Русия, малко социология

Владимир Путин

© Reuters

Владимир ПутинТекстът на журналиста Драгомир Иванов е публикуван във "Фейсбук" под заглавие "Малко социология"


Тя е коварна наука, но нека все пак да надникнем за кратко в работата на двата най-значими социологически института в Русия - държавния Център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ) и независимия аналитичен център "Левада". Целта е да видим наистина ли руснаците "си харесват Путин", как гледат на държавата и живота си и какво мислят за ставащото в Украйна.


Фокусираме се върху последните изследвания, засягащи горните въпроси, доколкото, разбира се, има налични данни. Нека приемем резултатите за валидни - в една или друга степен.
ВЦИОМ:


- Рейтингът на президента В. Путин в началото на март е 67.8%. Това е най-високото одобрение след май 2012 г. (встъпването му в трети президентски мандат), когато е било 68.8%. http://wciom.ru/index.php?id=459&uid=114734


- Мнозинството руснаци (52%) смятат, че съществува военна заплаха за страната им. 42% са на обратното мнение. Опасенията се покачват в последните години. http://wciom.ru/index.php?id=459&uid=114729


- Мнозинството руснаци смятат състоянието на руската армия като "средно" (54% през февруари, спрямо 53% миналия ноември). За 24% то е "добро" (22% през ноември), а за 16% - "лошо" (18% през ноември).


- Мнозинството руснаци следят "от време на време" събитията в Украйна (47% между 22 и 23 февруари). "Регулярно и внимателно" го правят 27 на сто, почти толкова не се интересуват. http://wciom.ru/index.php?id=459&uid=114727


- За 29% случващото се в Украйна е "анархия, беззаконие, бандитизъм", 27% посочват "гражданска война", 25% - "преврат", а за "революция" го смятат 8 на сто.


- Не симпатизират на нито една от двете страни 50%, 33% са на страната на досегашната власт, 8% са за опозицията.


- 31% смятат, че Янукович е трябвало да потисне протеста с помощта и на силите за сигурност, 26% - да преговаря с опозицията, съответно да направи коалиционно правителство, 21% - да подаде оставка. Общо 88% одобряват действията на "Беркут" ("вършат своята работа, изпълняват дълга си", "спасяват страната си от разкол и потъване в хаос и безвластие").


- 40% очакват конфликтът да ескалира, да прерасне в гражданска война.


- Мнозинството руснаци смятат, че материалното им положение през тази година ще си остане непроменено (60%). По-скоро да се подобри очакват 15%, докато влошаване очакват 17 на сто. http://wciom.ru/index.php?id=459&uid=114706


- На въпроса "Кое обуславя влошаването?" 74% отговарят "високият ръст на инфлацията", а 53% посочват "увеличението на разходите". Мнозинството от позитивно настроените свързват очакваното подобрение със заплатата си от основна трудова дейност (66%).


"Левада":


- В края на февруари 67% от руснаците одобряват дейността на В. Путин като президент, 27% - не. Спрямо февруари 2013 г. подкрепата скача със 7 процентни пункта. www.levada.ru/05-03-2014/rossiyane-o-vladimire-putine


- 60% казват, че той оказва силно влияние върху случващото се в Русия, 7% посочват, че слабо въздейства.


- През февруари над половината руснаци (56%) заявяват, че съществува военна опасност за страната им. Това е най-високото ниво за всичките години на изследвания, според "Левада" вероятно се дължи на ръста на антизападните настроения. www.levada.ru/18-02-2014/voennaya-ugroza-i-formirovanie-armii-v-predstavleniyakh-rossiyan


- "Левада" съвместно с Киевския международен институт по социология проучва през февруари нагласите на руснаци и украинци към случващото се в Украйна. www.levada.ru/03-03-2014/otnoshenie-zhitelei-ukrainy-i-rossii-k-sobytiyam-v-ukraine


Според мнозинството руснаци протестите в Киев се дължат на "влиянието на Запада, който се стреми да прибере Украйна в своята политическа орбита" (43% през февруари). 31% приемат за водещи "националистическите настроения", за 17 на сто става дума за "възмущение от корумпирания режим на Янукович".


- Според мнозинството украинци водещата сила е "възмущението от корумпирания режим на Янукович" (43%). 27% от украинците посочват "стремежа Украйна да стане цивилизована, европейска страна", а 26% виждат водещия мотив в "протест срещу жестоките действия на "Беркут" и вътрешните войски". 26% виждат най-вече "националистически настроения".


- Рязка диференциация в нагласите на хората от западните и централните региони на Украйна, от една страна, и тези на изток и юг, от друга. При първите съотв. 5 и 17% посочват "влиянието на Запада...", докато при вторите така смятат 44 и 57%.


- "Националистическите настроения" са главна причина за украинците в южните и източните региони (съотв. 35 и 45%), докато в западните и в централните те са маловажни (10 и 17%). Внушително мнозинство от жителите на западните и централните райони посочват за водещи корумпирания режим на Янукович, европейския стремеж на Украйна, гражданското достойнство - фактори, които според хората от Изтока и Юга не са съществени.


- И в Русия, и в Украйна за основен виновник за ескалацията смятат на първо място Янукович и правителството му: 49% от украинците и 44% от руснаците. В същото време 36 на сто от руснаците отбелязват и "ръководителите на западните страни", докато сред украинците така считат едва 18%. 34 на сто от украинците и 33 на сто от руснаците виждат и отговорност на опозицията.


- Мнозинството руснаци (63%) не симпатизират на нито една от двете страни в конфликта. 14 на сто дават симпатиите си на Янукович, само 9% - на протестиращите. При украинците 40% симпатизират на протестиращите, 32% - на нито една от страните, а 23 - на Янукович.


- Въпреки всичко мнозинството от руснаците изпитват добро отношение към украинците: 66% през януари. Лошо гледат към братския народ 26%. Година по-рано положителното мнение е било 74%. www.levada.ru/26-02-2014/otnoshenie-rossiyan-k-drugim-stranam


- 43% от руснаците гледат с добро око на САЩ, 44% - с лошо. През януари 2013 г. положителните нагласа са 53%, отрицателните - 34%. За последните две години постоянно се увеличават руснаците, които оценяват руско-американските отношения като хладни.


- Мнозинството руснаци все още гледат положително на ЕС: 51% през януари спрямо 64% година по-рано. Отрицателно отношение посочват 34% (22% през януари 2013 г.).


- Мнозинството руснаци се вълнуват предимно от ръста на цените (69% през февруари). Важни проблеми са бедността (за 51 на сто), ръстът на безработицата (33%), корупцията (32%), икономическата криза и спадът в производството (29%), рязкото разслоение между бедни и богати (27%), моралната, културната и нравствената криза (26%). Най-слабо ги интересуват ограничаването на гражданските права и демократичните свободи (4%), конфликтите между различните разклонения и нива на властта (3%) и ръстът на заболеваемостта от СПИН (3%). www.levada.ru/10-03-2014/rossiyane-o-problemakh


- Над половината от руснаците заявяват, че изпълняват дълга си пред държавата - спазват законите, плащат данъци и тн (55%). Но за 41% от тях държавата не се справя с възложените й функции. 38% казват, че колкото ги изпълнява, толкова и не ги изпълнява. Само 13% са на мнение, че държавата прави всичко необходимо. www.levada.ru/04-03-2014/obyazannosti-grazhdan-i-gosudarstva


- Само 1 от всеки 10 руснаци оценява случващото се в Русия като "стабилно развитие" (данни от края на януари). За 24% ситуацията в държавата е "временни затруднения", за 23% - "приближаване на криза", 16% - "застой", 15% - "хаос". www.levada.ru/18-02-2014/situatsiya-v-rossii-otsenki-i-ozhidaniya


- Масата руснаци харесва съветската политическа система (39% през януари). Пикът в одобрението на някогашния СССР е бил през март 2003 г. - 48%. Демокрацията по западен образец днес одобряват 21% (спад с 1% от януари 2013 г.), докато сегашната система се нрави на 19% (17% през януари 2013 г.). http://www.levada.ru/24-02-2014/luchshaya-politicheskaya-i-ekonomicheskaya-sistema


Заключения, без претенция:


- Към момента Владимир Путин се харесва на внушителното мнозинство от руснаците. Одобрението за него се качва в последните месеци паралелно със страха от военна заплаха за Русия и антизападните настроения.


- Руснаците харесват държавния си глава, но не и държавата си. Макар да съзнават изключително силното му въздействие върху развитието на държавата, смятат, че тя като цяло не си върши работата. Според мен, същностно противоречие.


- Смятат държавата си предимно за страдаща от бедност, корупция, икономическа слабост и слаба производителност, разслоена между богати и бедни, тънеща в морална и културна криза. Интересуват се от покачването на цените и разходите (съвсем нормално), слабо ги вълнуват човешките права и свободите.


- Антизападните настроения действително се засилват, но не са стигнали все пак критични нива. Забележителна е разликата в отношението към САЩ и към Европа. Въпреки това в критични случаи (например Украйна) са склонни да приравняват двете.


- Руснаците копнеят по Съветския съюз, но пък едва-едва харесват сегашната система. Пак противоречие с ролята и огромната подкрепа за Путин. Важен въпрос: щом като продължават да милеят по съветското минало, а не са доволни от настоящето, това значи ли, че Путин все повече ще се стреми да им го осигури/възстанови?


- "Гнилата и бездуховна Гейропа" все пак, изглежда, е мечта за всеки пети руснак. Въпреки пропагандата от Кремъл.


- Мнозинството руснаци не одобряват смяната на властта в Украйна, виждат някаква дълга ръка на Запада и националистически тенденции, които имат решаващата дума в Киев. Но считат за основен виновник за ескалацията Янукович наред със западните лидери. В същото време не застават на нито една от двете страни в конфликта. Въпреки пропагандата от Кремъл продължават да изпитват изключително силни симпатии към Украйна.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Шизофрения -

  "Общо 88% одобряват действията на "Беркут" ("вършат своята работа, изпълняват дълга си", "спасяват страната си от разкол и потъване в хаос и безвластие".

  - 40% очакват конфликтът да ескалира, да прерастне в гражданска война."

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  Руснаците явно се информират от пропутинските медии

 4. 4 Профил на mseven
  mseven
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Мнозинството руснаци не одобряват смяната на властта в Украйна, виждат някаква дълга ръка на Запада и националистически
  тенденции, които имат решаващата дума в Киев.
  ----
  Че кои не вижда това?
  Как се ораганизира 20-30-40 хиляди хора, с прехрана , дрехи, транспорт, амуниции, пропагадни материали, т.н.

  Накой го организира, и финансира това нещо.

  И Ленин 1917 е прекаран от Германия до Русия, и финансират от германскот разузнаване.

 5. 5 Профил на mseven
  mseven
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Когато има противници, винаги се опитват да напипат слаби точки в обществото на противника, недоволни групи и да ги финансират да се надигнат, а най-добре да свалят властта ако може.

  Това е ефективна такатика - разделяй и владей !
  Нищо ново.

 6. 6 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Извод:
  И тук, и там мнозинството са безнадеждни пълни или полуидиоти, които се хващат на гола кука от умели националпопулисти, комуноолигарси и дори - прости милиционери и кагебейци.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 7. 7 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1322 Весело

  Емблемата на постсъветска Русия е Амурче - голо,но въоръжено.

  - Мнозинството руснаци смятат състоянието на руската армия като "средно" (54% през февруари, спрямо 53% миналия ноември). За 24% то е "добро" (22% през ноември), а за 16% - "лошо" (18% през ноември).

 8. 8 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Ако степенуваме приоритетите на руснаците, то според тези данни излиза, че те са, както следва - пари, лична свобода, икономическа свобода и чак накрая е политическата.
  Но май навсякъде е така с едно-две изключения.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 9. 9 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Въпреки пропагандата от Кремъл продължават да изпитват изключително силни симпатии към Украйна."
  И таз добра все едно българите от Тракия да не изпитват симпатия към българите от Добруджа

 10. 10 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 788 Неутрално

  [quote#4:"Крим"]Как се ораганизира 20-30-40 хиляди хора, с прехрана , дрехи, транспорт, амуниции, пропагадни материали, т.н. [/quote]
  Ами нА, организират се, с подръчни средства и то е видно от всички снимки и видео покрай събитията. По интересното е как с подръчни средства и от магазините(според Путин) се оборудваха като по каталог самооборонците в Крим, с тежки картечници, с гранатомети, хеликоптери, БТР-и и пр. играчки "продаващи" се във всеки супермаркет в Крим?
  За редовия Ганю Балкански е непонятно как една група хора може да се организира с подръчни средства(шперплати, работнически каски и пр.) да се отбранява от изродилата се бандитска власт, при това да го прави с хъс, и без грам страх от летящите куршуми срещу тях.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 11. 11 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Водката и РТ не прощават!

 12. 12 Профил на mseven
  mseven
  Рейтинг: 435 Неутрално

  На Запада много му се иска Русия, пък и не само те, да е деморалзирана, да не вярва на управлението, да мисли дръжното ръководство за корумпирабни мошеници, и т.н.

  Това е изгодно от геополитическа гледан точка, защото намалява силата на противника.
  Ето това е причината и за тази пропаганда - мачкане на морала на противника, което се материализира в пари накрая.

 13. 13 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  [quote#4:"Крим"]Как се организира 20-30-40 хиляди хора, с прехрана , дрехи, транспорт, амуниции, пропагадни материали[/quote]

  Ти провери първо, каква е била логистиката на бандеровците след войната, за да издържат като партизани до 1955 г., а някои са били нелегални до 1991 г..... С народна подкрепа, разбира се!...

 14. 14 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#8] от "Митко Василев":

  По- скоро са:

  1) Бащица

  2) Водка

 15. 15 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Както и да се върти социологията руснаците:
  1. Са наясно кой мъти водата в Украйна и защо
  2. Не са съгласни с мътната вода в Украйна
  3. Няма да си оставят магарето в калта
  4. Обичат малорусите но не смятат че Украйна в днешните граници е някаква свещенна крава
  5. Не се съмняват че ще се справят с точка 3, така както са днес
  6. Дреме им на будьоновките какво мисли "Западът" за тях....
  Поне аз останах с такова впечатление след като прочетох статията... в която има много информация....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 16. 16 Профил на mseven
  mseven
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Сигурен съм, че ако Газпром даде по една концесиика на Шел, Шеврон, БП, Тексако и те започната да печелат милиарди от руски нефт и газ, вместо тези милиарди да отиват в държания Газпром, и после в руската хазна - Путин на другия ден ше стане демократ номер едно

  Нещата опират до пари в крайна сметка, но е много грубо да се говори че правим нещо за пари - не звучи възвишено, та трябва да се поприкриеш някак , че уж за ценности го правиш
  (А парите просто падат покрай ценностите, даже без да ги искаш.)

 17. 17 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4023 Неутрално

  Жалко за Русия. Сто години не може да се пребори с феодализма! Сами са си виновни!

  klimentm
 18. 18 Профил на mseven
  mseven
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#13:"dobrich"] С народна подкрепа, разбира се!...[/quote]

  И като е с народна подкрепа зашо не са отцепили Украйна от СССР.
  Щото с народна подкрепа с държавна машина, армия и пари не се бори.

 19. 19 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2851 Любопитно

  До коментар [#2] от "Ще върнем България в Европа":

  Каква шизофрения те гони пък тебе? В коя нормална държава силите за сигурност не се занимават с опазване на обществения ред? И какво ще се случи на този който нападне американски полицай с коктейл Молотов, паве или сопа?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 20. 20 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Това изследване само доказва, че руския народ е робски народ.
  Иска си робията и умира за робовладелеца си !

  Колкото по-далеч сме от тези, толкова по-добре.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 21. 21 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Тъжна социология.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 22. 22 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Някак нямаше неочаквани неща, сякаш в тези данни

 23. 23 Профил на mseven
  mseven
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Ако само ценности са в основата на дейстието на САЩ, донякъде и Западна Европа, срещу Суадитска Арабия досега да има по 3 декларации на ден, даже и по 4.
  Щото там сравнено с Русия положението с човешките права е трагично.

  Някой да е чул нещо от САЩ или УК срещу Суадитска Арабия?

 24. 24 Профил на mseven
  mseven
  Рейтинг: 435 Неутрално


  Според САЩ в Русия големия проблем на хората там е, че Пуситата не могат да си правят пънк концерт в православен храм, демек руснаците са подтистанти в това отношение

  Не могат да дишат от това ограничение.
  Догато в УК и САЩ може свободно да влезев в църква и напсуваш кралицата и Обама с един пънк концерт, и няма никаъв проблем Пееш и си излизаш на воля !
  Демек - в САЩ са свободни !

 25. 25 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Дотолкова харесват Путин че на въпроса .
  - Бихте ли напуснали Русия , 70 % отговарят с да.
  Причините са различни ,от лоша екология , лош климат ,голяма престъпност , управлението на другаря Путин .Стотици млади семейства вече живеят и в България , многократно повече търсят начин да дойдат тук .Всички с който съм говорил намират България за рай в сравнение с Русия.

 26. 26 Профил на mc40
  mc40
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ами той Чърчил си го е казал - Руснаците най-много уважават силата и най-много презират военната слабост.
  Хайде сега местните "маленкие Путята" да изпълзят от дупките си за да ни обяснят за "Великата" руска душа, "Великия" руски характер и всичко "Велико" там, както си му е реда.

 27. 27 Профил на mseven
  mseven
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#25:"lout66"]Всички с който съм говорил намират България за рай в сравнение с Русия.[/quote]

  Байно, от 5-6 години стандарта в Русия е по-висок от този в БГ.
  Няма някаква огромна разлика, но вече се чувства, а и сигурно ще продължи да нараства.

  Климата е причина за това руснаците да си купуват тук имоти, не че нямат свобода в Москва и идват тук да дишат свободен европейски въздух.

 28. 28 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Тъжно, но факт! С подобни нагласи една модерна и цивилизована Русия ще си остане мираж.....

 29. 29 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#22] от "daam":

  виждали ли сте пазаруващи руснаци в гнилия Запад?гледката е потресаваща за "проспериращата" държава на Путин!

 30. 30 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1251 Весело

  [quote#18:"Крим"]зашо не са отцепили Украйна от СССР. [/quote]

  Ти май се шегуваш?.........Стотици хиляди украинци са изселени в Сибир, УПА дават 100 000 жертви, болшевиките установяват абсолютен терор над местното население...В Полша също борбата срещу украинските националисти се води с преселвания на украинци.

 31. 31 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Дневник, може да е много по-четимо да сложите тези резултати в таблица.

  Истината ни прави свободни.
 32. 32 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1251 Любопитно

  [quote#27:"Крим"]от 5-6 години стандарта в Русия е по-висок от този в БГ[/quote]

  За каква част от населението?!

 33. 33 Профил на lucky_07
  lucky_07
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Догато в УК и...може свободно да влезеш в църква и напсуваш кралицата и Обама с един пънк концерт, и няма никаъв проблем Пееш и си излизаш на воля !
  До коментар [#24] от "Крим":
  А хá. Това изобщо не е вярно. Разгонват ти фамилията одма. Казвам го от първа ръка, свидетел.

 34. 34 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  [quote#24:"Крим"]Пуситата не могат да си правят пънк концерт в православен храм[/quote]

  Глупавата политика на Путин направи от тези хулиганки световноизвестни личности. Нещата можеха да се решат с условни присъди или с пробация, да метат някъде. Но не, ще ги пратим.....в Сибирски затвор!?

 35. 35 Профил на mseven
  mseven
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#32:"dobrich"]За каква част от населението?![/quote]

  Статискиката е нещо , коеот обобщава.

  Например - има десет човека - средната заплата се смята така:
  Средна Заплата = (Заплата 1 +Заплата 2 + ...+ Заплата1-)/10

  Така и средната заплата в Русия е 1000 долара, а в БГ - 500.
  Сигурно в Москва е 2-3 хиляди долара, а на друго място може и да е 300. На трето да е 800, т.н.

 36. 36 Профил на mseven
  mseven
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#33:"lucky_07"]Догато в УК и...може свободно да влезеш в църква и напсуваш кралицата и Обама с един пънк концерт, и няма никаъв проблем Пееш и си излизаш на воля !
  До коментар [#24] от "Крим":
  А хá. Това изобщо не е вярно. Разгонват ти фамилията одма. Казвам го от първа ръка, свидетел. [/quote]

  Шегувам се разбира се.
  Много ясно , че както в Русия, така и в САЩ такава проява е подсъдна, но Пуситата станаха борци за свобода

 37. 37 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 722 Весело

  [quote#10:"traveler1"]Как се ораганизира 20-30-40 хиляди хора, с прехрана , дрехи, транспорт, амуниции, пропагадни материали, т.н. - цитат на коментар #4 от “Крим”
  Ами нА, организират се, с подръчни средства [/quote]
  Големи смешки. Пък ако наистина вярваш, значи вярваш и в дядо Коледа. Вервай си. Като гледам,има поне още 14 верващи.

 38. 38 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  До коментар [#35] от "Крим":

  Покупателната способност смяташ ли? Щото 1 киви в Москва струва колкото 1 кг. киви у нас!?

 39. 39 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  [quote#36:"Крим"]Пуситата станаха борци за свобода [/quote]

  Благодарение на глупавата политика на Путин....

 40. 40 Профил на mseven
  mseven
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#34:"dobrich"] Нещата можеха да се решат с условни присъди или с пробация, да метат някъде. Но не, ще ги пратим.....в Сибирски затвор!?[/quote]

  Ами не занм какъв е закона в Русия.
  Ако за това има минимална присъда в техния кодекс, и тя е затвор, няма как съда да им даде нещо по-малко.

  Но съм сигурен, че и тия дето правят от Пуситата герой не знаят. Но са убедени, че Путин е репресирал Пуситата.
  Щот Путя е лош човек, значи репресира яко

 41. 41 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1251 Весело

  [quote#40:"Крим"]
  Ами не занм какъв е закона в Русия.[/quote]

  В Русия няма ли закон против хулиганството?!

 42. 42 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Напишете Саша Белый и прокурор в тубата и вижте какви хора са взели властта в Украйна и после, с тази нова информация, помислете за или срещу какво е Русия.

 43. 43 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1251 Весело

  [quote#23:"Крим"]Някой да е чул нещо от САЩ или УК срещу Суадитска Арабия? [/quote]

  Не знам дали се усещаш, но сравняваш деспотичната, теократична, абсолютна монархия СА, с европейската, поне в главната си част, Русия!?

 44. 44 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#17] от "klimentm":

  Не се кахъри за Русия, гледай България накъде е с главата след 25 години реституско-седесарски преход, дедивски "нов морал в политиката, 9 годишно "присъствие" в НАТО и 7 годишно в ЕС....
  Тук гледай, под краката си не се разсейвай на 2000 км от нас....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 45. 45 Профил на mseven
  mseven
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#41:"dobrich"]В Русия няма ли закон против хулиганството?![/quote]

  Да се гавриш в религиозен храм, не е само хулиганство.

  Важат и други закони. И с право защото от такива уж дреболии са ставали граждански войни. А в Русия има много религии, на само православни.

  Ако си пееш на улицата или в подлеза "Долу Путин" в Москва никой няма да ти обърне внимание. То затова и влязоха в църква Пуситата, за да им обърнат внимание.

 46. 46 Профил на mseven
  mseven
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#43:"dobrich"]Не знам дали се усещаш, но сравняваш деспотичната, теократична, абсолютна монархия СА, с европейската, поне в главната си част, Русия!?[/quote]

  Нали гоним принципи !?

  ПО тази логика какво се очаква от Ирак, Либия, да не говорим за пущинаците на Афганските планини?

  Да има ред като в Амстердам и Копенхаген, ако не - бомби !

 47. 47 Профил на mseven
  mseven
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#42:"Лео"]Напишете Саша Белый и прокурор в тубата и вижте какви хора са взели властта в Украйна и после, с тази нова информация, помислете за или срещу какво е Русия.[/quote]

  То едан снимка на "протестиращите" на Майдана да видиш, и ти е ясно за какво става въпрос.

  После зашо Запада го обвиняват в двоен стандарт.
  Тези от Мейдана ако се появат пред Райхстага, Париж или Лондон, ще им направят главите меки за 2-3 часа , но в Киев са "протестиращи" и прогресивни.

 48. 48 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1251 Весело

  [quote#45:"Крим"]Ако си пееш на улицата или в подлеза "Долу Путин" в Москва никой няма да ти обърне внимание[/quote]

  Да ве, щом ти казваш.....

 49. 49 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  нормалните хора в тази страна явно са 8%

  Birds of a feather flock together.
 50. 50 Профил на Aleksandar Glavchev
  Aleksandar Glavchev
  Рейтинг: 392 Неутрално

  [quote#3:"hodounski"]Руснаците явно се информират от пропутинските медии[/quote]
  А тука от балансирани медии като Дневник и затова знаем всичко.
  Всъщност по мои наблюдения големите български медиите са адски едностранчиви. Не само че копират 1 към 1 западната позиция, но и старателно филтрират всичко друго, което все пак се просмуква на запад. За мен е необходимо минимално количество мозък, за да схванеш, че ти показват (в най-добрия случай) само половината. И този чисто тоталитарен подход като гледам прави впечатление на малко хора тук. За мен това е чиста проба ирония...

 51. 51 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  [quote#4:"Крим"]Как се ораганизира 20-30-40 хиляди хора, с прехрана , дрехи, транспорт, амуниции, пропагадни материали, т.н.
  Накой го организира, и финансира това нещо. [/quote]
  Ами организират се точно така както
  се оранизират 20-30-40 ТрОлА
  С прехрана , дрехи, транспорт, амуниции, пропагадни материали, т.н.
  Някой го организира, и финансира това нещо
  Тук си много прав

  Всяка прилика с реални тролове и форуми е случайна

 52. 52 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  [quote#50:"beerzebub"]Не само че копират 1 към 1 западната позиция, но и старателно филтрират всичко друго, което все пак се просмуква на запад.[/quote]
  Остави другото,но и НЕ ПИШАТ НА РУСКИ.
  КРЕМЪЛСКИТЕ ОПОРНИ ТОЧКИ ЗА НИЩО ГИ НЯМАТ
  И ГИ ПРЕНЕБРЕГВАТ,да пази Господ...
  ПОЗИТАНСКИТЕ ТРОЛСКИ коментари с ОПОРНИ ТОЧКИ също не излизат като статии.
  Мъка....мъка.....Позитанска.....
  Ха-хааааааа....

  Вън от шегата,
  Нормална картина на едно задушавано от постСЪВЕТСКАТА ПРОПАГАДНА общество.
  Държано в изолация и облъчвано едностранчиво с постСЪВЕТСКА АГИТАЦИЯ И ПРОПАГАНДА.
  Погледайте правителствените руски канали и ще осъзнаете за какво иде реч.
  От тук,до СЕВЕРОКОРЕИЗАЦИЯТА дистанцията не е голяма.

 53. 53 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 855 Весело

  До коментар [#3] от "hodounski":

  А че останаха ли други?

 54. 54 Профил на Aleksandar Glavchev
  Aleksandar Glavchev
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#52] от "Hawaii":
  Така като гледам, вие сте целевата аудитория...

 55. 55 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 551 Неутрално

  От всички цифри запомних една - 52 % от руснаците са убедени, че някой иска да нападне страната им. Според мен всички останали цифри трябва да се обясняват през тази. Това е възпалено, ненормално състояния, при това за една от най-големите държави с света. Само си представете у нас да има такъв процент. Ами, хората ще изкупят храната от магазините, ще започнат да се въоръжават, в аптеките няма да остане йод. В Бриколаж чувалите с пясък ще свършат за няколко часа. По-богатите вече ще са в бункерите под къщите си в Бояна и Симеоново… Определено, Русия е една шизофренична държава с шизофренично население. И за да не ги нападна те нападат…

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 56. 56 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  До коментар [#55] от "трафоПОСТ":

  Като гледам американците как нападат навсякъде по света, не е чудно, ако руснаците са притеснени. А нас не че не ни е страх, просто не ни пука.

 57. 57 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#56] от "Лео":

  Не гледай колко нападат американците а кого, и кой е нападал Русия... На тия най-голям враг са им управляващите, за това толкова обичат пропагандата, че всички останали са им врагове

  Birds of a feather flock together.
 58. 58 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  До коментар [#57] от "rldkfl":

  НАТО нападна Сърбия заради Косово. Може да звучи идиотски, ама ако утре нещо се скараме с мюсюлманите в Родопите и НАТО дойдат да ни гърмят, за да защитят "човешките права" ще се чудим как сме ги обичали... американците!

 59. 59 Профил на mseven
  mseven
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#55:"трафоПОСТ"]От всички цифри запомних една - 52 % от руснаците са убедени, че някой иска да нападне страната им. [/quote]

  Това че НАТО заобикаля Русия след краха на куминизма с военни същзници е просто факт.
  Че има защо да се плашат да речем Балктииските държави от Росия, за да влязат в НАТО - има - това също е факт.

  Но Русия действително се ображда с държави съюзници на НАТО - Балтика, Полша, Балканите, Грузия, в Средна Азиа се ръчка ... Япония, Ю. Корея - това са военни съюзнци на САЩ

 60. 60 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4023 Неутрално

  До коментар [#44] от "boby1945":

  В България същите неокомунисти ни тъпчат 25 години и 45 преди това, какво да гледам , нагледах се достатъчно!
  Виж нашите и техните учили са в едно и също училище при един и същи учител!

  klimentm
 61. 61 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#58] от "Лео":

  Сърбия не е член на НАТО

  Birds of a feather flock together.
 62. 62 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#59] от "Крим":

  Еми като разтуриха Варшавскио договор, ще влизаме в НАТО

  Birds of a feather flock together.
 63. 63 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#27] от "Крим":
  Байно , не всичко е пари.
  Порови се из руските форуми на живущите в България и ще разбереш много неща.
  Все още е нормално да ти вземат бизнеса за един ден причини много от криминални до политически.
  Корупцията е в пъти по голяма от България, на всички нива.
  Да не говорим за престъпността в големите градове.
  В провинцията условията за живот са несравними с тези в което и да е българско село.
  Единственият плюс е че там циганите са най големите баровци ,
  те продават наркотиците ,те движат половината от нелегалният бизнес.
  Руснаците се учудват като видят местните цигани да метат и изхвърлят боклука.
  А големите заплати са нещо относително ,даваха ми 70000 рубли първоначална заплата .Когато разгледах наемите в Москва прилично жилище е с наем от 50000 рубли.

 64. 64 Профил на block
  block
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#19] от "Julian Mall":
  [quote#19:"Julian Mall"]И какво ще се случи на този който нападне американски полицай с коктейл Молотов, паве или сопа?![/quote]
  преди да се стигне до нападение с коктейл молотов в щатите имаш редица работещи юридически и процедурни механизми.
  в страна където такива механизми няма се налага да им се поопърлят вратовете на милиционерите. такива ми ти работи.

 65. 65 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 497 Весело

  Над половината от руснаците заявяват, че изпълняват дълга си пред държавата - спазват законите, плащат данъци и тн (55%).
  ----

 66. 66 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#64] от "blockblock":

  в САЩ ако положението е толкова сговнено, няма да се замерят с коктейл молотов, там имат автоматично оръжие

  Birds of a feather flock together.
 67. 67 Профил на Тодор
  Тодор
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#27] от "Крим":
  Извън Москва и Питер, средната заплата в провинциална Русия е между 700-800 лв...А масово работят и за по-малко!!!! България е по-добре от Русия!

  Бъди смел
 68. 68 Профил на Тодор
  Тодор
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Само в моя вход живеят вече 2 семейства руснаци!

  Бъди смел
 69. 69 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Тъмно Средновековие!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 70. 70 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1856 Весело

  [quote#27:"Крим"]Байно, от 5-6 години стандарта в Русия е по-висок от този в БГ. [/quote]
  А който не може да си позволят комуналка в МАсква, си купува имот в ЕС...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 71. 71 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#60] от "klimentm":

  Ами гледай да не те тъпчат, толкова е просто!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 72. 72 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2851 Любопитно

  До коментар [#64] от "blockblock":
  [quote#64:"blockblock"]преди да се стигне до нападение с коктейл молотов в щатите имаш редица работещи юридически и процедурни механизми.
  в страна където такива механизми няма се налага да им се поопърлят вратовете на милиционерите. такива ми ти работи. [/quote]
  Не знам защо тогава американците чиито пари отидоха да погасяват загубите на алчните банкери не взеха да нападат банките с коктейли Молотов и павета, за живи хора като полицаи и банкери да не говорим.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 73. 73 Профил на Stefan Dimitrov
  Stefan Dimitrov
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#4] от "Крим": Значи Ленин е фашизоид...

 74. 74 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  До коментар [#56] от "Лео":

  Едно място ми покажи, където е стъпил ботуша и е станало хубаво.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 75. 75 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Мнозинството руснаци (52%) смятат, че съществува военна заплаха за страната им. "
  Пропагандната машина дава резултат.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 76. 76 Профил на block
  block
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#72] от "Julian Mall":
  [quote#72:"Julian Mall"]Не знам защо тогава американците чиито пари отидоха да погасяват загубите на алчните банкери не взеха да нападат банките с коктейли Молотов и павета, за живи хора като полицаи и банкери да не говорим.[/quote]

  и аз не знам... народопсихология някаква. пък да не говорим, че в САЩ има незнам си колко милиона единици стрелково оръжие... молотовките леко почват да ми бледнеят хахах. Дали гражданите на САЩ имат повече пушки от гражданите на Украйна или на Русия, ти как мислиш?

 77. 77 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Като чета тази статистика си мисля,че руснаците/както и ние/си заслужават всичко,което им се случва-20% интелигентни,останалите-заблудени наивници,които мислят,че Путин ще оправи Русия.

 78. 78 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  До коментар [#76] от "blockblock":
  Със сигурност имат повече пушки но никога не биха ги употребили срещу органите на реда за разлика от бандеровските садисти които нагледно доказаха че нямат нищо общо с нормалните украинци.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 79. 79 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Какво пишат в сериозен руски източник - "Эхо Моасквы"
  Ужасът на измамата
  Григорий Ревзин
  Эхо Москвы
  08 март 2014, 18:02
  Украйна я няма.
  Там правителството е нелегитимно, кой знае кой е, не ги знаем и не можем в упор да ги видим. Само президента Янукович е легитимен, но и него също го няма. Абе, какъв президент, то държавата като такава я няма. Имаше държава, но стана революция и старата държава беше отменена, а нова засега не виждаме. Както казват там : Lost state. Имаше нещо, но изчезна някъде.

  И народ такъв – украинци – няма. Украинци – това всъщност са руснаци, само че малки, дребосъци. Те са като деца, играят нещо, искат да ядат. Много обичат Путин. Трябва да се грижим за тях. Трябва да ги учим.

  Ако има някакви украинци, които искат нещо – това са бандеровци. Бандеровците - това са фашисти. Те са се откачили от Великата отечествена война и са хванали малки, незлобливи и симпатични , но неразумни русначета. Ние воюваме с фашистите.

  Това е за широките народни маси. Хората, изкушени в световната политика, разбират наистина, че това не са истински фашисти. Истинските фашисти бяха победени през 1945 г. от другаря Сталин. А това са недобити. Които, разбира се, нямаше да ги има, ако не бяха подхранвани . Така че всъщност това са американци. Американци, които предизвикаха Майдан и отмъкнаха от нас Украйна, която сега я няма. Има нещо, но това не е Украйна. Всъщност, ако се замислим, това е страна окопирана от бандеровците т.е. от фашистите, т.е. от американците. Сега ние я освобождаваме. На части. Ето вече освободихме Крим. От американците. Т.е. от фашистите. От бандеровците.

  Да повторя. – няма украинци, а има бандеровци, които са фашисти, които всъщност са американци. С тях ние воюваме.

  Много добре воюваме при това. Ние им укопирахме Крим, хитричко, все едно че не сме ние, преоблякохме се и го окопирахме. А те в отговор какво?! Ами нищо. Санкции, ебанции – тънки са им червата., и това ще им излезе накриво, да. Ще го преглътнат, къде ще ходят. Та това, впрочем, не е и война. Каква война е, къде са убитите? Няма никаква война. Просто, мирна окопация, за да покажем на американците среден пръст в процеса на победата над фашизма.

  А те самите как? Ирак, ами пак Косово. Помните ли Косово? Не си спомняте? Много добре, че не си спомняте, сега ще ви разкажа: значи там е било точно така, както е с нас сега, и американците бяха както сме ние. Та ние сега сме точно така, както са били американците. За тях може, а за на не може? Те ни окопираха нашата Украйна, Малорусия- страна , в която живеят малките руснаци, всъщност, окопираха нашата страна, а ние какво – да стоим в ъгъла ли? Та след това те няма да ни уважават.

  Ужасът е в това, че цялата тази ебавка постепенно запълва всички глави. Не само на ентусиазтите на окопацията , а и на тези, които не могат да преглътнат това. Като мен, например. Не си спомням колко дни вече , аз кото идиот мисля, че санкциите яко ще ни ударят. Западът, той бавно впряга каруцата, но бързо се движи, ето ще си затворят границите за нас, ще замразят влоговете – това да не е малко. Не може цивилизованият свят така просто да вземе и да се примири с това безобразие.

  Цивилизованият свят ще размисли и ще каже на нецивилизования. Слушайте, всички тия са фантоми. Работата е съвсем в друго нещо.

  Работата е в това, че ние , Русия, воюваме с Украйна. Не с цивилизования свят, не с Америка, не с фашистите, а именно с Украйна. Именно от нея, а не от Америка ние отхапахме парче от територията. Ние воюваме с нея, за това, че тя въстана срещу мошеника и крадеца и го прогони на майната ме. Ние воюваме с нея затова, че Путин й предложи 15 милиарда долара , а тя му се изхрачи в лицето. Ние воюваме с нея защото тя иска да влезе в Европа.

  Може колкото си щете да мислите, че всички мислещи украинци – това са бандеровци, фашисти, антисемити и русофоби, но това е тъпо, и ние знаем, че това е тъпо. Милионите хора, които излизаха в Киев против путинските закони на Янукович – това да не са бандеровци? Че вие кого искате да излъжете? Себе си?

  Себе си. Вие се надявате, че това чудовищно престъпление – войната на Русия против Украйна – някак-си ще ви се размине? Някакси, ще се окаже така , че в историята тази работа ще влезе не с това, че през 2014 г. Путин е окопирал част от Украйна не заради опитите й да стане европейска страна, а че той поправя една историческа несправедливост и ще ни върне Крим, Севастопол, Одеса, а най-добре и Донецк, Харков, а по-нататък и всичко. Но това няма да стане.

  В историческа перспектива това няма да стане, защото сега украинците ще се косолидират изключително на базата на съпротивата към външния агресор, и този агресор е Русия. Ние окопирахме Унгария и Чехословакия, принудихме Полша сама да се лиши от свои части – и какво направиха те след това? Те хукнаха през глава да се спасяват от нас и ние сега нямаме по-върли противници в Европа, от тези наши някога братски народи. Но по дяволите тази историческа перспектива. Много по-лошо ще ни бъде сега , когато украинците започнат да се съпротивляват. Или вие си мислите, че те никога няма да започнат? Ние ще натискаме и натискаме, а те ще пеят песнички. Защо така?!

  Вие ще представяте всеки убит за бандеровец, т.е. за фашист, т.е. за американец?! Е за колко ще стигне това?

  Главният ужас на Русия не е в санкциите, не е в сметките и визите, не е в международната изолация, не е в милитаристичната истерия, не е и в това как ще ни отговорят в Сирия или дявол знае още къде. Всичко това е тъпотия, и въобще не е нещо. Главният ужас на Русия е, че УКРАЙНА Я ИМА и Русия е окопирала нейна територия. .
  The best way out is always through Robert Frost
 80. 80 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  Не харесвам манипулациите и терора на Русия чрез Янукович и Беркут, но Украйна си е мина - от 45 млн население, 8 млн са етнически руснаци. Почти 20% от населението. Естествено е че ще има поляризиране на мненията в самата страна. Тая бомба още от СССР е заложена, Путин само я активира, като видя, че Украйна дърпа на запад.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 81. 81 Профил на block
  block
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#78] от "Julian Mall":

  не им се е наложило, не са ги употребили.
  пък аз хем внимавах, хем питах приятели по украйна и максимум ми посочиха двама фенове на бандера.. може би и те не внимават.

 82. 82 Профил на rotor
  rotor
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#12] от "Крим":

  Тъжно е да чета толкова ретроградни коментари като твоя. Все "противници" ти се привиждат. На мен руснаците са ми много симпатични и не съм им враг, нито противник. Искам да ги видя като процъфтяваща страна, която ми продава все по-евтини енергийни ресурси, храна, дървен материал. Ама не става. Защото нито демокрацията им е демокрация, нито пазара пазар.

  "Успехът не е окончателен, провалът не е фатален! Онова, което е от значение, е куражът да продължиш!" Уинстън Чърчил / " Success is not final, failure is not fatal! It is the courage to continue that counts!" Winston Churchill
 83. 83 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  [quote#81:"blockblock"]и максимум ми посочиха двама фенове на бандера.. може би и те не внимават. [/quote]
  Бройката не толкова важна. Важното е че са организирани и военизирани. Те и нашита комунисти след девети са били малко но са разполагали с такива военизирани структури за терор. Същото което е ставало у нас веднага след девети стави и в Украйна в момента в по-малки мащаби и с обратен знак.
  До коментар [#81] от "blockblock":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 84. 84 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Тошко, руснаците със средна и висока квалификация работят обикновено и на втори трудов договор. Има работа и който иска да живее добре (700 - 1000 дол.) работи. У нас, за съжаление липсват такива работни места, а част от онези, които работят, или са лъгани от работодателите си, или чакар заплащането твърде дълго. Ако това е доброто - здраве!

  effi
 85. 85 Профил на shang
  shang
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Кофти мат'рял... Едно време някой руски граф беше казал: "Русия е хубава страна, но има две лоши неща в нея - пътищата и хората".

 86. 86 Профил на Оху-Боху
  *****
  Весело

  [quote#74:"deutschwagen"]Едно място ми покажи, където е стъпил ботуша и е станало хубаво. [/quote]

  Ми няма, дето стъпи американски ботуш трева не никне, справка Ирак, Афганистан ...

 87. 87 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 582 Неутрално

  следва приу4аването на руснаците на добри маниери и добро поведение.
  както стана при сърбите, сега при гърците, сирийската и иранската върхушки, и т.н и т.н и т.н
  стратеги4еската ситуация при най-елементарен анализ показва 4е срещу обединенета мощ на: Канада, Сащ; Китай Япония, Австралия, ЕС, големи 4асти от мюсулманският свят изолираната Русия е обре4ена да загуби и битката и войната.
  въпросът е това да стане безболезнено и блъфа на Путин да бъде разгадан бързо.

 88. 88 Профил на Венко Пройков
  Венко Пройков
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Много хубав анализ на базата на националните данни на самите руснаци. От процентите си личи, че свестните, нормалните руснаци са под 20 %, та дори и под 10 %. Жалко за тази нация. Би могло да се очаква повече. Същевременно грижата за насъщния и наочниците на руските медии просто не им дават шанс да осъзнаят напълно своето място за самите себе си и в света. Като цяло руснаците биха били доста ентусиазирани от една война с когото и да било, както впрочем си личи от действията на путинската администрация, която си е синтез на възможностите на Русия за самоуправление. Изключително печално за бъдещето на света, да не говорим за Евразия...

  Пушач (пуша лула и пури, никога цигари)
 89. 89 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  И? Защо се боят руснаците от война? Дали този страх не е причината за рейтинга на Путин? Иначе, потвърждава се мнението ми, че като всеки народ, и руснаците са заети с живота си на битово ниво и нямат лошо отношение към никого, освен, ако не им напълнят главите с " бръмбари". Да! Говоря за пропаганда. А, това си е политика. Носталгията към СССР говори, че животът им се е влошил. Както и нашият, и на украинците... Това разбрах аз от този материал. На руснаците не им е цел да присъединят Крим към Русия. Всички тия събития са плод на политически и бизнес интереси.

  goblenka
 90. 90 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#12] от "Крим":А бе г....к ти някога бил ли си в Русия защото съм сигурен че на запад си бил. За да говориш тия простотии съм сигурен че не си бил нито в СССР-е нито в Русия.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#88] от "Венелин Йовков ПРОЙКОВ":Това което казвате е истината. На всеки диктаторски режим е нужна война за да не го смажат в собствената му страна. Сигурно 1937 година статистиката е била същатата и в Германия.

 93. 93 Профил на Венко Пройков
  Венко Пройков
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#92] от "pomnesht":

  Уви, през 30-те в Германия е било по-страшно дори отколкото беше у нас по времето на Виденов... По работа ми се наложи да изчета българския превод на "Моята борба" на Хитлер (направен от издателство "Жар" съвсем явно по руския превод на това печално известно съчинение), и си дадох сметка какъв ужас са преживели германците (в превода на "Жар" наречени навсякъде "гермци", явно първо са били "немци" и после са се сетили да оправят думичката на "германци", както се казва на политически коректен български) след Първата световна война. Да, Русия с този си екип на властване има нужда от война, за съжаление. Във всички посоки. Иначе населението й накрая може и да побеснее и да поиска истинска демокрация.

  Пушач (пуша лула и пури, никога цигари)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK