Петте грешки на Янукович

Петте грешки на Янукович

© ReutersВиктор Янукович изчезна от украинската политическа сцена по-бързо отколкото всички очакваха", коментира Максим Глинкин в московския в."Ведомости".


Според него за пореден път се е оказало, че същестуват страни и случаи, "в които законно избран, физически здрав президент,  на когото се подчиняват и парламентът, и съдебната власт, и войската, и полцията, и телевизиите, и вестниците, и управителите, и кметовете, преждевременно губи властта си, независимо от обстоятелствата. Това не можа да предотврати политическата, идеологическа и финансова подкрепа на неговия могъщ съсед."


Глинкин смята, че в Украйна е избухнала революция, за която се стекли всички необходими обстоятелства и че развоят на подобно събитие в голяма степен зависи и "от личността на властника, от избраната от него тактика, от неговата гъвкавост и от умението му да намери и мобилизира съюзници". 
Трябва да признаем на Янукович: той направи всичко по силите си, за да загуби властта, допълва авторът.


По думите му от миналата есен насам са направени една след друга не по-малко от пет грешки и макар всяка една от тях много да е влошила положението, може би президентът щеше да успее да запази властта, ако не беш едопуснал другите. 


"Първата грешка от тази поредица беше внезапният отказ от евроинтеграцията. Политически активните киевчани бяха вбесени не толкова от самото решение, а от начина, по който то беше взето. 


Вторият удар по въжето, на което се крепеше властта, беше жестокото смазване на тогава все още малкия Евромайдан. 


Големият Майдан, предизвикан от руските кредити се успокои по време на празниците, обаче Янукович взе третото грешно решение – приемането на пакета забранителни закони "в руски стил", които почти веднага му се наложи да отмени. 


Последният си шанс за споразумение – връщането на предишната конституция и нарочване на предварителни избори – управляващите пропиляха в началото на миналата седмица. 


Заповедта силите за сигурност да употребят оръжие пък се превърна в политическо самоубийство."


Авторът припомня, че почитателите на конспиративните теории разчитат в тази поредица едва ли не заговор и доброволно предаване на властта. Но според него Янукович е допуснал тези грешки най-вече поради своя характер.


"Лидерът на съседната ни държава се държеше по време на кризисния период не като мъдър баща на нация, а по-скоро като дребен мошеник. Не е изненада, че и доскорошните му съюзници днес искат край на политическата му кариера. Остава само един въпрос: ще застане ли той отново на мястото на подсъдимия или ще успее да се укрие в някоя от оцелелите диктатури, поне докато и там не избухне революция."


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK