"Асфалтираните"

"Асфалтираните"

© Юлия ЛазароваТекстът е от портала "Култура"

Често виждам вечер двама бездомници, увити с одеяла, да нощуват под луксозна витрина на столичната улица "Граф Игнатиев", буквално на метри от входа на СБЖ. Зимата може и да е по-топла от обичайното, ала нощем температурите са минусови. Тези двамата са си избрали да спят точно на това място – без да обръщат внимание на студа, на грохота на трамваите, на минувачите, които ги заобикалят, смутено извръщайки глави. Не търсят публичност, а съседството със Съюза на журналистите за тях е без значение. Не съм ги виждал като герои на репортажи, неразговорчиви са. Приемат, ако някой реши да ги подкрепи с пари, но благодарят троснато. Греят се с бутилка вино, затворени в себе си. При последното застудяване ги попитах защо не отидат в някой от центровете за настаняване, за да спят на топло. По-възрастният махна с ръка и с дрезгав глас ми рече: "Не ни е там мястото!"


Има хиляди такива бездомници по улиците на София и на други български градове, които спят, гдето сварят – край шахтите, в кашони, по входове или в изоставени къщи.


Никой не знае точния им брой, няма статистика. А и как да има, щом няма институция, която да се занимава точно с тези хора, озовали се зад борда на обществото. Социалните служби работят само с онези, които се обръщат към тях – крайно нуждаещи се, които имат обаче постоянен адрес. МВР, което би трябвало да държи под око улицата, се намесва само при сигнал за престъпление. Така хората, за които улицата се превръща в дом, са оставени сами на себе си, на грижите на църквите или на броящи се на пръсти благотворителни организации.
От социална работничка научих, че на административен жаргон ситуацията на подобни хора се наричала асфалтиране. Изпаднал си, свлякъл си се на дъното и над теб е минал социалният валяк. Оттук нататък тези хора са "асфалтирани": те забравят какви са били "преди", държавата още по-отдавна ги е забравила, обречени са да водят мизерен начин на съществуване до сетния си дъх. Макар и те да са като останалите – хора с лица, които имат своето достойнство.


Проблемът с "асфалтираните", с "изключените хора", е глобален, изобщо не е само български. Има и различни модели, чрез които обществото може да им подаде ръка. Безсъвестно е обаче да се сещаме за тях само по Коледа, а в останалото време да ги прескачаме или заобикаляме на улицата, докато не чуем в новините за поредната трагедия, случила се с бездомник.


Тези дни дойде в София д-р Ксавие Еманюели, бивш френски държавен секретар по хуманитарните въпроси, основател на Samusocial international.


Мисията на д-р Еманюели е съвсем проста: съвременното общество е длъжно да намери своите "ключове"  към "изключените". За целта през 1998 г. той основава организацията Samusocial international – един вид "социална бърза помощ" за хората, отхвърлени от обществото.


Става дума за мобилни екипи от обучени доброволци, които патрулират в големи градове на три континента. В екипа задължително има поне парамедик, защото на улицата често се натъкват на хора в безпомощно състояние, които по правило нямат здравна осигуровка. Тоест екипът трябва да може да окаже първа помощ до отвеждането в болнично заведение. Ала дългосрочната задача на Samusocial е друга: да установи човешки контакт с тези хора, останали извън полезрението на държавните институции, а сетне и да ги картографира, тоест да знае местата, на които те се събират, да изготви компютърна база данни с техните имена, да им върне поне малко усещането, че някой мисли за тях и че обществото не ги е зачеркнало напълно.


Можем само да пожелаем успех на тези български момчета и момичета, които като доброволци (в партньорство с БЧК и Столична община) всеки понеделник ще обикалят из София, изправяйки се лице в лице с нещастието и мизерията.


Крайно време е у нас да се изгради подобна "социална инфраструктура". Ние наистина не знаем нито колко са "асфалтираните", нито кои са, нито защо са такива.


Някои от анкетите, които доброволци вече са направили с тях, ни показват колко разнороден е техният състав. Има хора, останали на улицата, защото от години са без работа; има хора, загубили жилищата си вследствие на измама или смърт на техен близък; има сираци, които след социалните домове са се озовали направо под открито небе; има самотни възрастни хора, изоставени от децата си, защото те са напуснали България; има и хора с ментални проблеми, изгонени от близките си. Част от тях според същите анкети са хора с висше образование – пенсионирани учители, внезапно озовали се на дъното.


Всеки случай е индивидуален. Историята му трудно се побира в параграфите на социалните служби, но общото е, че тези хора са край нас и се нуждаят от помощ.


Социалната фрактура, "изключването", са уви част от механизмите на съвременното общество, в което по думите на френския политически философ Пиер Розанвалон конкуренцията се гарантира с оставането на поне 10% от хората зад борда на обществото. Представете си го с метафората за потъването на "Титаник" – спасителните лодки не стигат за всички, рисковата ситуация в обществото е тежка, но тя не изключва протегнатата ръка.


Още повече във време на криза, когато жизнената траектория силно наподобява на движение сред подвижни пясъци.


Чувството за несигурност в българското общество е толкова голямо, а абдикирането на държавата – толкова очевидно, че единственото, което остава на хората, е социалната самоорганизация.


Тоест онова, което е проблем в родната политика, е проблем и при помощта за "отхвърлените" на улицата. В България има толкова много натрупана социална несправедливост, че тя е  в състояние да доасфалтира общия ни живот, ако не вземем нещата в свои ръце Човешката солидарност изисква да се действа всеки път, когато има нужда. Иначе лепкавата субстанция на "асфалта" ще покрие не само хората, озовали се на дъното, но  и изцяло ще затлачи душите ни.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 479 Неутрално
 2. 2 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 583 Неутрално

  За никого няма пълна стопроцентова гаранция, че следващата зима няма да е на тяхното място.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 3. 3 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Разстроено

  Целият текст по-горе навява асоцоация с българската поговорка: "Всеки с дерта си, а воденичарят с бента си!"...

  А какво правим с всички други "асфалтирани" - "залепналите" по домовете си - безработни, деквалифицирани, болни и т.н..
  А също и с другите - в чужбина, изоставили семействата си, за да се "асфалтират" на някой "по-гладък" асфалт?
  И не на последно място - какво правим с "асфалтираните" във Филиповци, Шекер махала, Комлука, Свобода, Максуда и т.н и т.н. и т.н....

  ПП: Авторът си получи хонорара, нали?

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 4. 4 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 672 Весело

  Проблемът с "асфалтираните", с "изключените хора", е глобален, изобщо не е само български - ау Дневник, ама какъв е този комунизъм, дето прозира. Цяла седмица ни убеждавате, че проблемите на нашето общество се дължат на комунизма, и само на комунизма, и сега хоп, бил проблема глобален, да не би навсякъде да е имало комунизъм, даже доколкото знам в щатите тези дето спят под мостовете са доста повече, и там ли комунизма е виновен за това!

 5. 5 Профил на alex_p
  alex_p
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Тъжното е, че всеки от нас има разсъждения по темата, но малцина от нас искрено ще се опитат да помогнат на тези хора, защото искат. И ако някой кажат, че не нямат време или възможност, то ще им кажа, че време винаги ще се намери дори за един ден или час от някой уикенд, а липсата на възможност (понеже хората са обеднели) е оправдание също, защото има не една или две асоциации, сдружения или фондове подпомагащи и помагащи на бедните (дори със сервиране на топла храна по празниците). Да, хранейкли бедния, ще го нахраниш за ден, а намирайки му работа, цял живот ще е сит. Така е! Обаче от някъде трябва да се почне. Било и с нахранването му. Не мисля, че има някой който иска да е на улицата и да спи в кашон, кофа или по входовете на блоковете. Не мисля, че всички от тези хора са виновни и трябва да биват отритвани от обществото. Защо ли?! Защото веднъж прекрачил границата на бездната, без да ти бъде протегната ръка лесно би човек би загубил вяра в себе си и би се предал, а малцина са тези които се борят, въпреки, че са изолирани от социума. Да, има ги. Дано не е починал, но познавам един бездомник, който освен, че си миеше събите, лицето и ръцете всеки ден минавайки покрай чешмата пред нас, винаги поздравявае и питаше "Бог дал ви дава здраве. Може ли да ви ползвам извора в двора", като сори един ден, човека остави една ябълка. Учудено раазбрах, че макар да е бездомен и да живее в сглобена колиба или по-скоро палатка от съчки и шума, още от 90те години, е посадил около нея дръвчета с плодове, сложил е някое друго коренче домат, там, в пустощща на Витоша на забутаната в гората полянка на която се бил заселил. Човека нито веднъж не ни е молил нито за ядене, нито за дрехи, нито за пари. Събирал си неща от кофите, които връщал на вторични. За съжаление или за щастие, човекът изчезна. Вече година не е минавал по пътя по който минаваше. Дали защото е по-възрастен се е преместил, или защото нещо друго го е сполетяло, не знам. Знам обаче, че въпреки, че бе бездомник, имаше отношение към хората привидно на образована и с положение в обществото персона, въпреки че самото то, го бе отхвърлило. Бореше си и дано е успял и е намерил по-хубаво място за себе си!

 6. 6 Профил на batiara
  batiara
  Рейтинг: 224 Неутрално

  "парамедик" -> "санитар"

 7. 7 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Едно време такива работи нямаше.

  Това е отрицателният резултат на неолибералния, либертариански Капитализъм на фон Мизес, фон Хайек и Фрийдман, на Рейгън и Тачър.

  Бездомните в САЩ, например, които спят всяка вечер по приюти, са 50.000. От тях, 21.000 са деца!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 8. 8 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Те са специални хора.
  Не хленчат,не искат,почти не разговарят.
  Ако можем,да им помагаме,но ненатрапливо,не показно.
  Да разменим по някоя дума,приятно им е да ги питат за нещо,с което да помогнат-адрес или друго.
  Не изхвърлям хартия-опаковам я и като мине някой,питам го дали я иска,или други отпадъци.
  Съдби.Всекиму може да се случи.

 9. 9 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 553 Неутрално

  От пет години съм участник в преброяването на бездомните в Ню Йорк, техните истории са често като разкази на Чехов, и всеки един от нас може да се озове на улицата


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 10. 10 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#7:"socialen"]Това е отрицателният резултат на неолибералния, либертариански Капитализъм на фон Мизес, фон Хайек и Фрийдман, на Рейгън и Тачър. [/quote]
  Не, тва е резултат от олигархичния червено-комунистически феодализъм, наложен от червената мафия през последните 25 години. Която, с любезното съдействие на БСП, ДСП, ГЕРБ и прочие продажници, е монополизирала половин България и целенасочено изтребва малкия бизнес и работните места.

  Най-пресният пример е Лафка.

  В България няма и елементарна пазарна икономика, а ти ми говориш за неолиберализъм.... Я се скрий.

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 11. 11 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#10] от "Не купувайте от мафията":

  Неолиберализъм е точно това - образуване на олигархия, монополи, олигополи и социално неравенство, водещ до крайна бедност, която е факт и при милиони американци през 2014 година благодарение на 30 години неолиберални политики, започнати от Рейгън през 1980 година и овенчати с тоталното сриване на по негово време либерализираните и дерегулираните финансови пазари през 2008 година.

  Неолиберализмът няма нищо общо с пазарната икономика, защото не е наука, а идеология.

  Това, че ти и такива като тебе псувате по червената мафия е от просто непознаване на икономическата материя.

  Ми тази мафия се появи точно благодарение на приложения неолиберален модел, изработен от влиятелните неолиберали Ричард Ран и Ът през 1990 година по покана на тогавашния премиер Луканов.

  И както помним, Ричард Ран защити и описа постигнатото от тогава до сега като голям успех в предаването Панорама през 2010 по повод на 20 годишнината на плана Ран-Ът.

  Това е и е много просто. А не да ви заболамосват с глупости.

  Така, че недей да вярваш безрезервно на икономическите шарлатани у нас като Жоро Ганев, Жоро Атанасов, Владо Каролев, Красьо Станчев и останалите им другари.

  Ето, дори немците изритаха от Парламента си всичките си либерали и либертарианци.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK