Всичко коз

Всичко коз

© Георги КожухаровТодор П. Тодоров е доктор по философия и преподавател във Философския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Автор е на сборниците с разкази "Приказки за меланхолични деца" и "Винаги нощта". "Приказки за меланхолични деца" излиза в Германия през 2012 г. с немското заглавие "Hexen, Mörder, Nixen, Dichter..." /Dunkelmagische Geschichten/. Носител е на награда "Рашко Сугарев" (2010) за разказа "Ван Гог в Париж". Любител и идеолог на нощното четене.


"Дневник" публикува мнението на Тодор П. Тодоров, което той изпрати до редакцията. В проекта за нов Наказателен кодекс в разпоредбата за престъпленията, свързани с наркотиците (чл. 510), е отпаднал вариантът  "маловажен случай" (съществуващ в момента и който би могъл да бъде отнесен към цигара марихуана), а общ текст за "придобиване, държане или получаване на наркотично вещество" предвижда от 1 до 6 години затвор.


Според една първоаприлска публикация, Филип Морис се готви да пусне на пазара известна марка цигари с марихуана, зелена опаковка, двайсет цигари с филтър. Макар и новината да се оказа шега, подобни продукти съществуват в Калифорния, Колорадо, Вашингтон и редица европейски страни. По проста сметка, една такава кутия в България означава 120 години затвор (до шест за цигара по новия НК). Знам, знам, че не ни е марихуаната най-големият кахър, но ми се струва някак знаково, карикатурно. Все едно да опандизваш мъже с бради, да криминализираш шоколада (до пет години за блокче, десет за натурален), да забраниш шофирането за жени или късите поли през лятото, защото причиняват социални катастрофи, разбиват семейства и развращават морално и сексуално младите, скланяйки ги към онанизъм. Логично би било да арестуват и за уроки и черна магия (а и по-основателно). И тъй нататък.
Точно такъв е впрочем езикът, който говори властта, само думите са други. В този смисъл по-близко сме до Саудитска Арабия, нежели до Европейския съюз. И нека е ясно: това отдавна


не е медицински въпрос, а културен избор, цивилизация


В мюсюлманския свят още има теолози, които обясняват, че жените по природа желаят да бъдат бити и наказвани (да не се бърка със садо-мазо), има хора, които считат, че мастурбацията води до ослепяване и бесовство, че жените са "нечисти", че Сатаната ни говори от телевизора, че любовта между мъж и жена понякога се наказва със смърт, а между мъже – с побиване на кол. През средновековието са вдигали клади за онези, които не виждали, че Земята е в центъра на света. Културната история изобилства откъм абсурди. Днес вярваме (поне в Европа), че подобни убеждения не са дори мислими като научен спор. Присмехът на българина, наливащ се с домашна ракия, към забраняващия алкохола ислям, е съвършено неуместен, когато държавата му сама рецитира някакъв неписан, светски Коран.


Модерно е да се говори, че родината ни е туристическа дестинация. Не е модерно да се казва защо. Привлекателни сме, защото сме евтини. Евтин алкохол, евтини жени, евтини работници. Нещо като Индонезия, само че с лесен алкохол и секс, а и в Европа. Но спокойно, и това ще отмине. Кой би отишъл в страна, където прибират в затвора за бутилка бира? Или за един коз, който в Берлин можеш да изпушиш на Бранденбургската врата. Или в университетския кампус с колеги професори.  


В Европа, казват, нямало такива неща – расизъм, сексизъм, хомофобия… Не е вярно, има. Само че не се толерират законово от държавата. И не вкарват в затвора за една ганджа. Не дори и в папския двор. Разбирам, че политиците ни предпочитат кокаина и амфетамините, разбирам, че повечето ходят в Европа само на екскурзии и шопинг или пък когато се укриват (от закона или мафията), но държавната политика означава и публична отговорност. Отговорност за културата и съзнанието, произтичащи от избора, който правиш. Не бих се учудил ако чрез референдум върнем и Крумовите закони. Странно е, че никой още не го е предложил.


Хората обичат твърда ръка, hardcorе


После туряме паметник на Аспарух пред Народно събрание и разпъваме юртите.


В САЩ, където живеят огромни маси консервативно население, християнски фундаменталисти и т.н., чийто консерватизъм е невъобразим в европейски мащаб, марихуаната е легализирана за рекреативни цели (не само медицински) вече в два щата, а в двайсет е легализирана или декриминализирана медицинската й употреба. Президентът на Съединените щати призна открито, че зелената билка вреди по-малко от тютюна и алкохола, че онези, които я ползват, не бива да бъдат преследвани от закона и третирани като престъпници. В повечето европейски страни притежанието на канабис е декриминализирано и в най-тежкия случай (при по-големи количества) следва парична глоба. Къде сме ние, както се казваше по телевизията?


Как къде – в затвора.


Пушенето на марихуана може и да не изглежда на пръв поглед политически проблем, но е симптоматично за цялостната ни културна агония. За "принадлежността" ни към Европа и Западния свят. За неграмотността на българския държавник, за азиатския ни консерватизъм. А това го прави сериозен и тъкмо политически проблем. Проблем за легитимността на политическия елит. Някой би казал, че да си свиркаш по улицата не е голяма работа и не си струва да се обсъжда, но ако забранят свиркането по улицата?


Причината за тази крайна мярка, за съжаление, не е само в консерватизма и невежеството на държавниците. Причините са две. Първо, популизмът, дори в най-дебилната си форма, е единственото успешно политическо поведение засега. Трябва да се харесаш на младо и старо (а на младото не се разчита много за избори). Чудно е наистина защо още не обикалят с врачки и магьосници. Това, особено в България, си е твърд електорат. Например Бареков и Русенската врачка гадаят бъдещето на Мало Бучино. Безплатни консултации, лечение, трансови състояния. Такива неща са пробвани в Северна Корея, работят.


И второ, причината е икономическа.


Целта е търговията с канабис да остане в ръцете на подземни босове, на мутри и престъпни групировки


И това не е защото управляващите в България си пият ракията с подобни "лица", а защото зависят от тях. Властово, финансово и понякога физически. Защото са едни от тях, според манталитета и светогледа си. Разликата е, че са влизали във ВУЗ, носят костюми и говорят членоразделно. Симбиозата на тези два свята, политическия и криминалния, е общественият договор на България. Счупването му изисква спирането на наказателен кодекс, който би превърнал млади и интелигентни хора в престъпници, докато в лъскави, охранявани ресторанти преспокойно се сключват сделки за оръжие, синтетични наркотици, трафик на хора.


Това ли е борбата срещу организираната престъпност, това ли е европейският образ на България? Гангстери си пръскат мозъците в центъра на София посред бял ден, деградирали лица със сенчести пари си купуват ключови държавни постове (или ги получават по дълг), нацистки отряди пребиват чужденци (пак в центъра на София), фашисти маршируват с факли (покрай "св. Александър Невски"), а в същото време студенти, артисти и обичайните градски младежи ще излежават присъди за цигара с трева. Това ли е, което ни предлагат?


Съществува впрочем един популярен аргумент от уж здравословно естество. И може би


единственият с някаква претенция за сериозност


Според него канабисът е, както се казва, "gateway drug", тоест портал към други, по-тежки наркотици и рисково поведение. А алкохолът, видите ли, не е. Но този аргумент е валиден точно толкова, колкото настояването, че деца, които играят с прашки, някой ден ще кръстосват улиците с базуки. В същото време в България има едно невидимо множество тежко болни хора, за които канабисът е ефективна медицина и които законът осъжда като престъпници, лишени от човешкото право на надежда и облекчение.     


Декриминализацията  на марихуаната (непреследване от закона на потребителите)


е скъсване на черния обществен договор, придвижване към настоящето, приближаване към Европа. Защото, уви, засега сме там само на географската карта. Това е културен избор и дефиниция. От другата страна е Беларус, Саудитска Арабия, евразийският национализъм и аятоласите. И хайде да не ни обясняват, че Европа е педофилия, инцест, гейове (о, ужас!) и т.н., та да не подражаваме на лошото. Българинът не е чак толкоз оглупял, въпреки усилията в тази посока. Предстои да стане ясно дали същото важи и за парламента.


И не спирам да се питам защо няма дебат за подобни неща, защо се спускат като на скотове? Питам се аз, а вече чувам щракването на белезниците, я за някоя стара книга или за шкафа на баба ми, я за джойнта в задния ми джоб. Мисля си и за Цветанов, дето казваха, копаел труповете с багер.


Добре дошли в затвора!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 828 Весело

  И не спирам да се питам защо няма дебат за подобни неща
  ==================================
  Имаш ли некое друго въпросче?

  /по ъпсурт/

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 2. 2 Профил на 5 трити поста -месец бан,обичам мода до смърт:))
  5 трити поста -месец бан,обичам мода до смърт:))
  Рейтинг: 395 Неутрално

  И хайде да не ни обясняват, че Европа е педофилия, инцест, гейове (о, ужас!) и т.н., та да не подражаваме на лошото. Българинът не е чак толкоз оглупял, въпреки усилията в тази посока.
  =======================
  само отворете криминалната хроника в който и да е сайт и сами вижте-България бъка от инцест,педофилия и гейове с криминални прояви. А марихуаната си я дърпат направо по училищните клозети и дворове.

 3. 3 Профил на Logicbg
  Logicbg
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Дърпат си, ама дърпат я смесена с нещо, я синтетичен канабиноид с неизвестни странични ефекти, омесен с тревна маса от пред блока. За болки и рак трябва да е чиста, медицинска. Не нека не се разпространява свободно( има риск да отключи психични разстройства ако до сега си бил на ръба и си се закрепил някак си), нека е на жълта рецепта(като трамадола)
  http://xposethereal.com/health/34-medical-studies-proving-cannabis-cures-cancer.html

  Има някои апокрифни съобщения, че това го може и маслото от обикновен, не индийски коноп, има го в био и диетичните магазини , ако сте отчаяни, опитайте. Но не си спирайте лечението, данните са несигурни!


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на doldrums
  doldrums
  Рейтинг: 229 Неутрално

  120 години (!?) затвор ми звучи много неадекватно на фона на наказанията за тежките престъпления например.

 5. 5 Профил на enero
  enero
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Професионално се срещам често с подрастващи, чиито живот е объркан поради ПРЕКОМЕРНА употреба на ТНС. Demotivationssrörungen се нарича. По нашенски: демотвация за изпълнение на прости хигиенни, социални и пр. здлжения. При млади прекаляващи хора, кзвам! Иначе и аз пафкам средно два жойнта месечно и сметам още съм "нормален". Мисълта ми е: Легализация- да! НО само за над 21 годишни; съчетана със стриктен контрол и психо-социална помощ за децата.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  .
 6. 6 Профил на zico2
  zico2
  Рейтинг: 395 Неутрално

  в моя сравнително малък град където се завърнах отскоро да живея местния новинарски сайт почти редовно бълва новини за действията на локалната полиция - младежи заловени с по-малко от грам канабис. Какво ще стане с тия младежи питам аз ако се приеме този закон - ще ги пратим в затвора ли? Та в този град почти вече няма младежи, няма и работа а сега нека да го довършим като пратим всички младежи в затвора затова, че са решили да пафнат един коз и по този начин съвсем да ги лишим от възможноста да си намерят работа и да живеят пълноценно в България.

  А между другото тревата в града очевидно се държи само от един човек/групичка, защото пазара едва ли е голям. И полицията със сигурност осигурява чадъри на този човек. Пълен абсурд

 7. 7 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Цялата работа е, че канабисът всеки може да си го гледа на двора.
  За разлика от алкохола и цигарите, които се произвеждат доста по-трудно.
  Тя вирее навсякъде, където я посееш.
  По този начин, алкохолната и фармацевтичнта промишленост ще реализират колосални загуби.
  За организираната престъпност да не говорим.
  БТВ., тази снимка ще да е от поречието на Марица.
  Преди няколко години от центъра на квартал Коматево, докъдето и позволяваще височината магоре в Родопите, покрай вади, канали и рекички, всичко беше гъсто обрасло с коноп.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 8. 8 Профил на enero
  enero
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#7] от "rapidfire":

  Bingo!
  Загуби за мафията / съответно загуби за милицията.
  Това е причината (о.к., една от причините)

  .
 9. 9 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#5] от "enero":

  Demotivationssrörung - бая трябва да попушваш всеки ден за такова въздействие...
  Demotivationssrörung - получавам като видя как може да е животя в някои държави и какъв е тук... За съжаление.
  По света на никого не му пука дали пушиш.
  А тук - Малка селска държавица. След освобождението сме били предимно селяни - тръгнали сме да се очовечваме и след 45 година пак всичко селяни. Другарите прикриват своите Ятаци с техните Нарколаборатории... Сигурно ако сгазя 10-ина човека на спирка ще отидат по-малко пари и ще лежа по- малко, отколкото ако ме хванат с цигара.

  www.soundcloud.com/x2805
 10. 10 Профил на popa_
  popa_
  Рейтинг: 229 Неутрално

  -Марихуаната е само за деградирали наркомани и отрепки! - каза гръмко бай Иван и си сипа шестата голяма ракия....

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 698 Неутрално

  [quote#5:"enero"]Demotivationssrörungen [/quote]

  То и аз скоро ще получа Demotivationsstörung

  Какво да ме мотивира в тази държава? И какво да ме накара да остана? Безумно законодателство, или чисти улици, или екология ( ) Или пък работодатели?

  До коментар [#9] от "x2805":

  Напълно си прав. Освен това терминът "невъзвращенец" вече не съществува. Поне от Европа съм си за 2-3 часа в къщи. Т. е. имам "отдалечено работно място"

  Път без препятствия не води до никъде.
 13. 13 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 616 Неутрално

  ... хм, кахъри са Д-ра на философските нАуки, че отпада "маловажния случай"... Да бе сА кахърил, че не отпада маловажниА случай за кражби... не за дрога. Дрогата у назе- само за медицински цели при строг контрол...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 14. 14 Профил на Ariman
  Ariman
  Рейтинг: 727 Любопитно

  Често се ползва логическата грешка „след това, следователно поради това“, всеизвестно е твърдението, че огромното мнозинство от хероинозависими е употребявало първо по-леки наркотици, предимно марихуана, от там, „дедуктивно“ се стига до извода, че марихуаната е врата към тежките наркотици, логиката е следната, започваш с марихуана и продължаваш та хероин, интересно е, че всичко хероинозависими практически са започнали с мляко, но никой не обвинява кърмещите майки. Истинската логика трябва да потърси взаимовръзка между употребяващите само марихуана спрямо преминалите на хероин, тогава би могъл да се потвърди или отхвърли горния извод.

  Човекът е мярка за всички неща.
 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3678 Весело

  .... Чудно е наистина защо още не обикалят с врачки и магьосници ....

  Авторът нещо не е внимавал.
  Един наш най-виден политик в предизборната си кампания си обяснявА точно в предаване за една определена аудитория, к'ъф му бил хороскопа, как бил си вадил хляба с това и 'ва пастирка бил в предишния си живот.

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  До коментар [#7] от "rapidfire":
  Вярно е за загубите на тютюневата и алкохолна промишленост.
  Но е вярно и другото - че вирее практически навсякъде. И поради това ще е напълно безконтролна.

  И, сорри, но в обществото, което е в момента в китна Българийка, да се освободи марихуаната е бомба.
  Защото хората са деморализирани и стресирани, а младежта е проста и неука, падаща си по всичко наречено "фьешън" без да мисли. И ще падне едно пафкане, та стой та гледай!
  Само тук-таме мисля, че ще можеш да срещнеш неразмътен поглед тогава ...
  Не мисля, че българите са на ниво да могат да осъществяват масово самоконтрол, ако освободят марихуаната.

 17. 17 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Мафията винаги се е стремила да легализира, да изкара на светло бизнесите си: наркотици, хазарт и проституция. Ако с бизнес на черно мафиотът изкарва лев, със същия легален бизнес ще изкарва 1000. Но! Но! Наркотиците са смъртоносен бизнес. Наркоманът няма срам! Той се гордее с това, което върши! Разсипва здравето си, а животът му и на всички около него е ПЪЛЕН КОШМАР! Наркоманът е в тежест на себе си, на обществото и рано или късно умира като куче! Производството и търговията с наркотици, особено синтетичните амфетамини и опиоиди трябва да се наказват с доживотна присъда, без право на замяна. Наркоманите трябва да се издирват, лекуват и рехабилитират на пълна държавна издръжка, защото обществото като цяло е виновно за самото явление ИЗОБЩО. Макар алкохолът също да е наркотик, разликата между алкохолика и наркомана е ОГРОМНА. Никотинът като алкалоид също води до зависимост, но тютюнджиите са социално вградими. Марихуаната, ако бъде легализирана, ще създаде общество от шизофреници!

 18. 18 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#17] от "bobhunter":
  Ама тва къде го чу? Щото ако беше чел повече, нямаше да изпишеш толкова много тъпотии за толкова малко редове!

 19. 19 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#7:"rapidfire"]Цялата работа е, че канабисът всеки може да си го гледа на двора.
  За разлика от алкохола и цигарите, които се произвеждат доста по-трудно.
  Тя вирее навсякъде, където я посееш.
  По този начин, алкохолната и фармацевтичнта промишленост ще реализират колосални загуби. [/quote]


  Точно така! И това е най-важната причина поради което е забранена. Кога на някой му е пукало за здравето на хората, когато става дума за пари!? Много ясно, че се използва липсата на култура и образование на електората за да може да ги стрижат редовно и да контролират тези, които не са със самосъзнание оформено в казармата.

 20. 20 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 443 Весело

  [quote#16:"xm..."]И ще падне едно пафкане, та стой та гледай! [/quote]

  Друго си е едно пиене... та стой та гледай. Гледам си го цял живот!

 21. 21 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 443 Любопитно

  [quote#17:"bobhunter"]Макар алкохолът също да е наркотик, разликата между алкохолика и наркомана е ОГРОМНА. [/quote]

  Верно ли? Я разкажи повече, че и ние да разберем за тази разлика. Защото съм виждал напушени хора, а съм виждал и пияни. Има разлика - верно е! Дай да прочетем ти как я виждаш?

 22. 22 Профил на snafuracer
  snafuracer
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#10] от "popa_":
  Паднах от стола. От смях, за щастие.
  Какво толкова я поднасяме тая жожоба - легализиране и толкова. Взаимстваме добри практики и продължаваме към важните въпроси като образование и здравеопазване.

  Чудесна статия, между другото.

  П.П. Настроението е весело, защото ....

 23. 23 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#16] от "xm...":

  Ти виждал ли си някога хора, които пушат?
  Трева имам предвид. Ако общуваш с такива, ще разбереш колко не си прав.
  Иначе ще трябва да ти обяснявам надълго и нашироко.
  И в момента както алкохолът е некриминализиран, търкалят ли се повсеместно пияници, с изключение на англичаните лятото по морето?
  Марихуаната е много по-малко опасна от алкохола.
  В начлато да - всички ще искат да опитат. После като разберат за какво став дума, ще я употребяват когато се налага и с мярка.
  Хората, които са склонни да прекаляват, в момента прекаляват с алкохол, който имамного повече странични действия.
  Това е до тип нервна система и тип химия на мозъка. С тревата просто ще са неувредени много по-дълго.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 24. 24 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1391 Неутрално
 25. 25 Профил на Der Steppenwolf
  Der Steppenwolf
  Рейтинг: 8 Весело

  ами пушете хортензия тогава, като пушeнето на канабиса е криминализирановъв Франция и Германия бабите останаха без китки

  Golden rule N-1"He who has the gold makes the rules"
 26. 26 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Aвторът да внимава, защото цацаратурата може да се самосезира и 1-2 годнинки за пропаганда и подтикване към криминално деяние не му мърдат.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 27. 27 Профил на спейс мен
  спейс мен
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Няма и една рационална и научна причина за забраната на марихуаната. Всичките нападки са елементарни предразсъдъци, които вредят на прогреса и унищожават човешки животи. Плюс мафиотски интереси, защото едно е да продаваш грама на 5 лв, друго е на 30. А лудите милиони, които държавата може да направи, ако облага бизнеса с канабис? Те не са важни, нали?

  Да си тъп, необразован, заблуден и лишен от критично мислене в XXI век е въпрос на избор.
 28. 28 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 996 Любопитно

  Въпроси:
  -Тютюнопушенето ,вредно ли е ?
  -Здравето на хората обеществен интерес лие или само личен?
  -Наредбите с които са наложени забрани на пушенето на обществнни места ,лоши ли са?
  -Кое е по вредно джойнта или тютюна?
  Нека първо съберем цялата информация а после да пускаме духа от бутилката , но ще сме взели обмислено /информирано решение.

 29. 29 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#16] от "xm...":

  по тази логика, да криминализираме и алкохола?

 30. 30 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 574 Неутрално
 31. 31 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Един приятел го арестуваха с 0.3 грама в чужда, не много европейска държава. Направо го разкостиха там за едната простотия, лежа в затвора, глоби, прекъсна си образованието... Излезе съвсем нов човек. Редно е да се замислим кое е с по-висока степен на обществена опасност: да с пафкаш джойнт вкъщи от време на време или за половин цигара да се събереш с истински престъпници и да си отрежеш нормалните социални контакти. Редно е и да се замислим кой има и кой няма полза от това търговията да се легализира и да се внасят данъци в хазната. Редно е и да се замислим кой няма полза от това хората сами да могат да си отглеждат до три растения (примерно), а не да наливат кеш в ръцете на картелите в замяна на субстанции със съмнителен произход и качества.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 32. 32 Профил на SorryLol
  SorryLol
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#5:"enero"]Иначе и аз пафкам средно два жойнта месечн[/quote]
  ooooooo, самопризна си писмено, Йовчев - прибери лошия!!!!

  Напълно съм съгласен - легализация. Освен това в закона трябва да има разделение между леки и тежки наркотици, напр, наказнието за 1 грам трева е колкото за 1 грам хероин! А към тревата няма ФИЗИОЛОГИЧНА зависимост, освен това винаги действа успокояващо, а не както алкохола да отключва агресия (при някои хора).

 33. 33 Профил на SorryLol
  SorryLol
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#28:"id_1"]Кое е по вредно джойнта или тютюна? [/quote]

  не виждам защо ги сравняваш?
  Но отговорите и сега ги има - към тютюна има и психологическа, и физиологическа зависимост, в това отношение той също може да се нарече лек наркотик. Но основната вреда от тютюна е не активното вещество - никотина, а катраните, които влизат в дробовете.

 34. 34 Профил на SorryLol
  SorryLol
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#29:"owen"]по тази логика, да криминализираме и алкохола?[/quote]
  аз съм ЗА. Напълно. Какво вече казах, алкохолът сваля задръжките и отклюва агресия.
  Вижте колко от смъртните случаи при автокатастрофите са след употреба на алкохол, убитите 6 деца на Великден в Свиленград са след напиване с домашен алкохол, едно дете умря, изпивайки антифриз, мислейки че е домашна ракия.
  Така че - не чак криминализиране, но поне домашното производство на твърд алкохол трябва да се забрани, а продажбите да стават със завишен контрол

 35. 35 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  "Точно такъв е впрочем езикът, който говори властта, само думите са други. В този смисъл по-близко сме до Саудитска Арабия, нежели до Европейския съюз. И нека е ясно: това отдавна не е медицински въпрос, а културен избор, цивилизация..."


  Нека тогава го направим както в цивилизованите държави. Събират се подписи, гласуваме на референдум и в зависимост от резултата действаме. По-пряко от това, здраве!

  I Want To Believe
 36. 36 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 664 Любопитно

  Мързи ме да чета в този ранен час публикацията и коментарите, ама да си кажа и аз моето.
  Подкрепям категорично свободата на човека да решава сам какво иска да яде, пие, пуши, инжектира, смърка и дори да се продухва изотзаде, ако го влече, без това да бъде преследвано от закона.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 37. 37 Профил на corpia.hor
  corpia.hor
  Рейтинг: 229 Весело

  Много добра статия, липсват някои факти.

  Два органа на реда хващат човек пушещ трева в Борисовата градина, след като му обясняват, че е най-лошия човек на планетата и е яко прецакан го качват в 'тяхната' кола, карат го до банкомат, от който той изтегля 300 лева, дава им ги, и ТЕ ГО ВРЪЩАТ обратно откъдето са го взели.

  При започване на производство от органите на реда се плащат от три до пет хиляди лева на следствен или на прокурор...

  Можете да си ъпдейтнете статията.
  А иначе, ако питате съдебната система, полиция, администрация, всякаквите адвокати вътре и извън парламента, те спазват законите, НЕ ГИ ПРОМЕНЯТ.
  В държавната администрация в момента няма хора, които да правят нови смислени закони, да променят стари неработещи, да градят - най-общо казано.

 38. 38 Профил на NYHC
  NYHC
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Обичам да играя белот и да козя!

  Global Genocide Forget Heaven
 39. 39 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#16:"xm..."]Вярно е за загубите на тютюневата и алкохолна промишленост.
  Но е вярно и другото - че вирее практически навсякъде. И поради това ще е напълно безконтролна.

  И, сорри, но в обществото, което е в момента в китна Българийка, да се освободи марихуаната е бомба.
  Защото хората са деморализирани и стресирани, а младежта е проста и неука, падаща си по всичко наречено "фьешън" без да мисли. И ще падне едно пафкане, та стой та гледай!
  Само тук-таме мисля, че ще можеш да срещнеш неразмътен поглед тогава ...
  Не мисля, че българите са на ниво да могат да осъществяват масово самоконтрол, ако освободят марихуаната. [/quote]

  Какви размътени погледи, бе мен. Преди няколко години имаше олимпийски шампион по сноуборд, който хванаха със сериозни следи от канабис в кръвта. Освен това повечето активни граждани(спортисти), не се нахвърлят на никакви наркотици, пробват, но ако им пречи на заниманията или ако се почувстват зле спират(при много други условия, както твърди колега по-нагоре, като си отраснал до Кремиковци или Лукойл, тревата и цигарите са ти като глътка чист въздух), за фалшивия алкохол, кафе..........................в БГ, мисля, че няма смисъл да коментирам.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 40. 40 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#17] от "bobhunter":

  Е това вече ме просна възнак от изумление!
  Ми да се забранят изборите и незабавно местните дилъри да станат кметове, шефове на полицията, съдии и прокурори, а най-големите босове - всички в парламента и правителството!
  Много объркани представи имате.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 41. 41 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#36:"Митко Василев"]Мързи ме да чета в този ранен час публикацията и коментарите, ама да си кажа и аз моето.
  Подкрепям категорично свободата на човека да решава сам какво иска да яде, пие, пуши, инжектира, смърка и дори да се продухва изотзаде, ако го влече, без това да бъде преследвано от закона. [/quote]

  Ако го допълниш с пълнолетен, разумен, информиран човек може да мине, но има вещества, които убиват(много по страшни от наркотиците клас А)!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 42. 42 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#19] от "chaosfire":

  Навремето си коноп е отглеждан индустриално.
  Безспорни са качествата му като индустриялно растение.
  Факт е, че от 1 декар коноп се получава 4 пъти повече биомаса отколкото от 1 декар гора. Отделен е факта, че веднага след прибирането този декар коноп може да се засее отново, а гората трябва да я чакаме поне 15 години....

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 43. 43 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ако ще се легализира, трябва да се направи в точно определени места, Слънчев бряг, примерно, така или иначе там никой не иска да се занимава с наркоразпространение и проституция!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 44. 44 Профил на Der Steppenwolf
  Der Steppenwolf
  Рейтинг: 8 Весело

  дрогата не само не бива да се криминализира,а трябва да се легализира и производството и да се поеме от световния ред и да се раздава на масите ежедневно!!!само така може да се достигне "Brave new world"(Huхley)!!!
  искаме soma!искаме soma!!........

  Golden rule N-1"He who has the gold makes the rules"
 45. 45 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 727 Любопитно

  Дали е медицински или не - това е според личната ситуация, но преди всичко е въпрос на ЛИЧЕН ИЗБОР, и във всички, не в просто повечето случаи не вреди на никого, освен на злоупотребяващите ( за всичко си има мярка ).

  Единствения "лош" "страничен ефект" от умерена употреба е повишения апетит и общ жизнен тонус

  А колкото за медицинската употреба, от личен опит твърдя, че ::
  Cannabis Heals, Prohibition Kills !
  Канабисът Лекува, Забраната Убива, и никакси не я Бива, затова да си Отива !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 46. 46 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 727 Неутрално

  А между другото, нека споделя личния си опит от живот и работа в страна, в която е практически легална, там се случват следните неща:
  - полицията НЕ се занимава с ГЛУПОСТИ, върши си работата, и са приятели с хората, на тяхна страна, винаги и във всичко, но и към "заслужилите";
  - общественият, икономическият, социалният и всички останали -ът сфери на живота НЕ се занимават с ГЛУПОСТИ, всеки си гледа работата и живота, независимо дали има или не взаимоотношения с определени билки;
  и
  -цялото като цяло общество НЕ се занимава с ГЛУПОСТИ !

  Настоявам като Човешко Същество, че ::

  ИСКАМ И В РОДИНАТА МИ ДА НЕ МЕ ЗАНИМАВАТ С ГЛУПОСТИ !

  Живейте си живота с Мир, Любов и Доброта, Обичайта и бъдете Обичани !

  Вършете си работата и НЕ ме занимавайте с ГЛУПОСТИ !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 47. 47 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ВНИМАНИЕ!!! ВАЖНО!!!

  https://ec.europa.eu/citizens-initiative/REQ-ECI-2013-000023/public/index.do

  Това е линк към европейска гражданска инициатива за легализирането на марихуаната в ЕС. Става въпрос за легална процедура на ЕК, при която се събират подписи за промяна в европейското законодателство. За подкрепа на инициативата се изискват три имена и ЕГН за потвърждение при отчитането на подписите. В момента България е второ място по процент на събраните изискуеми подписи (53%), а на първо място са Поляците (70%). За постигане на целите е необходимо събирането на подписи в 7 страни-членки на ЕС. Действайте!

  Ето повече подробности от сайта на ЕК:

  Регистрационен номер в Комисията: ECI(2013)000008
  Дата на регистрация: 20/11/2013
  Език на регистрацията: EN / Други достъпни езици: DE EN FR HR IT SL
  Предмет: A European solution to a European issue : legalizing cannabis. The ECI Weed like to talk aims at making the EU adopt a common policy on the control and regulation of cannabis production, use and sale.
  Основни цели: There is currently a heterogeneous legal map as regards cannabis policies in the EU. The question of coherence and discrimination is worth asking. A common policy on the control and regulation of cannabis production, use and sale would: (a) ensure equality before the law and non-discrimination of all EU citizens; (b) protect consumers and monitor health security; (c) end cannabis trafficking. Let’s leap toward the legalization of cannabis and the harmonization of national legislations accross the EU.
  Разпоредби на Договорите, смятани от организаторите за имащи отношение към инициативата: TFEU: Art.67; Art.168; Art.169; Charter: Art.20; Art.38

 48. 48 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 450 Неутрално
 49. 49 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  От статията и от повечето от коментарите разбирам, че узаконяването на един вид дрога е най-важния проблем за държавата ни, която няма никакви други проблеми за решаване. Решим ли този, веднага ще се оправим и само за година или две Германия ще ни гълта праха, без да има каквъто и да било шанс да ни достигне някога по икономическо и финансово развитие.

  А ако след това направим свободно всички видове дрога, ще цъфнем и завържем преди още да е изминала текущата година. Така че, парламентаристи, какво чакате? И без това правите само глупости, какво ви преди да оставите всичко друго и да започнете да правите закони, превръщащи свободата в слободия, а после в узаконена престъпност?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK