От блоговете: Защо всички трябва да четем Георги Марков

Георги Марков

© Дневник

Георги МарковПрепубликуваме текста на Николай Николов от блога Banitza


Помолих баща си да напише няколко реда за Георги Марков. За пръв път чух това име от баща си и оттогава се състезавам с времето да го настигна по познания за живота и писанията на ‘Скитника’. Колкото и да чета, колкото и да обсъждаме ‘Задочни Репортажи’, между мен и баща ми винаги остава една празнота, основана на различие.


Езикът, чрез който е необходимо да се комуникира колко са били важни книгите, радио емисиите, самото съществуване на Георги Марков, е заглушен. Колкото и да се старая да разбера какво е било ‘тогава’, колкото и многобройни частици от миналото, навързани от всевъзможни разговори, попити от книги, паметници, дори доза въображение, моите мисловни граници просто не позволяват да се поставя на мястото на баща си. Това, което неговите родители са били принудени да изживеят, тази жестокост и насилие, която несъмнено е изпитал и Георги Марков, са за мен немислими. Никога няма да съм наясно с това, на което са били подложени, ежедневно, тези, и безброй други хора. От там се и сформира и тази празнота между поколенията, между миналото и съвремието, между мен и моите баба и дядо.
Не рядко се разхождам по Waterloo Bridge, където е убит Георги Марков, и не рядко напомням на хората около мен – тук, с чадър, е убит най-известният български дисидент!


Но, какво означава това за моя живот?


Каква е връзката между жестоката и нелепа смърт на този толкова талантлив писател и мен? Нали комунизма вече го няма, ето на, демокрация сме, в Европа сме даже, да не говорим, че даже сме и ‘по чужбината’.


Истината е, че Георги Марков е най-важният български писател днес. Той представлява основата, върху която трябва да стъпим, за да опознаем себе си и съвремието си – най-вече тези от нас, които спадаме в категорията ‘децата на прехода’. Срещу нашата история се води ожесточена битка, така както ‘тогава’ се е водила ожесточена война с цел унищожаването на свободната личност.


За да не изгубваме връзка с близкото си минало, с наследството си, всеки един от нас трябва да отдели време на дисидента Марков. Обръщам внимание на думата дисидент. Днес ние се намираме в много тежка ситуация, защото върху обществото и личността се упражняват многобройни силови механизми, спадащи под класификацията ‘пост-тоталитарни властови структури’. Ние протестира(х)ме. Откриваме нови и нови начини за съпротива – осмиване на миналото, окупации, изкуство, шествия.


Ние всички постепенно ставаме трайни дисиденти срещу един остарял, огорчал, вмирисан, но все още ефективен политически елит


Имаме какво да научим от Георги Марков – за естетиката, за свободата и държанието на един свободен човек. Мисля, че още не сме там.


За да превъзмогнем празнотата, скромно трябва да разгърнем страниците изписани от него, за нас, и да преосмислим себе си, днес. От тези от нас, които вече са изминали този път към Нещото, можем много да научим.


И така, помолих баща си да напише тези няколко думи, които аз не бих могъл да напиша:


Пътят към Нещото


Иван Николов


На 1-ви Март се отбелязват 85 години от рождението  на българския писател Георги Марков. Това е името,което съсредоточава в себе си опровержението,че "всички са маскари." В противен случай, комунистическият ритуал на избраничеството щеше да превърне името му в мит и пример за взискателното писане и живеене в годините на Народна Република България.


Само че, теоретиците и практиците на модела "давам-получавам" пропуснаха,че творчеството е и израз на човешкото непокорство. Не си представяха  живот и гражданска позиция


с предел на поносимост към бездуховността


На нравствен ум и разтревожена чувствителност към социалните и политически процеси в България. И точно заради това изпратиха отровната съчма, с надеждата да унищожат перото, направило унищожителна дисекция на просъветския режим в България. За тях,поръчителите и изпълнителите, остана черната енергия от радостта на извършеното покушение. За нас, редовните слушатели на "Свободна Европа", остана пронизващата болка от загубата на най-стойностния летописец и изобличител на комунистическата система в България.


Георги Марков беше смъртоносно ранен на лондонски мост. В това има нещо символично. Декор скрил в себе си божествената връзка между световете. Но и път, който в "Задочни репортажи" е превъплътен чрез живи образи, социална и политическа тоналност и разголващата истинност за движение към Нищото. В този смисъл репортажите са пророчески. Отпор на клишетата и празнословието, на паметта за изконните човешки ценности и добродетели и напомняне за разпада им и насилието срещу човешката личност. В превръщането му в мълчалива, безформена маса, която се рови в прахта на тленното и материалното, на полуистините и популизма. Слава Богу все още са живи хората, които


неподвластни на идеологически клишета


поставят знак на равенство между преживяно и написаното в "Задочни репортажи." Жив е техният горчив опит, и споменът от кошмарите от преживяното, и болката, тревогата и ако щете от изненадата, че са оцелели. Те се противопоставят на теоретиците за "смъртта на комунистическото минало" и подмяната му с лъжливи фетиши.


"Задочни репортажи" са адресирани към всички и всичко, което утвърждава енергията да се противопоставиш на живот и общество без норми, в което е заличена границата между добро-зло, позволено-непозволено. Няма признание за грях! Всичко е позволено, за да възтържествува пътят към Нищото… Но, ето появи се едно камъче, една светлинка, която се изтърколи и премина през лондонския мост, за да покаже на нас българите, че винаги има път и към Нещото.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 434 Неутрално

  аз предпочитам да гледам 'на всеки километър"

 2. 2 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Преди минути завърши и филма за убийството на Георги Марков по БНТ 2.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 3. 3 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Злите, но осведомени езици, твърдят, че Марков е одран от котката си, и така, колкото и да е е нелепо. Марков е типична номенклатура от културната сфера, Задочните репортажи са много истински и четивни, само в края, когато се описва "бягството " и причините, авторът става крайно неубедителен.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 4. 4 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Важно е да се чете Георги Марков , защото в ТЕХНИТЕ глави, все още са мечтите за "техния' свят - на потомствените съветски агенти ..
  Ако зависеше САМО от тях - още да сме в ТЕХНИЯ свят, светът на комуно-неандерталците ..
  Свят , за който и ДНЕС си мечтаят , 'тролят" по форумите , разказват ни кои са ТЕ- как всичко било "О'кей", даже и поколението , собственото си , развращават:
  Внушават му , какви "славни дедовци" са имали -съветските агенти -, от какъв '"специален червен сой" са , / от къде идва самочувствието на мутан..и като Пеевски ? /
  и ако не е била лошата, "омразна' Демокрация - колко хубаво щяло да бъде - За ТЯХ си , за децата им , за номеклатурата , за съветския агент- за когото се грижела Империята на ЗЛОТО..
  Майната му на един цял Народ, превърнат в крепостни - важно е , че за ТЯХ- това са били 'златните" години :
  Между другото и днес , като кримита - червените ПАК си имат
  "златните " години , но друго си е - съветски другар от КГБ - да ти дава "насоките" , разума, действията , които трябва да извършваш и т.н...
  За този живот си мечтаят червените неандер..лци .
  И работят упорито да си го ВЪРНАТ- "блажения живот ' на ..съветски агент :)))
  И те ДА са наместниците на Империята , тук , у нас ...:)
  Да ни върнат в онези години - мечтата на всеки недоразвит , червен , мута..:)
  Затова , трябва да се чете Георги Марков ..)

  BIG AL
 5. 5 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  че винаги има път и към Нещото.
  ===============================
  Кое е това "нещо" ? Яде ли се, пие ли се, само с "нещо" живее ли се? Нещото изобщо е като нищото - също толкова неопределено.

 6. 6 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Техниоят свят - на лагерите и почивните станции на ЦК на БКП, на чакането за апртанмент и кола- по половин живот- и вилите и дурбавнире резиденции - из цяла България ; на командировките и УЧЕНЕТО - САМО за тях на запад и ток с телени мрежо по границата , за другите ..Светът на УБО магазините и банани само на Нова година - ако стигнеш ди о тях - за крепостните ..
  Светът на пандиз за ИДЕИ или мнения - против Партията и вечното политбюро - до напикаване - на власт ..
  Светът на фалша , лъжите , измамата и липса на Гржданските права , на БКП привилегиите - на комуно- "равенството" , на в-к Работническо дело и една телевизия ,на едно радио и ника ква западна преса , на подбрани ФИЛМИ - от цензурата , и на сладкия живот на около 300 червени , шумкарски фамилии- за сметка на цял един народ ..
  Светът на ДС- КГБ дружбата , на доносниците , на забраната да ЖИВЕЕШ , УЧИШ или работиш - където искаш-по света или у нас :
  Светът на КГБ властта - ОТТАМ каквото кажат - това става- за да е вечно на власт червената номеклатура ..
  Светът, в който ти е забранено на мислиш - Партията мисли ,ВМЕСТО теб .....И ако се отклониш от тези И мисли -знаеш какво следва ..)
  Светът на съветските роби , които си имат съветски гаулайтери и местни пазачи , на "строежа" на най- щастливия строй ...

  BIG AL
 7. 7 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Вместо да четеш Марков, говори с баща си и други хора живели по времето на социализма кое и как беше. Те може би далеч по-добре от Марков ще ти разкажат нещата от живота, защото той бе от богопомазаните. От тия, които не знаеше на практика какво означава "Не може" и "Няма". За такива като него всичко е могло и имало в червена България. Е, не се чувствал свободен - ами след като той не се е чувствал така какво да кажат другите (обикновените хора) ? Какво да каже баща ти и неговите приятели и роднини ? Питай ги.
  А за хората живели по времето на соца в Репортажите няма нищо ново. Той описва неща, които добре си ги знаехме. С изключение на това какво е ставало на трапезите с Тодор Живков.

 8. 8 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Мечтаят си за един извратен нео- сталинизъм, в който само извратени умове могат да вярват или да се стремят към него ..
  Свят, в които искат и те превръщат в някакво немислещо живитно , защото техният свят ще е "вечен" и няма смисъл да се бориш , мислиш или съществуваш ИЗВЪН тях и светът им..
  Светът на простака ,на власт , защото КГБ и Партията - така са решили :)
  При това - вечно да е на власт :)Без мандати и разни такива глупости ..)

  BIG AL
 9. 9 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#3] от "75015.brancion":

  За какво "бягство" говориш при Марков ? Това е смешно. Той свободно си е заминал. Нали беше от "техните". А другите по ония години ги гърмяха на границата с Гърция. Щото не бяха от "техните".

 10. 10 Профил на pierr
  pierr
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#6] от "BIG AL":

  Извинете, но как в този правдиво описан свят се вписва Росен Плевнелиев - член на ВУЗ-овския комитет на БКП /значи и член на БКП/ - решаващ съдбата на много млади и може би талантливи учени с резолюцията "партийно не пригоден"??? Що са правите на шантави?

 11. 11 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#10] от "pierr":

  Какво общо има плевнелиев тук ?? :)
  Нито съм гласувал за него , нито ме интересува , ако Партията ви иска да знае - какъв съм аз :))

  BIG AL
 12. 12 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Преди ноемврийския преврат човека ,който поддържаше духа на българите в страната на Токата от Правец и който за мен специално е бил много по-голям критик на режима беше Велко Верин. По възрастните /които все пак са се престрашавали да слушат Свободна Европа/ може би си спомнят фейлетоните му във Весела Неделя за генерал Ботуш Каишев /да не го бъркаме с онзи от Тиквенбург/ и за милиционеросоциализма.
  Специално на мен Марков ми е неизяснен изцяло случай.И има много въпросителни в преминаването му от кръга приближени на Тошо интелектуалци в окопа отсреща.Може би и този край за него е по-добър /и героичен / отколкото края /журналистически и човешки/ на Владимир Костов ,който в много моменти беше върха на копието на Свободна Европа насочено срещу живковия режим , оказал връх подострян от Държавна сигурност.
  Затова почти винаги съм се старал да бъда резервиран към прекаленото героизиране на Скитник.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 13. 13 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Може би, под статиите за Георги Марков трябва да има символична червена точка. Неподходяща за твърди фенове на чалгата, инфантили, тролове с блуждаещи души и неясни мисли, организми, за които пълния търбух и нормално храносмилане са хоризонта зад който няма нищо друго....
  Като не ви харесва този творец, защо просто не преминете към друга статия? Не може да го "смелите". Духовните ви рецептори са безвъзвратно закърнели.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 14. 14 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Подкрепям мнението в коментар №8.

  Бих добавила: Марков е изключително талантлив писател и един от малцината български дисиденти, но, за Бога, кому е нужно да бъде идеализиран и митологизиран? Все още сме много и не толкова възрастни хората, живели по онова време.
  Георги Марков беше от "другите", от онези, които можеха свободно да се разкарват по света и да имат всичко, което пожелаят. Някои от тях заминаха и не се върнаха, други останаха и продължават да консумират - те и децата им, плодовете на привилегированото положение, предоставено им тогава.

 15. 15 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Съжалявам за грешката в предишния си пост - имах предвид коментар №7. Моля за извинение!

 16. 16 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#12] от "navy":
  +++

  За първи път в коментарите някой да спомене и попита за другия, стрелян с отровна съчма от БГ чадър.
  Ама нали първият си е отишъл - станал е герой. За другия, дето е имал късмета, организмът му да се пребори с отровата - (почти) нищо!?

 17. 17 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#16] от "zippie":
  [quote#16:"zippie"].......За другия, дето е имал късмета, организмът му да се пребори с отровата - (почти) нищо!? [/quote]

  Ами така е !
  За Димитър Инкьов много малко хора знаят ,въпреки че за преразказване на фейлетоните му има хора вкарани в затвора.
  И за него много повече знаят немците ,които още приспиват децата си с неговите написани за деца книжки.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 18. 18 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 434 Любопитно

  [quote#0:"статията"]Това, което неговите родители са били принудени да изживеят, тази жестокост и насилие, която несъмнено е изпитал и Георги Марков, са за мен немислими.[/quote]Някой може ли да даде повече инфо, какви насилие и жестокост са упражнявани върху Георги Марков, освен отровната съчма, която, за мен не е в тази категория, защото е насилие, но непреживяно? Бил ли е измъчван, бит, психологически тормозен по времето си в соц. БГ? Написал ли е нещо нередно, докато е бил тук, че да е станал неудобен десидент. Или тая си титла я получава по-после, след "бягството" си?

 19. 19 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 434 Любопитно

  До коментар [#6] от "BIG AL":
  [quote#6:"BIG AL"]а подбрани ФИЛМИ - от цензурата [/quote]Като Бразилия!? Кин-Дза-Дза!? И др. прожектирани неведнъж!

  [quote#6:"BIG AL"]Светът на ДС- КГБ дружбата , на доносниците , на забраната да ЖИВЕЕШ , УЧИШ или работиш - където искаш-по света или у нас[/quote]А светът на службите от другата страна на океана, по същото време, е добре представен в The Front (Подставено лице) 1976.

  Съжаляваш ли, че не си се родил в Америка от онова време?
  А ако беше? Ама негър!

 20. 20 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#18] от "zippie":

  Нема да получиш отговор!
  Като каза дисидент ,та се сетих за един форумен колега ,който се самовеличае в тази област и който е обикалял Острова,Скандинавието и прогнилата Западна Европа надлъж и нашир и по много пъти докато нас не ни пускаха до Трън,Драгоман,Петрич и Кулата без открит лист.
  http://www.liteos.de/biogrKK.htm

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 21. 21 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#18] от "zippie":
  [quote#18:"zippie"].....Бил ли е измъчван, бит, психологически тормозен по времето си в соц. БГ? Написал ли е нещо нередно, докато е бил тук, че да е станал неудобен десидент. Или тая си титла я получава по-после, след "бягството" си? [/quote]

  Само мога да ти кажа ,че най-известното от му произведение до отиването в Италия на гости на брат си е сценария/написан с още 4-5 писатели/ на първите серии на филма " Всеки километър" .
  Аз и затова твърдя че определението дисидент прикачено на Марков е просто нелепо.
  Стотици политически противници на комунистическия режим вкарвани по няколко пъти в затвора не са класифицирани като дисиденти а един от авторите на На всеки километър е ??

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 22. 22 Профил на pierr
  pierr
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#18] от "zippie":

  Какво насилие - пълен конфорт и пръв приятел с Тато! Достъп до най-тайните архиви на ДС за дап напише "Комунисти"...
  "Обществото не се променя, то е едно и също, както и хората са едни и същи, те не се променят. Вашето общество ще бъде точно като нашето и тогава да те пита човек защо си пожертвал живота си?; Ще има незначителна промяна, ще станат нашите, за да седнат вашите! Нищо повече! Народът никога не е сядал и няма да седне! Пък и да седне тебе нали няма да те има!"

 23. 23 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 434 Любопитно

  До коментар [#20] от "navy":
  До коментар [#22] от "pierr":

  Да, ама младежът Николай Николов в блога си е убеден, че това се случвало с Георги Марков и, може би, с 90% от БГ населението от онова време. [quote#19:"zippie"]тази жестокост и насилие, която несъмнено е изпитал и Георги Марков...
  ..., на което са били подложени, ежедневно, тези, и безброй други хора.[/quote]Че се е случвало - случвало, ама с "най-великия ни десидент"? И такова силно убеждение у младеж, който не е живял тогава!?
  Нещо ми избива на "така ми разправяше тати/дядо". Някаква изчанчена логика, образно казано, от типа: Ако не е било Pleasantville [http://www.imdb.com/title/tt0120789], то значи е било ГУЛАГ.

 24. 24 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Извинявам се за грешкака в [#23]. Източникът на цитата е статията. Моля, да се чете:
  [quote#0:"статията"]тази жестокост и насилие, която несъмнено е изпитал и Георги Марков...
  ..., на което са били подложени, ежедневно, тези, и безброй други хора.[/quote]

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK