Тимъти Гартън Аш: Не забравяйте - Путин е реваншист, битката е за цяла Украйна

Тимъти Гартън Аш: Не забравяйте - Путин е реваншист, битката е за цяла Украйна

© ReutersПомнете, не забравяйте - всичко това е заради цялата Украйна, а не само за Крим. Владимир Путин го знае. Украинците го знаят. Правителството в Киев не може да стори нищо, за да си върне контрола над Крим. Сега решителната битка е за Източна Украйна. Ако цяла Украйна, включително нейният Изток, участват в мирни, свободни и честни президентски избори на 25 май, тя може да оцелее като единна независима държава (без Крим). Тя ще се върне и на демократичния и конституционен път. Във всичко, което ЕС и Западът правят в следващите два месеца, това трябва да бъде нашият първи приоритет."


Това пише известният британски анализатор Тимъти Гартън Аш в колоната си в лондонския в. "Гардиън".


В нея той цитира репортаж на "Ню Йорк таймс" от видимо инсценирана за камерите на руските телевизии демонстрация под паметника на Ленин с огромен плакат "Нашата родина - СССР!".
"Само престъпно наивен или пристрастен човек може да продължи да настоява, че Москва не подкрепя активно тези проруски групи, създаващи хаос, дезориентация и насилие из украинските градове като Донецк и Харков. Каквото и да реши да направи Путин, медийният наратив вече е подготвен - независимо дали ще ескалира интервенцията, или, както безспорно той би предпочел, да изнудва зялата страна да се върне в руската сфера на влияние."


Тимъти Гартън Аш: Не забравяйте - Путин е реваншист, битката е за цяла Украйна

© Reuters


Тимъти Гартън Аш призовава да се спре употребата на изрази като "етнически украинци" и "етнически руснаци", защото те не означават почти нищо спрямо реалността от меняща се сложна смес от национални, езикови, граждански и политически идентичности. Той изрежда примери с украинци, които се възприемат като руснаци; такива, които говорят руски, но се идентифицират като украинци; многобройни смесени семейства с родители и деди, обикаляли из целия бивш СССР, и повечето от тях може би не искат да бъдат принуждавани да избират дали са "украинци" или "руснаци".


В началото на февруари едва 15% от жителите на района на Харков и 33% от тези около Донецк са искали Украйна да се обедини с Русия. В Крим този дял е бил 41%.


Но след месец на радикализиране в политиката, руска окупация и мощна пропаганда от руските телевизии и изключването на украинските, изолиране на татарите и украинците в Крим (които масово бойкотираха референдума) и значителна доза изборни измами тези 41% бързо станаха 97%.


Тимъти Гартън Аш: Не забравяйте - Путин е реваншист, битката е за цяла Украйна

© Reuters


Авторът припомня, че промяната в данните и лоялността не е запазена марка единствено на руските политтехнолози. Той посочва как в драматични моменти при добавянето на капка катализатор се случва внезапна промяна в идентичността - един ден си бил югославянин, а на другия си станал яростен сърбин или хърватин.


"Така че трябва да се стори всичко възможно в следващите седмици и месеци, за да не се допусне промяна в идентичността", препоръчва Аш. Според него новите лидери в Киев трябва да обикалят из страната и да обясняват на руски готовността си да дадат повече правомощия на регионите и да не се страхуват от думата "федерализация" само защото я е използвал Путин. Задължително трябва да се намери някои кандидат за президент от средите на проруски настроените и да се осигурят максимално свободни и честни избори с различни гледни точки в медиите.


Според автора Западът и Европа в частност може да помогне по всякакъв начин - от наблюдатели от ОССЕ, ЕС и други организации през осигуряване на пари, за да може Украйна да си плаща сметките, до изпращане на съветници от политически партии и неправителствени организации.


Тимъти Гартън Аш: Не забравяйте - Путин е реваншист, битката е за цяла Украйна

© Reuters


Западът трябва и да вдигне залозите чрез план за икономически връзки и заплаха срещу Москва за много по-тежки санкции - не само при навлизане в Източна Украйна на "военните без опознавателни знаци", но и при използване на групировки за дестабилизиране на положението.


"Ако за Путин любимият олимпийски спорт е самбото, ние не можем да се ограничаваме до бадминтона", описва образно Тимъти Гартън Аш препоръката си да се играе твърдо и с украинските олигарси. "Тихо, но твърдо, трябва да им се покажат морков и тояга: или розово бъдеще за вашия бизнес в световната икономика, ако помогнете Украйна да оцелее като независима, или финансово задушаване и безкрайни съдебни битки срещу вас."


По повод речта от вторник на Путин авторът казва, че той е говорил за обединяване на "руския свят" с думи, отиващи повече на 1914 г., а не на 2014 г. "Русия на Путин днес е реваншистка сила в пълния й блясък", допълва Аш.


Той завършва коментара си с равносметката, че териториалната цялост на Украйна е разрушена и практически това не може да бъде върнато назад, но все още може да се спаси политическата цялост на останалата част от Украйна.


Тимъти Гартън Аш: Не забравяйте - Путин е реваншист, битката е за цяла Украйна

© Reuters


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK