Кога ще изключат Станишев?

Преди година Сергей Станишев и Георги Първанов можеха да стоят един до друг

© Красимир Юскеселиев

Преди година Сергей Станишев и Георги Първанов можеха да стоят един до друг Статията е от портал "Култура":


Въпросът осезаемо витае във въздуха от края на миналата седмица. Не го потулва нищо: нито изострянето на кримската криза, нито медийното шоу на "открито управление", спретнато от управляващите в естетиката на една добре позната "управляема демокрация" на изток от нас. Второто очевидно трябваше да поразсее страховете от първото, та белким "народът"(???) проумее най-сетне как е случил на управници, дето екзактно ще подобрят съдбините му (с по 20-30 лв.), че и направо ще го ре-възродят.


Ала не заради това отправям питането: "кога ще изключат Станишев (от партията)?"
А защото ми се струва, че зад казуса се крие


същностен симптом,
белязал българската левица


Инак партийното членство на г-н Станишев, както и това на г-н Първанов, си е тяхна работа и едва ли би представлявало особен интерес за широката публика, ако не беше брънка от вековна традиция на лявото, доколкото то има почва у нас.


Сетих се за това преди дни, когато в разговор с колеги се размислихме над съдбата на председателите/първите секретари на БСП/БКП.


Често ни повтарят, че БСП не е лидерска партия (тя е Партията, знаем!), че тя има вековна история (откъдето и снизходителното отношение към разни "мъничета") и т.н. Знаем много добре и как тази Партия, подобно на религиозна секта, следва предано лидера си, докато той е лидер.


Какво обаче се случва после, щом лидерите на тази Партия, слязат от власт? Какъв е еталонът, който "столетницата" тогава налага в българската политика?


Нека почнем отзад напред. Съдбата на Георги Първанов вече е ясна (изключен!). Предшественикът му Жан Виденов, оглавявал БСП в периода 1991-1996 г., се самоизключи, иначе едва ли щеше да го пощади партийната гилотина (не само заради фалита на държавата, но и заради фракционерство).


Най-отрадна беше партийната съдба на Александър Лилов, който преименува БКП на БСП, но имаше политическата далновидност навреме да се отдръпне, бидейки Първи само за една година (1990-1991). Така той не пострада, което му спечели прозвището Стратега. Школовката от годините в Политбюро на ЦК на БКП явно си каза думата, както и опитът от внезапното смъкване от Живков през 1983 г. "заради отдалеченост от реалния живот".


Прескачаме Петър Младенов, който само за месеци оглави партията, докато тя беше едно с държавата (преди "танковете да дойдат") и стигаме до Тодор Живков. Той става първи секретар на БКП още през 1954, макар да поема същинската власт в партията една след Априлския пленум през 1956 г., чак до пленума на 10 ноември 1989 г., когато е свален с изказване на благодарност. Малко по-късно "благодарността" бе оттеглена, а на пленума през декември 1989 г. Живков беше изключен от БКП, като през януари 1990 г. бе арестуван и обвинен по редица дела, съдържащи язвите на тоталитарна България (от лагерите до корупцията). Нито едно от тези дела така и не беше доведено докрай.


Съдбата на Тодор Живков обаче не е с нищо по-различна от тази, която самият той подготвя на предшественика си Вълко Червенков (оглавявал БКП между 1949-1954 г.). С името на Червенков се свързва най-яростната сталинизация на България, насилствената колективизация на земята, създаването на мрежата от ТВО (концентрационните лагери). За да поеме властта, Червенков на свой ред безжалостно се разправя с дотогавашния лидер на БРП (к) Трайчо Костов (Георги Димитров е в Москва).


И изведнъж – о, чудо – след развенчаването на Сталин по директива на Москва е смъкнат и верният български сатрап. С махване на магическата пръчка, Първият е свален, а масите, доскоро скандиращи: "Чер-вен-ков, Чер-вен-ков", бързо забравят за него. Доскоро никому неизвестният Тодор Живков разобличава Червенков в "култовщина" и "тежки нарушения на социалистическата законност" (репресиите).


Партията не може да носи вина,
значи проблемът е в Първия


През 1962 г. Червенков е изключен от БКП и поставен под домашен арест. Не го спасява дори сродяването с Георги Димитров – женен е за сестрата на вожда и учителя Елена Димитрова.


Впрочем вече отворените партийни архиви свидетелстват и за нещо още по-любопитно: Георги Димитров също е бил изключван от партията. Става дума за периода след Септемврийското въстание, когато Димитров е на работа в Задграничното бюро на Коминтерна във Виена. Тогава бъдещият "вожд и учител на българския народ" е бил изваден от състава на ръководството на БПК и даже изключен от т.нар. тесняци, заради което мнозина от тях в периода, когато той оглавява Коминтерна, са платили с главите си.


Дотук с историческата интроспекция, която не трябва да скрива от погледа ни най-главното в случая. А то е, че Сергей Станишев, който председателства БСП вече 13-та година (2001-1014), впрочем най-дълго след Тодор Живков в историята на тази партия, има всички шансове да излети от върха по примера на злополучните си предшественици.


Европейските избори безспорно ще задействат механизма за предстартово броене по избора на нов председател на левицата. Говори се, че Станишев вече се е обезпечил с две удобни кандидатури (Кристиан Вигенин и Красимир Янков).


Но нима Георги Първанов не се подсигури по-същия начин през 2001 г., посочвайки абсолютно неопитния Станишев, а Вълко Червенков през 1954 г. с избора на политическата нула Тодор Живков?


Аналогията, както знаем от Аристотел, не е доказателство. Чрез нея обаче долавяме нещо много важно – накъде Ангелът на историята насочва хода на събитията – там, където едни лидери постоянно зачеркват други, издигнали ги до заветната стълбичка. Такава е


диалектиката
на партийното лидерство в БСП


трайно наследена от комунистическия проект, бъдещето, което вече се чертае на хоризонта след европейските избори.


И няма съмнение, че на закрит пленум Партията е в състояние да изключи със същата лекота Сергей Станишев, както стори това с Георги Първанов. Без да отчита борческия му произход, втория му след Живков стаж като партиен лидер или лидерството на ПЕС.


За червения електорат, закърмен в битката с "врага с партиен билет", няма нищо по-естествено от това предателството (разложението) да слиза от върховете, тъй както партийната дисциплина е верую на сплотените низини.


Трайчо Костов е бил ренегат. Червенков е бил ренегат. Тодор Живков също, нищо, че уж е "построил две Българии". Жан Виденов и Първанов се оказаха ренегати. Какво тогава червените кохорти да очакват от Сергей Станишев, който (може би) вече е продал на реакцията и капитала в Европа интересите на Партията?


Уроците от Московските процеси през 30-те години на ХХ в. и най-вече процесът срещу Трайчо Костов си остават същинските скрижали на българската левица, верую на всеки неин партиен член, срещу които "бронебойни патрони няма открити, няма открити".


Писателят Артур Кьостлер най-добре е формулирал това верую в гениалната си антиутопия "Мрак по пладне":


Никога досега в историята толкова голяма, съдбоносна за човечеството власт не е била съсредоточавана в ръцете на толкова малко хора. Ние вършим престъпления срещу бъдните поколения, щом подхванем някоя неправилна идея. Затова трябва да наказваме погрешните идеи така, както другите наказват престъпленията: със смърт. Ние приличахме на великите инквизитори, защото преследвахме семената на злото не само в делата на хората, но и в мислите им. Не допускахме да съществува нищо лично дори в черепната кутия на отделния човек.


Аз бях един от тях. Мислех и действах така, както трябваше да мисля и да действам. Унищожавах хора, които обичах, а давах власт на други, които ненавиждах. Историята ме беше поставила там, където бях. Ако се окаже, че съм бил прав, не ще има нищо, за което трябва да се разкайвам. Ако ли съм сгрешил, ще си платя.


В Партията въпросът за субективните намерения е винаги без значение. Там е важно кой ще се окаже обективно прав –


кой актуален Първи
ще зачеркне предишния Първи


Дали Станишев, бидейки историк по образование, си е мислил за това, докато е вдигал ръка на пленума за "самоизключването" на Първанов? Може би не.


А е редно един лидер да гради идея за бъдещето си, отчитайки съдбата на своите предшественици. Възможностите не са чак толкова много – "самоизключване" като Първанов или "самооттегляне" като Виденов? С изказана или отнета благодарност като Живков?


В този кръг от възможности изключването на Сергей Станишев от БСП направо изглежда като историческа даденост. Което, пак повтарям, си е негова "лична работа", още повече, че след Априлския пленум тази Партия е във "вегетариански период", тоест свалените лидери ги заплашва най-много изолация или кратка среща с правосъдието, но не и съдбата на Трайчо Костов.


От обществен интерес е ние да не преживеем времената, съпътствали свалянето на Живков или Виденов. А иначе, както пише Кьостлер, партийната диалектика е ясна: "унищожаваш хора, които обичаш, и даваш властта на други, които ненавиждаш".

Ключови думи към статията:

Коментари (99)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пламен
  Пламен
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Всички се надяваме скоро

  http://twitter.com/zasmiah
 2. 2 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 352 Неутрално

  [quote#1:"Пламен"]Всички се надяваме скоро[/quote]
  кои сте вие всички ?

 3. 3 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1200 Гневно

  Престъпна организация!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3302 Неутрално

  Дано да не пеживеем времената съпътстващи падането на Т.Ж. и Ж.В. ,но май нещата сремглаво вървят натам.Като налеят пари в Кремиковци,Химко и други продънени каци и хоп-фалитът готов.

 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2614 Весело

  Не бива да го изключват Станишев. Едното СДС не успя да капичне столетницата, но сегашното (Сергей Дмитриевич Станишев) има сериозен потенциал.

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 893 Весело

  Тази партия измъчва БГ населението от десетилетия, всеки един нейн партиен гърч е пагубен за страната ни когато са в управление.

 7. 7 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2838 Неутрално

  Това със заглавието риторичен въпрос ли е ?

  Щото де факто ПЕС-ерастът Дмитриевич трябва сам да се отегли след очертаващата се поредна изборна загуба през Май !
  Но де юре той ще се самоопредели като победител защото ще брои процентите заедно с тези на ДПС (които нищо чудно да надминат тези на столетницата) !!!

 8. 8 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Сетих се за това преди дни, когато в разговор с колеги се размислихме над съдбата на председателите/първите секретари на БСП/БКП.

  Сетих се за това преди дни, когато в разговор с колеги се размислихме над съдбата на предателите/първите секретари на БСП/БКП.

  Отначало го прочетох така, после се оказа, че към това и клони статията

 9. 9 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 638 Весело

  По-скоро станишев да самоизключи всички и да остане сам, но да не се даде!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 10. 10 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 696 Неутрално

  на бунището!!!
  Падналият лешояд, става храна на себеподобните си!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4697 Неутрално

  Станишев ще има по лош шанс и от Виденов. Падението му ще бъде много по лошо.

  klimentm
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Всъщност това една от малкото разлики между БКП/БСП и мафията. Партлидерите ги изключват от партията, а бандитските от живота.

 14. 14 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Нито БСП, нито Станишев заслужават толкова писане!
  Ясна е практически пълната неспособност на тази партия да бъде обществено полезна и адекватна!
  Лошото е, че много хора са зомбирани и продължават да вярват в нещо, което го няма!
  От там идват бедите, но малко остана!

 15. 15 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  [quote#3:"grand funk railroad"]Престъпна организация! [/quote]

  И терористична, да не забравяме 16 април 1925 г. - Кървавия Велики четвъртък.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 16. 16 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Не пипайте станишев.
  Сакън!
  Той ни е нужен като въздуха и слънцето за всяко живо същество.
  Той е единственият, който успешно затрива сто годишната вещица бкп/бсп.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 17. 17 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#14] от "dali_da":

  Не е това.
  Много хора НЕ гласуват на избори и затова излиза, че червените имат въобще някаква подкрепа.
  Нямат и 15% одобрение от всички бг граждани.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 18. 18 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1764 Разстроено

  Много писане, много исторически факти и все гадни!

  И парадокса - червените чугуни се натискат да са там, щото се "сродяват" със сто годишната гадна история!

  Пфу-у-у-у-у!

 19. 19 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#11] от "klimentm":
  [quote#11:"klimentm"]Станишев ще има по лош шанс и от Виденов. [/quote]
  Преди да падне той има задача.
  Да размаже напълно бсп.
  Засега успешно се справя.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 20. 20 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Няма как да изключат серголета....не забравяйте че тя е от кхерсонската /kherson/ диаспора. Самата диаспора, освен огрооомен обем финикийски знаци, има и огрооомно влияние в целия свят...А серголета е представител/ка на диаспората у еврогеята....Да не си мислите, че го пльоснаха за шеф на пес-овете, щото е мноо убаф и умен......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#21] от "Ръкоделев":

  А?
  Нова песничка?
  Одобрявам. Така трябва. Вътрешно самоизяждане в партията-вещица.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 23. 23 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Станишев се е обградил със себеподобни от най-чист вид. Това ме кара да мисля, че свалянето му ще бъде съпътствано и с тежки времена за обществото. Лошо.Много лошо.

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 24. 24 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Скоро. Ще се сгромоляса с тътен. Ама го подръжте още малко за да загроби окончателно дъртата чума . Ракът (БСП) е пуснал метастази навсякъде и СПИН-ът е отслабил тялото, но все още има надежда за БЪЛГАРИЯ. Ако изчезне БСП.

  Няма шики-мики.
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#25] от "Ръкоделев":

  Викаш да не ти се радвам чак толкова.
  ОК, няма .

  пп. Костов знаеш закусва с деца. 13 години го няма във властта, от една година го няма и в политиката, но ви втриса като чуете името му дори. Няма статия в която по някакъв начин да не влезе в употреба.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 28. 28 Профил на Ръкоделев
  Ръкоделев
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#26] от "matera":

  Освен езика и други мурафети знае, който много се ценят на запад, също е в схмета която от 25 години на прави роби на сащ

  Най-любимите властници на западняците-''демократи'' са тези от породата ''YES SIR''!
 29. 29 Профил на Ръкоделев
  Ръкоделев
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Как няма да ме втриса!
  Кой продаде Нефтохима на руснаците


  До коментар [#27] от "Росен (Проклет да си завинаги Сидеров)":

  Най-любимите властници на западняците-''демократи'' са тези от породата ''YES SIR''!
 30. 30 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#29] от "Ръкоделев":
  [quote#29:"Ръкоделев"]Кой продаде Нефтохима на руснаците [/quote]
  Въпроса е кой искаше да купи "Нефтохима"?
  Аз помня, че друг освен руснаците не дойде на търга.

  Антипода на това винаги и бил за мен продажбата на БТК.
  Същият Костов я пазари за 2 милиарда. Мисли сам нататък кво стана после.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 409 Весело

  Прави ли ви впечатление, че всичките Първи се Партията ги е съдила? Не подценявайте Станишев, той явно е прозрял, че ако я няма Партията, няма да има кой да го осъди.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 33. 33 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2794 Любопитно

  """. . .сестрата на вожда и учителя Елена Димитрова.. . ""
  ===============================

  Беше ми директорка докато учех в 25-то училище "Д-р П.Берон"

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 34. 34 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2794 Разстроено

  До коментар [#6] от "save_knforest":


  [quote#6:"save_knforest"]всеки един нейн партиен гърч е пагубен за страната ни когато са в управление.[/quote]
  =======================

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 35. 35 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  "Дали Станишев, бидейки историк по образование"

  На Столетницата,като на една жена с минало, все на историци и върви.
  Инак, след всичките напъни и за вътрешен плурализъм и демократичност, видяхме колко е демократична БСП... с онова "Ако не гласувате Пеевски за шеф на ДАНС, правителството пада" Станишев си тури на врата една тежест,която ще му виси не като обица, а като лоена топка за цял живот.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 36. 36 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#31] от "Ръкоделев":

  Костов направи повече за България, отколкото можете вие да разрушите до ден днешен. Благодарение на неговото правителство бяхме приети в НАТО и ЕС.
  Иначе никога нямаше да влезем в ЕС.
  Влязохме с връзки, но влязохме.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 37. 37 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Политиците крадат и в най-развитите демокрации, разликата с България е, че там най-крадливите влизат в затвора.
  У нас това не е било. Сатанишев никога няма да сдаде властта. Сега притежава и допълнителен коз в ръцете си, защото е единственият български политик, издигнат на най-високо място в ПЕС.

 38. 38 Профил на Ръкоделев
  Ръкоделев
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#36] от "Росен (Проклет да си завинаги Сидеров)":

  На бай тодор мохабетите ли ми използваш! Ясен си ми другарю

  Най-любимите властници на западняците-''демократи'' са тези от породата ''YES SIR''!
 39. 39 Профил на greengoblin
  greengoblin
  Рейтинг: 483 Неутрално
 40. 40 Профил на greengoblin
  greengoblin
  Рейтинг: 483 Неутрално
 41. 41 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  Изключвайте!
  Като сте започнали,да не пропуснете и "най-младият върл комунист"-лидер на другата братска комуно-мафиотска партия.

 42. 42 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2442 Весело

  До коментар [#38] от "Ръкоделев":

  На туй дет не сме можели да го боядисаме.
  Онова дето той бил построил.
  То Кремиковци няма боядисване, да.
  Тежко машиностроене? На милион километра от суровините.
  Само в тиквата на комунист можеше да се роди такава идея, че и да я осъществи. Разбира се за сметка на народа.
  Няколко милиарда тук, няколко милиарда на садам хюсеин и хоп 10 милиарда и фалит на България.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 43. 43 Профил на Ръкоделев
  Ръкоделев
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#42] от "Росен (Проклет да си завинаги Сидеров)":

  Направо си е същото, аз разлика между правешкия и драгалевския не виждам

  Най-любимите властници на западняците-''демократи'' са тези от породата ''YES SIR''!
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#44] от "Росен (Проклет да си завинаги Сидеров)":

  Не, Костов е незащитим за 9:10 от населението, не влизай в тоя капан да защитаваш Костов, това те изравнява с него. Кажи "не съм му светил, не ме е питал".

 46. 46 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#45] от "Снежинко":

  Винаги наритвам с факти чугунарията тук, защото форума се чете от много хора. Хубаво е и те да знаят.
  За черния пи-ар на комуноидите към Костов.
  За широко рекламираното дело срещу КостоВИ, но после "забравиха" да кажат червените и турците/ДС, че всъщност парите на КостоВИ са напълно законни и в народа остана мисълта, че Костов е крадец като червените.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 47. 47 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 530 Неутрално

  станиШеф никога не е имал място в политиката, просто Гоце го сложи там, защото дъртите членове на БКП искаха нещо малко по-младо да ги председателства/предателства (по коментар [#8]), мислеха, че младото ще им подобри имиджа Казвам БКП, защото обичам да наричам нещата с истинските им имена - да, тези са същите, които бяха и преди 30 и преди 40 години... нали сами се наричат столетница. ааа, да! И гласуваха за Пеевски да е шеф на ДАНС И си говорят на "другар" и "другарка"... дебилизъм е това - да си го нарека както трябва. А тоя мухъл станиШеф без един работен ден трябва да се изключи от всичко публично и жена му да си го взима и да си го дундурка... и дано с него изчезне и цялата БКП пасмина.

 48. 48 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#46] от "Росен ":

  Не ти повервАх

 49. 49 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9449 Неутрално

  това е вредна партия , която носи само бедствия за страната и колкото повече управлява - толкова по зле става .

 50. 50 Профил на beroe
  beroe
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#46] от "Росен (Проклет да си завинаги Сидеров)":
  На Костов комунистите/социалисти и русофилите трябва да издигнат паметник може и преживе. Благополучно разбиваше единството на прозападните десни сили и разчистваше пътя към властта на БСП, осигури руската зависимост на България с продажбата на "Нефтохимик", "Петрол" и др. Крайните резултатите от дейността му напълно кореспондират с биографията му до 1989 /например руско военновъздушно училище в Кременчуг/ и бизнеса на съпругата му /износ на нефтени продукти от "Плама" за Сърбия през 90-те години/, но необяснимо защо продължава да е кумир за идейно чистите десни.

 51. 51 Профил на Blagoy Georgiev
  Blagoy Georgiev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Георги Първанов и кръгът "АБВ" си имали доверен личен ковчежник, който старателно се грижел за финансирането на проекта им, твърди ПИК по информация от източници в големия бизнес. Придворният олигарх на Първанов бил не кой да е, а скандалният собственик на мината - убиец Ораново Красимир Михайлов, погребала 4-ма миньори миналото лято.

  Според информирани, предстоели да излязат доказателства (включително и под формата на СРС) за ежедневни и непрекъснати контакти на Първанов и Михайлов, в които двамата уточнявали детайли от общия си бизнес.

  "Мина Ораново всъщност е скрита собственост на самия Първанов, Михайлов е подставеното му лице. Двамата се познават по пернишка линия", твърдят източниците на ПИК.
  Собственикът на фаталната мина "Ораново" Красимир Михайлов-Паргов, който отказа да дойде и да се поинтересува от съдбата на затрупаните миньори, е печално известен в района на Радомир. От МВР много пъти са подавали срещу него сигнали за самоуправство към прокуратурата и общината.

  През годините собствеността на мина "Ораново" си прехвърляха един на друг небезизвестни лица. Накрая след Христо Ковачки чрез "Балкан МК" ЕООД я придоби и Красимир Михайлов, познат и с името Паргов. Според търговския регистър той участва в управлението на над 10 компании. Известен е още от 90-те години на XX век, когато притежаваната от него Добруджанска банка фалира.

  Паргов е собственик и на зърнените складове в Добруджа, на месокомбината в Перник, фуражния завод в с. Александър Димитров, Радомирско, и на други имоти. В началото на ноември 2005 г. джипът на Красимир Паргов беше обстрелван с автомат край Радомир. Скандалният милионер е разследван за множество данъчни и финансови престъпления през последните няколко години, сочат и данни на НАП и МВР.

  "Капитал" пише, че една от първите публични появи на Красимир Паргов, според различни публикации, е като един от собствениците на фалиралата по-късно Добруджанска банка. По-късно интересите му са предимно в животновъдството - той участва в приватизацията на месокомбината в Перник, през 2005 г. се е регистрирал като земеделски производител за отглеждане на едър рогат добитък в село Прибой, има завод за фураж в съседното село Александър Димитров, притежавал е и свинекомплекса "Кембъроу" в благоевградското село Зелендол.

  Към 1998 г. той притежава месокомбината в Добрич и най-големите свинекомплекси в региона.
  По непотвърдена информация Михайлов живее в къща край язовир "Извор", близо до едноименното село. Край водоема има множество табели, на които пише "Язовирът е частна собственост. Забранено е къпането и риболова". От "Напоителни системи" казаха за "Капитал", че язовирът е отдаден под наем на "Мес Ко ММ5" като "рибностопански обект" през 2012 г. за срок от три години. Няма право да строи или преподава части от имота, както и да пречи на напояването. В никакъв случай не е частна собственост и не може да бъде.

  "24 часа" писа, че Михайлов е заградил общински път край язовир "Пчелина". Паргов е бивш президент на футболния клуб "Миньор" - Перник, прочул се с това, че тероризирал играчите.
  Пак "Капитал" посочва, че е бил близък до среди в БСП в края на 90-те, когато председател на партията беше Георги Първанов. Впрочем - родом от същия пернишки регион, в който е бизнесът на Михайлов. Според публикация във в. "Политика" от 2006 г. по време на събора в радомирското село Радибош тогавашният президент е договорил с Михайлов възможността да складира боклука на София в мина "Иван Русев", която той взел под наем.

  В средата на 2006 г. Първанов наистина предложи столичната смет да се извозва в рудника.
  Според публикации на агенция ПИК, синът на Красимир Михайлов води особено лъскав и тузарски начин на живот, с който парадира непрекъснато - дори в дните, когато стана трагедията в мина Ораново.
  Младият мъж пилотира свръхзвуково "Ламборгини Авентатор" за 800 000 лева. За спокойствието на нахакания милионерски син се грижи цяла свита от мутри, които отварят вратата на лимузината му и се подреждат като стена около него, а след това неотлъчно го съпровождат.

 52. 52 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Станишев няма да го изключат(изритат,изхвърлят).Не напразно се сложи на първо място в листата за евродепутати.При всяко положение избираемо.Следва:Моля да бъда освободен от пхоса на председател на БСП,поради избирането ми за евродепутат и изключителната ми заетост като лидер на ПЕС.Следва гласуване,освобождаване със съответните салтанати и "майната ви".

 53. 53 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Поправка-Моля да бъда освободен от поста....Извинявам се.

 54. 54 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 581 Неутрално

  А бе имедно само.бийство ще свърши работа .

 55. 55 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#14:"dali_da"]Лошото е, че много хора са зомбирани и продължават да вярват в нещо, което го няма! [/quote]

  Да осъзнаят, че това, в което са вярвали, е донесло само злини на хората, би било доста болезнено и равносилно на самотричане/отричане на родители и близки, които са работили за Партията. Затова брандът БСП е толкова силен.

 56. 56 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#28] от "Ръкоделев":

  робството в САЩ е минало и както се пееше в една песничка" искам да съм негър в щата Алабама" е доста красноречив!

 57. 57 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3511 Неутрално

  Нека Станишко остане лидер до края на живота си. Така ще отврати и най-червените бабички, ще останат само платените цигани.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 58. 58 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Дневник започнахте много преднамерено да ми триете коментариите-напр.този под №26,какво обидно съм написала?
  такива вулгарни /на руски ез./изрази се ползват и вие ги допускате,а аз нямам обиди към никого!

 59. 59 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "че тя има вековна история"

  Има вековна история, но не за негативите, за тях е виновна БКП, нищо че продължават /по номеп/ конгресите им.
  Непрекъснато манипулират и лъжат. БСПи ДПС /техните господари/ са най-голямото зло на България

 60. 60 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  За разлика от Гоце, който се опитва втори път да узурпира властта в БСП, Станишката си е много успешен политик:
  1. с успешно управление на страната като министър-председател 2005-2009,
  2. успешно провел изборите 2013 и отсвирил ГЕРБ от властта, 3. освен това посочил и много кадърен човек за м.р председател .....
  4. много елегантно отсвири и подскачащите по жълтите павета и неучките от СДУ.....
  5. Признат е сред европейските социалисти за лидер..

  Когато сбърка яко, сигурно ще го махнат и от БСП, ама засега причина йок.

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 61. 61 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1001 Разстроено

  До някъде съм съгласен с другара Иванов /който не знам защо все пише тъжни неща с весело настроение/.Гоце си е съветско руска слуга. Станишев руско съветска -богат-избор...

 62. 62 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Още не е начертана новата линия. Щом се начертае тя, веднага ще се появи и човека, който да я прокара.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Станишев безспорно има (вече) немалко заслуги за разрушаването на БКП/БСП. За което сме му благодарни, впрочем. Една последна стъпка (още ненаправена) обаче го дели от вечната слава - да признае вината на БКП/БСП (за много работи - като почнем за избитите без съд и присъда, после за престъпленията на т. нар. "народен съд", за репресиите и геноцида, за концлагерите и завършим с насилствената индустриализация, а и за още много, много все важни престъпления) и
  я разпусне
  обявявайки я за престъпна и човеконенавистна партия.

  Направи ли тази последна крачка Станишев си осигурява входен билет за пантеона на безсмъртните.

 65. 65 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Каквото искат да го правят, само да не управлява България повече!!! Дребен хищник....

 66. 66 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#3:"grand funk railroad"]Престъпна организация![/quote]

  Организация- не. Сбирщина

  Порусначен народ- слаба държава
 67. 67 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#2] от "stefan111":целия българси народ минус тебе стефчо , част от пенционерите - верни до гроб , циганите - просто не ги еве и турците защото местан им е сложил намордник....

  капише стефчо?

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 68. 68 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#60] от "boby1945":

  анализа не е за това кой е по по най - серьожката или Първанов , но за старческата ти мисловност е трудно смилаем ... А и ти доказваш перфектно тезата на автора ... Първанов е низвергнат ( наричаш го гоце и узурпатор , т.е. ренегат ) , а момченцето серж "успешен , признат от целия свят Лидер... "
  ще те изчакам когато също бъде изритан от Партията , как ли ще го благославяш...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 69. 69 Профил на biggeorge
  biggeorge
  Рейтинг: 466 Гневно

  Кога ще забранят БКП и нейните отрочета БСП, ДПС, ГЕРБ и Атака?

  Мото: Живей и остави другите да живеят!
 70. 70 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 352 Неутрално

  [quote#67:"too_many"]целия българси народ минус тебе стефчо , част от пенционерите - верни до гроб , циганите - просто не ги еве и турците защото местан им е сложил намордник....

  капише стефчо? [/quote]
  Поне собствения си народ напиши правилно, а за силно мнение има време. Написаното от теб може да минава за смислено на някое соаре, където сте се събрали неграмотници, но иначе не струва. Имаше избори, там се видя кой-какво иска. Не говори от името на Народа, Суверена, Левски, Ботев и др. подобни, твърде спекулативно споменавани напоследък.

  КапишИ, балчо?

 71. 71 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#70] от "stefan111":
  Тос е герберин, напрао бесподобен,
  мозъко, ударен со печат - негоден

 72. 72 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 352 Неутрално

  [quote#71:"Култура ми Бойко"]напрао бесподобен,[/quote]

  [quote#71:"Култура ми Бойко"]мозъко, ударен со печат - негоден[/quote]
  то други има ли?

 73. 73 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  [quote#2:"stefan111"]кои сте вие всички ? [/quote]

  ... те тея, дет' плащаме сметката за развъждането на мургавия ви хЕлекторат... и дето ни строите джамии в "задния" двор...
  ... и да знаеш, че план "Х" е дружно и масово да влеземе в бесепе и по места да се разправяме - на идеологическа основа...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 74. 74 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  Що за тъп въпрос? Ами когато реши ПАРТИЯТА . Този аджамия кара от девет дерета вода , за да докаже , че водачите на Партията са винаги на топа на устата , а пита кога ще изритат Станишев. Може и след още 22 години - докато не надмине Живков. А може и още след неделя - две . Учи историята на Партията ,момче . Това че си изброил статистически бившите Първи , не дава знания ,за да направиш предвиждания . Заори дълбоко , набери познания и тогава няма да питаш кога, а ще можеш да кажеш - ТОГАВА .

 75. 75 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  [quote#20:"ARRI"]Да не си мислите, че го пльоснаха за шеф на пес-овете, щото е мноо убаф и умен...... [/quote]

  ... бе ние да дадеме повод... франсетата дебнат

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 76. 76 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#73] от "o_sando":

  тези "дето плащате" сте ми най-забавни ...
  знаеш ли, че реално трябва да изработиш, спечелиш и внесеш, под формата на данък, парите за които говориш? Не е достатъчно само да го напишеш, че си го направил. Способността ти да преценяваш кои сме "ние" и кои "вие" е обратнопропорционална на глупостта в поста ти.

 77. 77 Профил на lele266
  lele266
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Феодална партиш със средножекожен манталитет. Окупирай властта и обезглави предшественика ...

 78. 78 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  [quote#76:"stefan111"]Способността ти да преценяваш кои сме "ние" и кои "вие" е обратнопропорционална на глупостта в поста ти. [/quote]

  ... е, мило е, че ми отдели време... и аз ще ти отделя...
  друг път

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 79. 79 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#16:"Росен (Проклет да си завинаги Сидеров)"]Не пипайте станишев.
  Сакън!
  Той ни е нужен като въздуха и слънцето за всяко живо същество.
  Той е единственият, който успешно затрива сто годишната вещица бкп/бсп.[/quote]
  Всичко добре, ама покрай вещицата затрива и държавата ни. Не знам дали страничните ползи, за които говориш, могат да се сравнят със загубите, които всички търпим.

 80. 80 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2493 Весело

  Искам Станишев да наложи за свой приемник Вигената!
  Басирам се, че тогава БКП ще излезе от своя "вегетариански период"!

  I Want To Believe
 81. 81 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 352 Неутрално

  [quote#78:"o_sando"]... е, мило е, че ми отдели време... и аз ще ти отделя...
  друг път [/quote]
  няма нужда, това беше достатъчно, само в климатичното обичат да си общуват с неадекватни

 82. 82 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  От малко прасе и от нов на4алник не знаеш каква свиня ще порасне!

 83. 83 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Кога ще изключат Станишев?..

  - Статията е точна ..
  - Така или иначе, управляват ни престъпници,
  които МВР трябва да лови, а не .. да мълчи !!!
  - Истински, социалисти и социализъм,
  има във Швеция и Швейцария ..
  - Във БГ, няма социалисти, ...
  има хибриди, със глупави постъпки, имитация .
  и не наситна борба за власт..
  - Гилотината е заредена ,
  - Оплюването на Станишев, предстои
  - Тази секта , е престъпна !!! ..

  urkobozambo
 84. 84 Профил на kondar
  kondar
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Изключеният, не - отлъченият, е само един и знаем името му - Първанката

 85. 85 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3759 Неутрално

  Авторът е склонен от 100 извора вода да донесе, за да удари Станишев. В това число и да подкрепи Първанов. Изразявал съм мнение, че на БСП не и трябват врагове, щом си има в редиците другаря Първанов. Не че защитавам Станишев, аз съм отявлен антикомунист, но с проявата на откровена тенденциозност и примитивизъм БСП не може да бъде победена. А изборът на криминални образувания не представлява алтернатива. Погледнете какво остана от дясното, жалки отрепки. Ами работете, хора, направете нещо значимо.

 86. 86 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Недълго след 26-ти май...

 87. 87 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#2] от "stefan111":

  Всички, които не са от руската пета колона от БСП,ДПС и Атака.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 88. 88 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#85] от "judjuk":

  Ти си един обикновен /вероятно платен/ клакьор.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 89. 89 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#60] от "boby1945":

  Колкото човек може да вярва на твоите излияния и хвалебствия за един съсел.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 90. 90 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#50] от "beroe":

  Тези приказки ги четем от 99 година.
  Напиши нещо по ново, или си намери форум с подобни теб!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 91. 91 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  [quote#85:"judjuk"] аз съм отявлен антикомунист, [/quote]

  ... активна "опорна точка"... я се скрий, бре... жалко човекоподобно...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 92. 92 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  [quote#74:"papyre"] Заори дълбоко [/quote]

  ... на леля си Йотова дъртата кожа... ТОГАВА... хахахахахахахаха

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 93. 93 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 784 Неутрално

  [quote#50:"beroe"]На Костов комунистите/социалисти и русофилите трябва да издигнат паметник може и преживе. [/quote]
  Интересно що не го правите тогава, а почвате да пикаете газ само като му чуете името? Изглежда наистина много е направил на столетницата и на менторите и от КГБ.

 94. 94 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3228 Неутрално

  Дано споменавайки толкова често Тр. Костов, авторът не се опитва да ни го представи като мъченик с несправедлива съдба. Истината е, че преди злополучния търговски разнобой с руските му другари Трайчо Костов е оранизатор на политическите убийства непосредствено след 9 септември, инициатор и участник в т.нар. народен съд и в цялостната терористична кампания след преврата.

  Що се отнася до Станишев, авторът пропуска една подробност. Дмитриевич е прилепнал като медуза към силните на деня в днешния Интернационал, известен тоже и като ПЕС, та на местната паплач няма да бъде лесно да му отрежат главата без евродиректива.

 95. 95 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#89] от "Captain Shakespeare":

  Социалистите и в Европа и в България очевадно му вярват, пък ти си приказвай колкото си искаш....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 96. 96 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#95] от "boby1945":

  Ти като дедо Симо: "Вервайте ми".
  Ама май само ти си верваш.
  Дерзай!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 97. 97 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#96] от "Captain Shakespeare":
  Дедо Симо искаше да вярват на него и около 1 млн. му повярваха...
  На Станишко вярват социалистите в Европа а те са поне 150 милиона от избирателите в Европа......
  Така че сори капитане, изяш си лампазите за успокоение....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 98. 98 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 809 Неутрално

  [quote#83:"Urkobozambo"]- Истински, социалисти и социализъм,
  има във Швеция и Швейцария .. [/quote]
  Извинявай, ама подскачам от ярост като чуя подобна архиглупост!
  В Швеция и Швейцария може да има (и наистина има) истински социалисти, но драги, социализъм Н И К О Г А. Социална справедливост - да, социални благинки - да, но те никога, по никой начин биха били възможни ако в тези държави е имало социализъм. Социалният рай в тези страни е постигнат (допускам, че това си имал пред вид). При нас само го обещаваха. Разликата е в системата. Демократична форма на управление - от една страна и див тоталитаризъм - от друга.
  Социализъм в Швеция и Швейцария Н И К О Г А не е имало.

 99. 99 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Сетих се за една връзка между Швейцария и социализма - там е бил подготвян вожда на световният пролетариат, Вл. Илич Ленин от своя ментор, евреина Парвус (който по-късно му осигурява бронирания влак и цялата логистика на мероприятието - ВОСР).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK