Кризата в Украйна като катализатор на новата американска енергийна дипломация

През 2017-та танкери с американски втченен газ ще пристигат в Европа

© Associated Press

През 2017-та танкери с американски втченен газ ще пристигат в ЕвропаКризата в Крим съвпада с началото на нова ера в американската енергийна дипломация, пише "Ню Йорк Таймс". Администрацията на Обама се опитва да използва огромните запаси от природен газ на САЩ като оръжие в борбата за ограничаване на влиянието на Русия в Европа.


Събитията принуждават държавния департамент да ускори инициативата си да започне да изнася синьо гориво за Европа. Тази седмица "Газпром" обяви, че вече няма продава евтин газ на Украйна, което напомня на предишни ходове от руска страна, сериозно разклатили енергийната сигурност на Стария континент.


Планът на Белия дом е да подкопае продажбите на руски газ. Въпреки че Русия все още е най-големият износител на синьо гориво в света, през последните години САЩ се превърнаха в най-големия производител благодарение на технологията за хидравлично разбиване, позната още като "фракинг".
През последната седмица представители на републиканската партия заедно с лобисти на големи енергийни компании, сред които и "ЕксонМобил", притискат администрацията да ускори изпълнението на плана за износ. На предложението се противопоставят най-вече природозащитници и изолирани представители от демократическата партия.


От руска гледна точка газовите доставки са точно толкова важен инструмент на външната политика, колкото е и армията. Без руския газ Украйна ще престане да фукнционира. От друга страна обаче, договорните отношения на Москва с редица западни държави я принужадват да ги снабдява с гориво. В изпълнението на това си задължение Русия е силно зависима от украинската газопреносна мрежа.


В настоящия момент Щатите не изнасят природен газ. Департаментът по енергетика е започнал да издава разрешителни за износ на американски комапании, които ще влязат в сила в началото на 2015 г. Започнат е и строеж на шест терминала за втечнен природен газ (LNG) край бреговете на САЩ, което ще позволи износа му с танкери. По план обаче само един от терминалите ще е готов през 2015 г., а най-ранната пускова дата за останалите е началото на 2017 г.


С превръщането на природния газ в интрумент на външната политика се занимава Бюрото по енергийните ресурси, председателствано от Карлос Паскуал, бивш посланик на Вашингтон в Украйна. В интервю, цитирано от "Ню Йорк Таймс", Паскуал посочва, че усилията на Бюрото са спомогнали за намаляването на зависимостта на Украйна от руски газ от 90% на 60%.


Целта на бюрото сега е да подпомогне Европа в разработването на местни газови запаси. То съдейства на европейски страни да развиват собствените си газови ресурси, като сключват договори с американски фирми, така както "Халибъртън" получи концесия за добив на шистов газ в Полша, а "Шел" – в Украйна. В момента бюрото работи и по Европейска газова харта, която цели да позволи по-бързия пренос на газ от САЩ за Европа.


"Не бива да принуждаваме съюзниците си да зависят от Путин", казва Джон Бейнър, конгресмен от републиканската партия. "Администрацията на Обама трябва да улесни процедурите за издаване на разрешителни, за да ускорим износа си. Крайно време е да отнемем на Путин едно от главните му геополитически оръжия."


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK