Николай Сванидзе: Нелюбопитните сенатори

Етнически руснаци демонстрират в Симферопол, столицата на Крим, на 1 март. По същото време горната камара на парламента в Москва бързо даде право на президента да изпрати по своя преценка войски в Украйна.

© Reuters

Етнически руснаци демонстрират в Симферопол, столицата на Крим, на 1 март. По същото време горната камара на парламента в Москва бързо даде право на президента да изпрати по своя преценка войски в Украйна.Това не е горна камара на парламент, а отдел на президентството на Русия - така Алексей Венедиктов, главен редактор на радио "Ехото на Москва" нарече Съвета на федерацията на Русия. Почти веднага след като президентът Владимир Путин поиска одобрение да използва армията в Украйна, сенаторите единодушно му го дадоха. В събота и преди Заговезни нямаше проблем да се събере кворум, да няма дебат и всичко да завърши с изправяне на крака и химна на Русия, който си е старият съветски химн, но с нов текст.
Предлагаме ви и коментара на журналиста Николай Сванидзе по този повод:


Съветът на федерацията вчера разреши на президента да изпрати войски в Украйна.


И не само, че единодушно гласуваха 87 сенатори по толкова нееднозначен проблем - да предположим, че това отразява безграничното им доверие към президента.
Но те не зададоха и един въпрос


Не като да кажеш, че темата не е интересна. Става дума за вероятна война с Украйна. Не чак толкова ординарно събитие.


Но не зададоха.


Нито на зам.-министъра на отбраната Панков, нито на зам.-министъра на външните работи Красин, които присъстваха на заседанието и очакваха въпроси. Не дочакаха. А жалко. Можеше да ги питат. Например следното:


- от какво конкретно е предизвикана необходимостта от толкова изключителни мерки като използването на армията на територията на друга държава


- в какви райони на Украйна, в каква численост и за какъв срок се планира вкарването на войски


- какви ще бъдат функциите на руския воински контингент и какви ще бъдат пълномощията му в случай на възможни неприятелски контакти с армията на Украйна и местното гражданско население


- предвидени ли са военните, политическите и икономическите последици за Русия от възможното вкарване на войска 


- изчислени ли са евентуалните човешки загуби.


И това само въпроси, които са на повърхността.


Трябва да се смята, че президентът има какво да отговори на тях чрез своите представители в залата.


При такъв решителен президент бих искал да видя и по-любознателен парламент.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK