От първо лице: Как чадърът застреля твореца

От първо лице: Как чадърът застреля твореца

© ДневникНа площад "Журналист", където живя и твори до емиграцията писателят–дисидент Георги Марков, ще бъде издигнат двуметров паметник от бронз. Мистериозната съдба на Марков обаче диктува увековечаване на паметта на дисидента, а не на писателя.


Изборът на Марков да напусне България обаче не е резултат от преследване. Напротив. Книгите му се радваха на големи тиражи, пиесите се играеха по сцените на столичните театри, той бе любимец на партийната върхушка и редовен участник в ловната дружина на Тодор Живков. В онези бедни времена, когато мечтите се свеждаха до скромния "Москвич", Марков обикаляше с луксозно БМВ скъпите ресторанти в компанията на най–хубавите жени.


"Когато пристигнах на Запад с изненада открих, че всички хора, които срещнах, и тукашни и емигранти, се бореха и мечтаеха да получат нещо, което бях захвърлил в България – пари, положение, слава", пише той в писмо до писателя Димитър Бочев.
Марков беше гениален творец. Като младеж бях очарован от искрящата жизненост и елегантния хумор на книгите "Портретът на моя двойник", "Жените на Варшава", "Санаториумът на доктор Господов". Без съмнение, ако творческият му път беше продължил в България, името на Марков щеше да е редом с имената на Талев, Димов, Станев, Радичков в пантеона на модерната ни литература.


Защо избра емиграцията?


Отговорът според мен е кодиран в мотото на "Портрета на моя двойник" – "Играта е по–съвършена от живота". България беше тясна за амбициите на твореца. Вече в Лондон, той ще напише в един от "Задочните репортажи": "Ако древната елинска култура плюс Никос Казандзакис са осигурили голяма популярност на Гърция, ако Иво Андрич е сторил същото за Югославия, Йонеско за Румъния, Чапек и Хашек за Чехословакия, то няма значително име, което да се отъждествява с България – име мост между духовния живот на един народ и света".


Марков е вярвал,че може да бъде това име.Той обаче не е предвидил един прост факт. Умберто Еко пише в своя студия,"че човек не може да бъде световно известен писател, ако е българин". Само двама от великите творци на нашето време Владимир Набоков и Джозеф Конрад успяха да се измъкнат от капана на езика. За разлика от тях Марков не владееше добре английски и това предопредели съдбата му. Във Великобритания успя да напише само две неща – пиесата "Арахангел Михаил" и романът "Достопочтеното шимпанзе", които имаха скромен успех.Това беше и една от причините да започне в Би Би Си със "Задочните репортажи", които разобличаваха ранния социализъм, но не бяха голямата литература, за която е мечтаел.


В разочарованието си Марков пише в писмо до Димитър Бочев: "Всяко мнение, което тук се изразява, няма нищо общо с истината, правдата, борбата за доброто и съвършенството на човека, любовта и красотата. Я се опитай да изкажеш мнението си в "независимия" вестник "Таймс" или "независимия" Би Би Си. Имаш много здраве от пробитата шапка на демокрацията."


"Задочните репортажи" обаче изправиха писателя
на демаркационната линия между двете суперсили


Убийството му с отровна съчма, изстреляна от чадър, на моста Ватерло в Лондон, неразкрито и до днес, се превърна в най–голямата мистерия на "студената война". Според най–тиражираната версия то е поръчано от Тодор Живков, разярен от "Задочните репортажи", и изпълнено от Държавна сигурност и КГБ. Тя не отговаря поне на три въпроса. Живков беше необразован, но имаше изключителен политически инстинкт. Той не може да не си е давал сметка, че подобно убийство би превърнало Марков в мъченик и знаме на антикомунизма. Той е прострелян на 7 септември 1978 година, а започва да чете "Задочните репортажи" по Би Би Си, "Свободна Европа" и "Дойче веле" три години по–рано? И после, защо е трябвало да се избира този маниер ала "Джеймс Бонд", криещ неизброими фактически и пропагандни проблеми, когато една, например, елементарна катастрофа, би имала същия резултат.


Според други теории Марков, верен на девиза за "съвършената игра" се е забъркал в игрите на големите разузнавания, /"Клуба на плаща и кинжала"/ и те съвсем съзнателно крият и ще крият истината за случилото се на моста Ватерло.


Когато с журналиста Владимир Береану представяхме в Лондон книгата си "Убийството с чадъра" бяхме извикани на разпит в Скотланд ярд. След шест часа мъчителни разговори следователите по делото съвсем ясно ни дадоха да разберем,че никога нищо няма да бъде разкрито и по–нататъшното ровене в случая съвсем не се препоръчва.


Според най–екзотичната версия Марков е починал от естествена смърт, от младежка възраст той е жертва на тежка туберколоза, а съчмата и чадъра са пришити по–късно, с пропагандна цел. В подкрепа на тази версия са фактите, че при първата аутопсия изобщо не става дума за тежко отравяне с рицин, а в музея на Скотланд ярд, в който ни разведоха следователите, съчмата изобщо я няма.


След всичко казано до тук не звучи чак толкова сензационно тезата на публициста Иван Ценов, че "Убийството на Георги Марков и цялата жлъч излята след него срещу България, е първото проявление на Новия световен ред".


На голямата шахматна дъска обаче бе пожертвано и още нещо – паметта на един елегантен и нежен творец.


* Калин Тодоров е журналист с дългогодишна практика. Той е син на Станко Тодоров, който беше високо в комунистическата йерархия преди 10 ноември 1989 г., беше и министър-председател в периода 1971 - 1981 г. В разказите от първо лице той говори за събития от близкото минало, на които лично е бил свидетел. 

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Версиите за смъртта му ,
  без тази с Живков са повече от логични

  има удобни истини..
  и удобни консуматори на истини

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 2. 2 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Жалко, че Георги Марков са го посъветвали да отиде в Лондон,а тук е било боричкане за неговата позиция,знаем си хората.

 3. 3 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  И къде тук, сред подхвърлените версии, е личното свидетелство? Георги Марков никога не крие, че е бил галеник на режима, но точно това е усилвало чувството за непоносимост, което го кара да напусне България.
  "Разхождайки се из нощния Белград, аз си мислех, че беше наистина невъзможно за мен да остана да живея в България и да бъда себе си. Самото живеене в страната представляваше безкрайна верига от компромиси. Дори борбата срещу компромисите беше компромисна. Все по-често откривах у себе си (макар и с обратен знак) същите елементи на примитивност, инстинктивност, безчувственост и дори безогледност, присъщи на хората, които ненавиждах."

  Той е честен като казва: "Ако аз притежавах истинско чувство за гражданска честност и доблест, най-последователният му израз би бил да си стоя в България и да се опитвам да се боря оттам, както правят далече по-храбри, по-честни и по-доблестни от мен хора."

  Не е ли по-добре да си признаем, че на нас ни е липсвало дори чувството за непоносимост?

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3075 Разстроено

  По-гнусен пасквил не съм чела!Дневник,сега трябва да вземете интервю от ХР.Христов.Просто не мога да повярвам!

 5. 5 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#2] от "xalikarans":

  [quote#2:"xalikarans"]Жалко, че Георги Марков са го посъветвали да отиде в Лондон,[/quote]

  Да, Ксалиндо, така го е посъветвал др.Живков, че съветът му го е настигнал на моста Ватерло...
  Пълни глупости пишеш.

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  "Задочни репортажи за България" трябва да влезе в задължителната програма за изучаване в училищата.

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на query
  query
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Отровно! По кадесарски.
  Защо ли се публикува!?

 8. 8 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 712 Гневно

  [quote#4:"hodounski"]По-гнусен пасквил не съм чела!Дневник,сега трябва да вземете интервю от ХР.Христов.Просто не мога да повярвам![/quote]
  Подкрепям! Лъха на стила на една служба и съм направо отвратена! И ако сега ме баннете за този пост, поне ще ми е ясно защо от известно време не ми харесва цензурата ви!
  Повтарям-статията в деня в който се е родил Георги Марков е върха на цинизма!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 9. 9 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#7] от "query":


  [quote#7:"query"]Отровно! По кадесарски.
  Защо ли се публикува!? [/quote]
  Отровно щото е Истината нали

 10. 10 Профил на Cayo Lara
  Cayo Lara
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Предполагам че е убит от английските тайни служби, този човек. Познавам ги добре- те са способни на това.

  hasta la victoria siempre
 11. 11 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  ДС и КГБ. Не търсете под вола теле. Беше подарък за рожденния ден на тато.

 12. 12 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#6:"Активен борец против тролетаризма"]"Задочни репортажи за България" трябва да влезе в задължителната програма за изучаване в училищата. [/quote]
  Дори изобщо да влезе - добровлни комисари да обикалят градовете и да обучават задължително за репортажите. Комитети за самоотбраната, начело с излъчени от народа командири - комисари, да следят за задължителното изучаване.

 13. 13 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  Когато с журналиста Владимир Береану представяхме в Лондон книгата си "Убийството с чадъра"
  ..............
  В.Беренау е агент на ДС, как може един такъв престъпник да прави разкриваща журналистика на тема престъпленията на ДС т.е. и неговите!?
  Ъпсурдъ, няма такова животно.
  Калин Тодоров е син на Станко Тодоров - министър-председател на България в 72-то (1971-1976) и 73-то (1976-1981) правителство и е човекът, заемал най-дълго този пост в българската история.
  Откъде този интерс на Калин Тодоров към един невъзвращенец-емигрант и не е ли мерзко да се правят инсинуации за смъртта му, след като дори французина Пиер Ришар направи филм със заглавие "Българският чадър".

  nemo malus felix, minime corruptor.
 14. 14 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Цитата който следва е от интервю на Калин Тодоров пред "БЛИЦ" от 26.08.2009(!?). Не Ви прави чест, другарю да поствате през пет години едно и също. Който желае, след цитата съм дала линк с цялото интервю.
  "- Да, във времето съм минавал през различни становища. За мен Георги Марков е гениален писател. Аз съм голям негов почитател. Смятам, че “Портрет на моя двойник” е една от най-хубавите книги, писани в България. Много харесвам и “Жените на Варшава”, и “Портрет на доктор Господов”. Мисля, че той беше играч. Това го изразява и мотото му към “Портрет на моя двойник” – “Играта е по-съвършена от живота”. Допускам, че в един момент той е сметнал, че България вече е тясна за него, че той е по-голям писател от това, което България можеше да оцени. Смятам, че искаше да стане нещо като Набоков, да кажем. Но според мен Марков подцени факта, че не знаеше достатъчно добре английски. И затова не можа да напише нищо съществено в Англия."
  http://www.blitz.bg/article/13526

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 15. 15 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  Ей дей го филма,
  «Укол зонтиком» (фр. Le Coup Du Parapluie) — криминальная комедия 1980 года с Пьером Ришаром в главной роли. Лидер советского проката 1981 года. Рабочее название фильма — «Укол болгарским зонтиком».
  http://static1.cinemovies.fr/dvd/8/54/49/8/%40/76876-le-coup-du-parapluie-150x200-1.jpg

  http://i58.fastpic.ru/big/2014/0205/55/0d634166f8b6ab6c1399c07806563555.jpg

  http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D0%BA%D0%BE%D0%BB_%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BC

  nemo malus felix, minime corruptor.
 16. 16 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 712 Разстроено

  Към "Дневник":
  Настоятелно ви моля, да махнете тази статия! За мен, това е гавра с паметта на един велик българин и то в деня на рождението му преди 85 години!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 17. 17 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Най-после се появи материал, в който да не звучат диритамби за Г. Марков. А въпросът за убийството въобще не е изяснен, ако въобще е имало убийство. Авторът е пропуснал да каже или не е искал да каже за злоупотребата с алкохол на Марков още в България. Пропуснал е версията, че причината за смъртта му е алкохолизма.
  Във всеки случай тук след 1990 г. като започна разследване на смъртта на Марков от английска страна почти не сътрудничеха. Защо ? Защо ? Защо ?
  Марков е искал да бъде голямата работа на Запад, а накрая опира до трохите от ББС.
  След 1990 г. тук в България започнаха едни срамни сценки на тема Марков. Дори се стигна дотам, че Анабел Маркова (английската съпруга) на Марков доведе едно момиче и тук бе обявено, че това е дъщеря на Марков. Което беше нагла лъжа. Да не говорим за срама, че наши хора с власт като Желев просто ей-така приеха тезата, че Марков е убит и при това убит от ДС. И досега въпроса за съчмата е спорен, а да не говорим за участие на ДС в убийство.

 18. 18 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  Калинчо, син на шивача Станко, не ни пробутвай '"новия световен ред" , най- малкото защото Соня Бакиш- жената на станко- беше еврейка :)) Май ти е и майка :))
  2-ро: Калинчо , Марков се качва на колата си в ДЕНЯ, в който сутринта на ЦЕНЗУРА- преглед на пиесата ., му става ясно , че НЯМА да я бъде..Даже може и други нещо да очаква ..
  Един истински АВТОР , не иска да му казват КАК и какво да пише ..Не иска , като Д.Димов - да го правят на маймуна- за показване само , че е около "гения" на Тошо:))
  А сатрапите , като Тошо, най- ги боли, когато си бил ВЪТРЕ, между ТЯХ и после му покажеш истинската същност - подиграеш го ...Това простакът никога не би простил , на никого ...Самодоволния простак на власт - няма чувство за хумор и НЕ прощава ..Той е "високо" в небето - на власт , а един крепостен си позволил , нещо ...
  Не всички бях плуж...и , като баща ти ..Някои платиха и с живота си - за ТОВА , като Марков и други ...по лагерите ..
  А ти се заеми с потомствения занаят и не фалшифицирай историята :)
  Тошо обичаше да се заобикаля с известни , способни хора - за да повдига собственото си невежество ,самочувствие , като "народен човек"" , но който от тях му противоречеше- биваше низгвергнат , веднага и убиван, дори ..
  Сатрап, правешки..
  Мога ли да си поръчам да ми ушиеш един панталон, след като не можеш да пишеш???

  BIG AL
 19. 19 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До един момент, Марков е вярвал , че като МОЖЕ и е способен, ще се развива и пише , каквото ТОЙ си иска ..)
  Не той и не по негово желание , е привикан в ловната дружинка ..Всеки диктатор , като чуе нещо за някого , гледа да го привлече за 'каузата " си ...:) Обичаше и артистите да привиква , дарява с апартаменти - БЕЗ ред !!?? и т.н...
  После, вече не много млад , се е сблъскал с реалностите ...

  BIG AL
 20. 20 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  обровлни комисари да обикалят градовете и да обучават задължително за репортажите :
  ...............
  Каишков, това е ваш СТИЛ бе ...Практика ли имаш , а ???
  И цял жиовот ли трябва да изучаваме - поколения -ст.ц.даскалов или караславов:)))

  BIG AL
 21. 21 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2586 Любопитно

  "В разказите от първо лице той говори за събития от близкото минало, на които лично е бил свидетел..."

  От цялата статия, единственото, на което е бил свидетел е разпита в Скотланд ярд. В него отсъства "конкретика", така че напрактика разказа от 1л.ед.ч. почти няма.
  Досега ни заляха с толкова версии, вкл. преди 10/11 , че едва ли истината някога ще излезе. Поне не и в обозримо бъдеще?!

  I Want To Believe
 22. 22 Профил на Sir Percival ГЛАСУВАЙТЕ
  Sir Percival ГЛАСУВАЙТЕ
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Синът на Човека с Танковете ми пробутва кагебейската манипулация, наречена "Нов световен ред"?
  Мамка му, май съм сбъркал вестника...

  ЖУСТИС (фр.- правосъдие) ИЛИ ЖОСТЕРИС (бълг. - гьостерица)!!!
 23. 23 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2586 Весело

  До коментар [#22] от "Percival":

  Петър Младенов(лека му пръст) - той беше човека с танковете... И версията му беше че е казал: "нека дойде Станко". На този човек е син г-н Тодоров!

  I Want To Believe
 24. 24 Профил на georgigv
  georgigv
  Рейтинг: 381 Любопитно

  Айде и барабар Гоша с Професорите:

  Ако следваме написаното в "Репортажите", в България "Б" се е казвало, само ако от Москва им подадат "А". Не е трудно да се събере 2 и 2 и да се сети човек, откъде идва "рицинената" поръчка.

 25. 25 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Обременени версии на обременени хора, но по достойни за страниците на Работническо дело.

 26. 26 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Чак като прочетох кой е Калин Тодоров (досега не знаех), разбрах защо текстът звучи така.
  Обаче, не разбрах защо Дневник го публикува. Жалко! Черна точка.
  Впрочем, ега ти гаврата с Георги Марков. Книга за него пишат и я представят в Лондон един посредствен журналист-ченге и синът на "храбрия шивач". А честито, ха-ха-ха, както би се изсмял бай Тошо.

 27. 27 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Естествено, че червената аристокрация ще прави внушения различни от истината. Англия продължава разследването на случая, за разлика от България, която го прекрати поради изтекла давност!? За повече информация попитайте организатора на убийството и архитект на прехода Любен Гоцев.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 28. 28 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 712 Гневно

  Повтарям настоятелно молбата си към "Дневник".
  СВАЛЕТЕ тази статия-гавра с паметта на Марков. Поне да беше актуално мнение, а тези думи на автора са едно към едно същите, казани в интервю за "Блиц" преди почти ПЕТ години!!!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 29. 29 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 712 Разстроено

  Не ставайте съучастници в оскверняването на паметта на един велик българин! Колко пъти службите за сигурност могат да убиват един човек!? Оставете духа му да почива в мир поне!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 30. 30 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Весело

  Дневник е широка трибуна:Владо Левчев,Калин Тодоров,аз...

 31. 31 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 818 Любопитно

  [quote#26:"Мондиана"]Чак като прочетох кой е Калин Тодоров (досега не знаех), разбрах защо текстът звучи така.
  Обаче, не разбрах защо Дневник го публикува. Жалко! Черна точка. [/quote]

  Калин Тодоров, Владимир Левчев... днес е странно, наистина. Да очакваме ли до час-два статия от Кало Балев в културната рубрика?

  https://goo.gl/8NG90J
 32. 32 Профил на whiterabbit
  whiterabbit
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Първоначално и аз изпитах неприятно усещане от тази публикация. Но след това си казах: текстовете са тук, заедно и на едно място. Този на сина на Станко Тодоров, изпълнен със софистика и йезуитщина, и тези на Георги Марков. Участниците във форума на Дневник са нормални хора (повечето). Нека всеки да ги прочете, анализира и да си изгради позиция. Невежеството се бори по-лесно с мислене и аргументи отколкото с кухи лозунги и заклеймяване.

 33. 33 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 613 Неутрално

  С тоя идиотска теория, споделяна с мекерето Беряну, отново закопахме в тинята, която заслужаваме. А на тоя Калинчо Номенклатурчев ще кажем, че след 20-30 години Задочните репортажи ще се четат като Записките на Захари Стоянов. Какъв Еко, къв Набоков и кви псевдокултурни помени с чужди пити?!

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 474 Неутрално
 36. 36 Профил на haragadabal
  haragadabal
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не виждам в статията нищо гнусно или оскверняващо паметта на Георги Марков. Напротив. Факт е, че за творчеството му - извън Задочните репортажи, които от литературна гледна точка не са нищо особено в сравнените с други негови работи - се говори много по-рядко, отколкото за неговата (наистина трагична) съдба. А това е незаслужено и жалко.
  Колкото до автора на статията - какво толкова ужасяващо има в това, човек да не е променил мнението си в последните пет години, както и да цитира няколко от собствените си изречения? И на колко от вас родителите, макар и не министър-председатели, не са били членове на БКП и активно, последователно, открито и яростно са се борили срещу нейната всепроникваща несправедливост? А?

 37. 37 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 435 Неутрално
  [quote#11:"charlesdegaulle"]

  ДС и КГБ. Не търсете под вола теле. Беше подарък за рожденния ден на тато[/quote]

  Много кръвожаден тоя Тато, бе. Да си помисли човек, че не става въпрос за нашия правешки сельо, а за някой полинезийски вожд, който само си търси повод да организира някое човешко чеверме.

 38. 38 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Поздравления за автора на статията, изкушил се да провери колко истеричен може да бъде воят на жреците на този новопоявил се култ - Г.М. Тъкмо вече бях решил, че сме жертва на някаква масова психоза

 39. 39 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 534 Любопитно  На мен пък ми е много интересно ,защо като бил толкова кръвожаден тоя Т .Живков е решил да се ликвидира точно Г Марков а не примерно П. Семерджиев или В .Верин

 40. 40 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 712 Неутрално

  [quote#38:"damage_case"]л се да провери колко истеричен може да бъде воят на жреците на този новопоявил се култ - Г.М. Тъкмо вече бях решил, че сме жертва на някаква масова психоза [/quote]
  Този "истеричен вой" ли те събуди в ПЕТ часа сутринта в неделя за да тролиш?!
  Българският ТВОРЕЦ и дисидент Георги Марков и от отвъдното стряска убийците си....Защото написаното от него преди десетилетия е актуално и сега.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 41. 41 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#40] от "Кремена":

  Креми, не знам дали си чувала, но грешната ни планета е разделена на часови зони и твоето подуенско или пазарджишко 5:00 , другаде(на много по-хубаво място) е 10:00 или 11:00

 42. 42 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#41] от "damage_case":

  Да, чувала съм. За жалост е разделен още от хлядолетия и на тъмна и светла част. Но не визирам деня и ноща. Поздрави от Австрия!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 43. 43 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#42] от "Кремена":

  С елементарната география явно сте наясно. Как стои въпросът с литературата? Не ви ли избива лека руменина по елфическите бузи от нелепите опити да някои да нареди Г.М. до Йонеско, Хавел или Солженицин? Ако не сте запозната с твочеството на тези хора бих ви помогнал - разликата между тях и главният сценарист на "На всеки километър" е като между Васко Маринов и Елвис.

 44. 44 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#43] от "damage_case":
  За руменина не може да става въпрос, защото съм скептичен циник. Мое право е да харесвам който си искам. Ако ти се заяжда, има подходяща статия за Борисов.
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/03/02/2253106_gerb_iska_psihotestove_i_proverka_za_upotreba_na/?p=0#addcomment

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK