Те танцуваха само едно лято - възходът и падението на "новите леви"

Те танцуваха само едно лято - възходът и падението на "новите леви"

© Надежда Чипева, КапиталПрез пролетта на миналата година, българският коментаторско-журналистически оркестър се обогати с нова група гласове. Става дума за обозначилите се като единна среда "нови леви", които дотогава се изявяваха като единични критици на статуквото.


В началото на летния протест, в пика на възмущението срещу безочието на олигархията, "новите леви" намериха добър прием у всички възмутени. Изглеждаше, че на сцената излиза своеобразно "ляво крило" на протестната вълна, започнала със "зелената" окупация на Орлов мост от юни 2012. Създаде се впечатлението, че оттук насетне олигархията е обсадена не само, по традиция, отдясно, но и отляво. Замириса на рестарт на политиката в България – с нови леви, нови десни и ново поколение непримирими граждани.


Нищо подобно не се случи обаче. Няколко месеца по-късно,
"новите леви" вече развиваха тезата, че Путин е напълно прав да окупира Крим, за да го спаси от лапите на американците


и че всички демократични революции от 1989 година насам са дело на американските тайни служби и финансираните от тях неправителствени организации. 


Нямало е преход. Нямало е легитимен край на "социалистическия лагер" и комунизма в Европа. Всичко – от "нежните революции" преди четвърт век та до "евромайдана" днес – е дело на американците. Засегнатите народи никога не са изразявали собствена позиция. И затова днес трябва да подкрепяме Путин, защото той поне е пречка пред световната хегемония на САЩ – заменя "еднополюсния свят" с "многополюсен". 


Време е да видим как се случи това – и с какви "нови леви" всъщност си имаме работа. Написаното от тях вече формира достатъчен масив за реконструкция на позициите им – за провеждането на онази "историческа археология", с която се занимава един от любимите им автори, Мишел Фуко. Масивът е лесно достъпен на сайтовете duma, avtorski.pogled и solidbul. 


В момента на своята заявка за съществуване като обособена среда "новите леви" звучаха освежаващо близо до своите предшественици от края на 60-те години. Освен Фуко "новите леви" и до днес изобилно цитират Маркузе, Грамши, Бауман – все класици на "западната" нова левица. 


В програмно отношение българските "нови леви" обаче остават на кота нула


тъй като над 90 процента от техните текстове са критични-агитаторски. Почти няма текст, който да обяснява политическия комплект-минимум: кои сме, в какво вярваме, за какво се борим, как би изглеждала България, управлявана на основата на нашите вярвания. 


В програмните документи на единствената организация на "новите леви", "Солидарна България", има наченки на програмност. Четем например призив за обществено съгласие по "няколко фундамента":


1. "морализация на обществения живот, прозрачно финансиране на партии и медии, облекчено включване на граждани в политическия живот, прочистени от фантоми изборни листи, електронно гласуване за българите зад граница


2. прогресивно данъчно облагане, регулиране на банковия произвол, гъвкав ДДС върху стоки от първа необходимост


3. дългосрочно развитие на човешкия капитал чрез демографски стимули, грижа за екологичните стандарти и инвестиции в здраве и образование


4. разбиване на монополите." 


В друг "новоляв" текст четем: "Една истинска левица трябва... да убеди хората, че е крайно време да излязат от матрицата, в която са ги натикали пазарните идеолози. Направи ли това левицата, значи е имало смисъл от съществуването й." 


В тези точки няма нищо, по което 90% от протестиращите, дори описващи себе си като десни, не биха се съгласили. Само месеци по-рано ДСБ например зае позиция в полза на прогресивния данък... 


Програмната основа, колкото и тънка, бе очевидно съчетаема с включването на "новите леви" в протеста против олигархията, като негово ляво крило. Не това стана обаче.


В същото време се раждаше тласъкът, довел до създаването на Реформаторския блок. Първоначалната теза на Радан Кънев, че трябва на едно място да се съберат и леви, и десни, тъй като фронтовата линия е "всички граждани срещу олигархията" – увисна във въздуха поради отказа на "новите леви" да имат каквото и да е общо с подобно събиране. 


Напротив, тръбейки колко са обидени от появата на скандирането "Червени боклуци" на протестите, "новите" обърнаха гръб на гражданското движение, сътрисащо политическата арена. Те отказаха да разпознаят елементарния културен код: че този лозунг не визира нито "левите", нито дори социалистите – а само върхушката на БСП. Което разбра например, проф. Близнашки, който, бидейки член на БСП (докато не го изключиха наскоро), стана виден участник и идеолог на протеста. 


Към началото на юли


"новите леви" вече бяха по-големи противници на протеста, отколкото самата БСП


За да формулират тази си позиция, пред тях имаше два пътя. Единият – да аргументират тезата колко добро е правителството на Орешарски. Другият – да разкажат колко лоши са протестиращите. 


Вторият път бе вече проправен от Волен Сидеров, който още в първата седмица на протеста излезе със следните опорни точки: 


"Това са групички платени провокатори; пияни и надрусани хулигани... организирани от Румен Николов-Пашата... "Атака" е гаранция, че Бойко Борисов няма да се върне на бял кон... Росен Плевнелиев се оказа, че има милиони в офшорни сметки. Към тези престъпници ще прибавя и имената на Иван Костов, Меглена Кунева, СДС. Всички те се опитват да се върнат на власт..."


"Новите леви" взеха на въоръжение тезата на Сидеров – че протестът е провокация на ГЕРБ и на онези десни партии, които не се класираха на изборите и затова искат извънпарламентарен реванш. Доразвиха тази теза с добавянето на разказа за "десните НПО", получаващи пари от задокеански господари, за да дестабилизират страната в угода на свръхбогатите. 


Това ранно съвпадение на говоренето на "новите леви" и крещенето на Сидеров породи откровено недоумение: как така "леви" могат да говорят същото като неофашистите? Месеци по-късно се оказа, че подобни съвпадения принципно не са изключени. В началото на март тази година и "новите леви", и Сидеров в един глас обясняваха, че в Украйна безчинствата фашисти и антисемити. 


Да запомним тази мисъл (ще се върнем към нея), за да продължим нататък.


В края на протеста "новите леви" вече бяха категорични: протест изобщо не е имало. Имало е платени от "Запада" безчинстващи шайки с познат исторически профил. Както писа виден "нов ляв": 


"Няма никаква разлика между "демократите-протестъри" и нацистките шпиц-команди от началото на 30-те години на миналия век. И двете групи са агресивни, озлобени, готови да се разправят с всеки, който не мисли като тях..."


Тук вече стана ясно, че


"новите леви" може да са нови, но като че не са леви


Защото за разлика от своите автентично леви предшественици нашите напуснаха територията на фактите, на тяхното търпеливо събиране, интерпретиране и обобщаване.


Каквото и да мислим за Маркс, Троцки и Фуко например, ще трябва да признаем, че всички техни писмени позиции са плод на огромно изследователско усилие. Четат архиви, сравняват статистики, спорят с големите умове на времето. Не правят това техните "епигони" (по терминологията на Троцки), като Сталин и Брежнев например. Нито Сталин, нито Брежнев си дават труда да поемат тежестите на изследователския труд. Те говорят онова, което им е изгодно към дадения момент. Просто казано – вместо да търсят факти, измислят лъжи. 


В това състояние, а не в клуба на Троцки и Фуко, се оказаха нашите "нови леви" към края на миналата година. Не излезе наяве нито един факт, който да потвърждава тяхната теза, че те (или техните привърженици) са репресирани от "нацистките шпиц-команди". Нито някой някога намери факти, че протестът е финансиран от "задокеански господари" по линия на "десните НПО". 


Нито пък някой нов ляв си направи труда да прочете дори един отчет на поне една от набедените НПО, за да види какви пари са привличани и за какви дейности са ползвани. Напротив, "новите леви" категорично отказаха техните теории да бъдат замърсявани с факти – и отказаха да хвърлят едно око поне на проекти, финансирани от ЕС (а не от "зад океана"). Както коментира един "нов ляв": "За толкова тъпи ли ни вземат?"


Човек, който не си проверява фактите, не е много умен всъщност. Защото рано или късно ще му се случат едно от две неща: или фактите ще торпилират неговите теории; или той дотолкова ще се затвори в своите теории – и ще избягва всякакъв контакт с фактите – че ще потъне в сумрака на конспиративните теории. И ще се подреди до хора, с които може би не би искал да бъде виждан. 


Към есента на миналата година се изясни,


защо "новите леви" подхождат към фактите с такова презрение


Защото без факти е по-лесно да отстреляш противника, пришивайки му всичко, което ти скимне. 


Някъде тогава, когато листата на дърветата пожълтяха, рязко пожълтяха и "новите леви". Чудейки се какво още – освен че са фашисти, платени отвън – да пришият на подкрепящите протеста, решиха да прокарват разделителни линии по класов признак. Това връщане към класическия марксизъм (с който цитираните от "новите леви" Фуко, Маркузе и Бауман нямат почти нищо общо) би било умилително, ако не беше стъпило върху поредната порция лъжи.


Коментаторите, подкрепящи протеста, на два пъти бяха обвинени в класов уклон – по повод февруарските протести и по повод докараните с автобуси в София привърженици на БСП и ДПС.


Ето позицията по първото обвинение: 


"Спомнете си какво говореха българските NGO-интелектуалци по време на зимните протести... либералните интелектуалци им обясняваха, че са прости, не знаят какво искат и че социалните протести са напълно безсмислени." 


Няма, разбира се, такова нещо. Напротив, водещите "либерални интелектуалци" бяха и на този протест; и никой не разви приписваното им класово презрение. Напротив, подкрепиха фокуса на протеста – искането за демонополозация на икономиката. 


Второто обвинение звучи така: 


"Трябва ли да ви припомням, че тези - "европейците", когато БСП и ДПС направиха съвместен митинг миналата година, с едва прикрит расизъм и отвращение говореха какви селяни, дебили и цигани са се събрали на Орлов мост."


Освен в един (един) пост във Фейсбук, и такова нещо нямаше. Всички текстове, писани от въпросните набедени по въпросния повод, споделяха тъга и гняв от видяното – как бедни и зависими хора са докарани от провинцията, без изобщо да знаят какво се очаква да свършат в София. 


Към началото на 2014 година вече беше ясно, от материалите на "новите леви", че най-вероятно не са леви.


Тяхното говорене съвпадна напълно с говоренето на върхушката на БСП, срещу която те обещаваха да се борят


и чието правителство твърдяха, че не подкрепят. (За чест на БСП трябва да се признае, че тя никога не нарече противниците си "нацистки шпиц-команди"). Това съвпадение постави под въпрос и твърдението, че "новите леви" са нови. 


Най-ясно това пролича в позицията им по събитията в Украйна. В този случай от самото начало тяхното говорене съвпадна с чуждо – този път, не на БСП, а на ръководството на чужда и агресивна държава, Русия. 


Докато светът виждаше в Украйна масови протести срещу вероломния отказ на бандит президент да подпише договор с ЕС, "новите леви" виждаха други неща. Факти, по своя вече утвърден обичай, не обсъждаха. Всичките им позиции – до една, без нито едно изключение – бяха повторение на най-екстремно формулираните позиции на Кремъл, съобщавани от "новите леви" на български ден-два след тяхното публикуване в руски сайтове. 


Така се оказа, че всички, които в Украйна виждат народно въстание и искания за демокрация, са: "възторжени клинични идиоти". Тази имитация на "титаничните ругатни" на Маркс (визирам квалификацията на Пол Джонсън), вече налице в края на лятото, стана запазена марка за "новите леви" по повод Украйна. Не се появи обаче характерното за Маркс свръхподробно събиране и обобщаване на общодостъпни факти. Към момента на украинския бунт,


"новите леви" вече бяха единствено на територията на (руските) конспиративни теории


Което стана другата им запазена марка. В програмно "новоляво" съчинение, посветено на темата, четем следната геополитическа картина: 


"Както казва Александр Дугин, етносоциолог, философ и професор от Московския университет: "В Украйна се води война, която в известен смисъл няма никакво отношение към украинците, те са просто едни пешки... В Украйна, както и навсякъде другаде, САЩ се борят за правото да се разпореждат със света безгранично. А Русия, заедно с още няколко други страни, настоява да ограничи това право. Европа се опитва да се размърда леко изпод ботуша на Америка, но това е доста сложен процес..."


Кой е Дугин, не знам. От десетилетия обаче познавам професор Андрей Зубов, от МГИМО, който от Москва разви коренно противоположна позиция, доста по-плътно следваща фактите: че поведението на Путин днес е поведението на Хитлер в края на 30-те години – поглъщане на чужди територии с обяснението, че пази своето население от насилие. За това си писание Зубов бе светкавично уволнен; и възстановен едва след бунт на своите студенти, заплашили ръководството със световен медиен скандал.


Такива като Зубов обаче не съществуват за "новите леви". И няма как да съществуват, след като, недочакали и средата на март, "новите леви" обявиха поредното съвпадение на своите с други позиции – в случая, на тази на Путин. Без някой от техните среди да се разграничи, "новите леви" обявиха пред публиката, че целият демократичен свят лъже; и че не лъже само Владимир Путин. Който имал пълното право да се намесва в Крим, за да защити руснаците там от намесата на американците, финансирали нацистко-антисемитския преврат в Украйна.


Нещо повече. Според новите леви: 


"В Украйна Русия прави днес това, което в същото положение би направила всяка нормална страна..." Русия е обявена за норма. Дали би било "норма" обаче, ако утре Турция реши да отцепи Родопите, за да защити своите сънародници от евентуално българско насилие?


Въпросът, разбира се, е безсмислен. Защото за щастие Русия изобщо не прави нормални неща, които "всяка друга" страна да може легитимно да повтори.


Кратко отстъпление по темата "факти". Ако имаше в Киев някакъв антисемитизъм, кой в света щеше да бие камбаната най-силно? Израелските вестници, ето кой. За тях обаче "новите леви" не обелват нито дума. Защото биене на тази точно камбана няма. Има – в израелските, напомням, вестници – точно обратната теза. В репортаж от началото на март виждаме например фигурата на "Делта" – украински евреин, бивш израелски командос, оглавявал на Майдана "сотня" за самозащита (срещу силите на Янукович), съставена от 40 други евреи. 


"Бяхме нещо като сини каски", обяснява Делта и добавя: "Всички знаят, че съм евреин, израелец и бивш израелски военен. Наричат ме "брат"... Никъде по време на протестите не видях антисемитизъм и твърденията, че има такъв, ме накараха да се включа в движението." Накрая Делта – евреинът – напомня, че "Кремъл ползва картата на антисемитизма, за да делегитимира украинската революция". 


Киевски равин, представен в същия материал, кротко напомня, че новият вицепремиер на Украйна (т.е. в правителството, съставено – според Путин и "новите леви" – от нацисти и антисемити), се казва Володимир Гройсман и е евреин. 


Друг репортаж от израелските вестници ни представя Дмитри Герасимов, лидер на еврейския оркестър Клецмер бенд, свирил еврейска народна музика на Майдана през цялото време на протеста. "Много медии развиват тезата, че на Майдана са събрани неонацисти, русофоби и антисемити", казва Герасимов. "Това не е вярно и наличието на еврейски ансамбъл на сцената на Майдана е най-добрият начин това да се покаже..."


В преповтарянето едно към едно на тезите на Путиновото обкръжение по повод на Украйна и Крим, "новите леви" избраха да останат на територията на конспирацията, обръщайки гръб на фактите. Горепосочените случки с "антисемитизма" илюстрират това достатъчно ясно. 


В крайна сметка обаче,


"новите леви" напуснаха не само територията на фактите, но и територията на Европа


Защото Европа – това е пример за модерно общество, основаващо се върху договори (т.е. за разлика от примитивните общества, основаващи се върху статуси). Тъй като в Европа всички сме равни, договорите помежду ни регулират нашите отношения така, щото да не прилагаме сила един към друг. Затова договорите са свещени, бидейки основата на обществените отношения.


Това е и логиката на европейския поглед към кризата в Украйна. Има договор, от 1994 година, под който Русия се е подписала заедно с Англия и САЩ. В този договор срещу това, че подарява ядрения си арсенал на Русия (т.е. доброволно се лишава от ядрена защита), Украйна получава гаранции срещу външна намеса, окупация, нарушаване на суверенитета и териториалната цялост и – забележете – външен икономически натиск. 


Русия, подписала този документ, е отвсякъде в нарушение на същия. Англия и САЩ, по силата на същия документ са длъжни да застанат срещу Русия, ако си уважават подписите под договора. 


Няма никакъв смисъл обаче на "новите леви" да се изтъква аргументът: "Така пише." Защото темата "договори" не съществува в света на "новите леви". В него има всичко – воля, сила, история, заговори, митология и чудовища всякакви – но договори няма. Солидаризирайки се с Путин, "новите леви" се оказаха на неговата територия – там, където договорите са хартийки, в които могат да вярват само европедерастите. Докато истинските мъже вярват само в силата – и са убедени в крайната победа, тъй като европедерастите няма да им направят нищо. Бидейки европедерасти и следователно слабаци. 


Превръщането на "новите леви" в клонинги на Путин окончателно ги изведе от територията на лявото. Защото в основата на лявото е Маркс, а именно той пръв пише за разликата между "правото на силата" и "силата на правото". И извежда преминаването от едното към другото като основен елемент от развитието на модерното общество.


Макар млади, нахъсени и свежи, "новите леви", оказва се, не са – към днешна дата – нито нови, нито пък леви. Все пак са някакви. Какви?


Отговорът е – "остатъчни"; отломък от някогашното (от много отдавна) класическо комунистическо движение, повтарящо без нюанси линията на Кремъл в своите страни


Такива отломъци по света има достатъчно. Всеки източен сатрап си има такива "на Запад". 


Александър Лукашенко например си има за апологет цяла организация, наричаща себе си Британска хелзинкска група за човешки права. Основният въпрос, който тази организация задава по повод президентските избори в Беларус от 2006 година (изборите, след които един от кандидатите, Александър Козулин, е вкаран в затвора), е следният: "Дали пропагандистите на Новия световен ред, които докараха до крайна бедност страните от Централна Европа и бившия СССР, са спрени в Беларус?" Следват обвинения към мисията наблюдатели от ОССЕ, които са идентични с тези на руското външно министерство.


Ислам Каримов пък разполага с енергичен апологет в лицето на Фредерик Стар, американски учен, известен с това (както самият често напомня), че през 1996 година е успял да публикува статия във "Форин афеърс". В навечерието на парламентарните избори от 2004 година Стар се разлива надълго и нашироко пред Радио Ташкент. "Изборното законодателство и развитието на многопартийна система наистина действат в страната. Всичко това напълно съвпада с принципите и нормите на международното право, базиращо се на опита на другите демократични страни." 


И така нататък. Същите тези хора подкрепят не само посткомунистически сатрапи, но са склонни да застанат зад всеки сатрап по света – както светски, така и религиозен, както ляв, така и десен. Това поведение на "остатъчните" обяснява поставения в началото въпрос – как така леви могат да говорят същото като неофашисти? Е, могат. Могат да говорят и като религиозни фундаменталисти например, независимо от това за коя религия иде реч. 


Това е така, защото "остатъчните" не се полагат по оста "ляво-дясно".


Те се определят по друга ос и живеят в друг лагер – онзи лагер, в който се събират противниците на "американците"


и на всичко онова, в което "американците" вярват. В този лагер "Атака" и "новите леви", Волен Сидеров и Путин, кубинските комунисти и Хафез Асад са обединени от едно нещо: омразата към Америка и желанието тя да бъде унизена и/или унищожена. 


Производно на тази омраза е презрението към "Запада" като цяло и ЕС в частност, както и към основните негови теми – пазарна икономика, човешки права, свободи и пр. На най-дълбокото ниво тази омраза не приема насериозно нито един от носещите стълбове на демокрацията; не приема либералната демокрация като такава. 


Затова "остатъчните" отказват да повярват, че всеки човек има капацитета (и правото) да определя целите на своя живот самостоятелно, защото е свободен, а не защото е накаран от някой господар, живеещ предимно в Москва или Вашингтон. И че единственият ни избор е кого от двамата господари предпочитаме за свой. 


Не свободният човек, а задкулисната сила се оказаха двигателите на историята. Възстановено бе положението, описвано още от Чърчил като "унизително обожествяване (т.е. от социалистите) на държавата".


Преди година изглеждаше, че "новите леви" ще добавят някаква свежа струя – и добавена стойност – към българския политически дебат. Те избраха да правят друго – да се превърнат в ехо на най-старите и мрачни господари на орките, обитаващи безкрайната евразийска степ. Вдъхвайки нов живот на призраците от началото на Студената война, "новите леви" отнеха, а не добавиха стойност. Защото вместо разговори за права, свободи и достойнство, единственият разговор, който те приеха за легитимен, бе разговорът за силата. 


Те танцуваха само едно лято. В началото на танца си бяха и млади, и умни, и красиви.


Жалко...


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (196)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1366 Весело

  И Станишев - зорлем - стана "по-нов ляв" от така наречените ни "нови леви". Хубав текст на Дайнов, макар и излишен. Там всичко е отдавна ясно и не се нуждае от допълнителни пояснения.

  Свобода за Надежда Савченко!
 2. 2 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Дълго написано но невярно като фактология.... просто няма как масата хора да приемат либералната демокрация като такава, след бедите които докара, например само в България, за Гърция и прасенцата не говорим....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 3. 3 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Любопитно


  Февруарските "бунтове"

  и "зеленото дясно" което проповядваш

  са Раб-Корски фантазии ... та било то и от далечен Лондон.

  Още 20 страници да бълваш си пародия на журналист.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 4. 4 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "Новтите леви" - петата колона на Путин

  Birds of a feather flock together.
 5. 5 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Весело

  Вчера на форума "новите леви" развиваха теорията, че лидера на крайната украинска десница Ярош, бил бодигард на Джохар Дудаев. Не можах да ги убедя в обратното, дори когато постнах част от биографията на украински политик от руската википедия на форума.....

 6. 6 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  ей сега всички познати петоколонници от форума ще дойдат да потвърдят

  Birds of a feather flock together.
 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  [quote#4:"rldkfl"]петата колона на Путин [/quote]

  Всички политически сили, които поддържат статуквото у нас са пета колона!

 8. 8 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Гореописаните нямат нищо общо с левите. Напротив, по-скоро да близо до кафявата гама, като имаме предвид подкрепата им за хитлеристките амбиции на Путин.
  И е доста спорно доколко са "нови."

 9. 9 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Евгени Дайнов си е от старите леви заедно със Станишев, Пирински, Кръстев, Красен Станчев, Бориславова, Левчев, Инджев и т.н. от които няма отърваване. Този статус на единствен и привилигерован глашатай на комунизма/реалния социализъм/демокрацията/запада/изтока и т.н. старите леви наследиха семейно, феодално, както в Северна Корея. А се представят за най модерни "анализатори". Докато те доминират няма да има нито нови леви, нито нови десни, нито нова България.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  Този път Дайнов се е постарал.
  Задълбочен анализ с който ги зкърфичва в хербария на историята.
  Жалко, наистина.
  Да идва следващото поколение леви.

 12. 12 Профил на Dani Tzoneva
  Dani Tzoneva
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Никаква либерална демокрация няма в България - има пост-комунистически, олигархично-номенклатурен, мафиотски модел на управление. Ясно с какви извори, източници и вдъхновители: Не знам какви и кои са тия нови леви - ако е нещото, наречено ал. симов - лявото, така, както са ни учили, би трябвало да изкристализира в непоносимост към олигархично-мафиотската власт, а не да бъде ежеденвно и ежечасно в нейна услуга Та не знам кои са тия хора.

 13. 13 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Весело

  Тази сутрин гледах бившия атакист Павел Чернев. Като го чух да казва, че в Киев управлявала хунта и че той щял да отива в Крим да защитава русифицираните българи там, ми стана ясен.....С него беше и онова адвокатче, което също създаде някакво партийно уж националистическо формирование.......Български националисти, пък русофили!? Феноменално.....

 14. 14 Профил на Строител
  Строител
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Дайнов, о великий шамане,
  Благодаря ти за всичко, което стори за СДС с твоите мъдри съвети! Благодаря от сърце!

  Моля те, насочи се сега и към ГЕРБ. Започни и тях да съветваш.
  Доведи ги до същите висини.
  Успех ти желая в благородното дело!

 15. 15 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 724 Разстроено

  Няма леви нови.
  В старите окови
  комунизмът ни държи
  със заплахи и лъжи...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  В моя речник "ляв" е синоним на "глупак".

  А ако е "платен ляв", тогава нещата силно загрубяват.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на block
  block
  Рейтинг: 811 Неутрално

  определено разделителната линия сега не е прокарана отляво надясно а по оста на оксидентализма.
  иначе не мога да си обясня афинитета на унгарските неонацита към путин - пляскаха доволно с ръце на опитите на янукович да разтури майдана вместо да се ориентират да подкрепят теоретично по близките до тях десен сектор
  въобще цялата тази шумотевица адски прилича на ужасът на Саид Кутб (един от основателите на мюсюлмански братя) когато прекарал известно време в щатите и попаднал на урок по сексуално възпитание и в следствие на този шок решил да спре тази зараза с всички възможни средства.
  а тук друга нишка се прокрадва - разни соцносталгици и фенове на твърдите ръце и чегевари разни имат явно проблем със секса В СССР секса нет ако мога да цитирам тази Людмила Николаевна Иванова
  „Секс при нас няма. Ние сме категорично против това.“

  както и да е.. винаги ще има такива хора. едни са хвърляли камъни по влаковете, други са хвърляли дървените си обувки в предачните машини но са изчезнали в прахта

 18. 18 Профил на loudspeaker
  loudspeaker
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Г-н Дайнов, чета с удоволствие повечето Ваши материали, но с този тук определено сте си загубили времето. Нито са "нови", нито "леви", нито пък въобще ги има... Какъв ти Маркс, Троцки и Фуко .... Много по-просто е - Неорентирани хора, жадуващи вниманието на столетницата, които намират опора в неразбираемия за тях свят в примитивизмите - врагове, чужди заговори, наше (сиреч добро) и чуждо ("западен" индивидуализъм (сиреч зло) и пр. глупости, рожба на комплексирано болно съзнание.... "Новите леви" - леви, леви, ама колко да са леви... И те искат да се хранят и живеят "по западному", било като евродепутат (справка - дъщерята на Мария Пиргова - бивш съветник на Жан Виденов, легендирана под френско име), било като номенклатурна "държанка" тук или там. Няма нова, няма старо "ляво". Всичко ляво в крайна сметка се опира и избива на марксизъм, и не си заслужава да се коментира.

 19. 19 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Ценностите на левите в демократичния свят:
  -социална солидарност
  -борба с дискриминацията
  -спазване на човешките права
  и т.н.

  Ценностите на нашите "леви":

  -възхваляване на Путин
  -пълнене на гушите на шепа олигарси
  -възхваляване на Путин

  Два свята. Единият е излишен.
  Може би някой ден и тук ще имаме истински европейско ляво движение, но засега нямаме.

 20. 20 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Не свободният човек, а задкулисната сила се оказаха двигателите на историята."

  Тук си прав Дайнов, това се отнася с пълна сила за събитията в Украйна - доказателства има предостатъчно, включително телефонните разговори Нюланд-Паят, Аштън-Пает.

 21. 21 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  Няма нови леви...всичките са комунета навлекли агнешки кожи а от долу изпод тях наднича кръвожадната им същност...

 22. 22 Профил на radan_lostov
  radan_lostov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  РБ да се отърве нАвреме от Дайнов. Тоя къде стъпне трева не никне.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 23. 23 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Весело

  [quote#21:"BGman1"]Няма нови леви...всичките са комунета навлекли агнешки кожи [/quote]

  Герб също!...........

 24. 24 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  КРЕМЪЛСКИТЕ ЕНИЧАРИ

  Впрочем ЕНИЧАРИТЕ са всъщност
  ЙЕНИ АСКЕР - НОВАТА АРМИЯ
  Побългарено - ЕНИЧАРИ.
  Та и "новите" леви са като старите еничари.
  Само,че на РУСКА СЛУЖБА.

 25. 25 Профил на Storm Of Change
  Storm Of Change
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  От известно време наблюдавам как Дайнов пищи на умрело срещу появата на някакви сайтове и медии, приличащи поразително на "десните" си еквиваленти. Първоначално си мислих, че просто отбелязва факта. Сега вече си мисля, че това е ревност. Евгений, комунягите се научиха на вашата игра. Няма как, то беше ясно че тия простотии на Уолстрийт ще доведат до това. И не е само в БГ, не лявото, а дясното има нужда от реформи. И там е пълно с ченгета или деца на ченгета, нали знаеш? :D

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Разни хора - разни алкохоли!
 26. 26 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Поздравления професоре!
  Дано има ефект ... върху чугунените тикви ... ама надали.
  Рестарта предстои ... с голяма сила!!!
  ОСТАВКА!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 27. 27 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Дневник, каква според вас е разликата между КОСОВО и КРИМ? И защо Крим да не може да се отдели от Украйна, след като Косово може да бъде отделено от Сърбия според САЩ и ЕС?

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#25:"Storm Of Change"]И не е само в БГ, не лявото, а дясното има нужда от реформи. И там е пълно с ченгета или деца на ченгета, нали знаеш?
  [/quote]

  ++++

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31 Профил на Put in, put out
  Put in, put out
  Рейтинг: 341 Весело

  До коментар [#27] от "buran":

  Може би, че в Крим нямат свой източник на прясна вода? Ако не можеш да си отговориш сам на въпроса каква е разликата, дори Дневник да ти го налеят пак няма да разбереш.

 32. 32 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Интересен текст на Дайнов до частта зза Украйна и как нямало нацита на Майдана, а всички били либерали там. Много ясно, че ппротестът в Украйна започна действително от хора от средната класа с либерални разбирания, на които им беше писнало да живеят в пропаднала и корумпирана държава. Но по всяко време на този протест имаше и ултра десни екстремисти. Тези ултра десни бяха агресивни и добре организирани и логично започнаха да доминират в силовите сблъсъци със силите за сигурност. Накрая те спечелиха властта за майдановците и логично си поискаха своето. Това не са само тези на руския бащица, това са фактите, както са представени на много места в западни медии. Който отрича ролята на Десен Сектор и Свобода във вземането на властта и в управлението на Украйна, явно слуша прочагандата на другия лагер в новата студена война и толкова. Ролята на нацитата в Украйна разбира се не оправдава по никакъв начин действията на руския бащица! Напротив, с тези си действия, руския бащица налива още вода в мелницата им, защото няма нищо по-добро за ултранационалистически движения от външната заплаха.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 33. 33 Профил на легионер
  легионер
  Рейтинг: 442 Неутрално

  какви нови леви, кажи им путиноиди и не ги обиждай повече

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 497 Неутрално

  А по въпроса, че израелски медии не пишели за нацитата на майдана, това е голям пропуск на Дайнов. Такива статии има. Пример: Хаарец от 22 февруари, който пише за призива на украинския равин Моше Азман евреите да бягат от Киев и по възможност и от Украйна, заради нацитата от Десен Сектор

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 36. 36 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Ами, чиста проба поръчков тюрлюгювеч . ... Какво общо имат протестите през февруари и юни с Путин, Украйна, Крим ... ???
  Троцки, Фуко, Родопите и Турция ???
  ... И къде ги видя тези "нови леви" ???
  ... Наистина се иска талант да сътвориш такава еклектика, че и да го докараш на обем печатни страници.

 37. 37 Профил на new_ghost
  new_ghost
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "... всички демократични революции от 1989 година насам са дело на американските тайни служби и финансираните от тях неправителствени организации"-откъс от статитията.

  От цялата статия, най-верен е този къс изваден от заобикалящия го текст(в прекия и преносния смисъл).
  Това наистина не е изгодно на много от "демократите". Но това са фактите.

 38. 38 Профил на mseven
  mseven
  Рейтинг: 435 Неутрално

  "новите леви" вече развиваха тезата, че Путин е напълно прав да окупира Крим, за да го спаси от лапите на американците
  ---------

  Путин ще си отиде някой ден, както като президент на Русия, така и от земята, но в Крим ще продължът да живеят 70% руснаци.
  Къде да е Крим ако не в Русия?

 39. 39 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  [quote#27:"buran"]Дневник, каква според вас е разликата между КОСОВО и КРИМ? И защо Крим да не може да се отдели от Украйна, след като Косово може да бъде отделено от Сърбия според САЩ и ЕС? [/quote]
  Разликата е каквато е между КОСОВО и СУДЕТИТЕ.
  КОСОВО НЕ Е АНЕКСИРАНО ОТ ХИТЛЕРИСТКИЯ РАЙХ.
  Упппссссс....
  КОСОВО НЕ Е АНЕКСИРАНО ОТ РУСИЯ.
  Като КРИМ.
  Тези,които ви спускат тази ОПОРНА ТОЧКА са пропуснали факта,че исканията за ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА КРИМ КЪМ РУСИЯ дойдоха ПЪРВОМ ОТКЪМ РУСИЯ.
  Второ,те ПРЕДХОЖДАХА исканията за самостоятелност,каквато КРИМ ВЕЧЕ ИМА ОТ 1994 г.
  Трети,вече никой не говори за автономност на КРИМ,А ЗА ВЛИЗАНЕТО МУ В РУСИЯ.
  Със съответното БРАТСКО НАВЛИЗАНЕ НА БРАТСКАТА постСЪВЕТСКА РУСКА АРМИЯ В КРИМ.

 40. 40 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Любопитно

  A колко по-лесно, щастливо и приемливо би било, ако т.н. "нови леви" бяха извървялиа своя "естествен" еволюционен път и прост се бяха влели във всички видове десни и бяха прегърнали единствено правилните идеи. Например, ако "новите леви" бяха представени в редиците на ранобудните, или започнеха изведнъж и те да крещят "боклуци" и най-паче да не споменават изобщо подписаното споразумение от 21.02 в Киев под егидата на най-демократичния и морален ЕС за разрешване на кризата.
  Но не би. Което даде основание на г-н Дайнов да напише тази статия.

  Но може би Дайнов трябва да се замисли, че може и да има хора, които не искат да бъдат пъхани в някакви калъпи /например "нови леви"/, и имат право да изразяват мнения различни от ортодоксалните представи. Както самия
  г-н Дайнов има правото да променя възгледите си от близки до до една комунистическа идеология до такива на убеден демократ и антикомунист

 41. 41 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Търпение е нужно за да изчетеш гледна точка, която не споделяш, и в която факти и аргументи се нагаждат според целите на поредния боец на прозападната пропагандна машина. Европа била пример за модерно общество, основаващо се на договори...Да не давам за пример Косово, но да попитам какво стана с договореностите на опозицията и Янукович от 21 февруари, скрепени с подписите на Европа? Щото излиза, че "модерното общество" подкрепя това, което му е изгодно и осъжда онова, което не му е.

 42. 42 Профил на mseven
  mseven
  Рейтинг: 435 Неутрално

  и че всички демократични революции от 1989 година насам са дело на американските тайни служби и финансираните от тях неправителствени организации.
  ---------
  Не са всички, но някой са.
  Преврата в Киев в последните месеци е типична "цветна" революция , която без пари и ноу-хау не се прави.
  А основната цел е да има правителство на Украйна, което да е антируско. Може например да каже , че договора за руската база в Севастопол е незаконен и да постави националната сифурност на Русия на карта.
  За Крим Русия е изляла много кръв, за да си позволи да го даде на хора от Мейдана.

 43. 43 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1528 Весело

  Много страх на Сергишев да не му излязат от ляво И толкоз мацаници за нищо. Дайнов от цели 9 месеца не ни е обяснявал как СерГей е "европейския модерен избор"

  15.02.1989 - 07.02.2018
 44. 44 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  [quote#38:"Крим"]Путин ще си отиде някой ден, както като президент на Русия, така и от земята, но в Крим ще продължът да живеят 70% руснаци.
  Къде да е Крим ако не в Русия? [/quote]
  ХИТЛЕР си отиде отдавна като канцлер на Германия,така и от земята.
  Живеещите в Австрия 100 % немци прекрасно си живеят.
  Ако и да не са в Русия.
  Пардон в Германия.

  Апропо,
  Няма ли да попиташ живеещото почти 90 % ТУРСКО НАСЕЛЕНИЕ В Кърджали и региона.
  И то ли няма къде да отиде,АКО НЕ В ТУРЦИЯ ?!?!?!?

 45. 45 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#32:"fortunes"]Ролята на нацитата в Украйна разбира се не оправдава по никакъв начин действията на руския бащица[/quote]
  Хубаво би било да се каже че външните сили добре поработиха в Украйна за да е тя на тоя хал.Не е само едната.

 46. 46 Профил на mseven
  mseven
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Всяка държава би постъпила като Русия, когато е поставена на карта сигурността на държавата, и то в непосредствена близост до границите и, където има поне 1.5 руснаци.
  Нака как да не реагира по друг начин, след преврата в Крим, от хунтата плащата с пари на нейните противници.
  САЩ това са го правили на хиляди километри от границицте си, и то без да има и един американец застрашен, само напоследък - Либия, Ирак ...

 47. 47 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Историзма ти е заклещен в днешният ни ден, г-н Дайнов...
  Заедно с твоята позиционираност в него...
  Така не се сеща нужният на света ни, баланс в "утрешния"...
  Причината е, че не отчиташ и политико-географските аспекти на проблема, който го тресе...
  Не бива да се държим като малки деца край гореща печка...
  Въпрос на Метод в анализа...
  Тук до тук, че и толкоз...

 48. 48 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Защо авторът си мисли, че дали си с ляво или дясно мислене се определя от отношението на човек към положението в Крим или към САЩ. Това е доста странно , нелогично и нелепо.
  Това е налагане на стереотипи. Напротив, има доста дясно мислещи хора, който не одобряват политиката на САЩ

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1528 Весело

  [quote#46:"Крим"]Всяка държава би постъпила като Русия, когато е поставена на карта сигурността на държавата, и то в непосредствена близост до границите и, където има поне 1.5 руснаци. [/quote]

  Визираш Турция , нали ?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 51. 51 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 690 Неутрално

  ''Просто казано - вместо да търсят факти, измислят лъжи''. Това е истината, За това работи и цялата, добре платена пропагандна машина на петата руска колона в България, състояща се от политици, журналисти,'' национално одговорни бизнесмени'', милиционери, политолози и анаЛЛизатори. Страшното е, че опростаченото и ошашавено население им вярва. БСП - лява партия, ужас и безумие!

 52. 52 Профил на mseven
  mseven
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Може да се предположи с голяма доза сигурност, че новия главен прокорор на Украйна, който е адвокат на лидера на партията Свобода (малко нео-нацита си падат), ще заведе дело за това, че договора , който Янокович сключи с Русия за базата в Севастопол е незаконен . И да покани НАТО да охранява Крим.
  И тогава руския флот е Черно Море къде отива?

  Напълно разумно Русия удари превантивно, щото усети какво може да стане.

 53. 53 Профил на Balderdash
  Balderdash
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Браво на г-н Дайнов. Новите леви са най-обикновени пропагандатори на Кремъл. Дори нямат оригинална мисъл, всичко е преводи и адаптации от про-кремълски сайтове или анти-западни автори, базирани на Запад.

 54. 54 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  [quote#48:"daam"]Защо авторът си мисли, че дали си с ляво или дясно мислене се определя от отношението на човек към положението в Крим или към САЩ. [/quote]

  Именно - в почти цяла западна Европа Франция , Италия и УК левите са анти руски настроени. А десните - Про. За справка - Берлускони , Сарко , Камерън и т.н.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 55. 55 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 766 Весело

  [quote#9:"Каишков - Гласът на Америка"]Евгени Дайнов си е от старите леви заедно със Станишев, Пирински, Кръстев, Красен Станчев, [/quote]
  Чел съм и умни неща от тебе и съм се съгласявал даже, ама това не е. Също като комунистите коментираш автора, а не тезата му. А още римляните са постановили, че така се губи спора и се показва всъщност колко е глупав спорещия.
  Съжалявам.
  А Е.Д. е многословен и многотемен, но безкрайно прав - "новите леви" се присъединиха просто към световната леващина. А тя е с общата идея: "САЩ са световното зло - всички срещу тях". И "под-идеите": "Русия е спасителят на света", тя е "Третият (или четвъртият беше) Рим", най-малкото е "Нашият Освободител и Благодетел" и пр. и пр.

  Поздрави
 56. 56 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  [quote#44:"Hawaii"]Няма ли да попиташ живеещото почти 90 % ТУРСКО НАСЕЛЕНИЕ В Кърджали и региона.
  И то ли няма къде да отиде,АКО НЕ В ТУРЦИЯ ?!?!?!?[/quote]

  Тук преди време един "патриот" със странното име power decided, когато му зададох същия въпрос, ми отговори, че ако тива би означавало Турция да спре да ни се меси, с радост би й дал Родопите.

  Става дума за нещо много по-перфидно от обикновена комунистическа глупост, обаче. В момента, докато лъжепатриотите се бият в гърдите, че "българската земя е свещена" и не е за продан, по морето се разпродават на безценица имоти на руснаци. В един момент тези руснаци ще поиска телевизионни канали на руски език, училища за децата си ... в крайна сметка автономия. Какво ще ги правим с "патриоти" като power decided?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 57. 57 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#33] от "легионер":

  ++++++

  ПУТИНОИДИ е точния термин използван и от мен вече от седмици след като започнаха да "заемат позиция" по украинския бунт срещу русия и подставените й "управници"

 58. 58 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Не знам колко време е отнела на автора тази статия, която е всичко друго, но не и анализ. Знам, че загуби моето време. Жалко, че няма опция "не препоръчвай". По въпроса е писано толкова много, че недоумявам кое я предизвика този път. Ако е Крим, то изводите са крайно неубедителни и нагласени. Да вземеш мнението на няколко човека от форумите и да го преповториш като авторски анализ е обидно за крайно леви, средно червени и тъмно пурпурни. Да не говорим за нас, тези, които не изпадаме в ступур като чуем за Русия.

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 59. 59 Профил на koskol
  koskol
  Рейтинг: 225 Весело

  Е новите леви бързо остаряха.

 60. 60 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#13] от "dobrich":
  Още по-ужасяващото е че медийното осветяване на идеите на такива "националисти" като Павел Чернев правят неоценима помощ за радикални действия и на наша територия. По какво ще се резличи националиста Чернев с националиста Ахмет на кърджалийска територия, или на Драган в македонския край? По начало каква е разликата на тези модерни интербригадисти с ония със закичените бомби по телата си, избиващи де що могат в името на някаква уж национална кауза?

 61. 61 Профил на mseven
  mseven
  Рейтинг: 435 Неутрално

  БГ има интерест Черно Море да е спокойно и сигуирно място.
  И това ще го направи Русия, не "failed state" Украйна, която самата се раздира на две.
  А и икономиакта на Русия е много по-силна, още един наш интерес.

  Най-добре за БГ е Русия да секвестира и останалото черноморие на Украйна, и без това там живеят основно руснаци.
  Но Путин е малко мекушав, на знам дали има топки да го направи.

 62. 62 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#23] от "dobrich":Герб също!.."

  -И най-вече.

 63. 63 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Много дълго писание...
  Де и истината да беше повече...

 64. 64 Профил на Aleksandar Glavchev
  Aleksandar Glavchev
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Хехе... В текст срещу "новите леви" стигнахме до Радан и ДСБ. Дайнов, Дайнов...
  Не "Червените боклуци" изгониха протестиращите, а откровеното политизиране и зорлем превръщането на протеста в антиправителствен. Много добре помним как ДСБ бяха пропуснатив една декларацийка по едно време. И да - не сме толкова тъпи.

 65. 65 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  ляв = сбъркан

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 66. 66 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#38] от "Крим":

  Русия можеше да си получи Крим обратно, когато се се саморазпусна СССР. Не го направиха? Сега предизвикаха международна криза, която може да доведе до война.......Абхазия не е цъфнала и вързала под руски контрол. Още личат следите от войната в 1992 г. в Сухуми и на други места!?

 67. 67 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#61] от "Крим":

  Най добре беше за Русия да създаде нов тип икономика! Путин управлява четвърти мандат, а се хранят от тръбата!?

 68. 68 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  [quote#67:"dobrich"]Путин управлява четвърти мандат, а се хранят от тръбата!?[/quote]

  Ами останалото се прави с мозък ... и с ръце...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 69. 69 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Не мисля,че в ЕС има дори остатъци от морал, за демокрация да не говорим.Европейската комисия е един придатък на САЩ и служи на техните интереси а на на тези на европейските граждани. Колкото до съдбата на Украйна, тя трябва да бъде решена на свободни и демократични избори и този избор трябва да бъде уважен освен в самата Украйна, и в САЩ, ЕС и Русия.


 70. 70 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#31] от "mmanchev":

  благодаря, но отговора е очевиден - няма никаква разлика. Само, че в единия случай САЩ и ЕС искат отделянето, в другия случай Русия.

 71. 71 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#9] от "Каишков": "старите леви наследиха семейно, феодално, както в Северна Корея. А се представят за най модерни "анализатори". Докато те доминират няма да има нито нови леви, нито нови десни, нито нова България." +++++ ТОЧНО така е !
  Цитат от статията : "обидени от появата на скандирането "Червени боклуци" ."
  Докато не се спре с това безумие от "десните" (не си дават сметка каква огромна част от българите се самоопределят като "червени боклуци" - няма да мръднем от блатото и това обслужва единствено олигархията. Що за акъл ?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 72. 72 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 551 Весело

  Българските "леви" през цялото съществуване са си били рубладжии, едно време от Коминтерна, сега от олигархията на кремълския император.
  Хората от форуми си ги знаят и си ценят подобаващо.

  Те са от категорията на един доскоро неизвестен жирналист от червен флагман, който сутрин обикаля телевизиите и повтаря едни мантри, за кадърното управление на "експертното" правителство..... Очаквам в скоро време и той да заговори за защита на православието и останалите мантри на нашитр рубладжии.
  Само че, никой нито пита, нито казва защо до сега не се изгради поне един нормален интерконектор или защо цената на руския газ в Европа е по-малка от нашата.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на mseven
  mseven
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#66:"dobrich"]Русия можеше да си получи Крим обратно, когато се се саморазпусна СССР. [/quote]
  Не знам детайли, но едва ли са можели, след като е част от Украйна. Елцин или Горбачов са били в мъгла тогава, какво е правилно да се направи.

  А и в това смутно време хората в Крим не са можели да преценят кое е по-добре за тях. Сега е видно, че Украйна не прокопса, а Русия се съвзе от след краха на комунизма.
  На око заплатите в Русия са двойни спрямо тези в Украйна.

 75. 75 Профил на mseven
  mseven
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#67:"dobrich"]Най добре беше за Русия да създаде нов тип икономика![/quote]
  Така се прави нова икономика - за 5-6 години и готово
  Естесетвено че ще ползва парите от нефт и газ, това им е даденост.

  Русия, а и не само тя, се опитва да прави икономика като на САЩ и Западна Европа, но това иска десетилетия. Примери има.
  Може и да стане, ще видим. Ние имаме интерес да стане.

 76. 76 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 765 Весело

  А бе Дайнов, цялата статия би се изчерпала само с три думи: "новите леви боклуци"!...

 77. 77 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  [quote#74:"Крим"] заплатите в Русия са двойни спрямо тези в Украйна. [/quote]

  Така е, Русия е по богата, но добри заплати в Русия получават не голяма част от населението. Освен това ще повторя - примерите с Абхазия - субтропичен климат и никакви модерни курорти, Южна Осетия, Приднестровието, не са насърчителни...

 78. 78 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#13] от "dobrich":

  Мдааа, българските националисти са патриоти и родолюбци но на друга държава и друг народ.

  Можем да кажем, нашите националисти са единствените в света, които са интернационалисти. При това мразещи собствения си народ.

 79. 79 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#75] от "Крим":

  Писах ти категоричен минус!.........За руския тип управление, централизираната икономика е фетиш. За да държи центъра всички под контрол.....Можеха поне да преработват и така да продават своите ресурси? 15-20 г. са много време в управлението, за толкова години Ю.Корея започна да се превръща в икономически тигър....

 80. 80 Профил на mseven
  mseven
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#77:"dobrich"]Освен това ще повторя - примерите с Абхазия - субтропичен климат и никакви модерни курорти[/quote]

  При всички положения е по добре в Русия, отколкото в Грузия си мисля.
  Ако бях местен, едва ли ще предпочета Грузия.

  Перспективите са по-добри, дори и сега да няма нищо видимо сега

 81. 81 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  За ужас на всички малоумници - при демокрация винаги има ляво и дясно = така работи ситемата (както тока работи с едновременното наличие на "+" и "-", а магнетизма с "S" и "N" ! Ясно ми е, че "десните" НЕ са демократи, а само се крият зад демократична маска ... за момента - защото не им стиска да заявят открито идеите си за свят в който за "левите" няма място. Въпросът е да си изберем правилните леви - в някои страни левите са либералите, в други страни левите са демократите. Тук левите са скрити сталинисти, чиито деца вече са олигарси и хич не са леви.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 82. 82 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Александър Дугин е псевдофилософ, идеолог на руския путино-нацизъм, толкова тъп, че на неговия фон Сидеров и Бареков изглеждат нормални, Жириновски - изтънчен мислител, а Дайнов направо интелигентен.

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 83. 83 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 435 Неутрално

  И да добавя, поздравления на Чипева за чудесната снимка!

  За новите леви, просто не си струва да се говори. Хора в плен на старите демагогии и инструмента на лъжата... Ами май, са си точно леви, по тези характеристики. Не е прав Дайнов, леви са си, само не са нови а същата отврат като старите.

 84. 84 Профил на mseven
  mseven
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#79:"dobrich"]15-20 г. са много време в управлението, за толкова години Ю.Корея започна да се превръща в икономически тигър....[/quote]

  Ю.Корея е монолитна етнически държава, която е под икономическата и военна опека на най-мощната сила - САЩ.
  А и тяхната култура е много добра за бизнес - учение, упорита работа, разбирателство (екипна работа), търпеливост.
  Русия не може да направи това.

 85. 85 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#2] от "boby1945":

  още един модерен ляв ... бобчо убеден съм ,че даже не си го прочел , а какво да говорим за осмисляне на прочетеното ...
  а ако не си разбрал статията е посветена на сашко , волгин , андролова ( гласовете на модерните леви ) и една шепичка интелектуалци ...
  Иначе си прав - ти си ляв , защото все още имаш ляво мъдо... Но ако поради някакви причини го загубиш , дори и с дясно мъдо ставаш безполов....

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 86. 86 Профил на mseven
  mseven
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#81:"dark'star"]Тук левите са скрити сталинисти, чиито деца вече са олигарси и хич не са леви.[/quote]

  Какво е сталинист?
  Като не те харесва те растрелва ли?
  Или те праща в Лагер в Сибир

  Колко ги разстреляха след 1989? Па и преди това , 70-те, 80-те години?

 87. 87 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Весело


  - Ало Миндянски ....


  "Новите леви" се крият и в

  тъпоумните ти пируети

  за "дясна екологична партия"

  за каквито искаш да минат

  Рециклаторският и Групата на Пръм'офна

  - Въпроси имаш ли .... ??!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 88. 88 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 955 Неутрално

  [quote#81:"dark'star"] защото не им стиска да заявят открито идеите си за свят в който за "левите" няма място.[/quote]
  основна фундаментална грешка .. това е защото в лявата ти кратуна се мъдри тази мисъл - че десните ( наричани неолиберасти , европедерасти , соросоиди и т.н. ) трябва да бъдат заличени , изядени , захвърлени в най тъмния ъгъл на стаята , а техния писмен труд изгорен на кладите .... А винаги да викаш "дръжте крадеца" е по лесно от топва да се замислиш дали не си се отделил от реалностите и да се поправиш....

  аз съм десен , но в същото време достатъчно умен за да знам , че ЛЯВОТО е задължителен елемент в нашия все по объркан свят ... Така че пич явно говориш за себе си ...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 89. 89 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  Статията на Дайнов е стойностна и с много истини - въпреки, че се опитва да се включчи в "правилното говорене", но определено не е за този форум с преобладаващо радикални хейтъри мислещи се за "десни". Не, че е лошо да са десни ... ама като носители на истината от последна инстанция са загубили сособност да възприенат каквото и да е.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 90. 90 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#16:"Norman Granz"]В моя речник "ляв" е синоним на "глупак". [/quote]

  Оригиналния израз на френския автор е:
  "Ако човек до 30 годишна възраст няма леви убеждения, значи няма сърце. Ако човек след 30 годишна възраст няма десни убеждения, значи няма акъл"
  Аз що ли си мисля, че най-добре би било човек да има и акъл и сърце...

 91. 91 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#86] от "Крим":

  точно това за което говори Дайнов , въпросния 'Тъмен субект" веднага го показа на практика .... Да си ляв и да кажеш ,че десните са сталинисти са връх на гнусен цинизъм .... Ало сашко симов ( дарк'стар) , поне се обозначи ...Сега съм убеден ,че в дума , поглед.инфо и другия сайт драскаш трескаво Анти Дайнов памфлет....

  предлагам на всички да посетят към края на деня въпросните сайтове и да се убедят сами....Сега е 10 и 40 часа

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 92. 92 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#85] от "too_many":

  Естете Петроний..... нищо специялно няма в статията за сложно и дълго осмисляне, обикновеното претакане на разни либерастки теории с нова гарнитура......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 93. 93 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#89] от "dark'star":

  пак говориш за себе си човече ... радикален хейтър ако искаш да почетеш - Дайнов е посочил местата където на воля можеш да се насладиш на техните памфлети ... Той не ги посочи поименно , но аз ти ги казах кои са...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 94. 94 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1816 Гневно

  [quote#13:"dobrich"]Български националисти, пък русофили![/quote]

  Българските националист след себе си най обичат Рашана и рублите. Истински руснаци са, и Чернев, и Сидеров, и Бареков и хората на Валери "Скат" Симеонов.

  Те не обичат България.
  И са съвсем нормални предатели.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 95. 95 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  До коментар [#54] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":
  Корена на явлението десните в Европа да са за Путин, я тамошните леви анти е в това, че за дясното приоритет са печалбите от бизнеса в кратко-, средно- и дългосрочен план.
  Това е определяло отношението им към Русия още от царски времена, през Ленин, Сталин и следващите.
  Исторически Западният капитал е реализирал тлъстите печалби от Русия, когато е стисната в здрава ръка подялейки печалби с поредния диктатор. И е реализирал загуби в по- смутните революционни и преходни времена.

 96. 96 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#92] от "boby1945":

  трябва да дадеш формулата на "червения бетон" .. стига си се стискал.

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 97. 97 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#94] от "Чарли":

  +1 000000000 Чарли ... казал си го точно , ясно и конкретно...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 98. 98 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#75] от "Крим":

  Путин е на власт от 15 години ... нещо да се е променило , освен ,че възстанови Самодержавието.

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 99. 99 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Предсказуем ескиз по темата на един от експертите на прехода. Финансовите му спонсори всъщност го правят "кон с капаци", стесняват мирогледа му, олекотяват обществените му позиции. Казано е: "Можем да дадем на другите само онова, което имаме в себе си."

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK