Болка по София

Църквата "Св. Георги", обкръжена от монументалните сгради в стил "сталински барок" в центъра на София

© Дневник

Църквата "Св. Георги", обкръжена от монументалните сгради в стил "сталински барок" в центъра на СофияТекстът е от портал "Култура"


Тя вгорчава душите ни заради случващото се в столицата ден след ден, след всеки нов устройствен проект за бъдещето на града, в който сме родени, израсли или прекарваме дните си.


"Боли ме за София" – чух да изрича с тъга кореняк софиянец на една подобна дискусия, в отговор на един от архитектите, който с претенцията да обнови града, призова да гледаме на реалността трезво и без истерии.
Добре, нека тогава, sine ira et studio, без гняв и пристрастие, се запитаме какво се случва със София, как да съхраним нейната идентичност, за да се гарантира бъдещото й развитие.


Първо, няколко думи за промяната.


Да, промяна трябва да има. Приемаме, че днешна София (с население от 1,5 млн. души до 2 млн. с временно пребиваващите и "предградията") няма как да си остане онзи едномилионен град отпреди 1989 г., нито пък триста хилядна София отпреди 1944 г.


Да, столицата предполага да има ново планиране и нова инфраструктура, но задължително трябва да се съхрани и най-индивидуалното – "физиономията на града". Казвам го като софиянец, не съм архитект.


Но се питам, за да стигнем до този нов облик на българския мегаполис, наясно ли сме какво от София трябва на всяка цена да бъде съхранено?


Струва ми се, че в случая сме изправени пред две големи опасности.


Едната е да превърнем град с близо две хилядолетия минало в град без настояще, а другата – той да се обезличи напълно, превръщайки се от града на Константин Велики в банален административен център, в който основни забележителности ще са задължителните помпозни фонтани, в съчетание с надземни и подземни паркинги.


Горе-долу към тези размисли ме насочват новите проекти за реконструирането на емблематични пространства от центъра на София.


Навсякъде водещият аргумент е бил функционалност, а не самобитност – повече автомобилни платна, дори покриване на Перловската река, множество подземни паркинги и тунели – под "Цар Освободител" и "Св. Александър Невски".


Наясно ли сме обаче що за град ще оставим на децата си?


Представете си: София – град без минало?


Не е невъзможно. Колко му е центърът на града да осъмне стегнат в пръстен от стъкленобетонни билдинги, подземни тунели и паркинги, сред които срамежливо се е сгушила новооткритата археология, изникнала покрай метрото и катакомбите под "Св. София".


Кризата ще отмине и отново ще лъснат апетитите за многоетажни бизнесцентрове и молове в самото столично сърце (все още не е ясна съдбата на хотел "Рила", на бившето кино "Сердика" и т.н.).


Въпрос на избор е как ще изглежда лицето на София.


И най-вече нейната идентичност.


Колко сгради от хилядолетната й история имаме пред очите си? Четири църкви ("Св.София", ротондата "Св. Георги" , малката и голямата "Св. Петка"), две джамии ("Баня башъ" и днешният Археологически музей) и бившият Дворец.


Останалото, колкото и да убеждаваме всеки чужденец, уви, изниква след Освобождението, когато една антична улица се превръща в ул. "Московска" след появата на казаците на ген. Гурко.


Изобщо не подценявам автентичния облик на старинния столичния център, ала трябва да си дадем сметка колко лесно е – след бомбардировките през 1944 г. и сталинското му преформатиране след 1944 г. – той да се размие в рамките на неясно какви оси в новите проекти.


И този път кой ще ни е виновен?


Калта на софийското поле, която дълго след Освобождението устоява, затруднявайки всеки опит за модерна градска регулация (Иречек шеговито нарича столицата ни "кална Венеция")?


Англо-американците, съсипали с бомбите си през 1944 г. едни от най-емблематичните домове на софийската Виена?


Или комунистите, досъсипали и бетонирали останалото, сталинизирайки, колкото могат, лицето на града? Излели монументи, с които да се увековечат – от паметника на Съветската армия до рушащата се грамада пред НДК, назована "1300 години България".


Изминалите 25 години показаха, че винаги има по-лошо. София бързо стана пленница на безсистемния кич, на "куличките", железобетона и синьото стъкло.


Колко актуална и тъжна е констатацията от прочутото есе за столицата на писателя Боян Болгар (писано, забележете, през 1939 г.!): "София е град на половин порциите. Ни вярна самобитност, ни вярно европейство. Средност или по-точно посредственост. София не е български град и сякаш няма свой образ. Навярно затова и харесвам мъглата в София. Тя извършва един голям подвиг (голям за нас, българите): омекотява. Нещата са близки, но дрезгавината ги отдалечава".


София като град без местен колорит, лишен от привлекателния безпорядък на Изтока, без същевременно да носи и изящната подреденост на Запада?


Може би най-лесно е, върнем ли се назад, да кажем какво вече няма, отколкото какво има в София.


Няма го най-емблематичното софийско кафене – кафене "Цар Освободител" (в градинката до Руската църква), обезсмъртено в шаржа на Ал. Добринов, където се е събирал цветът на столичната интелигенция, а Йовков е написал някои от най-хубавите си разкази. Няма ги историческите чаршии на София заради бетонната грамада на ЦУМ – от арменското кафене, през пасажа "Св. Никола", чак до улица "Търговска". Защо? Питайте главните столични архитекти и комунистическите управници след 1944 г.


При демокрацията изчезна старата Столична библиотека (на мястото на днешния грандхотел "София"). В момента някой гради бутафория зад стените на стария хотел "България" – странично срещу Двореца. Пред очите ни се руши къщата на Теодорови на ул. "Шипка" 38 (със загадъчната женска глава на Андрей Николов), която има за столицата ни значението на Къщата на сецесиона във Виена. Никой не реагира, освен група архитекти с подписка в интернет. Общината нехае.


Затова, вместо за оси, полуоси и най-вече за подземни паркинги, не е ли по-редно да се проведе смислена дискусия за онова, което задава лицето на столичния град – пространствата и сградите, обитавани от историята, които би трябвало да станат част от живота и на новите поколения.


Иначе с охота говорим за София – културна столица на Европа 2019, а освен археологията (разкрита, но необозначена и някак струпана около ЦУМ), какво още имаме?


Имаме един неясен проект за българския Лувър, който не е ясно кога ще заработи.


В същото време поне десетина емблематични столични къщи се рушат пред очите ни. Споменах за тази на ул. "Шипка", която плаче да стане Музей на София през ХХ в., ако Столична община и Институтът за паметници на културата си влязат в ролята. Ясно е, че сецесионният дом, дело на арх. Георги Фингов, е оставен от някого на доизживяване, за да рухне и се вдигне доходна бизнес-сграда. Но щом се руши паметник с национално значение, не е ли редно да се наложат солени глоби, докато се стигне до отнемане на собствеността в полза на обществото?


Какво да говорим за други емблематични къщи-музеи. Домът на ул. "Раковски", където се разиграва жизнената драма на Яворов – тази години се навърщват 100 години от нея! – изглежда по-скръбно и от статуята на поета, дело на Иван Лазаров.


Къщата на художника Александър Божинов, друг образец на сецесиона в центъра на София, пустее и видимо се руши, като подслонява веднъж седмично някакъв детски хор, вместо там да има експозиция на този голям творец, а защо не и музей на карикатурата.


Не по-добра е съдбата на дома музей на Никола Танев, неколкократно обиран, с уникален интериор, дело на този голям български художник.


Какво да говорим за окаяното състояние на къщата музей на Иван Вазов, която плаче за ремонт, за да си върне ролята на духовно средище, а не да се използва за други цели.


И още колко примери могат да се дадат, от които болката за София само се засилва.


Това е една София, която пред очите ни си отива от нас. "Затрупана София" – така някога я бе нарекъл поетът Кирил Христов.


Ние явно държим на "другата София" – с олющената мазилка, разкъртените улици и тротоари, на София, превърната в битак, където всеки може да сложи алуминиева дограма върху паметник на културата. И това ни осигурява уют в настоящето – със зле поддържаните или направо занемарени градинки, с паркинга, който съсипва жълтите павета.


Интересно какво би струвало на общината, ако на жълтите павета не се паркират автомобили? Ако подкрепим идеята на арх. Христо Генчев бул. "Цар Освободител" да е пешеходна зона в сърцето на града, един вид "златен резерв" на столицата, след като жълтите павета се пренаредят по подобаващ начин?


Все въпроси, от които боли, и на които някой – най-вече Столичната община би трябвало да намери отговор.


Иначе скоро София ще се превърне в "административно мъртвило" – в град без атмосфера, памет и идентичност. В град без душа.


И накрая, ще си позволя да приведа един по-дълъг цитат от писателя Константин Константинов, стигнал до следния извод през 1920 г., тоест почти преди сто години:


"Това не е сантименталност, не е детинщина. За нас всинца, които мечтаехме да видим нашата страна наред с другите, София не бе само столица, не бе само град, дето удобно и весело може да се живее: тя бе всичко. За нас тя бе душата на тоя затворен народ, който несръчно се разкрива – есенцията на всичко хубаво и лошо, що може той да даде, прозорчето, през което ние виждахме широкия Божи свят и през което той надничаше към нас. Французите имат Париж, който е цяла Франция, но те имат още Лион, и Бордо, и Брюксел; англичаните имат Лондон, но освен него Оксфорд и Единбург; Берлин е столица, но струва по-малко от Мюнхен. А какво имаме ние, освен това малко сърце, тая София, нашата срамежлива гордост, тъй нежна, когато цъфтят липите и дивите кестени!"


Срамежливата ни гордост може би днес е в това, че все още не сме изсекли кестените (а липите?) заради паркинги…


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на adze
  adze
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Някой плаче за мястото на главният архитект !

 2. 2 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "...Навярно затова и харесвам мъглата в София. Тя извършва един голям подвиг (голям за нас, българите) : омекотява. Нещата са близки, но дрезгавината ги отдалечава"

  Значи, това, от което има нужда София, са машини за мъгла. Тя милостиво ще скрива безумията на общинари, архитекти, строителни предприемачи.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 3. 3 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 660 Разстроено

  Мнооого ми е болна темата
  Съзнавам, че детските ми спомени от към средата на '70-те и ранните '80 са доста размити от мъглата на времето и склонноста на детските очи да хиперболозират всичко от гледната точка на еднометров пътпъдък, щъкащ с тайфата из карето на централна София. Но факта е факт-безпланово, безогледно, просташко-парвенюшко строителство, целящо само и единствено да засити тъпанарските апетити на кликите в Столичен Съвет.
  Искам да си направя списък на ВСИЧКИ идиоти, прекарали дори и месец в тия съвети/ кметовете ги знаем, особено вредните Янчулев и СТЕФАН СОФИЯНСКИ-ДА БЪДЕ ПРОКЛЕТО ИМЕТО МУ ВОВЕКИ/ и да разказвам след време на децата си: ето тези глупаци съсипаха града.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 4. 4 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 660 Неутрално

  София е такава,каквито са нейните първенци-управници от най-висок ранг-едно голямо село,в което освен обикновените граждани,живее и "аристокрацията" т.е.отъждествяващите се с това понятие-гражданье!защо им е да оставят нещо след себе си за идните поколения,като сега им е паднало и сега трябва да се наживеят-коли,пари,луксозно-кичозно архитектурни недоразумения отговарящи чудесно на визията и душевността на своите притежатели.отново се изкушавам да цитирам Р.Ралин
  "някои хора оставят нещо след себе си, само като клекнат"!

 5. 5 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  Напълно съм съгласна с автора, че преди всичко трябва да се съхрани автентичността на града, доколкото е останала. Не мисля, че ни трябва един уж по-удобен, но бетонен, безушен град.
  Сигурна съм, че всички, на които София е роден град и милеят със сърцето си за него, мислят по същия начин.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 6. 6 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#3] от "clutch":

  Напълно споделям това. София от моето детство също изчезна.

  Също и мисля че София пострада особено от притока от провинцията след 1990 г. Заради тях е презастрояването, задръстванията и грозните сгради.

  В същото време, през последните няколко години виждам надежда, най-вече с ремонтите на големите кръстовища и разширяването на метрото. Само за парковете засега малко се мисли.

 7. 7 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  София с нищо не се различава от столицата на Чечения...и е крайно време да приеме нейното име...Грозни...

 8. 8 Профил на Адриана Димова
  Адриана Димова
  Рейтинг: 768 Гневно

  За мое огромно съжаление и безсилна ярост, родният ми град, милата ми София се превръща бавно, но сигурно в огромен контейнер за отпадъци - човешки и битови.
  В провинциалните градове отдавна е и по-чисто и по-подредено и по-спокойно...Защо ли!? Защото ведно със свестните, трудолюбиви и честни хора, от провинцията дойде и изметта на България - най-големите човешки боклуци, които съсипват родния ми град с идиотските си стремежи да се правят на "елит" - продали дЕдовите ниви и се замогнали, сега живеят в грозни подобия на палати и безчинстват, ЗАЩОТО ИМАТ ПАРИ!
  Ех, ако имах власт... на кучето под опашката щях да ги натикам всички гореописани новобогаташи - мезерници! :@ :@ :@

  Не причинявай другиму това, което не искаш да се случи с теб!
 9. 9 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  "сецесионният дом, дело на арх. Георги Фингов, е оставен от някого на доизживяване, за да рухне и се вдигне доходна бизнес-сграда" Напълно се съгласявам, и считам, че това е престъпление в буквалния смисъл на арх. Диков, и на всеки, който по длъжностната си позиция в софийската община, е отговорен за това престъление. Това е престъпление срещу българската култура и история.

 10. 10 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#6] от "12345":

  Миграция към София винаги е имало след Освобождението. Може да прочетеш за личностите от статията къде са родени.

 11. 11 Профил на desval
  desval
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Много от най-хубавите неща в стара София и другаде са правени от чехи и австрийци по времето на Фердинанд.
  Сега разчитаме на хора завършили ВИАЗ. И това личи навсякъде.

  Парковете стоят, но традицията на парковото изкуство я няма.
  Сега имаме соц градинки с купчина паметници. Вижте в какво са превърнали парка зад Двореца.

  Повечето от дебатите, които тук водим с години са на тема 'откриване на топлата вода' в градоустройството.

 12. 12 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "София като град без местен колорит, лишен от привлекателния безпорядък на Изтока, без същевременно да носи и изящната подреденост на Запада?"

  А можеше да бъде съчетание на двете!

 13. 13 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 605 Гневно
 14. 14 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 605 Гневно

  До коментар [#3] от "clutch":

  Бойко Борисов и тая таралясница не са ли вредни? Кой държи Петър Диков ако не Юрганката ???

 15. 15 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Днешна София е преди всичко заместител на сечищата в Коми АССР и либийските нефтени полета от неотдавнашното минало. Място, където на първо място има работа, а полярният студ или жегата на пустинята могат да се преглънтнат, защото когато се приберем у дома, с валутата ще си оправим живота (или за днешния случай: защото ще дойде петък следобед, когато ще поемем към по-приятни места и ще се върнем чак неделя с късновечерните задръствания по входните артерии)

  Важното е, докато сме на работа, да не си подаваме носа от строителните контейнери и бараките на дървосекачите. Че навън - лошо... Може да няма студ, жеги и мухи, но да обършеш с дрехите си 200 коли по тротоара само в отсечката от къщи до трамвайната спирка също не си е работа...

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 16. 16 Профил на Payakoff
  Payakoff
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Надявам се все още да има трезвомислещи архитекти и управляващи София... Ако искат, могат да се поучат от опита на други градове като Мадрид, например. Там в идеалния център само се ремонтират старите сгради и не се променя нищо от облика му. Освен това разширението на града е под формата на сателитни градове (Посуело де Аларкон, Махадаонда, Боадия дел Монте, Лас Росас и редица други), които са самостоятелни, но и под ръководството на кмета на Мадрид.

  Post tenebras spero lucem
 17. 17 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1248 Любопитно

  Имам щастието да живея в дядовата ми къща от 1922 год.Повечето ми съседи също са потомци на създалите квартала.Още като деца внимавахме какво правим,защото винаги се намираше някой да види белите и да зададе въпроса"Ти от коя къща си?".И следваше срам за родата и възпитание от същата.Дворовете и тротоарите бяха/са наша грижа,щото е кеф и фукня.
  Донякъде тази комшийственост и отговорност се запази в малките градчета.В панелените гета се възцари анонимната ненаказаност и простотията заля и малкото усилия за нормален и красив бит.А всичкото това на Н-та степен пренесено в управата,направиха от София просто сбиритока столица.

 18. 18 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#14] от "Снежанко":
  Бочко и Фандъкова играха/играят на доста опоскано поле. Това, което Янчулев и проклетия Софиянски направиха, никой не може да ги настигне по вредност, унищожение и глупост.
  Бойко направи дребни поразии направо, и позахлеби покрай поръчките за изпълнение. Я си припомнете по кое време бяха най-големите заменки тип "2 панела в Обеля" срещу парцел 1200 кв. м.в центъра?

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 19. 19 Профил на victor2
  victor2
  Рейтинг: 1257 Разстроено

  Грешна е системата, до като общинарите са толкова политизирани. Както е и в момента, при всяка смяна на правителството започва разместването на пластовете и в общински съвети както и в цялата администрация. Като че ли и проблемите и те са си сменили поляритета. До като общинарите гледат на работата си само като източник на доходи и влияние, до като корупцията е върхова, то не може да е друго.

 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2552 Гневно

  Трябва да се спре плочкопоставянето! НЕ на плочките и ДА на тревата! Който отреже дърво ръцете да му изсъхнат!

 21. 21 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#18] от "clutch":

  НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!!!
  Те такива пари получиха от ЕС ... А метростанциите са скромнички ...

 22. 22 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#16] от "Payakoff":

  Надявай се, надявай се! Той и Петър Диков се надява на ниската култура на населението и алчността му, за да гепи бакшиши за всяка нова сграда!
  Кой разруши къщата - музей на Стефан Стамболов на Раковска?
  Кой разруши къщата на Данови на Славянска?
  Аз ли?

 23. 23 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#18] от "clutch":

  А дека е заводо за боклуко?
  Нема го, и парите ги нема!
  Е, ЕС не ги даде, спря проекта в последния момент! Бойко от 2005 се пъне и пеняви за боклука, и още сме си на същото място !!!

 24. 24 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#23] от "Снежанко":
  Добър въпрос. Но трябва да се задава на всички, които играха с титаните, вълка с майбаха и подизпълнителите им.
  Това е като повечето въпроси, които всички си задаваме-отговорите се знаят, никой обаче не отговаря по същество.
  Никой няма топки за истинска промяна, за истински реформи, които така или иначе не могат да се случат, ако човек не промени първо себе си.
  Вярвате ли, че ако се появи човек като старите кметове на София, ще може сам, еднолично, да се пребори със свинщината в столичния съвет?

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 25. 25 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#24] от "clutch":

  До голяма степен ще може.
  Но не и някаква безпомощна женица!

 26. 26 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#25] от "Снежанко":
  Не мога да предполагам дали сте си имали работа с Фандъкова, но съвсем не е "безпомощна" женица. Доста добре си е научила домашното и е в час по проблемите на града.
  Проблема и е, че се налага да лавира между поне четири групировки в кметството+ внезапните интереси, когато се появи нещо по-апетитно за папкане.
  На мнение съм, че трябва да се премахне тази история със столичния съвет, най-вече заради политико-криминалния интерес, който защитават съветниците.
  Не сме дорасли за такъв тип управление.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 27. 27 Профил на p911
  p911
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Мордор - така наричам София, когато се прибирам по магистрала "Хемус" или със самолет ... тук нагледно може да видим какво обществото ни е съумяло да сътвори през годините след освобождението.

  Преди 134г. София/Сердика е избрана за столица с подкрепата на княз Додндуков. Тогава градът е с население 12 000 ... това е информация за кореняк столичаните Прогресивната част от населението в новата столица се стича от градове, като Търново, Габрово, Трявна и много други. След освобождението, макар и трудно, този древен град придобива свой Европейски облик и изгражда новата си история.
  И така до 1944, следва времето на "централизираната икономика", която се централизира в София и нейните бетони и панели от 60-80те, и така до мутро-барока от пост-социализма (условно казано, нали социалистите все си ни управляват).
  Чудя се, на фона на тази историческа справка, дали в настоящето самите ние нямаме някакво извратено желание да живеем в неприятна среда, а може би контрастът на мизерните улици с лъскавите ни автомобили и скъпо обзаведени жилища ни кара да се чувстваме успели ... извратено е, нали?

 28. 28 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#26] от "clutch":

  Не съм имал взимане - даване с нея.
  Съгласен съм, но не мога да й помогна с друго освен да я бия с точилка по главата .
  Между другото, Лили Вилковци и разните от Синята коалиция са напълно вписани в общинската мафия и с нищо не показват желание за алтернатива - да не забравим, че първоначално Бойко се сля с тях, за да направи политическа кариера

 29. 29 Профил на stasbard
  stasbard
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Е,ние си имаме Бургас,който е не по-малко красив от Лион,Велико Търново по-древно от Манчестър и Пловдив доста по-красив от Мюнхен,особено старият град... !


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 30. 30 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 660 Разстроено

  До коментар [#28] от "Снежинко":
  Няма цвят, когато е за пълнене на търбусите И сините са в говната, я колко време стефчо ни беше кмет....

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 31. 31 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#5] от "Jessika":
  [quote#5:"Jessika"]Напълно съм съгласна с автора, че преди всичко трябва да се съхрани автентичността на града, доколкото е останала.[/quote]
  Напълно съм съгласна с теб, Джесика.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 32. 32 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 451 Любопитно

  Без думи пример: http://www.webcafe.bg/id_547718229/slide_1_Kak_Norvegiya_shte_zapomni_Brayvik ! А ние мълчим за куп подобни трагедии от последните 20 години, а защо не и за жертвите от комунизма!

  Яба-даба-ду
 33. 33 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#30] от "clutch":

  Те казват, че вече не са, аз обаче искам доказателства, на аванта не им давам нищо повече ...

 34. 34 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#27] от "p911":

  Не си само ти с това впечатление, някой беше написал на табелата "София" при Църна маца "Мордор"

 35. 35 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 446 Весело

  [quote#29:"stasbard"] Е,ние си имаме Бургас,който е не по-малко красив от Лион,Велико Търново по-древно от Манчестър и Пловдив доста по-красив от Мюнхен,особено старият град... !
  [/quote]

  Колко неадекватно сравнение! Сигурно се шегуваш! Видно е че не си бил нито в Лион, нито в Мюнхен...
  Аз например Мюнхен въобще не го харесвам като град, обаче сравнението по каквото и да било с Пловдив е най-малкото нелепо.

  А иначе факт е, че София е най-селски изглеждащата столица в Европа, и го казвам с голяма болка.

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 36. 36 Профил на frankie_
  frankie_
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Нека се реставрират сградите от началато на 20 век, стига централизирани покупателни центрове ( молове ), стига коли в центъра, ние се унищожаваме взаимно...Защо не се пропагандира колоезденето...Защо всеки чака следващите избори, за да дойде някой да му обясни, че като си хвърля отпадъците през балкона , вреди и на себе си ?

 37. 37 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  В коментар #35 в съседната статия по повод на паркирането в София застъпвам мнението, че софиянец = ром. Обосновал съм се в няколко реда. Който желае, може да се присъедини с коментар, или просто да щракне + / -

  http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/03/18/2263443_parkiranite_koli_v_centura_namaliaha_traino_s_20/?p=0#addcomment

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK