На изток от Виена окончателни победи няма

Кадър от акция в подкрепа на Украйна и протестиращите в София

© Красимир Юскеселиев

Кадър от акция в подкрепа на Украйна и протестиращите в СофияНа Украйна й предстои да разбере нещо, в което самите ние скоро се убедихме – в страни като нашите, "на изток от Виена", окончателни победи почти няма.


България вече десетилетие е част от НАТО, седма година е член на ЕС, но вместо да обсъждаме Програмата за развитие 2020, ние отново търсим почтени управници, с които да заменим поредната крадлива шайка във властта. С тежката цена на човешки жертви, която на нас ни беше спестена, украинците от Майдана стигнаха до същия въпрос – с кого да заменят Янукович и неговата шайка.


Позорното бягство на управляващите отне възможността им за достойно участие в бъдещите избори, но както и у нас, общопризнат носител на желаната промяна липсва. За оптимистите въпросът с европейското бъдеще на Украйна е решен. Но това едва ли е вярно. Нито подкрепялите Янукович партии ще останат обезглавени дълго време, нито опозиционните лидери са с напълно доказани демократични качества и кристално чисти биографии. Предсрочните избори в Украйна, а и в България (когато и да се състоят) няма да решат окончателно въпросите, с които двете страни се сблъскват.
Все пак ние имаме предимството да сме решили някои неща сравнително трайно.


Институционалното вплитане на страната ни в структурите на НАТО и ЕС
на практика не позволява връщането на България в орбитата на Москва


А за Украйна лесно можем да си представим сценарий, при който след година или две страната отново се подрежда до Русия.


Това, което Източна Европа знае, е, че "ориентацията към ЕС" от първия миг трябва да бъде поставена на институционална основа. За целта е необходимо създаването на конкретна структура – министерство, агенция, комисия. Епизодичните срещи на върха с усмивки и ръкостискания пред камерите трябва да бъдат заменени с всекидневно, рутинно, институционално действие.


Такова действие изисква и малцинственият въпрос, преди да е започнал да създава напрежения и кризи. Пак от собствен опит знаем, че подходът "на парче" не води до траен резултат. За да не отиват тези проблеми към партии, олигарси или местни феодали, трябва да има структура от управлението, която да носи отговорност за решаването на възникващите въпроси. Ако България беше изградила подобна институция още през 90-те години, вероятно щяхме да си спестим ДПС, "Атака" и куп други неприятности.


Още нещо, което страната ни можеше да си спести, ако през 90-те имаше кой да сподели съответния опит, е постоянната нужда да се борим с олигарси и монополи.


Преди да пристъпи към истинска приватизация,
Украйна трябва да утвърди върховенството на закона и равенството пред него


Защото приватизацията, проведена в условия на беззаконие, ражда чудовища като "Мултигруп", ВИС, СИК... и така до Пеевски.


Друг вечно нерешен в България проблем е периодичната концентрация на държавната власт в малка група хора, скрити зад фасадата на демокрацията. Въпросът как цялата власт да не се събира в едни ръце особено остро седи и пред Украйна. Връщането на старата конституция на страната е само началото. Важно е украинците отсега да са наясно, че е необходимо властта да бъде максимално разсредоточена в рамките на такава конституционна и политическа система, която реално да предпазва обществото от съсредоточаването на властта в една точка. Например елементи на пряка демокрация, е-правителство, електронно гласуване и т.н. - онези неща, който и до днес под различни предлози не се случват у нас. А без тях дори в ясно разписаното разделение на властите остават тъмни кьошета, в който хора без делегирани от обществото права взимат най-важните за него решения.


Предизвикателствата на външнополитическата сцена също изискват решителни и премислени действия. Имперският натиск на Русия в нашия регион е константа. Дори България, която няма обща граница с Русия, е периодично подложена на него: "големия шлем" на Георги Първанов; приписваната ни роля на "троянски кон" на руските интереси в ЕС; наскоро поисканото строителство на "Бургас - Александруполис" въпреки категоричното оттегляне на България от проекта.


Натискът върху Украйна също е налице – и то несравнимо по-силен, отколкото върху България. Възстановен е руският митнически бойкот на украински стоки, договореният заем няма да бъде отпуснат, а увеличението на цената на газта за страната е въпрос на време.


В очите на Кремъл страни като нашите не притежават пълноценен суверенитет и Русия има правото да се меси. В такава ситуация националната независимост се отстоява единствено със смели действия на държавата.


Макар и временно, Москва беше принудена да се примири,
че България е суверенна държава


когато по време на косовската криза тогавашният премиер Иван Костов отказа въздушен коридор на руската армия, но предостави такъв на американската.


Не на последно място една от основните причини за липсата на повече окончателни победи се крие в самите граждани. След изтръгната на площада победа, заради която са напуснали познатото си ежедневие,


всеки бърза да се върне към зоната си на комфорт.
Излиза от политическия процес.


Тогава плавно, но неотменно насилствено принудените да постъпят правилно управляващи също се връщат към комфортната си зона. И ситуацията се повтаря.


Че в Украйна тази опасност вече съществува съдим по думите на активист, предавал онлайн в продължение на месеци протестите в Киев. След освобождаването на Юлия Тимошенко той публикува следното съобщение: "И така смятам, че е време да спра с предаванията от мястото на събитието. Започва се политиката, а тя не ми е интересна. Да си се оправят помежду си."


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  Тъжно, но вярно. Уви, какокрацията като система е така успешно внедрена в нашите страни, че отърваване май няма.
  А ето тук може да се прочете "Инструкция за управлението на окупираните от Съветската армия източноевропейски държави" или как какокрацията беше инсталирана у нас.
  http://www.gatchev.info/blog/?p=1289
  Косата ми се изправя, като ги чета. И от сърцето ми кръв капе.

 2. 2 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 442 Весело


  [quote#0:"Млади глави "]България вече десетилетие е част от НАТО, седма година е член на ЕС, но вместо да обсъждаме Програмата за развитие 2020,

  ние отново търсим почтени управници, с които да заменим поредната крадлива шайка във властта.[/quote]
  за съжаление.........Факт !
  Комунизмът е за "младите" -
  това е римейк на класическата мисъл на Чърчил ,

  свидетелстващ , че БГ всички са "Млади" ,
  независимо от ЕГН-тата , за това и резултатите ни са такива !

  Украинците също са "млади" , сърбите бяха разумни , но след войната от 1995 и те се "подмладяват"

  в този ред на мисли....
  там където има "Младост" .............

  Прогресът е невъзможен защото медицината е безсилна
  ..........
  а заглавието на публикацията си го бива

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 3. 3 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Има един прост факт, до който са стигнали в ЦРУ. Трайна демокрация не е възможна при икономическо развитие под определена граница.
  В момента тази граница е 16 хил$ БВП(ППП) на глава от наслението. Ние сме под тази граница с 14 100$.
  Това условие е необходимо, но уви недостатъчно. В Русия например са достигнали 17 100, но въпреки това са все още далеч от истинската демокрация.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 4. 4 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#1:"Мондиана"]А ето тук може да се прочете

  "Инструкция за управлението на окупираните от Съветската армия източноевропейски държави" или как какокрацията беше инсталирана у нас.
  http://www.gatchev.info/blog/?p=1289
  Косата ми се изправя, като ги чета. И от сърцето ми кръв капе.[/quote]

  инструкциите са за Съгласните..

  Несъгласните плащат цената , но не ги спазват

  защо в БГ има много успели престъпници ...
  защото умееха да носят РИСК..и спечелиха

  има и много на два метра под земята...също Риск

  въпросът е ,че ние винаги сме Над земята ,
  робската психика ще ни затрие ,
  ние не носим Риск..ние търсим виновник

  а извинения ..като тази инструкция винаги ще се намерят

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 5. 5 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "На Украйна й предстои да разбере нещо, в което самите ние скоро се убедихме ... България вече десетилетие е част от НАТО, седма година е член на ЕС, но вместо да обсъждаме Програмата за развитие 2020, ние отново търсим почтени управници, с които да заменим поредната крадлива шайка във властта."

  Ами като следя събитията в България - и особено разделението сред "търсещите" - никак не съм сигурен, че сме се убедили в нещо - и че наистина търсим почтени управници!
  Поне доколкото се отнася до всички, които се наричат "български народ".

 6. 6 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Най-после се появи и статия, която се опитва да постави проблемите разумно, а не на емоционална основа. Статия, в която ни се подсказва, че призивите „оставка” нямат особено голям реален смисъл, ако няма реална приемлива политическа алтернатива в момента, която да замени тези, на които се иска оставката. Че, следователно, трябва да подготвим реално възможна и приемлива алтернатива и чак тогава да поискаме безалтернативна оставка.

  Но когато поставя акцента върху натиска на Русия, авторът не е особено точен. Натискът е реален и наистина в западна и в югозападна посока той е най-голям върху Украйна, а на второ място върху България, което е разбираемо. Защото Украйна е била в границите на Русия много пъти по-много, отколкото е била свободна и независима държава. А натискът върху България започва още от времето на Екатерина ІІ Велика и е свързан с факта, че и до сега пътят през България е един от основните пътища на Русия към Европа и Средиземноморието.

  Но не само този натиск е причина за това, което става на изток от Виена. Португалия, Испания, Италия и Гърция не са поставени под такъв натиск, но и там имаше бурни протести и недоволства. Причината за това е бедността – била тя абсолютна или относителна. А при нас, източно от Виена, тя е абсолютна. И това е една от най-силно действащите причини в посока на засилените протести.

  А има и още една сериозна причина, която неадекватно не се признава, но която въпреки това съществува. Това е пренебрежението към специфичните особености на хората и условията при различните държави и народи. И не се взема предвид, примерно казано, че наказателните закони в една винаги дисциплинирана Германия могат да бъдат абсолютно неадекватни и развращаващи в една посткомунистическа България, в която промяната се дирижира от бившата комунистическа номенклатура.
  а ѝ и т „” – ≪ ≫

 7. 7 Профил на free_slave
  free_slave
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Бла-бла...
  И какво разбрахме от статията... Как Русия и имперските и амбиции са виновни за всички лоши неща, които се случват по тези географски ширини. Не казва кои са добрите в цялата сълзлива история... остава на нас да се досетим. За да изглежда, може би, по-интелигентно, защото ако пишеше директно за Големия брат зад окена и Европейските съветски щати ще вземе, че някой не чак толкова тъп ще се замисли... аджеба, има нещо съмнително в това един да е само добър, а друг само лош... дали пък статията не е манипулативна.
  Докато се прикриват истините резултата ще бъде така.
  За мен тази статия по нищо не се отличава от общия фон на медийното ни пространство, единствено е написано на малко по-добър и интелигентен български език.
  За съжаление, като гледам коментарите малко хора си поставят реалните въпроси, а предпочитат лесното и "престижното" - просто да се пускат по плоскоста, предначертана им от статия като тази.

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2968 Неутрално

  В основата на неуспехите ни като демокрация са рубладжиите.С руски пари се прави пилитика у нас.

 9. 9 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "С тежката цена на човешки жертви, която на нас ни беше спестена,"-Дневник----------------------------------------------------Ние сме мъдър и трениран да оцелява народ и сами си спестихме жертвите! Само че този път опасността от изчезване е ГЛОБАЛНА и май няма да оцелеем, ако не развием този рефлекс по ново му? Добре сложена граница- на изток от Виена! А задавал ли си е някой въпроса, кои на изток и югоизток от Виена са били империи със свои колонии? Така че, този номер не ни го пробутвайте! На някои от нас ни е ясно, какво храни колонизаторите и за какво са бедни колониите, на други за съжаление, не!

 10. 10 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Разстроено

  Това, което е на изток от Виена е Ориент, а там логиката на нещата е съвсем друга! Докато в Англия казват: Тайм ис мъни, в Ориента казват: Работата не е заек да избяга! Докато тоалетните на запад от Виена са чисти и подредени като аптеки, на изток са турски нужници със запетайки по стените и вратите! Защо така, бе джанъм????

 11. 11 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 422 Неутрално

  "Важно е украйнците отсега да са наясно, че е необходимо властта да бъде максимално разсредоточена в рамките на такава конституционна и политическа система, която реално да предпазва обществото от състредоточаването на властта в една точка. Например, елементи на пряка демокрация, ..."

  Като цяло да, но да не би ние да сме го направили, че да си позволяваме и акъл да даваме? Според мен обратно, у нас в момента върви съсредоточаване на властта. Пряка демокрация вероятно е част от решението, но категорично само с елементи от нея няма да се оправим.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 12. 12 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2330 Разстроено

  "На изток от Виена"

  Дали да не престанем да се декласираме сами? Ние, които спряхме османското нашествие в Европа с телата и земята си. Бедни сме, защото позволяваме да ни грабят. Слаби сме, защото не си учим уроците и винаги сме разделени. Презират ни, защото сами не се уважаваме.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 13. 13 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Уви заключенията в статията са верни.

  chavo64
 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1886 Неутрално

  Текста е разумен и резонен ( мое скромно мнение. Едно е ясно и се потвърждава от вчерашните и днешни събития - там ще е още по-тежкои и трудно.
  Всъщност те започват ( всъщност дано започнат) реформите, при един вече 'изморен" от техния преход народ, а като безплатна добвка имат многократно превъзхождаща нашата руска 5-та колона и съседството на имперски настроената Русия.
  Трудно си представям по лоша ситуация, в която един народ "свободно и разумно" да избира своето бъдеще, но ако все пак се вземат в ръце ( имам предвид обикновените хора), не се подадат на зверската дезинформация, която ги засипва от всички възможни източници и не го ударят на мечти за спасители и/или бързи решения, ще успеят.
  В по-дълъг план, мисля че Бжежински е прав - и Украйна и Русия, ще си станат европейски държави, но иска време - по-малко за Украйна и повечко за Русия, но на практика процеса е необратим.

 15. 15 Профил на batiara
  batiara
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "украйнците" -> "украинците"

 16. 16 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#10:"Дедо Либен"]Докато в Англия казват: Тайм ис мъни, в Ориента казват: Работата не е заек да избяга![/quote]
  Малко уточнение (израза е турски) - точно обратното - в буквален вид - казват в Ориента - Времето пари не струва!
  И точно по тази причина типично турски навик е преди делови разговор да "се изпие по едно кафе", като по време на ритуала за работа не се говори. А ритуала продължава като правило поне половин час.
  А когато някой наруши това правило - за него се приема, че "има голям кахър", за да прибързва толкова...

 17. 17 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Другаря Путин е лош,лош,лош...Баба Меркел е добра.Да живей НАТО и ойрото.

 18. 18 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 551 Разстроено

  Съгласен съм с текста, ОСВЕН С "...ние отново търсим почтени управници, с които да заменим поредната крадлива шайка във властта." Смятам, че шайката не е "поредна", а е една и съща и то от 70 г. насам! Погледнете само в парламента - четири клана компартийци! НИЩО ДРУГО!

 19. 19 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Макар и временно, Москва беше принудена да се примири,
  че България е суверенна държава

  когато по време на косовската криза тогавашният премиер Иван Костов отказа въздушен коридор на руската армия, но предостави такъв на американската."

  Аве откъде Дневник изкопава подобни анализатори. Ма целият анализ е гола вода. Наистина ли автора вярва, че ако Русия искаше да отиде в Прищина, Иван Костов щеше да спре въздушните ескадрили на руската армия?! КАК ПО-ТОЧНО!
  Няма такова нещо. Ама Югославия е широка тема и част от сценария там беше разпада на голяма държава като Югославия и липсата на конкурент в каузата за ЮЖНИТЕ СЛАВЯНИ. Все пак Сталин убива Георги Димитров именно заради това. Кремъл си взе малка Сърбия, която да е извън НАТО и ЕС(тоест имат си позиция на Балканите) и постигна стратегическата си цел да няма Югославия. Това съвпадна и с интереса на Турция. Само ЕС и САЩ нямаха интерес от разпада, но етническото прочистване ги принуди да действат! Но това е широка тема и е висш пилотаж в световната дипломация. Демек не е за форумите.

 20. 20 Профил на bezrabotna_52
  bezrabotna_52
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#6:"glog"]... посткомунистическа България, в която промяната се дирижира от бившата комунистическа номенклатура ... [/quote]

  ... и от техните деца (а вече и внуци)

 21. 21 Профил на bezrabotna_52
  bezrabotna_52
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#18] от "Коки":

  100% е вярно!!!

 22. 22 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  "украйнците от Майдана стигнаха до същия въпрос – с кого да заменят Янукович и неговата шайка."

  Само да не си натресат един украински Орешарски или Станишев.
  Защото тогава украинският кораб ще потъне окончателно, подобно на българския.

 23. 23 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  На изток от Виена??! А пОсмали, манго! Истинскят ориент е на изток от Белград и на юг от Букурещ!

  Чехия, а и Хърватия, са били част от Австро-Унгария и по "добро възпитание" въобще няма какво да си ги мерим с тях. Западна Украйна е била част от Полша и също имат съвсем друга основа.

  Отделно, че всички изброени са католици и знаят как да си пометат площадчето. (Който не вярва, да отиде в някое българско католическо село, да види за какво иде реч: парковете чисти, люлките цели и смазани и ремонтите сами си ги правят, вкл. със свои пари.)

  Не че съм особен фен на католицизма: хич даже! не съм забравил нито инквизицията, нито героите на Кафка, но което си им е в плюс, трябва да се признава!

 24. 24 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  "Институционалното вплитане на страната ни в структурите на НАТО и ЕС
  на практика не позволява връщането на България в орбитата на Москва."

  За съжаление дори НАТО и ЕС не са пречка пред българските комуноолигарси да дърпат българската каручка на Север. И съдейки по броя на путинофилите и соцносталгиците в България, това движение към Москва изглежда да не е много трудно. Единственото, което могат да правят в Брюксел е да гледат невярващо как една страна пълноправен член на ЕС и НАТО може така очевадно да пренебрегва принципите на нова Европа във вътрешната и външната си политика. Още по-изумяващо за европейците е липсата на вътрешна съпротива ( с изключение на артистичните протести в София) към центробежните сили в България. Политиката на Олигарски е не само в разрез с европейските принципи, но и опит за въвеждане на тиха, пълзяща неокомунистическа диктатура, която да осигури дълготрайно властване на олигархията.
  За съжаление ние създаваме прецедент, който може да се окаже с доста злокачествени последици за самият ЕС.

 25. 25 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  "И така, смятам, че е време да спра с предаванията от мястото на събитието. Започва се политиката, а тя не ми е интересна. Да си се оправят помежду си."

  Мой много близък приятел журналист, който участваше активно във всички събития след 10-ти ноември ми каза почти същото след изборите през юни 1990г. Аз като 99% от българите все още таях големи надежди за бъдещето на България и разбира се бях тотално шокиран. След тези негови думи на песимизъм той ми показа и билета си за Австралия.

 26. 26 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Весело

  Ориентът започва веднага на изток след Виена !- Това го е казал император Франц Йосиф още началото на миналия век

 27. 27 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 365 Весело

  До коментар [#3] от "tribiri":
  В грешка си, става дума за равнище на покупателна способност, а на за БВП на калпак.

 28. 28 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  Всичко казано в статията разбира се е точно така, но украинците имат различна от нашата народопсихология. Волята им за промяна е голяма и нищо чудно да успеят преди нас.

  klimentm
 29. 29 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3143 Неутрално

  И на Запад имат сепаратистки проблеми - Шотландия и Каталуния, например.

 30. 30 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#6] от "glog":
  "...ако няма реална приемлива политическа алтернатива в момента, която да замени тези, на които се иска оставката."
  Алтернатива има! И се нарича ГЕРБ! Въпреки неистовите опити на червените паразити от БСП и сателитите им псевдо-демократи да хвърлят сторици тонове кал, въпреки че излезе от тежък мандат в условия на световна финасова криза и наследство от Тройната коалиция тип "обран бостан", ГЕРБ остана първа политическа сила. Въпреки дори явната намеса на цацаратурата на страната на червените паразити. И ще е първа сила на следващите избори! Защото България се нуждае от нова държавна уредба. Сегашната я води към пропастта.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 31. 31 Профил на gunner
  gunner
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#7:"free_slave"]И какво разбрахме от статията... Как Русия и имперските и амбиции са виновни за всички лоши неща, които се случват по тези географски ширини.[/quote]
  Е точно така де, значи перфектно си разбрал статията....

 32. 32 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#24] от "GreenEyes":

  Изключително вярно допълнение към изключително верният анализ. Когато подобен анализ стане повод за дебат в национална телевизия или радио или национален печатен всекидневник, със сигурност страната /членка на НАТО и на ЕС /няма да е място №100 в света по свобода на медиите. А за бедността и мизерията в кято са натикани да живеят 90% от българските граждани да не говорим.

 33. 33 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 660 Разстроено

  [quote#3:"tribiri"]Трайна демокрация не е възможна при икономическо развитие под определена граница. [/quote]
  Това е доста спорна теория. Особено в исторически план. Прочети мако какъв е бил средния стандарт на живот в старите демокрации когато там се е утвърдила демокрацията и ще ти стане лошо. Било в Америка преди 200 години, било във Великобритания, да не говорим за Швейцария поне от 200 години, пък от части още от средновековието. (Съвсем да не отварям тема за древногръцките полиси). Просто за целта е въжно какво имаш в главата, а не в чинията. Марксовото "битието определя съзнанието" е глупост опровергана от историята, а там където е вярна е по скоро оправдание на хора с не особено добро битие за липсата им на "съзнание" или за нежеланието им да поемат отговорност...

 34. 34 Профил на gonzzo67
  gonzzo67
  Рейтинг: 438 Разстроено

  статията е много точна.
  тъжно но факт...

 35. 35 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#30] от "Анализатор - КАСИРАНЕТО беше мирния изход!": ≪Алтернатива има! И се нарича ГЕРБ!≫

  ГЕРБ не е истинска алтернатива, поне в момента. Макар в момента това да е политическата партия, за която бих гласувал. Причините за това са две:

  Първо,ако в момента се проведат избори, ГЕРБ, дори ако спечели изборите, както направи това през пролетта, няма да може да състави правителство. Защото всички останали партии са срещу него, дори и РБ. Но и в коалиция с РБ при избори в момента пак не би могъл да състави правителство. А и да състави, на РБ в момента, а и за по-дълъг период от време, едва ли може да се разчита сериозно. Така че едни избори сега е много вероятно вместо да изпишат вежди, могат да извадят очи.

  Втората причина е, че за сега нито една политическа партия в България, независимо дали е лява или дясна, дали е проевросъюзна или прлоруска, дали е космополитна или псевдонационалистическа, не води и няма намерение да води политика, която защитава преди всичко интересите на България – така, както това го правят правителствата на Германия, на Франция или на Англия. За съжаление, всички те разбират, примерно казано, че ако сме за Евросъюза, ние трябва да защитаваме неговите и да изоставим нашите нациионални интереси. Но това вече е друг, много по-сериозен проблем.
  à è ѝ ò „” „” ≪≫ –

 36. 36 Профил на rio_tinto
  rio_tinto
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#33] от "antikommunist":

  не разбирам, според теб ние сме кофти матрял? генетично предразположени към раболепие и неспособност да живеем и изградим демократично общество? и дори и ако чинията ни е пълна в продължение на 200 години, пак няма да можем да се "оправим"?

 37. 37 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#36:"rio_tinto"]не разбирам, според теб ние сме кофти матрял? генетично предразположени [/quote]
  Генетиката и предразположението нямат нищо общо. Това с матеряла също са оправдания. Проблемът е културен. Или по-просто, но точно казано: има масово нежелание да се мисли с главата вместо със стомаха или с други части на тялото. И външни фактори нямат особено отношение към това. Трябва да се използва сивото вещество.

 38. 38 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  И на Запад от Виена няма окончателни победи, но поне са по-трайни.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 39. 39 Профил на nikolalala
  nikolalala
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "След изтръгната на площада победа, заради която са напуснали познатото си ежедневие,

  всеки бърза да се върне към зоната си на комфорт.
  Излиза от политическия процес."

  Това ми е любимо... Как аз като гражданин съм виновен, че не се занимавам с политика 24/7.

  То и не би трябвало... Не е моя работа това, а на политиците... Аз трябва да се занимаавм, само когато се налага...

 40. 40 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2330 Весело

  До коментар [#26] от "elevation04":

  За времето си е бил прав, но в никакъв случай не можем да го приемем безкритично днес. По наш адрес са изречени много обиди от прочути хора, понякога от неразбиране, друг път заради интерес. Това не е причина да ги цитираме, едва ли не с благоговение. Дори императорите грешат.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 41. 41 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#35] от "glog":
  "Така че едни избори сега е много вероятно вместо да изпишат вежди, могат да извадят очи."
  ++++++++++++++++++
  Напълно си прав! Но едва ли ръководството на ГЕРБ е на мнение, различно от твоето. Изборите трябва да бъдат предшествани от референдума с идеите на Плевнелиев. А когато народната воля задължи Парламента да узакони резултатите от референдума, предизборната ситуация ще е съвсем различна. От 2 млн. емигранти в момента дори една четвърт не гласуват, поради отдалеченост на посолствата. Какво би се случило, ако чрез електронно гласуване всеки има достъп до политическия избор? Колко от тях биха гласували за БСП, Атака или псевдо-демократите от РБ? И колко за ГЕРБ? И най-важното! Какво ще е тогава съотношението ГЕРБ - червени паразити? Ако нещата се подредят правилно във времето, България има шанс да излезе от блатото.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 42. 42 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 573 Весело

  Кураж, Граждане,
  Изправим ли си каруцата, повече няма да викаме Неволята...

 43. 43 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  Това, което е важно сега за Украйна и нейните управници е да дадат решителен отпор на руските домогвания спрямо нейната независимост. Настъпва вторият Майдан - този път на дипломатическото и може би на военното поле. От този отпор зависи в голяма степен не само съдбата на Украйна, но и на уродливия кегебистки путински режим в Русия. Украйна, а и Западът не трябва да си правят никакви илюзии относно агресивните намерения на Кремъл.

 44. 44 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  До коментар [#22] от "GreenEyes":

  Има обаче една разлика, с положението у нас - украинците този път извоюваха свободата си с кръв - над сто души загинаха на Майдан, а още стотици бяха пребити и хвърлени по затворите. Затова хора като Станишев трудно ще виреят там на власт, поне в близкото десетилетие. Втората разлика е - позицията на Църквата в Украйна - православна и католическа. Духовенството още в началото зае категорична позиция против Янукович и през цялото време беше на барикадите заедно с хората - крепеше ги морално и ги възпираше от ексцесии и саморазправа. Т.е. Църквата се доказа като морален стожер и коректор в обществото.

 45. 45 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  Пак манипулативни внушения прикрити като анализи на независим, а не платен от антибългарски спонсор автор. За сведение ДПС което уж се критикува беше създадено под давлението не на зловещата Русия, а на братска Турция, Англия и САЩ. Според плиткоумната статия всичко руско е лошо и заробващо, а всичко американско добро. Според авторката сигурно са много добри заробващите договори с американските тецове или предстоящия договор за АЕЦ в Козлодуй.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 46. 46 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#45:"Julian Mall"]Според авторката сигурно са много добри заробващите договори с американските тецове или предстоящия договор за АЕЦ в Козлодуй. [/quote]

  Това са си твои спекулации, понеже авторката бе казва нищо за АЕЦ, но виж червените другари са изключително въодушевени. Защо не коментираш този ФАКТ, вместо измишльотините си?

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 47. 47 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#45] от "Julian Mall":

  Не бързай да приписваш на другите бузлуджанското мислене, че българина е длъжен да е русофил, и щом сме русофили всичко съветско е хубаво, а всичко американско - лошо.

  Много хора са твърдо против съветския ориенталско-феодален модел, но съвсем не подкрепят всяко американско начинание, особено далаверата 7 блок на Козлодуй.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 48. 48 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Институционалното вплитане на страната ни в структурите на НАТО и ЕС
  на практика не позволява връщането на България в орбитата на Москва


  Това твърдение за колко време е вярно... Завинаги, за 1000 години, за 100, за 5... Щото, такова едно императивно и наивно ми си струва!??

 49. 49 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#41] от "Анализатор - КАСИРАНЕТО беше мирния изход!": ≪А когато народната воля задължи Парламента да узакони резултатите от референдума, предизборната ситуация ще е съвсем различна.≫

  Проблемът е, следователно, в това, че вие сте оптимист, а аз съм реалист, който предпочита да е малко по-песимистичен, отколкото по-оптимистичен. А другият проблем е в това, че, доколкото знам (сега нямам време да проверявам), парламентът не е длъжен да приеме решението на референдума. А ако има дори и нищожно малка възможност да не го приеме, парламентът няма да го приеме.

  А нека не си правим илюзия: Вероятността при отказ на парламента да приеме решенията на референдума, ако те не му харесват, народът да се надигне на протест и да ги срине, е нереална. Първо, народът е изморен и обезверен от безплодните многомесечни протести най-напред на „младите, хубавите, умните и богатите”, които в началото бяха успешни, но после, поради неправилна тактика и стратегия, станаха безплодни и обезверителни, а после и от двата опита на студентите, който бяха съвсем излишни и затова нямаха никакъв успех. Пък и народът само с лозунга „Оставка” едва ли може да бъде привлечен масово да подкрепи протестиращите и да се юрне да протестира. Ако към това прибавим урока от това, което стана и става в Украйна, народът ще пропасува подобно поведение на парламента.


 50. 50 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#46] от "Настрадин Ходжа":
  До коментар [#47] от "Настрадин Ходжа":
  Бузлуджанското мислене се вижда в тезите на авторката и коментарите ти. Как пък един демократичен мислител като вас не надигна глас срещу варварското насилие на бандеровците в Киев и не настоя за разграничаване на опозицията от тях, даже и таранът на либералното мислене Огнян Минчев реабилитира Бандера като патриот-националист но не и националсоциалист.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 51. 51 Профил на nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  Рейтинг: 388 Весело

  "ние отново търсим почтени управници, с които да заменим поредната крадлива шайка във властта." 52. 52 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#49] от "glog":
  Седят песимист и оптимист пред половин бутилка с уиски. Песимистът въздъхва: Половината е празна. Оптимистът ободрява: Половината е пълна. Идва реалистът и заключава: И двамата сте прави...
  ЗАВИСИ ОТ ГЛЕДНАТА ТОЧКА.
  Доколкото си спомням, парламентът е длъжен да формулира закон, съобразно народната воля, изявена на референдум, при участие над еди колко си процента от избирателите. За процента не съм сигурен и затова не го написах, но за другото съм сигурен - не парламентът стои над суверена, а обратно. Друг е въпросът, че при формулирането на въпросите, в парламента може да се гласува версия, която да изопачи първоначалния смисъл на референдума.
  А относно това, което става в Украйна, се разминаваме в оценките! Там тепърва ще става по-добре и по-добре. Докато при нас в самия модел беше заложено да става все по-зле. Всичко се оказа ФАЛШ. Фалшива демокрация, фалшив пазар, фалшиви политици-демократи. С една дума - МЕНТЕ. А това, което е менте, то не работи. То е предназначено да се скапва. Цялата ни държава е менте!

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 53. 53 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#52] от "Анализатор - КАСИРАНЕТО беше мирния изход!":

  Разминаваме се в оценките, но не и в целта. няма смисъл да спорим. Всичко най-хубаво.

 54. 54 Профил на pesimist_123
  pesimist_123
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "На изток от Виена окончателни победи няма"
  Много моля,някой да каже къде по света има окончателна победа.На изток /не всички/ се борят за хляба,на запад за ипотека от 100000 долара,която разбира се плащат.Давате ли си сметка,че две поколения българи си отиват.Едните да не казвам къде,другите в чужбина.Всичко зависи от нас.
  Народе????
  Или ще се наложи да вървим 40 години през пустинята /дай Боже да са поне толкова/
  Напускам форума /

 55. 55 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#53] от "glog":
  Вместо послепис ти цитирам мнение на друг форумец от статията за новия подвиг на цацаратурата в Столична община:
  "На България е нужен един Майдан и всичките ДС издънки - Станишевци, Догановци, Бареци, Сидери, недоразумения като оня безносия и пр клоуни и вредители да се измитат към санаториумите на Матушката им. Да вървят на майната си и повече да не чуваме нито за тях, нито за скапаната им матушка московия!"
  Ето така мисли форумецът transvaal. Разглеждам този вариант на развитие като все по-вероятен... Преди да закипи, водата незабележимо вдига температура. До точката на кипене...
  Приятен ден!

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 56. 56 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Много наивно, наистина, много наивно....
  Ако България продължава да тъне в криза и мизерия, предизвикани именно от "похода" към НАТО и ЕС и реализирани крайно нефелно от седесаро-реститутите и Деди, като стой та гледай един бъдещ "спасител в ръжта" ще направи така че България да "излезе" и от ЕС и от НАТО..... колко му е...... въпрос на прост бизнес и сметка.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 57. 57 Профил на Господин Никой
  Господин Никой
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#3] от "tribiri":

  Това звучи вярно. От къде са данните?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK