Пакости с европейски пари

Днес в крайречния парк на Копривщица, в която няма две еднакви къщи, са разположени 10 еднакви шестоъгълни беседки, а за една от тях не е останало място и 11-та е в двора на старото училище – паметник на културата от национално значение.

© авторът

Днес в крайречния парк на Копривщица, в която няма две еднакви къщи, са разположени 10 еднакви шестоъгълни беседки, а за една от тях не е останало място и 11-та е в двора на старото училище – паметник на културата от национално значение.Този текст не е насочен срещу европейските фондове, защото ние имаме остра нужда от тях. Текстът е тревожен сигнал за начина на използването им и породен от грижата за тяхното оползотворяване максимално в обществен интерес. Той е срещу хората, които са наклякали около тях и водени единствено от желанието повече пари да влязат в техните джобове. В създадената от тях атмосфера всяко професионално становище и опит за замисляне от резултата би попречило за бързото им усвояване.


Ще си послужа с конкретни


примери от град Копривщица
но съм убеден, че тази практика е всеобхватна и валидна за всички области у нас, в които се борави с европейски средства


Ще дам пример с два проекта – крайречният парк на река Тополница и корекцията на нейното корито.


Крайречният парк представлява крайбрежието на река Тополница, което не е застроено и е затворено между двете главни комуникационни артерии на града.


Въпросите, които възникват след осъществяване на проекта, се основават на следните примери:
През шестдесетте години, в разцвета на типовите проекти, беше постигнато съгласие, те да не се прилагат в Копривщица, защото в града няма еднакви къщи. Днес в крайречния парк са разположени 10 еднакви шестоъгълни беседки, а за една от тях не е останало място и 11-та е в двора на старото училище – паметник на културата от национално значение.


За парапета покрай реката е използвана модна форма, която доби международна популярност и бе прилагана масово за балкони на хотели и жилищни сгради. Този елемент е повторен 646 пъти. Крайречният парк се сдоби и със 154 пейки, някои на места, където не е забелязан да седи човек – срещу неугледната складова зона и с гръб към реката. Общият брой на седящите места на пейките и в беседките е 856. В парка са поместени 26 табели от дърво с надпис " Крайречен парк на р. Тополница", като на едно място


в диаметър от десет метра има три табели


за да не забрави някой къде се намира.


Без коментар остават фенерите върху парапета за осветление на улиците покрай реката, на които вечер се шофира с напрежение. Може да се говори и за пътеките от изкуствените плочи, които са в съседство с калдъръма. Но за да не бъда упрекнат в отрицание на всичко направено, трябва да отбележа площадката за фитнес на открито срещу училището и близо до административния център и традиционния пазар.


За парапета покрай реката е използвана модна форма, която доби международна популярност и бе прилагана масово за балкони на хотели и жилищни сгради. Този елемент е повторен 646 пъти.

© авторът

За парапета покрай реката е използвана модна форма, която доби международна популярност и бе прилагана масово за балкони на хотели и жилищни сгради. Този елемент е повторен 646 пъти.


Осъщественият проект за корекция на бреговете на река Тополница е с мотив


предпазване на града от 100 годишна приливна вълна


Тази заплаха се задава от река, която тече кротко в поляните над града и в самия него. От 1961 година, когато обстоятелствата ме свързаха с Копривщица, не съм бил свидетел на страшно наводнение и не съм попадал на исторически данни за такова събитие. Имаше един случай, при който действително бе залята площ в центъра, но това се дължеше на едно дере, което преминава през дворовете и бе преградено заради влошени съседски отношения. В резултат от проекта коритото на река Тополница е разширено с багери до осем метра /за да поеме стогодишната вълна/ и не е останало едно вирче, което придава красота на естествено течаща река. Безсмислието на проекта, за самите проектанти, предпази реката от оковаване с подпорни зидове /те се появиха на инцидентни места в града/ но избухнаха с пълна сила в края на Копривщица за да предпазят ливадите в тази част от наводнение.


Осъщественият проект за корекция на бреговете на река Тополница е с мотив предпазване на града от 100 годишна приливна вълна. Тази заплаха се задава от река, която тече кротко в поляните над града и в самия него

© авторът

Осъщественият проект за корекция на бреговете на река Тополница е с мотив предпазване на града от 100 годишна приливна вълна. Тази заплаха се задава от река, която тече кротко в поляните над града и в самия него


Ако щетите от тези действия са изтъкнатите по-горе, могат с горчивина да бъдат приети. За развитието на града те налагат сериозни негативни последици, защото Община Копривщица участва и изразходва средства от оскъдния си бюджет в подобни проекти. Като успоредно с тях остават нерешени проблеми – водоснабдяването, изоставения строеж на пречиствателна станция за град, който е център на културен туризъм. В реката продължават да се изливат отпаданите води и оттам -  в язовира, от който може би някой селища се снабдяват с вода. А на Копривщица и предстои изпълнение на европейски проект за аквапарк с открит басейн.


Един кмет или управата на едно селище не могат да си позволят да откажат проект на тези, които разполагат с европейски средства, защото ще бъдат наказани и няма да получат нищо при следващи програми.


Порочната практика за разпределение на средствата се изразява в това – да се търси място /ниша/ за усвояване на парите съобразно обявените програми, а не за решаване неотложни проблеми на селището.


Тази практика може да бъде избегната


ако общините обявят приоритетни задачи за населеното място и в тази рамка да кандидатстват за европейски фондове. Така в Копривщица, колкото и да се напъват да мислят предварително за първостепенни проблеми, на никой не може да му мине през ума корекцията на река Тополница например.


Трудно може да се промени изградената система за усвояване на европейски средства, но трябва да се опита. Трудно е защото същата е много стройно построена с взаимно свързани структури – тези, които разпределят парите, консултантските фирми, които са създадени в тяхна услуга, отделни лица,които са съумели да създадат връзки с тях и фирми, които са близки до този кръг и изпълняват проектите. В така изградената система се вливат огромни за нашата страна средства, които рушат равновесието на пазара и неговата конкурента среда. Но това е отделна тема.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Имали бол пари - похарчили...

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Тука, за съжаление е така, и като за всичко такова случващото се, което ни поставя в блатото на мизерията и корупцията си има причина, и тя е, НЯМА СТРАХ ОТ ЗАКОНА. Всеки докопал се до най-високите етажи на властта, ЗАПОЧВА ДА ВЛАЧИ, без да се притеснява, че ще му бъде потърсена сметка.

 3. 3 Профил на ekolog
  ekolog
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Минах оттам скоро - жалко за реката! Но защо се чува толкова рядко мнението на архитект?

 4. 4 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  По принцип алчността и глупостта на едно място са много лошо съчетание, но ако към тях се добавят и безотговорност и тотална липса на контрол, положението става много зле...

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 5. 5 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  Пакости стават с всякакви пари - европейски, швейцарски и от фонда за развитие.
  Проблемът е, че проектите се управляват от хора, които не са професионалисти в тази област, а просто са предприемачи.

  Никола Йорданов
 6. 6 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1195 Разстроено

  Да похарчиш пари,за да направиш красивото-уродливо?!

 7. 7 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1195 Разстроено

  Удачно похарчени пари,за да превърнеш красивото в уродливо!

 8. 8 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  До коментар [#5] от "Никола Йорданов":

  А професионалисти са, в това да ,,усвояват" тези парични фондове!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 9. 9 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Авторът "меко казано" е бръкнал в гнойното огнище "усвояване". Показаният пример е често срещано явление по общинските проекти, дори и в София.

  и най-умният си е малко прост....
 10. 10 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 428 Неутрално

  В България, за огромно съжаление, професия архитект е сведена до уменията в крадене в режима на усвояване на обществените пари. И в София е пълно с такива примери. Резултат е грозна, кичозна и пошла среда, в която живеем.

 11. 11 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Браво, Стефане!
  Дано думите ти достигнат до ушите на тези, които разпределят европейските пари и ги накарат да се засрамят!

  The best way out is always through Robert Frost
 12. 12 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 496 Гневно

  "Тази практика може да бъде избегната..."
  И от к'ъв зор да сменят тая практика, при положение, че тя прекрасно обслужва единствената им цел: едни пари да бъдат откраднати. И не само с европейски средства се вършат тия "пакости". 500 -те милиона, дето за има-няма две седмици раздадоха на общините по "одобрени ппроекти", от чий джоб излизат? От моя и вашия, и пълнят джобовете на техните си хора.
  Ама не е луд тоя, дето яде баницата, а тоя, дето му я дава!

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 13. 13 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Весело

  Аре малко данни за еврогейските кинти, и кой точно има достъп до тях......
  И ако може, след като прочетете статията, най-отдолу има петиция за осъждане на комунизма, ОСЪДЕТЕ го .........

  Кой източва еврофондовете? България, разбира се?!
  http://www.epochtimes-bg.com/2014-01/140228-04.html

  Де факто, загубите от корупцията се равняват на европейския бюджет за една година. Досега Европа отказваше да признае, че е затънала в корупция и че огромна част от всичките €327 млрд., които се отпускат за общо 271 региона в 27 държави-членки попадат в ръцете на организираната престъпност, местната олигархия и политици, обвързани със схеми за източването на фондовете...


  Европейската комисия публикува първия си доклад относно нарастващата и придобила рекордни нива корупция в Евросъюза

  С огромно закъснение ЕК най-накрая състави и публикува доклад относно корупцията, която се шири във всички държави-членки.

  Според докладът, корупцита нараства осезаемо и се „шири в целия съюз“. Годишните загуби поради корупцията и източването на европейските фондове струва над €120 млрд. годишно на европейския бюджет. Де факто, загубите от корупцията се равняват на европейския бюджет за една година.

  Досега Европа отказваше да признае, че е затънала в корупция и че огромна част от всичките €327 млрд., които се отпускат за общо 271 региона в 27 държави-членки попадат в ръцете на организираната престъпност, местната олигархия и политици, обвързани със схеми за източването на фондовете.

  Обичайно държавата, която получава най-малко средства от еврофондовете и която и за новия програмен период отново ще получи най-малко средства се превърна в „носна кърпа“, в която всеки европейски лидер или чиновник от евросъюза се избърсва, когато бъде повдигната темата за рекордните нива на европейската корупция.

  Истината е, че България е държавата, която най-малко може да бъде обвинявана. Въпреки, че българските политици и най-вече управляващите смирено приемат всеки размахан пръст и заплаха за спиране на средствата от еврофондовете по конкретна програма. Ии иначе казано – европейските лидери, чиито държави получават стократно повече средства от европейският бюджет отклоняват вниманието от себе си, сочейки превърналата се в „боксова круша“ България.

  Математика за първи клас

  Простата сметка показва, че България е получила за първите седем години от членството си в Евросъюза цели 24 пъти по-малко средства от изчислените загуби поради корупция в ЕС от € 120 млрд.

  Страната ни е получила в пъти по-малко средства от предварително „договорените“ (доста пресилено е да се нарече „договаряне“ чинното изпълнение на всички желания, които ЕС ни постави, за да бъдем приети в 2007г.) – точно 5 050 688 522 лв до края на 2013г. По-трагичното е, че за същия период сме внесли в евробюджета повече, отколкото получихме - 5 227 600 000 лв. Или просто казано: за всяко € 1,3, което държавата ни внася в бюджета на съюза в края на годината получава € 0,70. Очевидно е, че митът за милиардите евра, които ще завалят над България и „светлото европейско бъдеще“ се сгромолясаха доста бързо и на преден фон изтъкна геополитическата действителност – България бе приета в НАТО и ЕС като поредния постсъветски „трофей“, в които Русия вече няма контрол.

  След 8-месечно разследване на Бюрото по независима журналистика и авторитетното издание „Financial Times“ адреса на крадците се оказа далеч от Източна Европа

  В разследването си Бюрото и изданието Financial Times през 2010г. проследиха как е било разходвано всяко евро и къде е отишло то. Проследено е как общо над 646,000 реципиенти са разходвали получените от еврофондовете средства. През 2010г. все още от Европа отказваха да признаят, че континента и съюза тъне в ширещи се безработица и корупция и дори възпрепядстваше подобни разследвания, отказвайки да предостави информация. От Бюрото заключават, че като цяло във всички държави-членки няма ясна публична отчетност и информация как се разходват парите от фондовете. България е дадена за пример като държава, в която регулярно в интернет сайт се публикува информация, добре забутана сред цялото съдържание на уебстраницата, което е повече от недостатъчно и ненадеждно средство за информиране на българските данъкоплатци как практически се разходват техните пари – защото, както сметнаха и „първолаците“ България внася повече пари, отколкото получава, но пък е принудена да разходва тези пари само по инфраструктурни проекти и подобни, а не по начин, който реално да подобри икономиката и социалните условия на българските граждани.

  Бюрото и „Financial Times“ заключават, че примерно една от най-крупните, сраснала се с властта италианска мафиотска организаци – Ндрагента изцяло се е „специализирала“ в източването на еврофондовете, а Италия е страна, която получава много повече от европейския бюджет, отколкото България.

  Очевидно е, че по-наложителна нужда от мониторинг има в държавите, които получават най-много пари от европейските фондове и съответно са основните виновници за огромните загуби на европейски бюджет и съответно нашите и на всички европейски данъкоплатци средства, а не само за България и останалите държави-членки в „задния двор“ на евросъюза.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 14. 14 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#5:"Никола Йорданов"]Проблемът е, че проектите се управляват от хора, които не са професионалисти в тази област, а просто са предприемачи.[/quote]
  Проблемът изобщо не е в това. А в простият факт, че се харчат чужди пари. Самите проекти много често са лишени от всякакъв смисъл, и се използват само за да може покрай тях някакви хора да прилапат по някоя поръчка. И дори да ги управляват хипер-мега-ултра-професионалисти, това нищо няма да промени.
  Пари по такива проекти трябва да се отпускат само и единствено ако изпълнителя също участва със собствени средства.

 15. 15 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Коментарите до тук отразяват реални аспекти на проблема с използване на парите от еврофондовете. Да не пропускаме обаче и заслугите на българската администрация за подготовка и изпълнение на подобни безумни проекти. Господ е в детайлите, казват. За да се подготви проект, кандидатът (община, фирма,...) се съобразява с насоки,наредби и указания, в които е обяснено какви дейности ще се финансират. Направете си труда да разгледате кои да е насоки от коя да е оперативна програма, за селската програма да не говорим. И ще видите невероятни,трагикомични ограничения и изисквания към дейностите, че и задължителни дейности, без които проектът ви няма да "мине". Неспазването им води до отказ за финансиране. Българската администрация, която няма грам представа от реалния живот, не е изкарала и пет лева през живота си без измама или кражба, си въобразява,че може да казва на общините и на бизнеса какво им трябва, как да го направят, и дали да си избършат носа със бяла или зелена салфетка примерно. Крайно време е самозабравилата се администрация, "управляваща" еврофондовете и създваща умишлено хаос и проблеми, да получи червен картон.

 16. 16 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Ето какви пари се харчат точно от управляващия орган на "Конкурентоспособност", и вижте за какво.
  http://www.capital.bg/biznes/media_i_reklama/2014/03/02/2252180_da_te_pohvalia_za_edin_milion/?ref=cheteno24

 17. 17 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Собствения ми опит потвърждава тезата на автора, което е много печално
  изразът "усвояване на средства" е показателен - не обществената полза, а безпринципното разходване на средства / на ЕС и на общините/ е целта на администрацията и прилепналите към нея ''консултанти''

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK