Да бъдем благодарни, но и безкомпромисни за свободата

Да бъдем благодарни, но и безкомпромисни за свободата

© Анелия НиколоваНа 13-тия рожден ден на "Дневник" се опитахме да обобщим медиата и ценностите й в 13 ключови думи. Съкратихме до: свобода, позиция, принципи, кауза, качество, достоверен, почтен, космополитен, толерантен, аналитичен, общителен, черна овца, тънка червена линия. 
Публикуваме текстове от архива, които си заслужава да бъдат препрочетени отново, като след избора им свързахме всеки от тях с някоя от думите. Днес избрахме към думата принципи статията на Огнян Минчев, публикувана във вестник "Дневник" на 4 март 2010 г.


Трети март – денят на българското Освобождение, продължава да ни разделя в отношението ни към собствената ни история. За русофилското крило в българския обществен живот Освобождението е безусловният и категоричен аргумент за вечната българска принадлежност към синкретичното духовно, политическо и геополитическо пространство, обитавано от Русия.


За прозападните либерални и демократични среди Руско-турската война от 1878 г. е просто "една колониална война" (Атанас Чобанов), последвана от арогантни опити за подчинение на младата българска държава от Руската империя. Тази арогантност кулминира в сталинистката окупация от 1944 г., възхвалявана от българските комунисти като "второ освобождение", която сложи край на независимата българска държава за половин век.
Българската общественост, а и българската държавност няма да могат да претендират за зрелост, докато не се научат да отделят сакралното от профанното в събитията от историята ни. Мотивацията за нови имперски завоевания, стояща в основата на руската атака срещу османска Турция през 1877 г., не може да бъде аргумент срещу благодарността и преклонението, което ние, българите, дължим на стотиците хиляди руснаци, украинци, белоруси и кавказци, дали живота си за нашата свобода.


Да принизиш стойността на тази жертва означава да принизиш и свободата, родена от нея. Тази жертва е свещена и отричането или премълчаването й е акт на робска, плебейска неблагодарност. Именно затова Шипка и Плевен са неотделими атрибути на българското национално достойнство и независимост – защото без тях България, която ние познаваме, нямаше да я има. Може би щеше да има друга – кой знае каква, по-добра ли по-лоша, но тази, нашата, не би била възможна.


Но благодарността не ни задължава да почитаме и вечната профанна алчност на имперските елити в Москва и Петербург за все повече имперски завоевания. Българската държава се възроди върху костите на руските и българските жертви на Освободителната война, но се утвърди в битката срещу имперската наглост на великодържавния руски натиск върху новоосвободеното княжество.


Високомерната бруталност на Каулбарсовци и Ернроровци кулминира в сталинисткото варварство на наложения със сила комунистически режим върху България. Всеки акт на тази великодържавна принуда бе легитимиран с необходимостта от безкрайна българска благодарност за Освобождението от 1878 г., с неизбежността на "дълбоките братски връзки" между двата народа.


Така емисарите на имперското самодържавие и българските им слуги вече 130 години тъпчат с кални ботуши съкровената духовна близост, подпечатана с пролятата кръв на руси и българи за Освобождението.


Заличаването на границата между сакралното и профанното се превърна в основен инструмент на имперска агресия върху България. Скъпи ли са на сърцето ви Чехов и Толстой, прекланяте ли се пред гения на Чайковски и Прокофиев, обичате ли света на Ахматова и Есенин? Тогава приемете ръководната роля на Москва, забравете за възможността да имате своя собствена, различна политическа, стопанска, културна и цивилизационна идентичност.


Спорът за същността на 3 март е не само дебат за миналото, но и позиция за бъдещето. Щом с удоволствие четете Достоевски, трябва радушно да приветствате АЕЦ "Белене". Щом сте се освободили на 3 март – защо предадохте Русия в НАТО? Щом имате наследена духовна близост с Русия – защо толкова силно се стремите към Европа?


Парадоксално на пръв поглед, тоталното отрицание на 3 март от "русофобския" полюс в българския обществен живот традиционно налива вода точно в мелницата на великоимперската пропаганда и интереси в България. "Русофобията" се превръща в инструмент за изравняването между духовна близост и цинична имперска политика. Затова Трети трябва да остане национален празник на България.


Защото най-пълно символизира незаличимата граница между жертвата за българската свобода и бруталните усилия за нейното погазване. Граница, която ни задължава да бъдем благодарни на Русия и нейната жертва и да бъдем безкомпромисни в отстояването на родената от Освобождението свобода.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 636 Разстроено

  136 години под Руско робство, Не МЕРСИ !

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  [quote#2:"blockhead"]Огнян Минчев, сега се опитва да пренапише историята, аман от такива боклуци. [/quote]
  -За съжаление той не е единственият ремонтиращ историята. В съответсие със Санстефанския договор родното село на баща ми щеше да е в България и досега. А съгласно с решенията на Берлинския конгрес то е останало в Османската империя, а сега в Гърция. Затова имам първи братовчеди там,чиито деца след време ще забравят съвсем БГ- език, въпреки че все още не се считат напълно за гърци.

 4. 4 Профил на freeland
  freeland
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Страхотен текст! В светлината и на последните събития в Украйна, забелязвам как хората бъркат любовта и признателността към руския народ, възхищението от руската култура с агресивната руска държавническа политика, от която разбира се, е пострадал най- много самия руски народ. Така че колкото и да обичаме Русия, не е нормално да харесваме нито самозабравилото се диктаторче, нито агресивната външана политика на Москва.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 5 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 694 Неутрално

  [quote#2:"blockhead"]Фактите са следните на 3 март 1878 година, България успява да извоюва своята свобода, основно благодарение на Русия.
  В Сан Стефано границите на България обхващат териториите, където живее преобладаващо българско население. Границите на страната са променени от останалите велики сили, от опасения, че на Балканите ще се появи не особено малка, млада държава. Голяма част от територията на страната е намалена, а България е разделена на княжество България и васална Източна Румеля. [/quote]
  Честит празник и поклон пред участвалите в това велико дело- Освобождението на България от турско робство.

 6. 6 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  "ние, българите, дължим на стотиците хиляди руснаци, украинци, белоруси и кавказци, дали живота си за нашата свобода" - Моите уважения, но документите ни дават сведения за десетки хиляди жертви на двата фронта - на наша територия и Кавказкия. 200 000 жертви е идеологическа, пропагандна цифра от пред 1990 г.

 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#2:"blockhead"]В Сан Стефано границите на България обхващат териториите, където живее преобладаващо българско население.[/quote]

  Този договор е предварителен и руската дипломация знае, че няма начин как да бъде изпълнен. Поради факта, че големи територии, които уж ни дават, не са освободени от руската армия - Македония, Беломорието, дори четириъгълника Русе-Шумен-Варна-Силистра до Берлинския конгрес остава в турски ръце....Нека бъдем коректни!...

 8. 8 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  Най-важното, което матряла едва ли ще проумее, е че Русия винаги е била проклятие за България, дори и тогава, когато ни е "освобождавала". Заблудата, че империята на злото е рухнала с болшевишкия СССР днес е повече от очеизваждаща. Дивашката държава Русия и днес продължава да трови, мачка и руши всичко, до което се докопа. И без значение дали имаме насреща си Иван Грозни, Сталин или Путлер - руската нация си ражда уродите периодично.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Няма значение колко са загиналите в тази колониална война - ако ще и да са милиони, те са руски войници, изпратени да завладяват за Русия. Не им дължа никаква благодарност за това, че опитите им да ни завладеят се провалиха, а ние отиграхме правилно картите си и се създадохме като независима държава - акт, чиято кулминация настъпи на 6 септември 1885 г., когато е Съединението, НЕподкрепено от "братска" Русия.

  Според модератора "клоун" е обидна квалификация, която налага изтриването на коментари.
 11. 11 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 716 Неутрално

  [quote#2:"blockhead"]Границите на страната са променени от останалите велики сили, от опасения, че на Балканите ще се появи не особено малка, млада държава. Голяма част от територията на страната е намалена, а България е разделена на княжество България и васална Източна Румеля. [/quote]

  Това наистина са факти, но как ги интерпретираш? Великите сили не искат голяма МАРИОНЕТНА на Русия държава и затова я раздробяват и практически изгонват руските окупатори, като намаляват двойно предвидения престой на временното руско управление, давайки ни по този начин да поемем по пътя на истинска независимост. Пак питам, защо "братска" Русия не подкрепи Съединението?

  Според модератора "клоун" е обидна квалификация, която налага изтриването на коментари.
 12. 12 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Някои хора бъркат благодарнноста ,с васалното положение независимо дали от изток или от запад.

 13. 13 Профил на america1332002
  america1332002
  Рейтинг: 426 Неутрално

  германия започва да разбира грешката си с берлинския конгрес след няколко години. бисмарк подкрепя съединението. преди първата световна война германия обещава всички земи по линията мизия-енос. а в 1941 г. германия води 2 освободителни войни -срещу гърция и югославия - и връща на българия територия от 100 000 квадратни километра.

 14. 14 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#2] от "blockhead":

  Чел си история за 4клас от 85 г. Погледни какво се е случило след Сан Стефано и по специално Берлинския договор - срамна позиция за руската дипломация, която отстъпва от всички завоювани във войната позиции.
  Вземи прочети и малко от Захари Стоянов - поне е съвременник.

 15. 15 Профил на blockhead
  blockhead
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#11] от "clint_eastwood":

  Ехх да беше чел малко повече история пък пак да тълкуваш.

 16. 16 Профил на blockhead
  blockhead
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#14] от "SSS":
  Абе не е история от 4 клас от 85 г., но пък на теб ти липсва логическия апарат, това не се чете

 17. 17 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Ако следваме заглавието, трябваше решително да се обявим в НАТО и ЕС против геноцида срещу неукраинското население, практикуван от самопровъзгласилите се за ''демократи'' с автомати, щедро подкрепян от янките и техните кьоркьопеци.
  Как ли щеха да реагира англосаксите, ако руски външен министър би държал реч на тържество на провъзгласена независимост на Шотландия от Обединеното кралство ?

 18. 18 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Когато друг народе даде над 200 000 жертви за освобождаването на българите, ще нарека и него "братски" народ !

 19. 19 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#2] от "blockhead":

  удобно не казваш за реакцията и ролята на руснаците когато българите решават да обединят ...

 20. 20 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2833 Весело

  Малко от дневника на Достоевски, а чугуните?

  вдруг мы увидели прелестные болгарские домики, кругом них садики, цветы, плоды, скот, обработанную землю, родящую чуть не сторицею, и, в довершение всего, по три православных церкви на одну мечеть, - это за веру-то угнетенных! "Да как они смеют!" - загорелось мгновенно в обиженных сердцах иных освободителей, и кровь обиды залила их щеки. "И к тому же мы их спасать пришли, стало быть, они бы должны почти на коленках встречать. Но они не стоят на коленках, они косятся, даже как будто и не рады нам! Это нам-то! Хлеб-соль выносят, это правда, но косятся, косятся!.."

 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3470 Неутрално

  [quote#8:"Lemmy"]Най-важното, което матряла едва ли ще проумее, е че Русия винаги е била проклятие за България, дори и тогава, когато ни е "освобождавала". [/quote]
  Не случайно Драган Цанков им е казал: "Не ви щем меда, не ви щем и жилото!"

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на blockhead
  blockhead
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#19] от "dun":

  Удобно не казвам и къде бяха Англия и Франция по време на нашето Освобождение и в прях и в преносен смисъл

 23. 23 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1003 Разстроено

  КО стаа сега? Големите БЕЗПРОБЛЕМНО си присвояват територия
  от малките! Примери-Грузия и Украйна, които загубиха теритирии от Русия. И не последва нищо повече от отбелязване на това като факт!
  Познайте коя ще е следващата губеща територии държава, и коя ще ги прилапа! Познахте! България ще загиби територии, а ще ги прилапа Турция...

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 24. 24 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#4] от "Асфалто Риос":
  Свободата е във възможността да избираш. Колкото е по-богат на възможности твоя избор, толкова по-свободен си! А самият избор на една от многото възможности предполага следваща ситуация, в която отново ще трябва да избираш, т.е. от това, което си избрал преди, зависи какво ще избираш в бъдеще!...
  Цяло историческо злощастие е, че като народ сме избрали Русия да ни помогне в освобождаването! Национална съдба!!! Завиждам на холандците, които са избрали Англия да им помогне да се освободят от испанско владичество... Сега те са много по-свободни от нас във всеки следващ свой избор... Най вече са много по-свободни да избират начина си на живот!!!

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 25. 25 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 482 Гневно

  Авторът:"ние, българите, дължим на стотиците хиляди руснаци, украинци, белоруси и кавказци, дали живота си за нашата свобода"

  ТОВА ДРУГАРЮ Е Л Ъ Ж А !!!

  За разширението на Руската империя, по волята на императора, във войната с Отоманската империя на територията на днешна България са загинали под 30 000 войници.

  Ако не беше решаващата помощ на , подчертавам го, РУМЪНСКАТА армия и МНОГОХИЛЯДНОТО българско опълчение и тая война на двете империи щеше да завърши както предишните - с поражение на Русия.

  Стамболов: "Проклет да бъде тоя миг в който руски крак стъпи в България и се произнесоха словата Освободителка".

  ПРОКЛЕТИ ДА СА и всички слуги на агресора Путин в България!

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 26. 26 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 482 Разстроено

  Авторът:"Именно затова Шипка и Плевен са неотделими атрибути на българското национално достойнство и независимост – защото без тях България, която ние познаваме, нямаше да я има. "

  Затова Левски е казал:'Който ни освободи той ще ни пороби".

  Защото не е иска да вижада точно такава България - гърчеща се между декларираната на думи принадлежност към западната цивилизация и УНИЗИТЕЛНОТО слугуване на агресивната , войнстваща Русия.

  Трети март не е празник за празнуване, а дата на която трябва да си спомним, че най-големият враг на българите и нашата Родина е Русия!

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 27. 27 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Писана през 2010г. тази статия е особено актуална сега. Много от нас имаме приятели в Русия, почитатели сме на руската литерутара, рускините и водката, но как да приемем откровена имперска политика, провеждана най-арогантно към близките на Русия народи. Дано украинските събития отварят очите и на нашите комунисти-социалисти. Не е трудно да прогнозираме също, че тези събития ще ускорят края на ерата Путин и ще доближат Русия до членство в Нато и ЕС.

 28. 28 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 426 Неутрално

  А на днешния ли ден Огнян Минчев ? Сега очаква и Евгени Дайнов. Опряхте до научни комунисти и червени отрочета.

 29. 29 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Някой има ли впечатление дали цялото правителство присъства на тържествата? Напр. министрите, депутатите на ДПС?
  Май и правителството не е единно дали 3 март трябва да е национален празник?

 30. 30 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#16] от "blockhead":
  На Позитано все не разбирате. Само от бой разбирате. Казах ти да прочетеш за Берлинския конгрес и малко, не много, че се изисква мислене, Захари Стоянов.
  Сега ясно ли е?

 31. 31 Профил на blockhead
  blockhead
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#30] от "SSS":
  Сбъркал си адреса с Позитано.
  А агресията ("Само от бой разбирате." е признак на сериозна слабост от интелектуална гледна точка.
  Хайде със здраве!

 32. 32 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#2] от "blockhead":
  До коментар [#3] от "Бенк-Бенк":

  Що не четете, а се изказвате неподготвени ? Русия води войната от 1877-1878 г. със съгласието на Великите сили, а специално в Райхщад и Будапеща се споразумява с Австро-Унгария същата да окупира Босна и Херцеговина, а Австро – Унгария на свой ред – да се предаде на Русия Южна Бесарабия. Русия се съгласява също да не съдейства за образуването на голяма славянска държава на Балканския полуостров. С глупостите които пишете, приличате много на Мичо Бейзадето, който уволнил даскала в Бяла Черква, защото преподавал, че Кримската война е загубена от Русия

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 33. 33 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Обстоятелствата тогава, предопределят ние да сме "освободени" от Русия. Задайте си въпроса, щяхме ли да бъдем освободени, ако географски не бяхме на пътя на Русия, към бленувания от тях и до днес пролив Босфора?
  Това не пречи да изпитваме някаква признателност за тези обстоятелства, но по никакъв начин не ни прави верни до гроб и стоящи не зад собствените си интереси, а зад Руските такива.
  От тогава, та и до днес, Сменящите се строеве и ръководства на Русия, се опитват и за съжаление успяват да ни държат в тази орбита. Затова в кратките моменти, когато сме успявали да се откъснем, макар и не напълно, ние сме имали своите успехи и забележете, те винаги са били свързани с Европа.
  Така че, с отчитане на съществуващите интереси и реалности, ние трябва да запазваме и усилваме нашата самостоятелност, за да не се озовем в положението на Украйна днес.
  Затова и е наистина опасно не само за националната ни сигурност, но и за запазване на нашата идентичност, да не позволяваме БСП/ДСП да ни управляват, тъй като те, заедно с маргинални сателити, като Атака, барековски проекти и прочие ГМО-политически субекти, да водят страната към и без това силните зависимости от Русия и нейното не преставаща имперска политика.

 34. 34 Профил на blockhead
  blockhead
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#32] от "БЕЗПАРТИЕН":

  Знаем, ги тези неща, знаем ги, не се притеснявай. Не ми се пишат исторически трактати просто.
  Но ако си мислиш, че някой щом си даде съгласието да се прави военна интервенция някъде е равносилно на това да дадеш истински жертви и разходи за военни действия си в голяма грешка.

 35. 35 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 901 Весело

  [quote#17:"hasmokar"]Как ли щеха да реагира англосаксите, ако руски външен министър би държал реч на тържество на провъзгласена независимост на Шотландия от Обединеното кралство ?[/quote]


  В Шотландия ще има референдум по този въпрос, ха сега си представи в любимата ти Матушка да се проведе референдум за незавимост на Татарстан, Башкирия, Чечня или която и да е друга колония на Кремъл !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 36. 36 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#22] от "blockhead":

  това няма нищо общо защото тези държави или "български" политици никога не са претендирали че са ни "матушки" както масово се манипулира българския народ !

 37. 37 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 645 Весело

  До коментар [#25] от "Grazhdanin99 ГЕРБ=БСП "десни"":

  т. нар. ПУТИНОИДИ

 38. 38 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 901 Неутрално

  [quote#34:"blockhead"]Но ако си мислиш, че някой щом си даде съгласието да се прави военна интервенция някъде е равносилно на това да дадеш истински жертви и разходи за военни действия си в голяма грешка. [/quote]

  Естествено че не е равносилно, затова аз се прекланям пред всички офицери, подофицери и войници от десетки народности, проливали кръвта си за освобождението на България ! Странно защо Огнян Минчев не посочва например румънците и финланците, а освен тях по бойните полета са воювали и поляци, естонци, латиши, литовци, волжски "татари", т.е. българи и дори един японски самурай, който е бил първоначално само пратеник на Японската империя, но изрично е пожелал да участва в третата атака срещу Плевен ! Но моята мисъл беше, че великите сили предварително са определили съдбата ни, Русия е била част от тези договорки, но в Сан Стефано са разиграли театрото да бъдат добрите освободители и обединители на България, а лошите европейци да я разпокъсат, т.е. да бъде изпълено договореното !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 39. 39 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  Факт е че руските представители пристигат в Княжество с готова конституция която предлагат на ВНС да гласува и я представят като подарък от руския цар. Огромна е изненадата им когато това предложение е отхвърлено. Възмутени те напускат събранието.

  klimentm
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 526 Неутрално

  "Дневник" обединява всички, начело с Огнян Минчев, които треска ги тресе, че в отношенията между България и Русия има непреходни исторически корени.
  Огнян Минчев е ясен - за това му плащат англосаксонците, но за другите ми е жалко, защото при тях в основата е неграмотност и злоба.

 42. 42 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 526 Неутрално

  "Дневник", пълна излагация сте.
  Огнян Минчев намерихте да "обединява" българите за 3 март.

 43. 43 Профил на sabetnik
  sabetnik
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#35] от "БЕЗПАРТИЕН":

  Точно тези които сте изписали имат статут на автономно републики в Руската федерация. За ваша информация те са 21 на брой. И имат доста висока степен на независимост вкл. и в икономически план. ... За разлика от Шотландия. Естествено, това не определя разликата в брутния продукт и жизнения стандарт.

 44. 44 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Смешно е да се иска да изпитваме някаква благодарност към друг народ па дори и руския. Руската империя е получила доста облаги от тази "освободителна" война: България е изплатила репарации в еквивалент на 32 тона злато за окупацията както сами я наричат руснаците в договора за престой на руската армия. Русия си взема Южна Бесарабия от Румъния и я компенсира с Южна Добруджа, населена предимно с българи. Турция предава Северен Кавказ в замяна на репарациите, които дължи. Русия подписва СанСтефанския договор с ясното съзнание, че той става само за бърсане на г*з. Както пише самият им министър председател по това време:
  "Вътрешната слабост на държавата не ни дава основания да вярваме, че със сила можем да защитим завоеванията, постигнати чрез войната. Още от самото начало аз гледам на прелиминарния договор с турците като на полезна тактическа стъпка, която отговаря на руската стратегия по Източния въпрос. Чрез него Русия още веднъж демонстрира добрата си воля към балканските народи, и в частност към българския, като защитник на техните интереси. По този начин ние ще запазим репутацията си на техен покровител. Що се отнася до предстоящото му унищожение под натиска на западните ни съперници, то толкоз по-добре за Русия, тъй като това ще увреди тяхното влияние на Балканите и още повече ще увеличи нашия авторитет." Както се вижда от време оно всичко е пропаганда и реклама. Ние българите трябва да проклинаме датата 3 Март. Ако и да е донесла някаква свобода, в по-дългосрочен план е донесло повече негативи отколкото полза. Под тежкия руски и после съветски ботуш и с помоща на вечната пета колона България е обречена на опашката на Европа.

 45. 45 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 716 Весело

  [quote#43:"sabetnik"]Точно тези които сте изписали имат статут на автономно републики в Руската федерация. За ваша информация те са 21 на брой. И имат доста висока степен на независимост вкл. и в икономически план. ... За разлика от Шотландия.[/quote]

  Ахахаххаха, та Шотландия ли, дето има собствен парламент и ще проведе референдум за отделяне, не е независима? Хахах, ако сте толкова необразован, не се изказвайте.

  Според модератора "клоун" е обидна квалификация, която налага изтриването на коментари.
 46. 46 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Общо взето съм съгласен с автора, с едно изключение: Една държава и един народ не дължат никаква благодарност на държавата, която им е направила някаква добрина, например, когато са били освободени от нея. Защото всяка държава като управленческа институция прави само това, което преценява, че е изгодно или необходимо за нея, а не за да прави добрини на другите. А в нашия случай това е още по-вярно, защото Русия веднага се опитва да прилапа България и всъщност само отпорът на Англия и на Австро-Унгария, подкрепен от Италия и Франция (Германия е наистина неутрална) попречват на тези мераци на Русия.

  И дължим благодарност към руския народ, пролял кръвта си за нашата свобода, който няма нищо общо с завоевателната империалистическа политика на своята държава.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK