Res publica

Res publica

© ДневникПрепубликуваме текста на Теодора Димова от портала "Култура". Вътрешните заглавия са на "Дневник".


Преди няколко дни се подписах на подписката за референдум. Никой не ме попита от коя партия съм и дали изобщо симпатизирам на някоя партия. Никой не зададе подобни въпроси нито на хората преди мен, нито на хората след мен.


А някои депутати, социолози, политолози и коментатори се опитват да ми внушават, че щом съм за референдум, значи аз непременно съм от някоя партия, че обслужвам нейните интереси, че тя ме манипулира, и най-вече, че ми плаща за това. Ако ли не е така, тогава аз полагам подписа си за референдум от глупост, наивност, невежество и неинформираност.
Истината е, че


хората са зажаднели да бъдат питани


Поколения наред никой не ни пита за нищо. На думи Конституцията въздига народа като суверен, а народът е лишен от правото да се произнася пряко. Някой коментатори откровено криминализираха референдума. Той беше заподозрян, че служи за лично ползване. За него се заговори с отблъскваща истерия.


Представителната демокрация е нещо добро, а пряката се оказва голямото зло. Опитвам се да намеря някакво обяснение на този парадокс. Всъщност май не е толкова трудно, защото в този парадокс има много логика. На изборите ни предлагат партии, които вече са минали един филтър. И за която и от тях да гласуваш, получаваш един и същи политически микс. Те самите го бяха казали най-ясно: – Гласуваш за Борисов, получаваш Костов. Това беше, когато ни плашеха с Костов.


На последните избори вариантът беше: – Гласуваш за Станишев, получаваш Доган. И още по-парадоксално (парадоксално ли!): – Гласуваш за Волен, отново получаваш Доган.


Получаваш Доган, дори когато Доган вече го няма


– нали беше застрелян с газов пистолет (впрочем не беше застрелян, нали Бисеров му спаси живота). И така, омотани в това демократично кълбо, сега сме управлявани от червено правителство, в което половината от министрите са сини. От обратната (обратната ли!) страна има реформаторски блок, в който половината от реформаторите са бивши членове на комунистически правителства. А как ни болеше, как се ядосвахме, как се вбесявахме преди години, когато Жорж Ганчев говореше за червено-синята мъгла. Сега, години по-късно, май трябва поне с половин уста да признаем, че е бил прав, след като с ушите си чухме синия експрезидент да прави безплатен (безплатен ли?) пиар на Бареков.


Мъглата вече не е червено-синя, защото


синият цвят избледня от времето и стана сив


Сив като живота ни, сив като политиците ни, сив като идеите им.


И сега с мракобесния вой срещу референдума искат да обявят сивия цвят за най-красивия, най-яркия, най-привлекателния. Дори за единствения законен цвят. Всички, които виждат света цветен, са обявени за далтонисти, екстремисти и соросоиди. Рудимент от времето, когато единственият законен цвят беше червеният, когато всички други цветове, идеи и хора бяха интернирани, убивани или безследно изчезвани.


В годините на прехода упорито и методично бяха промивани мозъците ни. Идеята беше ясна, генералната линия беше една. Преходът трябваше да се осъществи в полза на тези, които извършиха преврата. Фасадата трябваше де се смени, а трезорът да се преразпредели. Преходът се осъществяваше методично, при стриктно спазване на опорните точки и следване на тази генерална линия.


През годините на прехода


официалното изкуство стана чалгата


Тя стана музикалният фон, който заглушаваше звъна от трезора, изстрелите от автоматните откоси, с които килърите разрешаваха бизнес-конфликтите на задкулисните герои на прехода. Чалгата беше натоварена и с още по-важни функции – затъпяване, обезличаване, убиване на всяка представа за възвишено, морално, патриотично и духовно. Опростачването се оказа най-силното ефикасното оръжие за подивяването на прехода. Ефикасно, защото дава възможност уютно да затъпяваш, докато менторите на дирижираната демокрация те заливат със социологически числа и ти проповядват морални ценности.


И менторите май наистина си повярваха, че културата на опорните точки, на генералната линия, на сивия цвят, на единствената истина са победили безвъзвратно и необратимо. Затова сега така стреснаха и побесняха от най-естественото нещо – народът сам да каже как иска да се провеждат изборите. Рядко перверзна гледка е да виждаш менторите запенени от злоба. Лъсна фалшът им, мизантропията им, изкривеното им злост лице. Избиха незабравените им инстинкти от времето на единствената партия и единствената истина. Усещат, че все пак нещо се е променило. Усещат, че няма да могат да манипулират референдума, така както са го манипулирали, когато ни превърнаха в народна република. Усещат, че времената вече не са като тогава. Цялото национално богатство е в техните джобове и въпреки това са толкова истерични от една толкова естествена идея, че не успяват да се държат поне външно прилично.


А ние видяхме страха им, видяхме от какво най-много се страхуват. Преди да видим беса им едва ли сме се досещали, че най-страшното нещо за тях е референдумът, прякото волеизявление на суверена.


КОЙ има интерес да няма референдум?


Отговорете си на този въпрос и ще намерите отговорите на всички въпроси КОЙ, които кънтят от девет месеца или от 24 години.


Ние не си правим илюзии. Нека да не си правим илюзии! Те имат опорни точки, шамани, медии и трезори и срещу референдума. Тепърва предстои да видим как ги разиграват, как ни разиграват. Ще пускат в употреба партийните си оръжия едно след друго, това ни е познато.


Нека да не си правим илюзии и за друго – референдумът не е панацея. Ако ние нямаме нашите опорни точки в демокрацията, в човещината, в доброто, във вярата, в родолюбието, нашата кауза е обречена. Референдумът е само едно средство, един инструмент. Ако не умеем да си служим с него, той ще се окаже безполезен.


Ценностната система, разрушена от черните ангели през годините на натрапената с фалшифициран референдум народна република, е истинската причина за днешната криза.


Без ценностна система нашето общество е без компас


Затова четвърт век след започването на прехода, ние сме в неговото начало. Оказа се, че сме се въртели в кръг. Оказа се, че кръгът е омагьосан. Едва сега започнахме да разпознаваме злокобните магьосници. Те се оказаха същите, които претендират да са водачи. Те са ни омагьосвали в този омагьосан кръг под звуците на чалга-тамтамите, социологическите числа и шаманската демагогия. Стискали са ни за гърлото, стягали са ни колана, запушвали са ни устата, промивали са ни мозъка, подменяли са истината, узурпирали са властта.


Може би трябва да се върнем много, много назад, може би чак във времето на отец Паисий, Софроний Врачански, Раковски и Левски. Защото се оказва, че други народни будители нямаме. Може би трябва да се върнем назад във времето на националното ни Възраждане, ако искаме да сътворим ново възраждане. Трябва да потърсим духовна опора. Без опора пак ще ни съборят с техните опорни точки.


Дайте власт на народа!


Res publica означава обществено, всенародно дело.


Дайте власт на народа!


Народе, вземи си властта!


Народе!


Народе????


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Интерес да няма референдум имат всички измислени политици от новото време .

 2. 2 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Любопитно

  "Народе, вземи си властта!"
  И как?
  И по-важно - сега не е ли така?

 3. 3 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Добре е да се дава думата на жизнеспособен народ, постигнал просперитет от всякакъв вид, на провалените народи им трябват дестинации - да се разпилеят поединично, референдумът ще им стои като на свинче звънче.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 4. 4 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 574 Неутрално

  ясно против референдума засега са бсп, дпс и другарят Костов

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 5. 5 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Нека така наречените сини хубаво да прочетат и хубаво да си помислят. Червените са ясни, те не могат да мислят.

  Няма шики-мики.
 6. 6 Профил на Real Adventure Machinery
  Real Adventure Machinery
  Рейтинг: 516 Неутрално

  много силен текст

  proudly built in Bulgaria
 7. 7 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Доста интересно , на предишният референдум първи в "демократичното" ни "управление"други плочи се въртяха ....

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 8. 8 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Получаваш Доган, дори когато Доган вече го няма

  – нали беше застрелян с газов пистолет (впрочем не беше застрелян, нали Бисеров му спаси живота)."

  -Тва пък??!
  Глупости.

 9. 9 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  Да направим референдум по въпроси:
  - "Дали да има частници ?!"
  или
  - "Дали да има безработица ?!"
  Искате ли ?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 10. 10 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#2:"ПРОРОК ИЛИЯ"]"Народе, вземи си властта!"
  И как?
  И по-важно - сега не е ли така? [/quote]

  Не е. Тук Res publica-та винаги е била RЕD publica.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  Прочетох много внимателно текста и наред с оправдания гняв открих нещо не много рационално.Поколения наред никой не ни пита за нищо. На думи Конституцията въздига народа като суверен, а народът е лишен от правото да се произнася пряко."Аз съм за този референдум,въпросът е,че и за референдумите трябва да има закони,които да рамкират тези референдуми.Защото ако има референдуми да плащаме само по 5% данъци и такси,да се вдигнат заплатите и пенсиите със сто% нали разбирате как ще гласуват хората.Ама се питам дали ще може така да се управлява държавата.

 12. 12 Профил на stanimir62
  stanimir62
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Да има референдум. Дано да е начало на период в който да се казва повече истината, защото сегашният политически живот е изпълнен с лъжи и манипулации.
  И да почувства народа, че силата е в него.

 13. 13 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Благодаря за текста! Кефи ме, особено това:

  "Рядко перверзна гледка е да виждаш менторите запенени от злоба. Лъсна фалшът им, мизантропията им, изкривеното им /от/ злост лице."

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 14. 14 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#10] от "Питанка":харесах сарказма ти

  за чиста и свята република-но не с този народ
 15. 15 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1069 Весело

  [quote#11:"chicago514"]Защото ако има референдуми да плащаме само по 5% данъци и такси,да се вдигнат заплатите и пенсиите със сто% нали разбирате как ще гласуват хората.[/quote]Не сте прав.
  При добра и ясна разяснителна кампания, гласоподавателите могат да гласуват като швейцарците, които вече отхвърлиха такова предложение за намаляване на данъците.

 16. 16 Профил на desval
  desval
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Теодора Димова отново е с текст на най-високо ниво. Проблемът на интелигенцията ни обаче винаги е бил в това да преведе моралния глас в политически. За съжаление идеите, които се обсъждат сега са сиви - поредното движение с добре написани декларации, но с малък обхват.

 17. 17 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  "А някои депутати, социолози, политолози и коментатори се опитват да ми внушават"
  Все по-неуспешни са внушенията им.

 18. 18 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 706 Любопитно

  Прави ми впечатление, че в този сорт текстове (написани от подходящия човек на подходящ език) винаги се прокрадва нещо против "сините"! Защо ли???

  Път без препятствия не води до никъде.
 19. 19 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Колкото повече хора говорят истината,толкова по-добре!Наред с лъжите и приказките на политиците,че ни мислят доброто,излизат и текстове с реална истина.Остава само хората да започнат да мислят.

 20. 20 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Поздравления за г-жа Димова, отново много силен текст.
  Трябва да се борим за правата си, не само, когато можем лесно да спечелим без пролята кръв, когато победата е сигурна и няма да ни коства много. Трябва да се борим и тогава, когато всички са против нас и нямаме шанс за оцеляване.
  Защото може да бъде и по-лошо, да се борим без никаква надежда за победа...
  Тогава по-добре да загинем, отколкото да живеем като роби в собствената си страна.

 21. 21 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Абсолютно съм за референдумите по всякакви важни въпроси.
  Въпросът за "задължителното" гласуване обаче не е от тях. "Задължителни избори" е нещо като "Черните ангели" - оксиморон. Правото на глас е основно демократично човешко право и като такова не може да му бъде вменявана задължителност. Задължителни избори имаше по време на тоталитарната комунистическа диктатура.

  Една българка
 22. 22 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Като питаш нещо народа, той не мисли за последствията, поне болшинството. Доказателство- повечето изборни резултати. Преди да продължа, само ще кажа, че аз съм ЗА референдум. Но да погледнем какво стана в Швейцария? Не да се сравним, да погледнем само. Мислят си те- стига толкова чужденци- всеки със своите мотиви, но убедителни. Е да, само малко са повече тези, които са против емиграцията, но са повече. Това ще им изиграе лоша шега, защото немците няма да се забавят- те го приеха лично като най-голяма диаспора там, ще има ответ и то пропорционален.
  Аз имам само едно просто възражение - на последните питаници към народа нищо логично не се чу. Колкото и да чукаш по повърхността все на празно кънти. Сега пък какво очакваме да излезе, мъдростта да е нахлула през задния вход тайно и полека? Заради глупави, продажни и мизерстващи хора сме на този хал, които натресоха това нещастно правителство. Те дали ще помислят как да гласуват и знаят ли какво значат изобщо въпросите... 23. 23 Профил на velbg
  velbg
  Рейтинг: 466 Неутрално

  И по-скорошни народни будители има: Симеон Радев и Никола Петков, например. Жалко е, че не ги знаем.

 24. 24 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#18] от "Еколог":

  сините,които имат конкретни имена,особено тези опетнили синьото.

 25. 25 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 696 Неутрално

  ма как управляващите и въобще политиците да искат референдум и да чуят какво иска народа.та те този народ го нямат за нищо,той е малограмотен,малоумен ,не разбира от държавност и икономика,той служи само за трамплин на гномите в управлението и политиката.тогава /като на доброто конче/ му подават бучка захар/е може и кебапче или 20 кинта/ и като Колчо слепеца го тътрат до урните и му посочват правилния избор.е,50% не се хващат на въдицата,ама и онези им стигат,защо тогава да трошат пари за референдуми?а ако вземе този народ се освести и ги подбере,че и перушина да не остане по тях-само си бръщолевя и аз питам, къде си народе мой,народе...?!

 26. 26 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#9] от "t' Ankus":

  Оригинално предложение, а пък 16 минуса. Поне за иронията да бяха сложили 5-6 плюса.
  А иначе е ясно, ако по всеки въпрос има референдум, мога да си представя каква ще я свърши суверена. Ей само като чета по форумите и яко си го представям. Както казваше Морган Фриман в комедията Брус олмайти, "Ми, че те хората откога знаят, какво искат!?!"
  А по-сериозно, референдума не е лошо занятие. Много важно е обаче как и какъв въпрос се задава с него. Тука е голямата манипулация и много трябва да се внимава. Той и Хитлер идва на власт с подкрепата на народа и с гласовете му. Че и обещанията си е изпълнил, когато казал през 1934, че до 10 години германците няма да познаят Германия. Прав се е оказал.
  Така, че нека има референдуми, ама леко ми е притеснено.

 27. 27 Профил на SorryLol
  SorryLol
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Всъщност, колкото и авторката да е права за себе си - сегашното предложение за референдум просто не е нито навреме, нито на място.
  Първо - два от въпросите са недопустими (1 и 3) тъй като не може да се отговори просто с ДА/НЕ. Напр. за мажоритарно избана част депутати - каква да е частта - 1 депутат, 10, 30 процента, 100 процента? Това е въпрос, който би трябвало да има поне 4 възможни отговора (като на тест). Същото е за електронното дистанционно гласуване - там можеш да кажеш ДА само при изпълнени предварителни условия (за анонимност напр.), но пък и не може да се каже НЕ просто защото светът върви към внедряване на технологии.
  Второ - вместо да обсъждаме некадърността на политиците от едната, втората и т.н. партии - ще се вкопчим да спорим за мажоритарни системи, за задължително гласуване и т.н. Още по-весло ще стане ако НС вкара и въпроса за пушенето - тогава политиците ще имат супер комфорт, защото фокусът на внимание ще е другаде

 28. 28 Профил на SorryLol
  SorryLol
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Продължавам доколко е приложима пряката демокрация, а и въобще демокрацията при всички общества? Така напр. в арабския свят съвсем демократично дойдоха на власт ислямистите - и то точно там, където американците "посяха" демокрация, а също и в страните от т.н. Арабска пролет.
  У нас демокрацията също не работи - напр. турците с основния електорат на ДПС, а ДПС е производна на Държавна сигурност - вече е съвсем явно,, а точно Държавна сигурност ги преименоваше и гонеше от България - малко нонсенс, а?
  По същата схема пък БСП идва на власт като производна на БКП, а комунизмът вече е признат за реакционен режим

 29. 29 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Когато един народ има духовна потребност да слуша, гледа и кълчи на чалга, да чете от червено-жълто-кафяви медии за откровенни проститутки, педали и бандити, то той несъмнено ще си избере и подходящи водачи. Ето и част от тях: А. Луканов, Ал. Лилов, Ж. Виденов, Л. Беров, Симеон Борисов, С. Станишев, А. Доган, В. Сидеров, Г. Параванов. На тези '' светли личности'' и техните подлоги дължим почетното последно място във всички нормални класации. С отвращение очаквам към горния списък да прибавя и имената на Бареков, Петров, Трифонов и други.

 30. 30 Профил на SorryLol
  SorryLol
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Така че - въпреки личните ми симпатии към Президента, и антипатии и към 4те парламентарни партии + BgWC - аз самият намирам за грешно да се прави референдум и не бих си дал подписа за това само да натрием носа на тоя или оня

 31. 31 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 753 Любопитно

  Ето, заради такива мъдри изказвания - като това от статията по-горе, не всичко е загубено! България ще пребъде!

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 32. 32 Профил на SorryLol
  SorryLol
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#21:"Палица (Жертва на ЛГБТ терор)"] Правото на глас е основно демократично човешко право и като такова не може да му бъде вменявана задължителност[/quote]
  Това пък изобщо не е вярно. Защо пък да не може да му бъде вменявана задължителност?
  Как да е - това не е важно. Ако прецезираме идеята ти, по-скоро е редно Конституционния съд да се произнесе доколко са допустими въпросите ПРЕДИ да се напъваме да правим референдум

 33. 33 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2138 Разстроено

  "Чалгата беше натоварена и с още по-важни функции – затъпяване, обезличаване, убиване"

  Само да добавя че чалгата има много сериозен конкурент в лицето на хипхоп-а или рапа или ... абе това което Криско мриско и сие "пеят"

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 34. 34 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  До коментар [#7] от "zmii4e":

  Плочите се въртяха от тези ,за които така силно и талантливо пише Теодора Димова!!Нека сега ние ,целият народ ,на когото писна от чалга,задкулисие и ЛАФКИ ,сменим плочата с изцяло нова,модерна и ИСТИНСКА ! ВОКС ПОПУЛИ - ВОКС ДЕИ!
  ГЛАС НАРОДЕН - ГЛАС БОЖИ!!!

 35. 35 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  До коментар [#11] от "chicago514":

  Тук става дума за съвсем друго.Не заблуждавайте или Вие самият сте заблуден!?

 36. 36 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  До коментар [#16] от "desval":

  Дано не е толкова малък обхвата на хората!Дано мислещите или поне по-голямата част от тях са все още между нас!

 37. 37 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  До коментар [#22] от "Bluesky":

  Защо българинът е склонен винаги да гледа лошите примери и да мисли негативно?Това искат тези,които ЯХАТ НАРОДА СИ вече 24 + 45 години!

 38. 38 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  До коментар [#25] от "matera":

  Кой "троши" пари? Аз съм съгласен моите пари да бъдат "трошени" за благородни и смислени неща,а не за ЧЕРВЕНО-КАФЯВИ МАНИПУЛАЦИИ !

 39. 39 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  До коментар [#26] от "anarhochristian":

  Народът не е само във форумите!Не го подценявай!Жалко само,че е много търпелив,но всичко си има граница!И ТЪРПЕНИЕТО Е ДО ВРЕМЕ!!!!

 40. 40 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  До коментар [#27] от "windglider":

  Какво предлагате! Явно авторите на коментара подценяват собствения си народ!!

 41. 41 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#38] от "doroteus":

  нещо не сте схванали иронията в текста ми!

 42. 42 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "...Нека да не си правим илюзии и за друго – референдумът не е панацея. Ако ние нямаме нашите опорни точки в демокрацията, в човещината, в доброто, във вярата, в родолюбието, нашата кауза е обречена. Референдумът е само едно средство, един инструмент. Ако не умеем да си служим с него, той ще се окаже безполезен..."
  Патетично,но съм съгласна.И аз съм се подписала.Надявам се да се случи и на нашата улица да изгрее слънце....

  Дневник-токсичният сайт
 43. 43 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1561 Гневно

  До коментар [#30] от "windglider":

  Не искам да натривам носа на никого/макар,че Вашия бих натрил с удоволствие/ !!Искам веднаж БЕЗ МАНИПУЛАЦИИ ,КОМПРОМАТИ И ОПОРНИ ТОЧКИ ДА СЕ ЧУЕ ГЛАСЪТ МИ И ГЛАСЪТ НА ТАКИВА КАТО МЕН!!!

 44. 44 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 775 Весело

  Отначало мрън-мрън, как народът е изпростял и са му промили мозъка. След това - защита на референдума, на който се предполага да гласува същият този народ

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 45. 45 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 696 Любопитно

  До коментар [#34] от "doroteus":

  Става ми смешно и тъжно едновременно като ви чета , та кой казвате ще смени плочата целия народ ха ха ха и как ще стане това драги , когато не сме единни и лесно маниполируеми .....

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 46. 46 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 925 Весело

  колко вопли и сълзи лее редколегията ми да съберат нужните подписи за референдум? някой им пречи или се притесняват че няма да могат?

  а тези дето реват за ЗАДЪЛЖИТЕЛНО гласуване - гласували ли са досега? или имат манталитета на роби?

  и най-умният си е малко прост....
 47. 47 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  Хубава статия в която най важното според мен е:
  "Без ценостна система нашето общество е без компас"
  Липсата на такава прави възможно случващото се у нас.

  klimentm
 48. 48 Профил на br Tuck
  br Tuck
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#2] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Не не така защото властта се държи от вече измисления термин на това което се нарича мутро-демокрация с политическото лице на партиите от прехода. Защото твърдението че властта е в ръцете на народа остава написано само на книга без измерение в реалността. Поздравления за автора на статията . Отдавана не бях чел по- смислен текст

  jolly monck
 49. 49 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#22] от "Bluesky":

  Наскоро с ужас изведнъж схванах,че ВСИЧКИ изборни резултати са били подменени в последствие!!!
  Забележи,че много бързо след изборите всички партии започват да се роят и разпадат,с изключение САМО на БСП и ДПС!!! И така комунистите и ДПС превземат отвътре Народното събрания! Така беше дори и при Костов!
  Т.е.,българският народ за един (антикомунистически) парламент,а после получава друг!
  Недей да определяш българина като глупав!

 50. 50 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  WTF?

  Авторката май е прекалила с дрогата/поетичните сбирки/революционния устрем.

  Сефте.

  Портал култура.....

  Както беше казал един поет - "а от таз култура, дреме ми на к..а".

  И това се препечатва в "икономически всекидневник"....

  Хахахахаха.....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 51. 51 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#43:"doroteus"]Не искам да натривам носа на никого/макар,че Вашия бих натрил с удоволствие/ !!Искам веднаж БЕЗ МАНИПУЛАЦИИ ,КОМПРОМАТИ И ОПОРНИ ТОЧКИ ДА СЕ ЧУЕ ГЛАСЪТ МИ И ГЛАСЪТ НА ТАКИВА КАТО МЕН!!! [/quote]

  Чудомир: "И я че изокам някой ден":
  http://chitanka.info/text/14480-i-ja-che-izokam-nekoj-den

  Приятно четене. Няма компромати, манипулации, опорни точни.

  Чети и се образовай, ама както често пиша тук, масово народа не познава и не чете българските класици....

  И това бих ти препоръчал, нищо, че не е по темата, ама показва българската нагласа, как се гласува:

  http://chitanka.info/text/3874-jurjajaja

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 52. 52 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  [quote#25:"matera"]ма как управляващите и въобще политиците да искат референдум и да чуят какво иска народа.[/quote]
  в интерес на истината , управляващите, които не мога да понасям спокойно могат да кажат че са избрани от народа и то няколко пъти, толкова по въпроса какво иска народа

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 53. 53 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Много добре е написано.Всеки,който е срещу референдум,ще е намразен от електората.За това комунягите се уплашиха и влязоха в капана и взеха да допускат и те референдум...като избраха по-малкото зло.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 54. 54 Профил на NYHC
  NYHC
  Рейтинг: 466 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK