Скандали и абсурди във Фонда за лечение на деца

Скандали и абсурди във Фонда за лечение на деца

© Красимир ЮскеселиевПрез 2001 година, когато напълно непознатото дотогава НДСВ постигна убедителна изборна победа, изглеждаше, сякаш политическият живот в страната е достигнал дъното. Това заключение обаче беше опровергано от последвалото го управление на т.нар. тройна коалиция. След нея, когато си мислехме, че по-зле от това няма как да стане, властта взе ГЕРБ. А сегашното правителство извърши действия, които доскоро смятахме за немислими.


От самото начало правителството на Пламен Орешарски показа, че реалната власт не е в ръцете на легитимните й носители като министър-председателя и министрите му. Преди около три месеца например премиерът помоли подчинената му държавна администрация да престане да го саботира. С просто око е видно, че в не едно министерство властта не е в ръцете на оглавяващия го министър. Последователно доказваме, че


винаги може да стане по-лошо
Представяли ли сте си например, че министър ще поиска оставката на свой подчинен, а той публично ще откаже да се оттегли, намеквайки, че "никой не е вечен"? Вероятно не сте. Но това се случи.


На 5 март министърът на здравеопазването Таня Андреева постави срок от една седмица на директора на Център "Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД) д-р Ива Станкова, за да даде тя отговор на въпроса ще може ли да се справи с работата си като ръководител на фонда. В уречения срок публична информация за съществуването на такъв отговор не се появи въпреки многобройните медийни участия на директор и министър. Д-р Станкова явно не е намерила за необходимо да мотивира оставането си на поста пред прекия си ръководител, но даде пространно интервю в партийния официоз, вестник "Дума".


На 12 март в предаването "Преди всички" на БНР министър Андреева заяви: "Имам информация, че д-р Станкова смята да се оттегли от поста директор на Фонда за лечение на деца." Няколко часа по-късно обаче думите й бяха опровергани. Пред БТА д-р Станкова съобщи: "Няма причина да се оттегля от поста, освен ако министър Андреева има нещо друго предвид, защото смятам, че условията са такива, каквито предполагат отговорности. Всичко се променя и никой не е вечен на поста си." И допълни: "Тук по-скоро става дума за личната оценка на някои колеги от обществения съвет."


Няма обаче никаква "лична оценка" в констатацията, че под ръководството на д-р Станкова работата на фонда пострада катастрофално. Това е въпрос на обективни факти и суха статистика.


Родители на болни деца, контактували и с предишното ръководство, изразиха пред медиите категоричното си


недоволство от сегашното управление на фонда


Критики към д-р Станкова публично отправиха и членове на Обществения съвет към фонда. А проверката назначена от Министерството на здравеопазването (МЗ), показа административни пропуски, повявили се след назначението й.


Най-видимият за външно око недостатък на д-р Станкова е пълната липса на умение и нагласа за двупосочно общуване. Освен свидетелствата на пострадали родители и представители на граждански организации това показва дори и резултатът от проверката на министерството. Констатираните в нея проблеми са два – забавяне на становищата от външни експерти и липсата на обратна връзка от европейските болници, потърсени за оферта за лечение. И двете констатации ясно говорят за комуникативен проблем, а резултатът е забавянето на лечението на тежко болни деца.


В отговор, вместо да представи план за възстановяване на прекъснатата комуникация, застрашаваща живота на редица деца, д-р Станкова свика специална пресконференция. От нея разбрахме, че оттук насетне поверената й институция неотклонно ще ползва "електронен пренос на информация", под което д-р Станкова със страхопочитание визира чудото на имейла. На този фон амбицията на министъра и обществения съвет да се въведе информационна система изглежда твърде трудно осъществима.


Откритието на електронната поща, четвърт век след нейното навлизане в живота на обикновените хора, само по себе си е атестат за нивото на държавната администрация. След седемгодишно съществуване на Оперативна програма "Административен капацитет" под надслова "експерти в действие" и усвояването на милиони евро много ясно можем да видим качеството на експертите и резултата от действията им. Този абсурд е своеобразен венец на надеждите ни за електронно правителство, на желанието ни за онлайн гласуване и на всичко останало, свързано с работата на държавата в тази сфера.


Във Фонда за лечение на деца виждаме проявление на една основна закономерност на българската държавност – когато някой държавен орган функционира нормално, методично и разумно, това като правило е резултат от граждански натиск. Веднъж влязла в работен режим обаче, държавата не го поддържа с цел постигането на резултати, а внезапно обръща всичко надолу с главата, произвеждайки абсурди като разглеждания тук случай. Помним, че това далеч не е първият път, в който възниква обществено напрежение около работата на ЦФЛД.


Във всички тези случаи оправданията на управляващите изглеждат несъстоятелни, но сегашното управление надмина всички очаквания. Ресорният министър не успява да наложи волята си в собственото си ведомство, а


уличеният в некомпетентност служител
категорично отказва да се оттегли


и отговаря на конкретни въпроси с намеци за "лични нападки" и "политически привкус".


Така д-р Станкова успя да надмине дори колегата си д-р Николай Добрев, от когото започна поредицата от скандали, засягащи ЦФЛД. Първият от тях се разрази през 2009 година по повод отчет на Сметната палата, който показа, че тогавашният директор Николай Добрев е спестил от лечението на деца близо 25 милиона лева и ги е върнал в държавната хазна. Отзвукът от това безобразие, съчетан с усилията на граждански организации, доведе до промяна. Правилникът за дейността на фонда беше променен, а директорът и Общественият съвет – сменени.


Фондът заработи. Гладката му работа обаче не продължи дълго. На 6 юли 2011 г. Министерският съвет издаде постановление, с което въведе лимит от 180 хил. лв. за лечението на дете в чужбина. Девет месеца по-късно, през април 2012 г., след като постави под заплаха лечението на няколко деца, едно от които почина, лимитът беше отменен. Така фондът отново заработи, докато в началото на октомври 2013 г. без основателни аргументи и без предизвествие беше уволнен тогавашният директор Павел Александров. На поста беше поставена д-р Ива Станкова, която за изминалите едва 6 месеца от назначението й успя до такава степен да се идентифицира със заеманата длъжност, че да публикува следното лично съобщение на официалната страницата на фонда:


"Обръщам се към всички медии с увереността, че ще застанете зад Център "Фонд за лечение на деца" като държавна институция, ще застанете зад работещите, лекарите експерти – едни от водещите специалисти на България, и Обществения съвет към фонда, ще застанете зад институция, която е необходима за здравето и живота на българските деца, защото вярвам, че зад всяка човешка постъпка трябва да има отговорност, мярка и хигиена на духа."


В едно интервю пред проф. Аксиния Джурова, преди да замине за САЩ през 1978 г., Любомир Далчев казва:
"Свободата е въпрос на вътрешно усещане, на изстрадване и в никакъв случай не е избор на зависимости сред многото, които ти се предлагат. Чувствам се свободен човек!"


За нас, гражданите, освен да си дадем отговор на въпроса в какво е свободна д-р Станкова – да си тръгне или не – остава и въпросът


кой точно управлява
министерство на здравеопазването.


След няколко дни, когато ще изтече новата отсрочка, дадена от д-р Таня Андреева за окончателно решение на казуса, ще разберем отговора на горните въпроси. И ако тогава директорът на Фонда за лечение на деца не бъде сменен, с основание можем да заключим, че дните на министъра са преброени. Защото, дори когато реалната власт не е там, където очакваме, само онзи, който я притежава, може да взема глави.


Най-същественият въпрос обаче е кога подобни неща ще спрат да се случват. Кога ще заживеем в държава, която постоянно се намира в работен режим – а не влиза в него епизодично, под натиска на възмутеното гражданство, докато през останалото време произвежда фрапантни абсурди?


Кога най-сетне победите на разума над абсурдите на държавата ще бъдат окончателни?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blockhead
  blockhead
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Само липсата на обратна връзка ли е проблема в този фонд в момента?! Това за мен не е достатъчен фактор някой да бъде наречен некомпетентен. И като фокуса на цялата статия е разфокусиран, не ми харесва.
  Изкараите и другите факти от проверките, да видим дали са истински нарушения, малко по-силна да стане тази теза. Така написана статията е на нивото на 9-то класник, хайде вкарайте и малко журналистика вътре.

 2. 2 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Нямам думи!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 3. 3 Профил на jalal_al_din
  jalal_al_din
  Рейтинг: 488 Неутрално

  и на мен ми се стори малко хаотична статията, искали ѝ оставка, я тя не давала.

  анализа ми се губи.

 4. 4 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Аналог за “работата“ изобщо на каквито и да е институции и държавно “управление“! С 2 думи - помийна яма, от която няма измъкване .... само с мили думи!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 5. 5 Профил на anitamihaylova
  anitamihaylova
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Това направо си е за Без Коментар!

 6. 6 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#1] от "blockhead":

  "Само липсата на обратна връзка" води до САМО едно забавяне на лечението, в резултат на което се стига до САМО едни намалени шансове за оцеляване на детето...

  Дано не Ви се наложи на Вас, или Ваши близки да опрете до това "САМО"!

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 7. 7 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 574 Гневно

  Питам аз чие назначение е тази калинка Станкова??? Кой я спусна? Кой уволни Павел Александров, човекът, който сложи в ред фонда и при когото той заработи нормално? Защо го махнаха него, професионалиста и сложиха това недоразумение? Къде е оня хамстер с очилцата да отрече политическите уволнения и назначения в този конкретен случай? Съсипаха фонда защото го ръководеше човек на ГЕРБ. Кой ще понесе отговорността сега? Министър Андреева ли ще се окаже виновна? А онези, които й наредиха да назначи Станкова?

  Оставка бе негодници!

  "Я з москалями не балакаю!"
 8. 8 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 581 Неутрално
 9. 9 Профил на michelle_irina
  michelle_irina
  Рейтинг: 8 Гневно

  Детето ми чака одобрение от 20.09.2013(вече почти 6месеца!) за продължаване на вече протичащо успешно лечение, провеждано в последните две години с финансовата подкрепа на Фонда!
  6 месеца нямаме никакъв отговор, нито "да"- нито "не", а детето ми в това време е оставено без лечение!!! Това ли са мислещите за децата лекари! Нямам думи- НАГЛОСТ, КУРУМПИРАНОСТ И БЕЗХАБЕРИЕ!
  ОСТАВКА Г-ЖО МИНИСТЪР!

 10. 10 Профил на koskol
  koskol
  Рейтинг: 237 Гневно

  Появят ли се социалисти във власта -надежда всяка оставете.

 11. 11 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Проблема с лечението на тежко болни деца е много голям и важен.
  Той трябва да бъде решен в полза на малките пациенти и близките им по най-добрия начин.
  Загърбете страстите и личните отношения и заработете-за това сте назначени.

 12. 12 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 966 Разстроено

  От подобни вгледани в пъпа си чиновници нЕмаме нужда!

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 13. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  Дневник, защо няма снимка на този стожер в родното здравеопазване - д-р Ива Станкова? Всеки трябва да знае, как изглеждат такива безценни кадри и да ги сочи с пръст, където и да се появят!

  Бивш tww09306483.
 14. 14 Профил на liverpoolfc
  liverpoolfc
  Рейтинг: 237 Гневно

  Аз съм звънял във фонда. Отговориха ми просто - телефоните са за да си ги ползват ТЕ, не да ги притесняваме постоянно!

  МАЙКА ИМ И НА ТЯХ!!!

  Забрани флаша към Капитал, не позволявай да ти натрапват реклами!!!
 15. 15 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Тая, Станкова, я слушах по радиото миналата сряда. Много нагло парче. Здравето и животът на толкова много деца зависи от работата на управлявания от нея фонд, тя филососфства на парче и ръси лозунги, все едно ще я избират за председател на някой кооперативен съюз. Абсолютно съм убеден, без да съм засегнат по никакъв начин от некадърността й, че не е способна да управлява и полеви санитарен възел, а камо ли токова отговорна и тежка организация.
  Имаше един период, в който не чух нито едно лошо мнение за работата на фонда. Сега разбирам, кой го е управлявал. Толкова ли е трудно поне заради децата ни да спрем кретенските назначения и поне заради тях да оставим истински професионалисти да си вършат работата?!? Голяма, безобразно голяма е тъпотията у всеки, който се докопа до тая пуста власт...

 16. 16 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#9] от "michelle_irina":

  Изобщо недейте да се бавите с лечението ! Извън България, не е чак толкова скъпо. В крайна сметка, когато човек е жив и здрав винаги може да намери път, за да продължи напред.

  Вчера ми попадна една статия по повод това как един човек във Франция буквално се е отписал от тяхната здравна система (причината не е некачествено лечение или нещо такова) и се е застраховал, до колкото разбрах в ангийска здравна компания. Излизало му по-евтино и заедно с това имал и минималното здравно осигуряване, и допълнителното, което обикновено покрива допълнителните разноски.
  Пиша Ви това, защото изглежда в ЕС, има закони, които дават право на хората да избират свободно къде да са застраховани. Държавите членки се ослушват (Франция също), но явно водейки дела, човек може да си извоюва това право.
  Ето връзка към неговия блог:
  'http://jequittelasecu.blogspot.fr/'
  и една статия в един френски ежедневник:
  'http://www.sudouest.fr/2014/01/22/depuis-un-an-il-a-dit-adieu-a-la-securite-sociale-1435592-4696.php'
  Пожелавам Ви, скорошно оздравяване !

 17. 17 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 916 Гневно

  До коментар [#13] от "tww09306483":

  Ето я тази гад: http://bnt.bg/file/2014/01/Fond.png

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 18. 18 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Дано се оправи положението с фонда за лечение на деца, тези деца са бъдещето на България и трябва да могат да се възползват от лекарската помощ, която им е необходима.

 19. 19 Профил на michelle_irina
  michelle_irina
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Благодаря, slon за информацията.
  Проблема със застраховките е , че трябва да се застраховаш преди да се разболееш...
  Направихме една терапия на частно, но не е по силите ни да завършим лечението. За съжаление Фонда за лечение на деца ни връзва ръцете, защото не можем да отворим дарителска сметка, докато не получим официален "отказ", така се въртим в затворен кръг. Единственото, което ни остава е да стегнем куфарите и каквато и легална работа да започнем в Германия, детето ни, ще е здравно осигурено и лечението, ще продължи... Съжалявам, че толкова дълго чаках и вярвах... Отдавна трябваше да замина, когато всичките ми приятели го направиха. Е, май дойде и моя ред!

 20. 20 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 581 Гневно

  ДНЕВНИК направете разследване кой е уволнил Павел Александров !!!

  Задавайте неудобно въпроси и пускайте клипове в статиите !!!

 21. 21 Профил на blockhead
  blockhead
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#6] от "mlu666":

  Въобще не разбра гледната ми точка, статията не е написана кадърно. Да покажат малко статистика преди управлението на въпросната госпожа и по време на него, какви средства са били усвоени, колко лечения са били направени, колко от тях успешно. Да говорим с факти, а не с блуждаещи в пространството твърдения. Аз от така предоставената информация не мога да формирам мнение, кой е виновен за ситуацията във фонда - директора ли, държавата ли, комбинацията от двете ли?
  Да продължа с анализа - ето го изречението:
  "Констатираните в нея проблеми са два – забавяне на становищата от външни експерти и липсата на обратна връзка от европейските болници, потърсени за оферта за лечение."
  От тук разбираме, че външните експерти забавят мненията си, но каква е причината за това?! Не е ясно - т.е. може да е от страна на директора на фонда, може и да е от други фактори. Липсва обратна връкза към болници предоставили оферти - това може да значи, че има пропуснати лечения, може да значи и че са намерени други болници за извършване на даденото лечение. Догадки много.
  Според мен статията е написана доста некачествено.

 22. 22 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 574 Неутрално

  според моето скромно мнение - уволнение ВЕДНАГА и на двете неспособни дами и връщане на стария директор !!!!

 23. 23 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Евалата на автора- плюе герб вместо бсп. Герб били по- лоши от тройната коалициа- кой Ви ги дава тия глупости. Да, ама при герб тоя фонд работел отлично- ама герб виновни. Ясни политически инсинуации. Ясно е, че Андреева е амбициозен психопат- не случайно е обиколила всички партии. Ясно е че шефа на фонда има по високи политически протекции в бсп от андреева и може тя да я смени вместо обратното. Ясно е, че всички общественици не защитихте стария директор достатъчно. А за преминаване на тавана от 180 000 лева за помощ да дете нищо не мога да кажа- ако е твое дете ще искаш повече да го спасиш евентуално. Ако обаче си страничен наблюдател- това са страшно много чужди пари.

 24. 24 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  ,,Скандали и абсурди във Фонда за лечение на деца,,
  ..........................................................................................................
  От самото начало правителството на Пламен Орешарски показа, че реалната власт не е в ръцете на легитимните й носители като министър-председателя и министрите му. Преди около три месеца например премиерът помоли подчинената му държавна администрация да престане да го саботира. С просто око е видно, че в не едно министерство властта не е в ръцете на оглавяващия го министър.
  ......................................................................................................
  Така д-р Станкова успя да надмине дори колегата си д-р Николай Добрев, от когото започна поредицата от скандали, засягащи ЦФЛД.
  ..........................................................................................................

  Господин Николай Добрев успял да спести някакви си 25 млн лева от парите определени за лечението на децата.
  Отзвукът от това безобразие, съчетан с усилията на граждански организации, доведе до промяна. Правилникът за дейността на фонда беше променен, а директорът и Общественият съвет – сменени.
  ........................................................................................................
  Фондът заработи.
  .........................................................................................................

  А сега.
  докато в началото на октомври 2013 г. без основателни аргументи и без предизвествие беше уволнен тогавашният директор Павел Александров. На поста беше поставена д-р Ива Станкова, която за изминалите едва 6 месеца от назначението й успя до такава степен да се идентифицира със заеманата длъжност.
  ......................................................................................................
  че.
  Когато нейният началник министър д-р Таня Андреева и иска оставката за несправяне с работата.
  Госпожата отговаря така.
  ........................................................................................................
  ,,Пред БТА д-р Станкова съобщи: "Няма причина да се оттегля от поста, освен ако министър Андреева има нещо друго предвид, защото смятам, че условията са такива, каквито предполагат отговорности. Всичко се променя и никой не е вечен на поста си."

  То бива бива нахалство ама такова вече минава всякакви граници.
  Те такива са децата на всички партийни номенклатурчици, като се започне от техният партиен лидер серж Моников, че се свърши с най обикновения чиновник.

 25. 25 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  Това за победите на нормалността над абсурдите ще тряббва да почакаме докато цъфнат налъмите. Независимо дали става дума за по-спокоен и лесен живот или изобщо за съществуването му.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 26. 26 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#17] от "PLAATS #ОСТАВКА":

  Както си и мислехме - съдържанието отговаря на опаковката ) Партийна секретарка, повишена в калинка.
  Отврат.

 27. 27 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Така е защото са социалисти

 28. 28 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 768 Весело

  [quote#3:"jalal_al_din"]искали ѝ оставка, я тя не давала.
  [/quote]
  Те не го търсели, той се криел

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 29. 29 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Има едно нещо сбъркано тук още в зародиша си: лекарите и видните специалисти нека се изявяват там, където могат най-добре - в клиниката, а управлението и функционирането на институции, фондове и агенции оставете на тези, които могат и имат опит в това - мениджъри, публични администратори и финансисти, или хора, които искат само това да правят, а не да се чудят " ами сега този пост как да го изкарам - като почивка или като нещо временно?". Може да помогнат така за намаляване на безработицата, защото видните специалисти повечето си имат кабинет и рано или късно ще се върнат към практиката си. А младите хора, които искат да работят в администрацията се чудят от къде да започнат. За това оставка на всяко правителство, което не си избие този стар "царско-шефски" модел от главите!

  Който първи прекрачи границата, губи.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK