Путин като блъфьор

Този плакат с изображението на Путин беше носен от демонстранти в Прага вчера. Те демонстрираха срещу руските действия в Крим.

© Reuters

Този плакат с изображението на Путин беше носен от демонстранти в Прага вчера. Те демонстрираха срещу руските действия в Крим.Дотук позволихме два блъфа.


Първият блъф беше войната. "Дайте ми Украйна, иначе от утре почвам война!"
Вторият още върви – студена война. "Дайте ми Украйна, иначе от утре почвам студена война!"


Никога не съм използвал сравнения на политиката с игра: уж с цел да сме бъдели по-ясни, говорим пошличко ту за "мачове", ту за "раздавания". Нали всички нормални хора знаят: това няма как да е игра, щом при лошо развитие следват човешки страдания и смърт? Но сега пиша за блъфове, защото при цялата си сериозност самата реалност стана "игрова". Сякаш Русия днес е приела да я води между народите не политик, а комарджия. Това е трудно за вярване и неадекватните ни реакции ще продължат, докато свикнем с мисълта.
Политиците срещу Путин първоначално се стъписаха. И те са нормални хора и не могат изведнъж да проумеят как така някой овластен може да си играе със съдби на цели народи като с чипове. Затова не се решиха да го отмерят със същата мярка: "Плащаме! Да свалим картите и да видим кой колко сила има." Заради тази нерешителност


блъфът "война" можеше и да мине, ако не го беше разкрил пазарът


В мига, когато някои се виждаха как влизат на танкове в Киев, рублата се срина и танковете както бяха тръгнали, така се върнаха.


Но безотговорността на ограничения човек може да бъде неограничена. Путин веднага с каменно лице обяви "Една студена война". И пак стъписване, но този път не само при политиците – при всички. Защото всички гледаме пазара. А този пазар, същият, който в Русия срина при първия блъф, в Европа сега вижда с големите очи на страха свиване на бизнеса, скок на безработицата, атентати на екстремисти и бунтове на гладни. И тогава и Европа, и Америка тръгват по линията: украинците може да са ни другарчета, но сиренето е с пари - няма да дадем пари на украинците, ще дадем украинците на Путин! Тъй звучи уж икономическото мислене, опростачено до бакалска аритметика: приходи толкоз, разходи толкоз, на загуба сме, цифрите го доказват. Щом ще губим – да губим Украйна, не пари! Пазарът е паническа среда, той никога не поставя слуховете под съмнение. Същата паника, която срина рублата и първия блъф, сега ни пречи дори да се запитаме – дали Путиновата студена война не е просто втори блъф? Като не се питаме,


на път сме да се съгласим и с голяма политическа загуба, стига бакалската ни загуба да е по-малка


И дори не помисляме за загуби, които не фигурират в тефтера – например бъдещата (не)сигурност в Източна Европа, да не говорим за по-ефирни материи като демократичната (не)солидарност.


Тук услужливо се включват и гласове в духа: тази политическа загуба и така не е толкова голяма, а може да стане и още по-малка. Да се спазарим с Путин за компромис, без илюзии и идеологии, грубо, зер реалността е такава! Вместо да делим Украйна между Изтока и Запада, докато накрая не се разкъса след страшна гражданска война, да признаем на Путин "легитимен интерес" в тази страна, да й внушим да самоограничи суверенитета си като Финландия от времето на Студената война 1946-1989, и всичко е ОК. Наистина, на фона на нерешителното лутане такова разсъждение просто поразява с трезвост, логика, а като го изкажат и такива авторитети като Збигнев Бжежински и Хенри Кисинджър, то стои дори мъдро.


За жалост, и това е псевдорешение. Логика има – но това е логиката на старата Студена война, приключила отдавна с победа на Запада. В нея имаше един общо-взето предвидим Запад, вътрешно убеден – поне след 1940-те - че никога няма да започне пръв ядрена война; и един общо-взето непредвидим Съветски блок, който можеше да започне винаги. Защото в СССР никога не се знаеше коя фракция в кой момент ще вземе връх: бойните ленинци, убедени, че до комунизъм се стига било чрез революция, било чрез война, в която единствено важна е победата; или кротките партократи, забравили идеята след като са си построили личния комунизъм. Тази непредвидимост доведе през 1962 до Кубинската криза. И след като светът оцеля, защото Кенеди имаше политическата кадърност да разкрие блъфа на Хрушчов, сепнатите руснаци заговориха за "мирно съвместно съществуване", а сепнатите американци поеха риска да им повярват. Изобщо, в следвоенна Европа цената на мира бяха ясно очертаните "зони на влияние", в които другата свръхсила не се месеше. Цената на тази ненамеса пък беше смазването на Унгарското въстание през 1956 и на Пражката пролет през 1968, "самоокупирането" на Полша при военния преврат от 1980... Но при алтернативата за трета световна война дори тази цена изглеждаше оправдана.


Днес не е така. Путин заплашва с поведение подобно на поведението на Съветския съюз – но нека не бъркаме сегашна Русия с нейната съветска сянка. Вместо военния паритет от Студената война днес има силно военно неравенство в полза на Щатите. И още – вместо борби между фанатици и бюрократи, днес в Кремъл виждаме чиновници. Чиновникът е реалист. Само дето на тия чиновници мисленето им е лишено от реалистично въображение, а моралът им е кагебистки.


Да прилагаме към такива хора в такава ситуация реализъм от времето на Студената война е неадекватно


Поведението ни ще стане абсурдно: за да избегнем студена война, държим се сякаш вече сме в студена война и се съобразяваме с нейните правила. Точно както беше казано при първия блъф: Путин иска да реагираме на една военна заплаха все едно самата война за Украйна вече се е случила и той я е спечелил.


Достатъчно е обаче да покажем на Путин, че обявената заплаха с нова Студена война е също блъф. Веднъж като разгадаеш блъфа, аргументи много, ще ги види всеки. Примерно, нали Съветският съюз претърпя поражение в историчаската Студена война най-вече защото не можа да издържи икономически на надпреварата във въоръжението? Нима Русия ще преустрои икономиката си отново на военни релси? За тази цел трябва сталинизъм. Но дори руснаците надали ще го понесат втори път, особено без вяра в комунистическото бъдеще. А и Путин, който очевидно се блазни от всевластието на Сталин, надали е готов да заеме неговите методи. Той не е кръволок. Не е и идеолог. Той е импровизатор. Успя да установи в Русия стабилен антидемократичен режим, от който мнозинството е доволно – без предварителен план, с проби и грешки, които в Русия му простиха. А сега търси, пак импровизирано, пътя на Русия към центъра на световната политика. Дотук – разбираемо. Но ситуацията в световната политика е много по-ясна и предвидима от ситуациятя в Русия, а народите не са свикнали да търпят като руския. Отнапред е ясно, че определени импровизации са очевидни грешки, и е предвидимо че за тях се плаща.


С Украйна Путин пробва – и сгреши. Следва да му предявим сметката както подобава


Защото – нека сме бакали, но и бакалите са различни. Ние засега се щураме като бакалин, когато е усетил, че клиентът му е в същност разбойник, но не знае що да стори, затова кара по инерция: затваря си очите и го третира като нормален клиент, дано и онзи се държи така. Обаче онзи като рече "Това нали ще ми го дадеш безплатно, от добри чувства?", нашият отвръща смутено "Да." Вместо да извади пистолета от чекмеджето с парите. Не за да почне да гърми, а за да застави другия да си плати - за нервите и пропуснатите ползи. И вместо да го "успокоява" с подаръци за сметка на чужда независимост. Защото блъфьорът няма да си тръгне и блъфовете ще продължат.


Докато минава.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (359)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 699 Неутрално
 2. 2 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Историята е доказала - руснаците трябва да бъдат държани бедни и гладни за да не мислят за глупости...
  Преядат ли - мога да съсипят живота на нормалните бели хора...

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Защото – нека сме бакали, но и бакалите са различни. Ние засега се щураме като бакалин, когато е усетил, че клиентът му е в същност разбойник
  __________________
  Путин май е на ясно за какво става въпрос?
  КОЙ инсталира наемници снайперисти в Киев и уреди тонове коктейли молотов?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6989 Неутрално
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на terminus
  terminus
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Путин трябва да бъде спрян! Преди 6 години номерът с Абхазия и Осетия мина, но за това и грузинците бяха виновни - наистина имаше известни насилия срещу осетинци и абхази, макар те да бяха малцинство в тези области (особено абхазите, които и досега са малцинство в Абхазия). Но Украйна е от съвсем друг калибър - първо защото е европейска страна, второ защото е 10 пъти по-голяма по население, територия и икономика от Грузия и трето - защото в Украйна руското население по никакъв начин не е подтискано (което не може да се каже за Кавказкия регион или средна Азия.
  Проблемите са, че:
  1. Путин чете историята избирателно - повтаря успешните стъпки на Хитлер, но не взема предвид, че светът днес е различен и Европа помни предишните си грешки.
  2. Използва двуликото извинение за "двойния стандарт", но не взема предвид, че същия този двоен стандарт е далеч по-голям проблем за народите имащи вземане-даване със самата Русия.
  3. Самият Путин като личност е различен - твърде дълго беше едноличен самодържец на една велика сила и усещането му за реалност се е е размило.
  2.

  "Русофил съм, но издън душа мразя руската империя"
 7. 7 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Добро анализиране на психиката на "бандит на власт", каквито са на власт от Ленин насам!
  Добра статия и добра позиция, поздрави!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 822 Весело

  ".......но нека не бъркаме сегашна Русия с нейната съветска сянка. Вместо военния паритет от Студената война днес има силно военно неравенство в полза на Щатите."

  Гадни американофили!
  Ами ако извадим безаналоговото си въоръжение?
  Русия е най-миролюбивата държава!
  Я попитайте нашите червени чугунета!

  Да разлая троловете!!
 10. 10 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Деяне, Деяне! Много те питат теб, какво позволяваш и какво не на Путин.

 11. 11 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 521 Неутрално

  знаете че Путин спечели от падането на рублата, нали?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 12. 12 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ами преди описва съновиденията си, г-н Кюранов да се осведоми каква е подкрепата на Путин в самата Русия

 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  [quote#2:"mtmvb"]Историята е доказала[/quote]
  Историята е ясна - които е тръгнал срещу руснаците се е прее...
  Всичко останало е брътвежи от либертарианските лаборатории!

  Ако спре бозаенето от колониите евро-атлантическия свят ще започне неконтролируемо да се разпада! За това залога е твърде голям и всеки иска победа.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1291 Весело

  Дам има го тоя момент, много точно казано!

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 15. 15 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Най-голяма вина за състоянието на Путин има овчедушния руски народ. Той от години им прилага тактиката "ако мине номера", която сега прилага на демократичните държави. Представяте ли си в демократична държава президент/премиер да направи 50 милиарда $ "инвестиция" в спортно събитие? Вина за Путин, разбира се има и ЕС. Години отстъпки доведоха до това положение. Ама за разлика от овчедушното руско население, ЕС има граница на търпимост, която Путин нагло премина. И ще си понесе последствията.

  The best way to predict the future is to invent it.
 16. 16 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Всъщност е точно обратното. Путин за втори път не блъфира. Просто вече Западът е много зависим от Русия. Причините за това са много, но така или иначе вече нямат значение. И сега е добре Западът да помисли защо получи този шамар.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 17. 17 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#6] от "tencho_tenev":

  Как да бъде спрян? в момента Крим е под руски военен и административен контрол, а след 10 дена официално ще стане част от Руската федерация. Руски военни части в останалата част на Украйна не се наблюдават.

 18. 18 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3093 Неутрално

  "...днес в Кремъл виждаме чиновници. Чиновникът е реалист. Само дето на тия чиновници мисленето им е лишено от реалистично въображение, а моралът им е кагебистки."

  Заради естеството на морала им, блъфьорът трябва да бъде заставен да си тръгне и никога повече да не прилага блъфовете си. Въпросът е, обаче, в сметките на различните бакалии...

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 19. 19 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Ами като е блъф и покер дайте му Крим и му вземете Украйна... и най-важно -да се аплодира за да е щастлив...

 20. 20 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 572 Весело

  А иначе е много весело, когато дечицата на видни комунисти громят комунизма

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3078 Весело

  Лелейййй! Как се е изплескАл Деян Кюранов!
  Надул бойният рог и строява зад себе си редиците да размаже гадняра!

  Това като в стария виц ...
  Влиза Малкият Джо в бара, люснал няколко, накокорчил се, (н'ъл тъй беше лафа ), и викнал:
  - Кой ще се бие с мен?!!!!!!
  Спогледали се другите, подсмихнали се, дигнали рамене и продължили да си пафкат и пият пиенето. Но Малкият Джо не мирясва и па се развикал:
  - Кой ще се бие с мен?!!!!!!
  Тогава от една маса в дъното на бара се надигнал Големият Джо, вече му било писнало, отишъл при Малкия Джо на бара и му казал "Аз".
  А Малкият Джо се постреснал, поозърнал, па изведнъж метнал ръка на рамото на Големия Джо и изревал към публиката в бара:
  - Кой ще се бие с нас?!!!!!

 22. 22 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Хубаво...
  Но , авторе, простете моето невежество, но какво точно искате да ми(ни) кажете, чрез метафората ви с пистолета : "Не за да почне да гърми, а за да застави другия да си плати - за нервите и пропуснатите ползи." ?!!?!!
  Или по лесното - всеки както му е угодно да си чете м/у редовете... ?!?!?

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 23. 23 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Русия не е СССР, колкото и това да се иска на Путин. И това е същината на разобличаването на блъфа. Съветският съюз беше напълно независим от световната икономика. Русия от друга страна е напълно зависима от енергийния експорт. Държавните й монополи се търгуват на борсите в Ню Йорк и Лондон. Те бяха и първите жертви на глупостта на Путин. Когато обикновенният руснак почувства по джоба си ефекта на блъфа, сами ще го изгонят.

 24. 24 Профил на tjp29358258
  tjp29358258
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Въпросът към момента може да бъде само един:Кой нае снайперистите? И Европа да не се прави на ударена!

 25. 25 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  В този форум от доста време казваме,че Путин ще яде калая.

  И то от собствения си народ.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 26. 26 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#8] от "Активен борец против тролетаризма":

  Проучи историята на Путин! Може пък да е падал на главата си, макар че е бит много по нея!
  ........................
  Като най-дребен в класа, Вова Путин бил "мальчик для биение".
  Много бой е изял като малък, завалията!
  Затова и започва да се занимава с бойни спортове! Да се защити от повече бой!

  Имаше едно интервю с библиотекарка в училището, в което е учил Путин.
  "Дайте ми някаква книга като ръководство за самоотбрана" - Путин!
  "Дори не върна книгата!" - казва библиотекарката!

  Да разлая троловете!!
 27. 27 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2037 Весело

  Императора играе добре и това някои ги боли.Не е смешника Елцин.....и това боли !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 28. 28 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3078 Весело

  [quote#20:"Master of puppets"]А иначе е много весело, когато дечицата на видни комунисти громят комунизма [/quote]
  На мен обаче все още ми липсват да ме образоват антикомунистически и най-демократически отрочетата и на Пеко Таков, Мако Даков, Тано Цолов ...

  Къдя сте бе, еййй!
  Кой, кой, кой да ни отвори очите и да ни поведе!

 29. 29 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1302 Весело

  Ядрено оръжие срещу Путин иска Сара Пейлин http://www.segabg.com/article.php?id=689403  А вчера имаше статия, че светът щял да бъде по-добро място за живеене, ако го управляваха жени, да бе...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 30. 30 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 678 Неутрално

  [quote#11:"Николов"]знаете че Путин спечели от падането на рублата, нали? [/quote]

  Да ама някой друг губи тогава.

  The best way to predict the future is to invent it.
 31. 31 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  [quote#9:"lone_wolf"]Русия е най-миролюбивата държава! [/quote]
  Не бе най-миролюбиви са американските миротворци !!!
  Путин е човек който си пази Газпром и води война с ШЕВРОНтийте всякакви комунерски и демократични идеологии са излишни !
  http://img4.joyreactor.cc/pics/comment/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B0-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D1%8B%D0%BC-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%B0-996094.jpeg

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 32. 32 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 822 Любопитно

  До коментар [#11] от "Николов":

  А не е ли по-важно да спечеляр обикновените руснаци?
  Но те май губят, а?

  Да разлая троловете!!
 33. 33 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Много е умилително да се чете как синчета на партийни секретари поздравяват синчето на партийния секретар за правилната позиция на съвременния етап!

 34. 34 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Достатъчно е само да се знае, че статията е от Деян Кюранов - син на видния комунист Чавдар Кюранов. Естествено сега синчето е уредено на западна ясла и оттам активно бозае. Така че тоя е ясен. Като правило от НПО-тата са деца на видни комунисти, които Запада възприе като демократи и ги храни. Само дето всичко това в очите на нормалните хора изглежда като едно - порно !

 35. 35 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 678 Неутрално

  [quote#16:"Master of puppets"]Просто вече Западът е много зависим от Русия.[/quote]

  Не можем да живеем без Русия. Тя е необходима като въздуха и слънцето за всяко човешко същество.

  The best way to predict the future is to invent it.
 36. 36 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  До коментар [#3] от "comandante":

  "Путин май е на ясно за какво става въпрос?
  КОЙ инсталира наемници снайперисти в Киев и уреди тонове коктейли молотов?"

  Въпросът ти е риторичен-инсталира ги този, който знае за какво става дума!

 37. 37 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Може би по-правилно е рекетьор вместо блъфьор.

 38. 38 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#26] от "lone_wolf":

  Много се наслаждавах на неофициалната му биография http://www.anticompromat.org/putin/putinbio.html

  The best way to predict the future is to invent it.
 39. 39 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#2] от "mtmvb":
  Не е точно така. Когато руснаците са гладни това води до революция. Ако Европа въведе икономически санкции, за Русия избора е да се разбере с Европа или да очаква революция вътре.
  Проблемът е, че Европа е по загрижена за "салама" отколкото за свободата и ценностите.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 40. 40 Профил на terminus
  terminus
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#16] от "Master of puppets":

  не бих казал, че западът е по-зависим от Русия, отколкото преди 25 години, напротив! Първо, защото преди 25 години СССР изнасяше повече нефт и газ, отколкото сега. Добивите само на нефт гонеха 650 милиона тона. сега са около 450 (За Русия).
  И ако говорим за зависимости - Русия е в по-голяма зависимост от запада - защото голяма част от някогашните производства в страната вече не съществуват (качеството и цената на западните продукти са по-добри) , защото военната мощ на СССР (Русия) е несравнимо по-малка сега...
  и най-важното...не говорим за зависимост а по-скоро за обвързване в случая. При едни санкции срещу Русия, тя ще е основният губещ, несъмнено. Каквито и загуби да понесат западните фирми от всякакъв бранш, те имат далеч по-голяма гъвкавост и възможности да минимизират такива флуктуации. За Русия това не се отнася - ако загубиш доходите от продажба на ресурси си готов фалирал. А Русия изнася основно ресурси (50% - нефт, 70% - изкопаеми горива, 80% - горива, руди и метали). ако прибавим оръжието стават 85%. ....твърде , твърде слаба и едностранчива икономика. За такива се казва "бананова република". Разликата в слчая е че тази бананова република има ядрени оръжия и че все още живее в илюзиите за световна сила.

  "Русофил съм, но издън душа мразя руската империя"
 41. 41 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "И пак стъписване, но този път не само при политиците – при всички."

  Като гледам в Китай много стъписани, ето част от пресконференцията на китайското МВнР от 8 март. „В примера на Украйна хората от другите страни по света за пореден път видяха как една голяма страна се разпада на части поради грубото и егоистично поведение на Запада, който се гордее с многочислените си благородни идеи, макар че рядко може да предложи практически решения. Злополучният им план бе обречен на провал от самото начало. Западът си направи мечешка услуга, намесвайки се във вътрешните работи на Украйна под лъжливия предтекст за поддръжка на демокрацията. Те недооцениха готовността на Русия да защитава своите основни интереси в Украйна…За съжаление Урайна и народа му станаха жертва…не получиха демокрация или процъфтяване, което им обеща Запада, а обратно – сега в страната може да се види единствено политически хаос и икономическа криза.” И още: „Китай е убеден, че китайско-руските всестранни отношения на стратегическо взаимодействие и партньорство ще продължат да укрепват.”

 42. 42 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1806 Весело

  До коментар [#27] от "EREBUS":

  "Не е смешника Елцин..."

  Безусловно не е ! Елцин никога не е летял заедно с жерави. И не е плащал на "добрите" чеченци" милиарди долари, за да го пазят от "лошите" чеченци.

 43. 43 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  [quote#22:"нуцо"]Хубаво...
  Но , авторе, простете моето невежество, но какво точно искате да ми(ни) кажете, чрез метафората ви[/quote]
  Проблемът ви е, че търсите.
  Щото няма какво.

  Само го погледнете, че изхожда от тезата, че Путин още живее в "старата" Студена война. Изхождайки, това Кюранов, от позициите точно на тази война, при това най-лежерно и лаишки призовавайки да я докарат до поне "полугореща".

  А сегашната ситуация няма нищо общо с оная "Студена война" както разпределение на силите, така и на глобалните противостояния и прегрупирания, защото светът вече не е същият и Европа не е на пъпа му.
  Пъпът на света днес е в Тихия океан.
  А Европа за света е нещо като щата Флорида за Щатите.

 44. 44 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 678 Неутрално

  [quote#23:"mar_x"]Съветският съюз беше напълно независим от световната икономика.[/quote]

  Това не е вярно. Изкуствено предизвикания спад в цената на петрола през 80-те беше един от факторите за унищожаването на империята на злото.

  The best way to predict the future is to invent it.
 45. 45 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  [quote#34:"dend"] Като правило от НПО-тата са деца на видни комунисти, които Запада възприе като демократи и ги храни. [/quote]
  Европейски цезаризъм винаги е разчитал на такива които предават националните си интереси в периферните провинции и за това ги ги угояват много внимателно! Няма ли местни сатрапи и качествен обслужващ персонал в колониите няма EU.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 46. 46 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Не прекалявайте с любовта към САЩ, РФ и ЕС защото е много вредно за здравето на България.

 47. 47 Профил на РъБКънев
  *****
  Весело

  Първият блъф беше войната. "Дайте ми Украйна, иначе от утре почвам Война!"
  Вторият още върви – студена война. "Дайте ми Украйна, иначе от утре почвам Студена Война!"
  --------------------------------------------

  Деянчо, Путин не се моли, той Крим го е сложил вече в джоба си!

  Кошера го разбуниха САЩ и ЕС, а той само бере обрулените плодове! Голям стратег, голям държавник!

 48. 48 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 678 Неутрално

  [quote#40:"tencho_tenev"]не бих казал, че западът е по-зависим от Русия, отколкото преди 25 години, напротив! Първо, защото преди 25 години СССР изнасяше повече нефт и газ, отколкото сега. [/quote]

  +++ Освен това сега няма СИВ и Варшавски договор. Бившите му членове сме от "враговете".

  The best way to predict the future is to invent it.
 49. 49 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Пак свободни съчинения...Крим ще си стане руски въпреки нежеланието на Сащ или ЕС. Най вече защото огромното мнозинство на живеещите на полуостровът руснаци го искат. Нещо подобно на съединението на България. То се случи въпреки явното нежелание и противопоставяне на тогава силните западни сили Франция и Англия и задкулисните игри на Австро-Унгария..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 50. 50 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 572 Весело

  [quote#35:"Активен борец против тролетаризма"]Не можем да живеем без Русия. Тя е необходима като въздуха и слънцето за всяко човешко същество. [/quote]

  Виждам, добре си назубкал комунистическите лозунги. Бравос

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 51. 51 Профил на terminus
  terminus
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#17] от "nikero":

  Крим е под руски контрол, докато руснаците под звука на фанфари, след като обявят успеха на похода и защитата на руските интереси не се изнесат сами. А те ще го направят. Ако не - санкциите са неизбежни, няма смисъл да си затваряме очите за това. Просто няма как да бъде позволено.
  И не заради самата Украйна, тук играта е далеч по-сериозна.
  Едни от най-сериозните коментатори в САЩ намекнаха за какво става въпрос защо САЩ и Европа просто НЕ МОГАТ да си позволят да простят и забравят това в Крим - причината е Китай!!! Той тихо стои настрана и наблюдава! Ако номерът на Путин мине и Русия не бъде наказана, Китай ще направи следващата стъпка, след като вече започна (островите из Тихия Океан, за които имат претенции заедно с Япония, Виетнам, Индонезия) - Тайван, а после претенции за Монголия с нейните природни ресурси, Виетнам, Индия... И се стига до Сибир и Средна Азия. Русия прави стратегическа грешка в Крим - отваря кутията на Пандора и по този начин заплащва собствената си сигурност. Русия не е така голяма и силна, както ни се струва заради поведението и. Най-малкото защото по население е едва 143 милиона (от които руснаци са 111 милиона).

  "Русофил съм, но издън душа мразя руската империя"
 52. 52 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1186 Весело

  [quote#34:"dend"] деца на видни комунисти, които Запада възприе като демократи и ги храни[/quote]

  Какъв е извода - комунетата и преди и сега са се продавали! Преди 1944 г. също не са искали инфлационни рубли.....

 53. 53 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Русофили,еврофилии, и американофили бъкат из форума.Българофилите липсват.

 54. 54 Профил на .
  .
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Нещата са сериозни, а може да блъфира този, който има карти.
  Ние нямаме, запада и той. И ако искаме да играем руска рулетка с Путин, определено ще загубим.
  Русия е мотивирана, и ще е като едно зад Путин. Едно 30% от украинците са готови да вземат оръжието НО не срещу Путин, ще го направят срещу агресора - в случая НАТО
  Това са социологическите проучвания в момента.

 55. 55 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 470 Весело

  ИИиииии то още с първите изречения лъжа бре Деяне...
  "Дайте ми Украйна"... лъжеш като таковата

 56. 56 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 678 Неутрално

  [quote#49:"ostin22"]Крим ще си стане руски въпреки нежеланието на Сащ или ЕС. Най вече защото огромното мнозинство на живеещите на полуостровът руснаци го искат. [/quote]

  А тия дето не искат - в Дальнъй васток.

  The best way to predict the future is to invent it.
 57. 57 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  [quote#38:"Активен борец против тролетаризма"]Много се наслаждавах на неофициалната му биография[/quote]
  С началом войны отец пошел на фронт добровольцем, служил в истребительном батальоне НКВД
  ........................................................................................
  Дед по отцу, Спиридон Иванович Путин, всю жизнь работал поваром (сначала в подмосковных Горках, "где жил Ленин и вся семья Ульяновых. Когда Ленин умер, деда перевели на одну из дач Сталина... И Сталина тоже пережил и в конце жизни, уже на пенсии, жил и готовил в доме отдыха Московского горкома партии в Ильинском"

  Е с такава биография какво може да се очаква?

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 58. 58 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1186 Весело

  [quote#49:"ostin22"]Крим ще си стане руски....огромното мнозинство на живеещите на полуостровът руснаци го искат[/quote]

  Супер! И после кво?...........Абхазия не е мръднала от 1992 г. насам....Даже следите от куршумите и снарядите от това време си личат!?

 59. 59 Профил на terminus
  terminus
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#49] от "ostin22":

  няма как да стане. тук не са важни Украйна или руснаците в Крим, а принципите на международното право и спазването на подписите под договорите. И най-вече опасността от прецедент, който ще е изключително зло за целия свят. Китай ще бъде отвързан и губещи ще са всички, най-вече самата Русия.

  "Русофил съм, но издън душа мразя руската империя"
 60. 60 Профил на Мужик
  Мужик
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Не е блъф. Великата Русия, на великия Путин изяде още един шамар, този път от братска Украйна и то във време когато уж пак са велика сила. Ударът и унижението са съпоставими с тези от разпада на СССР. До вчера имаха цяла Украйна. Днес се борят за техния си Крим. Цялата патаклама около Крим е най-вече за вътрешна употреба.

 61. 61 Профил на terminus
  terminus
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#53] от "neznaiko_2011":

  интересите на БЪлгария са Крим да остане в Украйна, защото:
  1. Русия се доближава прекалено наблизо до нас.
  2 създава се прецедент в мебдународното право - да подпишеш договор, а после когато ти е неизгоден да го захвърлищ най-нагло
  3. Целостта на България е застрашена

  "Русофил съм, но издън душа мразя руската империя"
 62. 62 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  До коментар [#41] от "jozi81":
  Някакъв линк за китайското изявление?

  А имаме и още една новина ...
  Аштън от Техеран - преговорите са трудни и няма гаранции за успех по ядрената програма на Иран ...
  Те' http://www.bta.bg/bg/c/MI/id/783045

  А Деян се юрнал да воюва в Галиция и Крим!

 63. 63 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#40] от "tencho_tenev":

  Груба грешка. Западът сега е зависим не само от Русия, но и от Китай, арабските износители на нефт, че дори и от Югоизточна Азия. Освен ако успееш да докажеш с факти, че Фолскваген, примерно, ве отваря, а затваря 9 нови фабрики в Китай. Или че ЕНИ прекратява, а не сключва нови договори с Газпром.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 64. 64 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  Най-голямата грешка на Запада бе, че след края на Студената война остави КГБ елита да завземе властта в политически и икономически план на териториите, които бяха под влиянието на СССР. Обвързването на Западна Европа с руски капитали има за цел именно да се създадат условията за подобни блъфове и бавно влиянието на САЩ да бъде изтласкано от все по-зависимата от Русия Европа.
  Путин в случая обаче блъфира толкова тромаво и прибързано, че може и да спечели в конфликта в Украйна, но разкри стратегията си, от което в дългосрочен план само ще загуби.
  А за КГБ студената война си продължава с пълна сила, просто никой вече не си губи времето да я оправдава с абсурдни идеологии като комунизма.

 65. 65 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1186 Весело

  [quote#54:"."]ще го направят срещу агресора - в случая НАТО [/quote]

  хехехехе.....Споко, бе тагариш! Натовските бойци са си в базите.....

 66. 66 Профил на РъБКънев
  *****
  Весело

  [quote#51:"tencho_tenev"]Ако не - санкциите са неизбежни, няма смисъл да си затваряме очите за това. Просто няма как да бъде позволено. [/quote]

  Санкции ли? 300 000 работни места в Германия са зависими от износ за Русия! Бизнесът тук вече притиска фрау Меркел да не говори чепухи!

 67. 67 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  В България обичта към Родината /не към държавата / е престъпление. Значи аз трябва да обичам ЕС, Америка и Русия но не и страната в която съм се родила? Ех...,псевдобългари, чуждопоклонници.....

 68. 68 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1134 Весело

  [quote#66:"РъБКънев"] Бизнесът тук вече притиска фрау Меркел да не говори чепухи![/quote]
  И как е на масовите демонстрации срещу фрау Меркел викат ли и бандеровец или фашист?

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 69. 69 Профил на sospecha
  sospecha
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#3] от "comandante":
  Като знаеш защо не ме светнеш по въпроса.За коктейлите Молотов и аз мога да ги правя и всяко дете на 10 години ,ама за снайперисти не се избират случайни хора а още повече че и да стрелят по хора и да ги убиват,трябва да са обучени и непокисти.Затова ми кажи кой ги прати и защо няма нито един руско говорещ убит.В центъра на Крим има много руско говорещи,просто ти напомням за да не кажеш че те не са участвали в протестите и като знам че всеки който иска свобода застава на правилната страна независимо от това каква народност е нормално на протестите да е имало и руси.Твърдя това защото видях че и в Русия имаше митинг който бе против военната намеса на Русия в Украйна.

 70. 70 Профил на РъБКънев
  *****
  Весело

  [quote#59:"tencho_tenev"]И най-вече опасността от прецедент, който ще е изключително зло за целия свят.[/quote]

  Прецедент имаше в Косово, бре!!! И то наложен от САЩ!!

  Сега с Крим вече е правило!

 71. 71 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#61] от "tencho_tenev": Позволявам си да не се съглася с Вас. Заплахата за България от Русия е правопрапационална на тази идваща от Големия американски "брат"

 72. 72 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  [quote#8:"Активен борец против тролетаризма"]Одъртя Путлер, казва му се старческо оглупяване. А и все пак е истински чугунен комунист, никога не е излизал от КПСС. [/quote]
  Абе друго си е Европейската Комисия,МВФ или топ мернджейте на либертарианския авангард ...все начетени чичковци и си пият редовно всички хапчета , нямат проблеми с простата или вдигането на самолетите по хотелските стай с камериерки и проститутки!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 73. 73 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Автора е прав си донякъде. Рус не е империя в разцвета си, а империя в 18 век. Човешките жертви и личните щети там не се броят. Правилно Европа не иска да влезе в спирала водеща към въоръжен конфликт ( па бил той и ограничен). Самата идея за ЕС е в приключването на войните поне на континента. Ако обаче се мисли че ЕС, няма икономическа сила да сепне имперското джудже, е грешка. Има и военна сила, но тя би била задействана само в инзвънредна ситуация. Европа се е навоювала, Америка още е "млада" и не се е "наиграла".

  chavo64
 74. 74 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#62] от "xm...":
  [quote#62:"xm..."]Някакъв линк за китайското изявление?
  [/quote]
  Ето линка:
  http://www.regnum.ru/news/1776077.html

 75. 75 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Накратко - Путин доказа, че заедно с Меркел е най-добрият политик на нашето време. За остоналата част от Запазния свят остава въпросът защо се получи така. Мисля, че отговорът е ясен, но дали ще се вземат необходимите мерки е друг въпрос. Силно се надявам шамарът на Путин да е отрезвяващ.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 76. 76 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 678 Неутрално

  [quote#66:"РъБКънев"]300 000 работни места в Германия са зависими от износ за Русия! [/quote]

  Интересно. Делът на износа за Русия е под 2% от общия износ на Германия. При 200 000 000 000 Евро търговски излишък за 2013 на немците им е през оная работа огромния износ за Русия.

  The best way to predict the future is to invent it.
 77. 77 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 678 Неутрално

  [quote#75:"Master of puppets"]Силно се надявам шамарът на Путин да е отрезвяващ.[/quote]

  Дано си бие шамари!

  The best way to predict the future is to invent it.
 78. 78 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3078 Весело

  До коментар [#52] от "dobrich":
  Бе ... малко са онези, които не се продават.
  Ама комунизите и отрочетата им вървят най-евтино, а са най-гръмогласни.
  И най-важното - и най-сплотени ...

  Нама как да имаш собствена, независима позиция, и да се строяваш в слугинската пропагандна кохорта ...

 79. 79 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  До коментар [#41] от "jozi81":

  "Като гледам в Китай много стъписани..."

  Благодарение позицията на Китай Съветът за безопасност на ООН прие декларация, че референдумът в Крим е незаконен. А диктаторите Лукашенко и Назърбаев бягат от Путин като дявол от тамян, Лукашенко дори обяви, че е приятел на Майдана. Турция стои зад кримските татари и не крие,че ще ги подкрепя в борбата им срещу присъединяване към Русия. Путин е абсолютно сам! Дори в цирковете във Варна и София, устроени от юрушите на "фюрера", нямаше участници-руснаци. Само нашите петоколоници се правят на по-големи католици от папата. Нормално е- зомбирането с пари е най-ефективно и действащо!
  В самата Русия на 7 март съотношението евро/рубла превиши нивата от "черния понведелник", когато рублата се срина заедно с акциите на московската борса. Пак на 7 март акциите на основните руски компании (ГАЗПРОМ", "ЛУКОЙЛ", "СБЕРБАНК"и др.) паднаха до нива, близки до тези от същия черен понеделник.Като гледам тенденцията, утрешният понеделник ще бъде още по-черен..
  Наивно е да се смята,че олигарсите в Русия ще търпят заради щуротиите на Путин да губят по70-100 млрд долара на ден. Отделно обикновените руснаци, които за последните два месеца са обеднели с около 15% заради падането на рублата. В момента Русия е на второ място в Европа по ниво на инфлация и тя расте с незапомнени от 2008 г. темпове.
  На следния сайт може да се намери още информация...

  http://kurs-dollara.net/2014/03/07/kurs-evro.html

 80. 80 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  [quote#69:"sospecha"]Затова ми кажи кой ги прати и защо няма нито един руско говорещ убит.[/quote]
  Питай Катрин Аштън !?
  Аз пръв път чувам ,че снайперистите могат да селектират жертвите по езика който говорят.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 81. 81 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 678 Неутрално

  [quote#71:"neznaiko_2011"]Заплахата за България от Русия е правопрапационална на тази идваща от Големия американски "брат[/quote]

  Доколкото знам САЩ не са обявявали война, не са ни окупирали и не са ни налагали престъпен комунистически режим.

  The best way to predict the future is to invent it.
 82. 82 Профил на Строител
  Строител
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Начетохме се на родни "екперти", политолози, антрополози и всякакви разбирачи.
  Единия ден пищят, че било "агресия", на другия пък - "блъф" се оказва.
  Дори в западната преса има много по-обективни и смислени коментари.
  И между впрочем, навсякъде в тях се усеща респект.
  Тукашните философи какви ли не лупинги пробваха за да внушат някаква теза, която дори на самите тях не е много ясна.
  А, Путин си действа. И когато някакви си революционери заплашат сънародниците им, че ще им забранят езика, Русия не спи, а мигновено отреагира.

  Пък , нека някои си мислят, че ....блъфира.

 83. 83 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  [quote#79:"Дон Кихот"]Лукашенко дори обяви, че е приятел на Майдана[/quote]

  На Лукашенко сина му не е станал за 2-3 години доларов милиардер, както на Бандюкович....

 84. 84 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 633 Любопитно

  До коментар [#59] от "tencho_tenev":

  Прецеденти колкото искаш по света...Я виж Косово, я виж Фолкланд, я виж северна Ирландия, я виж Пуерто Рико, Гренада, Гибралтар.....Я виж Румъния и Молдова след няколко години...Я виж 1885-та България...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 85. 85 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3078 Весело

  До коментар [#74] от "jozi81":
  Ма тия Регнум са от пропагандната задруга.
  Все едно да ми цитираш Ройтерс ...
  Нещо истинско няма ли?

 86. 86 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  До коментар [#44] от "Активен борец против тролетаризма":

  Извинявай ама запознай се малко от няколко дни само за петрол говориш. Не е това причината и механизма. Принципа беше друг - САЩ отделяше за въоръжение суми еквивалентни на целия брутен вътрешен продукт на СССР, т.е. за да има паритет СССР трябваше всичко каквото изкара да го дава за въоръжение - сега не знам дали може да си позволи това че има и други центрове като Китай и Индия вече, да не им спретнат обратно номера

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  До коментар [#42] от "Дон Кихот":

  Нямаме спор ! Елцин се занимаваше с по-сериозни въпроси.Консумиране на водка,танци и песни..............

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 89. 89 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#82:"Строител"]Дори в западната преса има много по-обективни и смислени коментари. [/quote]
  Вярно е това. За доказателство част от интервюто за CNN на американския професор и преподавател в Ню Йоркският университет и Принстън Стивън Коен: „Не той (Путин) провокира украинската криза. На него му я натрапиха и той нямаше друг избор освен да реагира. Което, както виждаме, той и направи”…„Какво ще стане ако руското влияние изведнъж се прояви в Канада и Мексико и някои региони от тези страни заявят, че възнамеряват да се присъединят към путиновия Евроазийски икономически съюз и даже към военния му блок? Разбира се, че американският президент ще бъде принуден да реагира така твърдо, както Путин, даже ако не още по-твърдо”…

 90. 90 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Много точна статия. А блъфирането на Путин е съвсем лесно разгадаемо и предвидимо, да не кажа "дърводелско"... Така че ако европейските лидери и мислещи хора му се "вържат", говори много лошо за тях. Ако Кремъл продължава в този дух, на сила ще съсипе Газпром и "икономиката" си, която иначе си "оглозгват" лека по лека през годините. К'вото сами си направят, никой враг няма как да им го направи.

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 91. 91 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#58] от "dobrich":

  Опитай, да си купиш къща в Абхазия!

 92. 92 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#85] от "xm...":

  Ами все още съм зле с китайския...

 93. 93 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Все пак аз си оставам българка. Единственото знаме на което се покланям е българското, партията на която отдавам моят глас се казва БЪЛГАРИЯ.

 94. 94 Профил на Logicbg
  Logicbg
  Рейтинг: 418 Неутрално

  В RT пише така: Ако Западът наложи санкции срещу Русия , Русия и Китай спират да държат резервите си в долари и тогава на Щатите хич няма да им е весело...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 95. 95 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#86] от "1001":

  Запознай се ти. СССР вече няма.

  The best way to predict the future is to invent it.
 96. 96 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1186 Весело

  [quote#91:"nikero"]Опитай, да си купиш къща в Абхазия! [/quote]

  Ами и аз това се чудя - руснаците не купуват в Абхазия, субтропичен климат, палми, спокойно, ами идват в натовска Балхария!?

 97. 97 Профил на cheta
  cheta
  Рейтинг: 367 Неутрално

  'Чета, препрочитам и не вярвам на очите си - Деян Кюранов е на барикадата от дребни банкноти!

 98. 98 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 678 Неутрално

  [quote#94:"ceckobg"]Русия и Китай спират да държат резервите си в долари и тогава на Щатите хич няма да им е весело... [/quote]

  За Русия другарите ме уведомиха че 29.3 е Деня, даже в сигнатурата си го сложих за да разпространявам информацията. А Китай кога - на 1.4 ли?

  The best way to predict the future is to invent it.
 99. 99 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  [quote#89:"jozi81"]Какво ще стане ако руското влияние изведнъж се прояви в Канада и Мексико и някои региони от тези страни заявят, че възнамеряват да се присъединят към путиновия Евроазийски икономически съюз[/quote]
  Ще стане тъй,че Стивън коен ще получи престижна награда за научна фантастика.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 100. 100 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1186 Весело

  [quote#94:"ceckobg"]на Щатите хич няма да им е весело... [/quote]

  На ЕС ще им стане весело, минават на евро!......Или на юани?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK