Комунизмът и забравата

Паметник във Видин

© Надежда Чипева

Паметник във ВидинИма ли давност за извършените престъпления? Закъсняло ли е възмездието за тях? За "Дойче веле" Георги Папакочев потърси мнението на професорите по история Искра Баева и  Евелина Келбечева.


Въпросът за престъпленията на комунистическия режим в България получи ново развитие след като партия ГЕРБ се ангажира да внесе в парламента законодателни промени в Наказателния кодекс. Промените са подготвени от бившия депутат и дългогодишен представител в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Лъчезар Тошев. Целта им е престъпленията на комунизма да бъдат третирани като престъпления срещу човечеството, за които няма давност. Лъчезар Тошев припомни и това, че подготвеният от него законопроект не е успял да мине през миналия парламентарен мандат, въпреки че е бил внасян няколко пъти. Движение "22 септември", което е за сътрудничество с бившите управляващи от ГЕРБ, също подкрепя проекта.


Всички в кюпа на вината?
Какво би означавала законодателната промяна за разделеното българско общество и какви рискове крие тя? Проф. Искра Баева от СУ "Св.Климент Охридски" отговаря с контравъпрос: не е ли време да се декриминализират престъпленията срещу българските граждани, извършени и до 1944 година? "Смятам, че всякакви престъпления срещу човечеството следва да бъдат разследвани независимо от давността, но по този въпрос трябва да се подходи цялостно", е мнението й. Според нея всяко определение само от едната посока - от комунисти, неонацисти или фашисти, например, внася твърде много политически елементи в Наказателния Кодекс , който би трябвало да бъде общовалиден юридически, а не политически документ.


"Въпросът има не само исторически или юридически измерения, а по-скоро опира и до социалната психология, до пропагандата и до изключително добре охраняваната идеологическа линия, която мотивира действията на съвременните комунисти, прекръстени на социалисти", контрира проф. Евелина Келбечева от Американския университет в България. Според нея през последните 25 години се е очертавала ясно определена линия на тяхното поведение спрямо собственото им минало, насочена към това да не позволят истинското знание за тоталитарния режим в България да стане достояние на цялото общество.


Пречи се с всички възможни методи - ограничаване на медийната свобода, липса на истински дебат, монопол върху част от преподаването в най-големите български университети, замазване на остротата на проблемите. "Ако младите поколения имаха достъп до това знание, ако то беше част от стратегията на прехода, съм сигурна, че обществото щеше да реагира по съвсем различен начин на сегашното си състояние", убедена е проф. Келбечева.


Със закон, приет на 5 май 2000 година, комунистическият режим в България беше обявен за престъпен, а през 2004 г. Народното събрание в своя декларация осъди и заклейми престъпленията на комунизма. "Да, това са нагласи в обществото, които имат своето оправдание, все пак те са и решения на парламента", е съгласна проф. Баева. В същото време тя смята, че историческата оценка за всеки период от историята на България би трябвало да бъде освободена от предубеждения и предварителни политически заявления. "Наказателният кодекс е елемент от законодателството и от съдебната система, а тя, според мен, не би трябвало да съдържа политически пристрастия", посочва преподавателката по нова история в Софийския университет.


Възможна ли е обективна оценка на миналото?


Противоположно становище застъпва проф. Келбечева. Според нея понякога се приравняват неща, които не са съпоставими: "Не може едно организирано въоръжено движение, което се стреми да свали един легитимен режим (този преди 9 септември 1944-та), да се представя по еднакъв начин с "Горяните" например, които са преследвани от нелегитимния по принцип комунистически режим в България. Нелегитимен също е "Народният съд" спрямо действащата тогава Търновска конституция, абсолютно нелегитимни са комунистическите концлагери, както и съдебният фарс, който беше организиран с невъзможността да бъдат осъдени Мирчо Спасов и другите убийци от комунистическите лагери на смъртта.


Същото се отнася до гнусното убийство на Надя Дункин, представено като "битов инцидент" точно две седмици преди тя да свидетелства по делото за женските концлагери. Така наблюдаваме натрупване на юридически престъпления, които не само не са изчистени, но и се трупат с поредния спор дали убийствата веднага след 9 септември 1944 г. не били "оправдано възмездие срещу фашистите в България". Налице са тежки юридически нонсенси, които следва да бъдат премахнати и смятам, че това трябваше да се направи от самото начало на промените с отварянето на архивите и лустрация", смята проф. Келбечева.


Проф. Искра Баева е убедена, че цялото минало на България е част от българското настояще. Според нея в това се съдържа социалната функция на историята - да се огледаме в миналото, за да си отговорим на въпроси, които ни интересуват днес. "Абсолютна обективност в историята не е възможна, тъй като историята е отчасти субективна дейност, доколкото се пише от хора. Обективност се постига, когато има най-различни изследвания от различни гледни точки и когато те бъдат съпоставени едно с друго. "Няма и не може да има абсолютно обективна преценка, която някой да декретира като "истинската обективна история". Смятам, че това сме го имали в миналото и вредните му последици са видими и днес", казва проф. Искра Баева.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 616 Неутрално

  ""Ако младите поколения имаха достъп до това знание, ако то беше част от стратегията на прехода, съм сигурна, че обществото щеше да реагира по съвсем различен начин на сегашното си състояние", убедена е проф. Келбечева."

  Точно в 10-ката.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 2. 2 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Баева е червена отвсякъде . "Професор". Да бе. Не направихме лустрация и сега такива чугунени продължават да ни облъчват с вредните си послания. Пиргова е същата. Буруджиеваи т.н. И тия учат децата на България и са "професори" в СУ. На какво ще ги научат? Срам!!!

  Друг е председател на Конституционния съд и е писал хваленствия за Народния съд. Срам!!!

  Трети пие като казак, четвърти от висотата на ДС миналото си ръси морал и акъл!!! Срам!!!

  СРАМ!!!

  Няма шики-мики.
 3. 3 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  Трябва да се напомни, че Искра Баева беше член на ЦК на БКП от 1990 до 2005 година и дори член на Политбюро. На това се дължи размиването и размазването, а не на историческа обективност.

 4. 4 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  [quote#3:"spiegel"]ЦК на БКП [/quote]

  Разбира се, имам предвид ВПС на БСП, или там както е поредното име на този орган.

 5. 5 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Другарката Баева почва определено да ми писва.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 6. 6 Профил на Ghostенин
  Ghostенин
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#0:"статията"]...историята е отчасти субективна дейност, доколкото се пише от хора...[/quote]

  Най-сполучливата находка на Оруел си остава принципът на "контрол над действителността". Ето какво гласи той: "който контролира миналото, контролира бъдещето. Който контролира настоящето, контролира миналото". С проблема за фалшифицирането на историята Оруел се сблъсква още като доброволец в Испанската гражданска война. "Страшното е, че даден вожд или управляваща клика могат да овладеят не само бъдещето, но и миналото" - пише
  той в "Поглед назад към Испанската война". - Ако Вождът каже за едно събитие, че никога не се е случвало, значи то вече никога не се е случвало. Ако каже, че две и две правят пет - значи вече правят. Тази перспектива ме плаши повече, отколкото бомбите."...
  И. Дичев, "1984" през 1989"

  — Значи твоята диря свършва тук, Човече? — каза Каа... — Я извикай Думите! Ние сме от една кръв, ти и аз, Човек и змия!
 7. 7 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  А най-пошлото е, че сега внуците и снахите на комундерите оправят държавата и нас.....Да, ама сега го правят под формата на фасадна демокрация(представителна демокрация)......Само това е разликата....Преди медиите са били в ръцете на цекато на бкп-то, а ся са в ръцете на олигарсите......а самите те са пак дъщери и внуци на комундерите.....Факт...Срамен факт, но е факт.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 8. 8 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Неща, които никога не са се случвали не могат да бъдат забравени, защото никога не са били запомняни.

  Престъпленията на комунизма се преувеличават много пъти, затова виждаме някаква "амнезия" - паметта на хората била изтрита, едва ли не от комунистите. Е, няма как да стане това, да си забравят роднините. А реалните престъпления не са чак толкова много, затова се преекспонират. Слушайте бабите и дядовците си, те са видели всичко.

 9. 9 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Навремето трябваше бкп да се забрани, както направиха други източноевропейски народи и да се направи лустрация!
  Не се чудете, че след 24г. "преход" се мотаме в омагьосан кръг.
  Това е резултата. Никаква държавност, институциите са просто начин за препитание на наши хора, съд, полиция, прокуратура...
  абе просто нема...
  комунисти, партизани, пионери....те това е!
  И резултата е тоя, че Брюксел през месец ни "бие като маче у дирек".
  Ама ние си го знаем, ама точно ние сме виновни!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Комунистите са си криминални престъпници.Те дори не са променили законите след като са завзели властта.Т. нар. народен съд е отмъстително своеволие. Но те не знаят,че Господ забавя,но не забравя!

 11. 11 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Виждаме как мастити водещи по телевизии и кабеларки ни занимават с разни кръчмарски певачки и "брадъри," а не канят останалите малко оживяли от лагерите в Белене, Ножарево, Скравена, ловешкия "слънчев бряг" и десетките други...Има какво да разкажат, ака им е позволено...Може, след изборите...

 12. 12 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 672 Неутрално

  е как искате да настъпи помирение у нас при такива непримирими позиции?явно завинаги ще останем разделени и разединени,защото не се намериха хора,които да сложат край на това противопоставяне,да не натрапват на хората собствените си идеологически обременени прочити на историята,вместо да оставят фактите такива, каквито са за поука на следващите поколения и да вървим напред.за историята трябва да се говори спокойно ,защото фактите сами по-себе си говорят,да се отчетат и признаят грешките без да се насъскват хората,защото и от едната и другата страна има потърпевши и жертви на времето и събитията в които са живяли.ние трябва да вървим напред и нищо не трябва да ни дърпа назад,стига стига стига!!!

 13. 13 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 63 Неутрално

  Пълни глупости...и комунисти и антикомунисти много искат народеца да забрави на какво беше подложен през последните 25 г. и затова едните превъзнасят до небето комунизма, а другите пък го очернят, само и само никой да не повдигне въпроса за техните престъпления по време на прехода.

 14. 14 Профил на v_vendeta
  v_vendeta
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ghostенин":

  Точно!
  ++++++++++

  the more we learn, the more we die...
 15. 15 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  Комунизмът няма да бъде забравен! Адам и Ева са били в Едем (Рая) преди около10 700 години ... и още не забравено! Времето ще отмие всичко защото комунизма не беше китка, но бе ПО-ДОБЪР от СЕГА и ще остане един красив мит ... До сега никой никога не е победил мит = ... и един ден пак ще поникне!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 16. 16 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 672 Любопитно

  К,ви комунисти и социалисти, к,ви 5 лева ? Това са си чужди агенти и шпиони на чужда държава Русия внедрени и изпълняващи чужда воля срещу заплащане. А за това закона в България предвижда :
  "23. Измяна, предателство и шпионство.
  Етикети: Наказателно право
  Измяна
  Чл.95. (изм.,ДВ,бр.10 от 1993 г.;доп.,бр.50 от 1995 г.; изм.,бр.153 от 1998 г.) Който с цел да бъде съборена, подронена или отслабена властта в Републиката участвува в извършването на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра или по места, или в бунт, или във въоръжено въстание, се наказва с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна."
  http://www.bg-pravo.com/2009/12/22_10.html

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 17. 17 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Бе всичко ще забравите, включително и майките си, само и само да докопате паричките.

 18. 18 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  Комунизма НЕ беше бит на бойното поле.
  Комунизма не беше победен идеологически.
  ... само се спъна в магьосника КОРЕКОМ
  Не се е разминало = Най-доброто предстои !
  ... и НЕ целия комунизъм падна ... това което оцеля след СССР пак е на върха на света в момента!
  Нищо няма да е същото - нито името, нито знамето ... но СОЦа ще се върне под някаква форма !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 19. 19 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Стига с тоя комунизъм веее!!!
  При все, че никъде и никога те такова животно не е имало!

  Някои хора живеят тук и сега - в XXI-ви век, а нас все нещо в миналото ни гложди. Сега ни е крив предишният строй (викайте му както си искате, ама комунизъм не е) и така вече ЧЕТВЪРТ ВЕК! Четвърт век!!!

  По-преди, по онова време, ни беше криво турското робство.
  По-преди е било виновно нещо друго от по-преди.
  И така нататък.

  Аз живея тук и сега!

 20. 20 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  До коментар [#1] от "Long One":

  Има и нещо друго!За т.н.престъпления на омразните фашисти начело с цар Борис по-възрастните сме учили и на сън!Бяхме облъчвани дори в часовете освен история и по литература,физика/руските и съветски учени бяха най-умни /,химия ,биология и всичко друго ,за което се сетите.Нека сега младите чуят различно мнение и видят различна гледна точка!Пък сами да определят какво да мислят!!

 21. 21 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  До коментар [#16] от "Ред мафиа":
  Законите на никого не са помогнали , когато има обществена потребност (познавах хора със смъртни присъди още от септемврийското въстание и копали гробовете си - не бяха трепнали от това ) ... историята е пълна с въстания, а арабската пролет върви по телевизията. Затвора и смъртните присъди произвеждат светци и мъченици ... Гледай какво става по Южна Америка =семената посяти от Че Гевара сега поникват. Не стане ли СЕГА живота ПО-ДОБЪР от СОЦа=няма сила която да спре процеса

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 22. 22 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 450 Любопитно

  До коментар [#20] от "doroteus":

  Съгласен, нека!
  Това, в случай, че ги влече историята като наука, независимо професионално или като хоби.
  За всички останали, както и за горните, когато не се занимават с хобито си, е крайно време да изхвърлим думата комунизъм от речника си и да заговорим за това какво правим тук и сега.

 23. 23 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  До коментар [#22] от "зиппи":
  И от какъв зор да изхвърляме думата "комунизъм" = тя е част от моя живот и то по-добрата част. На мен не ми пречи. Какъв ти е проблема ? Направете така, че ТУК и СЕГА да стане ПО-ДОБРЕ от комунизма и думата сама ще си отиде ... ама сте некадърни да го направите = ТОВА Е !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 24. 24 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 450 Любопитно

  До коментар [#23] от "t' Ankus":

  Проблемът ми е, че думата е термин, който си има своето значение, характеристики, смисъл.

  Айде, като говорим и използваме разни думички, да им ползваме смисъла! Иначе си играем на развален телефон и блъскане в гърдите.

  Не съм казвал просто да [quote#23:"t' Ankus"]изхвърляме думата "комунизъм"[/quote] , а да не я ползваме под път и над път, не по предназначение и с някакъкв изкривен смисъл.

  Тя стана по универсална от краставицата на Мирча Кришан, да му се не види!

 25. 25 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#0:"проф. Келбечева"]Не може едно организирано въоръжено движение, което се стреми да свали един легитимен режим (този преди 9 септември 1944-та), да се представя по еднакъв начин с "Горяните" например, които са преследвани от нелегитимния по принцип комунистически режим в България. Нелегитимен също е "Народният съд" спрямо действащата тогава Търновска конституция, абсолютно нелегитимни са комунистическите концлагери, както и съдебният фарс, който беше организиран с невъзможността да бъдат осъдени Мирчо Спасов и другите убийци от комунистическите лагери на смъртта.
  Същото се отнася до гнусното убийство на Надя Дункин, представено като "битов инцидент" точно две седмици преди тя да свидетелства по делото за женските концлагери. [/quote]

  Браво на проф. Келбечева. Мислех вече, че в академичните среди са останали само комунистически блюдолизци, склонни да приравняват "саможертвата" на ислямските терористи от 11.09 с убитите от тях хиляди невинни хора.

 26. 26 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Интересно, мухлясалите комунистически парвенюта сега дават интервюта в Дойче веле и плюят комунизма!

  Мале мале.....Че и ги препечатват.

  Тъжно, но България все още не е изживяла своя катарзис. Докато не стане това, всевъзможни ла.на, цъфтели при всяка власт, ще ни обясняват "колко е тъжно, че те горкичните хич, ама хич не разбират".....

  И все питам - защо Костов прие закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен (при положение, че ние строихме СОЦИАЛИЗЪМ, а не КОМУНИЗЪМ, който щеше да се построи в рамките на следващите 20-30 години (перманентно)), но не вкара абсолютно никакви санкции в закона? Може би, защото секретарката на БКП, за която беше женен (другарката Елена Костова) съще щеше да попадне под ударите на закона? Какъв е смисълът от такъв закон, освен да си начешеш самолюбието и да обявиш колко антокомунистически си настроен?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 27. 27 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#18:"t' Ankus"]Комунизма не беше победен идеологически.
  ... само се спъна в магьосника КОРЕКОМ [/quote]

  И аз това го разправям непрекъснато - най-голямата грешка на българския социализъм беше, че сляпо повтаряше брежневите а после и горбачовите простотии (карикатурата в Стършел - за перестройката - "преустроих свинята на луканка" с последвало бурно обяснение по Първа програма, че то било неразбрано и не било баш така; предполагам после са наказали карикатуриста) - ако имаше някаква, макар и мизерна частна инициатива (ти поредполагам помниш Указ 56 от 1989-та за стопанска инициатива на гражданите), то щяхме да дръпнем много напред.

  Справка - Китай и Сингапур. А отскоро и Виетнам.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  Българските историци са в дълг към българския народ.Те трябва да напишат най-сетне нашата история след 1878 година такава,каквато е,а не тази,която е изгодна на комунистите.
  Тогава ще се разбере кой кой е в българската история и че совите не са това,което бяха.

 29. 29 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#28:"rosiraycheva50._"]Българските историци са в дълг към българския народ.Те трябва да напишат най-сетне нашата история след 1878 година такава,каквато е,а не тази,която е изгодна на комунистите. [/quote]

  Само комунистите да бяха....А гербавите, които не пропуснаха да се разпишат в предишните учебници по история? Всеки пише това, което му се иска на него - скоро ще стане така, че ще разчитаме на чуждестранни историци за нашата история....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 30. 30 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Проф. Искра Баева е убедена, че цялото минало на България е част от българското настояще."
  Резултатът е съвсем видим днес. Не се научихме да осмисляме миналото си и да взимаме поука от него.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 31. 31 Профил на naka2911
  naka2911
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#23] от "t' Ankus":

  Всъщност,нали точно това е идеята-сатанизирайки думата,да се сатанизира и идеологията.Това обаче,върши работа довреме.Всъщност такава идеология ще има докато има и несправедливост и неравноправие.Това им е истинския проблем.
  Утре с магическа пръчка да изчезнат всички комунисти по света,вдруги ден някой някой ще измисли същата идеология отново,дори и да не е чувал за Маркс.А има и една друга елементарна истина,която колегите от форума не разбират:
  Въпреки,че повечето от тях го раздават доста войнствено,ако наистина стане напечено,повечето от тях ще напълнят гащите.
  Истинските революции се правят от бедни,мръсни,гладни ,грозни и озверели от глад и злоба хора,които нямат нищо за губене.Когато такива хора излезат по улиците,"умните и красивите"ще си забравят и имената от страх.И тези хора,дето не могат да си хранят децата,ще искат точно техните пари.И то веднага.И тогава наистина ще е страшно.За всички.
  Ей затова са били и ексцесиите по време на октомврийската,а и на френската революции.
  А сегашните ни клоунади,са бутафории наричани с гръмки имена.

 32. 32 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#23:"t' Ankus"]И от какъв зор да изхвърляме думата "комунизъм" = тя е част от моя живот и то по-добрата част![/quote]

  Що бе мъжки? Успя да откраднеш и да построиш къщата и вилата? Или беше Международен Шофьор? Добре ти е било -- то е ясно. Сега се искат други умения, които явно не притежаваш.

  Ти и твоите другари се мъчите да преиначите историята. И за съжаление засега успявате. 33. 33 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#31:"naka2911"]И тези хора,дето не могат да си хранят децата,ще искат точно техните пари[/quote]

  Ще краднеш с две думи. Значи циганите са авангарда на революцията. Истински Марксисти!

 34. 34 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 776 Весело

  [quote#18:"t' Ankus"]Комунизма НЕ беше бит на бойното поле.
  Комунизма не беше победен идеологически. [/quote]
  Прав си, Комунизмът беше бит на икономическото поле. Защото само икономически свободен човек може да твори: да измисли електр. крушка, компа, чипът, совалката, интернет, клетъчния телефон и ГУГЪЛ, да кажем. Затова най-умните хора от бившите Русия и СССР и от днешна Русия, избират икономическата свобода. В половината научни звена на САЩ днес работят избягали умни руски учени (виж само публикациите им). Та комунизмът и метастазите му са мъртви, освен като спомени и сънища в някои глави...

  Поздрави
 35. 35 Профил на block
  block
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#18] от "t' Ankus":
  [quote#18:"t' Ankus"]Комунизма НЕ беше бит на бойното поле.
  Комунизма не беше победен идеологически.
  ... само се спъна в магьосника КОРЕКОМ
  Не се е разминало = Най-доброто предстои !
  ... и НЕ целия комунизъм падна ... това което оцеля след СССР пак е на върха на света в момента!
  Нищо няма да е същото - нито името, нито знамето ... но СОЦа ще се върне под някаква форма ! [/quote]

  е, това определено е най смешният пост за деня. получаваш толумба от мен!

 36. 36 Профил на mrvip
  mrvip
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#35] от "blockblock":

  Що, в първата част си го е обяснил много добре, един Кореком стига на комунизма, за да се даде без бой

  "Защото много се оплакват от външен вид, ама никой, никога, не се е оплаквал от малко акъл."
 37. 37 Профил на block
  block
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#36] от "mrvip":

  всъщност си прав но повечко визирам останалите, части, че комунизмът не е паднал и, че соца ще се върне...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK