Накъде сме се запътили

Демонстрация в края на миналата година на българи, учещи или живеещи в чужбина, и на "Ранобудните студенти".

© Юлия Лазарова

Демонстрация в края на миналата година на българи, учещи или живеещи в чужбина, и на "Ранобудните студенти".Постоянно ме мъчи един въпрос - има ли бъдеще нашата държава. Толкова много е писано за това, толкова много се говори за това постоянно и навсякъде. Когато човек научи за някоя глупост - от типа на глобен чужденец в градския транспорт, който е имал билет, или поредното пътуване на народен представител и последвалия го скандал - не му остава друго, освен да се замисли: "По дяволите, какво предстои?"


Накъде сме се запътили? Половината ми приятели и познати или са в чужбина, или драпат с всички сили да заминат. Ами другата половина? Тези, които оставаме тук, какво ще стане с нас? В какво ще се превърнем?


Заради обстоятелството, че съм преподавател, най-вече се замислям за по-младите, тези, които в момента оформят характерите си. Тези, които живеят в тежки времена на изчезваща солидарност и загубени морални и каквито и да било други ценности. Тези, които имат за идоли фолк изпълнителите или напомпаните охранители и "мутри".
Кога нещата се оплескаха толкова много?


Кога думата "ценно" беше заместена със "скъпо"? Кога се издигнаха в култ злобата и завистта и откога силни са тези, които се присмиват на човешката слабост, стават лидери, стават "определящ фактор" и налагат своето мнение. Кога откровеността стана патетична, как стана така, че сблъсъкът на мнения води непременно до саморазправа, кога думи като "обич", "грижа", "състрадание" и "споделяне" станаха нецензурни?


Кога терминът "елит" изкриви своето значение до такава степен, че силиконът в тялото или колата определят класата на човека... А може терминът винаги да си е бил малко или много криворазбран?


Накъдето и да се обърне човек, очите му се пълнят с абсурд и парадокси


Гледали ли сте скоро парламентарен контрол? И да не сте, със сигурност сте попадали на някое комедийно предаване, в което с цел забавление показват извадки от това какво се случва там. Пуснете си го, ама без звук - и все едно гледате предаване по Animal Planet. Не че със звук резултатът ще е по-различен. Човек се чуди да се смее ли, да плаче ли?


Народни представители – лидерите на държавата – изпадат в словесни (и не само) битки, използвайки крайно неуместен език с цел кой по-по-най ще измисли "затапващ" коментар за да обезоръжи противника.


За нещастие дългите пипала на бруталната глупост и простотия се разпростират извън сградата с надпис "Съединението прави силата". Представители на разните власти участват в неконтролируеми словесни схватки с дипломати от други държави, посрамвайки цялата страна пред света.


Дали сме отражение на нашите представители? Ако не, какво правят те там?


Какво се обърка?


Лидерството не е за всеки. От един успешен лидер се очаква да притежава качества като търпение, самоконтрол, смелост, непреклонност, скромност и неподкупност. Той успява да всее респект и уважение, но знае, че без своите последователи не е друго освен нормален човек като всеки друг. Лидерът се вслушва в проблемите на последователите си, независимо колко нищожни могат да бъдат те, и предвижда големите, които може да срещне по пътя си. Лидерът е щедър и справедлив. В никакъв случай не е безгрешен, но притежава мъдростта да се поучи от несгодите и да не допуска същите грешки в бъдеще. Но най-вече един лидер показва на хората как да усъвършенстват себе си и им помага да постигнат не само общата цел, но и техните собствени мечти.


Нашите политици живеят с илюзията, че "лидер" е титла, която идва с поста на министър-председател, народен представител, кмет, президент. Това далеч не е така, приятели управляващи. Вдигайки скандали, заплашвайки всеки по пътя си, скачайки на бой, незачитайки нито една държавна институция, вие най-вече не зачитате тези, които са ви дали възможността да се докажете. Забравяте, както дядо ми казваше, че "и това ще мине". Изтича и вашият срок на годност.


И така: вие отражение на народа ли сте?


Като преподавател на млади хора всекидневно се вглеждам в "бъдещето". Виждам колко непреклонно, будно, мотивирано, чисто и добро може да бъде то.


... Само се надявам бъдещето на България да не бъде изгубено някъде отвъд границите й.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1021 Весело

  Честит празник на всички!

  В този прекрасен слънчев ден запомнете, че ако силно искате нещо добро да се случи лично на Вас, децата ви и родителите ви, то излезте на площада и го ИЗВИКАЙТЕ силно за да ви чуят ГЛУХИТЕ политици, които ни управляват!

  Политиците трябва да разберат, че са длъжни ВИНАГИ да се съобразяват с общественото мнение, а не само преди избори!
  .......Аз искам РЕФЕРЕНДУМ заедно с евроизборите!
  .......Ако и Вие го искате, да излезем и да го ИЗВИКАМЕ!

 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  До коментар [#1] от "BlueWater":

  С теб съм!!Да излезем всички!"Доста робство и тиранство,
  всички на оружие!!"
  В преносен смисъл оръжие !Нека словото и добрата информираност бъде нашето оръжие!

 3. 3 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "Постоянно ме мъчи един въпрос: Има ли бъдеще нашата държава?"

  Бъдеще има тази държава, която има гражданско общество, което знае какво иска. А гражданско общество се създава, когато се надгражда, а не когато се руши. Гражданското общество се възпитава и извоюва своите граждански права, но тогава когато знае какво иска. Нашата държава ще продължи да съществува, но как, това трябва ние да решим, тогава когато разберем какво искаме.

 4. 4 Профил на typalypa
  typalypa
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Накъде сме се запътили-не зная.Но определено пътуването не ми харесва.Не ми харесва че светът около нас става все по мрачен.И това неминуемо дава отражение на самите нас.Сещаме се че сме имали велика история само по национални празници.А вече 25 години се оставяме да ни пробутват една и съща стока пакетирана във нов партиен идеал............Май ще бъде по лесно да напиша какво ми харесва-но не се сещам.........Честит празник.

 5. 5 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3559 Неутрално

  "Каквото повикало, такова се обадило". Софиянци гласуваха и изпратиха в парламента мутри на килограм. Сега се чудят, защо НС прилича на менажерия.

 6. 6 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  Накъде сме се запътили? Същото се питам и аз, затова пиша под точно този псевдоним - Quo vadis BG???

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 7. 7 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#1:"BlueWater"].......Аз искам РЕФЕРЕНДУМ заедно с евроизборите! [/quote]
  Да добавя: Аз искам право на президента да свиква референдум без санкция от парламента. Искам право за свикване на референдум и за омбудсмана, подкрепен от подписка, отново без санкция от друг властови център. С пожелание всеки национален избор да се съпровожда от референдум.
  Честит празник!

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 8. 8 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  Добри разсъждения и с основателна тревога,но гледани от автора много еднопосочно.Нещата са комплицирани.
  Основна,градивна и решаваща роля трябва да играе гражданското общество-то трябва да реди политики и издига политици.
  За съжаление то не е изградено в истински вид,напъплено е от неправителствени и всякакви други организации,заплащани и издържани от чужди,користни щения и направлявани и насъсквани не в необходимата за държавата и народа й посока.
  Затова ще се развиваме бавно и мъчително.

 9. 9 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 834 Любопитно

  [quote#3:"baxter"]Бъдеще има тази държава, която има гражданско общество, което знае какво иска.[/quote]

  Това е вярно. А има ли в България гражданско общество?

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 10. 10 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Държавата сме ние, и бъдещето и зависи от нас а не от политици или някой друг. И колкото повече хора го осъзнаят, толкова по -голям шанс има България.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Too much цензура Баце.
 11. 11 Профил на Geo
  Geo
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Когато виждате навсякъде абсурди и парадокси, проверете предпоставките си. Поне една от тях е грешна

  Истината ще ви освободи
 12. 12 Профил на v_vendeta
  v_vendeta
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Марк Твен: “Действителността надминава всяка фантазия, защото фантазията трябва да се съобразява с някаква правдоподобност.”

  Честит Празник! Пожелавам с(в)и повече висококачествени хора да изберат да се завръщат и останат...... а онези, които ни угнетяват - да отлитат!

  the more we learn, the more we die...
 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3285 Неутрално

  Трябва да изметем този парламент!Не може народни представители да се държат като селски клюкарки през плет! Мислете като гласувате!

 14. 14 Профил на typalypa
  typalypa
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#13] от "hodounski":

  Аз мисля като гласувам.Но мутрите са едни и същи.Постъпките им все по нагли.Има само лека промяна във имената.По някой нов изплува . И след 6 месеца осъзнавам че уж е ново а всичко вече се е случило...........

 15. 15 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1235 Разстроено

  Накъде сме се запътили?

  Според мен, ние сме затворници в собствената си държава и се разхождаме в кръг в двора на затвора и чакаме да ни изтече присъдата и да излезем на свобода!!!! Това обаче няма да стане скора, защото охранителите-олигарси предпочитат този "по-мек режим" за раята, стига да си купува на цените, които те са определили и да слушкат!!!

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8342 Неутрално

  Ами щом Росен Петров и той казва,че е политик,какво да говорим.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK