Към руско-украинските чуденици: Нестройни наброски в смутно сегашно

Български комунисти отбелязват годишнина от победата на съветската армия във Втората световна война

© Красимир Юскеселиев

Български комунисти отбелязват годишнина от победата на съветската армия във Втората световна войнаКоментарът на журналиста Драгомир Иванов е публикуван във "Фейсбук"


Всяко грубо вмешателство, намеса на една държава във вътрешните дела на друга е укоримо и не бива да се толерира. Но все пак има изключения и те според мен са валидни, когато става дума за кръвопролитен вътрешен конфликт, очевидна загуба на легитимност на властта, съпроводена с кървави ексцесии, престъпления срещу човечеството, брутално и мащабно погазване на човешки права. И най-вече при явна неспособност на т.нар. международна общност да предприеме колективно усилие за прекратяване на конфликта.


Всички знаем, че ООН далеч не е ефективна международна организация в критични моменти, а примерите са безброй - още от предшественичката й ОН, която не успя да спре Хитлер, през гадостите и от двете страни в студената война до изтреблението на тутси в Руанда и клането в Сребреница. При сегашната система на Съвета за сигурност всяка от петте постоянни членки може да блокира дори и най-безобидното и беззъбо решение. И го прави. Но стигне ли се до необходимост от намеса, тя би следвало да се основава на ясно разписан международноправен мандат, а при невъзможност за постигане на единодушно решение - да се търси възможно по-широка коалиция. Чакаме ли винаги всички държави да бъдат на едно мнение, никой тиранин, тероризиращ народа си или подлагащ на геноцид дадена група, не може да бъде свален отвън.
Военната интервенция на Русия в Крим не е оправдана на базата на паралели


с американски (или водени от САЩ коалиции), доколкото към момента няма никакви сериозни и доказани данни за застрашени от действията на новата власт в Киев групи от населението на полуострова, за масов терор над руски граждани или други общности - там или в останалите части на Украйна. Без съмнение по време на сблъсъците в Киев през февруари видяхме жестоки действия на крайнодесни индивиди (основно от "Десен сектор"), но "летящите банди бандеровци и фашисти", които според пропагандата на Кремъл въздават правосъдие с огън и меч и колят и бесят по места руснаци, евреи и други противници на революцията, продължават да са мит.


Хаосът около падането на Виктор Янукович и задължителният в подобни ситуации реваншизъм не оправдават, разбира се, отделни издевателства над хора, свързани с досегашните управляващи. Но е твърде пресилено да се говори, че столицата и Западна Украйна са в плен на разбеснели се фашизоидни превратаджии, платени от европейско-американски империалисти и врагове на Русия/панславянството, които сега си го връщат наред. Ако беше така, руските и западните медии денонощно щяха да показват картини с трупове и да дават думата на стотици пострадали. В момента това не се случва, а въпреки пропагандната мощ и развихрилата се информационна война проруският лагер повтаря предимно заклинания, мнения и коментари от избрани експерти. Представете си какъв вой щеше да се вдигне, ако дори и само един случай на масово издевателство над група или общност бе станал достояние на чуждата преса. В момента из цяла Украйна пълзят чуждестранни журналисти, пратеници и всякакви международни авантюристи, а в епохата на интернет, Фейсбук и Туитър нищо не може да се скрие. А и не всички чужденци мислят в окопни понятия, нито пък непременно симпатизират на Майдана.


Езиковото противопоставяне


е до голяма степен фалшиво и няма пряко отношение към конфликта в Украйна, тъй като до намесата на Русия въпросът не показваше свръхексплозивност. В Украйна живеят достатъчно много рускоговорящи, които се самоопределят като украинци, а случващото се на Крим всъщност засили патриотизма им. Ако се вярва на социоложката Ирина Бекешкина, то едва 1% от жителите не разбират украински, толкова са и неразбиращите руски. У дома си рускоговорещите използват предимно руски, но в ежедневието съвсем свободно прибягват и до украински. Проблем не съществуваше - или поне не в тази степен, в която възникна след решението на новите управляващи в Киев да отменят Закона за държавната езикова политика от 2012 г., даващ на руския статут на регионален език в районите, където е майчин за над 10% от хората. Това несъмнено е грешка на Върховната Рада (която всъщност си е досегашната) и нямаше как да мине без реакции. И рано или късно щеше да бъде поправена. Но раздухването й до размери на екзистенциална заплаха за рускоговорящите, изглежда, беше част от кремълския план за осъществяване на инвазията в Крим и евентуална федерализация на Украйна. (Въпрос към българските москофили: Съгласни ли сте в т.нар. смесени региони у нас, където турският е майчин за над една десета от местните, той да стане и регионален език?).


Любопитен парадокс: рускоговорещи се противопоставят на насилственото "освобождение" и "защита" на правата им. Един от най-зрелищните случаи е с командира на украинската военна фрегата "Тернопол" кап. Максим Емеляненко. Под напора на руските дула - при това от съвсем обозначени войници от командването на Черноморския флот на РФ - той отказа да се подчини с думите:"Руснаците не се предават!"


На шокираните руснаци-окупатори Емеляненко обяснил, че по националност е руснак, също както и част от екипажа му, но се е клел във вярност на народа на Украйна. Украинските медии изобилстват с разкази на руски украинци, които споделят, че никой не ограничава правата им, нито езика им, още по-малко застрашава живота им, затова е повече от абсурдно някой да идва да ги освобождава. (В "Украинска правда" Анастасия Береза написа: "Ние, руските украинци, живеехме спокойно и благополучно в нашата страна, докато не нахлуха неканени фашизирани руснаци с искане да се махнем от нашата родина.").


Иронията на съдбата е, че именно с претекста за "опазване на рускоговорящите" в Украйна, използван за оправдаване на нахлуването в Крим, Кремъл всъщност създаде особена група от руско-украински националисти и радикализира известна част от тях, които дотогава възприемаха Русия като "втора родина". А сега същите я наричат "чужда родина" и демонстрират готовност да бранят "истинската". Една от големите подобни организации е Рускоговорещи украински националисти (РУН), която разполага със структури в 15 града. Във "Фейсбук" функционира пък група "Не ни спасявайте", обединяваща руснаци, живеещи в Украйна.


Временното правителство


на Арсений Яценюк е легитимно, доколкото е избрано от съвсем законен парламент, конституиран след признати и от чужди наблюдатели избори през 2012 г. Това е същият парламент, който през януари при тогавашното разпределение на силите и доминацията на Партията на регионите прие драконовските закони срещу демонстрациите. Същото мнозинство подкрепяше президента Янукович, а сега обърна палачинката. Чисто юридически процедурата по отстраняване на Янукович вероятно не е съвършена (не видяхме цялостен процес на импийчмънт), но е факт, че в крайна сметка Янукович избяга, тоест сам се оттегли. Преди това сам подаде оставка и премиерът Микола Азаров - а според конституцията с оставката на министър-председателя си отива и целият кабинет. Пак по същата конституция Украйна е полупрезидентска република, изпълнителната власт се осъществява от правителството, което се избира от парламента по предложение на президента. При отсъствие на последния - и след като Янукович дезертира - функциите му се изпълняват от председателя на Върховната Рада.


На 22 февруари за парламентарен шеф беше избран Олександър Турчинов, получил гласовете на 288 от общо 450 депутата. Упрекът, че указът за избора на новото правителство не е подписан от Янукович, изисква тогава отговор на въпроса: А какво правим, когато последният е потънал вдън земя? По-добре ли е да няма правителство, да се възцари безвластие и никой да не може да взема решения в критичен момент? (Но конституционалисти все пак признават, че това е слаб елемент в сегашната украинска конституция.)


На власт в Киев не са дошли никакви крайни националисти


още по-малко пък главорези или фашисти. И.д. президентът Турчинов е рускоговорящ, родом от източния град Днепропетровск, баптист по вероизповедание, дори е пастор в църквата "Слово на живот". Премиерът Яценюк е полуевреин, моминското име на майка му е Бакай, тя произхожда от древния юдейски род Бакай, получил известност покрай един от знаменитите тълкуватели на Талмуда. От еврейски произход е и вицепремиерът Владимир Гройсман, а пък министърът на вътрешните работи Арсен Аваков е арменец. Социалната министърка Людмила Денисова е рускиня. При това положение да се твърди, че Киев е узурпиран от неонацисти, е леко смешно.


Да, крайнодясната партия "Свобода" разполага с 4 министерски кресла, но няма данни нейните министри да са извършили тежки престъпления или да са участвали в екстремистки прояви. Един от четиримата е министърът на отбраната адмирал Игор Тенюх, командващ военноморските сили на страната (2006-2010), участник в различни международни обучения и програми. Надали можем да го наречем фашист. (Турчинов и някои от министрите си имат други трески за дялане, а съмненията се подхранват от политически и бизнес обвързаности в миналото, но това не е основание за военни действия срещу Украйна, нали? Това си е вътрешна работа на Украйна - както е вътрешен въпрос на България ние кого избираме - Станишев ли, Бойко Борисов ли, другиго.)


Поредната ирония: Общественото мнение в Русия, а в голяма степен и у нас и в Западна Европа, възприе скалъпената теза за фашистите и екстремистите, дошли на власт чрез "преврат" в Киев. В същото време обаче прие без критики заключенията на


т.нар. международни набюдатели за референдума в Крим


Народното допитване, обявено за невалидно от Съвета на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, дори и от мнозинството в Съвета за сигурност на ООН (въпреки наложеното вето от Русия и въздържанието на Китай), беше "легитимирано" чрез група самостоятелно организирани европейци. Те нямат мандат от никоя организация и са подбрани на твърде съмнителен принцип. В тази група присъстват двама българи - живеещият в Симферопол председател на българското културно дружество "Паисий Хилендарски" Иван Абажер и депутатът от "Атака" Кирил Колев. Последният е член на парламентарните групи за приятелство с Беларус, Китай, Русия и Украйна.


Не по-малко интересни са и останалите "наблюдатели". Един от тях е бившият депутат от крайнодясната Австрийска партия на свободата Евалд Щадлер, който влезе в Европейския парламент с листата на втората партия на покойния Йорг Хайдер - Съюз "Бъдеще за Австрия". На Крим дойде и крайнодесният белгиец Люк Мишел, определящ се едновременно като последовател на националиста Жан-Франсоа Тириар, национал-болшевик, славянофил и антиционист, даже и привърженик на лидера на руските комунисти Генадий Зюганов. Друг от "доказалите" демократичността на референдума е френският писател и политолог Емерик Шопрад, популярен с антиамериканските си позициии и дейността си за Националния фронт на Жан-Мари Льо Пен. Според Шопрад политиката на Путин укрепва националния суверенитет на Русия, а самият президент се явява гарант на бъдещия многополярен свят. Край урните бдеше и германецът от иракски произход Хикмат ал Сабти, депутат от крайнолявата партия Die Linke в местния парламент в Мекленбург-Предна Померания, участник в анти-израелски акции. И последно: Пратеник на Крим бе и финландският автор на кримки и политически трилъри, изживяващ се като защитник на правата на рускоезичното малцинство в балтийските републики, Йохан Бекман. Съпредседател на Евразийския народен фронт и любим събеседник на руските медии, Бекман не крие симпатиите си към Путин, а през 2007 г. публикува книга за убийството на журналистката Анна Политковска. В нея твърди, че тя страдала от тежка депресия и сама поръчала покушението над себе си.


Днес мнозина призовават да изоставим двойния аршин в руско-украинската криза. Добре, но щом като новите управляващите в Киев са неофашисти и крайни националисти, то как да определим поръчаните от Кремъл международни "наблюдатели"? Или за вторите важи презумцията за невиновност (до доказване на противното), докато за първите - за виновност? Всеки има право на убеждения и партийна принадлежност, но нека мерилото важи за всички.


Историята пази достатъчно примери за неоснователна


военна интервенция на СССР/Русия в чужди страни


През 1939 г. Сталин завзема Източна Полша по договорката с Хитлер (пакта "Рибентроп-Молотов"), а месец след инвазията местното население в Западна Украйна избира просъветско народно събрание, което приема декларация за влизане в СССР. На следващата година по сходен начин са анексирани Естония, Латвия и Литва, след като са превзети от Червената армия, а инсталираните "парламенти" гласуват за присъединяване към Съветския съюз. През 1956 г. Н. Хрушчов праща войски в Будапеща, които да потушат "антисоциалистическо въстание". През 1968 г. водените от Москва сили на Варшавския договор удавят Пражката пролет. Десет години по-късно отново Л. Брежнев командирова съветската армия в Афганистан.


Във всички изброени случаи не съществува военна заплаха за СССР, от която да произлиза необходимост за агресивна намеса. Интервенцията е предизвикана от вътрешнополитически и обществени промени в съответните страни. За да легитимира действията си, Москва прилага познатия похват да обвинява "външни сили" (ЦРУ, членки на НАТО, световния капитализъм), че подкрепят "реакционни" и "антисоциалистически кръгове" в трети държави.


Очевидно е, че Русия (говорим за държавната власт, Кремъл, государство-то) продължава да се изживява


като наследник на СССР


и никак не се е отърсила от имперското мислене. В документалния филм "СССР. Крушение" (2011, серия 8) Владимир Путин, тогава премиер, произнася още една знаменита реплика освен оная за най-голямата катастрофа:


"Трябваше да се промени системата - политическата и икономическата... Трябваше да се борим, за да запазим единството и целостта на руската държава, която болшевиките просто преименуваха от Русия на СССР. Това е всичко! Но това беше Русия. Просто под други одежди. А те я доведоха до колапс, до разпад."

Същият Путин през август 2008 г. нападна Грузия след провокирана грузинска агресия срещу Южна Осетия и окото му не мигна да бомбандира дори и Го́ри, родния град на бащицата Висарионович, когото и днес руските учебници славословят като велик ръководител.


Русия освен това наследи СССР и като постояннен член на Съвета за сигурност на ООН, което от днешна гледна точка се очертава като грешка на западния свят през декември 1991 г. Москва винаги е твърдяла, че СССР е съюз на равноправни държави. Защо тогава постоянното място в СС не беше поделено между 15-те републики - и днес да се ползва например на ротационен принцип? Да кажем, че е било жест на симпатия към тогавашния херой Елцин. Но пак е грешка.


Москва видимо се самозабравя


и реакциите й в украинския казус все по-често изглеждат неадекватни - веднъж комични и нелепи, друг път обаче будещи страх. В неделя вечерта след края на референдума в Крим руското външно министерство публикува на официалната си страница във Фейсбук известното стихотворение на фронтовия поет Константин Симонов "Чакай ме" (1941). И докато хиляди потребители се чудеха на посланието от популярните строфи:

Жди меня, и я вернусь.
Только очень жди,
Жди, когда наводят грусть
Желтые дожди,
Жди, когда снега метут,
Жди, когда жара,
Жди, когда других не ждут,
Позабыв вчера.
(и т.н.)

- които отгоре на всичко се появиха и в превод на английски, то друга медийна изява направо ужаси руснаци и чужденци и ги накара да се запитат дали в Кремъл вече съвсем не са "сошли с ума". В най-гледаното време в неделя вечерта водещият на предаването "Вести недели" по общоруския тв канал "Россия-1" Дмитрий Кисельов заплаши САЩ с ядрено унощожение, ако американците обявят бойкот заради Крим.

"Русия е единствената страна в света, която реално е способна да превърне САЩ в радиоактивна пепел"

каза съвсем сериозно и без никаква ирония високопоставеният тръбач на Путин, който е и генерален директор на информационната агенция "Россия сегодня" и зам. генерален директор на държавния медиен холдинг ВГТРК. А зад него на огромен екран изникна атомна гъба.


САЩ имат много кусури и действително през годините са се бъркали неправомерно в делата на суверенни държави. Но това значи ли, че руският империализъм е по-добър от американския? Защо русофилите у нас, а и в Европа, непременно държат да се отъждествяват с Кремъл и горещо защитават всяка въпиюща несправедливост и арогантност на Белокаменная, водени от глупавия аргумент: "А вие що биете негрите?"? Защо руската агресия да е морално по-оправдана и приемлива от американската, или която и да е друга?


В крайна сметка Русия върши същото, за което патетично обвинява САЩ. Москва например осигури убежище на компютърния беглец Едуард Сноудън, издирван от САЩ, но сега прилага същите похвати, за които критикува Вашингтон. На 12 март прословутият Басмански районен съд в Москва задочно арестува лидера на "Десен сектор" Дмитро Ярош, макар последният да е украински гражданин и да се намира в Киев. Прегрешението на украинския радикал е, че призовал в руската социална мрежа ВКонтакте за "активизиране на борбата срещу Русия". Въпреки, че обвиняемият нямаше как да се защити, съдът, станал известен с осъждането на М. Ходорковски и делото срещу Pussy Riot, реши само за час, че чуждият гражданин Ярош продължава да се занимава с престъпна дейност, затова трябва да бъде вкаран в следствения арест. (Не приравнявам Сноудън с Ярош, но принципът е същият. По тая логика, ако и аз напиша нещо нелицеприятно за Кремъл във ВКонтакте или във форума на който и да е руски сайт, могат и мен "заочно" да арестуват. Както и всекиго друг жител на земята, без значение чий гражданин е.).


Заради сметнати за екстремистки думи на същия Ярош, и то препредадени от трето лице, руската служба за телекомуникационен надзор "Роскомнадзор" заплаши сайта Lenta.ru с отнемане на лиценза, а собственикът на заради призиви към "несанкционирани масови мероприятия".


Изброените случаи станаха възможни по силата на пакета закони и законови промени, драстично затягащи правата на потребителите в интернет и засилващи правомощията на спецслужбите и правоохранителните органи. Те действат от февруари, а бяха приети в края на миналата година по предложение на група депутати в Думата, сред които и парламентариста от Либералдемократическата партия Андрей Луговой. Същият Луговой, бивш служител на КГБ, когото Великобритания обяви за главен заподозрян в отравянето на Александър Литвиненко в Лондон през есента на 2006 г. Британското правителство поиска екстрадирането му от Русия, но руснаците го направиха депутат и така му осигуриха имунитет.


Но всичко това не е фашизъм. Фашистите, както знаем, безчинстват в Киев и Западна Украйна.


Все някога идва време за заемане на страна, не може вечно и тако, и вако. Осебено пък в критична ситуация. И руските украинци, досега живели с две родини, сега избират едната - за някои Киев, за други - Москва. Без значение какви са кусурите на т.нар. Западен свят, той представлява цивилизованата страна в момента, Там, където московските властници (а и сатрапи и мошеници от цялото кълбо) съхраняват парите си, трупат имоти и богатства, пращат децата си да учат, ходят на почивки и изкупуват продуктите на "гнилия и бездуховен" Окцидент. Там, не на последно място, отиват и да се съдят един другиго, защото никак нямат вяра на Басманный, Хамовнический или който и да е друг съд в Ориента.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 696 Неутрално

  много жалко,че една имперска амбиция и личното его на един самозабравил се политически гном ,довеждат до състояние на вражда и омраза два братски народа в днешния глобален свят.те не заслужават тази съдба !

 2. 2 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Неутрално

  "...докато не нахлуха неканени фашизирани руснаци с искане да се махнем от нашата родина."

  Дали това не е бъдещето на България? Е, Кърджали ще бъде "подарено" на братска Турция, разбира се.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 3. 3 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 993 Неутрално

  "Всяко грубо вмешателство, намеса на една държава във вътрешните дела на друга е укоримо и не бива да се толерира. Но все пак има изключения "

  защо изобщо се опитваме да търсим оправдания, след като дори децата знаят за двойните стандарти?

  Евроатлантида
 4. 4 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Най ме удивява елементарната руска пропаганда в съветски стил, липсват само цитати на видни марксисти-ленинци....

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3190 Весело

  Чисто юридически процедурата по отстраняване на Янукович вероятно не е съвършена (не видяхме цялостен процес на импийчмънт), но е факт, че в крайна сметка Янукович избяга, тоест сам се оттегли.
  __________-
  Автора на тази статия заслужава голям хонорар! И да си го декларира в НАП!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Русия използва силата си, за да си върне Крим - факт е. Факт е, обаче, че и САЩ влезе в Ирак без резолюция от Съвета за сигурност на ООН. Факт е, че Косово бе признато набързо без да имаме пълната картина и под натиска на същите тези западни сили и САЩ. Какъв е изводът - правилата са за всички, иначе просто не са правила. Жалко за Украйна, в случая...

 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1320 Весело

  До коментар [#5] от "comandante":

  Тагариш, фамилията Кастро завзе властта в Куба с партизанска борба, проливане на братоубийствена кръв, доведе страната до просешка тояга, но още ви е кумир!?

 8. 8 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Неутрално

  В крайна сметка Русия върши същото, за което патетично обвинява САЩ.
  .....................................

  Така е. Лошото е, че за автора на този текст укоримо е единствено поведението на Русия...

 9. 9 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1816 Весело

  Непонятна каша,от която не личи позиция! Ако е писал толкова много,за да се получи нещо добро, не е сполучил! В случая приемам философското: "По-хубавото е враг на хубавото".

 10. 10 Профил на fokusnik
  fokusnik
  Рейтинг: 8 Весело

  "Същият Путин през август 2008 г. нападна Грузия след провокирана грузинска агресия срещу Южна Осетия "
  Да се чуди човек, как точно Прутин провокирал грузинската агресия? Може би се е изплезил се на Саакашвили или е споменал с "благи думи" майка му. Едва ли.
  Важното е, че Путин е виновен, че Саакашвили е станал агресор, а самият агресор е невинно агънце, поддало се на дявола

 11. 11 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 655 Неутрално

  От учебниците по история - за всяка война са необходими повод и причина . Причината за анексирането на Крим са геополитически и икономически . Поводът е руското население там . Първата световна война избухна поради много по-маклка причина .

 12. 12 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 524 Весело

  Брилянтен анализ, нали?
  Хубаво се изброяват съветските и руски военни намеси в чужбина, но ей така, за симетрия, защо и дума не се обелва за американските военни намеси по света.
  Много съжалявам, че навремето открих, но не си записах, едно статистическо сравнение, изброяващо военните интервенции на Руската империя/СССР/Русия през 20-ти век и тези на САЩ. Спомням си, че бройката беше някъде 3-4:1 в полза на САЩ.

 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  [quote#2:"moriarti"]Е, Кърджали ще бъде "подарено" на братска Турция, разбира се. [/quote]
  Руснаците от време на време минават дунава с войската , когато му дойде времето пак ще им се наложи.

  Едно е сигурно ако имаме териториален проблем с Турция както винаги в такива дилеми запада винаги е против православието и на страната на ислямистите поне с Косово и Северен Кипър така стана или греша?
  Замисли се!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#6] от "theanalyser":

  Сили, не само САЩ, влязоха в Ирак и Косово след много резолюции на ООН.

 15. 15 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Неутрално

  руската служба за телекомуникационен надзор "Роскомнадзор" заплаши сайта Lenta.ru с отнемане на лиценза
  ..................................
  Наистина скандално.
  По-скандалното, обаче, е поведението на украински депутати в кабинета на директора на НТ на Украйна - първо го унижават, бият, а накрая - пак бой за да подпише оставката си / защото бил "промосковски" тип!/.
  А най-скандалното е, че патетичният автор на горецитираните редове просто не вижда тази част от фактите...

 16. 16 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  В Ирак защо влязоха, например.
  И защо щяха да влязат и в Сирия през Септември, ако Обама не беше по-разумен от Буш.
  Какво точно решават тези войни...

 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  [quote#1:"matera"]много жалко,че една имперска амбиция и личното его на един самозабравил се политически гном[/quote]
  Северния алианс на финансови пънкари са в състояние да разделят всичко защото това си е първото римско правило за влизане във владение!
  Единственото утешително е ,че германците най-много ще го втасат!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 657 Разстроено

  точно затова, никога никога никога не искам да имаме нищо общо с русия. там човека и достойнството му никога не са били на почит. там държавата е мащеха за своите граждани. те могат единствено да служат като роби на болните амбиции на поредния господар - за което са "щедро" възнаградени с някакви трохи. там личните качества и способности на индивида се пренебрегват за сметка на подлизурството и верността. там (а и тук по техен модел) на границата имаше кльон и бодлива тел обърната навътре за да не бяга целокупното население от "Рая". Там народа е просто инструмент в ръцете на всевъзможни диктатори - получовеци.
  Не! Благодаря ви! Не ви ща "приятелството".

 19. 19 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#6:"theanalyser"]Какъв е изводът - правилата са за всички, иначе просто не са правила.[/quote]

  Такъв е логическият извод.
  А в реалността е друго.
  Правилата важат за всички, освен за създалите ги. Които по правило и следят дали се спазват.
  Специално за България този извод исторически датира от първото българско законодателство на хан Крум.
  Който "сащисал" присъстващите на пира му, като вдигнал наздравица. "Защо ме гледате - пийте!" - била ответната му реакция. "Законите не са за тия, които ги създават."

  Всяка прилика със събития и факти от днешна България са просто случайност...

 20. 20 Профил на fokusnik
  fokusnik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#14:"dobrich"]Сили, не само САЩ, влязоха в Ирак и Косово след много резолюции на ООН.[/quote]

  Ще посочиш ли поне една, разрешаваща употреба на военна сила в Югославия през 1999 г..
  Че то има много резолюции и за Израел, ама не се изтегля от окупираните територии.

 21. 21 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 469 Неутрално

  "САЩ имат много кусури и действително през годините са се бъркали неправомерно в делата на суверенни държави. Но това значи ли, че руският империализъм е по-добър от американския?"

  Не не по добър, не е и по лош, но при всички случаи е географски по ограничен.

 22. 22 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5368 Весело

  До коментар [#12] от "simo87":

  Айде сега дай пример кога САЩ последно са присъединили територия от чужда държава.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 23. 23 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  "Проблем не съществуваше - или поне не в тази степен, в която възникна след решението на новите управляващи в Киев да отменят Закона за държавната езикова политика от 2012 г."

  Това доиде доста добре на руската пропаганда

 24. 24 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 574 Неутрално

  в русия са на власт нацисти, по медиите тече нацистка пропаганда за превъзходството на руската славянска раса над останалите гои, населението е масово с нацистки възгледи, а антисемитизмът е неофициално официална идеология от дълго време там, а напоследък даже си е и официално официална - това, че има близки до властта евреи, не бива да ни заблуждава - много евреи спонсорираха и участваха и в хитлировите центрове на властта преди 70-80 години

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 25. 25 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 827 Неутрално


  До коментар [#18] от "Стан":

  +++++

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 26. 26 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  [quote#7:"dobrich"]Тагариш, фамилията Кастро завзе властта в Куба с партизанска борба, проливане на братоубийствена кръв, доведе страната до просешка тояга, но още ви е кумир!? [/quote]
  Компадре от както Кастро си взе острова на свободата , американските президенти с демократични бомбардировки изтребиха цивилни - жени ,деца и старци колкото 2-3 не средно големи европейски страни !
  Направиха над 400 военни бази в 130 страни!
  Та Кастро им трябва по-скоро като плашило и жив червен призрак , иначе могат да ги демократизират силово за няколко седмици както над 50 други страни !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 27. 27 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Имам следните наблюдения и въпроси.

  1. В разпалването на сегашната криза основна вина имат САЩ и ЕС. Поредният опит за цветна революция, поредната арабска пролет - с целия присъщ на подобни сценарии хаос и безредици. То не бяха наливани пари, но не бяха раздване на баници по площадите от зам. външната министърка на САЩ, то не бяха призиви към сваляне на нехаресваното от САЩ правителство, то не бяха тайни състави на бъдата власт. Нали помните онзи прихванат разговор - Клич не ставал, Яцен бил много подходящ... И това всичкото се случваше още по времето, коато Янукович преговаряше с опозицията и разоръжаваше милицията, за да не ставали провокации.

  2. Нима някой е очаквал сериозно, че Русия ще преглътне доброволно перспективата целия й черноморски флот да се окаже на териотория на страна, в която е извършен преврат и новта власт там заявява, че кани НАТО? Коя друга велика сила би реагирала миролюбиво?

  3. Защо Франция да може да праща войски из бившите си колонии винаги, щом сметне това за уместно, а Русия да не може?

  4. Защо всички се държат така, сякаш очакват Путин да е пълен идиот? Да му говорят, примерно, че изграждането на ПРО в Европа е само за да се противодейства на Иран, а когато той им покаже, че намра казаното за глупаво и неискрено, е мигом обвинен в милитаризъм и реваншизъм?

  5. Защо Западът се отнася към Русия, от 1990 насам, с комбинация от подлост, неискреност и колониални амбиции, а от Русия се очаква да преглъща безропотно всичко това?

  6. Защо Западът така изведнъж се влюби в едно от многото идиотски решения на покойния Хрушчов - това за самоволното даряване на Крим на Украйна? По дълбочината на идиотизма си то не се отличава от решението му за изграждане на Берлинската стена. Защо Западът отхвърля едното, а приветства другото? Или критерият е "добро е всичко, което вреди на Русия"?

  7. Защо България се бърка в неща, които нито я засягат, нито ги разбира?

  8. Защо цялата статия е написана в стил "да, може и САЩ да прекаляват понякога, но тези руснаци са просто отвратителни"?

 28. 28 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 574 Неутрално

  голяма част от болшевишките кучета и сега, както преди 80 години, изпитват нескрита симпатия и възхита към нацисткия режим - омразата към свободата и таланта, безкрайните комплекси и яростта на бясното псе свързва тези две античовешки идеи и днес, както и тогава

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 29. 29 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#22:"Blood Red Skies"]Айде сега дай пример кога САЩ последно са присъединили територия от чужда държава. [/quote]
  Неправилно поставен въпрос.
  Верният трябва да звучи примерно така " Кога САЩ за последно са отстъпвали своя територия на чужда страна, която територия по-късно са си прибрали обратно?".
  Хайде - дай инфо за отстъпените американски територии!

 30. 30 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 475 Весело

  Малееей, каква либерална и политкоректна статия.
  Афторът да не работи в БХК или някое друга НПО? Има ли инфо, с какво се занимава?

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 31. 31 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  ..."
  военна интервенция на СССР/Русия в чужди страни

  През 1939 г. Сталин завзема Източна Полша по договорката с Хитлер (пакта "Рибентроп-Молотов", а месец след инвазията местното население в Западна Украйна избира просъветско народно събрание, което приема декларация за влизане в СССР. На следващата година по сходен начин са анексирани Естония, Латвия и Литва, след като са превзети от Червената армия, а инсталираните "парламенти" гласуват за присъединяване към Съветския съюз. През 1956 г. Н. Хрушчов праща войски в Будапеща, които да потушат "антисоциалистическо въстание". През 1968 г. водените от Москва сили на Варшавския договор удавят Пражката пролет. Десет години по-късно отново Л. Брежнев командирова съветската армия в Афганистан...."

  ИСТОРИЯТА се повтаря....!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 32. 32 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Същата западна простотия, която слушаме всеки път. Оплакват се, че ги "фашизират", докато те самите фашизират другите.

 33. 33 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 574 Неутрално

  официалната партия на кремъл се нарича Единная Россия, което в превод буквално значи Фашистка Русия, така че никакви изненади не може да има - това не е обикновен империализъм, защото става дума за стремеж към унищожение като непълноценни на всички неславяно-руси. Властите в цяла Европа следва незабавно да вземат всякакви мерки за защита от нацисткия, готов да лее кръв и жаден за кръв, кремълски режим - включително полицейски мерки и затвор за петата колона на нацистите в различните страни - за България този проблем е изключително сериозен

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 34. 34 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1228 Гневно

  До коментар [#30] от "№55":

  "Афторът"..!!!??? Вземи научи българска граматика, докато милееш за това знаме, което си го закичил...!!! А по-добре не влизай в наши сайтове...!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 35. 35 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 530 Неутрално

  [quote#33:"hhhuuunnnn"]официалната партия на кремъл се нарича Единная Россия, което в превод буквално значи Фашистка Русия,[/quote]

  Буквално, а?

  Това как го преведе? По Гугъл, по аналогия, по симпатии, по антипатии?

  Я дай и други твои преводи, ще е интересно.

 36. 36 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 932 Неутрално

  [quote#31:"yu22"]ИСТОРИЯТА се повтаря....!!![/quote]
  Има още много истории, които не знаеш, защото не е изгодно да се знаят. Новия Кремъл (разбирай Пентагона) не желае да се разгласява, че по същото време, когато са били потушавани въстанията в Унгария, в САЩ са били потушавани не по-малко кърваво други бунтове. ЕС няма интерес да се знае, че едновременно с чешките събития е протичало и Парижкото клане. ЕС няма интерес да се разбира, че докато се порицават комунистическите страни за политически репресии, рекорда за политически убийства се държи дълги години от Италия.

 37. 37 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#34] от "yu22":

  КОи сте вие ???

 38. 38 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5368 Неутрално

  До коментар [#29] от "nenad":

  Пълни глупости. Русия е подписала договор за Крим. Даже е гарант по този договор. Срещу това е получила правото да си държи флота в Севастопол и да вземе украинското ядрено оръжие. С последните си действия фашистите в Кремъл доказват правотата на Бисмарк, според когото договорите с Русия не струват дори колкото хартията, на която са написани.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 475 Весело

  [quote#34:"yu22"]А по-добре не влизай в наши сайтове...!![/quote]
  Тоа па излезе некой акционер у ИконмедиА(!).
  Иначе, грешката е моя - буквата „ф" трябваше да е главна. „В" не е уместно в случая.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 41. 41 Профил на koki_choki
  koki_choki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Имам три въпроса към автора на това изливане на боза... незнам как да го нарека по-културно.
  1. По закон за импийчмънт на президента на Украйна са необходими 75%. от депутатите на Върховната Рада - Както е посочено от самия автор по-горе са гласували 288 от 450 депутата. Май не се събират необходимите 75%?
  2. В такъв случай, това което се случи дали не беше преврат или както самите протестиращи нарекоха революция?
  3. Да разбирам ли, че авторът държи първо да се започне някакъв геноцид, убийства, за да има наистина някакво основание за Русия да се намеси постфактум и дали тези жертви биха били "приемливи" за него?
  А и май сегашните депутати започнаха да си показват истинските намерения, визирам нахлуването на депутати от партия "Свобода" в украинската телевизия да набият директора, защото не пишел "правилно".

 42. 42 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 880 Неутрално

  "Премиерът Яценюк е полуевреин, моминското име на майка му е Бакай, тя произхожда от древния юдейски род Бакай,"
  Пълни глупости на руската пропаганда. Тази фамилия е най-популярна в Киргизстан, а иначе е с татарски произход: http://imena-znachenie.ru/%D0%B1%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B9/

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 43. 43 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#38] от "Blood Red Skies":

  След разпада на СССР нито Русия, нито Украйна знаят по кой път да поемат. Затова се и подписава договор, който не служи за уреждане на гранците между страните, а за наследството на бившия СССР, от който и двете старни са били неделими части. По силата на цитирания договор Русия, като приемник на черноморския флот на бившия СССР, има право да стопанисва и да разполага с базите в Крим. Украинско ядрено оръжие никога не е имало, имало е ядрено оръжние на СССР, разположено на територията на Украйна. Точно по същата причина не е имало и източногерманско ядрено оръжие, и чешко ядрено оръжие, и казахстанско ядрено оръжие.

 44. 44 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#38:"Blood Red Skies"]Пълни глупости. Русия е подписала договор за Крим. Даже е гарант по този договор.[/quote]

  Опитваш се да избягаш от въпроса ми, ама в неправилната посока.
  Да, Русия е страна по въпросния договор. Който, междувпрочем, гарантира интересите й в този регион. Т.е. - Крим е преотстъпен повторно, след идиотщината на Хрушчов, срещу задължението на Украйна да остане в сферата на руските геополитически интереси. Тази договорка бе нарушена.
  Е, руснаците ще си вземат депозита по договора.
  Всичко това се случва, защото новата власт в Киев има глупостта да допусне няколко стратегически грешки. С което даде основания на Путин да действа радикално.
  Това е положението!

 45. 45 Профил на grinda
  grinda
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Авторът е смесил безспорни с някои спорни тези, но няма как да не се съглася със заключителния абзац - за цивилизационния избор.

  http://grinda.se/
 46. 46 Профил на fire333
  fire333
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Кво е това руски украинци???????????? Нещо като български турци? Автора се опитва да ни убеди че руснаците в Украйна не искат да се присъединят към Русия ми тогава защо се гласува така на референдума в Крим о да забравих там руските войски държаха калашници срещу гласуващите за разлика от парламента в Киев който действаше напълно законно и без никакъв натиск от тълпата. Партията "Свобода" е една мирна и добра партийка нейни депутати не бият медийни шефове защото не отразяват "правилно" новините. Вярно е в Киев нямаше фашисти "правий сектор" са си чисти нацисти. Вярно е кръв в Украйна нямаше само сто убити при мирното вземане на власт и само 2 убити при кървавото анексиране на Крим от Русия 2ма убити от снайперист не от Руската армия. Докато няма избори в Украйна няма да има и легитимно правителство! В Ю. Осетия Москва чака докато Грузия бомбардира цивилно население с артилерия в Украйна Русия няма да чака никого и ще реагира превантивно. Така както САЩ и ООН не реагираха в Руанта и Сребреница.

 47. 47 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5368 Неутрално

  [quote#44:"nenad"]Опитваш се да избягаш от въпроса ми, ама в неправилната посока. [/quote]
  Неправилана спрямо кого? Кремъл?
  [quote#44:"nenad"]срещу задължението на Украйна да остане в сферата на руските геополитически интереси[/quote]
  Цитирай къде точно пише такова нещо.
  [quote#44:"nenad"]Киев има глупостта да допусне няколко стратегически грешки. [/quote]
  Не знаех, че изборът на ЕС пред Русия е стратегическа грешка.
  [quote#44:"nenad"]С което даде основания на Путин да действа радикално[/quote]
  Тези оснавания не са признати от цялата международна общност.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 48. 48 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#22] от "Blood Red Skies":

  В миналото са присъединявали доста чужди територии.
  В момента политиката им е друга - окупация и изграждане на неоколониалистичен модел и икономическа, политическа и военна зависимост.
  Огромни окупационни американски войски има в Афганистан, Ирак, Филипините, Япония, Южна Корея...

 49. 49 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5368 Неутрално

  До коментар [#48] от "simo87":

  [quote#48:"simo87"]В миналото са присъединявали доста чужди територии. [/quote]
  В кое минало. Дай пример.
  [quote#48:"simo87"]изграждане на неоколониалистичен модел и икономическа, политическа и военна зависимост. [/quote]
  Япония и Южна Корея като гледам направо се задъхват от американския неоколониализъм. Повече глупости не ми се коментират.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 50. 50 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2959 Разстроено

  [quote#0:"статия"]Но е твърде пресилено да се говори, че столицата и Западна Украйна са в плен на разбеснели се фашизоидни превратаджии, платени от европейско-американски империалисти и врагове на Русия/панславянството, които сега си го връщат наред. Ако беше така, руските и западните медии денонощно щяха да показват картини с трупове и да дават думата на стотици пострадали. В момента това не се случва, а въпреки пропагандната мощ и развихрилата се информационна война проруският лагер повтаря предимно заклинания, мнения и коментари от избрани експерти. Представете си какъв вой щеше да се вдигне, ако дори и само един случай на масово издевателство над група или общност бе станал достояние на чуждата преса. В момента из цяла Украйна пълзят чуждестранни журналисти, пратеници и всякакви международни авантюристи, а в епохата на интернет, Фейсбук и Туитър нищо не може да се скрие. А и не всички чужденци мислят в окопни понятия, нито пък непременно симпатизират на Майдана.
  [/quote]
  Цитираното всъщност е голямата измама че днес след като има толкова средства за масова информация истината не може да бъде скрита. Оказва се че може и нацисткия пуч извършен в Киев да се представи като демократична революция на украинския народ, който се откъсва от желязната прегръдка на Русия и избира пътя към Европа. Във западните държави събитието се възприема точно така, защото на зрителя събитията се показват по определен начин и се спестяват всички кадри които противоречат на наложената представа. Типичен пример за това беше и отразяването на събитията от БТВ които в директен репортаж показаха драстично насилие извършено от бандеровците над техен опонент. При завръщането си журналистката описа случая и каза че не са могли по-никакъв начин да помотнат на момчето което ги е молило за помощ. В документалният филм обаче този епизод изобщо го нямаше и бандеровците бяха сравнени с нашите опълченци. Чак във филма на Елена Йончева вече ясно се видя откровенния националсоциализъм който изповядват представителите на Десния сектор и това по какъв начин с брадви и бухалки са принуждавали депутатите от партията на Янукович да гласуват правилно което е нечувано посегателство върху свободната воля на народните депутати.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 51. 51 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#49] от "Blood Red Skies":

  Глупостите ги пишеш ти.
  Всеизвестно е, че голяма част от днешната територия на САЩ е присвоена, анексирана или както искаш го наречи, от Мексико.
  Но те мексиканците сега лека полека си връщат юга, този път с друга тактика - демографско завладяване.
  Всеизвестно е също така, че американците са може би единствения народ, който е избил почти напълно коренното население на завладените земи. Не знам руснаците или китайците да са избили местното население на присъединените земи. Като погледнеш само и можеш да видиш, че по-голямата част от азиатска Русия е населена предимно с монголоиди. Хм, дивите руснаци ще вземат да излязат по-цивилизовани. Само американците са трепали цивилно местно население на поразия.
  А Япония и Южна Корея дали няма да са по-добре, ако не са американските им окупатори? Почти съм сигурен, че биха били по-добре. В момента Япония и Южна Корея правят може би над 100 млрд. долара годишни разходи за отбрана, заради САЩ. А Япония наскоро прие план за допълнителни разходи в размер на 50-60 млрд. долара годишно през следващите 5 години. Всичко това се прави само и единствено САЩ да спестят пари, като не те, а машите им защитават американските геостратегически интереси в Пасифика и противостоене на Китай, с техни хора и техни средства (на Япония и Корея).
  И не ми казвай, че Северна Корея са проблем за сигурността. Защото Северна и Южна Корея има най-вече благодарение на САЩ и донякъде на СССР.

 52. 52 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5368 Неутрално

  До коментар [#50] от "Julian Mall":

  Абе вие петоколонниците все сте гледали някакви кадри, дето никой друг не ги е гледал. Аз пък си спомням кадрите как януковците стреляха с бойни патрони и убиваха протестиращи.
  Впрочем, каквито и събития да стават в Киев, те са си вътрешна работа на Украйна. Русия няма никакво право да се намесва и да анексира територии. Това е международен бандитизъм.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 53. 53 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5368 Неутрално

  До коментар [#51] от "simo87":
  Ами не, този, който пише потресаващи глупости, това си ти. Т.нар. присвоени земи от САЩ са по времето, когато САЩ се е формирала като държава. То по твоята логика Русия е присвоила много повече земи от азиатските народи, за да стигне днешните си размери. Колкото до избиването на коренното население, москалите са световни рекордьори. Сталин по скромни оценки е избил около 30 милиона руснаци. Голодомора в Украйна също взема милиони жертви. Американците са окупатори в Япония по силата на това, че са победители във Втората св. война. А са в Южна Корея, защото иначе Ким Чен Ун ще влезе в Сеул. И тогава няма да има Самсунг, Хюндай и Киа.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 54. 54 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 524 Весело

  Достатъчно е да прочетеш до първите зачернени буквички и ... опалянка ... опорни точки ... дъра-бъра-дъра-бъра и така нататък

 55. 55 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#53] от "Blood Red Skies":

  Пак глупости. Никой не отрича, че Сталин е диктатор и кръвопиец и че е избил милиони хора (някои не дотам без вина).
  Въпросът е, че руснаците, когато са завладявали нови земи, не са изкоренявали местното население, не са организирали геноцид над него, за разлика от американците.
  А това, че САЩ са окупатори в Япония по силата на победата си във Втората световна война, ами те по тая логика руснаците трябваше да не напускат Германия, цяла източна Европа и половин Азия или да вземат да се върнат отново, така приятелски с няколкостотин хиляди души армия.

 56. 56 Профил на somon
  somon
  Рейтинг: 468 Неутрално

  "Русия е единствената страна в света, която реално е способна да превърне САЩ в радиоактивна пепел"

  каза съвсем сериозно и без никаква ирония високопоставеният тръбач на Путин, който е и генерален директор на информационната агенция "Россия сегодня" и зам. генерален директор на държавния медиен холдинг ВГТРК. А зад него на огромен екран изникна атомна гъба.

  БЕЗ КОМЕНТАР!!!

 57. 57 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  До коментар [#52] от "Blood Red Skies":
  Ако под януковци разбираш Беркут истината е че им е било забранено да ползват огнестрелно оръжие от страхливия мишок Янукович, който се е поддал на натиска на Байдановци и всякакви западни фактори. Между другото при биреният пуч баварската полиция изобщо не си поплюва и стреля на месо по нацисткото шествие при което има убити, а Хитлер се удря лошо когато заляга при първите изстрели.
  Относно кадрите които не си видял добре е да видиш как пребиват беркутите със сопи, павета или ги подпалват с коктейли Молотов. За всичко това от немай-къде признава лъжичка от истината и автора на статията отдавайки го на някакви неидентифицирани индивиди. Препоръчвам ти да гледаш филма на Елена Йончева където представителите на Десния сектор открито говорят за генетична селекция на хората които ще бъдат допускани на ръководни постове. С други думи властта могат да упражняват само чисти украинци до не знам кое коляно. А един от идеолозите им открито заяви че ще предявят териториални претенции към Русия и крайната им цел е да подчинят Русия на Украйна и да създадат някаква нова държава под украинска доминация.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 58. 58 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Е, и? Добре де Путин взе Крим, вдига двойно заплати и пенсии и народът вика "да живее" и маха руски флагчета. Там наистина са повече руснаци и всичко изглежда логично. Оставам настрана правната галимация, кой, кога, как кому дал или взел. Оставам и мътните аналогии с историята, съгласно една от които пра-българите може да са нямали право да живеят в завоювана от друга държава земя. Следват: с малко фантазия - Източна Украйна, Приднестровието и пр. После какво?
  Мир и любов? "Западът" ще помрънка и после бизнесмените му пак ще сключват сделки с Русия: "бизнес е това, работниците ми искат работа, жената нова кола, любовницата - бижу, а с Русия да се оправят политиците".
  В Русия ще да е по-интересно. Мужиците ще се прехласват как "Русия встала с колени" и как "Нашият Вова показа кукиш на пиндосите". И ще си го харесват още повече. И ще го изберат за 10 път - да им е жив и здрав. За тях важното е Русия да е голяма и да изглежда страшно, а че нямат една руска кола си е в реда на нещата. И ще се радват на новия "Топол" или "Борей", които гледат на телевизори "Хюндай" или "Панасоник", респ. от компове и ноутбуци "Фуджицу", да кажем.
  Това изглежда странно за нормален "западен" човек. Държавата ни преди всичко, а каквото си нямаме - ще си го купим от "пиндосите". Имаме нефт и всичко останало - 1/6 от сушата е наша. И имаме танкове и ракети. Толкоз. Един поглед в руските сайтове блестящо доказва този начин на мислене.
  И това ще си е тяхна работа ("национална особеност" би казал някой), докато не се повторят събитията в балтийските държави, Полша, Чехия, а защо не и у нас. Мислите ли, че у нас няма да се намерят 2-5 000 души, дето да ревнат, че не им дават да говорят руски официално, или че си нямат телевизия да кажем и искат автономна България. Два кораба с десантчици във Варна, после с указ Путин ни признава за руска територия.
  И три-четвърти русофилска България водена от комунисти/социалисти, маха щастливо с руски флагчета. Няма бюрократите от ЕС, военнолюбците от НАТО и кенийските маймуни да ни управляват.
  Фантазия, лош сън, параноя? Дано.

  Поздрави
 59. 59 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  До коментар [#58] от "Starec":
  Добре де старче, остави ги руснаците с техните особености и мисли за нас какво печелим ние от това че Украйна ще се управлява от една нацистка антируска шайка. Някои от идеолозите им открито заявиха че целта им е да унищожат днешна Русия. За тази цел първо щяха да изгонят руския флот от Крим и да го превърнат в база на натовските кораби, което значи там да се настани турският флот който щеше да се окаже победител в третата кримска война без да е дал изстрел. След такава лека победа не мислиш ли че братята турци ще се насочат към нас за да възкресят славните времена на Османската империя когато Черно море е било турско езеро.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 60. 60 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  [quote#59:"статия"] От еврейски произход е и вицепремиерът Владимир Гройсман, а пък министърът на вътрешните работи Арсен Аваков е арменец. Социалната министърка Людмила Денисова е рускиня. При това положение да се твърди, че Киев е узурпиран от неонацисти, е леко смешно.
  [/quote]
  Правителството е заложник на нацитата от Десния сектор защото той ги постави на власт. В момента националсоциалистите укрепват позициите си основно в силовите структури и новата силова структура Националната гвардия ще бъде пряко контролирана от тях. Така или иначе в момента никой не може да ги извади от властта и да ги прати обратно в Западна Украйна. Те ще са двигателят на перманентната националсоциалистическа революция докато заграбят цялата власт и в този смисъл всички членове на правителството които не са с чиста украинска кръв са преходни фигури.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 61. 61 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2959 Любопитно

  Случайно ли автора изкарва всички наблюдатели на референдума в Крим фашисти, а за Йохан Бекман пропуска да спомене че е председател на "Антифашисткия комитет на Финландия" и член на МПО "Свят без нацизъм"?!
  http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B5%D0%BA%D0%BC%D0%B0%D0%BD,_%D0%99%D0%BE%D1%85%D0%B0%D0%BD

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 62. 62 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 804 Весело

  [quote#59:"Julian Mall"] за нас какво печелим ние от това че Украйна ще се управлява от една нацистка антируска шайка[/quote]
  Отговарям. Пишеш: в Крим щеше да е НАТО, т.е. Турция и тежко ни. Приемам, че е верно. Но беше. Днес не е: Крим е руски и край. Писах - кримчаните са доволни, руснаците - също.
  Само си мисля за нас - доволни ли ще сме: 1. Ако Родопите поискат автономия и присъединяване към Турция; 2. Руснаци (Варна, Поморие, Камчия, другаде) поискат автономия и присъединяване към Русия. За първото - няма да има много доволни, но за второто - ще има "мнозинство, бурни аплодисменти, преминаващи в овации" - особено от комунисти, атакисти, македонци и пр. Може би и от "цензурата".
  Аз пък няма да съм доволен. Ти??

  Поздрави
 63. 63 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  На автора на коментираната статия не му липсва нахалство, но му липсват валидни солидни аргументи.

  Първо, според него тъй като всеки постоянен член на Съвета за сигурност при ООН може да блокира неговите решения, трябва едната страна, която е права, да действа едностранно. Добре. Да се съгласим. Но коя от двете страни има право? В случая кой има право да действа извън устава на ООН – САЩ или Русия? И какви са основанията да е едната или да е другата, като се има предвид, че истината и правото не винаги са на страната на мнозинството?

  Второ, според автора, „Военната интервенция на Русия в Крим не е оправдана на базата на паралели с американски (или водени от САЩ коалиции), доколкото към момента няма никакви сериозни и доказани данни за застрашени от действията на новата власт в Киев”. Добре. Да се съгласим. Но нали и в Ирак нямаше данни за „сериозни и доказани данни за застрашени от действията на” иракските власти? А нямаше и оръжия за масово унищожение. Защо тогава САЩ водиха две войни срещу Ирак? А нали е вярно и другото, което дори и авторът признава, че „Без съмнение по време на сблъсъците в Киев през февруари видяхме жестоки действия на крайнодесни индивиди (основно от Десен сектор”? И нали в сегашното правителство на Украйна има представител на този Десен сектор?

  Трето, според автора „На власт в Киев не са дошли никакви крайни националисти още по-малко пък главорези или фашисти”. Но веднага следва признанието, че „Да, крайнодясната партия "Свобода" разполага с 4 министерски кресла”, следвано от оправданието, че те като личности не са физически извършители на терористични актове. Но нали за един министър е по-важно какви са неговите политически пристрастия, а не дали лично той е извършвал това, което проповядва или което прилага в своята политическа практика като министър?

  Четвърто, според автора „Общественото мнение в Русия, а в голяма степен и у нас и в Западна Европа, възприе скалъпената теза за фашистите и екстремистите, дошли на власт чрез "преврат" в Киев. В същото време обаче прие без критики заключенията на т.нар. международни набюдатели за референдума в Крим Народното допитване, обявено за невалидно от Съвета на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, дори и от мнозинството в Съвета за сигурност на ООН (въпреки наложеното вето от Русия и въздържанието на Китай)”. Вярно е. Но на какво основание мнозинството на Съвета за сигурност решава, че изборите са опорочени и трябва да бъдат анулирани? Нали държавите, които са подкрепили това решение, нямат наблюдатели на изборите в Крим, просто защото не са изпратили, поради което нямат и автентични данни как точно са протекли изборите? И не ги ли изобличава като преднамерено враждебни именно фактът, че отказват да наблюдават изборите, а после отричат резултатите?

  Впрочем, излишно е да продължаваме. Аргументацията на автора ни пет пари не струва и може да бъде приета като достатъчна само от хора, които предварително са политически зомбирани, или от хора, които вярват на това, което им се иска да е вярно, дори ако всички факти са против него. И авторът много добре знае, че е така.

 64. 64 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  До коментар [#62] от "Starec":
  Напълно съм съгласен с коментарът ти в контекста на веселото настроение в което си го писал. Затова че руснаците закупили имоти в България ще искат референдум наистина не си заслужава да се коментира а по другата по-сериозна тема за отцепване на територии населени с етнорелигиозни малцинства опасността не е че ще се образуват някакви автономни райони, а от кипърски вариант който да бъде провокиран. В смисъл че стратегическият интерес на Турция не са нито Кърджали нито други области населени с компактно мюсюлманско малцинство а от заличаването на България като държава от картата и превръщането и в част от Турция.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 65. 65 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Путин имаше предимството на изненадата и на предварителната подготовка.

  Светът и Украйна се нуждаят от повече време за реакция,но такава ще има и тя няма да бъде в полза на Путин.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK