Студената война на Владимир II

Студената война на Владимир II

© ReutersТекстът е публикуван в портала "Култура". Акцентите са на "Дневник":
 
Леденият й полъх дойде с разветите руски флагове над Крим, които ни принудиха със свито сърце да признаем: "размразяването" свърши. Отново се върнахме в годините на Cold War и политиката на containment (на "сдържането" по Джордж Кенън), когато само ядрените арсенали бяха гаранция, че няма да се стигне до глобален конфликт.


"Сдържане", което съвсем не изключваше локалните и конвенционални конфликти. Старата студена война си беше преимуществено "локална". Повечето страни просто се подредиха в единия или другия лагер, което пък определяше реакциите им при всеки пореден конфликт: съветските инвазии в Унгария (1956) и Чехословакия (1968), Карибската криза (1962) или Афганистан (1980), близкоизточният конфликт или Фолклендската война между Великобритания и Аржентина (1982). Студената война бе свят на конфликти в рамките на двуполюсен модел, в който даже зад неутралитета на една или друга страна се очертаваше ясно предпочитание към единия от двата лагера.


Как ще е в новата "студена война"
още е трудно да се каже. Най-вероятно ще е горе-долу същото. Само че този път пренареждането на глобалната шахматна дъска е по-различно: страните от Централна и Източна Европа вече са част от ЕС. И тук не можем да не се питаме "къде е България?" и как страната ни се вписва в новото "политическо замразяване".


На пръв поглед отговорът е ясен: ние сме в лагера на обединена Европа и сме членки на атлантическия пакт, което означава, че би трябвало да следваме обща политика към Русия, включително и при налагането на евентуални санкции.


Тук обаче сегашните управляващи веднага бързат да вметнат едно "но".


Голямо "но", защото случаят на България бил по-особен, защото тя има традиционни исторически и икономически връзки с Русия, защото е съседна, славянска и православна страна.


И тъй като този дебат в България предстои, може би е редно да се формулират някои аргументи.


1. Показното анексиране на Крим от страна на Русия задължава всяка европейска страна да заеме позиция, ако не иска в скоро време някоя нейна област, след набързо проведен референдум, да премине към съседна държава. Иначе онова, което се случи в Украйна, утре би могло да се случи в Румъния, България, Хърватия, Кипър или друга страна от ЕС.


2. Руската аналогия между Крим и Косово също би трябвало да ни накара да се замислим. България имаше своя позиция по косовската криза, въпреки, че Сърбия е също съседска, славянска и православна страна.


И, второ, независимостта на Косово дойде в резултат от етническо кръвопролитие, което не остави избор на международната общност, а и, не на последно място, Косово не бе анексирано от албански войски и не стана част от Велика Албания.


3. Щом българската позиция търси да отчете аргументите на добросъседството, което е обяснимо, не е ли редно тя да отчита и позицията на Румъния за Крим и Приднестровието? Румъния е също съседна и православна страна, наш партньор в ЕС и НАТО, а немалък брой етнически румънци живеят на тези територии. Едни засилени дипломатически контакти с Букурещ са направо задължителни при формирането на българската позиция.


4. България ще трябва сериозно да обмисли и своите бъдещи отношения с Украйна (където продължава да живее солидно българско малцинство), ако привилегирова връзките си с Москва в този конфликт.


5. Наясно ли сме, че има много голяма вероятност проект като "Южен поток" да бъде замразен от ЕС (да не говорим за утопията АЕЦ "Белене")? Готово ли е българското правителство да приеме подобно европейско решение или смята да продължи да провежда "сепаративни технически преговори" с руската страна?


Все въпроси, които възможно най-бързо трябва да намерят отговор. Какъвто вече, в една или друга степен, са намерили за себе си всички бивши "социалистически страни", а след разпада на СССР – Украйна, Грузия, че и някои от държавите в Централна Азия, които провеждат своя политика, очевидно несъвпадаща с руската.


Ето какво Кремъл не може да приеме в новите геополитически реалности на XXI в. Затова в програмната си реч по повод на "анексирането на Крим" Путин държеше да заяви, че прословутата политика за "сдържането на Русия" продължава, но че "страната му няма да се остави да бъде набутана в ъгъла."


Това също сме го чували. Смайващо е колко изтъркани могат да са идеологическите матрици в политиката. В тази си част речта на Путин (вероятно умишлено) копира изказване на Сталин след спускането на "желязната завеса" за това, че винаги е имало опит Русия да бъде наказвана и бита. Било поради нейната изостаналост, било защото е успяла да напредне. С други думи, всички винаги са били срещу Русия.


Работата обаче е там, че Путин не е Сталин, а и времената са други


И днес той е принуден да заяви, че "няма да търси конфронтация с нашите партньори – нито на Изток, нито на Запад".


Ако търсим исторически аналогии, в момента Путин по-скоро влиза в ролята на "втори Брежнев" от времето на нахлуването в Чехословакия или Афганистан, на прага на нов "застой" или на сериозна стагнация в руската икономика.


При това днес Кремъл е принуден да допуска повече свобода на информацията (предимно в интернет), както и съществуването на някаква, макар и пренебрежимо слаба, демократична опозиция. Такава все пак съществува, а един от нейните лидери, Алексей Навални, характеризира днешната руска "управляема демокрация" не другояче, а като "управление на мошеници и крадци".


И все пак, защо му беше на Путин да взима Крим и да връща света във времето на "студената война"?


За да натрие носа на враждебния Запад и да покаже зъби?


За да потърси реванш за разпада на СССР и за изгубената геополитическа роля на "свръхдържавата"?


За да извлече съответните вътрешно политическите дивиденти и да циментира по-здраво властта си –


тази "мека патриотичнта война" вдигна рейтинга му до 70-80 %


Вероятно и трите обяснения са еднакво валидни. И все пак, защо?


Да, Русия ще изпита кратковременно опиянение от демонстрирането на груба сила, за което обаче ще плати сериозна икономическа цена. Не само цената на санкциите, но и издръжката на Крим (около 3 млрд. долара годишно), да не говорим за пропуснатите ползи от забавянето на проект като "Южен поток".


Да, Крим ще бъде руски, но ако Русия бъде изолирана от международната общност, тя по-трудно ще удържи влиянието си в Близкия изток, в сирийската криза, по отношение на Иран и т.н.


И накрая, да не би някой да мисли, че новият руски самодържец се стяга за демократични избори, та да му е притрябвал рейтинг?


Очевидно нещата са по-различни.


Путин мисли за друго, той вече мисли как ще се впише в историята


Как ще влезе в учебниците като антипод на Елцин, който разпарчетоса СССР, докато Путин е този, който парче по парче върна изгубеното, завоюваното от Екатерина II и Петър I.


В този смисъл стратегията му на самодържец е идеологическа, не само политическа. На него му е нужен Крим не само защото там живеят много етнически руснаци, защото Севастопол е "град герой" със стратегическо значение за Русия или пък защото този полуостров е бил завоюван през вековете с цената на потоци руска кръв.


Отговорът е по-дълбоко в историята. И ще си позволява да ви върна към една позабравена книга – "Пред стените на Херсонес", написана през 1923 г. от известния руски религиозен философ и емигрант отец Сергий Булгаков. В нея Булгаков настоява, че ако съществува ключ към бъдещето на Русия, той "трябва да се търси не в Москва или Петербург, не дори в Киев, в Киевска Рус, а в Херсонес, в Крим". Защото там е "проломът в руската история", там през 988 г. княз Владимир I Ясното Слънчице приема християнството, оттам изгрява за Русия светлината на християнството, предадена й от Византия.


Тъкмо в Крим, пише Сергий Булгаков, е "кратерът на вулкана на руската история, оттук се разпространяват вълните на руското земетресение." Тук е положено началото на "светата Русия" и тук през 20-те години на ХХ в. свършва "бялото движение", тоест настъпва края на руската империя. Затова


няма да има "света Рус", докато Русия не се върне в Крим


(физически и духовно), докато не си върне "духовния купел" (ето го паралелът с Косово), за да се възроди като нация. Оказва се, че в традицията на руското славянофилство това е невъзможно да се извърши даже в Москва, без значение дали там е "Третият Рим" или "Третият Интернационал".


Ето защо имаме всички основания да се питаме да не би Владимир Владимирович Путин, който обича да препрочита трудовете на руските религиозни философи и евразийци, да е решил, че тъкмо той е този Владимир II, духовен син на св. Владимир, комуто е съдено да върне "светата Рус" в нейния "духовен купел"? При допускане, че световната криза и духовният упадък на днешния свят могат да бъдат преодолени, само след като Русия си върне Крим и се възроди?


Историята на Русия изобилства с какви ли не стряскащи и катастрофични визии (от имперския Трети Рим, та до комунистическия Трети Интернационал), донесли не малко беди на човечеството.


Дали и този път подобен проект не се крие зад новата "студена война" на Владимир II?


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (164)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Москва се е загрижила за руснаците в Естония

  http://www.reuters.com/article/2014/03/19/us-russia-estonia-idUSBREA2I1J620140319

  Moscow signals concern for Russians in Estonia

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Ква далавера се отворИ на наЩе, направо не е истина. Не са сънувАли за такава и в най-смелите си сънища.

 3. 3 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Интересно защо автора го сравнява с грузинец и белорусин
  все пак по правилно е както прави опит с руснак да го сравнява като с Петър І

 4. 4 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Май познах с мнението си, че всички анализатори сега ще се упражняват по темата за разсъждение "втора студена война".

  Не чета подробно новините около Русия, но от високо се вижда вече създаването на тенденциозен мит: либералният запад с пусирайът и легалнамарихуана и какво ли не срещу закостенели руснаци, дето гледат лошо. Това ако не е медиен фрейминг...как един редактор на списание не се отклони от канона да пуска снимката "Путин гледа лошо"...

 5. 5 Профил на Real Adventure Machinery
  Real Adventure Machinery
  Рейтинг: 480 Любопитно

  добре ще е ако Западът вземе мерки за падане на цените на петрола

  proudly built in Bulgaria
 6. 6 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1066 Весело

  [quote#3:"1001"] Петър І [/quote]

  или с Иванушка Дурачек

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 7. 7 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 587 Неутрално

  С други думи, всички винаги са били срещу Русия.
  Нормално е да е така .Както всеки е срещу престъпленията.

  писнало ми е от левичари
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на adze
  adze
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Разбрах , че и палестинците почнали да учат руски ?

 10. 10 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Като гледам на Путин налудничевият поглед ,всеки пъткогато говори , съм склонна да повярвам ,че верно се мисли за някакъв месия с определена мисия !

 11. 11 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#6] от "#оставка":

  няма значение всички събития които са посочени начело на държавата не стои руснак. И накрая руснаците са виновни. Погледнато логически когато управлява беларусин отговорност има както русия така и украйна и всяка от 15 републики които са били

 12. 12 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1563 Весело

  До коментар [#3] от "1001":
  "все пак по правилно е както прави опит с руснак да го сравнява като с Петър І"

  За Петър съм съгласен. Дори и аз мога предложа един пиян Петър или Петро както ви харесва

  подпис
 13. 13 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 598 Весело

  До коментар [#3] от "1001":

  и кой е този "белорусин", с когото го сравнява автора путлер? 14. 14 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 480 Неутрално

  .."света Рус"..и.. Путин...

  Апокрифно Евангелие по въпроса за Путин - светията..
  " Окаяни са нисшите духом защото и под земята ще бъдат това коета са сега над нея"...
  Или в мавзолей, или с фалшив ореол... това им политиката ...

 15. 15 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#13] от "znaesht":

  Брежнев

 16. 16 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Пропускаме да си зададем главния геополитически въпрос:

  В случай на зомби апокалипсис, кой е по-подготвен?

  Русия ще си е обезглавила зомбитата още преди западните медии да могат да пуснат коментари за "наличие на политическа воля" и да коментират пречките пред хармонизиране на анти-зомби законодателството в ЕС.

 17. 17 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1372 Любопитно

  Аз все пак не мога да разбера да се сравнява СССР с Русия - че то май първия руснак който беше начело на СССР е Горбачов дотогава все някакви други

 18. 18 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 594 Неутрално

  владимир ІІ показа грозното си лице - на Антихриста, дошъл на този свят, за да ни "спасява от злото". А той е негово въплъщение! Показа достатъчно, ще продължи.

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 19. 19 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 598 Любопитно

  До коментар [#15] от "1001":

  Трябва да ти открехна, само че Брежнев е от Днепропетровск - сиреч Украйна. Учи история и география. Аман от балкански капацитети по всичко...

 20. 20 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Русия подрежда двора си и това няма да бъде аналог на Студена война, а сериозен отпор на ОК и проекта "САЩ" по всички посоки на глобалното.
  Не е парадокс, че днешното ни в него е продукт на все по-ясно изразяван Волунтаризъм, който е чужд на широкия смисъл и разбиране за Човешкото общуване в условията на надлежна демокрация...
  Това "качество" на ОК и САЩ е заложено във вековната им Стратегическа линия, за незачитане интересите на "други", Линия на всякак силовият им отговор срещу тях...
  С какъв Путин ни занимава портал "Култура", след като това, което наблюдаваме е, "простата",
  Култура на общото ни развитие, като Свят на хората ???...

 21. 21 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Бан Ки-мун изрази притеснението си от украинската криза

  В началото на срещата си с руския президент Владимир Путин генералният секретар на ООН Бан Ки-мун днес изрази притеснението си от украинската криза, предаде AFP.

  http://focus-news.net/news/2014/03/20/1897675/ban-ki-mun-izrazi-pritesnenieto-si-ot-ukrainskata-kriza.html

  В отговор Путин си е направил майтап с ООН:

  От своя страна, Путин приветства ролята на ООН за разрешаването на световните конфликти.

 22. 22 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  До коментар [#3] от "1001":

  Ми как да го сравни с Петър 1?! Онзи първо е преустроил всичко в Русия по европейски образец, а Путя се опитва само от позицията на голата сила да накара да се страхуват от него.

 23. 23 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 967 Неутрално
 24. 24 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 755 Неутрално

  [quote#9:"adze"]Разбрах , че и палестинците почнали да учат руски ? [/quote]
  Да, да се чудиш ли да се смееш ли. от другата страна в Израел сигурно са над 1млн руснаци, интересно те какво мислят по въпроса. Кашата дето надроби Путин от ден на ден става все по клокочеща.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 25. 25 Профил на fire333
  fire333
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Историята има навика да се повтаря дали републиката ще отстъпи място на империята можем само да гадаем за момента но имаме един много ясен пример с Рим и неговата история. Дали Путин не е руският Цезар ето това е нещо над което трябва да се замислим. Демокрацията като държавно управление се е компрометирала и много скоро можем да видим нейният постепенен крах точно както се случи в Украйна точно както се случва и в Тайланд. И тук не говорим само за Русия тук говорим за целият свят.

 26. 26 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1372 Весело

  До коментар [#22] от "luda_krava":

  че този да не се стреми към нещо различно капитализъм, парите решават всичко и т.н. стреми се към Европа човека и тълкува международните договори като Американец

 27. 27 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  поне 20 години след Путин може да има наченки на доверие към Русия. Дори Запада да не наложи блитц мерки. мерки ще има в дългосрочен план. Руския пазар е зависим от Запада. Да, ще има моментен дискомфорт за големите корпорации. Развивали са се преди ерата Путин ще се развиват и сега. Колкото и да се пънат русофилите Русия изпусна момента отново да бъде велика сила (ако въобще някога е била)

 28. 28 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  Този път, слава Богу, сме на правилната страна, колкото и да врещят родоотстъпниците от червената пета колона.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 29 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#19] от "znaesht":

  Това нищо не значи, е добре тогава го пиши украинец все тая не е руснак

 30. 30 Профил на Белю Пушилката
  Белю Пушилката
  Рейтинг: 434 Весело

  2. Руската аналогия между Крим и Косово също би трябвало да ни накара да се замислим.

  Замисляме се, замисляме! И като се замисляме се сещаме ,че око не бяха паднали кулите близнаци на 11 септември , албанската Иредента щеше да е приключила с Велика Албания , включваща не само Косово , а и Западна Македония.

 31. 31 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Имперско самочуствие и амбиции нарастващо прогресивно с нарастване цените на петрола и газта през последните години. Но цените могат и да падат и и ще паднат, защото зависят от купувачите. Жалко, руският народ ще трябва да изпие горчивата чаша, преди да започне да избира и да следва интелигентни, демократични и високоморални лидери.

 32. 32 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 967 Неутрално

  [quote#24:"traveler1"]Да, да се чудиш ли да се смееш ли. от другата страна в Израел сигурно са над 1млн руснаци, интересно те какво мислят по въпроса.[/quote]
  Най-вероятно няма да имат нищо против, тъй като в ивицата Газа живеели 50 000 рускини, омъжени за палестинци.

 33. 33 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 755 Неутрално

  [quote#23:"Отнесен"]А три кораба от украинския флот са минали на руска страна: [/quote]
  На снимката на агенция Фокус все едно, че са три крайцера Аврора
  Всъщност едното е малко противопожарно катерче, един буксир и Донецк е средно голям кораб от доста стар клас

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 34. 34 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1372 Весело

  До коментар [#28] от "Norman Granz":

  специално за тебе
  след началото на преустройството България подала молба за 51 щат на САЩ
  Буш заинтересован се заровил в историята и какно да види
  в състава на Турската империя - разпаднала се
  в състава на балканския съюз - загубила войната
  в състава на централните сили - загубили войната
  в състава на остта - загубилая войната-
  в състава на Варшавския договор - загубишл студената война а СССР се разпаднал
  и отговора му бил - Никога аз обичам Америка

 35. 35 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 967 Неутрално

  [quote#30:"Белю Пушилката"]албанската Иредента щеше да е приключила с Велика Албания , включваща не само Косово , а и Западна Македония.[/quote]
  Ти не знам дали следиш в Макодения какво става тия дни. Ситуацията там е по-трагична и от тази в Крим. Но това не се лансира много-много, за да може изведнъж като се смарангяса положението, да се демонизира който е угодно - "Ето, виждате ли, досега всичко беше мирно, тихо и розите цъфтяха, пък какво му стана на тоя диктатор изведнъж? Я да го разбомбим малко."

  Стандартна медийна манипулация. Но ти хвърляй все пак по едно око на Македония (обръщам внимание - новините са в червено!):

  http://focus-news.net/news/2014/03/20/1897534/zadalbochava-se-krizata-mezhdu-albanskite-partii-v-makedoniya-predi-izborite-obzor.html

 36. 36 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  [quote#33:"traveler1"]На снимката на агенция Фокус...[/quote]

  ... собственост на ченгето Красимир Узунов - агент Завадски...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 37. 37 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 967 Неутрално

  [quote#33:"traveler1"]На снимката на агенция Фокус все едно, че са три крайцера Аврора
  Всъщност едното е малко противопожарно катерче[/quote]
  Важното е, че украинските военослужещи се осъзнават вече какво се случва. Запада подпали държавата им с цел да навреди на Русия!

 38. 38 Профил на terminus
  terminus
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#3] от "1001":

  никой не е наричал Петър I прижеве Велики. Това е разликата. Затова и не могат да се сравняват. Само комунистически диктатори сънуват величие приживе и настояват да им се издигат паметници, да им се слага портрета на стената за да им се молят като на господ. Така че за Петър Велики Владимир Путин не може да се надява. Може да си мечтае, но бас ловя че след време ще го наричат Владимир Низки. Заради низките страсти които отпуши сред руснаците и сред българската пета колона.

  "Русофил съм, но издън душа мразя руската империя"
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1372 Весело

  До коментар [#38] от "tencho_tenev":

  ААА извинявай не знаех че наричаш Путин велики

 41. 41 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  До коментар [#26] от "1001"

  Изобщо не се стреми към Европа, дори недвусмислено демонстрира мнението си, че европейците са мекушави гейове. Относно парите също - при капитализма основната идея е, с колкото се може по-малко пари, да се постигне, колкото се може по-голяма печалба. Путя не смята така, не го интересува, че ще хвърли купища пари, стига да постигне заслепяване, или поне това, което той си мисли, че е заслепяване.

 42. 42 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#41] от "luda_krava":

  напротив всичките му напъни са да прилича на тях това че не го постига още е липсата на опит. Но за съжаление бързо се учи

 43. 43 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1341 Весело

  Краят е ясен - по-рано или по-късно на Вова II и на поданиците му ще им се смразят усмивчиците от тази нова Студена война, която сами си поръчаха.

  Онзи ден гледам по някаква руска телевизия едни ентусиасти да го призовават (Вова II)... да присъедини и Казахстан... Ей така се охлажда ентусиазмът на партньорите в Митническия съюз и лелеяната Евразийка...

  Свобода за Надежда Савченко!
 44. 44 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  Не Путин предизвика конфликта-той мирно се наслаждаваше на Олимпиадата.
  Не Путин сее предупреждения и заплахи.
  Путин спря военната агресия на САЩ в Сирия.
  Путин е номиниран за Нобелова награда за мир.
  Ще съдим,ако гледаме нещата безпристрастно.
  Досега не го възприемах,но сега реалностите са такива.

 45. 45 Профил на terminus
  terminus
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#40] от "1001":

  няма нужда да се извиняваш. ти го нарече така - шредложи Владимир Капутин да бъде сравняван с Петър Велики. И както ти обясних накратко - няма база за сравнение. Но ако трябва, мога да ти го напиша по-бавно, защото явни възприемаш трудно. Да опитаме ли?

  "Русофил съм, но издън душа мразя руската империя"
 46. 46 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 598 Весело

  До коментар [#29] от "1001":

  етнически руснак от украйна е, без да смятам че това е най -важното в случая. Просто ми е забавно да гледам тука равнището на форумните мислители и анализатори....

 47. 47 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#46] от "znaesht":

  не е руснак, абе няма да споря

 48. 48 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#45] от "tencho_tenev":

  В интерес на истината проверих никой не съм писал велики.
  Може и да не го изразил но се стреми да модернезира Русия, доколко му се отдава е друг въпрос. Интересно е дали ще му се отдаде защото предния път когато Русия тръгна по този път и спретнаха ВОСР.

 49. 49 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Русия икономически се цепи по шевовете. Има богати хора и то доста. Те искат повече икономическа и политическа свобода. Та май цялата тази дъндания беше за да им се покаже, че ако искат да папкат, трябва да слушкат. Вижте какво правя навън и си мислете какво мога вътре! Не величайте Путин толкова, той просто е поредния сатрап, докопал се до властта. С непреодолим наполеонов комплекс! Не може да му се отрече едно - в това отношение е гений!! Организацията и изпълнението на анексията на Крим, беше перфектна...

 50. 50 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Санкциите на САЩ срещу Русия биха изглеждали така:

  http://www.youtube.com/watch?v=IVy7NEDhVIQ

 51. 51 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#8] от "alieng":

  Не забравяй Солун и Люлебургас...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 52. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7366 Неутрално

  Такива като Путин могат да съществуват само във време на война и конфликти.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 701 Весело

  Дедушка Пепа, отговарям ти подред:

  "Не Путин предизвика конфликта-той мирно се наслаждаваше на Олимпиадата."

  -Разбира се че Путин няма да прави сам военните планове или собствено ръчно да лъска оръжията на войската. Той си гледаше невинно игрите, като бе наредил на фуражките си - изчакайте края олимпиадата.Нали това е старогръцки адет...


  "Не Путин сее предупреждения и заплахи."

  И тук си се объркал яко. ЕС и Щатите бяха и са много меки във всичко и до момента. Прочее, вие от руската колона злорадо го повтаряте това и до днес.

  "Путин спря военната агресия на САЩ в Сирия."
  -Само че направи всичко да разпали конфликта чрез ученика си Асад

  "Путин е номиниран за Нобелова награда за мир."

  Всеки може да бъде номиниран, друг е въпроса дали ще го изберат. Прочее в историята на кандидат нобелистите има и доста по смешни номинации от тази на Путин 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 57. 57 Профил на ty_ida
  ty_ida
  Рейтинг: 381 Весело

  [quote#9:"adze"]Разбрах , че и палестинците почнали да учат руски ?[/quote]

  Да не вземеш ти да учиш иврит, както е тръгнало!

 58. 58 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  John Wigth: Путин играе на шах, докато Запада играе на дама

  John Wigth: Vladimir Putin juega al ajedrez mientras Occidente juega a las damas

  http://www.alertadigital.com/2014/03/18/putin-juega-al-ajedrez-mientras-occidente-juega-a-las-damas/

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 59. 59 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 795 Весело

  Ако се изживява като реинкарнация или духовен наследник на княз Владимир, Адолф Висарионович Путин наистина обитава някъде наблизо из измеренията споменати от канцлера Меркел...

 60. 60 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 754 Разстроено

  дневник, как може да публикувате подобни материали?

  "ако привилегирова връзките си с Москва в този конфликт", това изобщо option ли е? за пенсионираните чугуни, може би, но за всички останали не е. моля ви, не ни занимавайте с подобни бълвочи

 61. 61 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 770 Весело

  [quote#10:"k.walther"]Като гледам на Путин налудничевият поглед ,всеки пъткогато говори , съм склонна да повярвам ,че верно се мисли за някакъв месия с определена мисия ![/quote]

  ...Владимир 2ри?!? Пълна торба с комплекси събирани от безславното КГБ минало... малко напомня на онзи с малките мустачки в 1933 - бит през първата световна. Онзи поне вдигна Германия на крака за нула време и я превърна в огромна машина, а какво направи путя за десетилетия? Клептокрция и корупция с мирис на бензин и мизерна икономика разчитаща на фосили... Вовка, Вовка, настъпа ли тоя път мотиката? Раздавай вече водката на цялата бляд зяпнала в офчи възторг... много водка ще е нужна...

  Колкото повече, толкова повече!
 62. 62 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#50] от "Отнесен":

  Смешник.

 63. 63 Профил на fantom
  fantom
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Стига сте подскачали, никаква студена война няма да има. Америка и ЕС и за Чечня говореха, че било освободителна война, агресия на Русия, докато Бараев не отряза главите на трима поданици на кралицата. Това, че новата власт в киев бие шамари на шефа на държавната телевизия не е проблем. Виж, ако ошамарят някой западен посланик, тогава може да имат неприятности, но дотогава са демократи.

 64. 64 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 541 Неутрално

  няма никакъв смисъл да се търси някаква ДЪЛБОКА причинно-следствена връзка в действията на Путин. Той действа емоционално и импулсивно, като ясно показва, че има ПСИХОЛОГИЧЕСКИ ПРОБЛЕМ. Все още живее в 1988 година е не е разбрал, че СССР се разпадна.

 65. 65 Профил на fantom
  fantom
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#64] от "nando":

  Не знам какви психологически проблеми има, и дали действа импулсивно, но засега всичко му се получава. Което не може да се каже за Украйна и съюзниците и.

 66. 66 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#65:"fantom"]Не знам какви психологически проблеми има, и дали действа импулсивно, но засега всичко му се получава.[/quote]

  е кое му се получава? Той губи позиции по всички фронтове, вкл. УКрайна. Принуди се да окупира Крим, за да го анексира(защото не искаха доброволно). Путин е един смешник и лузър!

 67. 67 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Въпроса е само един: С Русия или с ЕС сме. За мен нещата са ясни, както и избора ми. Всичко можем да преживеем. Русия с нищо не ми е интересна. Харесвам ценностите на Европа и постиженията в технологиите, правото, иконономиката и културата. На когото му харесва правото и ценностите на Русия, да се ориентира натам. Защото руското право е правото на Путин. А това не е нещо трайно. Накъде ще отиде Русия след Путин? Това е проблема да държавите с еднолично управление и на лидерските партии. Неща, които за Запад за архаизъм, както и териториалните придобивки. ЕС не е перфектен, но е вълнуващо, че имаме възможност и право да участваме като пълноправен член. Европейската солидарност наля милиарди евро в България и това ще продължи. Парите които получаваме от европейците са най-малкото от тяхната помощ. Ние виждаме само парите, а това не е така. Вярвам в ЕС.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 68. 68 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  До коментар [#67] от "б_еко":

  Всичко е въпрос на цивилизационен избор. И ме е страх че много българи избират матушката.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Според мен,
  анексирането на Крим и цялата истерия в която изпадна руското общество по този повод е нужна на Путлер във ВЪТРЕШНО-политически план.
  Така той си циментира бъдещото (включително физическо) и своята неприкосновеност.
  За масовото съзнание, което е някаква отблъскваща кръстоска м/у пост-съветски колхозници с крепостен манталитет с напомпана мания за величие и превъзходство над останалия Свят - ТОЙ, Путлер вече е бащица!
  Мисля, че той спечели в личен план, нооо.. ще изгубят руснаците. Националистическата истерия ги накара да загърбят олигархията, корупцията, престъпността и успя да запуши устата на крехката опозиция Освен това путлеровата пропаганда умело и според най-добрите традиции на ТАСС и Информбюро изкарва матушка Россия и руснаците жертва на световен заговор, а не .. агресори
  Те, руснаците винаги са 'добрите' в приказката.
  Уви!
  Не и за православните им братя украинци, които опредлено НЕ искат повече да са част от руска, съветската и т.н. империи.

 71. 71 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  До коментар [#53] от "ivt26316017":
  Напротив, браво на дневник за публикацията. Все още малцина разбират какво е Трети Рим! какво е заложено в управляващите тази империя. Някой виждал ли е новите дворянски балове на новите Руски, парадните униформи ала Наполеон, дори снимката с 3 метровата порта и преминаването му като фараон, вестовоите. Разгледайте какво споделят/се фукат/ новите богаташи, как те са новите помещици, владетели на своята област и проводник на имперската воля, глас, нареждания...

  Русия- проказата на планетата Земя.
 72. 72 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Времената са интересни (за сметка на хората които го отнасят).

  Но ще е грешка ако само се обръщаме назад за да правим изводи как да постъпим сега. Би трябвало (което продължава да липсва в нашата мила родина) да се направи добър план какво искаме да правим напред и как ще го постигнем. Не говоря за комунистически догми, а за истинските цели пред нацията и държавата и нечина по който да ги постигнем.

  Лично аз не виждам (не защото е Русия и е била основа на СССР) в скоро време да има смисъл да се обвързва бъдещето на нацията с държави в които демокрацията е само дума! Специално за Русия ( а предполагам важи и на всякъде където има такива режими ) битката за властта вътре в нея ще е титанична и докато тя не завърши (още не е почнала обаче) с ясен изход към демократичност е безсмислено да се водят каквито и да е силни търговски връзки!

 73. 73 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#70] от "ali_ibn_isa":

  Може и да си прав но все си мисля, че в същност така той се опитва (предвиждайки ги) да маскира проблемите в собствената си страна като насочва народната енергия във външнополитически кризи.

 74. 74 Профил на vse_o6te_jiv
  vse_o6te_jiv
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Признавам, прочетох статията отгоре отгоре, защото още в началото ми създаде впечатлението на материал от пещерния антикомунизъм, пренесен върху Русия. Набиха ми се ред неточности - 1. Русия не я започна украинската криза, а организаторите на преврата в Киев и като последните в последващите 20 години не спазиха нито едно споразумение с Русия. 2. Според Г-на Николов трябваше ли Русия да изчака с етническите чистки от страната на привържениците на Десния сектор или да спести многобройните жертви като вземе превантивни мерки. До тук спирам, защото всичко останало е в познатия стил на демостратите с двойни стандарти и е преписано от аргументите на западни анализатори, които за съжаление, разглеждат едностранно проблемите и не правят елементарно усилие да погледнат нещата от позициите на другата страна и да бъдат поне малко обективни. Пък да си припомним от древната гръцка митология думите на Хера към Зевс - Ти Зевсе се ядосваш - значи не си прав. Цялата истерика на западните политици май идва от това, че някой им провали плановете. Е, трябва да свикват - в бъдеще това ще им се случва все по-често. Много хора почват да проглеждат. Препоръчвам му на Тони Николов внимателно да прочете изказването на Гизи в Бундестага по повод на изказване на Меркелза санкциите срещу Русия. Според мен Путин трябва да е благодарен, че западни политици на неговото ниво са много малко. В противен случай щеше да му бъде много по-трудно да си обоснове тезите.Пък и западняците нямаше да минават с такива тъпи номера и щяха да изглеждат истински демократи, а не пасмина от демокради и демосрати от типа не ме гледай какво правя, а ме слушай какво приказвам. Все се замислям какво би се случило, ако в Берлин на Александер плац срещу полицейски кордон започнат да хвърлят коктейли Молотов. Бедните хвърлячи - ще бъдат застреляни като кучета. Или пък, ако в Нотр Дам Дьо Пари бунтуващи се патки запеят песен срещу Оланд. Сигурен съм, че католическите свещеници няма да бъдат въодушевени и ще реагират не по-скромно от руските православни.

 75. 75 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#73] от "plf":
  да, точно това мисля и аз.
  Спечели той и близката му олигархия. Спечелиха време.
  Русия е по-скоро губеща и Украйна е трайно отблъсната от руската(държавна!) сфера на влияние.
  ЕС и Запада са пълни с недстатъци, нооо..в руския олигархичен капитализъм съчетан с авторитарна власт подобни недостатъци са в пъти повече.
  В края на краищата какво предлага Русия?!
  Евтина газ и .. руски олигарси
  Просто, както забелязват много коментиращи, болшинството от украинците направиха друг цивилизационен избор въпреки трудностите, които им се очертават!
  За разлика от рускоговорящите в Крим за които целта в живота е двойната пенсия, която ще им отпусне Путин
  Разбираемо е това съзнание.
  За мен това е пост-съветски манталитет на хора, които никога не са били поне малко свободни.


 76. 76 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  [quote#25:"fire333"]Демокрацията като държавно управление се е компрометирала и много скоро можем да видим нейният постепенен крах[/quote]
  Това изявление ти дава само две възможности - или да си Цезар или да си роб. Като ти гледам изказването не си Цезар.
  Винаги ми е било любопитно да разбера защо толкова много хора в България искат да бъдат роби без никакъв глас в решаването на собствените им съдби? Феномен абсолютно непознат в Америка и повечето Европейски страни.

  California Über Alles
 77. 77 Профил на Yuri Dobrev
  Yuri Dobrev
  Рейтинг: 552 Весело

  До коментар [#5] от "Real Adventure Machinery":

  Това може да стане по наìна по който намалиха цената на тока у нас.Комунистите и у нас и на запад са всесилни.

 78. 78 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Уви!
  Българската 'демокрация' и путиновата такава са почти едни и същи.
  И нямам как да е друго: хората са с близък крепостен манталитет.
  Роби по душа, а социализмът още повече ги дресира, като полу-човеци на синджир и хранилка.

 79. 79 Профил на kotuo
  kotuo
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Текстът е публикуван в портала "Култура".
  Акцентите са на "Дневник":
  - - - - -
  Няма какво повече да добавя...

 80. 80 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Принципно, докато Путлер (макар и еднолично!) разпределя огромните приходи от продажби на суровини по начин, който осигурява на много от руснаците приличен стандарт и то особено от гл.т. на околните бивши съветски републики, то опозиция няма да има

 81. 81 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#19] от "znaesht":
  ами да
  Брежнев беше ''хохол''
  помня как казваше ''Балхарская'' Республика


 82. 82 Профил на xps
  xps
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ей кога ли някой ще напише статия в която да се търси сметка на САЩ за Ирак и къде са хим. оръжия, какво става с петрола там и в Либия, кой фирми спечелиха, какво стана с демокрацията в тия страни.... защо нещата за Сирия замлъкнаха.....

 83. 83 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  Както е казал поетът:
  " Защо Русия винаги я управляват или Иван Грозни, или Иванушка Дурачок?"

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 84. 84 Профил на соня иванова
  соня иванова
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Николай Диловски
  Путин спечели битката за Крим...Без никаква съпротива! Но започва да губи войната, обявена от самия него.
  На тази територия СССР не е развивал стратегическа индустрия. Поради отдавна неясният статут на полуострова там и през последните 20 години отсъстват значими инвестиции дори в туризма. Земеделието, както в цялата досегашна Украйна е плантаторски тип и не създава фермерска средна класа или дори сомозадоволяване. "Колхозите " все още съществуват и се разпореждат със земята в полза на открито криминални и олигархични структури. Нормалните хора не могат физически да просъществуват без "отделените" им участъци от по половин до декар земя, където главно с ръчен труд отглеждат "картошка" и зеленчуци, които продават на бедните туристи, посещаващи мизерните "курорти" през лятото. Жителите на градовете и градчетата отдавна не плащат на държавата наемите и дори символичните разходи за газ, вода и електричество. Съществуват дребни преработващи хранителни суровини фирмички, работещи основно на ишлеме, които без местна или по-висока протекция бързо фалират. Корупцията по време на Янукович достига астрономически размери. Заплатите на дречните чиновници и дори пенсиите на бившите полкавници са мизерни и не формират пазарно търсене на качествени стоки... За голяма част от кримските жители анексията от Русия е ... надежда, надежда за по-големи подаяния. С две думи Путин освободи бюджета на Украйна от огромни разходи. В период на стагнация на икономиката в Русия бюджетът и ще трябва да понесе преки 2 - 3 милиарда евро социални плащания в Крим плюс непредвидимите дългосрочни косвени загуби от санкциите и дезинтеграцията на разширяващата се империя от световната глобална икономика.

 85. 85 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2194 Гневно

  Каква студена война, какви пет лева??!
  Абе вие добре ли сте ... лично аз съм обяснявал ПОНЕ 3-4 ПЪТИ за събитията които ни чакат ...
  Ами Константинопол така ли ще падне , със студена война ...
  А скоро ли ще е това време, питат ме. Не, не скоро, още Сирия не е паднала ...

 86. 86 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  Авторът е прав. Путин иска да се впише някакси в историята като руски самодържец. За него формата и атрибутите на властта не са важни(както видяхме той може да стои и в сянка). За него и идеологията не е важна - той може да кокетира с ортодоксални комунисти, с открити шовинисти и неофашисти (с които той се чувства най-свойски), с руски олигарси и чуждестранни бизнесмени в русия. Въобще неговата мегаломания няма конкретни измерения. Има обаче доста ясна визия - възстановяване на руската(съветската) империя и обявяването му от руския народ за новата бащица. И той е готов да върви по този път с цената на всичко. Което е доста стряскащо за останалия свят и ако разумните политици не успеят да видят какво се крие зад нациста Путин, всички ще платим много жестоко.

  Пазете се от доносника vesolr
 87. 87 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2194 Весело

  [quote#84:"sonchik"]Но започва да губи войната, обявена от самия него. [/quote]
  Надай се моме, на пиян х...
  Абе, приятелю - я отвори прочети бе, Пророчествата от Фатима примерно - че единствено Русия, ще може да надвие Антихриста ... или Пророчествата на Атонските старци. ... коя година АЗ НАПИСАХ за събитията, които ни чакат след Олимпиадата?
  Коя година атонските старци, казаха на Янукович, че в 2014 ще бъде убит .. коя година ви написахме, да видите какво ще стане с Грузия ...
  А скоро ли ще са тези времена? не, не скоро- още Сирия не е паднала!

 88. 88 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2194 Любопитно

  [quote#86:"GreenEyes"] И той е готов да върви по този път с цената на всичко[/quote]
  Според мене, Путин няма да е на власт съвсем скоро ....

 89. 89 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2194 Любопитно

  ... "Не исключено, что Президента Украины Виктора Януковича в 2014 году ожидают крупные неприятности. А, возможно, даже смерть. По крайней мере, так гласит Афонское пророчество. Первой об этой новости написала небезызвестная журналистка Соня Кошкина на портале LB.ua. В 2014 году президент Янукович может уйти из жизни. Что самое малоприятное – старцы Афона утверждают, что, скорее всего, это случится насильственным образом.
  Как именно смерть придет к Януковичу, пророчество не сообщает.
  Казалось бы, очередная проделка шарлатанов. Однако, как бы забавно это не было, на данный момент эту новость передают из уст в уста абсолютно все. От мала до велика, начиная от верхушки правящей партии заканчивая самыми простыми людьми усиленно пытаются представить себе развитие событий 2014 года, о котором говорится в пророчестве.
  Неудивительно, ведь пророчество касается судьбы страны и народа. В 2014 году серьезная опасность, вроде бы как, угрожает не только Януковичу, но и самой Украине, и ее населению.
  Сам Виктор Янукович сие никак не комментировал, по крайней мере, нам об этом не известно.
  Святая Гора Афон это полуостров в Восточной Греции. Почти вся территория полуострова занята православными монастырями. И именно монахи Афона сделали предсказание на 2014 год. Можно ли доверять пророкам Афона и первоисточнику, утверждающему, что именно они – авторы пророчества?
  Ну, а противники Януковича, равно и некоторые его «друзья» наверное, были б не против, если в 2014 пророчество сбылось "
  -----------------------
  Кошкина, за пръв път пише , за Пророчеството в 2012 ...

 90. 90 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1968 Весело

  [quote#23:"Отнесен"]А три кораба от украинския флот са минали на руска страна: [/quote]
  Аз на това му викам държавна измяна а ти?

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 91. 91 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#6] от "#оставка": Петър І - ≪цитат на коментар #3 от “1001” . Или с Иванушка Дурачек≫

  Иванушка Дурачек, ама друг път. Независимо дали е прав или не и кой е по-виновен, защото който следи конфликта знае, че и двете страни са виновни и че началото е поставено от ЕС, Путин безспорно не е Сталин, но не е и нито Брежнев, нито Горбачов, нито Елцин. Пък и световната икономика от второто десетилетие на ХХ век не е онова, което беше преди четвърт век. А и световната политическа сцена не е като през 1991 – 2000 година. Така че ако искате да плашите другите, за да ги накарате да ви следват, все още бива. Но ако наистина мислите това, което казвате, ще ви очакват доста неприятни изненади.

 92. 92 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#88] от "ajsayder": ≪Според мене, Путин няма да е на власт съвсем скоро ....≫

  А според мене „Гладна кокошка просо сънува”. А кой от двама ни е прав, времето ще покаже.

 93. 93 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  Този път малко по- балансиран анализ, ама пак тънко намеква същото, както при другите анализи. Русия е лошата страна и тя е виновна за Студена Война 2.0

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 94. 94 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#89] от "ajsayder": ≪... Президента Украины Виктора Януковича в 2014 году ожидают крупные неприятности. А, возможно, даже смерть≫.

  Аутсайдер, съдбата на бившия президент Янукович, след като той избяга, няма вече никакво реално значение за следващото развитие на политическите събития. Та защо ни занимавате с него?
  à è ѝ ò „” –

 95. 95 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Много, прекалено едностранчиво е отразяването на анализираните събития. Поради това дори ако целта е манипулирането на коментиращите, то ще има ефект само върху тия, които вече са манипулирани или искат да бъдат манипулирани. При другите резултатът ще бъде точно обратен.

 96. 96 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#59] от "thepirineagle": ≪Ако се изживява като реинкарнация или духовен наследник на княз Владимир, Адолф Висарионович Путин наистина обитава някъде наблизо из измеренията споменати от канцлера Меркел...≫

  „Ако ...”. Само „Ако ...”. С него всичко е вярно. Без него всичко останало е чиста политическа измислица на западните (и на нашите) политици и медии. Но кой ще ни каже и докаже, коя от двете артернативи е вярна, и коя – лъжлива?

 97. 97 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 488 Весело

  "И все пак, защо му беше на Путин да взима Крим и да връща света във времето на "студената война"?"


  Путин: "Американските матроси са славни момчета, но ние предпочитаме те да ни идват на гости в Севастопол, а не ние на тях"

 98. 98 Профил на Апостол
  Апостол
  Рейтинг: 8 Неутрално

  http://www.dnevnik.bg/evropa/razshiriavane/2014/03/21/2265484_erdogan_izkoreni_twitter_blokira_dostupa_do_mrejata_v/?ref=yellow_ip
  Страна членка на НАТО! Къде е Запада сега?

  Скоро прочетох, че в първата десетка на най-богатите в Великобритания трима са руснаци.
  Това е част от империализма, дето АНАЛизаторите наричат глобализация. Само подхода е различен, имаш пари власт, медийна и огнева сила, и чакаш подходящия момент.
  На Украйна, ще гледаме сеира как се асоциират с ЕС и как ще спазват Европейските правила и норми. Едно ще е трудно, ама адски трудно, да преодолеят алкохолния делириум с който са обременени.

 99. 99 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  ГЕНЕРАЛНИЯТ ПРОЕКТ на Путен е как да образува световен заговор противамериканската валута, образувайки нов икономически ред с нови привърженици и нов еквивалент на разплащане.

  Този негов изначален стремеж за доказване на политическите му амбиции, а не на икономическите, ще му докара и неговият заслужен край.

  На него нему трябва нито Крим, нито Украйна, а представяне пред държавите и нациите, които да поведе като нов световен лидер в последен, но и смъртоносен поход срещу един идеологемен противник, незаслужаващ да съществува, защото живеел наготово и върху гърба на другите, подобно на паразит .

  Само това положение на водач би му донесло някакво успокоение на комплексното му его на КГБ обучен чиновник изработващ подмолни стратегии за победа, но никога незаинтересован за крайния резултат от дейноста си, която няма да има никаква стойност, но ще има една невъобразимо висока цена...

 100. 100 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  [quote#94:"glog"]Та защо ни занимавате с него? [/quote]
  Те много неща, нямат значение, но и имат значение .. ЦЕЛИЯТ СВЯТ Е СВЪРЗАН , ВСИЧКИ ХОРА СА СВЪРЗАНИ ..
  А като не си разбрал, защо ти казвам Пророчеството за събитията в 2014 и Украйна ... което бе тиражирано, още в 2012 т.е. преди две години, значи нищо няма да разбереш и да ти обяснявам. Нашата работа - бе да кажем, вашата - да чуете!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK