От блоговете: Лъжата си има опашка

От блоговете: Лъжата си има опашка

© ReutersТекстът е от блога на Константин Павлов - Комитата:


Сигурно си спомняте, че през 2008г. в този блог много писахме и превеждахме за руско–грузинската война, че осъдихме агресията и бяхме много разочаровани от реакцията на нашите управляващи политици и на нашите съюзници в ЕС и НАТО, защото агресорът не беше наказан и дори не беше ясно посочен. 


С това че Грузия даде надежда за по–смислено развитие на пост–съветските държави, и с това, че показа реална алтернатива на путиновия плавен авторитаризъм, преливащ към тоталитаризъм, тя беше опасна за Русия и Путин трябваше да я удари, за да не започне да се разпада собствения му режим. И я удари така, че Грузия още не се е освестила от удара (а и там приятелите на Путин междувременно взеха властта и разказаха играта на всички реформи). А не трябваше ли някой, освен случайни хора с блогове, да я защити?
Нашите скъпи западни съюзници решиха да не си развалят "рахатя" с Путин, а ние пак имахме лошия късмет да ни управлява мижитурно проруско правителство, тъй че България отново не заяви нищо особено и продължи и тя да си затъва в проруското блато. 


За да се оправдае тази пасивност се прибегна до средствата на лъжата и манипулацията. Най–важният документ, който беше произведен тогава и който трябваше да ни даде поне истината за случилото се в Грузия, е докладът на комисията Талявини за това какво се случи всъщност и от който липсва най–важното – изводите чия е вината за конфликта и кой трябва да понесе отговорността. 


Сега това го преживяваме за втори път като наказание, че първия път като ЕС не казахме истината. Откъснатата от Украйна територия е многократно по–голяма от миниатюрните грузински долчинки, и вече е съвсем, ама съвсем близо до България, и отново стои въпросът – как трябва да се реагира? Западните ни съюзници предлагат преговори и дори се опитват да принудят Украйна и Русия да преговарят на всяка цена. Не заслужаваме ли поне ясно да се каже истината? Кой обикновено предлага преговори в една война? Загубилият. 


Превеждам ви статията на многократно цитираната от мен Юлия Латинина по въпроса:


Западните дипломати в момента си задават въпроса, как да се въздейства на Кремъл след завземането на Крим? Какво да правят с Путин? Как да върнат ситуацията в нормално русло?


Имам страхотно предложение: Дайте да изпратим в Крим госпожа Хайди Талявини. Помните ли я? Онази, която оглавяваше комисията на ЕС по руско–грузинската война.


Комисията написа прекрасен доклад. Комисията Талявини, например, храбро зададе въпроса: А имаше ли право абхазката авиация да бомбардира територията на Грузия? И безстрашно отговори: Нямаше! Това беше в нарушение на международното право!


Въпреки че въпросът съвсем не беше дали може, а в това – дали въобще съществува "абхазка авиация" като явление. Също както и абхазки военно–космически сили, абхазки стратегически бомбардировачи и абхазки летящи чинии. Или 80–хилядният абхазки народ, живеещ в бедност върху непризната микроскопична територия, не е притежавал никаква "абхазка авиация", а това е била руската авиация, действаща от бившето съветско военно летище в Гудаута.


И понеже, ако авиацията е била руска, то това би поставило кръст на цялата руска версия за войната и ще се получи не "защита на осетинския народ от грузинска агресия", а добре обмислен и дълго подготвян (руски) военен удар. Но храбрата г–жа Талявини такъв въпрос не зададе.


Или например, комисията Талявини зададе въпроса: А имаше ли право грузинската артилерия в навечерието на 8–ми август да удари по Цхинвали? И от позицията на непреклолен хуманизъм отговаряше: нямаше. Та там живеят миролюбиви хора! Цивилно население!


Но, появява се известен проблем: грузинците не само удариха с артилерия по Цхинвали. Те го и завзеха! През нощта на 8–ми. И останаха в града два дни. През цялото това време  градът беше бомбардиран от артилерия и авиация, превръщащи грузинските войници и танкове в прах. И, в края на краищата, грузинците бяха изтласкани от града именно от артилерията и авиацията – ръкопашни схватки в Цхинвали между руснаци и грузинци нямаше.


А чия авиация и артилерия затриваше от лицето на земята Цхинвали през двата дни, докато там бяха грузинците? И имаше ли тази артилерия и авиация право да прави това или не? С тези въпроси безстрашната комисия Талявини не се занима. На нея ѝ беше интересно единствено, дали е правилно да се бомбардира градът през нощта на 8–ми.


А ето как, например, комисията Талявини отговори на въпроса за началния момент на войната: тя е започнала в нощта на 8–ми август. С грузинската атаката. Наистина, още цяла седмица преди това, осетински въоръжени лица обстрелваха грузинските села. И да, още, още преди това осетинските власти евакуираха цивилното население от Цхинвали и докараха в него голямо количество "опълченци", "доброволци" и журналисти, призвани да отразяват агресията на проклетите грузинци.


А още и още преди това, в осетинските блогове започнаха да подгряват: "войната започна", "да преизпълним плана по пълнене на моргата в Гори (Грузия) с трупове". И тогава през Рокския тунел потеглиха руските танкове, а 152мм артилерия започна да изравнява със земята грузинския анклав, разположен върху Транскам – единственият магистрален път, по който тези танкове можеха да достигнат Цхинвали (Зарският път е твърде стръмен и опасен).


Но всичко това – изличаването на грузински села с артилерия, руските танкове в Рокския тунел, превземането на Нули от осетинците – по мнението на комисията Талявини, всичко това все още не е война. А когато грузинците нанасят даже не превантивен, а ответен удар – ето тогава войната започнала.


Това е новост във военната мисъл. Например, кой си мислите че започна Втората световна война? Ще ви отговоря, че по логиката на госпожа Талявини, Втората световна война е започната от поляците. Нали ще се съгласите – когато Хитлер завзема Судетите, войната още не е започнала. Когато Хитлер мирно анексира Австрия, – войната още не е започнала. А когато в отговор на германската агресия проклетите поляци започват да стрелят, – ето, войната започнала. Желязна логика. Ако, замислете се, поляците не бяха започнали да стрелят, то и война сигурно нямаше да има.


В доклада на комисията Талявини за това, кой всъщност е започнал войната, е написано горе долу следното: по мнение на руската страна, това е било с нищо непредизвиканото нападение на грузинските милитаристи по мирно спящия Цхинвали. А по мнение на грузинската страна – това е бил ответеният удар по нахлуващите на територията на Грузия руски войски. А къде е истината не знаем. Ние, като обективни хора, излагаме и двете версии.


И ето. Ако ЕС изпитва някакво затруднение как да излезе от неловката ситуация с Крим, да изпратят там комисията Талявини.


Комисията Талявини ще напише, че съгласно украинската версия, там не е имало клане на никакви руснаци, а хората, завземащи административните здания и обектите на кримската инфраструктура, са кадрови руски военни. А според мнението на руснаците – над Крим е била надвиснала заплаха от геноцид, извършван от финансираните от Запад украински фашисти, а хората, превзели административните сгради, са, както каза президентът Путин, "сили за самоотбрана". А къде е истината, комисията Талявини не знае. Тя – като обективна комисия – излага и двете мнения.


Ако трябва да говорим сериозно, то за начало г–жа Талявини трябва да бъде позорно уволнена от всичките си бюрократични постове. Ако Западът иска някак да въздейства на непредсказуемия и опасен режим на управника, който по думите на канцлера Меркел "живее в друг свят", то трябва да започне дори не със санкциите и визите. Трябва да започне с уволнението на тези дипломати и политици, които за пари, по силата на приятелски бартер, или по други съображения, пишат доклади, които дават на Путин увереност, че си има работа на Запад със смотаняци, с продажни политици и с "полезни идиоти". И че би могъл с пари, натиск и шантаж да излезе от всяка ситуация.


Нека госпожа Талявини, когато излезе в пенсия, да напише нова история на Втората световна война. Например такава: "По твърдения на немците, Втората световна война започна със завземането на немската радиостанция в Глайвиц от поляци, а по твърдения на полската страна, това е било провокация на немците. А къде е истината, не знаем".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Да разбирам ли, че някой тук оправдава малоумието на грузинците да започнат война по време на Олимпиада и после да се оглеждат питайки - "кой ми с.а в гащите?"

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Прав е Комитата . Единствената надежда е, че Украйна не е Грузия и Крим не е Осетия или Абхазия. Прекалено големи хапки са. И дано не се появи пак отнейде някое прокарващо "талявинско" вино.

 5. 5 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 605 Неутрално

  На "запада" не му пука за Украйна. Както е казал Чърчил - Няма вечни приятели, има вечни интереси.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 6. 6 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 605 Весело

  Руски вестник предрича война в Европа
  ------------------------------------------------------------
  По този повод и аз ще се изкажа като тази Талявини:
  1)Русия казва,че САЩ и ЕС я заплашват
  2)САЩ и ЕС твърдят обратното-че Русия ги заплашва
  Извод:Кой ще започне първи войната ние не знаем ....
  Ще видим тия дни Тогава ще представим гледните точки и на двата"отбора" ...

  http://dnes.dir.bg/news/rusia-ukrina-voyna-16279015?nt=9

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  По време на войната през 2008 г. многократно пусках един анализ на световна западна агенция, може би най-голямата в света, която още тогава каза, че Западът и НАТО няма да воюват нито за Украйна, нито за Прибалтика и тези държави специално се предупреждаваха да си опичат акъла и да не дразнят Русия.
  Тогава цялото русофобско войнство се заливаше от смях и надаваше бойни възгласи:
  Ха да посмеят да нападнат Украйна, пък да видим как НАТО ще ги прегази!

  Ами видяхме! Затова казвам повече да не мислим за Украйна, а как да се озаптят прибалтийските републики в истерията им, за да не се тюхкаме пак как НАТО е подвило опашка и плаши, че няма да продава вили в Кан на руснаци.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 9. 9 Профил на muad
  muad
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Еми в случая мисля, че Путин прекрачи някави граници, които няма да позволят замитане от типа "комисията Талявини". Надявам се да се размине с мир.

  ALL IS WELL
 10. 10 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  В 1962 г. бяхме по-близо до война, но все пак тя можа да бъде избегната.

 11. 11 Профил на sharana
  sharana
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Нещата казани за Грузия са изключително манипулативни! Не искам да правя паралели сега с Крим, но свалените самолети си бяха руски (и те си го казват), руснаците бомбардираха военни обекти в Грузия и не го отричат (да не са САЩ като в Ирак, нямат толкова високоточно оръжие и когато обекта е в града понякога наистина задяваха и цивилни сгради+цивилни на договор във военните бази, но ги водеха като мирни). Грузинците превземат 2/3 от града, но не и целия. Има сблъсъци с руските спецназ части и ги оттеглят преди да дойдат основните руски части (заедно с руската артилерия), защото нямат шанс и няма смисъл да ги избият...
  Достатъчно и международни доклади има, ама такива глупости, че руснаците разрушили Цхинвал просто е без коментар...

 12. 12 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#2] от "kihano":

  Тебе какво - яд те е, че пръскаш тъпотиите си без някой да те оцени подобаващо? Съжалявам, брат - явно нещо не ставаш, щом все още до тебе не е достигнала поне частичка от милионите на Путин, разпределени из отечеството.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 13. 13 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Истината е че координаторите на Сааркашвили са го пуснали на медийно роудшоу в момента. Говори по СНН, ББС и всички западни медии и ги разправя едни от сорта на "САЩ разреши на Украина да сваля Руски самолети".

 14. 14 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 746 Любопитно

  "Да разбирам ли, че някой тук оправдава малоумието на грузинците да започнат война по време на Олимпиада и после да се оглеждат питайки - "кой ми с.а в гащите?"

  Ок, но масовото раздаване на руски паспорти в грузинските автономии, насъскването на абхазцитге и осетинците да излязат от Грузия ,преди това не нацапва ли други гащи , таваришч...
  Прочее, сега не тече ли олимпиада за инвалиди в Сочи, на която някой с нацапани гащи е домакин?

 15. 15 Профил на radan_lostov
  radan_lostov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Комитата е класа. Респект.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  [quote#5:"Long One"]На "запада" не му пука за Украйна. Както е казал Чърчил - Няма вечни приятели, има вечни интереси.[/quote]
  Пука му, пука му на Запада. Пука му за онова, за което винаги му е пукало и се е отправял в източна посока - за ресурсите на Русия, за Сибир. Украйна е само спирка по пътя, както винаги е била. Много "готини" са американците - разрушиха всичко около Европа, ако на самата Европа акълът и е колкото преди десетилетия, разрушения в самата Европа и хоп, появи се нов раиран план "Маршал", спасение за една печатаща пари държава, задлъжняла до гуша и на ръба на фалита.

 18. 18 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  Украинската армия ще навлезе вероятно в петък или в събота в Крим и ще почне война... Дано този път, западният свят, подкрепи Украйна, срещу империята на ЗЛОТО!!!!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 19. 19 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Любопитно

  "бяхме много разочаровани от реакцията на нашите управляващи политици" - Реакцията на българското правителство не е изненада - каквато в 2008 г., такава и сега в 2014 г.. Пасивна, снишаваща се на официално ниво, трудно прикривана симпатия към руската страна, масова руска пропаганда на форума от симпатизантите на Бсп..... Но къде е парламентарната опозиция?! Къде е най голямата партия Герб, която пИчелела народния вот два пъти подред, която всеки ден, всечи час се борела, уж, да събори правителството. Къде е оня чутовен юнак Боко, който биел Бсп като маче у дирек 8 пъти, който отрязал руснаците за Белене и Бургас-Александропулис?! Нито се чуват, нито се виждат по въпроса!? Мълчат, наведени в окопа.....Някой изненадан ли е?!

 20. 20 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#15:"radan_lostov"]Комитата е класа. Респект. [/quote]


  Титан на мисълта! Велик! Слава!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 21. 21 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 497 Весело

  НПО-то си отработва следващите проектчета

 22. 22 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Комитата така се е задъхал от русофобски патос, че освен че е против Русия и за Америка (Запада), ама истинската, дето той знае коя е, друго не се разбира от опусчето му.

 23. 23 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#1:"bestbuy"]малоумието на грузинците да започнат война по време на Олимпиада[/quote]

  Това, което направи Грузия е напълно в реда на нещата - да защитава своите граждани на своя собствена територия - тогава, когато осетинците сравняват грузинско село със земята, избиват грузински миротворци и обстрелват полицейски участъци, това ВЕЧЕ е война. Само болен мозък може да твърди друго и да защитава агресорът в лицето на Русия.

 24. 24 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 768 Неутрално

  И още нещо, Русия подписа договор за прекратяване на огъня от шест точки, в които ясно се посочва, че трябва да изтегли войските си обратно. Това и до ден днешен не се е случило - тя продължава да окупира около 1/3 от територията на Грузия. Доказателство, че не може да се разчита на дипломацията и добрата воля.

  Време е Путин да бъде напляскан през ръцете здраво, задето пак иска да краде чужда територия!

 25. 25 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#18] от "Георги":

  Войниците трябва много здраво да бъдат дрогирани, че да тръгнат на явно самоубийство, защото ще има не небесна сотня, а небесни бригади. По-добре ще е веднага да си теглят куршумите, за да не легнат на плещите на семействата си като инвалиди.

 26. 26 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1858 Весело

  До коментар [#25] от "nikero":

  Защо мислиш така?... или си от доброволците, дето ще ходят да се сражават за император Путиниан Первий?

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Китайската телевизия показа как раздават пари на протестиращите срещу Янукович като сумата зависи от това дали си в първите редици или в последните. Да сте чули някоя западна или БГ ТВ да го е споменала?

 30. 30 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1858 Весело

  [quote#28:"Der Steppenwolf"]такива статии за обидни дори и за хора с IQ под 60![/quote]
  Най-вече за тях е обидна

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3884 Неутрално

  [quote#17:"Мърмор"]Пука му за онова, за което винаги му е пукало и се е отправял в източна посока - за ресурсите на Русия, за Сибир. [/quote]
  Цитирай един-единствен случай, когато Западът не си е плащал! А колкото до ресурсите на Сибир има един друг пишман съюзник на Рашата, който се интересува - Китай!

 32. 32 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3884 Неутрално

  [quote#8:"др. Иванов"]Ха да посмеят да нападнат Украйна, пък да видим как НАТО ще ги прегази! [/quote]
  Първо Украйна трябва сама да се защити. И да лъснат задниците на алкашите. Западът може и да не се намеси, но може да даде хубави оръжия

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#26] от "Георги":

  Защото който владее въздуха, владее бойното поле. Украйна не е в състояние да противопостави каквото и да било срещу руската авиация. Техниката им е съветска т.е добре позната на руснаците с добрите и слабите си страни. Военния персонал е недостатъчно трениран.

 35. 35 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 497 Любопитно

  До коментар [#32] от "historama":

  Аха! И кое е това вълшебно оръжие, което ще наклони везните в полза на украинските въоръжени сили?

 36. 36 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  [quote#34:"nikero"]Защото който владее въздуха, владее бойното поле. Украйна не е в състояние да противопостави каквото и да било срещу руската авиация. Техниката им е съветска [/quote]

  Същото важи за руснаците. Техниката им е съветска, допотопна и ако знаеше за какво става дума в статията, щеше да знаеш как същите тези руски самолети валяха, като презрели круши в Грузия, свалени от... руското ПВО. Освен това, е твърде вероятно САЩ, да затвори въздушното пространство над Украйна. Ето ти филм, за събитията от статията:
  http://www.novayagazeta.ru/politics/62614.html
  Ето ти и статия от днес от руска независима медия, в която, за разлика от кремълската политика има мисъл:
  http://www.novayagazeta.ru/politics/62614.html

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 37. 37 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  [quote#35:"nikero"]И кое е това вълшебно оръжие, което ще наклони везните в полза на украинските въоръжени сили?[/quote]
  Патриотизъм! Битка за родината! Все понятия, непознати за средният комунист-безродник.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 38. 38 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  До коментар [#34] от "nikero":

  Объркал съм първият линк. Ето ти реалният:
  http://www.youtube.com/watch?v=vFVLaPkwN5U

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 39. 39 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Любопитно

  До коментар [#15] от "radan_lostov":
  Напънала се планинат и родила ...нелепости

 40. 40 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#36] от "Георги":

  Това за затварянето на въздушното пространство над Украйна от САЩ го приемам в рамките на шегата.
  Колкото до шансовете на украинското ПВО - може и да свалят един или два самолета, но това нищо няма да промени. Ще бъдат забити с радиоелектронни смущения а после издирени и унищожени станциите за откриване и целеуказване - в голата степ няма къде да се скрият, както и цялата украинска групировка струпана пред Кримския п-ов.

 41. 41 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  До коментар [#5] от "Long One":

  [quote#5:"Long One"]На "запада" не му пука за Украйна. Както е казал Чърчил - Няма вечни приятели, има вечни интереси[/quote]

  И ти това го предлагаш като оправдание за руската агресия? Нещо като всички са маскари, този път в международен план.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 42. 42 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#18] от "Георги":

  Надявам се, че си прав!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 43. 43 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  [quote#40:"nikero"]Това за затварянето на въздушното пространство над Украйна от САЩ го приемам в рамките на шегата. [/quote]

  Полетите на Ауаксите са факт! Те се "предвестниците" на американската ударна авиация. Не надценявай Путин. Армията му е на нивото на украинската. Същата разпасана команда от зелени човечете с АК в ръка. Сравни някое зелено човече с американски морски пехотинец и ще видиш 50-години развитие.
  Виж това видео и си вади заключения.
  http://www.youtube.com/watch?v=QXwlUsrv8_o

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 44. 44 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Правя моментален превод на публикация, която много ми хареса. Извинете ме за суровия вид на превода, но е напълно в тон с публикацията на Комитата. В квадратни скоби поставям моите забележки и пояснения.
  Публикация на историка Георгий Мирский, заслужил деятел на науките на РФ, публикувана в блога му на портала Радио „Эхо Москвы”, http://www.echo.msk.ru/blog/georgy_mirsky/1276138-echo/


  Лъжа, дълга 75 години
  Георгий Мирский
  10 март 2014, 16:27

  Бях на тринадесет години, когато Сталин започна войната с Финландия [1939-1940]. Червената армия премина границата и на следващия ден съветският народ чу по радиото: "В град Териоки възстаналите работници и войници съставиха Времено народно правителство на Финландската Демократическа Република". Татко каза: "Ето, виждаш ли - нито една страна не може да воюва с нас , веднага ще стане революция".

  Без да се помотвам, намерих карта, погледнах и казах: "Татко, та Териоки е точно на границата. Изглежда, че нашата войска е влезнала там още на първия ден. Не разбирам - какво възстание и народно правителство?" И съвсем скоро се оказа, чес съм бил абсолютно прав: по-големият брат на момче от моя клас е бил във войските на НКВД и само след няколко месеца под секрет му разказал, че непосредствено СЛЕД пехотата на Червената армия, нахлуваща във Финландия, е возил товарищ Отто Кууснен, ръководител на финладската компартия. В последствие всичко стана широко известно. Ето тогава аз, почти още дете, за първи път си помислих: "Как може нашето правителство така да лъже?"

  Малко повече от две години по-късно, след нападението на Хитлер, когато бях вече петнадесетгодишен хлапак, работех като санитар в полевата болница на улица Разгулай, близо до метростанция "Бауманская", и дълго разговарях с ранените, които докарваха от Ржева (никой от тях не е бил на предната линия повече от 5 дена, нито един), за това, което те ми разказваха за хода на войната, толкова се различаваше - особено когато ставаше дума за загубите - от официалната пропаганда, че доверието ми към властите напълно изчезна. Вече много десетилетия по-късно узнах, че измежду момчетата от набори 1921, 1922 и 1923 ,[авторът излиза, че е роден през 1926], мобилизирани и изпратени на фронта през първата година на войната, живи и здрави са се завърнали - ТРИМА на всеки СТО души. (Между впрочем, нашите историци и генерали и до сега лъжат, като безлични кастрати, омаловажават с много нашите загуби - за какво се питам, защо?)

  След още 20 години беше Карибската криза [1962], когато в най-напрегнатите дни работех като помощник на директора на института Анушеван Агафонович Арзуманян, шурей на Микоян, а на Микоян Хрушчов е поставил задачата да се заеме с Куба. Но с какво невероятно възмущение почти крещеше обикновено спокойният министър Громико, разобличавайки "гнусната лъжа" на американците по повод предполагаемите инсталирани в Куба съветски ракети. Как от негодование нашият посланик във Вашингтон Добрыкин излизаше от кожата си, когато го питаха за ракетите, как буквално изпадаха в истерия известните в цялата страна телевизионни коментатори, крещящи "Наистина ли дори един човек в света, познаващ миролюбивата политика на съветското правителство, ще повярна, че сме внесли ракети в Куба?" И едва когато президентът Кенеди показа на целия свят аеро-фото снимки, на които явно, отчетливо се виждаха нашите ракетушки-матушки - се наложи да дадем заден ход, и аз помня изражението на Арзуманян, когато разказваше, че неговият високопоставен шурей лети за Куба, за да придума Фидел Кастро да не възразява срещу унизително изтегляне на нашите ракети обратно. А после - да не би някой да се е извинил, да си е признал? Нищо подобно.

  След още няколко години нашите танкове влезнаха в Прага, и аз помня как в районите комитети на Партията из цяла Москва привикваха лектори, пропагандисти и агитатори, за да им дадат официалната позиция: нашите войски само с ДВА ЧАСА (?) са изпреварили влизането на НАТО-вски войски в Чехословакия. Впрочем, по-късно същото ще говорят и за Афганистан. Преди няколко месеца един таксиметраджия-"афганец" ми каза: "Все пак не напразно отидохме там - само още няколко дена, и в Афганистан щяха да влезнат американците".

  И още помня историята със сваления южнокорейски пътнически авиолайнер, когато загинаха стотици хора. Официалната версия гласеше, че самолетът просто е паднал в морето, а на всички излизащи зад граница най-строго беше заповядано само това да казват. А Чернобил, когато обикновените съветски хора, повярвали на официалната линия ("просто една авария" пишеха до Правда писма с протест. Срещу какво? Срещу това, как атомната централа е доведена до катастрофа? Ами не, да не би да си го помислихте! Против безсъвестнатата клевета на западните средства за информация, които пустословят нещо за радиоактивност, за заплаха за живота на хората. И помня снимка във вестник: куче размахва опашка и текст: "Ето един чернобилски дом. Домакините са заминали за малко, а кучето пази дома".

  Точно 65 години живях в царството на лъжата. И на мен ми се налагаше да лъжа, иначе как... Но ми провървя - бях истоковед (изследващ Изтока), имах възможност да избягвам ситуации, изискващи разобличаване на Запада. А сега, когато студентите ме питат "Наистина ли съветската система е била безчовечна и кървава?", аз отговарям "Не, имало е и Чингизхан, и Тамерлан, и Хитлер. Но по-лъжлива система от нашата не е имало в историята на човечеството”.

  Защо си спомних всичко това? Дори не знам. Може би защото отнякъде се промъкна някаква информация за някакви неопознаваеми военни?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 45. 45 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар 22-Каишков.Много сте затегнали каишката,г-не!
  Поздравления за Константин Павлов!
  Европа и Щатите трябва да действат далеч по-твърдо с Путин,с Янукович и сие диктатори!
  Украина,трябва да защити Крим и според мен войната е неизбежна-това е война на ценностна система!

  Tony
 46. 46 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#37] от "Георги":

  Четох интервю с един от лидерите на украинския "Правой сектор" - Дмитрий Яроша, много противоречива личност, според пресата. Много от въпросите са свързани с организацията на неговото движение, както и с организацията им по време на протестите на Майдана, свалили Янукович. Той основно обяснява, че те имат организация, комуникация и контрол, но не са агресивни, а просто организирани. На конкретния въпрос как се е получило така, че напълно неорганизирани граждани, с мукавени щитове срещу бойни куршуми успяват да надделеят на Беркут, той откровено казва "НЕ ЗНАМ". Разсъжденията му са напълно разумни, допуска дори, че вътрешните войски са били оттеглени със заповед, но също така смята, че просто силата на човешкия дух, на свободния човешки дух е надделяла над орките на властта.

  http://lenta.ru/articles/2014/03/10/pravysektor/

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 47. 47 Профил на giv
  giv
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Браво за материала!
  Путин има два изхода от кашата, която забърка в съседната му държава - изтегляне бързо и изтегляне бавно от Крим. Никаква подкрепа не среща, дори в неговата страна :)
  (разбира се винаги има подкрепата на форумните "специалисти")

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 48. 48 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1858 Гневно

  До коментар [#46] от "Музар":
  Има обаче един очевиден ФАКТ! Украинските националисти, добри или лоши, поставят на първо място Украйна! До като нашите псевдо "националисти", май защитават интересите, ЕДИНСТВЕНО на руската ИМПЕРИЯ.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 49. 49 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  [quote#47:"giv"]Путин има два изхода от кашата[/quote]
  Путин няма изход от кашата. Нито е достатъчно умен да отстъпи, нито има полезни ходове. Ще избухне кръвопролитна война с ниска интензивност и дълга продължителност, която ще запали фитила и на други тлеещи конфликти. Молдова в съюз с Румъния ще освободи Приднестровието от руските окупационни части. Грузия ще атакува, за да освободи Абхазия и Южна Осетия от руските окупационни войски. Кавказ ще пламне. Чечня ще въстане. Китай ще удари в гръб и САЩ ще нанесе последният удар, който ще убие веднъж за винаги Империята на ЗЛОТО!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 50. 50 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#43] от "Георги":

  Появата на американска ударна авиация означава ядрена война.
  Видеото към което си дал линк е направено преди три години. Коментарите на диктора бяха изключително лаически- това че даден образец е влязъл на въоръжение преди 25 години не означава, че досега не е претърпял модернизация и че всичката техника е произведена преди 25 години. Ф-16 е въведен на въоръжение през 1976, до ден днешен се продава и сегашните модификации имат много малко общо с базовата. Другото на което трябва да се обърне внимание е физическия срок на годност на конкретната техника - украинската техника е на възраст над 24 години, зле поддържана и износена - от 49 самолета в Балбек, само четири са в летателна годност.
  За разлика от украинската цялата руска изтребителна авиация е преминала модернизация.

 51. 51 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  [quote#50:"nikero"]Появата на американска ударна авиация означава ядрена война. [/quote]
  НЕ! Не означава ядрена война! Американската ударна авиация, няма да бие руски самолети над Русия. Но няма да им позволи да атакуват Украйна. Една елементарна молба за помощ от властите в Украйна ще направи операцията легитимна. До като Руснаците, нямат никакъв вариант, в който да атакуват Украйна законно. Не случайно войниците им са "зелени човечета", "без опознавателни знаци"! Защото са в Украйна, в разрез с всички международни закони, както и нямат АБСОЛЮТНО НИКАКВА подкрепа от НИКОГО! Дори и от Никарагуа и Венецуела! Също така, не надценявай ядрената "мощ" на Русия.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 52. 52 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#51] от "Георги":

  Не те знам какви компютърни игри играеш - конфликт в който официално са намесени САЩ и Русия е неконтролируем, той си върви по-собствен сценарии в края на който земята е покрита с радиоктивен прах.
  В Крим официално и по договор се намират руски военни части - Черноморския флот. Атаката на украинската армия ще бъде обявена за атака върху руските въоръжени сили и ще развърже ръцете на Кремъл да атакува директно Украйна. Украйна няма на какво основание да моли за военна помощ когото и да било, след като тя е започнала военните действия.

 53. 53 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  [quote#52:"nikero"]Атаката на украинската армия ще бъде обявена за атака върху руските въоръжени сили и ще развърже ръцете на Кремъл[/quote]
  Достатъчно е едно решение на украинската рада, за изгонването на руският черноморски флот от страната им и същият е длъжен да я напусне. Събитията ще се развият по-бързо от колкото си мислиш. Другата седмица, войната между Украйна и Русия ще е факт.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 54. 54 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  До коментар [#52] от "nikero":

  Ето гледай. Като отсееш пропагандните глупости, осъзнаваш че руската армия е едно голямо НИЩО. Територията, която трябва да брани е гигантска. САЩ имат безброй военни бази около цяла Русия. Освен това имат минимум десетократно военно превъзходство във морето и въздуха. Русия е пътник, ако Джуджан не получи остър пристъп на разум!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 55. 55 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  До коментар [#52] от "nikero":

  http://www.youtube.com/watch?v=0okqu8rGOYE

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 56. 56 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Браво на мацката, Господ да я пази, защото оная дребната злоба не прощава.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 57. 57 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#53:"Георги"]Другата седмица, войната между Украйна и Русия ще е факт.[/quote]

  При това приключен факт , джуджан ще си прибере асколките и толкоз. Вече и за вътрешна употреба няма да може да дуе мускули.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 58. 58 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#44] от "Музар":
  Браво! Как ти се е превеждало не знам, но статията е изключително точна и показателна.
  Червените тикви обаче обичат масква повече от родината си.

 59. 59 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1385 Любопитно

  Никога не съм посещавал блога на г-х Павлов.

  Интересно ми е г-н Павлов - Комитата. Как ще коментира войната в Ирак през 2003 г.
  Колкото повече се ровя в интернет толкова повече въпроси изникват. Днес като търсех информация за друга статия попаднах и на тази: (съжалявам че за втори път я пляскам)

  През 1953 Иранския премиер Мохамед Мосадек, който е избран от парламента през 1923 и преизбран през 1944, и който заема премиерския пост до 1951, бива свален от власт от британските и американските разузнавателни служби („Операция Аякс“). Много учени предполагат, че насилственото сваляне от власт е било мотивирано от британско-американското противопоставяне на опита на Мосадек да национализира иранския петрол.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1385 Весело

  [quote#49:"Георги"]Молдова в съюз с Румъния ще освободи Приднестровието от руските окупационни части. Грузия ще атакува, за да освободи Абхазия и Южна Осетия от руските окупационни войски. Кавказ ще пламне. Чечня ще въстане. Китай ще удари в гръб и САЩ ще нанесе последният удар, който ще убие веднъж за винаги Империята на ЗЛОТО![/quote]

  Аз ей така в случай че някой е пропуснал този "анализ"

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 62. 62 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#57] от "Музар":

  Вие двамата да не сте в момента на една маса и да се черпите взаимно с 60градусово питие? Бойният ви ентусиазъм е достатъчен за цялата украинска армия. Жалко че не можете да се смените с някое от войничетата в нея, от тях ще има по-голяма полза.

 63. 63 Профил на sharana
  sharana
  Рейтинг: 388 Неутрално

  И каква като има превъзходство във флот и авиация и бази до Русия? Русия знае, че не може да победи = ядрен удар = ответен удар и след това какво значение ще има вече?

  А за да не се случи това САЩ не може да се намеси директно. Дори Русия да не се намеси а остави онези "неизвестните" да се бият сами то украинската армия (малката част, която събраха и е боеспособна) какъв ли шанс има срещу 30 000 както казахте ВДВ, морски пехотинци и спецназ... А ако си разгледал снимките на гадните окупатори ще видиш, че вече не са зелените човечета с АК в ръка. Не виждам по какво отстъпват на американските морски пехотинци...

 64. 64 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#58] от "Стан":

  Прочетох я на един дъх, а преводът ми отне време като за 40 коментара под тази статия. Но тъй като зацепих веригата, не се отказах (малко тавтология, сори). Нямам блог или друго място, където да сложа този превод и да бъде прочетен. Тук все пак се получава.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 65. 65 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#49] от "Георги":

  Много ми се иска да видя Москва и Петербург в състояние, като резултат от действията, които ти прогнозираш, те така и не показаха индикации за промяна и развитие

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 66. 66 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#62:"nikero"]До коментар [#57] от "Музар":

  Вие двамата[/quote]

  А ти на колко си, че ти се виждам "двама"?

  Принципно не разговарям с тролове, не и с думи. В твоя случай само пояснявам за останалите четящи, не влизам в разговор с теб.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 67. 67 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  [quote#63:"sharana"]Не виждам по какво отстъпват на американските морски пехотинци[/quote]
  Ами да намерят подхвърлен кашон водка и ще разбереш. Във войната в Чечня, Кадиров си беше купил от руснаците за няколко кашона водка и обещание че няма да им атакува позицията няколко дни, цял танк... Американският войник е дисциплиниран. Руският е мародер. Повечето ми познати, служили в Афтанистан и Ирак говореха с голям респект, за абсолютната дисциплина на американците. Не че и сред тях няма боклуци, но повечето са читави.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 68. 68 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 545 Неутрално

  до 43 - явно прекаляваш с гледането на екшъни и компютърните игри и нямаш никаква практическа военна подготовка и знания. Всяка война е безумие, а война в центъра на Европа - просто не ми се мисли. Дипломация и разум са нужни, а не дрънкане на оръжия. А статията е пълен пасквил - видяхме Саакашвили колко струва.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 69. 69 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#66] от "Музар":

  Прочети си собствения коментар57 и ще разбереш кои двама визирам.
  Колкото до останалото -дреме ми на оная работа с кого разговаряш и с кого не.

 70. 70 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#63:"sharana"]САЩ не може да се намеси директно.[/quote]

  Да, няма да се намеси директно. Само руските властващи и зомбитата под тях ще трябва да се присетят за Лендлийза, за това че Великата Отечествена я спечелиха с оръжие, муниции и огромна помощ от омразните САЩ, вкл. през северните морета. А огромният брой загинали руснаци (като държавна принадлежност, точно е, не ме апострофирайте) се дължи повече на таварищ Сталин, отколкото на камараде Хитлер. А национал-социалистите и болшевиките (познати също и като комунисти) са с един и същи корен. Виж им само свастиките (петолъчката също е диаболичен символ - пентаграм). Един дол дренки са. Просто Хитлер беше по-пъргав и нападна пръв. Сталин съвсем диктаторски-приятелски му е готвел същия нож в гърба, но се е забавил с малко. Да пофантазираме ли какво би станало, ако целият свят се беше опълчил срещу червената чума?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 71. 71 Профил на sharana
  sharana
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#67] от "Георги":
  Ам ти верно май си заседна 90те. Кашата е била пълна, армията тотално корумпирана.
  Сега първо, че нещата са се променили доста, второ че ВДВ не са се подкупвали още тогава какво остава засега...

  А САЩ как точно ще помогне СЕГА? Да ако реши за 5 години може да направи от украинската армия наистина достоен противник за Русия, но сега за война, която би свършила за седмица-две с какво точно може да помогне? Те и на Русия като са пращали оръжие по ленд-лиза то се е озовавало на фронта два месеца след като пристигне...

 72. 72 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#52:"nikero"]Атаката на украинската армия ще бъде обявена за атака върху руските въоръжени сили и ще развърже ръцете на Кремъл да атакува директно Украйна. У[/quote]--------------Трябва да разочаровам опонентите ви! Преди малко изгледах едно видео с тризвезден украински адмирал, който в Радата каза, че от 40те хиляди украински войници, само 6 хиляди са горе долу приличащи на такива. Но за провокация и такива невойници стават!

 73. 73 Профил на sharana
  sharana
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#70] от "Музар":

  СССР се спаси сам (1941,1942), но победи Германия заради огромната подкрепа на САЩ, която започна да се усеща към края на 1942. Без нея просто щяха да се бият из Украйна още година,две,три и да се примирят, че никой не може да надделее...

 74. 74 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#71:"sharana"]А САЩ как точно ще помогне СЕГА? [/quote]

  Руската икономика се крепи на глинени крака. Мисля, че това е достатъчно улеснение за всеки, който иска да я подсече. Може да го направи и с гола вода. Въпрос на желание е. И малко техника.

  Проблемът не е как и кога да сринат глинения колос, проблемът е чисто хуманитарен. Европа може да изхрани Украйна, но ако Путинландия се срине - нея няма кой да я изхрани. Затова и крепят положението "на конец". Заради хората в Русия, не заради късопишковеца и неговите фиксации. Ако е само до него - ще си "влезе" в името (путь = път; Путин = пътник).

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 75. 75 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#72] от "Гражданин":

  Когато България печели Сръбско-бългаската война и толкова не сме имали. Но дух сме имали. И не веднъж сме доказвали, че и с гол дух се печелят войни, когато защитаваш Родината. Украинците ще защитават тяхната родина, а "необозначените" плашила дори няма да бъдат третирани като военни, а само като терористи (защото така е наредил Путлер). Е, дори за "зелени човечета" не стават. Просто "живите мъртви" са руснаците на украинска територия. Точка.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 76. 76 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#10] от "ijj":

  Да но тогава президент веше Кенеди, а социалистът и смешник Обама! Също ги нямаше и наште велики ръководители Барозо и Ван Ромпей!

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 77. 77 Профил на sharana
  sharana
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#75] от "Музар":

  Абе и ние през ПСВ сме натупали руснаците ама през ВСВ даже и във фантазиите не е можело. Времената се менят, воюват технологиите и ресурсите.
  Грузия хем беше модерно екипирана, хем с висок дух си освобождаваше земите от руска окупация, пък нещо даже не реши да се сбие с руснаците в Цхинвал...

 78. 78 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  [quote#77:"sharana"]Грузия хем беше модерно екипирана, хем с висок дух си освобождаваше земите от руска окупация, пък нещо даже не реши да се сбие с руснаците в Цхинвал..[/quote]
  Това не е вярно. В Цхинвали грузинската армия беше подложена на усилени бомбардировки. В същност, целта се оказа друга. Уж бомбардираха грузинската армия, но оръжия от типа на Иксандер определено не са точно за тази цел! Истината лъсна в последствие! Тя беше да се срине Цхинвали, за да няма къде да се завърне местното население, за да може руснаците необезпокоявани от никого, да си направят военна база. 3/4 от евакуираните 2 дни преди грузинското "нападение" осетинци и ден днешен не са се завърнали. Домовете им са разрушени от руските бомбардировки. Руските "миротворци", така и не влязоха в открит бой с грузинците. Грузинците просто станаха жертва на коварен план на Путин. Влязоха в капана. Надцениха се. Но пък имаха гигантски военни успехи. Успяха почти да убият главнокомандващият на руската окупационна армия. Унищожиха им щаба, базата и цялата предишна "миротворческа" инфраструктура.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 79. 79 Профил на kate
  kate
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Коментарът е много добър.За съжаление по отношение на Русия Западна Европа(не ЕС като цяло, защото забравяме източната част) винаги е проявявала двойни стандарти-поради енергийна зависимост, алчност и страх-все пак Русия е и в Европа и страхът от война (преди от СССР) винаги е бил по-силен в Европа, не в САЩ.
  Никой няма да прати армия в Крим-дори Украйна(вече го казаха официално).Очевидно Крим е загубен, въпреки че никой няма да признае референдума-ще бъде като Абхазия, Южна Осетия и Приднестровието. Мисля че и украинците са се примирили с това. Въпросът е да не се стигне до отцепване на други територии.При всички случаи Бжежински е прав- Путин печели Крим, но губи Украйна. В крайна сметка от това имаше полза-маските са свалени, вече на никого в ЕС и НАТО няма и през ум да му минава, че с такова управление с Русия може да се играе по правилата. Ако има вина-тя е и в представителите на тези страни, защото Русия не биваше да бъде приемана в Световната търговска организация, нито пък да й се дава последната олимпиада(последното със сигурност е причинено от алчността на членовете на МОК)
  Вероятно обаче резултатите от всичко, което се случи, ще станат ясни доста по-късно и за руснаците, които очевидно се интересуват само от това да са "велика империя" ,защото нищо друго не им остава-винаги са били комплексари(зная го от личен опит).
  За позицията на България няма как да се очаква друго- никой нищо не направи за да бъде преодоляна енергийната ни зависимост от тази държава. Дори позицията на сегашното правителство изглежда твърде про-европейска и про-атлантическа (може и да е лицемерна), но и не може да бъде изцяло проруска-освен от руските енергийни ресурси българските кукловоди твърде много се интересуват и от европейските фондове и други възможности, които ни дава членството в ЕС . Чудно е, че така наречените "русофили" не си зададат въпроса защо нито един от управляващите и "национално отговорните " бизнесмени не изпраща децата си да учат и работят в Русия- обратно , децата на всички или учат в Западна Европа, САЩ, Канада, а някои и работят и са се установили трайно там. Просто ние сме си тарикати и винаги се опитваме да извлечем максимална полза от където и да било, а после се сърдим защо никой не ни уважава!
  Що се отнася до евентуалните загуби, за които се вдига шум "до бога" - част от тях са твърде преувеличени-вече имаше и по-реалистични анализи по тази тема. Туристите от Русия няма да спрат да изват в България, нито да купуват имоти, освен ако Путин реши да затвори границата .Това едва ли ще се случаи, освен ако е полудял напълно. Руснаците едва ли ще изтеглят инвестициите си някои сектори, по отношение на търговият с природен газ и петрол няма да има санкции(например Германия купува 1/3 от приподния газ от Русия). Доставките едва ли ще спрат за дълго, още повече че за Русия предстоят и дори вече са настъпили икономически трудности, те самите нямат интерес да спират доставките. Най-големи загуби могат да се случат ако спре или дори само се забави "великият" проект Южен поток, както и още "по -великия" АЕЦ Белене. Само че тези загуби едва ли ще са за населението като цело, обратно може би обществото ни ще спечели. От това биха загубили българските "бизнесмени", чиито интереси са силно обвързани с руските енергийни доставки. За това е целият този шум-пак не им излизат сметките!

 80. 80 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#18] от "Георги":

  Герге, говориш тъпотии. Ако започне война, Украйна ще бъде прегазена - състоянието на армията и е плачевно, а ресурсите - оскъдни. Европа ли ще се подложи на евентуален руски контраудар. Имат много да губят, та заради туй не им пука за Украйна. А Америка, с кораби и самолети не може да се справи - има готов отговор. Кой тогава? Или ще създадеш хвърковата чета? Мизерия!!!

  effi
 81. 81 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#75] от "Музар":

  Маузере, бил ли си някога в Украйна? Познаваш ли украинците? Аз съм бил там достатъчно дълго за да подготвя първата си дисертация и до сега поддържам отношения с много от тях. Няма духове там, няма интерес у народеца - сега трябва да оцелеят. А и ритниците ще бъдат отвън и отвътре...На никой не му се мре!

  effi
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 83. 83 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#11] от "sharana":

  Този може и да е комита, но мисли с краката си. Ама това не означава да се мотае (автора) из пространството с кални цървули. Аман от интелигентна посредственост (не може да мисли, но знае да пише)!

  effi
 84. 84 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#78] от "Георги":

  Прочетох отново глупостите ти. Сигурно в генщаба на РА си полагал целите и структурирал задачите. Искандерите не са за този калибър конфликти, но артилерията деморализира грузинците. А "почти да убият" е като "малко бременна". Много тъпо, Гошко!

  effi
 85. 85 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 388 Неутрално

  А стига бе, музикант! Какви ги дрънкаше, какво стана! Глинени крака, гола вода и хамериканска помощ - все глупости !

  effi
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK