Кисинджър: Западът демонизира Путин, защото няма политика за Украйна

Хенри Кисинджър през 2011 г.

© Associated Press

Хенри Кисинджър през 2011 г.Хенри Кисинджър, бившият държавен секретар на САЩ, публикува във "Вашингтон пост" коментар, според който кризата около Украйна ще свърши едва тогава, когато бъдат балансирани интересите на всички замесени страни. Ето какво се казва още в статията:


Публичният дебат за събитията в Украйна се върти изцяло около конфронтациите. Как обаче да знаем какво ще се случи? През живота съм видял как четири войни започват с голям ентусиазъм и широка обществена подкрепа. Не знаехме обаче как ще свършат тези войни, а от три от тях се оттеглихме едностранно. Истинското изпитание за една политика е постигането на крайната ѝ цел, а не възторженото ѝ начало.


Украинската криза прекалено често бива представяна като прост избор: Украйна се присъединява или към Изтока, или към Запада. Ако Украйна иска да оцелее и да просперира, това няма да се случи като част от единия или другия лагер – тя трябва да действа като мост между тях.
Русия трябва да приеме, че опитът да превърне отново Украйна в свой сателит и по този начин да разшири границите си ще доведе до връщане на предишното състояние на постоянно противопоставяне с Европа и САЩ.


Западът от своя страна трябва да разбере, че за Русия Украйна никога не би могла да бъде чужда държава. Руската история започва с Киевска Рус. Руската религия се разпространява оттам. Украйна е била част от Русия дълги векове, а дори преди това историята им е тясно свързана. Някои от най-важните за Русия сражения от Битката на Полтава от 1709 г. са се водили на украинска земя. Черноморският флот – руският инструмент за упражняване на влияние в Средизменоморието – е базиран в Севастопол, на полуостров Крим. Дори известни дисиденти като Александър Солженицин и Йозеф Бродски настояват, че Украйна е неделима част от руската история, а и от Русия.


Европейският съюз трябва да е наясно, че бюрократичният му подход към разширяването и подчиняването на местната политика на Брюксел допринесе за превръщането на преговорите за присъединяване в политическата криза. Външната политика е изкуство на създаване на приоритети.


Украинците са тези, които трябва да вземат решението. Те живеят в страна със сложна история и много различни езици. Западът става част от Съветския съюз през 1939 г, когато Сталин и Хитлер си разделят Европа. Крим, който има 60% руско население, става част от Украйна едва през 1954г., когато Никита Хрушчов, по произход украинец, подарява Крим като част от честване на триста годишнината от споразумение на Русия с казаците. Западната част е населена предимно с католици, а източната с православни християни. Западът говори украински; изтокът говори предимно руски. Всеки опит на едната част на Украйна да доминира над другата – както се случва напоследък – би довел до гражданска война и разделение. Разглеждането на Украйна като част от противопоставянето между Изтока и Запада би отложило с десетилетия възможността Русия и западните държави да участват заедно в една съдействаща си международна система.


Украйна е независима едва от 23 години; преди това от 14-ти век насам винаги е била под нечие чуждо управление. Не е изненадващо, че лидерите на страната все още не са усвоили изкуството на компромиса. Политиката на постсъветска Украйна ясно показва, че в основата на проблемите стои в опитите на украинските политици да наложат волята си над непокорните части от страната, първо от страна на една фракция, после от другата. Това е и коренът на конфликта между Виктор Янукович и неговия основен опонент Юлия Тимошенко. Те представляват двете крила на Украйна и не желаят да делят властта . Единствената далновидна политика на САЩ спрямо Украйна трябва да мине през опит двете части на страната да си сътрудничат. Трябва да търсим помирение, а не доминация на една от двете фракции.


Русия и Западът, и особено различните фракции в Украйна, не действат на този принцип. Всяка от страните успява да влоши допълнително положението. Русия няма да е в състояние да наложи военно решение без да се изолира във време, в което повечето от границите ѝ вече са доста несигурни. За Запада, демонизирането на Владимир Путин не е политика; то е извинение за липсата на такава.


Путин трябва да разбере, че независимо колко не е съгласен с развоя на събитията, военна намеса би могла да доведе до нова Студена война. От своя страна, САЩ трябва да се въздържи да се отнася към Русия като към нарушител, който трябва да бъде принуден да следва правилата, наложени от Вашингтон. Путин е добър стратег, особено от гледна точка на руската история. Той обаче не разбира американските ценности и психология. Американските политици обаче още по-малко разбират руската история и психология.


Лидерите на всички страни на конфликта трябва да преценят какви са възможните изходи от конфликта, а не са се съревновават кой може да се наежи най-много. Според мен, за да бъде постигнат резултат, който да задоволява ценностите и интересите на всички страни, трябва да се извършат следните стъпки:


1. На Украйна трябва да се даде правото свободно да избира икономическите си и политически обвързвания, в това число с Европа.


2. Украйна не бива да става част от НАТО. Твърдях същото преди седем години, когато въпросът отново беше на дневен ред.


3. Украйна трябва да е свободна да създаде правителство, което да отговаря на волята на украинския народ. Далновидните украински политици биха избрали политика на изглаждане на конфликтите между различните части на страната. В международен план, те би трябвало да търсят позиция сходна на тази на Финладния. Тя не оставя каквито и да било съмнения, че би защитавала свирепо независмостта си и си съдейства със Запада, но много внимава да не показва враждебност към Русия.


4. Анекс на Крим от страна на Русия не отговаря на съществуващите правила на международната система. Възможно е обаче отношенията между Украйна и Крим да бъдат изменени. За тази цел, Русия следва да признае суверенитета на Украйна над Крим. От своя страна, Украйна трябва да разшири автономията на Крим с избори, провеждани с участието на чуждестранни наблюдатели. Този процес трябва и да включва елиминиране на всички неясноти относно статута на Черноморския флот, разположен в Севастопол.


Това са принципи, а не рецепти за успех. Запознатите с региона знаят, че не всичко от горното ще бъде приемливо за всички страни. Ако не бъде постигнато обаче решение, основано на тези принципи, развитието към открита конфронтация ще продължи. Този момент ще дойде много време.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (235)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 640 Весело

  Някой бръже-бръже до го нарече "Путинофил" и "Комунунгер"

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 2. 2 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Разумен човек.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 3. 3 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  1. На Украйна трябва да се даде правото свободно да избира икономическите си и политически обвързвания, в това число с Европа

  Още първото условие е неизпълнимо. Кремъл обича да корумпира и да прави партии в съответните страни, които иска да контролира.
  Украйна и България са блестящи примери.

  Та който зарежда от бензиностанции на Газпром и Лукойл е национален предател.
  Който гласува за финансирани от Кремъл партии (АБВ=БСП/Атака/Бюрек/НФСБ е национален предател.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 4. 4 Профил на sparks
  sparks
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Обективно представяне на ситуацията от страна на опитен и далновиден политик.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 5 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Eто и едно смислено становище. От не случаен човек

 6. 6 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Когато едно нещо е истина, не е необходимо опитен политик като Кисинджър да ти го каже, за да го разбереш.
  Но когато не искаш да видиш тази истина, дори опитен политик като Кисинджър да ти го каже - пак няма да я видиш!

 7. 7 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Всъщност от четирите точки, които е изброил Кисинджър всички се признават от демократичния свят.

  The best way to predict the future is to invent it.
 8. 8 Профил на levbalkanski
  levbalkanski
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Когато Путин напише труд като "Дипломацията" (руска дума за армия и репресия) тогава света ще признае,че разбира от мир и международни отношения.

 9. 9 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 640 Любопитно

  "Европейският съюз трябва да е наясно, че бюрократичният му подход към разширяването и подчиняването на местната политика на Брюксел допринесе за превръщането на преговорите за присъединяване в политическата криза. Външната политика е изкуство на създаване на приоритети."

  Ето, човека споделя 1 към 1 моята теза, която нахейтихте така безмозъчно преди два или три дни. Прощавам ви

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 10. 10 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Умното и знаещо си е умно и знаещо!

  Трезва и мъдра преценка, дано се вслушат в нея ненаигралите се...

 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2096 Неутрално
 12. 12 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  Аз се надявам точно това да стане в Украйна. Решението е в Ръцете на Путин. Ако избере война ще получи война - както и да я наречете студена или гореща.

  подпис
 13. 13 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#3] от "ironhorse":
  Мисля, че имате и добър избор.
  Който ще Ви позволи да не измъчвате съвестта си, всеки път като отидете до бензиностанцията, или когато Ви се наложи да ходите до урните при избори - да видите как някой гласува за финансирани от Кремъл партии.
  Струва ли си да се подлагате на такива изпитания?

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  Ех, драги ми Дневник, това на Кисинджър е от 5 март във Вашингтон пост.
  Сега коя дата сме?

  А събитията около Украйна от тогава се развиваха не с дни, а с часове.
  Плюс, че се върти преведено на български от поне сряда насам ...

 16. 16 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  "Ако Украйна иска да оцелее и да просперира, това няма да се случи като част от единия или другия лагер – тя трябва да действа като мост между тях."

  Така е. А в момента всички участници в конфликта губят поради това, че преди няколко месеца бе пропусната възможност да се постигне компромис.

 17. 17 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Личи си като говори умен човек. Дано да слушат и тези, които сега командват парадите...

 18. 18 Профил на Емануил
  Емануил
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#3] от "ironhorse":

  не само България и Кремъл, всички западни леви-социалисти и националисти в Европа са под крилата на Кремъл: Франция - социалисти, Белгия- социалисти, Румъния-социалисти, Италия- социалисти, Германия- ХДС заедно със социалистите сглобиха широка коалиция, Унгария - националисти.

  http://www.erepublik.com/en/referrer/embeca
 19. 19 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  Надявам се на релни ползи за руския народ, защото властта на Путин в Русия зависи от от това дали Путин ще си запази образа на мъжкар. Ако не успее ще се стигне до демократизиране на Русия.

  подпис
 20. 20 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иван К":
  И аз се надявам точно това да стане в Украйна.
  Решението е в ръцете на бюрократите от ЕС и Путин. Да влезе в сила споразумението от 21.02. И после украинският народ да избере сам. Както и предлага Кисинджър


 21. 21 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 648 Неутрално

  тази позиция на Кисинджър е малко като и"вълкът сит и агнето цяло"

 22. 22 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Украинската криза прекалено често бива представяна като прост избор: Украйна се присъединява или към Изтока, или към Запада. Ако Украйна иска да оцелее и да просперира, това няма да се случи като част от единия или другия лагер – тя трябва да действа като мост между тях. – казва Кисинджер и с това кратко, ясно и разбрано е обрисувал както избухналата криза, така и принципните грешки, допуснати от всички основни фигури в нея. Но за сега от всички участници само Путин, Меркел и донякъде Обама като че ли разбират особеностите на забърканата каша и се опитват да излязат от нея с колкото може по-малки загуби.

  Дано да успеят.

 23. 23 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 640 Неутрално

  както биха казали съседите ни на юг - анджек

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 24. 24 Профил на sokratus
  sokratus
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Кисинджър е прав, ако страните в преговорите са разумни! Това, че Путин изглежда спокоен и уравновесен, не означава, че има повече мозък в главата от Хитлер. Той има план и като голямо дете ще се инати и ще го следва! Изобщо не мисли да отстъпва, защото вижда чиновническият подход на ЕС и ги счита за слаби!

 25. 25 Профил на alffastar
  alffastar
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#3] от "ironhorse":
  Много крайни квалификации, които водят само до кнфронтация! В България трябва да се води диалог, който да е насочен към бълграските интереси, независимо къде зареждаме бензин! Трябва да има диалог за изглаждане на противоречията в гледните точки - спокоен, обоснован и принципен! Трябва образоване и непрекъсната борба. Много от хората, които гласуват за БСП/ДПС, че и атака, не са лоши хора! Затова с тях трябва да се говори не с конфорнтация, а неуморимо, с аргументация и вежливо. Само така ще има прогрес!
  Относно какво обича Кремъл, Белият дом не м у отстъпва! Всички имат недостатъци! Трябва да се търси компромис и разбирателство както в културно-исторически план, така и в политико-икономически!

 26. 26 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Когато Международният съд в Хага прие отделянето на Косово въпреки законите, недопускащи този ход, всичко беше наред, Пък и беше подкрепено с агресия, бомби, крилати ракети и "Духове". Сега отделянето на Крим се обвързва със същите "закони", които бяха пренебрегнати тогава. Така се създаде прецедент, който още дълги години ще се използва от заинтересованите. А вече е ясно, че Крим ще стане част от Русия и не виждам, какво ще направят ЕС и САЩ, освен запрет върхе визите и авоарите. Крим е по-скъп!

  effi
 27. 27 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Истинското изпитание за една политика е постигането на крайната ѝ цел, а не възторженото ѝ начало."

  За съжаление - много малко украинци са се замислили за това в "началото"...
  Защото - все още не се знае кой ще спечели.
  Но със сигурност е известно - кой ще загуби.

 28. 28 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  Конгломератът ограничен териториално на земната повърхност наричащ се "Украйна" не може да издържи в сегашния си вид.
  Две са основните предпоставки и е странно, че Кисинджир не ги споменава:
  1. Икономическа причина. Украйна е по-бедна от съседите си и икономическите центробежни сили водят до разпад. Които владее руски и се чувства по-комфортно в руска среда гледа (вижда личния си прогрес) на Изток, други - на Запад.
  Швейцария отдавна би се разпаднала на кантоните си, ако беше два пъти по бедна от съседите си.
  2. Външна причина. Украйна е голяма, недоразвита с потенциал за развитие, което означава възможности за правене на бизнес (пари). Това предизвиква апетити у съседите й. Ако беше малка, макар и с възможности едва ли някой щеше да се занимава с нея.
  Имайки предвид горното колкото по-скоро външни и местни субекти седнат на масата и почнат преговорите по разделянето на Украйна по мирен начин - толкова по-добре. Трябва да се търси уин-ту-уин точката, а не всичко или нищо. Предварително трябва да са се съгласили, че насилие и провокации са изключени от инструментариума.

 29. 29 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#15] от "xm...":

  Все пак е публикувано , макар че около цитати от този коментар на Кисинджър, вчера се разигра мини война във форумите. Народопсихология - вместо да се вслушаме в прагматизма и разума, ние почнахме (или ще почнем тук) да вадим факти от негови политически решения в миналото. В случая - това е едно наистина балансирано мнение и решение.

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 30. 30 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 640 Неутрално

  http://kololoto.blogspot.com/2014/03/blog-post.html
  за това става дума

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 31. 31 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Когато Кисинджър говори всички пресститутки мълчат.

 32. 32 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  [quote#1:"Митко Василев"]Някой бръже-бръже до го нарече "Путинофил" и "Комунунгер" [/quote]
  Ми ... аз бих казал, че или вече е поизкукал - или продължава да се прави на лисица.

  Това за "историческата обосновка" ми иде в повече.
  Може да върви за масовката, (глей к'ъф рейтинг цепи Путин баш по тая линия!), ама не е казал ни дума за основата на основите - че става дума за политика с конкретни цели.
  Путин не посегна на Крим заради рейтинг.
  ЕС не се оказа в кашата заради рейтинг.
  Щатите не се опъват заради рейтинг.
  А Китай си каза официално - че проблемът в Украйна не е само регионален, а и с глобални последици. Т.е. и тях ги засяга. И ... замълчаха.
  Кисинджър и гък не казва за Китай. Пък аз смятам, че те ще са тези, които "ще наклонят везните" и ще имат решаващ глас, предполагам на уше, в каква посока ще се утаи сегашната каша.

 33. 33 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  начи да се приложи девиза :
  "Нема мое, нема твое,
  всичко е Берое !"

  veni vidi fugi
 34. 34 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Така е. Възторженото начало не е най-важното. Постигнатата цел е от значение. Статута на черноморският флот е заложен на карта. Членството на Украйна в НАТО също. Даже се чудя кое от двете е по-важно за Русия.

 35. 35 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Кисинджър, за разлика от бюрократите калинки в държавния департамент и ЕС, знае много по-добре как да се процедира, за да се стабилизира Украйна и региона. Финландизация на Украйна и истинско правителство на национално единение, а не бутафорията, която "управлява" в момента е Киев.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 36. 36 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Веднъж попитали Хенри Кисинджър, бивш държавен секретар на САЩ: - Какво представлява „притискащата дипломация“? Кисинджър отговорил: - О, това е уникален еврейски метод. Ще ви обясня с пример. Да речем, че искате да омъжите дъщерята на Рокфелер за обикновено селско момче от България. - Какво? Как може да стане такова нещо? - Много лесно. Отивам в едно българско село, избирам си един приятен младеж и му казвам. - Искате ли да се ожените за американска еврейка? Той объркано отговаря: - У нас тук е пълно с момичета. Аз продължавам: - Да, но тя е дъщеря на милиардер! Младежът се почесва по главата и казва: - Е, това променя нещата… Тогава отивам в Швейцария на среща в банката и питам: - Искате ли да имате за президент на банката българско селянче? - Фу, – отговарят от банката. - А ако той е бъдещия зет на Рокфелер? - Е, това разбира се променя нещата.. Отивам при Рокфелер и му казвам: - Искате ли за зет български селянин? А той възмутено: - Какво говорите, в нашето семейство всички са финансисти! Казвам му: - Да, но той е председател на управителния съвет на швейцарската банка! Рокфелер се замисля и клати глава: - О, но това променя нещата! Сузи, ела тук. Господин Кисинджър ти е намерил годеник. Той е президент на Швейцарската банка! Сузи недоволно мърмори: - Ох, все финансисти, скучни и неприятни. Но аз й казвам: - Да, но той е едно здраво и силно българско момче! А тя с възторг: - О-о-о! Това променя нещата...

 37. 37 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Е, "прозападни" шамани, един от най-големите във Вашата област, Ви казва истината, но Вие сте на принципа "една си баба знае, една си бае" - Путя е лошияят, ние сме добрите.
  Хайде кажете, че чичко Кисинджър е върл комунист и антидемократ!

  ура и да живей!!!
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  Дали ще го чуят "орлите" в Киев, Москва и Вашинктон
  Много по-различно щеше да е, ако действията на новите властници в Киев бяха по-адекватни, а не задъхващо неадекватни /като отмяна статута на малцинствените езици, заплахите за манастири в юрисдикцията на Московската патриаршия и пр/

 41. 41 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 434 Неутрално

  След като и Кисинджър се появи на сцената, значи Путин наистина успя да върне историята 25 години назад. Всичко, което казва Кисинджър е абсолютно вярно и просто. Само руския мужик не може още да проумее.

 42. 42 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Има право Кисинджър, което казва е така,но да не забравяме кой започна конфликта !!!!! Новото временно украинско правителство и дума не е казало, че иска да наказва или да гони руското население.Тези идиотщини си ги измисли Путин, защото го хвана страх да не се разбунтуват и руските граждани срещу корупното му правителство! Естествено ,че е по-добре да седнат всички на една маса и да обсъдят кое е най -добро за украйна. Какво пречи да продължат икономическите си отношения и с Русия и със Запада ? Но на Путин не му харесва така .

 43. 43 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 646 Весело

  Опа опа опаааааа. Кой се връща след едно-дневен бан???

  А сега направо на темата. Кисинджър е изкуфял дядка, който не може да излезе още Студената война.

  Запада на бил разбирал Русия, дрън-дрън. Просто Запада наруши негласни споразумения в Киев, след като всичките им лидери се изсипаха за подкрепят въоръжение бунтовници на мегдана, които разбиваха и завземаха сградите на властта, която Путин малко преди това бе прикоткал. А украинската власт опря до Путин след години корупция и лошо управление, което не започва от последния им злочест президент.
  Явно мачото Путя си е помислил, че Запада го предизвиква, та и той реши да покаже мускул. Та сега Запада след като ги надроби, продължава да правят простотиии - то заплахи, то санкции. Вместо да сядат и да се разберат, кой какви глупости е направил, продължават в стил "Ти знайш ли кой съм аз, уеееее".

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 44. 44 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 488 Неутрално

  През цялото време на прочит на този анализ, не можах да изляза от раздвоението което ме обзе, на съгласен и несъгласен с прочетеното. Идеализирано това е добър вариант, но веднага се сетих че например в нашите смесени райони, мнозинството мирно и винаги "демократично" налага волята си в ущърб на останалите. За да се изградят дълготрайни демократични ценности, при това спазвани от мнозинството, ще е необходим един дълъг и мъчителен период. При бедно население това практически е нерешима дилема. Ако си представим че ЕС и Русия се договорат, това би означавало да се надпреварват, при това безкористно, в подобряването на благосъстоянието на Украйна. Това вярва ли го някой? САЩ също никога не са помагали без пряк интерес. Тогава какво остава от анализа на Кисинджер? Може би поредната утопия?

 45. 45 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Имат политика те, имат. Да пита Барозу с к'ъв акъл искаше за една нощ да стъпи на украинските пазари. Ама сега се покри като най-долната мишка, какъвто и си е....

 46. 46
  ****

  Мненията на потребителя Кентавър бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 47. 47 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#36] от "Митридат":

  Както се казва в интервюто (тук с друг превод), политиката е изкуство на подреждане на приоритетите

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 48. 48 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 646 Весело

  До коментар [#42] от "k.walther":

  [quote#42:"k.walther"]Новото временно украинско правителство и дума не е казало, че иска да наказва или да гони руското население.[/quote]

  Как да не е казало, бе драги? Едно от първите им действия бе да отменят закона за регионалните езици - директно насочен срещу руснаците в Украйна. След това за няколко дни изчистиха всички руснаци от висшия ешалон на всластта.

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 49. 49 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#36] от "Митридат":

  Това много ми хареса ...
  Между другото, Кисинджър е от крилото в САЩ, което е за преговори със СССР/Русия.
  Помните ли че докато той беше Държавен секретар и Президент Никсън, рязко промениха политиката на САЩ към СССР за преговори.
  Това в последствие се отчете като грешка и Президентите Рейгън и Буш старши поломиха СССР.

  След Обамата, се надявам, защото друго не ми остава, да дойде Маккейн и да разтури по икономически причини Русия.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 50. 50 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#40] от "daam":

  Законът е в сила и не е премахван !!!
  Слушай пропагандата на Путинхитлиров.
  Радата гласува да се премахне, но Турчинов не подписа закона, и си остана в сила !

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 51. 51 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1234 Весело

  [quote#49:"ironhorse"]Помните ли че докато той беше Държавен секретар и Президент Никсън, рязко промениха политиката на САЩ към СССР за преговори.[/quote]

  Няма как да помня, по-млад съм.

 52. 52 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 646 Весело

  До коментар [#35] от "fortunes":

  [quote#35:"fortunes"]

  Кисинджър, за разлика от бюрократите калинки в държавния департамент и ЕС, знае много по-добре как да се процедира,[/quote]

  Знае той. Мнохо добре знае. Само виж колко хубаво се справи с нахлуването на турците в северен Кипър. И оттогава до сега там е една любов, просперитет, мед, масло тече по улиците ....

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 53. 53 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1027 Весело

  Пропаганда стайла на Дневник отново се показва като страдащ от състояние изключващо наказателната отговорност
  [quote#37:"cucing"]"прозападни"; шамани[/quote]
  Прозападнали тролове им викаме ние

 54. 54 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#48] от "Viscount Ganyo":

  Това къде го прочете или видя ? Само не ми казвай, че по руските канали !!!????

 55. 55 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Хммм... всичко това е прекрасно, ама...

  1. Путя не иска Украйна да решава сама икон. и полит. си обвързаности. Т.е. милоство й се разрешава да избира сама, но само ако изборът е в полза на Русия, иначе не й се разрешава.

  3. Путя не е съгласен правителството на Украйна да е свободно, то трябва да е зависимо от него, само тогава е легитимно, иначе са фашисти и прочие.

  4. За Путя "суверенитет" е нищо не значеща дума. Той може спокойно да си взема или да захвърля всичко, което му хареса.

  Един вид Путя разрешава на Украйна да има собствено мнение, но само ако това мнение се подчинява на руското, във всички други случаи тя няма право на собствено мнение.

  Компромис, компромис, ама има някои неща, с които не може да се направи компромис. Нещо като семейство, в което са постигнали компромис - жената ще решава по въпросите за възпитанието на децата, ама за сметка на това мъжът има право да я побийва малко от време на време. Егати и компромиса!

 56. 56 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 646 Весело

  До коментар [#54] от "k.walther":

  Да, драги, прав си. В Дневник не написаха за това, значи не съществува

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 57. 57 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#48:"Viscount Ganyo"]След това за няколко дни изчистиха всички руснаци от висшия ешалон на всластта. [/quote]
  Естествено, нали са хора на Янукович . Коруптни !

 58. 58 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2233 Весело

  "Истинското изпитание за една политика е постигането на крайната ѝ цел, а не възторженото ѝ начало.”

  ++++++++++++++++++

  I Want To Believe
 59. 59 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#49] от "ironhorse":

  Буш и Рейгън са два банана за маймунджолъка. Кисниджър спаси САЩ от фалит през 1971ва и постави прецедента за рязкия спад на нефта през 80те. Неговите действия и преговори поломиха СССР.

 60. 60 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#56] от "Viscount Ganyo":

  Не скъпи ,аз живея в Германия и гледам независими канали !!!
  Дневник не ми е основният източник . И не отричам, че тук в Дневник понякога има странни статии !
  Освен това съм жена.

 61. 61 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 587 Любопитно

  Добър анализ, но препоръките са по-лесни да се кажат, по-трудни или по-скоро невъзможни да се осъществят. Пат!

  911,959,964,993
 62. 62 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 646 Весело

  До коментар [#60] от "k.walther":

  Оооо, извинете, фрау. Това, че гледате "независими" канали в Германия, обяснява донякъде гледната ви точка

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 63. 63 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  [quote#15:"xm..."]Ех, драги ми Дневник, това на Кисинджър е от 5 март във Вашингтон пост.
  Сега коя дата сме? [/quote]

  Влез им в положението... все пак досега умуваха дали изобщо да го пуснат това изказване, щото не отговаря на опорните им точки и на официалната им политика, неполиткоректно е, така да се каже.
  То, само този анализ да беше, те поне още 5 от сериозни западни бивши политици и специалисти по Русия изпуснаха, чак не е за вярване, че пуснаха този...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 64. 64 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#62] от "Viscount Ganyo":

  Нещо против независимостта на Германия ли имате ???? Или можете да ми посочите един канал ,който да е купен от политик ?

 65. 65 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#15:"xm..."]Ех, драги ми Дневник, това на Кисинджър е от 5 март във Вашингтон пост.
  Сега коя дата сме?[/quote]

  От 6 март е статията. Днес сме 7 март.

  How the Ukraine crisis ends
  By Henry A. Kissinger, Published: March 6

  http://www.washingtonpost.com/opinions/henry-kissinger-to-settle-the-ukraine-crisis-start-at-the-end/2014/03/05/46dad868-a496-11e3-8466-d34c451760b9_story.html

 66. 66 Профил на peron
  peron
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#1] от "Митко Василев":

  Кисинджър е стар агент на КГБ, това се знае. И нов трол на БСП. А по принцип си е рубладжия.

 67. 67 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#64] от "k.walther":

  Ето ти един. Немското Скай Д е на Рупърт Мърдок . Той е политик макар и не-избран...което както знаете е по лошия варянт фрау Валтер.

 68. 68 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1346 Весело

  До коментар [#36] от "Митридат":

  Ахаха... това е просто велико, още се смея...
  Наистина ли го е казал Кисинджър или са просто градски легенди?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 69. 69 Профил на ivan_granichar
  ivan_granichar
  Рейтинг: 488 Весело

  "Външната политика е изкуство на създаване на приоритети" Препоръчвам тази сентенция на ръководството на външно министерство, преподавателите и студентите от СУ (съответната специалност)

 70. 70 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 646 Весело

  До коментар [#64] от "k.walther":

  Сакън, фрау. Нямам нищо против, нито Германия, нито срещу независимостта ѝ. Не ме вкарвайте в този филм. Че и без това излизам от еднодневен бан, не бива да се отклонявам от темата тука.

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 71. 71 Профил на neoden
  neoden
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Според Кисинджър за Русия Украйна е много важна тъй като е "люлка на цивилизацията" им - Киевская Рус, Полтава и т.н.
  Аз много уважавам Кисинджър и въобще, ама въобще не съм фен на руската и сръбската политика, но какво да кажем за Косово?
  Защо Украйна да не се "откъсне" от руско влияние? И като независима държава защо да не стане член на ЕС (може би не на НАТО)?

  пс А да знаете как се радвам, че сме институционално свързани с ЕС! Иначе с тези властници дето си имаме...

 72. 72 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1234 Весело

  [quote#68:"VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!"]Наистина ли го е казал Кисинджър или са просто градски легенди?[/quote]

  Фейсбучни легенди. Вероятно е българчето е сложено на мястото на оригиналния герой в този анекдот.

 73. 73 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#68] от "VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!":

  И аз съм го чувал,но не с хубаво,младо и здраво българско момче.

  май е легенда!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 74. 74 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Кисинджър е живa легендa в дипломaциятa и един от нaй-умните политици в съвремието!
  Монументaлния му труд "Дипломaциятa" е книгa, която всеки с интерес към историятa и междунaродните отношения.
  Освен товa се считa зa един от нaй-големите познaвaчи нa китaйскaтa история и културa.
  Относно стaтиятa-блестящ поглед върху товa кълбо от проблеми, нaречено съвременнa Укрaйнa.
  Зa рaзликa от Кисинджър обaче, повечето световни лидери просто не могaт, или не искaт дa рaзберaт другaтa стрaнa.
  И Зaпaдa, и Путин имaт aргументи, които отстоявaт, без дa търсят компромисно решение.
  Отделно и укрaинските политици се люшкaт в двете крaйности.
  Но, кълбото от проблеми не може дa бъде рaзплетено със сaбя...(може, но товa ознaчaвa дa дaдем рестaрт нa тaзи плaнетa).

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 75. 75 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Западът имаше грешна политика за Путин,но вече се поправя!

  Путин сам се набутва,така че трудно може да бъде "демонизиран".

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 76. 76 Профил на dragalevski
  dragalevski
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Кисинджър е велик ум на нашето съвремие. В горната статия с прости изречения е успял да формулира и резюмира най-важното като фактология в настоящата украинска криза. Важният въпрос е: има ли кой да го чуе и разбере?

 77. 77 Профил на peron
  peron
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#49] от "ironhorse":

  СССР се срути сам. Поради ниските цени на суровините и абсурдната планова икономика на СИВ, която създаде неадекватни икономически връзки между страните-членки. Рейгън беше водещ на шоу програмата и просто си напомпа рейтинг.
  Кисинджър за 5 години постигна на масат толкова, колкото не можаха 5 американски президента с интервенции от Залива на прасетата през Конгоанските джунгли, чак до Ханой.

 78. 78 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Много балансирано изказване на Кисинджър. Да се радва, че не е руснак говорещ в руска медия, понеже вече щеше да е заклеймен като предател и "соросоид"... Щом иска признаване суверенитета на Украйна над Крим и казва, че Русия се опитва да направи Украйна свой сателит, значи е платен "соросоид", как иначе...

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 79. 79 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Сенаторът Джон Макейн заявява:
  "...Погледнах в очите му и видях там КГБ!"
  ... Путин е имал малко шансове да избудалка ветерана от виетнамската война Джон Макейн, но за мнозина фашисткият диктатор Путин е "демонизиран", видите ли.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 80. 80 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#70] от "Viscount Ganyo":

  Ах , да бе ,сладур , забравих , че ви плащат да следвате опорните точки ! И не ме наричай Фрау , че се чувствам стара. Освен това съм си запазила българското гражданство , за да не си загубя правото да гласувам срещу българските другарчета-депутатчета на Путин!

 81. 81 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 646 Весело

  До коментар [#71] от "neoden":

  Ами какво да ти кажем за Косово? Не знам, който го измисли с тази люлка за Сърбия, но самото Косово за първи път влиза в рамките на сръбска държава (за кратко) едва в края на 12 век, та по това време сърбите не само са пролазили, ами са се изправили на крака, та и булките са тръгнали да гонят. До тогава Косово е било винаги българска територия. Косово никога повече не влиза в български границите от края на 13 век.

  Та това е относно пропагандата, че Косово било люлка на сръбската цивилизация. То пък то и една цивилизация е тази, сръбската, но това е друга тема.

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 82. 82 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#36] от "Митридат":

  Ето за това чета Дневник .

 83. 83 Профил на peron
  peron
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#79] от "Торбеш":

  По принцип не знам дали следиш американската политика изкъсо извън Обама и администрацията му (говоря за законодателната власт), но Джон Маккейн е най-осмивания сенатор в САЩ. Никой не го взима насериозно, защото идва от Аризона, който е един от най-консервативен щат в САЩ, с едни от най-фашистките закони и ограничени хора. По принциптой е еквивалент на Волен или Яне Янев за българската политика.

 84. 84 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 646 Весело

  До коментар [#80] от "k.walther":

  О, пардон, фройлайн. Във вашата централа, как е? Да не би да дават повече марки, та ако е така, веднага идвам при вас. Келепир да има А това за българското гражданство е грешка. Зарежете. Скъсайте всички връзки с тази тъмна, изостанала, бедняшка страна и с простия ѝ народ. В името на децата си. Да не се срамуват после, от къде е майка им.

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 85. 85 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  Много точен анализ.
  Би било добре, ако и участницитв в конфликта, и тези които стоят зад тях, последват съветите на Кисинджър.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 86. 86 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#67] от "chushko":

  Съжалявам , не съм я чувала тази телевизия. Имаме Sky ,която бешe по рано Premiere ,но тя е платена и малко хора я имат ! Аз говоря за телевизия купена от немски политик !

 87. 87 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#84] от "Viscount Ganyo":

  Защо да се срамуват ? И аз не се срамувам, че съм българка . Само ми е болно като гледам как ден след ден унищожават държавата а ние гледаме и се примиряваме ! Няма нужда да ми плащат, аз си изкарвам добри пари с фирмата ,която имам. (Писането в тези форуми е занимавка между паузите.) Освен това ,ако си забелязал, аз си критукувам всички ,които действат против доброто на България , независимо от коя партия са !

 88. 88 Профил на Оранжева проевропейска шапчица
  *****
  Весело

  [quote#3:"ironhorse"]Та който зарежда от бензиностанции на Газпром и Лукойл е национален предател. [/quote]

  А който продаде Нефтохим в Бургас на руснаците е национален герой?

  Балансиран анализ на великия Кисинджър! Ако Запада иска мир за Украйна трябва да признае интересите на Русия около Украйна!

 89. 89 Профил на vaboman
  vaboman
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Г-н Кисинджер леко витае из облаците. Реагира като културен и разумен човек, който винаги се старае да намери пресечните точки и да балансира интересите, но често не разбира, че този подход тотално не работи, когато срещу него стои обикновен простак.

  За простака основен принцип е "Бий, за да те уважават". Това свети в главата на Путя и милиони, милиони мужици. Няма място за пресечни точки, баланс на интереси или взаимно уважение.

  Днес Крим, утре цяла Украйна а след това Източна Европа, кога и къде ще се спре Путя? Не питам, кой ще го спре, защото Рейгън и Тачър вече ги няма, уви!!

 90. 90 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1234 Весело

  [quote#3:"ironhorse"]Та който зарежда от бензиностанции на Газпром и Лукойл е национален предател.[/quote]

  Ех, навръх трети март ти го обясних веднъж - ВСИЧКИ бензиностанции у нас зареждат от Лукойл. Остава ти вариант или да станеш национален предател, или да минеш изцяло на велосипед. Щото и автобусите пак от Лукойл пълнят.

 91. 91 Профил на peron
  peron
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#80] от "k.walther":

  Браво на вас - решавате съдбата на хора, които живеят на 2000 километра от вас, без пряко да ви засяга. Точно като Путин. Аз поне имам съвестта да се въздърдам последните избори да не гласувам, тъй като реално не пребивавам в България повече от 3 месеца от годината (освен за европейските избори поради обясними причини). Ама те тук във Франция си ги знаят швабите, как обичат да си врат носа там, където не им е работа.

 92. 92 Профил на peron
  peron
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#3] от "ironhorse":

  А ако имам леви убеждения, или съм синдикалист, или съм евреин ще ме изправите ли пред стената? А ако не искам да служа на Фюрера и отечеството? Зиг Хайл?! С Путинова реторика и методи, не се бори Путин, а се става като него. Г-н Кисинджър го е обяснил много добре.

 93. 93 Профил на nevver
  nevver
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Баланс е необходим на Украйна!

 94. 94 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  "
  Не знаехме обаче как ще свършат тези войни, а от три от тях се оттеглихме едностранно.
  "
  Едно време какви държавни секретари имаше САЩ. А сега?

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 95. 95 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#91] от "peron":

  Естествено, че имам право да се меся във политиката на страната в която съм родена, освен това имам родители и роднини, които не са имали моят късмет и на които редовно помагам финансово, защото политиците ни в България не са в състояние да им помиогнат или поне да създадат нормални условия за живот ! След като плащам ,значи имам и право на глас, колкото и да не им харесва на комунистите ! Ако оставим да гласуват само тези,които са в БГ , значи досега да сме станали турска държава !!! нали и оттам идват автобусите !

 96. 96 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  "
  Украйна е независима едва от 23 години; преди това от 14-ти век насам винаги е била под нечие чуждо управление. Не е изненадващо, че лидерите на страната все още не са усвоили изкуството на компромиса. Политиката на постсъветска Украйна ясно показва, че в основата на проблемите стои в опитите на украинските политици да наложат волята си над непокорните части от страната, първо от страна на една фракция, после от другата.
  "

  Знаех че е добър той май ще се окаже велик.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 97. 97 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 646 Весело

  До коментар [#87] от "k.walther":

  Ох, колко мило!!! Болно и било... Ох разплаках се ... Болно, болно, изкарваш по думите ти добри пари, колко да ти е болно от 2,000 км?

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 98. 98 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#3] от "ironhorse":

  Да си чул, че и на другите бензиностанции горивото е оттам и някои слагат просто разни добавки?

 99. 99 Профил на joro1959
  joro1959
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Най-сетне един разумен коментар. Май трябва да си преживял много, за да са станеш разумен. Дано го послушат.

 100. 100 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Мисля,4е трябва да си спомним за совалка му Египет- Израел довела до мирен договор.Смятам,4е би могло заинтересоните страни да го използват като посредник.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK