък за горите, за данъците или за административно-териториалното деление... Няма да получите отговор. Може всъщност да се опитат да ви заблудят, че сега, като сме в ЕС, ще следваме европейските политики по тези въпроси и по всички останали.

Това е лъжа! Затова някои държави в същия този ЕС са много богати, уредени и спокойни, защото техните политици са разработили, предложили, изпълнили и продължават да изпълняват успешни политики в повечето области. А пък други имат проблеми, изостават, провеждат предсрочни избори, сменят си правителствата,


за да намерят тези политици, с тези политики, които ще ги направят богати, уредени и спокойни


Ние пък сме се закотвили на последното място по всичко в ЕС, защото правим избори, коалиции, водим битки, издигаме и сваляме министри, кметове, депутати и общински съветници, които не са политици в онзи истински, исторически верен и непрекъснато пренебрегван контекст. Защото нашите са политици без политики.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  Всичко е политика.Тези,които се разграничават от политиците и партиите,към кого се приобщават? Към диктаторите?

 2. 2 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1206 Разстроено

  Безпогрешна диагноза.
  Нашите политици се занимават с всичко друго, но не и с политика.
  Ето, дори и новите формации, като реформаторския блок, вместо да разсъждава как да спаси България, разсъждава колко хора ще вкара в Европарламента.
  А най-смешното е, че използват за мерило за успеха си метрики, които биха важали, ако провеждаха истинска политика. Като например - ако вкараме 5 депутата, ще е успех, ако не вкараме 10 депутата, ще трябва да ходим на предсрочни избори и т.н.

 3. 3 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  България върви по италиански модел с всички партии струпани в много тясна част от спектъра с почти неразличими едно отдруго послания - всички партии плещят едни и същи либераски мантри = това за което ЕС отпуска пари с единствена цел парите да се усвоят от "нашите фирми". За това няма политики = партиите са ограничени в много тясна лента и нямат право да се отклоняват. При ТОТЯЛНА ЛИПСА на каквато и да е ЛЯВА партия при мизерстващо население всички циркове са с цел такава да НЕ се появи, защото ще отвее всички останали ... и после ще бъде смачкана от ВЪН.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 4. 4 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Сашо беше умен човек.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 5. 5 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Тъжен факт е, че у нас водещите мотиви при политиците са личните, а не общополезните...
  Това дава почва за спонтанната поява на всякакъв род, нечистоплътни и безразборно учредени организации, с неясна, но користна цел, които колкото бързо са се учредили, още по-бързо започват да се люспят, разделят, сливат, размиват, докато накрая политическата палитра, вместо да е пъстра и многоцветна, придобива кафяв и миризлив цвят...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 6. 6 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Поздравления!

  "Защото нашите са политици без политики."

  Точно тук трябва да се намесят хората с политиките: обикновенни хора, експерти, представители на бизнеса и други организации, които да предлагат решения и да ги защитават ОТКРИТО, за да не остава впечатление за "задкулисие"!

 7. 7 Профил на Nikola Georgiev
  Nikola Georgiev
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Дори от липсата на политика в България се прави политика. Което е безумно, но удобно за мишкуващите депутатини

 8. 8 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  Политиците са неадекватни, защото НЯМА начин да отговорят на потребности на обществото. Вилнеещата либерастия е абсолютно неадекватна към условията в България ... Нашето общество идва от друга система на далеч по високо ниво от дивашки капитализъм от 17-ти век какъвто ни се натрапва. Разминаването е тотално. Народа е замръзнал на ръба на Перестройката и НЕ ПРИЕМА реалността на погром и разруха. Любимите думи на политиците се възприемат така: инвеститор = Конан Варварина, бизнесмен = крадец, частник = номенклатурка на БКП, реформа = уволнения, ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 9. 9 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 541 Весело

  [quote#4:"simval"]Сашо беше умен човек.[/quote]

  за себе си - ДА , безспорно !

  Никога политик няма да ти каже:
  каквото си надробил - това сърбаш...

  основен белег за политическа пригодност е
  способността

  да се Самобичуваш... успокоявайки

  матряла че "повредата не е в неговия телевизор"
  ---------
  а спасението на давещият се е само....

 10. 10 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  [quote#5:"Γαλλα"]Това дава почва за спонтанната поява на всякакъв род, нечистоплътни и безразборно учредени организации, с неясна, но користна [/quote]
  Мениджмънта на нечистоплитността бърза да окаля, да опръска със слюнки на гняв щото като погледна тази сутрин в огледалото видя едно разкривено от омраза лице.Да в България ще има полудели от злоба,по всико личи

 11. 11 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3166 Неутрално

  До коментар [#4] от "simval":
  Съгласявам се с Вас. Мир на душата му!
  Ал Бож си отиде от този свят незаслужено обиждан, а беше и политик, и експерт.
  Често, когато съм имала натоварен ден, съм релаксирала с неговата "Музика за душата".
  Текстът му е много точен и актуално звучащ. Нашите политици "... не са политици в онзи истински, исторически верен и непрекъснато пренебрегван контекст. Защото нашите са политици без политики." Какво повече да се добави към тези думи?

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 12. 12 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Разстроено

  В България няма климат за правещи политика политици.
  Даваме шанс на лъжещи,дерибействащи простаци.

 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Хубаво полезно писание...
  Особено за гербери!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 976 Разстроено

  Браво "Дневник", че ни припомнихте тази статия на Александър Божков!

  Той Е един от малкото истински български политици и експерти!

  Все още можете да четете негови статии от блогът му:
  Александър Божков - Разни мисли по разни въпроси
  http://albosh.blog.bg/

  Поклон пред паметта му!

 15. 15 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1857 Любопитно

  До коментар [#1] от "hodounski":

  А къде е тук ДЪРЖАВНИКЪТ ??? Според мен това е ЧОВЕК,който освен за партията си,кариерата си и това как да се докопа до следващия парламент мисли и за ДЪРЖАВАТА В СЛУЧАЯ БЪЛГАРИЯ!!Къде са у нас държавниците???Ако някой знае нека каже!

 16. 16 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  Сега му е времето за тотално преформатиране на политическото пространство. При липса на политики е време динозаврите носещи негативите на прехода да изчезнат. Стига сме се си крещали едни срещу други : "Червени боклуци" и "Сини вандали" = това капсулира и подържа статуквото на безвремието. Времето на "партии на целия народ" по принципа комунисти -антикомунисти мина безвъзвратно. Време е да се появят партии защитаващи интересите на съсловия в новите реалности. На ляво работници, занаятчии, служители. В центъра малък бизнес, менаджери и специалисти. В дясно фабриканти и банкери.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 17. 17 Профил на naka2911
  naka2911
  Рейтинг: 434 Неутрално

  При ТОТЯЛНА ЛИПСА на каквато и да е ЛЯВА партия при мизерстващо население всички циркове са с цел такава да НЕ се появи, защото ще отвее всички останали ... и после ще бъде смачкана от ВЪН.
  -цитат#3
  -------------------------
  А,ей там е заровено кучето.Дали ще я смачкат отвън,не знам,но ще направят всичко възможно.А имаме огромна нужда от такава партия.

 18. 18 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 541 Весело

  [quote#16:"t' Ankus"]Стига сме се си крещали едни срещу други : "Червени боклуци" и "Сини вандали" =

  това капсулира и подържа статуквото на безвремието. [/quote]
  101 % +++
  в това е Безкрайната далавера ...........
  Двама се карат - Трети печели!
  ........
  българинът никога няма да разбере ,
  че в Парламента Няма опозиция....

  "Опозицията" плаща Софрата

 19. 19 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Политиците ни са без политики така, както партиите са ни без идеология.

 20. 20 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 541 Весело

  като няма хляб - Зрелища , от които нищо не следва !
  ...........
  чат пат прокуратурата хване някой , който се оказва Невинен
  друг има Шест апартамента - но е невинен
  на трети съпругата "печели" обществени поръчки....невинен
  някакви лумпени трошат джамии...куче влачи рейс
  -------------

  в нормалните общества гладният отваря Хладилника
  ние "отваряме" Телевизора , защото хладилникът е Празен

 21. 21 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#17] от "нака2911":
  Нали за това е цирка с АБВ - изкуствено създаване на разцепление в ляво с ДВЕ ДЕСНИ перспективи на две различни групи от олигархията, само за да се предотврати появата на ЛЯВА перспектива. Че то и ГЕРБ е по-ляв и от двете = базира се на типично социалистически електорат - служители и фирми на държавна хранилка. Да не говорим за типичните "сини" = СМЕХУРИЯ = даскаля и занаятчии се правят на "десни" само защото много им се иска.
  За това освен комплексарщини други идеи нямат.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 22. 22 Профил на naka2911
  naka2911
  Рейтинг: 434 Неутрално

  И още нещо.Колкото повече се подтиска изкуствено и с политико-инжинерни хватки създаването на истинска лява алтернатива,толкова повече се увеличава вероятността от радикализиране точно в тази насока.Накрая ще се стигне до превъзнасяне на миналото,без оглед на недостатъците,дори и реално съществували.Когато налягането се вдига,без да има отдушник,накрая се стига до взрив.А това няма да е добре за никого.

 23. 23 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  До коментар [#4] от "simval":

  Много способен и си отиде оплют от комунистите за жалост

 24. 24 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Много добър текст. Не съм съгласен с всичките тези и нюанси на тезите на автора, но му свалям шапка за начина, по който е представил мнението си. Обобщено погледнато - прав е.

  Свобода за Надежда Савченко!
 25. 25 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  По нашите "политици" в политиката, може да заключим, че става дума за хора с нечисти лични мотиви в нея...
  За да се уверим в обективността на това съждение ни стига само, прецизно разследване на тяхното "влизане и движение" в политиката.
  Брутален секс...
  В собствено политиката има купища брутални изнасилвачи ...
  Интересни сред тях са "успяващите", макар и кухи лейки, те с години могат да ни убеждават, че познават прекрасно нейната материя.
  Едно върху друго, такива тротоарни мошеници, "изчезват" и самата Политика у нас...

 26. 26 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#20] от "Славеят": " някакви лумпени трошат джамии..."
  Нали за това ни навират някакви жалки карикатури ... То не бяха "умни и красиви" прасунгери, ранобудни окупатори, ченгеджийски флашки, Лукови маршове с бутафорни униформи, футболни анти-ислямисти ... Мисловна нищета на режисьорите!!! Сега извадиха и "майчини език" Само и само да не се говори за половин милион безработни и наши съседи ровещи по кофите ... Бездарния назначен бизнес (наши) НЯМА умствен капацитет = Това е проблема, а други НЕ пускат!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 27. 27 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  До коментар [#15] от "doroteus":

  Аз знам един,който пренебрегна партийните интереси в интерес на държавата.Извади България от калта,а свои и чужди го упрекват,че си съсипал партията

 28. 28 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 541 Неутрално

  колко верен текст.
  ама като казаха миналата пролет, че правителството ще е 'експертно', никой не каза, че за експерти не се гласува, гласува се за политици, пък те да си ползват експертите колкото искат.

 29. 29 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Всъщност,държавата ни не е бедна и хазната не е празна.Има безкрайно неадекватно или бандитски разпределени и похарчени пари.Трябва системата да се направи такава,че в Парламента да влизат образовани и знаещи,специализирали хора.Когато ми се скъсат обувките,не отивам на зъболекар или механик.Отивам на обущар.А в Парламента,всичко е объркано и дейностите се извършват от хора,които нямат реална представа от сферата,която командват.В момента министър на здравеопазването е личната генеколожка на Моника Станишева
  /доколкото знам/.Семейство Станишеви благодарят за услугите с министерски постове,но това е една друга тема.Та какво направи госпожата първо?Засили се да уволни Главния на Хасковската болница,която е във все по-добри условия за всички.Хората там се вдигнаха на протест и тя го извика в кабинета си.По една случайност Диков,станал свидетел на ситуацията се беше натресал да снима срещата.Човекът от Хасково беше донесъл отчети,резултати,изводи.Беше се подготвил да покаже какви неща е постигнал.А тя го отряза.Вместо да се възползва от опита му,вместо да събере шефовете на болниците,които се справят от цялата страна и по техния опит да се направи програма,тя тръгна да уволнява по партийна линия.И навсякъде е така.Как да се оправим,когато всичко се води по партийна,семейна и приятелска линия?Няма как да стане.

 30. 30 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 541 Весело

  [quote#26:"t' Ankus"] Мисловна нищета на режисьорите!!!

  Сега извадиха и "майчини език"

  Само и само да не се говори за половин

  милион безработни и наши съседи ровещи по кофите .[/quote]

  "Шоуто трябва да продължи" - Фреди Меркюри

  Режисьорите Нямат проблем
  Глупаците имат и той е между ушите им
  ...............

  Няма конспирация там - където има Глупост

  ако някой чака Политик да го оправи...
  ще го оправи за 800 дни срещу 600 млн евро реституция

  проблемът е ,че сме в една лодка а глупаците са СвръхМнозинство .........над 95 %

 31. 31 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 608 Неутрално

  [quote#2:"rainbou1"]Ето, дори и новите формации, като реформаторския блок, вместо да разсъждава как да спаси България, разсъждава колко хора ще вкара в Европарламента.[/quote]
  През май има Евроизбори, нали? Е за какво друго да говорят, освен за това колко евродепутати ще пратят в Европарламента? Нали работата на българските евродепутати е да защитават българския национален интерес в Европа.
  Що се отнася до "спасяването на България", както се изразяваш, единствено РБ продължават да разработват управленската си програма. До сега представиха:
  1. Решителни мерки в икономиката на страната -
  http://dsb.bg/bg/blogs/article/3791
  2. Радикални реформи в съдебната власт -
  http://dsb.bg/bg/blogs/article/3830
  В скоро време ще представят още две групи мерки
  - Административна реформа
  - Свободна медийна среда
  Я погледнете сега, с какво се занимават парламентарните партии - само скандали, лични противоборства, нагнетяване на етническо напрежение и никаква политика.
  Ето, днес има партиен форум на ГЕРБ. Ще видим за каква политика ще стане дума и дали въобще ще има политика или ще се решават само кадрови въпроси.

 32. 32 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1226 Гневно

  [quote#23:"hodounski"] си отиде оплют [/quote]

  Все още чакаме, някой да покаже къде са 10% от 3-те милиарда получени от приватизацията? Някои от главните оплювачи, все още се изявяват като ментори по медиите!?

 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2856 Любопитно

  [quote#19:"bluescreen"]Политиците ни са без политики така, както партиите са ни без идеология. [/quote]
  Коя според теб е най-прогресивната идеология? Изобщо дали има такава, която да превземе сърцата и душите на хората?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#22] от "нака2911":
  Показателен е митът за Атлантида ... всичкомще изчезне за един ден и една нощ ... На сегашните ще им се наложи да воюват с мит ... А миттът за СОЦа ще става все по-красив = забравата ще отвее лошото , а хубавото ще се првъзнася (и то с основание)
  До сега никой никога не е победил мит
  ... а за "бизнеса" след толкова неправди и неизплатени заплати "ще настанат дни на ридание и скърцане със зъби". Една лява партия ще позволи изпускане на парата и отлагане на социален взрив

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 35. 35 Профил на naka2911
  naka2911
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#21] от "t' Ankus":

  Абсолютно съгласен съм.Точно затова е и цирка с Бареков.Усети момчето нишата в лявото пространство (или му я посочиха) и се опитва да се възползва."Капитализъм с човешко лице" Ха,нема такова животно.За да има капитализма в едно общество човешко лице за своите членове,той се нуждае от постоянна икономическа експанзия в други общества.Където пък лицето му съвсем не е човешко.Няма експанзия- няма развитие.Има срив и криза.Което е и причина за сегашните събития в света.
  А България няма нито военния,нито ресурсния,нито икономическия потенциал за експанзия.Така,че капитализма за нас не е успешния вариант .Освен за малцина,печелищи от обслужването на чуждата икономическа инвазия у нас.

 36. 36 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#2:"rainbou1"]реформаторския блок, вместо да разсъждава как да спаси България[/quote]

  РБ не е в парламента, за да разсъждават за актуални политики как да се спаси българия. Това е въпрос трябва да отнесеш към управляващите и опозицията в парламента....

 37. 37 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#22] от "нака2911": " Режисьорите Нямат проблем "
  Питай сеизмолозите , дали ако дълго време няма леки земетресения не е много сериозен проблем ... В България монетата се обръща средно за 30 годинни ... а 25 вече минаха става интересно...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 38. 38 Профил на naka2911
  naka2911
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#37] от "t' Ankus":

  Ами гледам,с голям интерес при това.На първия ред и с пуканки в ръка.Сега обаче ме извини,налага се да изляза за известно време.

 39. 39 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#35] от "нака2911": "Капитализъм с човешко лице"
  Аз съм Перестройчик ... на времето се борех за "Социализъм с човешко лице" (не си мислех , че въобще е възможно връщане в историята, а сега НЕ вярвам да е за ДЪЛГО) ... и видяхме до къде я докарахме = до поражения сравними с нашествието на хуните в цивилизования свят - регрес, вторично подивяване и тъмни векове. До сега не обръщах вниманиве на Барека ... несериозно и ИЗКУСТВЕНО

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 40. 40 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2856 Весело

  До коментар [#2] от "rainbou1":
  Е! За сметка на това БСП/ДПС/Атака, както и ГЕРБ ще се счупят да мислят как да спасят България!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 41. 41 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#33] от "Храбър": " Коя според теб е най-прогресивната идеология?"
  Добрите възможности за момента не са много. Можеш да копираш от:
  - Обама (САЩ)
  - Меркел (ЕС-Германия)
  - др. Ци Дзинпин (Китай)

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  Тъжно е,че това,което е написал покойния Ал.Божков преди 8 години все още важи с пълна сила и няма никакви изгледи нещо да се промени.Всичко читаво се оплюва и отстранява брутално и накрая ще останат само тези от Симеоново.

 43. 43 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#36] от "Добрич": " РБ не е в парламента, за да разсъждават за актуални политики"
  Вече 12 години ги чакам да започнат да разсъждават "ЗАЩО НЕ СА НА ВЛАСТ" и "КАК ДА ВЛЯЗАТв парламента"... Наскоро Радан се сети , че трябва да са по-близо до хората (а според мен и по далеч от учебниците по икономика, защото има и други нАуки по които се развива обществото)
  Без хора ... и то гласуващи = няма да стане !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 44. 44 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  До коментар [#41] от "t' Ankus":
  Нито един от предложените не предлага идеология:
  "...Идеологията (на гръцки: ιδεολογία, ιδεα — образ, идея; и λογος — разум, учение) е добре организирана система от възгледи и идеи, характерна за определена социална група, класа или политическа партия и изразяваща нейните интереси. Идеологията обединява символично натоварени възгледи и ценности, които дават обяснение и оценка за света и обществото и които целят да мотивират определен тип обществени действия и да ги направляват. Идеологията не е наука, макар да използва научни знания..."

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B4%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 45. 45 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#43:"t' Ankus"]"ЗАЩО НЕ СА НА ВЛАСТ[/quote]

  Защото ОДС правеха реформи! Това е причината всички други управляващи да бездействат и да се осланят на популизма и пазенето на статуквото...

 46. 46 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 608 Неутрално

  [quote#11:"Марина"]Съгласявам се с Вас. Мир на душата му!
  Ал Бож си отиде от този свят незаслужено обиждан, а беше и политик, и експерт. [/quote]
  Само си дайте сметка за каква демагогия и мощна негативна пропаганда от страна на комунягите става въпрос. Лепнаха на човека етикета "мистър 10%" и така си отиде, макар и беден като църковна мишка.
  Жертва на същия черен пиар е и Иван Костов и той е толкова мощен, че вече 13 г. той и единствено само той е виновен на всички и за всичко. А всъщност Иван Костов е човекът дал най-много на страната си от всички останали политици - вади я два пъти от финансов колапс, изтръгна я от лапите на Русия и я постави на Европейски релси.

 47. 47 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1226 Гневно

  [quote#42:"rosiraycheva50._"]Всичко читаво се оплюва и отстранява брутално и накрая ще останат само тези от Симеоново. [/quote]

  Навсякъде са, само те са кадърните, други няма.....Сега чета, че управител на бившия остров Болшевик станал един......шумкарски внук!?

 48. 48 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 861 Неутрално

  България се пише с главно Б!

 49. 49 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  [quote#47:"dobrich"]Навсякъде са, само те са кадърните, други няма....[/quote]
  От тази тяхна..."кадърност" България е на това дередже сега.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 50. 50 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#45] от "Добрич": " Защото ОДС правеха реформи! "
  Не си ли помислиха, че останалите без работа след "реформите" НЕ изчезват ... а остават и са особено мотивирани да гласуват СРЕЩУ тези които са им взели хляба? Защо не дадоха перспектива на хората , а ги хвърлиха на кучетата ... Някой ги излъга, че заводите са развъдник на комунизъм и на практика сините изгониха от работа свои привърженици - ДЕСНИ = добре платени специалисти ... и ги направиха ЛЕВИ зорлен.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 51. 51 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1226 Гневно

  [quote#50:"t' Ankus"]Някой ги излъга, че заводите са развъдник на комунизъм и на практика сините изгониха от работа свои привърженици [/quote]

  Ей че глупост си написал.....Требаше да наливаме още пари в банкрутиралите и фалирали предприятия, така ли? При 3 000 лева за 1 долар!? Да останем без споразумение с МВФ и да закрием държавата....

 52. 52 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 564 Неутрално

  " Политици без политики "

  Краткия отговор на заглаивето на статията е - Бойко Борисов. Има и други , но той е най-първи от първите...

  Stupid people make me sick
 53. 53 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 564 Неутрално

  [quote#19:"bluescreen"]Политиците ни са без политики така, както партиите са ни без идеология.[/quote]

  Обзалагам се , че получаваш негативни реакции от читатели , които не са запознати със съдържанието на думата идеология.

  Stupid people make me sick
 54. 54 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#14:"BlueWater"]Той Е един от малкото истински български политици и експерти! [/quote]
  Да припомня и помията, която бе излята върху този всъщност достоен човек.

 55. 55 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Часовникът си отмерва. С тези циркаджии в парламента до 2100 гонина България ще престане да съществува. Ще бъдем първата държава и народ от новото време, само затрили сами.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 56. 56 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#35] от "naka2911":

  Има обаче и съвсем други причини...! Въпросът,който изниква е защо тогава САЩ и ЕС изпаднаха в криза,точно когато бяха на върха на тяхната световна икономическа експанзия?
  Според мен причината е в човешката природа. Когато един народ дълго време живее в благоденствие,той се разглезва и дори деградира и накрая сам се погубва,обикновено извършвайки някоя колосална глупост! Така САЩ и ЕС сътвориха поради безгранична глупост,днешната световна икономическа криза!

 57. 57 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Решението на проблема не е в партиите и политиците,а в електората.Когато за да получи гласовете ,трябва да заяви ясно ,какви реформи ще предориеме,какви ползи ще донесат те,какви тежести ще се понесат и за как ще бъдат разпределени ползите и тежестите,и разбира се да го изпълни ,ако управлява и да оказва натиск в тази посока ,ако е в опозиция,тогава и политиците ще го правят.Дотогава ще е същото.

 58. 58 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Най-важни са политиките в областите наука и образование.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK