От Шипка до "Цар Освободител"

Паметникът на Шипка

© Цветелина Николаева

Паметникът на ШипкаНапоследък възкресяването на историческото ни минало сякаш се гради повече на юбилеите. Все чакаме да дойде кръглата годишнина, за да си спомним за онези, които поругани, насилени, с прекършена младост и живот са положили костите си пред олтара на отечеството. Свободата, към която всеки народ се стреми, е красива дума с кървав ореол и за жалост невинаги с благодарни и достойни потомци.


Наметнати с новата си европейска дрешка, ние сякаш се смятаме задължени да прекъснем корените си с миналото, отродяваме се и се обезличаваме. Мизерното ни битие не ни дава самочувствието на свободни граждани. Усетили подсъзнателните ни комплекси на втора ръка хора,


мнозина заинтересувани отвън и отвътре
разкрасяват митологията ни на инертен и недостоен народ
освободен от чужди, за да продължават да ни вменяват в дълг обичта към "Матушка Русия" и "Дядо Иван", без които нямало как да съществуваме. Други се опитват да предефинират тези нагласи с поклон на Запад, с презокеански или комшийски метани, тъй като електорат на колене се управлява най-лесно.


В дни като 3 март еуфорията на героизма отстъпва място пред жестоката истина, че именно Великите сили ни разфасоваха на седем парчета като курбан в името на техния егоизъм. Липсата на далновидност обаче доведе до кървавата 1913 г., а нерешените отново балкански проблеми породиха касапницата на Първата световна война. И "великите" си платиха, но вмениха отново вината само на нас. И за пореден път ни наказаха. Сега с тях сме в едно европейско семейство – обвързани, но пак неравностойни, а "Големият брат" не ни долюбва особено.


На 3 март си спомняме за героизма на опълченците, без които нямаше да има Шипка. За мнозина от тях това бяха последните висини в живота им. Сега изкачваме нови върхове, защото


възгласът "О, Шипка!"
вече не е възторгът на Иван Вазов, а кръчма


на едноименната улица в София, в някогашния дом на елитарния ни учен - професор Иван Шишманов.


Дали основателят на българската секция на Паневропейския съюз е мислел някога, че бездуховността и "чалгарията" ще бъдат мерило за ценностната ни система, а "мутрите" ще се изживяват като елит. Къде по пътя на догонване на останалите европейски народи загубихме вярната посока на самовъздигане на нацията. Дали, ако имахме истински държавници, в този някогашен дом на културата нямаше да има музей на европейския път на българина, защото, когато сме съграждали историята на стария континент, не сме и подозирали за съществуването на водещите днес политически сили.


На 3 март издигаме барикади пред погледа на "Царя Освободителя", но не за политическа свобода, а за духовна. Налага ни се да отвоюваме от собствената си държава културното ни наследство, идентичността и вярата, които са ни крепили векове наред. Не искаме да ни връщат обратно към ориенталщината, да заличават историческата ни памет, да сриват родолюбието и патриотизма ни, да омаскаряват националните ни герои.


Този път врагът е "свой"
и по ирония на съдбата сами си го избираме


Заслужаваме ли такава орисия, нямаме ли право да бъдем истински господари на историческата си съдба след толкова чутовни върхове на саможертвата като Шипка. Докога ще чакаме юбилеите да ни припомнят, че трябва да следваме завета на предците си, а не при свободна държава да се борим за истинска държавност. "Българийо, за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях". А ние дали сме достойни…


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Заслужаваме ли такава орисия, нямаме ли право да бъдем истински господари на историческата си съдба след толкова чутовни върхове на саможертвата като Шипка. Докога ще чакаме юбилеите да ни припомнят, че трябва да следваме завета на предците си, а не при свободна държава да се борим за истинска държавност. "Българийо, за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях". А ние дали сме достойни…

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 568 Любопитно

  Щатите като са отвоювали независимостта си от Обединеното кралство, да не би да са днес в лоши отношения с него? Но преди да блеем в общ хор и да се прекланяме, нека все пак видим кой какво е направил за нас и защо го е направил. В този смисъл има значение да преразгледаме стереотипите налагани в читанките и учебниците по история.

  911,959,964,993
 3. 3 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Доценткaтa с трaдиционно бългaрско име Лизбет ни призовaвa дa се зaсрaмим, че не сме достaтъчно бългaри.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Благодаря Ви доц.Любенова. Този текст е най-отрезвяващото четиво, което съм прочел в тези бурни дни.
  Дано за нашите потомци бъдем достойни някой ден!

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2968 Неутрално

  Нацоинален празник трябва да бъде 6-ти септември ,когато напук на великите сили,разпарчатосана България се обединява.Съединението прави силата!

 6. 6 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Трябва на този ден да се преклоним пред нашите революционери и опълченци, но и пред падналите за свободата ни руски войници и офицери. Няма значение какви са били намеренията на руския цар, няма значение какви са били мераците на великите сили, тези хора са загинали за нашата свобода. Някои твърдят, че сме били заплатили с пари за свободата си. Свободата не се купува с пари, а с кръв. И в случая с кръвта на около 200000 руски войници, дали живота си, за да сме свободни. Нека да не забравяме за това.

 7. 7 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#3:"Каишков - Гласът на Америка"]Доценткaтa с трaдиционно бългaрско име Лизбет ни призовaвa дa се зaсрaмим, че не сме достaтъчно бългaри. [/quote]
  Да.
  Теб например не те ли е срам.

  Homo ludens sum
 8. 8 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#6:"apolitichna"]И в случая с кръвта на около 200000 руски войници, дали живота си, за да сме свободни. [/quote]
  Оппа.
  ,,15 567 руснаци убити в битка и изчезнали, заедно с ранените и починалите от раните си след войната над 80 000, 15 000 ранени и убити българи, 7 000 ранени и убити сърби и черногорци, 3500 ранени и убити румънци.,,
  Уикипедия.
  За кръвта на българите не казвате нищо.

  Homo ludens sum
 9. 9 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#6] от "apolitichna":

  Тези жертви не са само руснаци, а и финландци, румънци и други народи от руската империя. А големите човешки загуби се дължат на некадърността на руското командване( най-вече на княза).

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 10. 10 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 684 Весело

  О, Шипка!

  Четиресе годин всите кабинети
  тунел как строят! Горските долини
  трепетно очакват на багери ревът.
  Напъни ужасни! Дванайсетий път
  министри лазят по урвата дива
  и журналя ги следват, и популизъм ги залива.

  А, то ставало дума за боя при Шипка. Сори.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3820 Неутрално

  Яд ме е ча едно ченге и слуга на Москва е във фондация Стефан Стамболов. Най големите гробокопачи на България се преоблякоха като най видни патриоти.

  klimentm
 12. 12 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 949 Неутрално

  "Докога ще чакаме юбилеите да ни припомнят, че трябва да следваме завета на предците си, а не при свободна държава да се борим за истинска държавност."

  Мисля, дотогава, докато понятието "патриотизъм" у нас не приеме нормалния си смисъл, без илюзорни представи за произход и територии, без чуждопоклонничество и раболепие пред една или друга велика сила, без посредствена партизанщина. Тоест, да започнем отново от Паисий.

 13. 13 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 729 Разстроено

  [quote#5:"hodounski"]Нацоинален празник трябва да бъде [/quote]
  ...този който е създаден от Предците ни и се е съхранил като ТРАДИЦИЯ през годините! Не всичко започва от Вас(Нас)!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 14. 14 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#6] от "apolitichna":

  Не е Русия виновна, че има едновековен установен режим от поредица управленски престъпници, а убеждението им, че са нейни наследници.

  Това доведе до ревизиите на общественото мнение, що за хора всъщност спекулират с кръвта на обикновените войници отдали живота си в името на преданност към руският цар и неговият тоталитарен монархизъм като защитник на имперските му интереси включващи и административно преустройство на завладените от него нови територии на Балканският полуостров.

  Страна въвеждаща нов ред чрез насилие над собствените си граждани избивайки и заличавайки всеки спомен от тези минали славни времена за Русия, събужда недоумение и в резултатите придобивани от някого и за нещо дори и така славно, както и за последствията му като стойност, която неминуемо вместо да покачи цената си с времето, тя девалвира с всеки изминал ден вече почти един векили по точно цели 97 години, от есента на месец октомври 1917 година.

 15. 15 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  И кардиналният въпрос тук е съвсем друг: Как една територия населена с българско население, успява да създаде гражданско общество след "подарената и свобода", а обществото отдало сили за осъществяването на този акт неуспява?

  Тази социална аномалия, неможе да не породи въпроси относно качествата на такова общество и неговите възможности за справедлива реорганизация, за които то предявява претенции пак и отново само след 66 години през есента на 1944 година в същата тази държавна установеност.

  Вече с менторско превъзходство граничещо с първенюшка непогрешимост и нахалство за първоприемник ползвано от местни приспособенци да устроят мизерните си благопредставяния за добър живот, основани на откровени криминални престъпления обосновани законово и чрез държавно подкрепено насилие.

  Това не само е непоносимо, а е и изцяло извратено и социално перверзно!

 16. 16 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  ЗАТОВА винаги дейноста на Русия на Балканите и в частност към България винаги и неотделимо от стойностите на придобитото, ще бъдат поставяни на историческите везни наред с изгубеното и ликвидираното.

  Тази атипична социална аномалия ВИНАГИ ще разделя обществото ни, докато то не влезе в руслото на поносимост неподклаждана от вътрешни борби и борци за приоритети и придобивания благодарение на тази изхабяваща обществените сили за градивност тълкувана винаги двойнствено.

 17. 17 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  В такъв смисъл и огромните паметници за подклаждане на и наклон на везните в една или друга посока е един фактор не за незрялост на гражданското ни общество, а тъкмо на неговото възраждане и донадграждане.

  Пропагандните парадигми на Орлов мост и пред НДК трябва да се свият до определените от обществото им размери, а не да продължават да го унижават, подтискат и недооценяват, като единственият фактор за самият негов последващ прогрес, граждански насочена отговорност и социално развитие.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 865 Неутрално

  "...освободен от чужди, за да продължават да ни вменяват в дълг обичта към "Матушка Русия" и "Дядо Иван", без които нямало как да съществуваме...."
  Това е част от идеологията на парламентарно представени партии: БСП, Атака, а и за да имат повод да ни го натякват, със зъби и нокти бранят националният ни празник да е вързан точно с този повод. Независимо, че тази дата е и повод за конфронтация с почти 10% от населението.

 20. 20 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 865 Неутрално

  [quote#11:"klimentm"]Яд ме е ча едно ченге и слуга на Москва е във фондация Стефан Стамболов. [/quote]
  Само едно ли?
  А Шаренковата какво е? Стамболовист ли?
  Тези хора се бутат къде ли не, навсякъде, само и само да пуснат своята зловонна чужда миризма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK