Алексей Малашенко: Путин бездарно пропиля Украйна

Алексей Малашенко: Путин бездарно пропиля Украйна

© ReutersРусия като държава няма да получи нищо от тази криза. Към нея ще започнат да се отнасят едновременно със страх и с неприязън. Москва се намесва в една гражданска война без да разбира последиците, коментира руският политолог Алексей Малашенко.


"Да, Путин днес може да изглежда герой, да го поддържа половината население. Макар да не го казва открито, Русия се обявява за независимост на Крим или за присъединяването му към Русия. Но ние вече сме минавали по този път - и в Грузия, и в Чечения, където имаше сепаратисти (през 1994г. тайно са вкарани танкове и чак когато Джохар Дадуев ги показа по телевизията, Москва призна за наличието им), и в Афганистан", допълни политологът от московския "Карнеги център" пред телевизионния канал "Дождь".


"Всички решения се взимат лично от Путин - вижте как за нула време в събота, навръх Заговезни, се събраха сенаторите да одобрят решението му. Но ще е много интересно да се види реакцията на руските компании - те имат бизнес и складове на Запад и подлежат на тежък удар в случай на санкции.
Не е известно няма ли в Крим да получим нов вариант на Северен Кавказ, каза още Малашенко. Той припомни, че в автономията живеят около 1.5 млн. руснаци, към 760 000 украинци и 300 000 татари. "Това е сила, която още не се е произнесла, но може да създаде сериозен проблем, включително с мюсюлманския и арабския свят."


Малашенко написа и коментар за Радио "Ехото на Москва", в който изрежда 7 важни момента около кризата:


"Да не се палим. Да опитаме да погледнем спокойно и цинично на вкарването на ограничен контингент (в Украйна). Какво ще видим:


1. Путин и неговият отбор "пропиляха Украйна". Пропиляха я бездарно. Кремъл показа едновременно и слабост, и глупост. Украйна можеше да се запази в зоната на руското влияние като се отстъпи по нещо, като се договорим с някого.


2. Избяга путиновата марионетка Янукович, който не умееше, не можа (а може и да не е искал) да изгради нормални отношения с Русия. Мястотото на провеждането на пресконференцията му - в Ростов на Дон, е свидетелство за идиотско его, а следователно и за егото на неговия патрон. Янукович е съратник, но не такъв, че да бъде пускан в столицата на Русия.


3. Майданът приземи претенциите на Кремъл да бъде вожд в постсъветското пространство и сви амбициите му до местно ниво. В Централна Азия клатят глави, замисляйки се какво да правят с такъв съюзник. Под съмнение е поставена цялата интеграционна политика на Русия.


4. В същото време не особено интелигентните сенатори и депутати използват словосъчетанието "ограничен контингент". Момчета, това е завръщане към съветската терминология от времето на Афганистан. В Афганистан са оакахме. Защо ви е да намеквате за това? А и сте длъжни да знаете колко не обичат съветската фразеология в близката чужбина, например Нурсултан Назарбаев.


5. За отношенията с останалия свят дори не си струва да говорим. Намръщиха се дори в Пекин. Мъдрите китайци не обичат авантюрите.


6. Общо взето, вкарването на този ограничен контингент е свидетелство за държавния и президентския ("държавата това съм аз") комплекс за непълноценност. 


7. От друга страна - и това за Путин е очевиден позитив, той може да се възползва от украинската ситуация, за да може като компенсация за собствения си неуспех да затегне гайките в Русия така, че свят да ни се завие. На всички."


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK