Меркел има голямо, но не и неограничено, влияние върху Путин

Владимир Путин и Ангела Меркел на търговско изложение в Хановер

© Reuters

Владимир Путин и Ангела Меркел на търговско изложение в ХановерСлед първата си среща с Владимир Путин през 2002 г., Ангела Меркел се шегува с един от служителите си, че е "издържала теста на КГБ", като се е взряла право в очите му без да извръща поглед, пише Ноа Баркин за "Ройтерс".


За разлика от повечето западни политици,


Меркел никога не е хранила илюзии по отношение на бившия съветски агент, нито пък си е мислела, че може да го промени
Именно това ѝ поведение, изградено в рамките на 14-годишно общуване с Путин ѝ спечели уважението на Москва и ролята на основен посредник в преговорите около украинската криза.


По думите на служители на германския канцлер, общуването между Путин и Меркел е сблъсък на два противоположни светогледа. Докато Меркел гледа на падането на Берлинската стена като на най-положителното събитие на 20-ти век, то за Путин то е трагедия, дала началото на разпада на Съветския съюз. 


Независимо от коренно различните си възгледи,


Меркел и Путин говорят на един език – и в буквалния, и в преносния смисъл


Като ученик, Меркел се е славела с майсторството си в руския език. Путин от своя страна винаги е обичал немския, който е овладял до съвършенство като служител на КГБ в Дрезден. На първото посещение на Меркел в Москва като канцлер, двамата лидери разговарят на родните си езици с помощта на преводачи, но и двамата постоянно поправят превода. Според техни служители, разговорите им и до днес протичат така.


"Путин познава Меркел добре и я уважава повече от другите лидери. Той никога не е бил в добри отношения с Обама," казва Александър Рар, ръководител на берлинския Германско-руски форум.


От свалянето на украинския президент Янукович насам, двамата лидери са разговаряли десетина пъти. Според гермнаски източници, разговорите не са леки. Путин говори много, често емоционално и вбесено, опитва се да налага волята си със смесица от истински гняв и добре преценено възмущение. Меркел от своя страна се държи резервирано, търпеливо изчаква момента да изкаже мнението си.


Меркел описва разговорите си с Путин като сериозно изпитание за собствените си позиции


Според нея, не може да си позволи да покаже слабост. В разговор с Белия Дом в неделя, според "Ню Йорк таймс", тя съобщила на Обама, че руският държавен глава живее "в друг свят" и че е загубил връзка с реалността. Публично Меркел се опитва да не критикува прекалено остро Путин, понеже се страхува, че това може да доведе до втвърдяване на позициите му.


Меркел има голямо, но не и неограничено, влияние върху Путин

© Reuters


Това обаче се промени през последната седмица с нейно изказване, което обвинява Путин в нарушение на международното право и "неприемлива намеса" в Крим. В Брюксел тя заяви, че ЕС ще последва визовите забрани и блокирането на сметки в случай, че Путин не се съгласи на преговори за Украйна.


През годините,


Меркел и Путин са имали няколко сблъсъка


При първото посещение на Меркел в кримската резиденция на руския президент, той пусна кучето си да се разхожда из стаята, пренебрегвайки страха на германския канцлер от кучета. Наскоро, двамата влязоха в спор по темата за връщане на изкуство, пленено от съветските войски по време на Втората световна война. В други случаи обаче, например интервенцията в Либия през 2011 г., двамата лидери застават на една и съща страна.


"За Путин е важно какво мисли Меркел, какво мисли Китай и какво мисли Общността на независимите държави," сподели източник на "Ройтерс" от разузнаването на Русия.


Въпреки това, дори и приближените на Меркел не са убедени във възможностите ѝ да влияе на руския президент.


"Шансовете на Меркел да убеди Путин не са големи," заяви Щефан Майстер от Европейския съвет за международни отношения. "Той ѝ се доверява до известна степен, но влиянието ѝ си има граници. Путин има ясна стратегическа цел в Крим и Германия няма да го убеди да я изостави."


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK