Аутопсия на мъртвата държавност

Делян Пеевски в пленарна зала

© Юлия Лазарова

Делян Пеевски в пленарна залаВ навалицата от шумно дребнотемие едно интервю на Бойко Борисов пред "Медиапул" остана подценено. А то е фундаментално. Един от ключовите участници във властта и задкулисието в България през последните десет години прави зловещи разкрития за начина, по който се управлява България:


"В политиката победител е този, който управлява. Ахмед Доган управлява най-много България. В политиката, както във футбола, можеш да играеш цял мач в защита и после с една контраатака да вкараш гол и да победиш – можеш да си трета политическа сила и да управляваш държавата. Доган пръв осъзна, че ако има медийна империя и контрол върху съдебната власт, може да управлява."


За пръв път лидерът на първата политическа сила в страната обявява публично, че в България не се управлява чрез изборни резултати, а чрез контрол над съдебната система и медиите. И двете би трябвало да са независими от изпълнителната власт и да са неин коректив. Ако те обаче не са независими, а в ръцете на една политическа партия, тя получава решаващо предимство пред конкурентите.
Управлява чрез всеки и зад всеки, дори и когато е "технически" в опозиция


Точно това се случи по време на мандата на ГЕРБ. Де факто ДПС чрез Делян Пеевски и КТБ консумира цялата власт, без дори да носи политическа отговорност за последиците от собствените си алчност и грешки. 


Минаха няколко дни от това интервю и думите на Борисов бяха нагледно подкрепени от избухналата словесна война между заместника на Борисов в ГЕРБ Цветан Цветанов и Делян Пеевски. Те също бяха особено полезни за аутопсията на тялото на мъртвата демокрация у нас. Стана ясно, че Пеевски е посетил Цветанов 40 пъти в МВР. Това вероятно е повече, отколкото зам.-министрите на Цветанов са посещавали началника си за целия мандат. 


Стана също ясно, че Цветанов е кадрувал в съдебната система и за това се е възползвал от лобито на ДПС и Пеевски във Висшия съдебен съвет. Един от ярките резултати на това партньорство е отстраняването на съдия Мирослава Тодорова. Стана също ясно, че


Пеевски извършва обслужване на едно гише


Той едновременно оплюва набелязания в медиите си и след това го отстранява с хората си във Висшия съдебен съвет. Пеевски е нещо като наместник на Ахмед Доган по всички светски въпроси.


А за да разберем мащабите на тези зависимости, трябва да припомним, че това е ВСС, който възстанови Пеевски като следовател между изборите, а след това, погазвайки закона, запази мястото му в следствието, за да може да стане и следовател, и депутат. Избра действащия главен прокурор. Избра шеф на националното следствие, който напусна системата при неясни обстоятелства и започна работа за свързваната с Пеевски "Булгартабак". Избра свързан с ДПС магистрат за градски прокурор. И като цяло, както каза Европейската комисия - не успя да припознае професионалната етика за свой приоритет.


Мнозинството на ДПС и Пеевски във ВСС е 17-18 гласа (с 18 гласа Пеевски беше възстановен като следовател, без да броим този на Васил Петров - баща на жената, от която депутът от ДПС има дете, а със 17 - освободен дни по-късно, за да влезе в кандитатдепутатските листи) от общо 25 членове.


Не е учудващо, че Борисов не смее дума да каже срещу Пеевски, защото вероятно се надява един ден пак да управляват заедно.


Към желаещите да управляват с Ахмед Доган и Делян Пеевски отскоро се присъедини


и техният лабораторен експеримент Николай Бареков


Макар и бутафорен, този проект не трябва да се подценява, защото може да бъде много опасен.


Първото нещо, което Бареков щял да направи, когато стане премиер на България, ще бъде да арестува Борисов. Това изказване съдържа в себе си диагнозата на разрушените институции в държавата. Бареков презюмира, че като премиер ще контролира полиция, служби и следователи, които ще разследват и съберат доказателства за Борисов. Подставеното лице на ДПС отсега знае, че прокуратурата със сигурност ще повдигне обвинение, че съдът ще остави уличения Борисов в затвора, а след това ще го осъди ефективно.


Е, ако това е държавата, на която Бареков ще е премиер - не я искам. Нито такава държава искам, нито политик, който да довърши държавността пред очите ни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK