Абсурди в българския парламент

Волен Сидеров в пленарна зала

© Юлия Лазарова

Волен Сидеров в пленарна залаПрепубликуваме коментара на Иван Бедров от "Дойче веле":


Светът се потресе от приетия в Уганда антигей закон, който предвижда доживотен затвор за хомосексуалните. Светът обаче не забеляза, че парламентът на държава от Европейския съюз отдели няколко часа в дебати по законопроект, предвиждащ глоба и затвор за всеки, който "манифестира публично своята или на други хомосексуална ориентация или принадлежност, чрез организация или участие в митинги, шествия и паради или чрез средствата за масова информация и интернет". Очаквано това предложение на "Атака" не бе прието, но практиката парламентът да отделя сериозно време на откровено антидемократични и често налудни идеи е факт. И колкото по-зависимо е правителството от екстремисти и популисти, толкова по-странни неща е принудено да върши българското Народно събрание.


Парламентът никога не е бил харесван от българите, но сега доверието в него уверено се е устремило към нулата. Последното изследване на "Алфа рисърч" показва 65% неодобрение и само 9% одобрение. И тенденцията е надолу. За сравнение, дори атакуваното дълги месеци от протести правителство събира "само" 47% неодобрение.
Затвори, заводи и едни "чисти ръце"


Ако досега недоволство предизвикваха битови въпроси като автомобили, заплати и кюфтета, вече хората виждат как парламентът се превръща в лавка и търгува абсолютно всеки глас с "Атака" и независимите. Ако не го направи, правителството пада. Затова се занимава с въпроси, които доскоро изглеждаха невероятни. И по нищо не личи това скоро да спре.


След като мнозинството все пак отхвърли антигей поправките в Наказателния кодекс, "Атака" продължи в тази посока и пробва да въведе глоби от 5 до 10 хиляди лева за хомосексуалните чрез поправка в Закона за събранията, митингите и манифестациите. И това не бе прието, само че енергията на парламента изтича в обсъждането на подобни предложения, а и ще продължи да изтича, защото на 3 март "Атака" обяви новия си лозунг "Долу европедерастията". Вероятно българският парламент никога няма да постигне мнозинство за подобни дискриминационни поправки. Но пък и кой вярваше да събере мнозинство за мораториума върху продажбата на земеделска земя на чужденци! Това се случи отново по предложение на "Атака", а кабинетът отново се нуждаеше от техните "златни пръсти" за кворум в залата.


Само преди дни Народното събрание отдели седем часа, за да обсъжда поредната идея на националистите – този път за възстановяване на дейността и производството на Завода за непрекъснато леене на стомана на МК "Кремиковци". Нищо, че предприятието си има частен собственик и той едва ли се вълнува от идеите на "Атака". Този път обаче парламентът не отхвърли предложението и дори възложи на Икономическата комисия да работи по него. Защо ли? Защото управляващото мнозинство всъщност е малцинство и му трябват "златни пръсти".


Какво да очакваме в следващия епизод?


Управляващите в момента БСП и ДПС могат да бъдат критикувани в различни посоки, но икономистите им никога не биха обсъждали съживяването на труп пред камери, ако... имаха достатъчно гласове за правителството си. В края на краищата екстравагантните идеи не виждат бял свят, но парламентът губи време да се занимава с тях. Гражданите виждат това и доверието в Народното събрание доближава дъното. Новите независими депутати, декларирали вярност към новия политик Николай Бареков, само ще ускорят този процес. Те обявиха, че предстои да внесат законопроект за създаване на агенция "Чисти ръце", чието име подсказва целта ѝ. Законопроект все още не е представен, но Бареков вече поименно посочва клиентите на агенцията, а едно негово изказване от близкото минало подсказва степента на "демократичност", която можем да очакваме: от ТВ-екрана той призова бившия премиер Бойко Борисов "Генерале, товарете камионетките!".


В следващия епизод парламентът вероятно ще се занимава и с камионетките, и с колониалистите, и с хората с различна вяра... И с всичко, което подготвящите се за избори популисти ще изберат за своя тема. В това време отвращението ще продължи да расте, а управляващите ще продължат да се чудят защо хората не се радват толкова на минималното повишение на пенсиите и също толкова минималното понижение на цената на тока.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK