Сърцето на Сталин

Скулптура на Сталин е почистена преди да бъде изложена в Музея на социалистическото изкуство в София

© Георги Кожухаров

Скулптура на Сталин е почистена преди да бъде изложена в Музея на социалистическото изкуство в СофияТекстът е публикуван в портала "Култура".


В този текст ще стане дума и за сърцето на Сталин. Но този текст е главно и преди всичко за пътя на книгите. Преди да продължа обаче, искам да съобщя оттук, от  Портал Култура, на моята далечна българска читателка от Дания Люба С., че книгите са изпратени вече до сливенското село, както тя ме помоли в своето писмо.


И така.  За пътя на книгите.
В колонката си от 22 януари тази година, озаглавена "Паметникът на нашето време", разказах за срещата си с един клошар до парка "Оборище", който мъкнеше бебешка количка, пълна със стари книги. В текста си тогава не разказах обаче продължението – че клошарят спря с количката до бившата редакция на сп. "Родна реч" на "Мадрид" 62, сега офис на застрахователи, и подреди стоката си върху една бетонна издатина. (Той няма как да е знаел, че това е било редакцията на "Родна реч". Но ето, тъкмо до нея, до бившата редакция, подреди своите книги.) Аз спрях и се порових в тях. В крайна сметка си избрах две – "Когато Господ ходеше по земята" на Никола Радев и "Събеседници" на Сергей Залигин. Можех да купя обаче само едната, клошарят продаваше скъпо книгите. Избрах българската, на Кольо Радев. Бях пропуснал да я прочета навремето, макар да знаех шумната й слава и че има няколко преиздания. Все пак погледнах извинително към Сергей Залигин и му обещах при първа възможност да си купя и неговите "Събеседници". Защото те не бяха кои да е, а Андрей Платонов, Василий Шукшин, Виктор Астафиев, Валентин Распутин…


Слушайте нататък.


Прочетох книгата на Никола Радев на един дъх. Вътре писателят, възпитаник на Литературния институт "Максим Горки", е пресовал книжовния си опит под голямо налягане, създал е четиво-батискаф, с което да слезеш до най-дълбокото на литературата.


Нещо повече. От книгата му научих, че като студент в Москва той е бил тъкмо в семинара по проза на Сергей Залигин, който заместил починалия титуляр Константин Паустовски. Обадих му се на бай Кольо да се видим (това ми е досега файдата от членството в Писателския съюз, тефтерчето с телефоните). Видяхме се. Той пристигна с две изненади – книгата на Сергей Залигин "На Иртиш", (откъде ли знаеше, че съм се колебал между неговата книга и тази на Залигин?; а и аз, докато се колебаех, откъде ли знаех, че единият е бил учителят на другия?), повест за разкулачването, по която навремето снимат даже филм, в който главна роля играе не друг, а младият Василий Шукшин. Филмът, в скоби, има тъжна съдба. Лентата потъва безследно, явно по нареждане отвисоко и даже след промените от него не е намерено никакво копие.


Втората изненада, която извади от чантата си бай Кольо, беше историческият роман на Стоян Бойчев за кърджалийските времена "Отровно биле омайно" – четиво, което в моята вътрешна класация почти се доближи до "Цената на златото" на Генчо Стоев по неподражаемата си старинна поетичност и хиперточната, направо невъобразима възстановка на времето и живота отпреди два века.


А самият бай Кольо Радев беше третата изненада. В негово лице видях писател, който говори за другите, а не за себе си. Това се среща твърде рядко и заслужава нашите адмирации.


Но да продължим. Днес, 5 март, е официалната дата на смъртта на Сталин.


Сосело, Сосо, Коба, Стопанина, Хазяина, Мустакатия, Бащицата, Върховния.


Йосиф Висарионович Сталин.


С рождено име Джугашвили. Или на грузински – Йосеб Бесарионис дзе Джугашвили.


Сянката на този човек прекрачи двайсетия век.


Той вкара законите на подземния свят в управлението на държава, разположена върху една шеста от земното кълбо. И го направи добре. С цената на милиони животи.


Варлам Шаламов пише, че когато през кратката пролет планините от труповете на загиналите лагерници се размразели в Колима, започвало нещо като ледоход на сушата. И това се повтаряло всяка пролет, пролет след пролет.


На един друг писател обаче бе дадено да повдигне пръв пред света страшната, подгизнала от кръв завеса на сталиновото управление – на Солженицин. Все пак Юрий Домбровски пише: "В лагерната проза Шаламов е пръв, аз съм втори, а Солженицин – трети."


Най-вероятно Сталин е умрял няколко дни преди официално обявената дата. Получил е инсулт и е лежал вцепенен на пода в спалнята си във вилата в Кунцево, а котараците от Политбюро са притичвали от Кремъл и са гледали през ключалката дали още е жив. Никой не смеел да влезе в спалнята. Само Берия май дръзнал и в една от версиите дори го налагал по главата с пясъчна торба, за да усили ефекта от инсулта, без да оставя следи.


Лежал на пода, потънал в пикня и лайна. Нямало кой да му обърше с мокра кърпа лицето. Дали тогава пред взора му не са преминавали полковете от мъртъвци, един невъобразим, несвършващ парад. Дали тъкмо тогава не си е спомнил клетвите на майките и не е разбрал тъкмо тогава, че майчините клетви винаги застигат.


В началото на своя "Реквием" Анна Ахматова пише:


В страшните години на ежовщината прекарах седемнадесет месеца на опашки пред затворите в Ленинград. Веднъж някой ме "позна". Тогава жената зад мен, която, разбира се, никога не беше чувала името ми, се пробуди от присъщото на всички нас вцепенение и ме попита на ухото (там всички говорешме шепнешком):


- Можете ли да опишете това?


И аз казах:


- Мога.


Тогава нещо като усмивка се прокрадна по онова, което някога е било нейното лице.


И когато тук в България днес продължаваме да говорим за мутри, а и двете десетилетия на прехода минаха под техния знак, не трябва да забравяме, че това са издънките на една посткомунистическа действителност, чийто корени през същинската комунистическа действителност стигат право до каменното сърце на сталиновото управление.


Ленин забърка колбата. Но Сталин приготви по лъжичка за всеки.


Отечествената война по чудодеен начин оздравява нравите в затиснатата под тежката чугунена сталинска плоча страна. Когато гледаш смъртта в очите, страхът изчезва. И Сталин бързо разбира това. Съветските военопленници в Германия отново стават военопленници, само че в Сибир. Но какво да прави с инвалидите? Те заливат гарите, пазарите, волнодумстват, пият. Те са стотици хиляди, милион.


Без ръце, без крака. Но гръмогласни. Само гласът им е останал.


Какво да прави ли? През 1948 г. за една нощ инвалидите изчезват. Няма ги. Край. Това е фасулска работа за НКВД, или както там се нарича тази организация по това време. Та те преместват за една нощ цели народи.


Владимир Тендряков има една страшна повест за тези същества от гарите.


Докато управлява страната, Сталин, кажи-речи, вижда само веднъж майка си до смъртта й. Посещението е широко разгласено, направена е снимка, която е отпечатана във вестниците. Майката живее добре, тя е осигурена, в двора на къщата даже има малък параклис, където да се моли. Майката обаче е стиснала устата си и мълчи, това се вижда добре на снимката. Дали се е страхувала, че ако си отвори устата, ще го прокълне?


В книгата на Никола Радев прочетох една потресаваща история за Сталин. Която казва много за диктатора. За всички диктатори. И понеже клошарят с книгите може да го няма вече на булевард "Мадрид", а и да го има, може да няма друга бройка от книгата, а и вие, в крайна сметка, може да нямате път оттам, сега ще я предложа на вашето внимание тъй, както я преписах ред по ред от книгата. Самият Никола Радев споделя, че историята му е разказана от друг писател, от известния ни драматург Кольо Георгиев.


"В годината, когато умира Сталин, Кольо Георгиев е бил последна година студент в Ленинград – следвал икономически науки. Предавам разказа му телеграфно.


… Последните дни на октомври 1941 г. Германците са пред Москва, обкръжават я. Тежки дни за Съветска Русия.


Полунощ. Сталин слуша радио. По радиото – старинна руска песен. Пее народната артистка на Съветския съюз Надежда Обухова, певица с рядък по красота и богатство на тембъра мецосопран.


След като е почукал няколко пъти и не получил отговор, в кабинета влиза Берия и замръзва: пред радиоапарата е застанал Сталин, а лицето му е обляно в сълзи. Песента свършва и той, хълцайки, се устремява към Берия: "Каква песен, а!?… Какво изпълнение, а!?… Не мога ли да имам плоча с тази песен и понякога да си я пускам, а!?"


За Берия желанието на Сталин е заповед. Но нито плоча има, нито магнетофонен запис. По време на войната цялата радиопрограма върви на живо.


В два след полунощ е задействана операцията. Целият личен състав на завода за грамофонни плочи, от директора до чистачката, е дигнат от домовете и извозен с коли до предприятието. Докаран е и оркестърът на радиото. И певицата. В четири часа всички са по местата си.


Първата плоча – дефектна. Втората – също. Третата.


В шест часа сутринта Берия се появява в кабинета на Сталин и носи плочата – топла-топла…


Сталин отново слуша изпълнението на Надежда Обухова, отново същото емоционално въздействие – сълзите му текат, сълзи на очищението. След тях душата ти олеква и усещаш как силите ти се събуждат, готов си да действаш, да побеждаваш.


Развълнуваният Сталин сяда и написва благодарствено писмо. Лично.


"Скъпа Надежда Андреевна!" След обръщението следват високите думи на благодарността: "…в този тежък за Русия час вашето прекрасно изпълнение вля в мене нови сили и упование, за да мога да взема важни решения…" И пр., и пр. Накрая Сталин й написва закодиран адрес, на който тя може да прати писмо и ако има някакви проблеми в личния и творческия живот, да смята, че са решени.


Надежда Обухова получава писмото. Само че нейната душа е вече изгорена. Трима души от най-близките й – баща, брат и съпруг – са арестувани от НКВД и разстреляни по късата процедура – без съд и присъди. И отговаря: "Убиецо! Бъди трижди проклет! Ако знаех, че ме слушаш, щях да си изтръгна езика от гърлото. Знам какво ще последва. Но отивайки към ешафода, на всяка крачка ще произнасям по едно проклятие към тебе. Поне едно от тях да те настигне!"


И Сталин получава писмото…


Надежда Обухова го надживява с осем години и умира на седемдесет и пет, без да падне косъм от главата й. Казват, че великият вожд на народите бил суеверен и изпитвал животински страх от религиозните клетви още в семинарията…"


Ето какъв беше пътят на една единствена книга от 22 януари до днес, 5 март, три след полунощ. Как всичко си дойде на мястото.


От нея разбрахме нещо много важно.


Наградата за диктаторите винаги е била една – наместо молитви те получават клетви. А клетвите, майчините клетви, са страшно нещо. И приживе. Но особено след смъртта.


Ако не вярвате в това, питайте сърцето на Сталин.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Много добър текст! Благодаря!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 2. 2 Профил на julesta
  julesta
  Рейтинг: 530 Неутрално
 3. 3 Профил на v_vendeta
  v_vendeta
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Прекрасен текст!
  "Ленин забърка колбата. Но Сталин приготви по лъжичка за всеки."... Путин стисна носа и наведе главата назад!

  the more we learn, the more we die...
 4. 4 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 572 Неутрално

  _..че когато през кратката пролет планините от труповете на загиналите лагерници се размразели в Колима, започвало нещо като ледоход на сушата. _
  Какво да напиша след това изречение ???
  Соро гедах някакво филмче за нахлуването на германците в Русия- 3 месеца руснаците са отстъпвали , защото не искали да дават живота си за Сталин и световния комунизъм или както там се нарича. И германците напредвали с около 40 км. за ден...Едва когато Бащицата казал- махнете от знамената името ми и сложете само ЗА РОДИНУ , тогава тръгнали хората ..за да защитят домовете си , земята си ..Русия . Докато името му било редом с това на Родината ,никой не тръгвал напред ....

  Свободата Санчо, ....
 5. 5 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1843 Разстроено

  Умрял мизерникът - предал на земята калта й /Костас Варналис, Диктаторите/.

 6. 6 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Така е..Ама Станишев и Кутев не вярват..За тяхна сметка си е..

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  На кучето-кучешка смърт!

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  Четох „Един ден на Иван Денисович“ в прогимназията. Мозъците ни бяха промити от пропаганда и аз не можех да разбера кога се развива действието и за какво става дума.Баба ми под строг секрет ми разкри за убийствата на комунистите.Не само там,а и тук.Оттогава безкрайно обичам баба и безкрайно мразя комунистите.Най-вече за лъжата.

 9. 9 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1214 Любопитно

  Руският народ генетично обича диктаторите, батюшките и силната ръка. Така е било от времето на Иван Грозни, Петър Велики, Ленин, Сталин, Путин и така ще бъде! Защо обаче е така??? Според мен, защото редът, дисциплината, точността и себеуважението НЕ СА качества, характерни за славяните! Тогава, как да бъде обуздаван един такъв многомилионен народ? Естествено, чрез силната ръка на диктатора!!! Затова в Русия все още битува изразът: "Бий бащице, бий през мордата"!!!!

 10. 10 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 433 Неутрално
 11. 11 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 726 Весело

  Г-н Енев, благодаря Ви за просълзяващия текст. Благодаря.

  А днешните продължители на делото Сталиново може и да прочетат...

  Поздрави
 12. 12 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 470 Неутрално
 13. 13 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Страхотен текст! Благодаря Ви! Пратете го на колеги и приятели в Русия....

 14. 14 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Страхотен текст, благодаря!

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 15. 15 Профил на Йосиф
  Йосиф
  Рейтинг: 418 Любопитно

  А ако не беше Сталин!?!?
  Нали не той лично е дърпал спусъка!?
  Ако са избити 20, 40 или 60 милиона, колко са били палачите?
  А нашенските????

  rakas
 16. 16 Профил на enero
  enero
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Джуга е мъръв, но стилът му живее до днес. Забележете как путин лъже, че нямало войски в Крим. А цял свят знае, че са там! Защо се налага да се проявяваш като лъжец? Патология! Болест наречена "хроничен чугунитис".

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  .
 17. 17 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3219 Неутрално

  И до днес се намират чугуни комунета, които славят името на този сатрап. Добра партийна промивка на мозъците е имало.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 18. 18 Профил на Харис
  Харис
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Не плачете на чужд гроб!
  Сталин е ненадминат и до днес по размаха, с който е действал.
  Не е клякал на разни демократизатори и толерасти. Като е казвал нешо да се нарпави се е правело-не както брюкселските зелки дето им трябват по няколко месеца за консултации за да могат да решат колко евро да е издръжката на една крава.

 19. 19 Профил на Харис
  Харис
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#4:"Радостина"]Едва когато Бащицата казал- махнете от знамената името ми и сложете само ЗА РОДИНУ , тогава тръгнали хората ..за да защитят домовете си , земята си ..Русия [/quote]
  Айде айде!Посмали малко!
  Издаден е указ за разстрелване на место на всички побягнали в отстъпление. Руското ВКР е разстрелвало всеки, който не му издържат нервите и хукне да бяга.
  В сурова ситуация няма място за човечки права и ронене на сълзи на ревера на толерасти и либерасти.

 20. 20 Профил на Харис
  Харис
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#8:"hodounski"]Баба ми под строг секрет ми разкри за убийствата на комунистите.[/quote]
  Аз като гледам днес какви ги върши олигархията във век, когато всеки е с висше и има множество медии, интернет...а предсатвям си какви са ги вършели преди стотина години, когато да имаш 4ти клас е било голяма работа. Въобще не се учудвам, че народа е избесил по стълбовете една клика в дните около 9.9.1944.

 21. 21 Профил на Харис
  Харис
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#9] от "Дедо Либен":

  Много ясно!
  ДА не мислиш, че една държава дето заема 1/6 от сушата може всеки да си прави каквото си иска.
  То и Господ като погледнеш-да не би да взема решенията си демократично?Пък ние и намалкоя пръст на Господа не можем се закачи!

 22. 22 Профил на Харис
  Харис
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#15:"rakas"]Нали не той лично е дърпал спусъка!?
  Ако са избити 20, 40 или 60 милиона, колко са били палачите? [/quote]
  винаги има едни 15-20% от населението дето са продажници и готови и майка саи да продадат за дребен лев или дори за едното потупване по рамото.Справка->доносниците от ДС.

 23. 23 Профил на enero
  enero
  Рейтинг: 369 Неутрално

  [quote#18:"Харис"]Сталин е ненадминат и до днес по размаха, с който е действал.[/quote]
  верно е! Подобен втори сатрап още не се е раждал.
  [quote#18:"Харис"] Като е казвал нешо да се нарпави се е правело[/quote]
  И какво се е правело? какви са резултатите? Глад! Лагери! Страх! И пак глад! Е, такава функционалност - мерси!
  Разбирам ти логиката, но НИКОГА не бих признал перфиден убиец за нещо "качествено".

  .
 24. 24 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Сатрап, на чиято съвест лежат милиони избити.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 25. 25 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3346 Неутрално

  Преди малко прочетох размислите на Марти Левчев трябва ли да пишат писателите това, което ги вълнува... Този текст на Деян Енев е категоричен отговор - ДА, трябва! Когато е наистина от душа, а не поза - написаното е изключително вълнуващо!

  "Наградата за диктаторите винаги е била една – наместо молитви те получават клетви. А клетвите, майчините клетви, са страшно нещо. И приживе. Но особено след смъртта."
  Надявам се - и поучително за "пионерчетата" на Сталиновата партия.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 26. 26 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  [quote#25:"Марина"]"Наградата за диктаторите винаги е била една – наместо молитви те получават клетви. А клетвите, майчините клетви, са страшно нещо. И приживе. Но особено след смъртта."
  Надявам се - и поучително за "пионерчетата" на Сталиновата партия. [/quote]

  Скъпа братчедке, Марина! С риск да предизвикам гнева ти, моето мнение, като професионален манипулатор е, че текстът е доста слаб и вътрешно противоречив. Точно диктаторите получават молитви - демократите са подложени на критика. А тезата, че Сталин се боял от клетвите, искрено ме разсмя. Та той е знаел какво върши и го е вършел хладнокръвно. Вземал е тежки решения и независимо от това, доколко са били правилни, или не, имал е и куражът и волята, да го прави. Ако той се е плашел от клетвите, щеше да се скита като прокуден селски свещеник и да заобикаля селата. И да си говори с кокошките. Според мен, Сталин е един от най-рационалните държавници на 20-ти век. Не е бил глупак. Ако е имало начин да превърне Русия, от треторазрядна азиатска държава, в една от двете водещи държави в Света, по демократичен начин, убеден съм, че щеше да го направи. И понеже такъв начин не е имало - направил го е по "другия".

  /не се чете/
 27. 27 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1293 Весело

  И още нещо. Сталин е един от последните самостоятелни играчи в световната политика. Тези, които дойдоха след него, вече не бяха лидери - и на Изток, и на Запад. Приличаха повече на танцьорки на пилон, които гледаха колко 100 доларови банкнотки, ще защипят в жартиерчето им, чичковците с парите. Сталин се съветваше с Политбюро, само формално, преди да вземе решение. Решенията на днешните лидери, само формално са техни. И затова никой няма да ги прокълне. Нито пък и запомни.

  /не се чете/
 28. 28 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3346 Неутрално

  До коментар [#26] от "Тони Шнайдера":

  "Според мен, Сталин е един от най-рационалните държавници на 20-ти век."

  Тони, ти си прав в исторически и обективен план.
  Мене ме кефят емоционалните слова тази вечер. Ако трябва да чета сухи факти, отварям икономически сайтове.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 29. 29 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1293 Весело

  [quote#28:"Марина"]Мене ме кефят емоционалните слова тази вечер. [/quote]

  Желая ти прекрасни емоции, защото ти си от жените, които наистина ги заслужават. Не само тази вечер!

  /не се чете/
 30. 30 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3346 Неутрално

  До коментар [#29] от "Тони Шнайдера":

  Не мога да измисля комплимент на нивото на твоя, затова простичко ти пожелавам Приятна и интересна вечер, Тони!

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 31. 31 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  До коментар [#2] от "julesta":

  julesta, Путин си вярва, че е морално задължен пред Русия, да покаже, че той е прав да извърши всичко, дори и най-неприемливото, за да възвърне вярата, че тя заслужава нещо, което никой не и признава.
  Това е вече заболяване, за което лек няма, защото е мозъчно!

 32. 32 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1293 Весело

  [quote#30:"Марина"]Не мога да измисля комплимент на нивото на твоя, затова простичко ти пожелавам Приятна и интересна вечер, Тони! [/quote]

  Вярно е, че не можеш да измислиш комплимент на моето ниво - твоят е с няколко класи нагоре. Хубава вечер Марина и много усмивки!

  /не се чете/
 33. 33 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  До коментар [#26] от "Тони Шнайдера":

  Шивачев, нали разбираш, че руснаците дължат сегашната си немощ да произведат положителен икономически ефект въпреки оръжейните си реализации са си сами по себеси едни разсъждения и действия на един категоричен изолант и първокласен масов убиец и престъпнк.

  Това е национално заболяване в Русия, една парализираща националната им продуктивност и социални отношения вътре в държавата, противоречивост, която тегне като букаи на спънат кон.
  Не случайно е изхвърлен от балсамариума на площада. Но когато и другата вмирисана вече мумия поеме към градското сметище изнеслият я от там ще бъде бъдещият ръководител на Русия, за стжаление, това няма да е страхливеца-манипулатор Путин.

 34. 34 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  До коментар [#32] от "Тони Шнайдера":

  Много рано си лягате вече, Шивачев? Или е навик от детството?...

  Шивачев?...

 35. 35 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1293 Весело

  До коментар [#33] от "convince":

  Прав си братчед! Само не разбирам, защо няма радост в думите ти? Защо не си "хепи"?

  /не се чете/
 36. 36 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1293 Весело

  [quote#34:"convince"]Много рано си лягате вече, Шивачев? Или е навик от детството?...
  Шивачев?... [/quote]

  Братчед, за тебе мога да направя изключение - навит ли си?

  /не се чете/
 37. 37 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  До коментар [#35] от "Тони Шнайдера":

  Ами, сигурно не изглеждам в очите си достатъчно ънхепи, та да се замисля, че не съм достатъчно хепи?

 38. 38 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  До коментар [#36] от "Тони Шнайдера":

  Няма нужда от такава жертва, аз не съм Йосип Джугашвили...

 39. 39 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  "Лежал на пода, потънал в пикня и лайна."

  Подходяща смърт за касапина от Грузия. Дали пък и един друг главорез, бивш кагебеец не го очаква подобна участ?

 40. 40 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  До коментар [#39] от "GreenEyes":

  Не, по-скоро го очаква края на Кадафи, Чаушеско или Садам...

 41. 41 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Спорна личност е Сталин. От една страна на руснаците им трябва диктатор като Петър 1 и Екатерина Велика за да държат правилната посока. Но от друга Но от друга Сталин е влезнал в ролята на бащата, който си пребива детето щото му пие от ракията.
  Не го харесвам, май Екатерина Велика е последния свестен шеф на Русия.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 42. 42 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  В онези първите години на перестройката прочетох Солженицин. Аз съм като мелачка за книги, имам висока скорост на четене и ми трябват 5-6 часа да прочета книга. "Архипелаг ГУЛАГ" на Солженицин го четох 1 месец. Прочета 20-30 страници, свие ми се сърцето и я оставя настрана да се успокоя. Нещо невероятно, четеш, казваш си "От този ужас по-голям е невъзможно!" и на следващите страници следва нещо още по потресаващо. И как след това се намират хора да одобряват Сталин и комунизма, това не мога да го разбера.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 43. 43 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  [quote#42:"Fred"]И как след това се намират хора да одобряват Сталин и комунизма, това не мога да го разбера. [/quote]
  Много е просто - голяма част от българите са генетично увредени. Поколения с промити мозъци и падане на колене само при споменаването на Русия и СССР. Така че престъпленията на масовия убиец за тях се пречупват през призмата на промитите им мозъци и за тях Сталин магически се превръща от садист и болен човек - в герой на техния си странен свят....

 44. 44 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#43] от "GreenEyes":

  Зеленоочко, не ти ли се струват понякога елементарни, да не кажа примитивни, оценки от типа " Сталин е садист", " Хитлер е луд", "Мао е лунатик"?

 45. 45 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 1496 Любопитно

  [quote#44:"damage_case"]Зеленоочко, не ти ли се струват понякога елементарни, да не кажа примитивни, оценки от типа " Сталин е садист", " Хитлер е луд", "Мао е лунатик"? [/quote]
  Не ми се струват. Историята е такава каквато е...Не се учудвам и на твоите думи, защото отдавна съм разбрал, че ти си в категорията на тези по-долу споменатите от мен.

 46. 46 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4076 Неутрално

  До коментар [#42] от "Fred":

  Същото изпитах и аз когато четях "Архипелага".Ефекта е същия когато я препрочитам отново.Изумително свидетелство за това до къде може да стигне злото.Страшна книга.

  klimentm
 47. 47 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  До коментар [#44] от "damage_case":

  Изведнъж, могат да дойдат времена, в които може да бъдеш заведен до ешафода или може да свършиш като куче в канавката, без да усетиш дори и без да имаш време да си зададеш въпроса: Как така и дали е възможно това да се случва? Не само с теб, но и с всеки един...

 48. 48 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Препоръчвам на всички форумчани трилогията на Игор Бунич "Операция Буря". Това е велика книга описваща подготовката на втората световна война от самият Сталин.
  В нея, освен че се препотвърждават известни факти, има изобилие от нечувани до сега истории изнесени от секретните архиви на КГБ от един архивар - автора на книгата.
  Колкото до личността на Сталин - едва ли може да се изгради по-контрастен образ от този постигнат чрез хронологията на самите негови деяния описани в "Операция Буря"

 49. 49 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 669 Неутрално

  [quote#43:"GreenEyes"]Поколения с промити мозъци...[/quote]
  Вярно е. Така си беше. Грабват те още в предучилищна възраст ииии... хоооп - чавдарче! Преди да си се опомнил - пионер! Не те питат искаш или не щеш (само пък посмей да кажеш, че не искаш - мааалииии....).
  За това да станеш комсомолец си имаше ритуал. От който малцина се оттърваха.
  А пък комунист? Е, ми ако не щеш цял живот да бухаш за 160 лв. на месец - къде ще ходиш . Пък може и жилище "да ти отпуснат".
  Ей така поколение след поколение затъпява българският народ...
  Ако пък случайно се намереше някой с нормално зрение и каже на глас: "Царят е гол!" - бързо-бързо се озоваваше в някой от десетките концлагери. Или получаваше отровна съчма.
  За това не е за чудене, че основната част от "твърдият електорат" гласуващ за БСП, са оскотелите до полуидиотско състояние на бедност възрастни хора които не могат да си дадат сметка кой ги е докарал до този хал. Жертвите гласуват дружно за палачите си- каква ирония...

 50. 50 Профил на Йосиф
  Йосиф
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#26] от "Тони Шнайдера":

  Шнайдер, почети още за Сталин! Има какво.

  rakas
 51. 51 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Благодаря, г-н Енев! Вълнуващо!
  Какъв ли щеше да е света, ако ги нямаше Сталин, Ленин, Хитлер?
  Колко ненаписани книги, колко ненарисувани картини, колко некомпозирана музика е пропуснало човечеството заради тях...
  И не само.... Боли само като си помислиш...

 52. 52 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Препоръчвам горещо всички произведения на Игор Бунич, особенно ''ЗЛАТОТО НА ПАРТИЯТА''. Когато човек прочете тази изключителна книга, разбира защо битието ни е това, което е и кой е виновен за това.

 53. 53 Профил на alvell
  alvell
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#42] от "Fred":


  [quote#42:"Fred"]И как след това се намират хора да одобряват Сталин и комунизма, това не мога да го разбера.[/quote]

  За Сталин нямам обяснение,но ще ти предложа на вниманието това,което ми каза дядо ми.
  Тази зима той стана на 90 години,едва ходи,но още е с акъла си.
  Та този човек,който между другото мрази комунистите и в червата си и по тази причина е препатил какво ли не,ми каза цитирам:
  "Комунизмът от зор дойде."
  Като го накарах да ми обясни какво има в предвид,той ми обрисува една доста грозна картина на мизерия и експлоатация,които са се ширели по онова време в България.
  Тогава в 99% от случаите родиш ли се беден,оставаш си беден,родиш ли се беден,не получаваш образование,родиш ли се беден си обречен на мизерия.
  Та комунизма използва тъкмо това,за да хипнотизира и зароби цели нации.
  Иронията е в това,че опитвайки се да избягат от мизерията и финансовото робство,хората попадат по друг вид робство в лицето на комунизъма,отново са експлоатирани и като резултат отново мизерстват в днешни дни.
  През годините си направих извода,че освен че няма перфектна система за управление,също така колкото е по-голямо обществото,ползващо се от тази система толкова е по-сигурно,че тя ще се корумпира.
  Ако древните Атина и Спарта са пример за перфектната демокрация и перфектния комунизъм,то е защото са били със сравнително малко население.
  В днешно време няма перфектна демокрация,тя винаги се изражда в олигархизъм,а комунизмът в шуро-баджанащина.
  Комунизма се опитва да замаже очите с максимата,че всички са равни,докато ги лишава от възможност за развитие,а демокрацията с равни възможности при неравен старт.
  Всъщност и двете рано или късно водят до консолидирането на власт,възможности,влияние и благосъстояние в ръцете на шепа хора за сметка на останалите.
  Понеже тези останали по презумция са мнозинство,в крайна сметка изразяват претенции към това разпределение и системата се сменя,благата се преразпределят и цикълът започва от начало,докато новите силни на деня не се самозабравят и не оставят мнозинството в мизерия и бедност.

 54. 54 Профил на alvell
  alvell
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#52] от "yorddj":

  Прав си,много са добри,а и пълни с факти.
  Чел съм ги всичките,но пак ще прелистя.

 55. 55 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#45:"GreenEyes"]Историята е такава каквато е.[/quote]

  Глупости на търкалета - историята е такава, каквато я напишат победителите. Поради което тя никога е е "такава, каквато е"!

 56. 56 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Досадно - нафталинено четиво...лъха на пирамиди и мумии...

 57. 57 Профил на frequentflyer
  frequentflyer
  Рейтинг: 418 Неутрално

  прочетете нещо от Варлам Шаламов и тогава Солженицин ще ви се стори като Шарл Перо

 58. 58 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#49] от "petyo9":

  Брилянтен бих казал за твоя пост,но...Но Бойко Борисов беше последната надежда да обърне хода на историята и той я пропиля! Най-лоши и отвратителни в историята са страхливците!

 59. 59 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#8] от "hodounski":
  О, не си само ти. През 1988 го прочетох, бях вече фактор на средно ниво, но тогава изрекох фразата- Наближава времето, когато тези буквички СССР няма да съществуват. тогава вече четяхме и за голодомор, за татарите, ...за много други издевателства на Комунизма.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 60. 60 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 819 Весело

  Такъв, онакъв Сталин, но и днес 61 години след смъртта му, някои правят литература по "него"...... не съвсем точна исторически, но Сталин няма да се заяжда..... той е ларж... понякога.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 61. 61 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 819 Весело

  До коментар [#4] от "Радостина":
  Това е най-нефелния разбор на ВСВ на Източния фронт!!??!! Просто да не повярваш, какво може чавек!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK