Триумфът на задкулисието

Триумфът на задкулисието

© Иван КутузовНа 13-тия рожден ден на "Дневник" се опитахме да обобщим медиата и ценностите й в 13 ключови думи. Съкратихме до: свобода, позиция, принципи, кауза, качество, достоверен, почтен, космополитен, толерантен, аналитичен, общителен, черна овца, тънка червена линия. 
Публикуваме текстове от архива, които си заслужава да бъдат препрочетени отново, като след избора им свързахме всеки от тях с някоя от думите. Днес избрахме към думата тънка червена линия - текст и откъс от текст. Напоследък думата "задкулисие" масово се използва и от политици, и от анализатори вече почти като клише. Преди няколко месеца обаче тя можеше да бъде срещната основно в анализите на журналиста от "Дневник" Петя Владимирова. За първи път тя я използва в контекста на съдебната система в текст на 1 декември 2005 година - "Новият главен прокурор - шанс за пробив в статуквото". А след текста "Триумфът на задкулисието" от 31 октомври 2012 думата с вложения й смисъл става все по-употребявана. 


Из текста "Новият главен прокурор - шанс за пробив в статуквото" (1 декември 2005) 


Не останаха политици, които да не признават, че сегашното конституционно устройство на съдебната власт, бетонирано от две тълкувателни решения на Конституционния съд, е основната причина да се говори непрекъснато за реформа на системата, но да не се постига реално реформиране. След като парламентът на парламентарната (по конституция) държава се оказа лишен от възможност да извърши съществени промени в устройството и управлението на съдебната система и да коригира очевидния дисбаланс между властите, на политическите сили би трябвало да им "светне", че тясната ивица здрава земя, която им е останала за маневриране, трябва да се използва максимално рационално. Една от възможностите, макар и тя да не е формално в ръцете на политиците, е да впрегнат усилия върховните постове в съдебната система да се заемат от хора, желаещи промяна и способни да я прокарат, запазвайки хладнокръвие пред изкушенията на безконтролната власт.  
... 


Да се залага на личностите, без да я има гаранцията на променените правила, е наивно, ще кажат диалектиците. Но дали пък точно личностните качества за пост като този на главния прокурор не са най-важното днес и тук, където


дефицитът на нравственост по върховете на третата власт


се набива в очи все по-безцеремонно? Най-пресният пример е последното заседание на Висшия съдебен съвет, на което половината плюс един висши администратори на системата си назначаваха роднини и обръщаха на 180 градуса заявени вече позиции, без да сметнат за нужно да се мотивират, камо ли да се почувстват неудобно.
...


Да припомняме ли, че сред причините за блатото, в което затъна реформата, беше именно съпротивата на съдебната номенклатура, проявена през годините под най-изобретателни форми - от изтънчен натиск до открити заплахи над несговорчиви политици. Нека парламентарните партии преценят дали биха могли най-сетне, след толкова години


користни сметки в политическото задкулисие


да излъчат със съгласие и пред очите на обществото личност, която да съчетава професионален и морален ресурс, за да бъде главен прокурор. И да я представят на министъра на правосъдието, който в качеството си на председателстващ ВСС има право да я предложи на съвета за гласуване.


За жалост няма особени основания за вярване, че политическите партии са способни на такъв подвиг. Те прекалено дълго раздвижваха въздуха с приказки за реформи и европейски стандарти, оставяйки затъналата в удобното си статукво съдебна система да обслужва в суматохата на политическите разправии своите (и на политическите си контрагенти) олигархични интереси. За добро или за лошо илюзия е, че политическите мнозинства контролират 11-членната парламентарна квота на ВСС - след влизането на избраниците във върховния управителен орган на съдебната система контролът се поема от сложно преплетените интереси вътре в системата.


...


Знак за поемане на отговорност би било и въвеждането на възможност за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор - т.нар. импийчмънт. Но не да се ослушват политическите сили и да чакат първо да видят кой ще бъде избраникът и след това да му поставят ограниченията, а да направят това предварително. Възможността за предсрочно отзоваване е бариера пред съблазните на облечения в огромна власт главен прокурор да прескача спорадично до политическата сцена, където конституцията не му е отредила роля. Главен прокурор, който не прекрачва закона и морала, не би трябвало да се страхува от възможността за импийчмънт.


Личността на първия обвинител има огромно значение


заради функциите на прокуратурата и централизираното й устройство. По конституция българската прокуратура извършва освен наказателно преследване на нарушителите на законите също и общия надзор за законност. Изпълнявайки ролята по надзора за законност във всички сфери, прокуратурата надзирава и сама себе си, а йерархичната й структура превръща главния прокурор във върховен повелител на доброто и злото, който обявява праведните и грешните - чак до момента, в който дойде ред да си каже думата съдът. А вече се видя, че този момент понякога идва след години!


...


Ако парламентарните партии имат поне малко воля за промяна, не трябва да изпускат този шанс за тласък в реформата на съдебната система. Защото без пробив в статуквото на прокуратурата, наподобяваща в момента по-скоро затворена организация за специални поръчения, отколкото публична институция на държавната власт, просто ще трябва да забравим за съдебна реформа.


Тя, реформата, както показа досегашният опит, не се прави с пазарлъци, още по-малко със страх от главния прокурор.


"Триумфът на задкулисието* " (текст от 31 октомври 2012)

Триумфът на задкулисието

© Иван Кутузов


Парламентарното мнозинство избра днес своята квота от двама юристи за Конституционния съд без да им бъде зададен нито един въпрос. А властта в лицето на председателката на правната комисия в парламента Искра Фидосова продължава да дразни мислещите хора и да заблуждава дипломатите, наричайки такава процедура - прозрачен избор.

Прозрачност щеше да има, ако Фидосова или който и да е представител на ГЕРБ беше станал да обясни мотивите на управляващото мнозинство да предпочетат съдия Венета Марковска (номинирана от независими депутати, подкрепящи ГЕРБ), до днес зам-председател на Върховния административен съд, например пред съдия Татяна Върбанова от Върховния касационен съд (предложена от левицата).

Да се чуе ясно обяснение на простия казус: Върбанова е с безупречна репутация, професионална и житейска. За Марковска дори и Европейската комисия каза (и то два пъти за два дни по повод спестените й въпроси), че трябва "да се направят проверки на обвинения в корупция, конфликт на интереси и търговия с влияние" (изнесените за нея факти в журналистическо разследване още през 2010 г. не само не бяха опровергани, дори от Марковска, а самата тя  няколко пъти ги коментира абсолютно противоречиво).

Така България стана държава, в която спазването на конституцията ще бъде надзиравано от юрист с диплома по право от полицейска школа (Анастас Анастасов) и от уличен в употреба на влияние за лични цели магистрат.

Какъв ли трябва да е залогът на това падение на властта дотам, че да не се притесни въобще "какво ще кажат хората"? Ами явно специфичен по вид и огромен по мащаб е залогът, щом трябва да остане таен...


Договорките по върховете на властта са правени в мрака и тишината на задкулисието


Всъщност дори и да бяха зададени въпроси, отговорите щяха да бъдат формални и нямаше да имат значение за крайния резултат в този избор, за който през последните дни беше публична тайна, че е предопределен, а комбинацията от гласове в полза на Марковска (ГЕРБ ДПС и "независими" депутати плюс малко БСП) е впечатляваща. 

Няколко часа след случилото се в парламента Европейската комисия реагира отново и още по-остро, като предупреди, че може да изготви нов междинен мониторингон доклад за България (официално такъв е насрочен за края на 2013 ). Може би народните представители ще пропуснат и този факт, както си спестиха да коментират вчерашния сигнал на Брюксел по повод неразгледаните сигнали за Марковска.

Днешната нагла демонстрация в стил "ще правим каквото си искаме" е повод за много повече от морално възмущение. Тя е знак за опасност пред самата държавност: непукизмът на властта ни дава да разберем, че тя няма да има  скрупули по пътя  към своите цели, а – да не забравяме, че основната е да удържи позициите си.

Бог да е на помощ на държава и общество, в която е възможно потресаващото безочие, показано днес в парламента й. (изборът на Венета Марковска, който в последствие не се изпълни - бел.ред.) 


* Ако бях сигурна, че няма да бъда разкарвана по съдилища, щях да напиша вместо задкулисие просто мафия.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Дневник, рождени дни се отбелязват докато чиляк е жив.

 2. 2 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 583 Весело

  Анализаторите анализират, керванът си върви, както подобава на този етносоциокултурен фундамент.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  Пак си е същото.Съд.инспектор се избира по същия начин със същото мнозинство.

 4. 4 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Добре, че ги има тези текстове и някой, който да ги препечатва, така че твърденията на бащицата, че бил алтернатива и се борел със задкулисието да бъдат разбивани на пух и прах. Дано повече хора се сетят да препечатват стари материали от времето на "управлението" му, така че лесно забравящите сред нас да си припомнят и да загреят кой ги брави на Будали...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 5 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  [quote#3:"hodounski"]Пак си е същото.Съд.инспектор се избира по същия начин със същото мнозинство. [/quote]
  ++++
  И аз това си мислих, същите хора са в Парламента,ще правят същите зулуми, обяснявайки ни с фалшив фалцет,че всичко било"прозрачно"
  БСП_ДСП_ГЕРБ=статукво и никакъв шанс за промяна.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 6. 6 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  [quote#5:"Cherry"]ДСП[/quote]
  *ДПС, извинявам се,сгреших.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 7. 7 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 489 Неутрално

  В двете илюстрации на Кутузув е събран целият текст на Петя.
  Благодаря и на двамата!

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 8. 8 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 374 Любопитно

  Триумфът на задкулисието: Личността има огромно значение.

  Част от решението: възможност за предсрочно прекратяване на правомощията, отзоваване.

  Да се мултиплицира! Казах!

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 9. 9 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Както винаги точна е Петя Владимирова,.Навярно иска да изрече с висок и гневен глас всичко онова,което мисли и пише с истинските им имена.Поздравления за Петя Владимирова и Иван Кутузов.
  Не очаквам сегашното статукво на властта да направи нещо радикално,за да няма "свещени крави" !

  Tony
 10. 10 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 479 Весело

  "дефицитът на нравственост по върховете на третата власт"-Дневник---------------------------------------------------------------------------------------------Дефицитът най лесно се лекува, казал един световен борсов играч- като се ликвидира!

 11. 11 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1211 Неутрално
 12. 12 Профил на cheta
  cheta
  Рейтинг: 374 Неутрално

  В 10-ката - браво на Петя за попадението!

 13. 13 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  До коментар [#2] от "75015.brancion":

  Ако искаш да кажеш че от подобни текстове няма смисъл, не си прав.
  Лечението на болния започва с това, той да признае на себе си че е болен.
  За да признае на себе си, някой трябва да му го напомня.Ако трябва всеки ден, докато не натъпи осъзнаване, а оттам -истинското лечение.
  Понякога има хора, на които това осъзнаване изобщо не им изнася, защото те са част от проблема, а не от лечението, колкото и да твърдят обратното.
  Искрено се надявам да не си от тях.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Дълбок Селям, Петя,
  Колкото и да наливаме водата си в днешната ни "кошница",
  тя все ще си шурти в пясъка под нея...
  Трябва да я сменим с плътна съдинка,
  все пак, път ни чака...

 16. 16 Профил на masuke_kurostava
  masuke_kurostava
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#4] от "fortunes":

  хората не са будали бе, бащицата се опита да ги прави на будали ама веднага си избраха БСП и ДПС

 17. 17 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Без организъм назначен и контролиран от ЕС нищо няма да стане.

 18. 18 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 747 Разстроено

  Браво Петя! За съжаление си абсолютно права, днешната история с дюните край Несебър го доказва за n-ти път!
  И когато запушат и твоя глас,и на малцината други останали ИСТИНСКИ ЖУРНАЛИСТИ, ще знаем, че мракът е пълен и сме вече в "светлото бъдеще"- това на децата и внуците на червените престъпници....

 19. 19 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  Всички участници в тази система са обвързани корумпирани и зависими. Всичко продължава с години и нищо не се променя.

  klimentm
 20. 20 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#9] от "Free person":
  +++++++++++++++

  [quote#9:"Free person"]Не очаквам сегашното статукво на властта да направи нещо радикално,за да няма "свещени крави" ! [/quote]
  А и в обозримото бъдеще ,не се вижда светлина в тунела!

  И като за капак, сегашните "поръчкови изпълнители" сътвориха нов наказателен кодекс за чудо и приказ

  http://www.mediapool.bg/vks-obyavi-noviya-nakazatelen-kodeks-za-bezsmislen-news216857.html

 21. 21 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  "Личността на първия обвинител има огромно значение
  заради функциите на прокуратурата и централизираното й устройство."
  Главните прокурори в България след 10-ти, с изключение на Иван Татарчев, изпълняваха партийните поръчения на комунистите. Цацарката също.

 22. 22 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  [quote#19:"klimentm"]Всички участници в тази система са обвързани корумпирани и зависими. Всичко продължава с години и нищо не се променя. [/quote]

  И най-видният пример е този с Цацаров, и то не само защото стои отгоре на пирамидата. Една от най-големите му излагации беше костинбродската афера. Всъщност тя беше и ключова за извращаването на изборите и за последвалия майски пуч. Сериозните доказателства по констинбродската афера дето Цацарката ги брои половин година се оказаха хартийки. Ама далаверата с подменения вот мина.
  Това са му доказателствата. За него доказателства са само ония, дето ги носи Станишев

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8445 Неутрално

  "... а комбинацията от гласове в полза на Марковска (ГЕРБ ДПС и "независими" депутати плюс малко БСП) е впечатляваща."
  Различията са само за пред публиката.

 24. 24 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 701 Гневно

  [quote#22:"GreenEyes"]
  И най-видният пример е този с Цацаров, и то не само защото стои отгоре на пирамидата. Една от най-големите му излагации беше костинбродската афера. Всъщност тя беше и ключова за извращаването на изборите и за последвалия майски пуч. Сериозните доказателства по констинбродската афера дето Цацарката ги брои половин година се оказаха хартийки. Ама далаверата с подменения вот мина.
  Това са му доказателствата. За него доказателства са само ония, дето ги носи Станишев [/quote]
  Но пък Мая-наглата и Йотова продължават а повтарят в ефир, че се подгатвяла голяяяма фалшификация и бюлетините са били средството за това...

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 25. 25 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  До коментар [#24] от "Кремена":

  Ами те ако спрат да дъвчат тая дъвка ще падне цялата пясъчна сергеевска куличка. Всеки що-годе средноинтелигентен българин знае, че йОвчев е гламав, а Цацарков само може да копира от Станишев и да размахва като плашило Цветанов. В същото време хората по селата си пищят от убийци, крадци и изнасилвачи.

 26. 26 Профил на z82
  z82
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Триумфът на задколисието е в днешният ден всички говорителки по всички телевизии и Мая Манолова да се облекат изведнъж в черно. Това и в дни на национален траур не се е случвало. Егати тъпаците даже не могат да се прикриват че са в един гнусен кюп. За кaкво ли скърбят заедно политиците и папагалите от телевизиите? Че им умира далаверката Ако Мая се разхили какво ли ще говорят за нея до изборите? Ами за Станишев?

 27. 27 Профил на z82
  z82
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Кво да ми пука за правописните грешки - само като си помисля какви олигофрени от журналистическата гилдия ще ме четата

 28. 28 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 701 Весело

  [quote#27:"z82"]Кво да ми пука за правописните грешки - само като си помисля какви олигофрени от журналистическата гилдия ще ме четата [/quote]
  Хаххах..ти пък от къде се пръкна бе сладурче? Няма се плашиш..има и по-тежки случаи от тебе...хахахха

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 29. 29 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#27] от "z82":
  Браво! И за цитирания по-долу коментар, и затова че успя да "ме хвърлиш на върбата"......пишел неграмотно...хахаха. Добър опит! Поздравления за коментара! Позволявам си да го постна тук, защото по индиректен начин е свързан с темата и защото си струва да бъде прочетен!
  "Ако на българите им се струва, че са забравени от Бога, трябва да се замислят дали проблемът не е в тях - тоест дали те не са забравили Бога. Българската нация за съжаление не се възползва от религиозната свобода и е една от малкото от посткомунистическите страни, в които Църквата е в такава дълбока криза толкова години след падането на комунизма. Съответно сривът на ценностите и морала на обществото бележат всеки ден нови и нови рекорди, за които дори Капитал и Дневник, с претенциите им за професионализъм не пишат.
  Междувременно лъжата се превръща в основен инструмент за правене на пари - не само в тъй наречената журналистическа професия, но и в лекарската, юридическата, инженерната, в търговията, в администрацията - навсякъде Народ, който лъже толкова много в ежедневния си живот накрая остава жестоко излъган от самия себе си.
  Разбира се това не може да се каже за всеки един отделен човек, но тенденцията е за съжаление много много сериозна. Отделянето от Бога, колкото и невероятно да звучи на някои деца на комунизма, е отделяне от истината във всяко едно отношение - дори в ежедневния живот на битово ниво."

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 30. 30 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 704 Неутрално

  комунизма е по-жесток от мафията и няма оттърване с толкова много комунисти

  BG e мини империя на злото.
 31. 31 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 838 Неутрално

  "Съкратихме до: свобода, позиция, принципи, кауза, качество, достоверен, почтен, космополитен, толерантен, аналитичен, общителен, черна овца, тънка червена линия."

  Радвам се, че Петя Владимирова не употреби и квалификацията "обективност" когато описва медията, за която работи. Защото по време на протестите Дневник беше загубил всякакво чувство за мяра и определено беше отстъпил от "качеството, достоверността, почтеността и аналитичността".

 32. 32 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Весело

  А защо изритахте Любослава ?
  Тва не беше ли задкулисие и запушване на уста .....Не е ли зависимост....?
  И вие сте в кюпа...така, че по-кротко с хвалебствените дитирамби.........
  КОЙ...КОЙ....КОЙ.....разкара Любослава Русева от тук..... ?

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 33. 33 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 688 Неутрално

  http://www.youtube.com/watch?v=JoCO4yjoR8E

  Гледайте от минута 18:44 нататък в средата на 2012г.
  Димитър Иванов - Гестапото, обяснява това, което ни се случва сега.
  И като цяло интервюто е интересно, заслужава си да се гледа.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 34. 34 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1262 Любопитно

  Прочетено из просторите на интернет тъжно но вярно.
  Българите, аз смея да твърдя, са най-простият народ на земята. Няма по-прост народ от българския и тук аз бих искал да направя едно разяснение. Под „прост народ” аз нямам предвид народ неграмотен, неук и необразован. Не! Те са грамотни, но са тъпанари. Те са образовани, но са кухи. Те са интелигентни, но са прости. Защото неук е народ, който не е имал възможност да се ползва от съвременното образование, от достъпа до информация и от възможността да обменя идеи с народите от целия свят. Но тези народи аз не бих нарекъл прости, защото те живеят в някакво, макар и примитивно, общество, поддържат се и търсят път да се развият. А българите, напротив: те имат огромни възможности, образовани са и осведомени, природата им е прекрасна, географското положение – стратегическо, но всичко това те пропиляват, продават, затриват, унищожават, защото са прости.

  Те даже не са народ, а сбирщина от прости хора, защото народността не е просто принадлежност към дадена географска територия, а съвкупност от общи цели, идеи и ценности, съвкупност от общи действия, целящи развитие на цялото общество, общи действия за реализиране на идеите и опазване на ценностите. Но това при българите не съществува. Аз използвам думата „народ” в техния случай, воден единствено от някакво благоприличие, но ако трябва да съм откровен, бих ги нарекъл сбирщина от идиоти – идиоти в гръцкият смисъл на думата. Аз дори се съмнявам, че българският народ днес съществува. За мен българите са изчезнали и на тяхно място е останала някаква тълпа. Но не, това е неточно, защото тълпата има някаква обща цел, а те нямат такава, не, те дори не са тълпа. Те са случайно попаднали на едно място различни хора, с различни цели, впримчени в географското положение, което по една случайност населяват, и обременени с историята на хората, населявали някога това място, за чиито наследници по незнайно каква логика се смятат.

  Какви българи са те? Как тази сбирщина си позволява да петни името на този древен и велик народ? Нима е възможно това, което те творят днес като история, да бъде вписано в историческата сметка на народ като българския? Долу лапите, простаци, от името „българи”. Вие не сте и не бихте могли да бъдете българи. Защото за да се наричаш българин, не е достатъчно само да се облягаш на гени, а да имаш дух, воля, сила. Не само да каканижеш имена на исторически личности и герои, а да подражаваш на постъпките им, да следваш идеите им, да осъществяваш мечтите им за България.

  „Но как така” - ще попитате вие, – „нима няма нещо, което да обединява тези хора, населяващи тази територия, наречена България?” Има, разбира се, те имат общи черти, но те не ги правят общност, не ги правят народ – те са продажници, завистници и крадци. Те не се стремят да подобрят своето житие – на тях им е достатъчно да се радват на нещастието на другите около тях, а ако случайно не виждат по-нещастен от себе си, то това ги прави нещастни. Те не се радват на постиженията на другите , а търсят начин да ги развалят, окалят и съсипят. Ако някой реши да направи нещо за обща полза, те го смятат за глупак, присмиват му се и му се подиграват. Парите за тях са водеща сила, за пари са готови да направят всичко – тук понятията чест, законност, морал са просто празни думи.

  „Но защо казваш, че са прости?” – ще попитате вие. Защото те имат всичко, което е необходимо на един човек за да осъзнае къде греши. Цялата необходима информация относно собственото си положение като нация, относно причините да са в това незавидно положение, относно мерките, които трябва и могат да предприемат, за да се измъкнат от това положение, но въпреки това те се надяват да ги оправят именно тези, които са ги докарали до същото положение. Те протестират срещу тези, които ги мамят, грабят, използват и потискат, и в същото време оставят бъдещето си в техни ръце. Те недоволстват, когато станат обект на измама, но злорадстват, когато измаменият е някой друг.

  Българите смятат себе си за тарикати – това е дума която трудно бих могъл да преведа на нашия език. Най-общо казано тарикатът е мошеник на дребно и на едро, но страхлив мошеник, плах, уплашен, постоянно озъртащ се, но все пак горд, че е мошеник. Но мошеничеството му е такова, че най-често води до неговото собствено падение.

  Какъв, ако не прост, трябва да си, за да се радваш на чуждото нещастие, а не да се бориш срещу него. Как може да злорадстваш, че този или онзи чужденец го обрали, измамили и пребили в собствената ти държава и да очакваш да печелиш от него. Трябва да си много прост, за да се гордееш с изобретателността на своите престъпници, чиято жертва утре може да си ти самият. Трябва да си много прост, за да се гордееш, че познаваш престъпници и да заплашваш други с тези свои познанства, вместо да съдействаш те да бъдат разобличени и осъдени. Трябва да си много прост и безгръбначен, щом виждаш беззаконията, но не се съпротивляваш. Трябва да си много прост, за да вярваш, че тези, на които си гласувал доверие да те управляват, да те съдят, да чертаят бъдещето ти – че те ще въведат законност, защото точно те са, които нарушават закона.

  Трябва да си много прост, за да се радваш, че гърците щели да станат толкова зле колкото теб и да не разбираш, че ти продължаваш безропотно да потъваш, докато те продължават неумолимо да се борят. Да не виждаш, че те дори и фалирали като държава, като общество са на светлинни години пред теб. Че дори заплатите им, по които ти мериш всичко, са пъти по-големи от твоите нищожни подаяния.

  Трябва да си много прост да работиш за хора, които смятат, че са над закона, да им позволяваш да трупат тлъсти печалби за твоя сметка, да наблюдаваш ежедневно тяхната подигравка с държавността и със самият тебе. И ако някой страничен наблюдател вземе, че ти покаже всичките тези беззакония, на които ти си ежедневен свидетел, мислейки, че ги не виждаш, ти просто да свиеш рамене и да кажеш: “Ми аз какво мога да направя?”

  Трябва да си много прост, за да разчиташ, че точно ти ще минеш между капките, когато наоколо ти вали дъжд от неправди. Че точно ти ще оцелееш от всички около тебе, които като теб се мъчат да оцелеят. Че някой друг трябва да поведе някои други, за да оправят твоя живот. Трябва да си много прост, много страхлив, много безгръбначен.

  Трябва да си много прост, за да вярваш, че държавата ти ще се оправи, докато ти си на хиляди километри от нея, в търсене на сигурност и щастие там, където го е извоювал някой друг. Трябва да си много прост, за да мислиш, че бъдещето на държавата ти зависи не от твоите действия, а от действията на останалите, докато в същото време по някаква абсурдна логика имаш огромно мнение за себе си и своите нереализирани и неоценени способности. Трябва да си много прост.

  Трябва да си много прост да живееш в земен рай и да го унищожаваш. Трябва да си много прост, за да вярваш на телевизора, да мислиш с телевизора, да слушаш телевизора, да възприемаш света чрез телевизора, а не чрез собствената си преценка за случващото се около теб.

  Не правете бизнес с тези хора, не общувайте с тях, унищожете ги. Те сами ще се предават един друг и ще съдействат за собственото си унищожение. Толкова са прости.“

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 35. 35 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#34] от "dedoliben":
  Потресаващо,но много вярно, за съжаление ++++++++++++++++

 36. 36 Профил на Iv Varbanova
  Iv Varbanova
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Старите песни...новият глас...спестявам разните по-груби сравнения...

 37. 37 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Това вече си го навиваме на пръста за хиляден път. Петя отново назовава проблемите и отново пита за морал. Явно ни е в кръвта българска да очакваме че нещата ще се оправят с добро желание и принципни намерения. Нито едното ще се случи нито другото! Толкова сме изгнили и проядени отвсякъде че дори и да се появи някакъв ангел начело на тоя батак резултатът ще е един и същ. Съпротивата е прекалено силна и идва отвсякъде и в системата и извън нея. Всички власти са проядени. Тия хора там са превзели и съдебната система и държавата, срастнали са се с нея и се размножават. Какво има да чакаме от тях.

  Единственият начин е те да бъдат изцяло изпратени в къщи и да бъдат поставени в условия на начален старт където не парламентът а хората ще имат думата. Стига сме преливали от пусто в празно и сме се жалвали като вдовици. Бягайте да се подписвате за референдума и всички на изборите. А след това мажоритарни избори за съдии, прокурори, местни полицаи, и.т.н. Старият бардак да си ходи в къщи!

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK