От блоговете: Апостолът да се усмихне

Паметникът на Апостола в Борисовата градина в София

© Юлия Лазарова

Паметникът на Апостола в Борисовата градина в СофияТекстът е от блога на Николай Козарски. Акцентите са на "Дневник".


Не знам дали заради Росен Петров, Слави Трифонов и останалите "будители", или заради популярните напоследък маршове, паради и шествия, с факли или без факли, "с мечове и ленти, с мечове без ленти" (цитат от шедьовъра "Не горюй"), но нещо съм намразил патетиката и помпозността. Защото всяко нещо трябва да се прави не само с форма, но и със съдържание. Затова ще споделя няколко мисли за Васил Левски с думи прости и ще си пожелая някой ден в България да се въведе правило, аналогично на първата Божия заповед – "Не споменавай напразно името на Апостола".


Ще се заредят сега едни речи, една патетика, едни статуси. Куцо и сакато ще вземе, с оглед свободата на мнение и без оглед това,
дали имат моралното право да търкалят името "Левски" в устата си


да реди едни цитати и мисли. Ще летят банални възхвали от несъстоятелни хора, а още по-несъстоятелни хора ще ни раздават назидателно гениалното си заключение, че Левски щяло да го е срам от нас, днешните българи. Ще блесне малко надежда, когато някоя и друга група родолюбиви младежи, мине да остави цвете пред паметник на Левски (те са из цяла България), после някой ще използва деня за малко пропаганда и накрая всичко ще мине и ще си продължи по старому. Общо взето празна работа, рутинна една такава, съвсем по задължение. Абе… много прилича на ходенето на църква на празник – ходят, за да кажат, че са отишли, но какво целят с тази работа и какво им носи, сами не знаят.


Като малко дете обичах Ботев, защото в родния ми град има негови паметници и на всички тях той е със сабя и/или пушка. Когато си на пет е много важно супер-героите да са въоръжени, иначе не стават. Все не можех да открия някъде Левски увековечен я с револвер, я със сабя (явно не съм попаднал на неговата снимка от Легията). Тогава харесвах Ахил и мразех Хектор, и не спирах да се чудя защо баща ми казваше, че харесва Хектор… Помня, че един ден ми обясни следното "Хектор пази слабите, тези, които са застрашени от завоевателя. Той се бие, за да спаси жената и децата си, народа си. А Ахил не." След много години почнах да разбирам Хектор, после почнах и да го харесвам тоя беден човек, обречен да е по-слабия точно в момент, когато му е било ужасно важно е да е по-силен. После заобичах и Левски.


Честванията и празнословията не могат да ти разкрият Левски, от тях не можеш да го разбереш.


За да разбереш Левски трябва да си опознал света, да обичаш хората, да съзнаваш трудността, когато се бориш срещу по-силен


да цениш силата на духа, изправен пред невъзможност, неизбежност и горчива обреченост, да съчувстваш на губещия. Това не може да ти го даде нито един парад, със или без речи, нито едно шествие, със или без факли. Не могат да ти го дадат знамена по стадионите, лозунги, патриотични картинки в интернет с откъслечни цитати от или за него. Не може да ти го даде дори и татуировка с подписа му, дори да ти е "извезана" на челото.


Паметта за Левски е дело изцяло лично, почти мистично и протича между всеки българин и Дякона. Лично и мистично – няма посредници и тълкуватели, може би се допускат помощници, тоест хора, с които да поговориш за него. Отваряш четеш, научаваш и когато станеш човек – разбираш и заобичваш. И така един ден, току-виж сме напреднали в това си дело толкова, че да можем да спазим някой и друг негов завет. Не е като да не е оставил, а и не е като да не сме ги поругали до последния. Само шест години след смъртта му, първите, които са се помислили за по-умни от него, издигат престол и поставят на него монарх – там, където Левски е завещал да има република. Добре, че сме случили на монарх, но това е друга тема. Това продължава и до днес – все се намира някой по-умен от Левски (интересното е, че и до днес не сме родили по-голям политически мислител от него).


Не се шегувам – лично съм попадал на човек на чутовните двайсет години, който, за да оправдае личния си, ограничен псевдо-нацистки мироглед ми е казвал, че "Левски не ги е разбирал съвсем нещата". Но когато стане човек, дори и това момче ще разбере и заобича. Ще си представи какво е да скиташ във виелици, в пек, в сняг до кръста, да знаеш, че те гонят, да ядеш хляб и маслини, да си много, много сам, а да имаш толкова много да даваш.


Да страдаш, за да даваш на хора, които не познаваш – това е Левски


Дотогава е хубаво да спрем да дъвчем името му като дъвка, нищо, че нямало лоша реклама. Аз съм оптимист, защото Левски е помислил и за това какви напътствия да ни остави, когато него няма да го има. Дал ни е прости формули, почти като библейски послания, смилаеми дори от по-непретенциозно мозъче – трябва само да се запознаем с тях. И когато разберем и заобичаме, да опитаме да ги следваме. Току-виж Апостолът вземе да се усмихне отгоре. Нали казват, че все бил весел.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BarBQ
  BarBQ
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Има ли за какво да се усмихва?

 2. 2 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Трагедията на България се състои в това, че тя и до днес, вместо да се вслуша в думите на Апостола и други, обрекли се като него, на народа, биват предавани и "бесени"...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Хубаво написано.

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Отношението към Левски не е задължение-начин на светоглед е.Истински го почитат децата и той е тук именно заради тях-преди,сега и завинаги.

 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#4] от "xalikarans": Това чак религиозно звучи?

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Добро, хареса ми много!

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Оревоарски днес мислено ще възкликва: "Да живее България! Да живее Лев... упс! Пеевски!", докато поднася цветя на паметника на Апостола. Същото биха направили и повечето политици на прехода.

  Щом като комунистите не са се разкаяли за своите зверства, само едни от които са убийствата, без съд и присъда, на всички синове на Райна Княгиня, то какво да говорим за днешната политическа класа, производна на тези среди.

 8. 8 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Хубаво е, че сме имали хора като Левски и Ботев. Дава надежда.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 9. 9 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Разстроено


  "Да страдаш, за да даваш на хора, които не познаваш – това е Левски."
  +++++
  Поклон пред паметта му!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 10. 10 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Неутрално

  [quote#4:"xalikarans"]Отношението към Левски не е задължение-начин на светоглед е.Истински го почитат децата и той е тук именно заради тях-преди,сега и завинаги.[/quote]
  +++++++
  И дано всеки от нас да е запазил достатъчно една частица от детето в себе си!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  [quote#2:"Γαλλα"]Трагедията на България се състои в това, че тя и до днес, вместо да се вслуша в думите на Апостола и други, обрекли се като него, на народа, биват предавани и "бесени"... [/quote]
  Никак не е случайно ,че днес патриотите се обявяват за комундета.чекисти,луди или фашисти !
  Левски никога няма да бъде забравен от българите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  [quote#4:"xalikarans"]Истински го почитат децата и той е тук именно заради тях-преди,сега и завинаги. [/quote]
  Сакън, новите либертариански учебници разглеждат геноцида и оцеляването на народа ни 500г. в най-мракобесническата империя като безобидно османско присъствие !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Поклон пред Апостола!
  С благодарност към автора!

 14. 14 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#12] от "comandante":

  Нищо чудно, в духа на пределната политкоректност, след време дори да твърдят, че османското нашествие в Европа е било просто трудова миграция, типична за онзи период, и ние сме приели радушно тази вълна. Ако е имало конфликти на места, то е било поради местни шовинисти и националисти - маргинални елементи. Требе да има основания да се оправдава и днешната инвазия на континента от същата посока, която бавно и постепенно може да доведе до залеза му.

 15. 15 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Разстроено

  Жалко за хилядите свидни български мъченици! На 9.9.1944 г започна края на тази страна....

 16. 16 Профил на Илиан Димитров
  Илиан Димитров
  Рейтинг: 374 Любопитно

  Добре де, прочели сте статията, а дали я разбрахте? Така както е написана под нея не трябва да има нищо.
  Цитат - "Ще се заредят сега едни речи, една патетика, едни статуси. Куцо и сакато ще вземе, с оглед свободата на мнение и без оглед това, дали имат моралното право да търкалят името "Левски" в устата си да реди едни цитати и мисли."; край на цитата.

  Спрете земята! Искам да сляза.
 17. 17 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 636 Неутрално

  интересно на този ден на поклонение пред Апостола,кои излизат на преден план и бръщолевят втръснали до немай къде клишета?излизат тези ,срещу които е оставил своите послания Негово Величество Патриота-Васил Левски-изедниците чорбаджии! На този ден няма нужда от думи/той е казал всичко/,а има нужда да сведем глави и поднесем по едно цвете,защото не изпълнихме неговите завети и трябва да помълчим от срам!

 18. 18 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  До коментар [#14] от "Читател":
  Този народ е преживял византийско нашевствие , османско присъствие и съветска доминация ... всичките които са ни душели в прегръдките си разпаднаха !
  Едно ограничено във времето европейско робство ще го преживеем някак си като подготовка за хилядолетието на китайците!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 19. 19 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 897 Разстроено

  "Ах зная,зная,ти плачеш,майко
  затуй че ти си черна робиня,
  а твой един син Българио,
  виси на него със страшна сила !"

  Нека сведем чела и почетем подвига на този,който остана неопетнен от отвратителните хули,които ни заливат от всякъде!
  Поклон!

 20. 20 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 531 Неутрално

  За какво да се усмихва. Цитирам (повтарям друг свой пост) от предсмъртното му писмо:

  За такива злоупотребяващи с народни пари, наказанието е само едно Смърт , смърт и пак смърт, както гласи и уставът ни. За тези, които петнят името на отечеството ни наказанието е Смърт, смърт и пак смърт.
  Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана.
  Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате, като слънце пред очите си.
  Оставка Родоотстъпници!

 21. 21 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Няма повод за усмивка.
  Отидохме твърде далеч в провала!

 22. 22 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Да страдаш, за да даваш на хора, които не познаваш – това е Левски[/quote]
  Добре, че има все още хора, които разбират Апостола и могат да напишат толкова силни думи за него!
  Поклон пред паметта на най-великия Българин!

 23. 23 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Хубав текст!

  Личи си, че не е от Портал "Култура"...

 24. 24 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Хубава написано! Дълбок поклон пред Апостола и неговото дело!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 25. 25 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Поздравления към Николай Козарски за споделените мисли!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 26. 26 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Поздравления за автора!

  Апостола е ВЕРУЮ!!!
  Както човек вярва в Светото писание (в което е вярвал и Васил Левски), така трябва да се мисли, живее и ДЕЙСТВА, за да можем самите ние да се усмихваме и за да накараме и Апостола да се усмихва!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 27. 27 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Още не сме способни да Го "усмихнем", Авторе,
  днес само "страхуваме" героите си...

 28. 28 Профил на Ваня
  Ваня
  Рейтинг: 580 Разстроено

  [quote#2:"Γαλλα"]Трагедията на България се състои в това, че тя и до днес, вместо да се вслуша в думите на Апостола и други, обрекли се като него, на народа, биват предавани и "бесени"... [/quote]
  "... Свестните у нас считат за луди,
  глупецът вредом всеки почита.
  "Богат е!", казва, пък не го пита колко е души изгорил живи,
  сироти колко той е ограбил и пред олтара Бога измамил
  с молитви, клетви, думи лъжливи...."
  Хр. Ботев

  Аз
 29. 29 Профил на radochaika
  radochaika
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Силно. Истинско. Да точно така, Левски е във всеки от нас, слава на бога.
  Няма кой да ни го обясни или пък да ни го вземе, той е като ДНК за нас.
  Щастлив народ сме да го имаме, а колкото по големи глупости се правят, толкова по ярко той ни се вкопава в сърцата и свети.

  radochaika
 30. 30 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ако още може да ни види от някъде Левски се усмихва, защото за втора година поред честваме саможертвата му не на фона на преклонената си през останалите 364 дни в годината главица, а на фона на подновената си борба за свобода.

  Вайканията на самозваните му пророци, опитите за пропаганда на гърба на Левски, не могат да заглушат порива за свобода и справедливост, който се разпалва все по-трайно сред будните българи, и изгрява като ново слънце над блатото на апатията и бездейния хленч.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 31. 31 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3643 Неутрално

  Много добре казано!

  klimentm
 32. 32 Профил на tilia_tomentosa
  tilia_tomentosa
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#20] от "foxa5":
  Хайде стига сте го цитирали това фалшиво "писмо" най-после:
  http://neverojatno.wordpress.com/2008/11/23/pismo/
  "Всичко написано на тази страница е художествена измислица и не отговаря на действителността."

 33. 33 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 374 Неутрално
 34. 34 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#1] от "Dantos":

  нищо не си разбрал он статията.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 733 Разстроено

  До коментар [#30] от "Настрадин Ходжа":

  Какъв Левски , ако стане от гроба, половината Народно събрание да е избесено,
  Що си нправите гаргара с тоя идеалист, който не знае що е умрял?
  Ако знаеше какви телета сме, щеше да иде , сам да се закачи.
  Малко ли се закачиха , тая година?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK