Газ и шоколад - икономическата битка за Украйна

Газ и шоколад - икономическата битка за Украйна

© ReutersУкраинската икономика е в пълен хаос. Националната валута - гривнята - загуби близо 20% от стойността си през последния месец. Резервите от чуждестранна валута се свиха до 15 милиарда долара въпреки налагането на капиталов контрол. Банковите депозити намаляха с над 3% през първата половина на февруари и от началото на революцията властите наложиха ограничения на по-нататъшните тегления на вложения. Данъчните приходи спаднаха рязко и изплащането на пенсиите се бави, разказва британското списание "Икономист" в редакционна статия, цитирана от БТА.


Украйна бе в достатъчно лошо икономическо състояние още преди всичко, което я връхлетя през последните месеци: това бе една от причините, поради които Виктор Янукович, сваленият президент, избра 15 милиарда долара под формата на руски заеми пред споразумението с Европейския съюз, а решението доведе до неговото падане от власт. Поддържайки украинската икономика, Русия изглежда има властта, като доставчик на енергия, търговски партньор и кредитор, да я парализира.


Най-явната икономическа атака би била да бъде спрян газът за Украйна. Това няма да има сериозни последици нито за западните потребители, чийто газ е доставян през Украйна, нито за печалбите на Русия. Други руски газопроводи биха могли да транспортират голяма част от този газ. Това обаче все пак би било скъпо струваща тактика, от която украинците не са толкова уязвими, колкото може да изглеждат. Те имат големи газови хранилища, разположени удобно в западната част на страната. Не е ясно колко точно газ може да бъде складиран в тези съоръжения, нито пък чия собственост са те. След меката зима обаче Украйна вероятно разполага със запаси за няколко месеца. Нещо повече, тя трябва да е в състояние да внася газ от Словакия, като обърне потока по главния газопровод от изток на запад. Украйна на два пъти е правила това с по-малки газопроводи при предишни спорове с Русия.
Търговията е оръжие, което има цена и за агресора, но което по-лесно може да бъде използвано с по-голяма точност. Една четвърт от украинския износ отива на изток и Владимир Путин не се свени да го възпрепятства; руските ограничения, като наложените на украинския шоколад миналата година, може да струват на страната милиарди долари, като загубите бъдат причинени преднамерено на определени сектори, дори на конкретни олигарси. Преди дни Русия забрани вноса на свинско месо от Украйна, като се аргументира, че политическата нестабилност е подкопала проверките за безопасност. 


Като кредитор Русия си осигури пространство за ходове, които могат да навредят на Украйна. Спасителният заем, отпуснат на Янукович, от 3 милиарда долара, които бе предоставен преди революцията, дава на Путин лост за влияние, който може да осуети всякакви опити за постигане на споразумение с други кредитори преди предстоящи плащания. При това някои условия в договора, записани с дребен шрифт, гласят, че ако делът на украинския дълг от брутния вътрешен продукт на страната надхвърли 60%, това ще означава автоматично, че тя е изпаднала в неплатежоспособност.


Защитната тактика на Русия, облечена в законова форма, може да затрудни решаването на проблема с дълговете на Украйна, в момент, когато е сигурно, че те ще се увеличат без кредити от Запада, украинското правителство ще остане без пари. Ако страната водеше разумна икономическа политика, тя щеше да има възможност да взима лесно заеми, тъй като държавният дълг, възлизащ в момента на 47% от БВП, не е прекалено голям. Политиката на Украйна обаче почти никога не се е отличавала със здрав разум, а напротив, с разточителство, и инвеститорите, които подкрепяха това прахосничество, когато бившата съветска република предлагаше високи лихви и стабилна валута, сега не се виждат никакви.


Време е за Международния валутен фонд (МВФ), който има повече от богат опит с този род кризи с баланса на плащанията. Стандартното лечение включва тежки реформи, в украинския случай сериозна девалвация на националната валута (която до голяма степен вече е факт), орязване на енергийните субсидии и значителни бюджетни съкращения в замяна на средства за задържане на страната на повърхността, докато тя отново бъде в състояние да взима кредити на частните пазари. Украйна вероятно се нуждае от 3 до 4 милиарда долара за финансиране на бюджета за периода до след изборите през май. Един по-голям кредит от 15 милиарда долара ще й позволи да обслужи външния си дълг през идната година.


САЩ желаят силно МВФ да договори голям пакет кредити и реформи колкото се може по-скоро, като твърдят, че украинското преходно правителство не само се нуждае от подкрепа, но и може да постигне напредък там, където други се провалиха. Александър Турчинов, изпълняващият длъжността президент, вече даде да се разбере, че ще приеме всички условия на международната финансова институция, включително драконовски съкращения на разходите.


На мнозина технократи и страни членки на МВФ обаче не им допада идеята САЩ да използват фонда като геополитически инструмент - безпокойства, засилени от факта, че американският Конгрес неотдавна отказа да одобри увеличаване на уставния капитал на МВФ. Те биха предпочели фондът да отпусне 1 милиард долара с няколко условия чрез своя инструмент за бързо финансиране. Краткосрочна помощ е на разположение и от други места. На 5 март Европейският съюз предложи 1,6 милиарда евро макроикономическа помощ в краткосрочен план, както и голяма помощ за развитие в по-дългосрочен (Брюксел освен това иска да възобнови търговските преговори, прекъснати внезапно от Янукович). Прибавете единия милиард долара кредитни гаранции, обявени преди броени дни от държавния секретар на САЩ Джон Кери, и Украйна вероятно ще може да продължи напред, макар и с неуверени стъпки, до май, когато едно новоизбрано правителство ще може да договори дългосрочен пакет.


Политиката на спасяване може да се окаже по-трудна, когато стане ясно къде могат да се озоват накрая част от парите. Да бъдат използвани парите на западните данъкоплатци за изплащане на дълговете към Путин или хедж фондове, закупили украински облигации с висока доходност, е отвратителна перспектива. Така че Украйна може да се опита да предоговори условията със своите кредитори, където лостовете за влияние на руския президент могат да влязат в употреба.


Печеливша карта обаче може да се окаже един план за реформи със солидна западна подкрепа. Ако украинската икономика бъде трансформирана и МВФ е удовлетворен, преднамерено обструктивната тактика на Русия няма да забави връщането на страната на пазара, дори това да доведе до фалит под някаква форма. Ако ангажиментът на Украйна към реформите обаче бъде разколебан,  Русия ще получи възможност да причини още повече неприятности.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 653 Любопитно

  В общи линии-ЕС, Русия и най-вече Украйна ще бъдат прецакани с десетки милиарди за сметка на печалба за Мвф и Сащ..Честито на печелившите...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 2. 2 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  "Ако ангажиментът на Украйна към реформите обаче бъде разколебан, Русия ще получи възможност да причини още повече неприятности"

  Ако Украйна се провали САМА, пак Русия виновна...тая пропаганда вече взе да става смешна..

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 3. 3 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Избора е на украинците,но те трябва да знаят какво ги чака.Или тежки реформи при които поне в началото всички ще пострадат и ще минат през доста трудности или да останат в орбитата на Русия,която да ги субсидира.За съжаление явно украинската икономика не се е променила много от съветско време и ще има нужда от доста време да се пренастрои за да бъде конкурентна.

 4. 4 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]На мнозина технократи и страни членки на МВФ обаче не им допада идеята САЩ да използват фонда като геополитически инструмент - безпокойства, засилени от факта, че американският Конгрес неотдавна отказа да одобри увеличаване на уставния капитал на МВФ. Те биха предпочели фондът да отпусне 1 милиард долара с няколко условия чрез своя инструмент за бързо финансиране. Краткосрочна помощ е на разположение и от други места.[/quote]

  +++++

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 5. 5 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Хаосът в украинската икономика не е нито по-голям, нито по-малък от колкото преди 5, 10, 15 или 20 години...
  Той е постоянен, перманентен и стабилен...
  Той не може да бъде потушен нито от Изток, нито от Запад....
  все пак има и напредък...
  През 93-та например за да пиеш един чай в булачная в Киев, тогава кафе просто нямаше, трябваше предварително да оставиш депозит за чашката, за да не я откраднеш......
  Украйна......

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 6. 6 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Реални засега се виждат 2-3 милиарда помощ. За да си платят газа на Украйна са нужни близо 2 милиарда долара. Икономиката почти е замряла. Засега пазарите й са на изток, политиците искат да я спрат заради претенциите на Запада. И за това Русия ли е виновна? Все по ясно става че Украйна напредна по пътя от бедност към нищета по искане на Запада.

 7. 7 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 509 Весело

  До коментар [#1] от "ostin22":

  в общи линии май квото и да правят украинците все на руския ще са Никой не им пречи сега да си продават шоколада в Швейцария и Белгия например, що да го дават за рубли

 8. 8 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2047 Неутрално

  Демократизирват ги, малко по малко.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 9. 9 Профил на murphy_68
  murphy_68
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Топло,топло и пак топло.
  Ние в началото на прехода бяхме почти 9 мил. а сега?
  украинците са почти 50 мил. мн бих искал да ги видя след 25год.

 10. 10 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 434 Неутрално

  украинците като разберат че сиренето е с пари на бендеровци свят ще им се завие

 11. 11 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 480 Неутрално

  И други са плашили че като не са васали на Русия ще умрат от глад...
  Дерусизация, декомунизациа и лустрация са най-важните реформи...
  Като знам нашите ченгета колко са си представям украинските... милион...

 12. 12 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  "Те имат големи газови хранилища, разположени удобно в западната част на страната."
  Кое е удобното, след като индустрията е на изток?

 13. 13 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Работата е ясна.
  Русия ще е виновна, каквото и да стане с Украйна.
  Това устройва сегашните управници в Киев, САЩ, ЕС и МВФ.
  Но Русия няма намерение да се церемони с всичките по-горе наглеци.
  Кой каквото си е постелил.......

 14. 14 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2451 Любопитно

  "къде могат да се озоват накрая част от парите. Да бъдат използвани парите на западните данъкоплатци за изплащане на дълговете към Путин или хедж фондове"
  Това да не би да е призив да не се уважават пазарните ценности: защита на кредитора/инвеститора (банка, фонд, Путин, все са дали собствени пари) и свобода на пазара (хедж-фонд, дачия на Турчинов като тази на Янукович) !?

 15. 15 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  "Нещо повече, тя трябва да е в състояние да внася газ от Словакия, като обърне потока по главния газопровод от изток на запад."
  Пак руски газ. През Северен поток, Германия, Чехия, Словакия и в Украйна. Може и да е по-евтин, ако немците купуват по-скъпо и продават по-евтино.

 16. 16 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2451 Любопитно

  "Прибавете единия милиард долара кредитни гаранции, обявени преди броени дни от държавния секретар на САЩ Джон Кери, и Украйна вероятно ще може да продължи напред, макар и с неуверени стъпки"
  Едните като са бедняци и не могат да съберат заедно четири млрд. долара, що не вземат от другите, които им дават 15 млрд. долара? Парите нали не миришат?! Или са мазохисти как нас - непрекъснато да се спъват/биват спъвани с тия "неуверени" стъпки.

 17. 17 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  "от началото на революцията"
  Дефиницията за революция е съвсем друга. Това бе въоръжен държавен преврат. След революция цялостната структура на държавата се променя и се създават съвсем нови държавни учреждения. Ако бе революция Украйна щеше да е по-добре. Задълженията по международните й договори (заеми) щяха да отпаднат.
  Украйна ще закъса толкова много, че превратаджиите ще се принудят да гризат дръжките на лозунгите.

 18. 18 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Украинците ги чака "демокрация"- т.е. имаш право да изревеш на площада- "Президентът е простак!", без да влезеш в затвора.

  Другата страна на тази същата "демокрация" е:
  - 50% безработица;
  - малко глад;
  - много престъпност;
  - малко корупцийка ("корупцията- смазка на демокрацията";
  - много локални войни;
  - малко косвени жертви
  Все незначителни неща на фона на огромното завоевание на "демокрацията" да напопържаш президента публично.

  Има ли живот след демокрацията ?
 19. 19 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2451 Весело

  [quote#11:"lynyrdS"]Дерусизация, декомунизациа и лустрация са най-важните реформи... [/quote]
  Хм, точно както в Ирак, нали? А може и по-добре, защото в Украйна има повече народности отколкото в Ирак. Едно време по история го учихме как "разцвет на феодализма" - всеки регион/район си е автономен сам за себе си.

 20. 20 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#7:"goshogoshev"]Никой не им пречи сега да си продават шоколада в Швейцария и Белгия например, що да го дават за рубли[/quote]
  Или още по-добре, да си го хапват.
  Дане би пък от ядене на шоколад да им се е качило кръвното и затова вилняха на Майдана?

 21. 21 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 83 Неутрално

  На мнозина технократи и страни членки на МВФ обаче не им допада идеята САЩ да използват фонда като геополитически инструмент - безпокойства, засилени от факта, че американският Конгрес неотдавна отказа да одобри увеличаване на уставния капитал на МВФ. Те биха предпочели фондът да отпусне 1 милиард долара с няколко условия чрез своя инструмент за бързо финансиране. Краткосрочна помощ е на разположение и от други места. На 5 март Европейският съюз предложи 1,6 милиарда евро макроикономическа помощ в краткосрочен план, както и голяма помощ за развитие в по-дългосрочен (Брюксел освен това иска да възобнови търговските преговори, прекъснати внезапно от Янукович). Прибавете единия милиард долара кредитни гаранции, обявени преди броени дни от държавния секретар на САЩ Джон Кери, и Украйна вероятно ще може да продължи напред, макар и с неуверени стъпки, до май, когато едно новоизбрано правителство ще може да договори дългосрочен пакет.

  Пак статия без автор. Едни почти фалирали държави "помагат" на фалирала държава с пари за семки.

 22. 22 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 541 Любопитно

  "...Стандартното лечение (на МВФ) включва тежки реформи, в украинския случай сериозна девалвация на националната валута (която до голяма степен вече е факт), орязване на енергийните субсидии и значителни бюджетни съкращения..."

  Що ли това стандартно лечение на МВФ при нестандартната украинска ситуация ми навява мисли за предизвестена смърт на пациента?

 23. 23 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Украинеца е корав човек, при това е наясно с мерките дето ще следват. Иска бъдеще в ЕС и трябва да го подкрепим!

 24. 24 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#22] от "jozi81":

  Девалвация не искат. И сега украинските пари нямат някаква стойност.
  Най-важното което иска МВФ е пазарни цени на горива и енергия.
  В момента в Украйна, при ниска консумация на газ, хората плащат 16% от стойността му. Разликата плаща държавата. Това означава покачване на цената над 5 пъти.

 25. 25 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 704 Любопитно

  До коментар [#9] от "murphy_68":При тях нещата ще са ускорени. И след няколко години ще са клошари и извън ЕС. Кой ще иска 40 милиона по-бедни от нас в ЕС?

 26. 26 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 704 Неутрално

  [quote#24:"dissident"]Разликата плаща държавата.[/quote]е откъде държавата има пари. Парите в украинската държава идваха от източните райони и отиваха в западните.

 27. 27 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Украинците ще ядат шоколад и ще пикят газ, това ги чака, а с ресурсите на Украйна западът си купи още 5-6 години без криза.

 28. 28 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Който е оцелял при Русия ще издържи всичко... с демокрация ще плашите руснаците и севернокореиците...

 29. 29 Профил на totodd
  totodd
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Анализа е непълен. Не дава сравнение на условията, предложени от Евросъюза за асоцииране на Украйна и тези, предложени от Русия на Украйна. Ако европейските условия са подобни на тези които ни договори госпожа "Йес" за нас, напълно го разбирам Янукович. Не може при такава сделка активите да отиват само при едната страна - Евросъюза, а другата страна да приеме нацяло пасивите

 30. 30 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Смрааад...
  Парад на троловете с опорни точки "демокрацията е лошо нещо". Щото сега е много хубаво, нали така, позитански тролове?
  ...На многострадална Украйна са нужни реформи, това е ясно.
  На България също, но не със съветското правителство.
  Реформи, които да изринат из основи руско-съветската корумпирана и корумпираща реалност.
  Концентрация на вниманието върху Върховенството на закона и драконови мерки срещу корупцията на всички нива.
  Валутен борд за стабилна котва на неизбежните валутни сътресения.
  Антимонополно и антиолигархично действащо законодателство.
  Про-бизнес и про-иновационна институционална среда.
  Е-правителство.
  Но най-вече Върховенство на закона!
  Защо Турция? А не Украйна?
  С какво Турция превъзхожда Украйна в очите на западния инвеститор? С върховенството на закона и с нищо друго!
  Защото украинците са добри работници, образовани са съвсем прилично, младите знаят езици и са с необременено от догми съзнание.
  Шансовете са налице и трябва да се използват.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 31. 31 Профил на Строител
  Строител
  Рейтинг: 381 Неутрално

  В МВФ тръпнат в напрегнато очакване въдицата да трепне...

 32. 32 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Нормалните украйнци ЗНАЯТ какво искат ..
  Полша , над 30 милидна ,НЕ е далечна страна :))
  Не е като малка България , която си "отглежда" още другарите комуноиди -да я обират , вече 23 години :))

  BIG AL
 33. 33 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#24:"dissident"]В момента в Украйна, при ниска консумация на газ, хората плащат 16% от стойността му. Разликата плаща държавата. [/quote]
  Системата за плащане на газ е с двойни цени, една е цената за фабриките друга за населението.
  Олигарсите, на които принадлежат фабриките, декларират доставка на евтина газ за домакинствата, получават за това държавната субсидия и след това я използват във фабриките си.
  Или енергийният пазар в Украйна е оптимизиран за олигарсите.
  Така и Тимошенко е станала олигарх, тя държи в ръцете си доставката и разпределението на 1/3 от пазара за газ.

 34. 34 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1422 Разстроено

  [quote#12:"dissident"]Кое е удобното, след като индустрията е на изток?[/quote]
  Че на кой му пука за индустрията? Банановите републики трябва да продават суровини...

 35. 35 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Сега гърците ли, украинците ли, испанците ли... много маймуни станаха на немския клон.

 36. 36 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Дълговете на Украйна към европейските банки като цяло са 23млд.$
  При един държавен банкрут те са заплашени.
  Банкови инвестиции по държави:
  Австрия 7,5млд.$
  Италия 6млд.$
  Франция 5, 5млд$
  САЩ 1,5 млд.$ и американският хеджфонд FranklinTempleton 5, 5млд.$
  Германия 1млд.$

 37. 37 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4164 Весело

  [quote#14:"wanderer"]Това да не би да е призив да не се уважават пазарните ценности: защита на кредитора/инвеститора (банка, фонд, Путин, все са дали собствени пари) и свобода на пазара (хедж-фонд, дачия на Турчинов като тази на Янукович) !? [/quote]
  Ха-хаааааа....
  Тук вече има ПРЕПЛИТАНЕ НА ОПОРНИ ТОЧКИ.
  Хем Русия НЕ БИЛА СТРАНА В УКРАИНСКИЯ КОНФЛИКТ.
  Хем сега точи лиги за презрените иначе западни долари и евро.
  Зер Запада да плаща борчовете на руснака Янукович към Русия.
  ОПОРНИТЕ ТОЧКИ почват да си противоречат една на друга.

 38. 38 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Тежки реформи ги чакат украинците. МВФ няма да ги потопи в благоденствие, всеки долар ще им излезе през носа. А с тази корупция, която царува в страната, много от парите ще потънат като вода в пустиня. Познавам доста украинци. Където и да отидат, пренасят корупционните си схеми заедно с багажа си.

 39. 39 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2451 Весело

  [quote#37:"Hawaii"]Зер Запада да плаща борчовете на руснака Янукович към Русия.[/quote]
  Ха-хаааа, ами нека Русия плати дълговете към западните банки, 23 млрд. $. Хем ще се дестабилизира врага-Русия, хем демокрацията ще има пари за наука и нови технологии с цел запазване технологическото си първенство.
  Облягането на ОПОРНИТЕ ТОЧКИ са Ви довели до биполярно разстройство.

 40. 40 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#38] от "apolitichna":
  боже! боже! присмял се хърбел на щърбел!
  щото нашите червенотиквени фесове са некорумпирани ...

 41. 41 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Да се преструктурира икономиката дали не значи да се унищожи, разпродаде, отиде за скрап /както на други места/ ? Промишлеността на Украйна е съсредоточена предимно на изток
  Това дали ще се хареса на симпатизиращото на Русия тамошно население ?

 42. 42 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  След всяка цветна революция, или пролет в крайна сметка, идва МВФронт! Язък си за украинците! Чака ги по лоша и от нашата съдба!

 43. 43 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2451 Весело

  До коментар [#42] от "Гражданин":

  Затова "Нов път" и .... не идва МВФронт в Китай.

 44. 44 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#31:"Строител"]
  В МВФ тръпнат в напрегнато очакване въдицата да трепне... [/quote]-------------------------------------------Новите управници в Киев са за това! Според разузнаването на Занзибар, златният резерв вече е отлетял за САЩ. Няма случайни неща на този свят! Тези, великата еврейска троица Кличко,Яценюк, Тягнибок, за какво се опушваха на Майдана?

 45. 45 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 701 Разстроено

  Да бъдат използвани парите на западните данъкоплатци за изплащане на дълговете към Путин или хедж фондове, закупили украински облигации с висока доходност, е отвратителна перспектива.

  А така , Дневник...Дълговете са за консумиран газ..Вие да не предлагате да не го плащат? Евала , нямам думи..И това от водещ икономически сайт с претенции...

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 680 Неутрално

  [quote#9:"murphy_68"]украинците са почти 50 мил. мн бих искал да ги видя след 25год. [/quote]

  Абе България е недостижима по този показател
  9->7 млн. = -22%
  но и Украйна се старае усилено:
  52-> 44,5 млн = -15%
  сега ако успеят да си спретнат и една диета по МВФ и може и да догонят Полша в идните години (38,4млн)
  Хмм... всъщност може да им се получи много-много по-добре като се вземат под внимание територии като Крим и терора който се задава.

 48. 48 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 762 Неутрално

  [quote#1:"ostin22"]В общи линии-ЕС, Русия и най-вече Украйна ще бъдат прецакани с десетки милиарди[/quote]
  Украйна вече е прецакана с десетки милиарди - току що сваленото рублофилско управление на Янукович и менажерията около него оставя страната напълно разграбена и в пълна разруха.

 49. 49 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3517 Неутрално

  [quote#42:"Гражданин"]След всяка цветна революция, или пролет в крайна сметка, идва МВФронт! [/quote]
  Да бъдем по-конкретни!
  Кога идавт революциите? След "ляво" управление (у нас след Виденов). Който не иска МВФ и революции, трябва да внимава за кого гласува, и да бяга като дявол от тамян от всичко "ляво" и "червено".

 50. 50 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1870 Весело

  До коментар [#32] от "BIG AL":

  Ти явно не си ходил че Полша? Там най-голямата обида е да те нарекат украинец.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 51. 51 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3517 Неутрално

  [quote#22:"jozi81"]Що ли това стандартно лечение на МВФ при нестандартната украинска ситуация ми навява мисли за предизвестена смърт на пациента? [/quote]
  Не си прав, това "стандартно" лечение бе приложено и при нас след управлението на БСП (след 1996г.). След няколко реформи и валутен борд само за няколко месеца нещата се нормализираха, а Полша без валутен борд и само с реформи за 3-4 години настигна и изпревари някои от старите "европейки".
  За всичко това има едно-единствено условия!
  Б Е З К О М У Н О И Д И!

 52. 52 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3517 Неутрално

  [quote#12:"dissident"]Кое е удобното, след като индустрията е на изток?[/quote]
  И каква индустрия има там?

 53. 53 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#49] от "historama":

  Може и като теб да се каже - "след ляво управление", но по точния термин е "по време на дясно управление". Справка - след Виденов, по времето на Костов. Само обърни внимание - Костов започна с 1500 BGL за долар (1.5 BGN), а остави държавата на 2.2 BGN за долар. Сметни до каква девалвация ни набута! Добре че по времето на Симеончо и Милем Велчев курса се върна на нормалните 1.5 BGN за USD.

 54. 54 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2065 Неутрално

  да се тресат западняците ,идват не 50000 българи ,ами 15 милиона украинци ,представям си какъв бъркоч ще стане в западните градове и колко ще се вдигнат надниците пак за нашего брата ,трябва да се готвим за тежка икономическа криза в България ,с поне още 500000 безработни ,защото всички тарикати на запад просто ще се върнат тук да висят на нашата система

 55. 55 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Има нещо станно в това МВФ, финансиран от САЩ, Западна Европа, Япония (държавен дълг като процент от БВП съответно 105%, около 90%, 230%) да спасява Украйна с дълг 47%.
  От другата страна е Русия - дълг 9.3%.
  Рублата пропада, гривната се срива, а долара и еврото са ОК;
  Колко години ще продължи това? 1, 5 10, 20? Все пак не може безкрайно предвид quantative easments и международната обстановка. Не че желая нещо лошо на Запада, все пак там си вадя хляба, ама се чудя... Или пък трябва вече да почна да уча китайски или японски?

 56. 56 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#53] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Удобно сте забравили, че доларът поскъпна и спрямо еврото по времето на недолюбвания Костов. 1 долар - 2.2, 1 евро 1.95. Т.е. 1 долар - 1.107 евро.
  Сега обаче е друго 1 долар - 0.75 евро.
  И да Ви се чуди човек - как може да се правите на толкова глупав (а може и да ви идва естествено), че и да се мъчите и да правите и другите на глупаци. Навсякъде в нета данни - пример:
  http://fxtop.com/en/historical-exchange-rates.php?C1=USD&C2=EUR&A=1&DD1=01&MM1=01&YYYY1=1990&DD2=31&MM2=03&YYYY2=2014&MA=1&YA=1&LANG=en&CJ=0

 57. 57 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3517 Неутрално

  [quote#53:"Федор Венедиктович Езерский"]"след ляво управление", но по точния термин е "по време на дясно управление". Справка - след Виденов, по времето на Костов. Само обърни внимание - Костов започна с 1500 BGL за долар[/quote]
  В интерес на истината Костов започна с 1800 BGN за 1 USD, и 1000 BGN за 1DM. И само за 1 година доходите българите (работещи и пенсионери) се увеличиха почти 30 пъти, така ли? Или 40?
  Ех комундер чугунен, ако не ставаше дума за самите нас, човек можеше и да се посмее, но ти си един добър пример, че в историята трябва да бъдат описани всички престъпления на комунистите, така че дори и на правнуците им да бъде ограничен достъпа до образователни и културни институции, медии и всякакво управление.

 58. 58 Профил на 2384
  2384
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Хм, не извървя ли България този така описан път на "тежки реформи" и докъде я доведе той? Да, България частично успя да възстанови износа в сравнение с онзи, който правеше навремето за СССР, но печалбите отиват при частни компании, което не води директно до харчене на парите за възстановяване на образование, здравеопазване, инфраструктура, култура и прочие. Украинците се хлъзгат към неприятни времена, за които по всичко личи не са подготвени. Политиките на Запада в Украйна се провалиха, съдейки по резултатите, които предизвикват. Стратегията, тактиката и ако щете подхода към Русия са погрешни. Русия не е комунистическа държава, Русия е Г8 и не бива да се омаловажава. Демонизирането на Русия в този случай не води до нищо. Времето Запада да изостави публичната дипломация и да прибегне към добрата стара дипломация бързо изтича. Както виждаме Путин все пак отговаря на телефонните позвънявания. Най-трудното е кой и как ще се нагърби с ролята на медиатор, защото Москва не признава сегашните власти в Киев. Такъв медиатор засега не се вижда.

 59. 59 Профил на 2384
  2384
  Рейтинг: 541 Неутрално

  И още нещо - готови ли са европейските градове и столици да бъдат заляти от украинска вълна? Защото тези 40-50 милиона украинци след тежките реформи може да се озоват там и тогава българската и румънската вълна ще им се стори като бебешеко плацикане.

 60. 60 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3517 Неутрално

  [quote#55:"Minddestruction"]Рублата пропада, гривната се срива, а долара и еврото са ОК;
  Колко години ще продължи това? 1, 5 10, 20? [/quote]
  Не се мъчи да прогнозираш, със сигурност ще има някакви промени, но и още дълго време двете валути (особено доларът) ще бъдат силни. И то не заради друго, ами защото и зад двете валути стоят работещи икономики, и силни пазари. Но интересното е друго - икономически гиганти като Япония, Канада, Австралия, Ю. Корея, пък и Индия и Пакистан не се вълнуват от тази хегемония, а точно 2 бивши-настоящи комунистически страни (Китай, Русия) са предприели грандиозен поход срещу американската валута, и тихо-мълком срещу еврото -втората силна валута, вярно все още регионална. И като че ли Украйна е място на този сблъсък, защото Китай също леко подкрепя Русия

 61. 61 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3517 Неутрално

  Някои много оплакват Украйна, но може и да стане съвсем друго - Украйна да е новата Словакия в автомобилопроизводството, а защо не и новия Китай ? Вярно е, че украинските глави са по-объркани от нашите, и все пак.
  Със сигурност подобни мисли минават и през главата на Путин.

 62. 62 Профил на 2384
  2384
  Рейтинг: 541 Неутрално

  А ето ги и първите реформи:

  Отказът на Украйна да субсидира цената за отопление е едно от ключовите изисквания на МВФ за предоставяне на помощ. През 2010 г. Украйна отказа да премахне субсидията за отоплението и така прекъсна отношенията си с МВФ. Поддържането на ниски цени за отопление на домакинствата е една от главните причини за високата задлъжнялост на "Нафтогаз". През есента на 2013 г. и Световната банка препоръча цените на газа да се вдигнат 1.5 пъти. "Ако искате пълна свобода, ако искаме пълна свобода, и ако платихме за тази свобода такава висока цена, не можем ли да си платим и природния газ?!", обърна се икономическият министър Шеремета към сънародниците си.
  Цената на руския природен газ за второто тримесечие ще се увеличи от 268.5 долара на 1000 куб.м на 400 долара, тъй като "Газпром" заяви, че договорената отстъпка отпада.

 63. 63 Профил на 2384
  2384
  Рейтинг: 541 Неутрално

  2 години след влизането на Украйна в ЕС и НАТО. Двама бандеровци пият в кръчмата.
  - Kaкво става бе? Добре ли си?
  - Фалирах, жената в Италия чисти тоалетни, синът се омъжи за германец, дъщеря ми завърши филология, сега проституира във Франция.. и за всичко са виновни руснаците!!! Защо ни казваха да не влизаме в ЕС? Нали знаеха, че напук ще го направим!

 64. 64 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#5] от "mtmvb":

  Много пъти съм говорил тук за Украйна и украинците. Един народ и една страна, които винаги са хитрували, но забравиха, че Хпущьов е отдавна в гроба. Западът (особено САЩ) търпят и са готови да дават малки хапки, защото се надяват на търговско-икономическа и "гореща" война между нея и Русия през близките 2-3 години. Това би поставило света на карта и на украинците няма да им се размине, но Европа ще пострада заради вересиите си. А това вече няма да хареса на никого!!!

  effi
 65. 65 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#61] от "historama":

  Айде, бе! Това си е бълнуване върху бяла кобила при лек южен бриз. Украйна иска, но не дава...

  effi
 66. 66 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#6] от "чобанмахала":

  Мааленски, само към Русия са над 5 милиарда! Реверсивните доставки също струват доларе! Ако зимата е мека - ще остискат. Ако е като в САЩ тази година - европейците ще ги смръцнат, защото ще си искат пълните обеми, а Украйна ще краде (както винаги). Та такива бильбиле!!!

  effi
 67. 67 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 704 Весело

  До коментар [#66] от "иван":Ванка, кога те пуснаха от училището за бавноразвиващи се, та сега ми пишеш ?

 68. 68 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#67] от "чобанмахала":

  Бях за малко в Космоса (разбирай ИСУЛ). Не ти го пожелавам, но тези училища останаха съвсем малко, та няма да те приемат в тях. Виж, ако се вредиш на интегрирано обучение, може и диплом да получиш, ще зависи от дълбочината на изоставането ти...

  effi
 69. 69 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#61] от "historama":

  Какви 5 лева, каква дамаджана? Какви коли, бе, джанъм? Къде е Китай, къде е Киев? Я-я-я-ки фантастики-и-и-и!

  effi
 70. 70 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#39] от "wanderer":

  Това кога го сънува? Ама наистина ли го мислиш наяве? Ега ти мисленето!!!

  effi
 71. 71 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2451 Весело

  До коментар [#70] от "иван":

  Това, когато съм го писал, очаквах, че до края на април ще има подписано някакво споразумение, напр. предсрочни парламентарни избори. Битката обаче се оказа "на живот и смърт".
  Колкото до "плащането", отпускането на помощ, подпомаганият винаги става длъжник на уж помагащия. В тоя случай, пропагандата представя хищния кридитор като "инвеститор" - вложител средства.
  В идеологията на "свободната пазарна икономика" не би следвало да зависи какъв "цвят" е инвеститора - офшорка, руска или китайска фирма. Обаче баш демократите-либертианци проявяват избирателен "расизъм".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK