Това вече се е случвало

Това вече се е случвало

© ReutersПутин се държи в Украйна подобно на това как Хитлер се държеше в Европа преди войната - това е посланието на статията "Това вече се е случвало" на професор Андрей Зубов от Московския институт за международни отношения (МГИМО), публикувана на сайта на московския вестник "Ведомости" на 1 март. Тя бе използвана от ръководството на МГИМО за натиск над него да напусне института, за да на бъде уволняван.


Какво се е случило той разказа в разговор за "Дневник" и коментира ситуацията в Русия, Украйна, кой взема решенията в Кремъл, какво предстои - четете тук.


Статията му препубликуваме от блога на Константин Павлов, който е направил превода на български. Преводът на заглавието е на "Дневник".
Приятели. Ние сме на прага. Ние сме на прага не на включването на нов субект в Руската федерация. Ние сме на прага на разрушаването на системата на международни договори, на икономическия хаос и политическата диктатура. Ние сме на прага на войната с нашия най-близък, най-родствен украински народ, на прага на рязко влошаване на отношенията с Европа и Америка, на прага на студена, а възможно и гореща война.

Това вече се е случвало. Австрия. Началото на март 1938г. Нацистите желаят да закръглят своя райх за сметка на втората немска държава. Народът няма особени претенции - никой не ги притеснява, никой не ги дискриминира. Но идеята за Велика Германия вече е омотала главите на радикалите - местните нацисти. За да сложи точка в спора за съдбата на Австрия, нейният канцлер Курт Алоис фон Шушниг обявява на 13-те март плебисцит. Но нацистите и във Виена, и в Берлин не са доволни. Ами ако изведнъж народът се обяви против аншлуса. Принуждават канцлера Шушниг да подаде оставка на 10-ти март. На негово място президентът назначава лидера на местните нацисти Артур Зайс-Инкварт, а германските дивизии вече навлизат по това време в австрийските градове по покана на новия канцлер - нещо, което той научава от вестниците. Австрийските войски капитулират. Народът или възторжено посреща нацистите, или раздразнено си седи по къщите, или спешно бяга в Швейцария. Кардиналът на Австрия Инитцер приветства и благославя аншлуса. От 13-ти март започват и арестите.


Канцлерът Шушниг е арестуван още в навечерието. Плебисцитът се провежда на 10-ти април. В Германия, за обединение с Австрия гласуват 99,08%, а в самата Австрия, превърнала се в провинцията Остмарк от Германската империя - 99,75%. На първи октомври 1938г. са присъединени единокръвните чешки Судети, на 22-ри март 1939г - литовската област Клайпеда, която за ден се превръща в немския Мемел. Във всички тези земи действително живеят мнозинства от немци, навсякъде много от тях наистина искат съединение с хитлеровия райх. Навсякъде това съединение минава под фанфарите и виковете на обезумялата в шовинистичен бяс тълпа и при отстъпчивостта на Запада.

"Ние не трябва да лъжем, а още повече да обнадеждаваме малките слаби държави, като им обещаваме защита от страна на Обществото на народите и съответните крачки от наша страна" – говорел Невил Чембърлейн в британския парламент на 22-ри февруари 1938г. - "тъй като ние знаем, че нищо не можем да предприемем".

Съвсем друго говорел Адолф Хитлер от балкона на Театралния площад, в току-що присъединения Мемел. Два часа по-рано той театрално доплавал на борда на новичкия линеен кораб "Германия" в пристанището на Мемел. "Немците нямат намерение никому да сторят нищо лошо, но трябваше да бъдат прекратени страданията, на които бяха подложени немците от страна на целия свят... Мемелските немци Германия вече веднъж изостави на произвола на съдбата, когато се примири с позора и безславието. Днес мемелските немци... отново стават граждани на могъщия Райх, който е решил да вземе съдбата в ръцете си, дори ако това не се харесва на половината свят."

И всичко изглеждало толкова лъчезарно. И славата на Хитлер била в зенита си. И пред Велика Германия треперел целият свят. Присъединяването на области към Райха без един изстрел, без една капка кръв – нима фюрерът не е гениален политик?

А след шест години Германия е повалена, милиони от нейните синове са убити, милиони нейни дъщери са обезчестени, нейните градове са изтрити от лицето на земята, нейните културни ценности, събирани векове наред, са превърнати в прах. От Германия са откъснати 2/5 от територията ѝ, а останалото е разделено на зони и окупирано от държавите-победителки. И позор, позор, позор покрил главите на немците. А всичко започнало толкова лъчезарно!

Приятели! Историята се повтаря. В Крим действително живеят руснаци. Но нима някой ги притеснява? Нима те са хора втора категория, без право да използват езика си, без право да упражняват православната си вяра? Кой ги е нападнал? Вкарването на войски на чужда държава, на територията на държава без нейно разрешение - това е агресия. Завземането на парламента от униформени без отличителни знаци - това е произвол. Приемането на каквито и да е решения от кримския парламент в такива обстоятелства е фарс. Отначало превзеха парламента, смениха премиера на проруски ориентиран, а след това новият премиер поиска от Русия помощ, когато помощниците са вече там и контролират целия полуостров. Това прилича като две капки вода на аншлуса от 1938г. И дори референдумът-плебисцит, който ще се проведе след месец под дружествените щикове. Там на 10-ти април, тук на 30-ти март.

Дали властта на Русия е претеглила всички рискове на тази невероятна авантюра? Уверен съм, че не. Както и Адолф Алоизович на времето не ги претегли. Ако ги беше претеглил – нямаше да се щура по бункера през април 1945г. под руските бомби и нямаше да гълта ампулата с отрова.

А ако Западът не постъпи като Чембърлейн и Даладие през 1938г., а въведе пълно ембарго върху руски енергоносители и замрази руските авоари в свои банки? Руската икономика, която и без друго агонизира, ще се срине за три месеца. И тогава и тук ще започнат бунтове, които в сравнение с Майдан ще ни се сторят райска градина.

А ако кримските татари, които категорично са против руската власт, които помнят, какво направи с тях тази власт през 1944г. и как не ги пускаше да се приберат обратно чак до 1988г, ако кримските татари се обърнат за защита към единоверна и единокръвна Турция? Турция не е зад три морета, а на другия бряг на същото море - Черното. И е владяла Крим по-дълго от Русия, – четири века го е владяла. Турците не са чембърлейни и даладиевци - през 1974г., защитавайки съплеменниците си, окупираха 40% от Кипър и, игнорирайки всички протести, до ден днешен поддържат т.нар. Турска република Северен Кипър, която никой друг освен тях не признава. Може би някой иска да имаме Турска република Южен Крим? А ако лудите глави от кримските татари се вдигнат на борба, то мюсюлманските радикали от цял свят с радост ще се присъединят към тях, и особено тези от Северен Кавказ и Поволжието. Ще си внесем ли бурята от разорените кримски курорти у дома? Малко ли са ни собствените ни терористични актове?

И накрая - придобивайки Крим, раздиран от вътрешни разпри, ние завинаги ще загубим народа на Украйна – украинците никога няма да простят на руснаците това предателство. Какво си мислите, че не може да стане? Че ще утихне някак? Не се надявайте, драги руски шовинисти. В края на 19-ти век сърбите и хърватите са считали себе си за един народ, единствено разделен от граници, религия и азбука. Те са се стремили към единство - колко книги има написано тогава - умни, добри книги. А сега е трудно да се намерят два народа толкова озлобени един на друг, като сърбите и хърватите. Колко кръв се проля между тях, и то все за късчета земя, за някакви градчета и долинки, в които биха могли да живеят заедно богато и радостно. Биха могли, но не съумяха. Алчостта към братската земя от братята направи врагове. А във всекидневния живот нима не се случва така? Трябва ли да загубим един братски народ завинаги заради призрачни въжделения? Тогава и разколът на Руската църква е неизбежен. Нейната украинска половинка ще се откъсне от московската завинаги.

Но в още по-ужасно поражение за Кремъл ще се превърне присъединяването на Крим. Ако всичко мине леко, то утре в Русия ще поискат населените с руснаци области на Казахстан, а после и Южна Осетия с Абхазия, и Северна Киргизия. След Австрия са последвали Судетите, след Судетите - Мемел, след Мемел - Полша, след Полша - Франция, след Франция - Русия. Всичко започва от нещо малко...

Приятели! Трябва да се опомним и да спрем. Нашите политици замесват нашия народ в страшна, в ужасяваща авантюра. Историческият опит казва, че нищо не се разминава просто така. Ние не сме длъжни да се държим като немците според хрумванията на Гьобелс и Хитлер. Заради мира в нашата страна, заради нейното истинско възраждане, заради мира и истинското приятелство на територията на историческа Русия, днес разделена на много държави, да кажем "не" на тази безумна и главно, напълно ненужна агресия.

Ние загубихме толкова животи през 20-ти век, така че единственият ни принцип е този, който беше провъзгласен от великия Солженицин: Да спасим народа. Да спасим народа, а не да събираме земите. Земите се събират само с кръв и сълзи.

Нито кръв, нито сълзи ни трябват повече!


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Абсолютно припокриване на действията на Хитлер и Австрия със дейтвията на Путин и Крим. И света пак се чуди да си разваля ли комфорта или да се опълчи. А най-смешно е промитите руски мозъци как цвилят, че другите били фашисти, при положение че действат точно като фашистите.

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Доста апокалиптично, според мен недостоверно, с елементи на фентъзи

 3. 3 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Това е истината. Лошото , че в тоталитарни държави като Русия никой не решава освен великият Диктатор. Той решава всичко, а другите изпълняват. Сега ще има освен външни, и вътрешни врагове/ господина ще е от тях/. Масата е подгрявана и е националистично насочена а и расистки, въпреки че най- верните приятели на Путин са милиардери от еврейски произход, а Москва е дом на милиони мюсюлмани. Но виновен е и руския народ, който не може да общува нормално е е в крайностите- война или мир, любов или омраза, а не едно нормално съжителство и едно нормално разбиране между всички. Руснаците са си в старите стереотипи и в медиите- всеки ден по сто филма текат за Втората световна и за социализъма, а сега за национализма и православието. Нека ги оставим на мира и да не ги пускаме в държавите си. Руснаците във Велика Русия, но не при нас.

 4. 4 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Историята обикновено се повтаря като фарс.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 5. 5 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 524 Весело

  Тва не е точно анализ, а некво възвание.
  Добре де...тоя уволнен щото срещу Путин...а намерете некой който е за, че да стане малко шарено. Бива да прочетем други гледни точки... Една гледна точка от месеци насам нищо ново не ни казва.

 6. 6 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Мдааа ако погледнете точните дати - понеделник ще станат точно 75 години... Едно поколение от раждането до смърта, изгубената памет...

 7. 7 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Страхотен анализ! Няма какво да добавя.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 8. 8 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Червените латопи нападнаха вече...

 9. 9 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Преди Австрия, на 7 март 1936 година Хитлер изпраща войски в демилитаризираната зона на Рейн, което е нарушение на Версайския мирен договор.
  Европа кротко протестира.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 10. 10 Профил на Ghostенин
  Ghostенин
  Рейтинг: 409 Неутрално

  ...а както някои (не) знаят, когато историята се повтаря, то е като фарс Или като фрас-прас, аху-иху-тихо, поняли, товарищи?...
  П.П.
  И като говорим за повторение на историята - Меган Фокс нарекла Майкъл Бей "Хитлер" (в смисъл - на снимачната площадка на Трансформърс) и бай Спилби (оня, дето плаща и поръчва "музиката" я "отсвирил"... Проф. Зубов нарекъл Путьомкин "Хитлер" и го "напуснали"... Вот тебя поэтическая ирония!
  НО - с или без мъченици - Раз-два-Путин тоя път настъпи греблото по-силно от друг път, просто дръжката на сечивото все още се движи в направление нечие олисяло челце...

  — Значи твоята диря свършва тук, Човече? — каза Каа... — Я извикай Думите! Ние сме от една кръв, ти и аз, Човек и змия!
 11. 11 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 696 Любопитно

  Тоя плаши с война и световно господство . Активно мероприятие на КГБ.
  Московският държавен институт по международни отношения (университет) (на руски: Московский государственный институт международных отношений (университет)), известен и като МГИМО = КГБ
  http://en.wikipedia.org/wiki/Moscow_State_Institute_of_International_Relations
  Академия за външно разузнаване Service ( ATS ) - военната институция на висшето образование, обучението на персонала служители оперативния персонал Службата за външно разузнаване и други руски тайни служби .
  Старо наименование на Red Banner Юрий Андропов институт на КГБ .
  http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%8F_%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%B5%D0%B9_%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%BA%D0%B8

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 12. 12 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Който може да чете!

  и най-умният си е малко прост....
 13. 13 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Виждате ли всички нещастници, дето плюете руснаците и Русия? Статията е написана от руснак !!!
  Срам за вас!

 14. 14 Профил на dragalevski
  dragalevski
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Впечатлен съм! Страхотен коментар!

 15. 15 Профил на www
  www
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Много честна статия, макар предпазливо не се критикува директно Путин. Докато реват за фашизъм в Киев руснаците бавно под ръководството на Путин се превръщат точно в това. Великодържавните идеи, омразата и търсенето на врагове никога не са водели до добро! Не знам защо всички се правят на забравили какво причини Милошевич само преди 20 години с подобни идеи. Сегашният Путин може да бъде много по-опасен. ЕС и САЩ трябва да притиснат Русия, а не да се задоволяват с декларации. Икономиката трябва да отсъпи на политиката, защото агресията на Путин в дългосрочен план може да струва много по-скъпо!

 16. 16 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Това вече се случило - Грузия 2008

 17. 17 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Блестящо. Който си разбира, веднага си личи.
  Както и статията на Кисинджър.
  Браво на Дневник за такива материали.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 18. 18 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3111 Весело

  Абе вий се ебавате с бай Пути и фалите США , ама забравяте ,че студът помогна на Руснаците да се справят с Наполеон,студът помогна на Руснаците да се справят с Хитлер ,а тази година студът лично нападна Щатите и им разтакова фамилията (даже Ниагара замръзна - и то два пъти) !

  Та затова другари , империалистът Обама гледа да отвлече вниманието на Американците от вътрешните си проблеми !!!

 19. 19 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#13] от "Снежинко":

  Ха,ха, че кой и кога е бил е против всички руснаци? Те винаги са имали, имат и ще имат милиони умни глави.
  Когато комуникират интелигентни и добросъвевстни хора, националността няма абсолютно никакво значение.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 20. 20 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Приятелю! Ако беше написал подобни неща в САЩ, Англия или Франция преди поредната им инвазия нядъке досега да си умрял от глад!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 21. 21 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#19] от "Rhapsody of Fire":

  Говориш за себе си, но СТРАШНО много хора тука са такива! Направо ме е срам от тях! Из ФБ даже призовават за бойкот на магазините Берьозка. Колко дълбокомислено наистина ... после се чудим, защо Йордан Цоневци и Волен Сидеровци биват избирани в парламента изобщо ...

 22. 22 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Или по-обобщено, защо такива политици ни управляват
  (Ами вижте избирателите)

 23. 23 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#20] от "др. Иванов":

  А колцина англичани, французи или американци написаха статии преди или след инвазията в Косово или признаването на "независимостта" му?
  - Отговор: нито един, или поне Дневник не публикува нито един!

 24. 24 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Путин се държи в Украйна подобно на това как Хитлер се държеше в Европа преди войната - това е посланието на статията "Това вече се е случвало"
  -така-Тогава Англия се е съгласила, за да не дразни Германия,
  Франция е била неподготвена, а САЩ въобще не я е интересувало

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 25. 25 Профил на morev
  morev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Колко трябва да си прост и неграмотен че да съзираш в тази статия дори намек за русофобия. Напротив, аз също не им се възхищавам но като всеки здравомислещ знам, че всички е по- добре "да спасим народите, земите сами се събират"...

 26. 26 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Браво!!!!В Русия има Хора,които милеят искрено за нея.

 27. 27 Профил на azzzy
  azzzy
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Много добре написано!

 28. 28 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Точно анексирането на Судетите от Чехословакия припомних сутринта в един мой постинг и заплашителната прилика на Путин с Хитлер, но Андрей Зубов го е направил далеч по-ясно и категорично. Тогава Англия и Франция остават безучастни "в името на мира". Това поведение се охарактеризира с израза "между войната и недостойния мир избраха мира, но получиха и войната".
  Днес цивилизованият свят обаче няма да остане безучастен към путинската варварщина и Русия ще си изпати много, ако не прекрати агресията.

 29. 29 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 913 Весело

  А бе каквито и алабалистики да прави Путин, каквото и да говори, на всеки е ясно, че иска Украйна да е в новия СССР. Това е. И вообще не се интересува какво мисли обикновения украинец. Опита с негов човек, не става, опита да ги купи, пак. Сега се опитва да ги раздели на украинско и руско говорещи. Дали ще успее, съмнявам се. Писах вече, ей Путин, внимавай да не се заразиш от независимост, защото Югославия ще е за тебе като шарен калейдоскоп!!

 30. 30 Профил на Packo
  Packo
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Това вече се е случило в Косово.Путин просто взе американското Ноу-хау за игнориране на ООН и международните договори.

  Packo
 31. 31 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Дневник, историографите ви (ако имате изобщо такива) грешно четат историята на нацизма и австийската му част. Голям смях е и прилагането му в днешната действителност.

 32. 32 Профил на Frank Zappa
  Frank Zappa
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#11] от "RED MAFIA":

  ++++++++++++

  Кандидат за член на ПП Четвърти километър
 33. 33 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Силно, много силно! Шапки долу за професора!

  Намирам само една техническа грешка при превода или дори е възможно да е грешка на езика в оригинала тук:

  "И тогава и тук ще започнат бунтове, които в сравнение с Майдан ще ни се сторят райска градина."

  Струва ми се, че идеята на автора е била, обратната, а именно, че Майдана ще изглежда като райска градина в съпоставка с бъдещите бунтове в Русия. И несъмнено ще е така, но дано се опомнят навреме КГБ-ФСБ-ейците.

 34. 34 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 665 Весело

  До коментар [#23] от "Снежинко":

  До коментар [#30] от "Packo":

  Я разкажете по-подробно за Косово? Кога имаше там войски от Албания, кога направиха референдум и Косово се обедини с "братята от юг"?

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 35. 35 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#30:"Packo"]Това вече се е случило в Косово.Путин просто взе американското Ноу-хау за игнориране на ООН и международните договори. [/quote]

  Само за платените пропагандисти е така!
  Косово имаше автономия, която Милошевич премахна. Затвори им училищата и университетите на албански. Запада предупреждаваше, ама нали са империалисти, кой ти ги слуша. Най-накрая реши да ги изсели от Косово в най-добър сталински стил. Те разбира се не се предадоха и оказваха въоръжена съпротива. Умерените като Ругова, които биха били доволни на автономия, вече никой от албанците не искаше да слуша. Връх взеха радикалите от УЧК. Когато стотици хиляди албанци заляха Европа, тя изпищя и повика американците на помощ. Те смазаха сърбите и вече никой не можеше да накара албанците да останат в Сърбия. Покрай тази бъркотия си изпати и Македония, чието албанско население се утрои. Всичко това трая десет години. Целият свят с изключение на Русия се убеди, че Косово трябва да е независимо.
  Кои от тези събитие се наблюдават в Крим? Никой не преследва там руснаците. Никой не им отнема автономията. Никой не им затваря училищата. Никой не ги изселва. Тези неща се случват само в главите на руските пропагандисти.
  Ако кримските руснаци искат да се присъединят към Русия, това трябва да стане цивилизовано. Първо, Украина трябва да е съгласна да ги пусне. Второ, Русия трябва да е съгласна да ги приеме. Трето, кримските граждани трябва да могат свободно да си кажат мнението. Свободно значи да няма руска окупация, централната власт от Киев трябва също да може да агитира в своя полза. А какво е положението на Крим? Руска окупация, никой не може да припари там, нито ООН, нито ОССЕ, украинската телевизия е изключена и заменена с руска. И понеже пак не е сигурно как ще решат хората ако имат много време за мислене, преместиха допитването от 25 май на 30 март, а после на 16. март. Накрая взеха решение да се присъединят към Русия без да чакат дори до 16. март.
  Прецедент е присъединяването на Саарланд към Германия през 1956 г. След 2. световна война е анексвиран от Франция, но хората искат да се върнат към Германия. Франция организира допитване при което са спазени горните условия и приема решението на мнозинството. И сега Саарланд е една от немските провинции.

 36. 36 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#34] от "stein":

  Инвазия от военен блок, отцепване на част от държавата (не на федеративна република) под заплахата на цялостно нахлуване, и признаване на "независимост" в разрез с принципите на ООН и процеса от Хелсинки за признаване на границите

 37. 37 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Всеки си има право на мнение но Професорът не е обективен в анализа си. От статията разбираме че ситуацията в Украина е дело на Путин и че делото се е случвало преди и се равнява на делата на Хитлер.

  Въпросът ми към него би бил, не подозира ли че Запада също носи голяма доза отговорност за ситуацията в Украина и двойния стандарт с който води политиката си на какво се равнява?

  Между другото международните закони отпаднаха малко след 9.11.2001 - факт който РФ често критикуваше но кой да слуша.

 38. 38 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Най малкото Путин ничия оставка не е предизвикал или съпроводил. Работи само и единственно със демократично избрани депутати в Крим понеже една група от останалите депутати на Украина нахълтаха с оръжие в Киев а друга група се скри да не ги заплашват както легитимния президент на Украина.

  Заключението е точно това което Руските медии пропагандират но обърнато вместо срещу превратаджиите срещу Путин. Евала!

 39. 39 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  Жесток материал, браво на автора!

 40. 40 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  Евала, точен материал. Жалко за автора, съдбата му ще е като на Политковская.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 41. 41 Профил на starpoint
  starpoint
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Е ПО ГОЛЕМИ ГЛУПСТИ ОТ ТАЗИ НЯМА НА КЪДЕ ПРОСТО!
  КАК МОЖЕ ДА СРАВНЯВАш ФАшИЗМЪ С КОМУНИЗМЪ???
  ПУТИН ПРЕГРУПИРА СВОИТЕ ПЕшКИ ПОНЕЖЕ
  ВИЖДА МНОГО ДОБРЕ ФИНАСИРАНИТЕ ГРУПИРОВКИ КАК ЗВЗЕМАТ УКРАЙНА ПО МЕТОДА НА ЛИБИЯ СИРИЯ, БЪЛГАРИЯ И ПРИВАТИЗАЦИИ.. ЕВРОПА ПРОСТО ИСКА НОВИ ПАЗАРИ И НОВ РОБОВЕ, А ТЕРИТОРИЯТА ДА ПРЕДОСТАВИ НА САщ ЗА ПО ГОЛЕМИЯТ НАТИСК ТАКА НАРЕÈНИЕ ПЛАН АНАКОНДА, ИКОНОМИÈСКА ИЗОЛАЦИЯ НА РУСИЯ СЪС ЦЕЛ шАНТАЖИРАНЕ И РАЗРУХА НА ТАЗИ ВЕЛИКА ДЪРЖАВА... АМА ВИЕ КАКВО СИ МИЛИТЕ Е?????????????
  чЕ ЕРОПА И САщ СА НАЙ ДЕМОКРАТИÌТЕ И ПРАВОВИ ДЪРЖАВИ В СВЕТА ЛИ??? ХЕЕЕЕ
  АКО ДА ТО ВИЕ СТЕ ОСВЕН ЗА ЛЕÈНИЕ ТО И ЗА ХОСПИТАЛИЗИРАНЕ!
  П.П.
  по голяма простотия през 21 век не бях чел никъде!!!!
  това е върхъ на шовинизмъ който тресе европа..
  ама помирете се най после и разберете че докато съвремените икономики се подържат чрез петрол и газ русия е тази която пуска музиката!!!!! просто е!!!
  избийте си от главата схемата нато сащ и алианси ше превземат ресурсите на русия като сирия ливия и ирак и така нататък...
  малко помощ - просто ако следвате това
  сами се заравяте живи!!!!!!!
  понеже: Русия, Криай, Иран, Идния, Монголия, Северна коре това диво куче само ще избие амеркиа, Виетнам, Беларус, Таджикистан, Африканските съюзници.. просто
  падате да нанкате..
  но не забравайте че ако се случи то
  сами си поставяте дулото в устата.

 42. 42 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Много силен и хуманен текст. Радвам се, че е бил преведен. И много смел човек е авторът му. Сигурно студентите му го уважават доста.

 43. 43 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#9] от "Lady Zeppelin": ≪Преди Австрия, на 7 март 1936 година Хитлер изпраща войски в демилитаризираната зона на Рейн, което е нарушение на Версайския мирен договор.≫

  Браво, Lady Zeppelin! Намери за какво да критикуваш Хитлер – за това единствено нещо, в което всъщност той е напълно прав. Защото Версайлският мирен договор, част от който е Ньойският договор с България, е един от най-разбойническите договори през последните два и половина века. В него Франция, а заедно с нея и Англия, натрапват такъв договор на победените от тях държави, Германия, Австро–Унгария, Турция и България, който е трябвало завинаги или поне в продължение на един век да ги превърне в напълно зависи политически и икономически на държавите–победителки. Тогава на България са отнети населените с българи Беломорска Тракия и Западните покрайнини, а властта на Румъния над Южна Добруджа е затвърдена. И всъщност ако този признат от всички за разбойнически договор не беше толкова агресивно унищожителен за победените, Хитлер едва ли би могъл да се изкачи на челна позиция на политическата арена.

  Всъщност не Хитлер, а именно Версайлският договор (заедно с победата на комунизма в Русия) предизвиква всичко онова, което довежда само 21 години по-късно до Втората световна война, в това число и до появата на такива политици, като Мусолини и Хитлер. Факт, който се признава от всички обиктивни историци и политици по света.

 44. 44 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#43] от "glog":

  Правилно и тук историята се повтаря -победена и унизена Германия жадува за реванш, когато укрепва икономически, както Русия след поражението в студената война и последвалия нефтен и газов подем. Хитлер и Путин са само изпълнотелите на тези в въжделения.

 45. 45 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#43] от "glog":
  Принципно сте прав. Версайският договор залага основите на ВСВ.
  Но той все пак е договор, а Хитлер започва да го нарушава малко по малко. Най-лошото е, че Европа само кротко го порицава.


  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 46. 46 Профил на zakary
  zakary
  Рейтинг: 708 Неутрално

  [quote#41:"starpoint"]КАК МОЖЕ ДА СРАВНЯВАш ФАшИЗМЪ С КОМУНИЗМЪ??? [/quote]
  Има много написано по въпроса, но който не е чел - задава и задава въпроси. Препоръчвам ти да прочетеш "Фашизмът" на Желю Желев. Световно признат.

  П.П. ...има го и на български.

 47. 47 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Друга разлика между Судетите и Крим е че Судетите винаги са били част от Чехословакия и биват населени от Немци едва през Австо Унгарската Империя а Крим от 200години е Руски и са водили постоянни войни за него.

  Обективноста на този Професор е нулева.

 48. 48 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#45] от "Lady Zeppelin": ≪Версайският договор залага основите на ВСВ. Но той все пак е договор, ...≫

  Не съм съгласен с Вас. В такъв случай никой народ не би могъл да се бори за освобождаване от опеката на завоевателите, защото нарушава статуквото. Приетото. Съществуващото. Ако един договор е бил силово наложен и е абсолютно несправедлив (а точно такъв е случаят с Версайлската договорна система), този, които е подписал договора не защото е съгласен с него, а защото другата страна силово му го е наложила, винаги има моралното право да отхвърли това, което са му наложили силово. Стига да има възможност да го направи.

 49. 49 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#44] от "beroe": ≪Русия след поражението в студената война ...≫

  Според мен Русия не е претърпяла никакво поражение в студената война. САЩ, колкото и да се фъчкат, не са нанесли поражение на никого. Просто доказалата своята икономическа неефективност комунистическа политико–икономическа управленческа система след около 20-годишна икономическа стагнация се саморазпадна, без да е била победена от когото и да било. Така, както един боксьор, получил на ринга по време на мач разрив на сърцето, губи мача защото организмът му не е в ред, а не защото другия го е победил. Доказателство за това е фактът, че това, което стана през 1989 година, беше огромна изненада за целия западен свят, в това число и за управленческия елит на САЩ.

  Впрочем, на високо политическо ниво САЩ никога не са крили своята борба за безпрекословна световна хегемония. И ако те не можаха да я осъществят след краха на класическия комунизъм през 1989 и след саморазпадането на СССР, бившата Руска империя, на 15 съставни части, причината за това е, че те не бяха готови да използват извънредно благоприятната за техните политико-икономически хегемонистични планове ситуация. И докато се подготвят, в Русия на власт идва Путин, който им обърка всички планове. И те именно по тази причина се опитват да го демонизират. И го мразят почти толкова, колкото мразят и Хитлер.

 50. 50 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#48] от "glog":
  Проблемът във Вашия начин на разсъждение е, че забравяте, че Германия започва ПСВ и я губи.
  И е наказана за това. Победителите решават.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 51. 51 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 466 Весело

  Путин се държи в Украйна подобно на това как Хитлер се държеше в Европа преди войната - това е посланието на статията "Това вече се е случвало" на професор Андрей Зубов
  Кучетата си лаят но Кервана си Върви --но да сравняват Хитлер с Путин -явно много ги е яд -горките

 52. 52 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  След Приднестровието, след двете чеченски касапници, след Южна Осетия и Абхазия, а днес и Крим, само на бетонираните мозъци не е ясно, че Русия е нацистка държава с луд фюрер начело.

 53. 53 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#50] от "Lady Zeppelin": ≪....забравяте, че Германия започва ПСВ и я губи. И е наказана за това. Победителите решават.≫

  Първо, не Германия започва Първата световна война – първа е Австро–Унгария, втора е Русия, а трета Германия. Второ, в нея, в Първата световна война, нито една от големите държави–участници не е напълно справедлива. И трето, ако считате, че победителите имат право да налагат на победените каквито си искат договори и че победените са длъжни во веки веков смирено да ги спазват, то спорът между нас е излишен – той няма да доведе до доближаване на изходните позиции.

  И да се разберем: Не защитавам Хитлер. Но точно неговата борба срещу глупавата екстремност на Версайлската система е може би единственото нещо, в което той е прав. Лошото е, че след като я разрушава, той започва политиката си за завоюване на световна хегемония. И че въвежда терора като един от основните елементи на своята политика.

 54. 54 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  До коментар [#47] от "chushko":Судетите не са били част от Чехословакия винаги, защото до 1918 година чехословакия няма. Те са част от кр.Чехия и кн.Моравия, които са били част от Свещената римска империя на германската нация от 11-ти до 19-ти век. и чиито владетели нерядко са били и императори на Германия. Колонизирани са с немци още през 12-14 век.

 55. 55 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 753 Любопитно

  А това във видеото на ВВС долу случвало ли се е вече?
  И как държави като САЩ, Франция и Германия, които официално изразиха притеснение от униформите на Луковмарш (щото нямаше от какво друго), нямат нищо против сега да подкрепят "демократичното" украинско правителство, в което участват и открити почитатели на Вафен-СС?
  http://www.youtube.com/watch?v=ayEPstrTG_c

  Една българка
 56. 56 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#54] от "patsis":

  Факти по същество вярни но без заключение относно темата.

 57. 57 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  До коментар [#49] от "glog":Както бе казал дякон Андрей Кураев, ако някой победи в борба или битка, това не значи, че е прав. Просто е по-силен.

 58. 58 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  До коментар [#56] от "chushko":Предполагам, че искате да кажете "без значение по темата". Да, доколкото с наличието на етнически малцинства може да се спекулира.
  Аналогиите между Германия, победена и унизена в Първата световна война, поразена от стопански и социални трусове и Русия след 1989 са ясни. За съжаление, сходните причини водят до сходни резултати...

 59. 59 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#58] от "patsis":

  Путин не е нападнал Крим за "Слава Росийская", не се води от идеология която гласи че Руснаците са свръх народ над всички други народи и също така, в контекста на външната политика на САЩ в последните 15г, не може да се каже че Русия е "унижена". Само трябва да погледнеш блоговете на ББС за да се уверите в този факт . Ако има някъкви паралели в историята относно "унижаване" на силни държави като Русия и съпровождащите ги резултати то Путин не е единствен който трябва да бъде обвиняван както тази статия прави. Колкото до резултатите - тепърва предстои да видим дали ще бъдат сходни, дори и да има война която Русия загуби.

 60. 60 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  До коментар [#59] от "chushko":Човече, в междучовешките отношения /а оттам и в международните/ не е важно дали наистина си унижен, а дали се чувстваш унижен!

 61. 61 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Путин не се чуства унижен мога да ти го гарантирам . Точно това не разбират на запад. Може да се каже че Руснаците вярват че са на мушката на Американски расизъм и точка, но унижени е пресилено и лекомислено. САЩ иска да се върне 1992ра когато бяха на път да разглобят Русия на фракции, Шел, БП и Шеврон бяха накацали върху всички петролни находища и Елцин се клатеше пиян и се сърдеше че всички приходи от ИМФ отиват да плащат заеми от ИМФ.

  Русия си възвърна кредибилноста когато ги изрита всичките. Тогава Путин стана НЕУДОБЕН. В последствие където САЩ си сложи марионетка на границата с Русия тя бива обезглавена по логично, дипломатичен, систематичен и военен път. Това не може да продължава разбира се, но не може не заради унижението на Русия а заради унижението на САЩ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK