Контрареволюция на лузърите

Контрареволюция на лузърите

© Георги Кожухаров Коментарът е от личния блог на Николай Слатински.

 Дългогодишен приятел от Харков (все пак там минаха 8 от моите най-хубави години на младостта – 1975-1979, 1982-1986) ме накара отново и по малко по-различен начин да се замисля над ставащото в Украйна. Той ми написа:


"Добре беше, преди да реши да ни помогне, Путин да ни бе попитал дали се нуждаем от помощта му!"
 Този мой приятел е рускоговорещ, сам определено не знае дали е повече руснак или украинец.


В геополитически план (но не за него ми е думата тук) е ясно, че Путин лови риба в мътна вода и решава свои стратегически проблеми - така както ги оценява и разбира той лично.
Казвам "свои" и "лично", защото, след като управлява авторитарно страната вече 14 години, той очевидно е влязъл в самовъзприемащата се роля на руския тип свръхвластни управници – "вседержитель", "самодержатель" и идентифицира себе си с държавата.


Да напомня, че


Русия беше носещата конструкция на съветската "империя"


Тя се ползваше със страха, респекта и авторитета на една от двете Велики сили. Нищо в света не можеше да се решава и без нейната воля. Други бяха нейните геополитически мащаби, размах и влияние. Русия контролираше едно от най-стратегическите геополитически големи пространства, от което чрез взрив се родиха 15 (!) държави - взрив на дезинтеграция на силно интегрирано пространство, при която се отдели чудовищна енергия.


Спазмите на редуцирането на геополитическата роля на Русия, етапите на разпадането на родови, човешки, военни, културни, комуникационни, технологични и производствени връзки бяха няколко:


 - Първият, 1985 - 1989 г. (от идването на власт на Горбачов до падането на Берлинската стена): свиване на Русия и нейното влияние и въздействие от глобалния обхват до съветска Евразия и частта от Централна и Източна Европа, преградена от запад с невидимата Желязна завеса. Русия сякаш се оттегля от света.


- Вторият, 1989 - 1991 г. (от падането на  стената до края на СССР): свиване на Русия и нейното влияние и въздействие до границите на СССР.


- Третият, 1991 - 1994 г. (от края на СССР до началото на първата война в Чечения): свиване на Русия и нейното влияние и въздействие до границите на Руската федерация (РФ).


- Четвъртият, 1994 - 2000 г. (от началото на първата чеченска война до смяната на Борис Елцин с Владимир Путин): съпротива срещу вътрешни центробежни тенденции и мощни външни въздействия, които се стремяха да свият Русия и нейното влияние и въздействие до границите на славянското ù население.


Може би най-осезаемо можем да опишем


геополитическата драма на Русия


ако си представим как уморена, смълчана, въоръжена до зъби едномилионна армия отстъпва на 1000 км на изток без бой, без изстрел, без жертви, с наведени глави, с очи, впити в неясното бъдеще. И в същото време нейният върховен главнокомандващ Борис Елцин пиян потропва леконравно гопак в центъра на Германия и пощипва сладострастно розовобузести немкини на импровизираната сцена. А като минава през земите на други държави при оттеглянето си, тази едномилионна армия трябва да търпи мълчаливо, когато по нея хвърлят развалени яйца и гнили домати…


Но ето, че на 26.03.2000 г. Владимир Путин бе избран за президент на Руската федерация.
Анализът показва, че Русия успя да се справи с четвъртия геополитически спазъм, да се овладее, да не се разпадне.


Путин спря свиването на Русия


изправи нейния гръбнак на властта и върна самочувствието на голяма част от руснаците, че държавата им е сериозен фактор в световната политика.


И понеже Путин не може като произход, манталитет и мислене да премине в 21 век, в информационното общество, или третата вълна (по терминологията на Алвин Тофлър), той си остава вкопан и вграден в индустриалното общество, Втората вълна с известни рецидиви, при това на комплекси и нагласи от аграрното общество, първата вълна.


Ето защо Путин мери всичко с разбирането за държавата единствено като физическо пространство (т.е. като територия, площ, граници), а също така оразмерява всичко в стратегията си съобразно т.нар. по Джоузеф Най "твърда сила" (hard power) и психологически е неспособен да осъзнае ролята на "меката сила" (soft power).


Именно затова той наистина си остава


властник от края на индустриалното общество


- за него постмодерността е мит, изобретение на гейското либерално общество, интелектуална дъвка за западнали, а не западни европейци. Путин е убеден, че аргументите на силата струват с пъти повече от силата на аргументите.


Западът, най-вече САЩ, дават на Путин много поводи да "стратегира" така – с двойните си стандарти, особено с грубата геополитическа грешка и геостратегическа аватюра на нео- (палео-, дино-, архи-) консерваторите, бивши троцкисти около Джордж Буш-син.


Путин не е в състояние да разбере малката, тънка, но и не съвсем несъществена разлика между това – да накараш един народ против волята му да живее ПРИ демокрация (аз винаги съм бил срещу това месианство – но не четете мен, ако не ми вярвате, четете Цветан Тодоров) и това – да накараш един народ да живее ПОД твоята власт…


Така че Путин в своята двумерна координатна система от 20 век смята, че трябва да започне да обръща вектора на спазмите на редуцирането на руската геополитическа роля, като:


- най-напред посегне на мекото подкоремие на Русия, състоящо се от части на онези съседни държави, в които има рускоговорящи славяни и-или православни


- след това вероятно ще реши, че иде ред на онези части от съседни държави, в които има проруско настроени славяни и-или православни


- сетне сигурно са онези части от съседни държави, в които има проруско настрени анклави без значение от етноса и религията им


- а накрая може би Путин си представя като макар и трудно достижимо, но облагородяващо и стимулиращо геополитическите амбиции целеустремление - как с разтворени обятия към Русия се присъединяват повечето държави от бившия СССР…


В духа на казаното дотук:


Светът ще бере още много ядове с Путин, защото за болестите той предлага лекарства, които могат да се окажат не по-малко страшни от самите болести.


Макар че не бива да се изпуска от внимание и вариантът


руското общество


- в което има прослойки, свикнали с непознатата за руснаците свобода и с конкретните демократични свободи; обзети от желанието да живеят не в прокрустови идеологически и свръхпатриотарски ложета на общество месия и общество с мисия,


 да не позволи на Путин да разгърне деструктивния си експанзионистичен потенциал


и с това да превърне последните му години във властта в унил залез с непредотвратим заник…


За мен обаче по-важното, а всъщност най-важното е какво се случва тези седмици у нас.


Безумно противоречивата и безперспективна инвазия на Путин в Украйна и имащата елементи на геополитическа, постимперска арогантност негова намеса във вътрешните работи на тази и без това объркана държава, стимулира смущаващо силна енергия - антидемократична, реваншистка и озъбена към днешното битие и съзнание на България.


Аз от години, от дълги години съм сред мислещите и разтревожени хора в страната ни, които говорят:


- за абсурдите в развитието на България


- за ескалиращото с буреносни темпове социално разслоение


- за опростачването, чалгизирането, маргинализирането и социопатизирането на огромни части от народа ни


- за открадването на прехода от олигархичното задкулисие


- за деградирането на политиците до марионетки на това задкулисие


- за превръщането на държавата в коридорна държава с обслужващи функции, управлявана от безотговорен и корумпиран елит и населена със спасяващи се поединично индивиди.


Така че, както казваше баба ми (стара майка):


"Който не разбира светкавицата, го треска гърмът"


С други думи, преосмислянето на прехода е на дневен ред и единствената доскоро реална сила, която настояваше – забележете! – за рационално, демократично, модерно и европейско преосмисляне на този преход, бяха именно протестиращите през последните месеци и особено младите хора. Затова и аз ги подкрепях. За разлика от обществото ни, което ги предаде, защото винаги предпочита да се страхува да не би да вземе да се случи нещо и много обича да си пусне някой ден радиото и по него да чуе, че му се подарява свободата и му се харизва като позволение демокрацията…


Сега обаче с агресивните си действия в Украйна Путин внезапно, без да е подозирал това, отприщи у нас антипреходни, антимодерни, антиевропейски и антидемократични сили!


На вълната на едно почти театрално, полукарнавално, ала кукерско и изпълнено с изкривени, уродливи пози, с фашиозидно патриотарство, отблъскващ популизъм и арогантно дори не говорене, а крещене почти на нивото на псувните и ругатните


ЕКСТРЕМИСТКО РУСОФИЛСТВО


(обиждащо нормалните хора в България, които вътре в себе си, на душевно-интимно ниво са русофили или като мен обичат да слушат Висоцки, Окуджава, Галич, Никитини, Визбор, Розенбаум, Шуфутински да четат стиховете на Цветаева, Ахматова, Есенин, Блок), в страната ни се понесе гнилият дъх на отрицанието.


На пълното, тотално отрицание на всичко, което се е случило след 10 ноември 1989 г.


Това носталгично, безпътищно, склеротично и реваншистко отрицание се подхранва от някои решения на сегашната власт, която продава минало, подарява илюзии, подхранва сиромахомилство и прави подаяния на най-бедните.


Вижте как и кой аплодира неистово на Путин и проклина всичко, което преживяхме след 10 ноември 1989 г.


– пълчища превъзбудени, мразещи, беснеещи словесно ултралевичари.
  Ултралевичарството не е детска идеологическа болест, то всъщност е сенилна обществена болест.
  Ултралевичарството дори не е само… ултраляво.
  То е ултраляво по отношение единствено на отношението към собствеността в частност и икономиката като цяло.


Иначе във всеки друг план (политически, етнически, религиозно, информационно, свързано със сигурността и т.н.) то е само и единствено, крайно, радикално, екстремистки анти-; то е апотеоз на отрицанието, на омразата, на ненавистта срещу реалността, срещу действителността, срещу всички, които се опитват да нормализират живота.


Ултралевичарството се храни с разнормализиране, то преяжда с разруха, с развала, с разпад.


Затова и у нас ултралевичарите от всички страни, по-скоро от всички сайтове, медии, предавания, се обединяват. Те – някои по-рано леви, други по-рано центристи, трети по-рано десни, четвърти по-рано всякакви - сливат в неистов крясък своите гласове, вопият и зоват за бой последен…


За подобна


ескалация на ултралевичарското отрицателство и разрушителство


– ако се проследят моите писания, интервюта, медийни участия (отразявани регулярно от мен на сайта ми), аз постоянно предупреждавам от години. Разбира се, не само аз и може би не по най-убедителния начин, но поне със стремеж за обективност и без никакви политически амбиции.


Вярно е, че в България има изключително много хора, които загубиха лично и материално от прехода. Но на разумните сред тях ние, трезвомислещите, обичащите България и загрижените за нея, също разчитаме. Защото, ако не толкова в личен, в индивидуален план, то в държавен, в обществен план загубихме и ние – загубихме, щом като на България й е зле и й става все по-зле с всяка изминала година.


При необходимите и неизбежни усилия за преосмисляне на този преход дори загубилите в личен план от прехода не трябва да позволят водещата роля, решаващата роля да премине в ръцете на лузърите, т.е. на обречените да бъдат губещи при всяка система, на аутсайдерите, маргиналите, легналите на дъното, безпардонните, безотговорните, мразещите по принцип – т.е. на озверялата тълпа, на простаците, дегенератите и социопатите!


Повтарям, щом България е зле, загубилите сме много повече от онези, които загубиха в личен план – към тях се присъединяват и хората, които загубиха в обществен план, т.е. всички, които не са щастливи, че си изпускаме България като нормална, модерна, демократична и европейска държава.


И все пак, и все пак, ние, загубилите в личен и-или в обществен план, не трябва да дадем България на лузърите!


Защото, ако ние загубилите по някакъв начин от прехода (на лично или на обществено равнище) успеем да променим страната, на България ще й бъде по-добре, тя ще стане поне малко по-нормална, поне малко по-модерна, поне малко по-демократична и поне малко по-европейска.


Но ако победят лузърите, тогава България загива - няма начин да не загине държава, в която колят и бесят лузърите, водени от ултралевичари, патриотари, популисти и фашизоиди.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1129 Весело

  Не наричайте контрастудентите "лузъри", сигурно ще се обидят...

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 3. 3 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  "ако победят лузърите, тогава България загива - няма начин да не загине държава, в която колят и бесят лузърите. Водени от ултралевичари, патриотари, популисти и фашизоиди!

 4. 4 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1340 Весело

  До коментар [#1] от "75015.brancion":
  И добре правиш.
  Слатински и той много писал-за голям хонорар.

 5. 5 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Браво на Слатински! Силен текст с много точни заключения. Не е случайно, че анти-демократичната и анти-европейската реторика се раздухва именно днес. Не са случайни и източниците - Волен, ДПС и медиите на Пеевски. Без никакви съмнения ставащото в България е част от пропагандната война на Путин срещу Запада.

 6. 6 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Тоя кое дясно (нео)либерално НПО го е спонсорирало.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  "... – пълчища превъзбудени, мразещи, беснеещи словесно ултралевичари."

  +++++++++++++++++++

  Такива задръстват форумите с несвързаните си словоизвержения, изливат неистовата си омраза към свободната личност и свободата на личността, копнеят открито за "твърда ръка" и гарантирана "социалност" в държавното управление - разбирай, държавата (самодържецът) да им сипва пожизнено в копанята, колкото отмери, срещу послушанието, което са готови безропотно да й (му) дадат.

  Това са лузърите на прехода - хора, за които свободата, личната отговорност, свободната конкуренция, пазарът са проклятия, а не блага. Това са хората с текезесарското мислене от 50-те години на миналия век, които сервилно превиваха гръб пред системата и мъкнеха краденото "общо" в частното мазе.

  Да кажеш на такъв, че е свободен, че единственото, което се иска от него, е да умее НЕЩО - но нещо градивно, полезно, нещо, срещу което обществото е готово да го възнагради - е все едно да пуснеш един хамстер от аквариума му и да му внушиш, че е свободен сам да си търси храна.

  Хамстерът ще загине до половин час - ще падне в някоя улична шахта, ще го сгази кола, ще то изяде котка.

  Лузърът ще рови по кофите, ще псува демокрацията и ще вярва на всяка дума във в. "Атака".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на hipo7777
  hipo7777
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Поздравления на автора за материала. Ще си позволя да коментирам само едно - като че ли липсва анализ на голямата популярност на Путин. Не само в началото на неговата ера, а дори и сега. Защото тя е факт . Ясно е, че е доста намаляла; ясно е, че има нарастваща и засилваща се реакция срещу него, но има една огромна маса, коятоприпознава в него ОТГОВОРА.
  Популярност, подобна на тази на Хитлер. Или още, по-точно, подобна на тази на Милошевич. Всъщност, политическата личност Путин е ОСЪДЕНА и ОБРЕЧЕНА да води такава линия, защото именно тази линия е създалата го като политическа личност. В този смисъл, еволюция в политиката на Путин никой не следва да очаква

 10. 10 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 656 Неутрално

  според мен не само ултралевичарството - по принцип левичарството е абсолютно неадекватно в съвременното общество защото се гради единствено на отрицанието и никога не е имало съзидателна енергия. Особено пък източноевропейското левичарство което си е маскирана олигархия нямаща нишо общо с каквито и да било идеи хеле пък социална справедливост.

 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  [quote#9:"hipo7777"]Популярност, подобна на тази на Хитлер. Или още, по-точно, подобна на тази на Милошевич. [/quote]

  И подобен край, надявам се.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5970 Неутрално

  Много е прав Слатински. Състоянието на форума го потвърждава.

 13. 13 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Разстроено

  За 24 години , населението на България се стопи с почти 1/3 !!! Лузъри ли я управляваха през това време??? Ако оставим България да бъде управлявана още 24 години от тези , които я управляваха през последните 24 години , България наистина ще престане да съществува и ще бъде прекръстена от новото си мнозинство , или в РОМландия и превърната от Е.С. , в РОМлянски резерват , по подобие на индианските в САЩ , или ако Турция бъде приета в Е.С. , в Булгаристан...

 14. 14 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Г-н Слатински на коя ясла е ?
  Започна с Украйна , Путин му виновен. За ролята на САЩ няма нито дума, направи добра каша от всички , които не са на неговия акъл.
  Продължавайте , г-н Слатински . Сигурно добре плащат. Личи ,че вие не сте лузър. Осребрили сте СДС-то.

 15. 15 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Русия беше носещата конструкция на съветската "империя"

  Абсолютна глупост. Само незапоснат с историята може да говори такива глупости. СССР не бе създаден от руснаци. Руснаците бяха в Бялата Армия, много от тях загинаха и стотици хиляди избягаха.

 16. 16 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5970 Неутрално

  [quote#13:"kimba3"]населението на България се стопи с почти 1/3 !!! Лузъри ли [/quote]
  Ами вие го стопихте. Изгонихте всичко кадърно.

 17. 17 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Статии от този род са предназначени за промиване, на вече промитите, мозъци на тинейджъри. Нямат нищо общо с действителността.

 18. 18 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Слатински - ама много си малък за да анализираш Путин. Ти беше десен, после стана съветник на Първанов, после започна да обикаляш по университетите като преподаваш общи приказки.....Стой си в Перник и си пий ракията.

 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3238 Весело

  Леле, леле, леле!

  Явно няма защо да се чудим, че тойзи спИцЯлиЗД по сигурнУстта можа да вирей сал' при Гоце!
  Ама даже и онзи пън Гоце го разкри накрая и му би шута!

  Туй по-зле и от анализО у хоремага у Сирищник, бе!

 20. 20 Профил на hipo7777
  hipo7777
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#11:"Norman Granz"]И подобен край, надявам се. [/quote]

  Краят е предизвестен. Въпросът е колко време ще е необходимо. За оттърсването на Русия от причините да го има явлението Путин...

 21. 21 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1129 Весело

  [quote#14:"ahasver"]Г-н Слатински на коя ясла е ? [/quote]

  Много от обитателите на Позитания не могат да си представят, че има хора, които не са на ясли (като тях) и пишат това, което мислят... да, дрогарЕте никога няма да разберат, как някой може да има повече от тези в техните ясли и да не им благодари...

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 22. 22 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  [quote#20:"hipo7777"]Въпросът е колко време ще е необходимо. За оттърсването на Русия от причините да го има явлението Путин...[/quote]

  Безкрайно много време, както е безкрайна азиатската равнина

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 23. 23 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Нека да видим кои са руснаците, начело на партията по време на СССР:
  Ленин - татарин
  Сталин - грузинец
  Маленков - македонец
  Хрушчов - украинец
  Брежнев - украинец
  Андропов - донски казак
  Черненко - руснак (11 месеца)
  Горбачов - руснак - край на СССР
  Първият руснак начело на КПСС ликвидира СССР.

 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  [quote#16:"Blood Red Skies"]Ами вие го стопихте. Изгонихте всичко кадърно.[/quote]

  И продължават да гонят. Когато бяха летните митинги, активно призоваваха всички, на които не им изнася, да се хващат пътя на Запад.

  За да останат ... кои? Циганите от автобусите?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1466 Любопитно

  “ Така че, както казваше баба ми (стара-майка): "Който не разбира светкавицата, го треска гърмът"

  =====================

  'лабава метафора.
  Ако го разгледаме буквално, ако те уцели светкавицата, няма да дочакаш да чуеш гЪрма!
  Анализите от типа “дайте да дадем”, да преосмислим порехода, винаги са ме забавлявали. За преосмисляне на прехода е необходимо време и това със сигурност няма да се случи от нашата генерация... Може би поколението на децата ни и по-вероятно това на внуците ни! Тогава ще бъдат осмислени нашите грешки, защото всяко действие е редно да де гледа в контекст, нещо, което не е дадено на тези, които участват в събитията!

  I Want To Believe
 26. 26 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  Защо толко болка за руските проблеми и въпроси ? Те (русите) си ги решават и са по един или друг начин част от голямата игра и голямата картина вече доста векове.Всеки се съобразява с тях !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 27. 27 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#23] от "dissident":

  Русия е най-голямата жертва на комунизма.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 28. 28 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 913 Неутрално

  "Но ако победят лузърите, тогава България загива - няма начин да не загине държава, в която колят и бесят лузърите. "
  Кой са лузърите господин Слатински ?
  През 1944 г и 1989г. победиха нахалните простаци ,тези който викаха най много .Победиха агенти на ДС ,неуспели комунисти. Нереалезирал се цар ,човек без един ден трудов стаж зад гърба си .Хора прочели една единствена книга и горди от това .Това са победителите господин Слатински .
  А лузърите ги виждаме всеки ден в университетите ,в училището на сина ми .Лузърите сме всички ние, и нито колим нито бесим.

 29. 29 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  ЦИТАТ :"дори загубилите в личен план от Прехода не трябва да позволят водещата роля, решаващата роля да премине в ръцете на лузърите, т.е. на обречените да бъдат губещи при всяка система, на аутсайдерите, маргиналите, легналите на дъното, безпардонните, безотговорните, мразещите по принцип – т.е. на озверялата тълпа, на простаците, дегенератите и социопатите!"
  ... и защо да не позволим ?! Нека багери разрушават техните фирми, както ТЕ разрушиха нашите заводи и да гледат безпомощно като нас!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 30. 30 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#18:"dend"]Слатински - ама много си малък за да анализираш Путин. Ти беше десен, после стана съветник на Първанов, после започна да обикаляш по университетите като преподаваш общи приказки.....Стой си в Перник и си пий ракията.[/quote]

  Дендо, прав си - Путин не се нуждае от анализ, а от диагноза. А за ракията -- ти като опитен лузър даваш добър акъл.

 31. 31 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Автора е схванал, че има вътрешни центробежни тенденции, а не проумява, че това се коригира с центростремителен инструментариум. Толкова ли е сложно?

 32. 32 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#27] от "EREBUS":

  Грамотните го знаят, тинейджърите с промити мозъци, не.
  Няма народ в света който де е дал повече жертви в борба срещу комунизма, от руснаците.

 33. 33 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  [quote#27:"EREBUS"]Русия е най-голямата жертва на комунизма.[/quote]

  Да, а Германия на нацизЪма, но това не значи, че и в 2-та случая са си виновни сами...

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 34. 34 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 604 Неутрално

  "няма начин да не загине държава, в която колят и бесят лузърите"
  Стигне ли се до колене и бесене, и белите якички не са за предпочитане като палачи.
  Доста мераклии има да колят и бесят, но за методично и ежедневно усърдие със законните средства, не са никак много.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 35. 35 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1129 Весело

  [quote#33:"#оставка"]са си виновни [/quote]

  не са си виновни

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 36. 36 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#33] от "#оставка":

  Вината на руснаците, по-точно на императора и руската империя, е в това че не са дали по-големи свободи на народа. Друга вина не виждам.
  Не може да се сравняват Германия и Русия по този повод. Немският народ, болшинството, е бил на страна на Хитлер. Руският народ се е опълчил на червените (подкрепяни от немците) и са загинали над МИЛИОН и ПОЛОВИНА белогвардейци.
  Немци загинали в борба СРЕЩУ Хитлер, се броят на пръсти.

 37. 37 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Под тази статия са се изказали поне 10 ултралеви лузъра, които смятат себе си за десни.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 38. 38 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  Цитат : "Но ако победят лузърите, тогава България загива"
  Няма да победят лузърите
  ... поне в България.

  Ченгетата вече победиха !
  ... то за туй тука всичко е фатмашко ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 39. 39 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1129 Весело

  [quote#36:"dissident"]Руският народ се е опълчил на червените[/quote]

  ...ХАХАХА, те и в момента се опълчват на император путин

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 40. 40 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3238 Весело

  [quote#31:"ДОБИТО ВЕЛКОВ"]Автора е схванал, че има вътрешни центробежни тенденции, а не проумява, че това се коригира с центростремителен инструментариум. Толкова ли е сложно? [/quote]
  Ми ... сложно е.
  Че афруръ явно има проблеми с убежната точка , гледайки картинката. Та затова му е сложно....

 41. 41 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Весело

  [quote#38:"dark'star"]Цитат : "Но ако победят лузърите, тогава България загива"
  Няма да победят лузърите
  ... поне в България. [/quote]
  Цитираното изречение е пълна безсмислица и е изречено от неграмотен човек.
  Лузър на български означава губещ.
  Интересно е, как е възможно да има губещ победител.

 42. 42 Профил на Real Adventure Machinery
  Real Adventure Machinery
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Изключително верен текст

  proudly built in Bulgaria
 43. 43 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 753 Любопитно

  Интересното е , че освен озлобените загубили хора, лузър се чувства още и част от богатия у нас политически слугинаж. Той така и не свикна с мисълта,а че руският цар /до преди 20тина години генерален секретар/ не е бъдещия едноличен собственик на света. Комунизма, този "елит" заряза в мислите си много отдавна, отдавна.Проблемът му беше ,робите да не разберат това. Днес те не желаят комунизъм , нещо повече, подиграват на левите идеалисти, но неистовото им желание да обслужват, така както при комунизма, руските си господари си остана. Животинската им омраза към всичко неруско, се възражда при всяко изръмжаване на руската мечка.Само едно е сигурно , това какво биха правили с наивния ни народец, ако вземат тотално властта. Биха я превърнали добре познатата си обикновена диктатура , арести и лагери. И все в името на Царят им , "чиято армия донася на щиковете си бъдещето на света"...

 44. 44 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  [quote#38:"dark'star"]Ченгетата вече победиха !
  ... то за туй тука всичко е фатмашко ... [/quote]
  Абсолютно +
  Тъканта на държавата е пропита с милиционерско-фатмашки дух и манталитет.
  И голямата трагедия на това общество(поколение) е, че можа да скъса с оковите,и да стане истински свободно.
  Маса левундери и комуняги помислили се за десни, осакатиха дясното и нанесоха дълбоки щети на свободата.
  Маса олигархични карциноми се изживяват като леви и се мотат в лявото пространство.
  Маса лузъри шевстват по телевизиите и радиата и менторстват на нещастния народец.
  А масата нормални граждани става все по - малка, и все по малка,и все по малка...

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 45. 45 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  [quote#44:"Cherry"]е, че можа [/quote]
  *НЕ можа

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 46. 46 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  До коментар [#41] от "дисидент": " Интересно е, как е възможно да има губещ победител."
  Точно за това съм цитирал точно това изречение ! Там е заровено кучето = Няма печеливши = потъваме или изплуваме заедно. Има много примери в историята = Например завоюваш / залагаш на нещо много печелившо , което в последсвие се оказва загубило значение и сам си си отрязал пътя за развитие. Например : - успяваш сред жестока конкуренция да си купиш завод за най-хубавите петромаксови фенери в зората на електричеството

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 47. 47 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Лузърите у нас не се родеят с Путин, Авторе...
  Те са прост продукт на партокрацията и политическия Модел, в който "упражняваме" тъдявашната ни Демокрация...
  Общият ни ден днес, е синтетичен продукт на времето, в което живеем... Лузърите в него също са синтетичен продукт, канава на партийното "строителство" в този модел...
  В практиката на общия ни живот, лузърите се ползват от политическите партии, като електорален добитък...
  Образец на партийната "продукция" към днешна дата и час е,
  позорището, организирано от БСП и ДПС в зала на НДК...
  То е адресирано изключително и само, до лузърите, които бяха доведени до този им хал, именно от тези партии...
  В дните до 25 май те ще бъдат и най-активно обгрижвани от тях, за да изтрият спомените на хората и сведат главите им, до коритата и банкоматите, с които те разчитат да оцелеят...
  Това, което вие наричате "контрареволюция на лузърите", е просто продължение на преврата от Томина неделя 2013 .
  То показва, че БСП и ДПС се опират на лузърите, които сами излъчиха, че БСП и ДПС не са, нямат право и не могат да бъдат реформаторски партии, да водят националното ни Общество, към Устойчиво развитие...
  Накратко, предизвиканата от БСП и ДПС "контрареволюция" не работи за общото ни развитие в модерно Общество и по тази съществена причина, самото то е длъжно, да реформира дълбоко своя Политически модел и се освободи от тях...
  Всяко друго е всякак Общото ни с лузърите, въртене в кръг...

 48. 48 Профил на Строител
  Строител
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Дребничкият Слатински често си служи по адрес на други неназовани лица с определението ''лузъри''.
  Самият той никак не прилича на ''родения победител''.
  Писмените му излияния са мъчително дълги и носят белега на творец, който страда.
  Аз положих доста усилия да чета , но стигнах до третия абзац. По-нататък стана трудно.
  Ники, ти само изглеждаш дребен. Ти си голям мъж - победител.
  Ние сме лузърите.

 49. 49 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  [quote#30:"mar_x"]А за ракията -- ти като опитен лузър даваш добър акъл.[/quote]

  ++

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 546 Весело

  Бре бре бре !!!
  Описа разбираш ли властимащите от 25 години насам и после вика да не даваме България в ръцете им...
  И кво общо има Русия съвсем не сванах...явно намеква аФтУрЪ, че шъ ни нападат нящу...

 52. 52 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 639 Неутрално

  [quote#11:"Norman Granz"]И подобен край, надявам се.[/quote]
  И да се надяваме, че краят му ще настъпи без на Европа да ѝ се наложи да мине отново през 40-те год. от миналия век.

 53. 53 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Напълно споделям отвращението на автора от надигналата се и у нас фашизоидно-реваншистка вълна, която заля дори форума на "Дневник". Ако някой нов читател попадне на коментарите и оценките за тях под някои публикации от последните дни, ще реши, че тази медиа е пропутиновска - толкова се е засилила инвазията на позитанско-кремълската армия от платени слуги. Чак ме е гнус да чета понякога.

  Що се отнася до популярността на Путин, мисля, че без международни икономически санкции тя скоро няма да се пропука. Поколения наред руснаците са учени да вярват, че тяхната държава не е завоевателска империя, а благороден съюз, в който "матушката" има полагаща ѝ се по право водеща роля. И всеки, който се опита дори да гъкне за отхвърляне на тази роля, на момента бива обявяван за неблагодарник. Парадоксално, има руснаци, които иначе се смятат за противници на Путин, но одобряват инвазията в Крим и евентуалното повторно анексиране на полуострова (по друг начин не мога да нарека очакваните резултати от предстоящия т.нар. референдум). Всъщност, по ирония на съдбата, без да го съзнават, докато се изживавят като най-големите врагове на фашизма, руснаците сами се превърнаха в най-големите фашисти.

 54. 54 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  [quote#41:"dissident"]Интересно е, как е възможно да има губещ победител. [/quote]

  С по-малко пропуски в образованието едва ли щеше да ти представлява проблем да разбереш.

  През 1933 г. в Германия победиха именно лузърите. На парламентарни избори. И издигнаха на власт един себеподобен лузър, който се обяви за пожизнен фюрер и щеше да изпепели света.

  Победа на лузърите би означавала негодните за нищо пройдохи от тенекиените пивници в крайните квартали да се обединят и да изберат за фюрер Волен или Бареката. Тогава първо те ще изпищят - защото онова, което отличава лузъра от разумния човек, е, че осъзнава грешките си, когато е вече късно.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 55. 55 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 546 Весело

  [quote#53:"murttle"]толкова се е засилила инвазията на позитанско-кремълската армия от платени слуги.[/quote]

  Не думай. Явно четеш чат-пат... Я виж кУментарите колко са положителни на американофилците...
  Ама въпросът е друг - вие като един истински демократ - носител на европейски ценности, признавате само вашата си гледна точка.
  Останалите гледни точки са вредни.

 56. 56 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Необходимо уточнение към горният ми постинг:

  Фразата "електорален добитък" да се чете в кавички,
  Тя е изречена от форумен Колега, ++++...

 57. 57 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 975 Весело

  "Но ако победят лузърите, тогава България загива"
  Е, слава Богу, не всички са лузъри:
  http://borsi.blog.bg/photos/71246/original/Boiko_Borisov_Valentin_Zlatev1.jpg
  България ще я бъде, не се безпокойте господин Слатински.

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 58. 58 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 597 Неутрално

  "Но ако победят лузърите, тогава България загива - няма начин да не загине държава, в която колят и бесят лузърите, водени от ултралевичари, патриотари, популисти и фашизоиди."-цитат от статията.

  Аз не виждам никакви лузъри, ултралевичари, патриотари, популисти и фашизоиди. Фронтът е ясно очертан. От едната страна на линията са българите, които искат да видят България в руската сфера на влияние, от другата са хората, избрали присъединяването към западната цивилизация. В момента първите са в подем, защото усещат момента в който трябва да напънат и да подпомогнат Кремъл и политиката на Путин в този критичен момент./ Путин наистина се нуждае от голям напън, за да бъде спасен./ Вторите са разединени и заети във вътрешното състезание по оплюване. Костовистите са се заяли с ръководството на ГЕРБ, смятайки, че като наплюят достатъчно Бойко Борисов и Цветанов и масата от ГЕРБ като безпризорни овце сами ще дойдат в кошарата им. Русофилите и путлеристите биха били слаба ракия при положение, че западно ориентираните хора в България забравят за различията си и се обединят срещу реставраторските нагласи на задунайците.

 59. 59 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 597 Неутрално

  В коя категория ще сложим /по Слатински/ хората на Сидеров? Аз видях как най-големи комунета и русофили станаха учредители на партията му и до момента са едновременно върли националисти, когато става дума за участието на България в НАТО и ЕС, и старите задунайци, когато става въпрос за отношенията с Русия. С партията на Сидеров просто се експлоатира националната идея, за да се отблъсква България от Запада и да се тласка към Русия.

 60. 60 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Слатински да цуне Путин под опашната кост, щом харесва толкова руски песнопойки. Повечето от протестиращите студенти бяха ултраляви и неподкрепящи свободния пазар "лузъри", които също като слатински четат и попиват руска литература. Интересно, нека слатински разкаже за свободния пазар по време на война, че ми стана много любопитно. Още по-итересното е, че Серго днес излезе със същите опорни точки за "виковете" и "крясъците" в публичното пространство, които явно му печели, това трябва да е някакъв много завали рано аргумент СРЕЩУ протестирането, което често включва викане. И така слатински хем се чуди защо обществото не подкрепя протестите, хем не желае протестни викове. Може пък след толкова постмодернизъм най-накрая да е декоструирал успешно мисълта си, симптом доста очевидно наличен в руската постмодерна култура и общество, чийто изразител се явява путкин, да?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 61. 61 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Браво, Слатински!
  Отличен, предизвикващ размисъл анализ.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 62. 62 Профил на Soldier of Fortune d...p
  Soldier of Fortune d...p
  Рейтинг: 409 Неутрално
 63. 63 Профил на The Blue Danube
  The Blue Danube
  Рейтинг: 524 Неутрално

  хорaта имат нужда от свобода. да могат да постигат с усилията си това, което заслужават, а не 25 години едни и същи да обират държавните пари. за това бяха протестите, и да не се правят управляващите на разсеяни с раздаване на подаяния. българинът е работлив и кадърен, и може да се оправи сам, ако бъде оставен, но не- управлявашите се дърят на гърба на маргиналите , на които давaт на великден и на коледа по бонбонче, а те пияни от радост, ги оставят през другото време да си пълнят джобовете и строят лафки.

  За човека можеш да съдиш по приятелите му.
 64. 64 Профил на Сиромахъ Ведъръ
  Сиромахъ Ведъръ
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Поредният добър анализ на г-н Слатински. С малки изключения съм абсолютно съгласен с написаното. Особено втората част, където се говори за България. Към момента обаче Родината ни е тотално оплетена в мрежите (медийни, икономически, властови и прочее) на деструктивните сили, които авторът е описал така добре. Лузарите сме много повече от тези, които описва г-н Слатински защото над 90% от населението ни е загубило нещо през тези години. Кой имот, кой пари, кой деца (прокудени в чужбина), кой родители (без време отишли си от този свят "благодарение" на липсващото или намиращото се в разпад "здравеопазване", кой приятели, кой работа, надежда, илюзии и т.н. и т.н. Погледнато по този начин, г-н Слатински, всички ние сме ЛУЗЪРИ. И "от нийде се надежда не види...", за съжаление.

 65. 65 Профил на chonny
  chonny
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Трол?


  До коментар [#6] от "socialen":

 66. 66 Профил на chonny
  chonny
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Още един трол
  До коментар [#14] от "ahasver":

 67. 67 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#65] от "chonny":

  Не.

  А ти? NGO-Трол?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 68. 68 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#66] от "chonny":

  Ти наистина си трол от НПО-тата.
  Мара!

  Кажи ся, победи ли Неолиберализмът, пардон, "Демокрацията" в Украйна и в България?

  До коментар [#14] от "ahasver":

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 69. 69 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2742 Весело

  [quote#54:"Norman Granz"]Победа на лузърите би означавала негодните за нищо пройдохи от тенекиените пивници в крайните квартали да се обединят и да изберат [/quote]
  Пихте ли си хапчетата за биполярното разстройство, де Ви тресе? Или не може да схванете, че "негодният за нищо" не може, ама не може да се обединява, още по-малко да избира?

 70. 70 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2742 Весело

  "Путин не е в състояние да разбере малката, тънка, но и не съвсем несъществена разлика между това – да накараш един народ против волята му да живее ПРИ демокрация ... и това – да накараш един народ да живее ПОД твоята власт…"
  Да не би някой в тоя груб свят да прави такава разлика!? Само швейцарците, ама те не натрапват никому ни "приятелството" си, ни "демокрацията" си, ни "свободата" си, ни "помощта" си.
  У нас не е имало ни един референдум (онзи за Белене беше трупане на "червени" мускули), нито Ирак е питан с референдум дали да си "внесе" американска демокрация, нито Украйна дали да е независима или да се намъква в някакъв съюз (европейски, евразийски или на независимите държави). После на "умниците" все лузарите им веновни. Ама те лузарите не падат от небето. Резултат са от управлението на "умници" кат Слатински, умни та продажни до мозъка на костите си. Такива демокраДци кат чуят референдум ( еле пък тоя в Крим), припадат в бесен тоталитарен несвяст. Ако не е референдума, кое висшата форма на демокрацията!? Евромайданските снайперисти или Гуантанамо - Архипелагът ГУЛАГ на 21 век, "третета вълна" на диктатура.

 71. 71 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 634 Неутрално

  И Слатински е един от най-големите "лузъри" - неспособен дори да го замени с дума на български

 72. 72 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  До коментар [#28] от "lout66":Опитвах се няколко пъти да обясна на тукашната публика ,че у нас (и не само ) има една прослойка тарикати , които са привърженици на управляващата партия. Не бяха комунисти. Приказването в този стил носеше облаги. Сега са демократи . Пак за същото. В моята професия има една светла личност , руснак , станал академик далеч преди Октомврийската революция , основател на нова наука. По време на Горбачов публикуваха откъси от дневниците му. Той казва :" Когато се разбра ,че членуването в тази партия носи значителни материални облаги в нея се намъкнаха всякакви мошеници , лъжци , крадци и дори откровени убийци. Сега интелектуалният потенциал на тази партия е значително по-нисък от този на останалата част от населението ". Обаче , управлява !
  Явно ,че от г-н Слатински акъл няма да взема.
  Дали е чел статията на Кисинджер ? Съмнявам се.

 73. 73 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  До коментар [#36] от "dissident":Малко ти са къси пръстите. Преди да започне борбата , Хитлер е изпратил милиони немци в концлагерите. Първо комунистите , после социалдемократите , демократите , католиците , циганите . Евреите - после. Социал-дарвинистите започват масови убийства още през 20-те години (75000). Хитлер е използвал опита им.
  А руснаците пострадаха не само от Сталин , а и от Хитлер. Въобще в демографската крива на Русия има доста спадове. Първият е от Първата световна война, после интервенцията , гражданската война , украинския мор , годините 38-39 (концлагерите ), втората световна война. Населението им е трябвало да бъде двойно по-голямо.

 74. 74 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#5:"mar_x"]Браво на Слатински! Силен текст с много точни заключения.[/quote]
  +++
  а крещене почти на нивото на псувните и ругатните

  Благодаря и на автора Николай Слатински, защото припознах себе си на душевно-интимно ниво. +++

  "...ЕКСТРЕМИСТКО РУСОФИЛСТВО

  (обиждащо нормалните хора в България, които вътре в себе си, на душевно-интимно ниво са русофили или като мен обичат да слушат Висоцки, Окуджава, Галич, Никитини, Визбор, Розенбаум, Шуфутински да четат стиховете на Цветаева, Ахматова, Есенин, Блок), в страната ни се понесе гнилият дъх на отрицанието."

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 75. 75 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  До коментар [#66] от "chonny":Аз също мога да те класифицирам , ама ще го изтрият. Сам се сети.

 76. 76 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#53:"murttle"]Ако някой нов читател попадне на коментарите и оценките за тях под някои публикации от последните дни, ще реши, че тази медиа е пропутиновска - толкова се е засилила инвазията на позитанско-кремълската армия от платени слуги. Чак ме е гнус да чета понякога.
  [/quote]
  +++

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 77. 77 Профил на Cymbaline
  Cymbaline
  Рейтинг: 465 Неутрално

  [quote#23:"dissident"]Първият руснак начело на КПСС ликвидира СССР[/quote]

  Като първо обаче вкара войски в Литва за да спасява СССР?

  "Before you play two notes, learn how to play one note... and don't play one note unless you've got a reason to play it.
 78. 78 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Четох само до демократично мислещите прослойки в руското общество които /може би/ нямало да позволят на Путин да стигне до край.

  Хич да не се надява Слатински, тях ги арестуват и осъждат на конвейер, още малко и ще почнат да ги пращат в Сибир. Вчера ми писа приятел, арестували и осъдили по бързата процедура световно известен руски академик /Виктор Василев/, само защото присъствал на митинг.

  Малко хора са запознати, но в Русия с ускорени темпове се изгражда система на Интернет цензура при която руснаците ще могат да виждат само определени сайтове от чужбина а вътре в страната всеки сайт ще е длъжен да регистрира и дава на властите всичко което пишат потребителите му. Тотално следене и цензура, гестапо е бледа сянка на това към което се е запътила Русия. За каква вътрешна съпротива говорим при такива условия, успяха ли при Хитлер?

  Така че хич да не се надява Слатински на вътрешната съпротива. А Запада да престане с бакалските си сметки и да не повтаря грешката която направи с Хитлер. Защото може да се окаже, че ще е пуснал от бутилката нов фюрер но който разполага с атомни бомби.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 79. 79 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#37] от "tribiri": ≪Под тази статия са се изказали поне 10 ултралеви лузъра, които смятат себе си за десни.≫

  Не пия бира, но все пак ++++++++++++++++++++++++++++

  Само че си много скромен. Много повече от 10 са. Най-интересното обаче е това, че самият Слатински или не следи реалните процеси в политиката от последните десетина–петнайсет месеца, или просто се продава на този, който плаща. А аз вярвам в политическата компетентност на Кисинджер и на Меркел повече, отколкото в тази на Слатински. А Кисинджер прави анализ, при който оценява доста високо политическите качества на Путин (не неговата политическа насока, а именно неговите качества) и критикува недообмислената политика на сегашните ръководители на САЩ и на ЕС. А и Меркел настоява за умереност в отношенията между ЕС и Русия.

  Политическата неадекватност на Слатински проличава от две неща. Първо, той решава, че Путин е политически назадничев защото води политика на индустриализиране на Русия. Защото очевидно все още не е разбрал, че САЩ, лансирали идеята за постиндустриалното общество, тихомълков са се отказали от нея и сега (от няколко години) водят политика на реиндустрализация на държавата си. И второ, до него очевидно все още не е достигнала вестта (или е достигнала, но той не я е разбрал), че разглежданите на последния Форум в Давос проблеми (разискванията там показват бъдещата насока на политиката на така наречените демокрации, каквито са САЩ и ЕС) от преди малко повече от един месец чертаят промяна в насоката на водената политика, свързана с отношението на политическия и финансово–икономическите елити към тези, които Слатински презрително нарича лузъри. Но които са основна част от крайните потребители и поради това тяхното пауперизиране става причина за възникването на кризи, като тази от последните няколко години, която все още не си е отишла.

  Впрочем, като зная политическите зигзаги на Слатински от последните 24 години, на мен чак не ми се вярва, че има хора, които се смятат за политически грамотни, а се хващат на неговите недомислици.

 80. 80 Профил на favnirold
  favnirold
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Наистина странни неща е написал г-н Слатински:
  "…Путин е убеден, че аргументите на силата струват с пъти повече от силата на аргументите…"
  Добре поне, че Слатински от немай къде признава, че за това има достатъчно доказателства предоставени от останалата единствена велика сила. Все някой трябва да й каже, че далеч не всичко, което прави, е образец на истина от последна инстанция.
  Имало разлика между това "накараш един народ против волята му да живее ПРИ демокрация… и това – да накараш един народ да живее ПОД твоята власт"
  Разликата е почти никаква, ако се вземе предвид очевидния факт, че ти му налагаш на народа как да живее "ПРИ демокрация".
  Чудя се защо Слатински прави този несръчен опит да се сложи сред загубилите от прехода и даже сред "сред мислещите и разтревожени" от тях. Какво е загубил той? Най-много това, че евентуално не е станал милионер. А истински загубилите са тези, които не виждат перспектива в живота си. И какво като мисли и се тревожи за България? По какъв начин това променя нещата?
  Не мога да приема за себе си твърде уедрената квалификация, че принадлежа към "пълчища превъзбудени, мразещи, беснеещи словесно ултралевичари" и въпреки това смятам, че Путин е прав да защитава застрашените си сънародници.

 81. 81 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#5] от "mar_x":

  Ако Западът и П индустан не си бърка гагата навсякъде няма да има и проблеми...
  Не ПУтин отиде да раздава пирожки на мейдана и не Лавров подкокоросва бндерюгите тези дни в Киев....
  Каквото повикало, това се и обадило.... казват по нашия край....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 82. 82 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#79] от "glog":

  Не го съди строго Слатински, толкова може човека, но поне се старае....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 83. 83 Профил на ivan_granichar
  ivan_granichar
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Той ми написа (приятелят от Харков?) :
  "Добре беше, преди да реши да ни помогне, Путин да ни бе попитал дали се нуждаем от помощта му!"
  И какво каза (приятелят от Харков?)? Трябва ли ИМ помощ?
  Както винаги, точно на най-интересното разговора свършва!?!

 84. 84 Профил на Claus von Stauffenberg
  Claus von Stauffenberg
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#27] от "EREBUS":

  Абсолютно верно... РУСИЯ от преди 1918 стана жертва на КОМУНИСТИЧЕСКА ШАЙКА ОТ БАНДИТИ. Преврата е направен от приблизително 5000 души .... ПЪЛНА ИЗМАМА са това БОЛШЕВИКИТЕ. И после с наети убийци разгонват и матросите дето са им помогнали да вземат властта. И РУСИЯ ПАДНА... стана съветски съюз терор терор терор и САМО ТЕРОР. ТА чак до сега.

  Claus von Stauffenberg
 85. 85 Профил на block
  block
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#13] от "kimba3":
  [quote#13:"kimba3"]За 24 години , населението на България се стопи с почти 1/3 !!! Лузъри ли я управляваха през това време???[/quote]
  интересно, пък как бъркаш корелацията с казуалност?
  нищо де, ще ти обясня - това е следствие на дългото демографско пропадане започнало още в края на 60-те и фалитите на държавата опапкана от дебелогъзите комунета. и продължаващото опапкване. и да не забравяме отварянето на границите

  и въобще доста слабинко разсъждение бе шушонче.. що така?

 86. 86 Профил на block
  block
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#81] от "boby1945":

  бобка абе нали щяха да изметат майдана още кога беше.. януари ли кога? не помня точно. вие с другаря иванов залагахте твърдо. какво стана? щял да се наведе порядок и прочие...

  не знам защо, просто се присетих

 87. 87 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#86] от "blockblock":

  Ами изложи се завалията, не наведе порядък и сега проблеми....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 88. 88 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  До коментар [#78] от "Fred":Вече ти казаха ,че американците следят , слухтят и подслушват ЦЯЛ СВЯТ включително приятелите и съюзниците си , ти пак за Русия си се хванал. И това ,дето сега го щракаме тук , може вече да е стигнало до Централата . Свърши с индидивида ! Няма вече личности и личен живот. Гледах на Гугъл уличните снимки. Снимали са ми къщата отвсякъде. На балкона висят прани гащи. И адресът ми го има на табелата , името и ЕГН си ги набавят от другаде.Крадците от банкомати минават на друго ниво. Вече крадат направо от сметките по електронен път без да са ти виждали картата.
  По-рано животът беше по-прост и по-сигурен . Отиваш на летището половин час преди полета , няма рамки , претърсване .
  Отиваш в ДСК със спестовна книжка , теглиш пари с бележка с подпис.
  В магазина плащаш пари срещу стока. Данък оборот е включен цената. ДДС създаде бъркотия. Теглене , спадане , внасяне - широко поле за шашми.
  После ще рекат - носталгия. Не ! Само сравнение.
  А какви неприятности ни чакат напред - нямаме фантазия.

 89. 89 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  До коментар [#79] от "glog":Изненадан съм от презрителното отношение на Слатински към някаква неясна категория , масова при това , който нормално наричат народ. Хем лузъри , хем властващи ? Той беше на компетентно ниво до преди 15 години. Индустриализацията създава работни места, а работата не е привилегия ! Развитието и специализацията на земеделието освобождава работна сила , обслужването търпи насищане. Само индустрията може да се развива трайно.

 90. 90 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  До коментар [#81] от "boby1945":Аз питах тук юристите . Има проблеми в Украйна , има такива между Русия и Украйна , между Украйна и ЕС. САЩ какво търсят там ? Джон Кери в качеството си на какъв разнася американската демокрация по света ?
  Едно време всяка вечер слушах Свободна Европа , ВВС , Гласът на Америка. Сега гледам и слушам ОРТ. Онзи ден показаха заседание на Украинската рада. На трибуната министърът на отбраната. Казва " По-полека размахвайте юмруците. Украйна сега има 41 000 войска , от които само 6000 стават за нещо. "
  Снощи казаха ,че западната граница се пази от отряди на Десния сектор. Намерили склад с есесовски униформи и се докарали с тях.
  Големият Брат подкрепя Ал Кайда в Сирия и фашистите в Украйна !

 91. 91 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  [quote#88:"ahasver"]американците следят , слухтят и подслушват ЦЯЛ СВЯТ[/quote]
  Правиш ли разлика между подслушването с разузнавателни цели и подслушването от политическата полиция която след това те арестува и по бързата процедура те осъждат? Можеш ли да ми кажеш колко обикновени граждани са арестувани и осъдени по политически мотиви с американското подслушване?

  Знаеш, ли че този който е написал в коментара си за фойерверките с които ще посрещне олимпийският огън го заплашват 4 години затвор. Оказва се че били пуснали специален закон с който ги забраняват. Ще го съдят не за това че ги е пуснал а за НАМЕРЕНИЕ /всъщност неудачен сарказъм/.

  Че един руснак са го арестували защото си е поръчал по Интернет smart watch? Там имало миниатюрен фотоапарат и според следователя целта е била тайно да снима документи. Съвсем стандартен smart watch, такива се продават свободно на Запад не е шпионска апаратура. При това само го е ПОРЪЧАЛ, не го е купил дори защото го спират на митницата.

  Русия не е държава, тя е лудница. Нищо чудно с това полудяло джудже начело. Лошото е, че това е опасно буен луд с атомни бомби и многомилионна армия на разположение

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 92. 92 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#90] от "ahasver":

  Големият брат Пиндостан обича да подкрепя неправилните хора от маса време, да припомня Батиста, Самоса, Нго Дин Дием, Салазар, Стреснер, Маркос, Ли син Ман, Иди Амин Дада, Чомбе, даже Чаушеске в 1968 .... кой още не.... после проблеми..... за Света повече за Пиндостан по малко.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 93. 93 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#91] от "Fred":

  Не знам какво е Русия..... макар че съм учил, живял и работил в нея и я познавам от 50 години, но ти определено се нуждаеш от посещение при лекар, квалифициран.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 94. 94 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  До коментар [#91] от "Fred":Ти явно си млад и не помниш епохата на макартизма в САЩ , когато масово подслушваха и обвиниха дори бащата на американската атомна бомба - Опенхаймер в комунизъм. А Чарли Чаплин избяга да живее в Швейцария по същата причина. Наложи се да се намеси сенатът на САЩ за да спре тази истерия , а Макарти беше снет за прекалено усърдие.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK